Nvidia adviseert filters uit te schakelen na prestatieproblemen nieuwe app

Nvidia raadt gebruikers aan om gamefilters in de nieuwe Nvidia App uit te schakelen vanwege mogelijke prestatieproblemen. Uit tests blijkt dat de software in sommige games tot 15 procent minder performance levert wanneer de app op de achtergrond draait.

Een gebruiker ontdekte het probleem en meldde het op sociale media. Techwebsite Tom’s Hardware onderzocht het voorval verder en bevestigde de prestatieproblemen. De impact verschilt per game en hardwareconfiguratie. De effecten zijn vooral merkbaar bij hogere framerates, concludeert de website. Sommige tests laten echter juist betere prestaties zien. Dit kan verklaren waarom het probleem tot nu toe onopgemerkt bleef.

Als tijdelijke oplossing kunnen gebruikers de optie ‘Game Filters and Photo Mode’ uitschakelen via ‘Settings > Features > Overlay’ en daarna hun game herstarten. Nvidia bevestigt deze workaround in een officiële verklaring en laat weten actief te werken aan een definitieve oplossing. Het bedrijf onderzoekt momenteel of de ingebouwde filterfuncties inderdaad de oorzaak zijn van de prestatieproblemen. Een tijdsindicatie voor een oplossing is er momenteel niet.

De Nvidia-app vervangt sinds november de GeForce Experience-applicatie als primaire software-interface voor Nvidia-gebruikers. De app laat gebruikers game-, programma- en driverinstellingen aanpassen. Tijdens de bètafase werden geen significante problemen gemeld. Het huidige prestatieverlies lijkt specifiek gekoppeld aan de filterfunctionaliteit van de app en niet aan de kernsoftware zelf.

Nvidia-app 2024
De nieuwe Nvidia-app. Bron: Nvidia

Door Andrei Stiru

Redacteur

17-12-2024 • 10:54

73

Reacties (73)

73
73
17
2
0
55
Wijzig sortering
Een beetje gamer gebruikt gewoon reshade en vermijd dat Nvidiaware compleet.
Ik raad niet aan om dit zomaar voor alles te gebruiken. Reshade injecteerd zichzelf in de game en veel multiplayer games verbieden dit volgens hun TOS. Dat is vaak grond voor een permanente ban.

De nvidia implementatie van filters is op driver niveau en injecteert zich dus niet direct in het spel.
Voor multi moet je het ook niet gebruiken.. Maar daar wil je ook met prestatie ten koste van grafische pracht. Voor singleplayer games is het een ideale tool. Nu ook weer met Indiana Jones, ziet er weer top uit.
Mee eens, maar ik vermeld het wel altijd als ik reshade aanraad.

Ik gebruik het ook erg veel, heb verschillende presets gemaakt die populair zijn op nexusmods.

En dus ook alleen voor single player games nu. Voorheen gebruikte ik het ook wel voor bepaalde multiplayer spellen, want er zijn er genoeg waar je niet echt per se 120+ frames nodig hebt. Maar sinds ik heb gelezen wat het kan veroorzaken dus niet meer voor multiplayer games.
Kan je aan deze beetje gamer uitleggen wat reshade is?
Reshade is een post-processing tool die, naast of bovenop de normale in-game settings meer mogelijkheden bied voor bijvoorbeeld kleurcorrecties of om depth of field te wijzigen en nog veel meer.
Er zijn games waarbij gekozen is voor bepaalde filters die niet per definitie in alle omstandigheden het mooiste, meest sfeervolle of meest gedetailleerde beeld geven en iedereen heeft ook zijn eigen smaak.
Voor oudere games kan Reshade ook nieuwe processingtechnieken toevoegen die het beeld soms aanzienlijk kunnen verbeteren.

De hoeveelheid aan opties en het proefondervindelijk instellen kan velen echter tegenstaan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een specifieke mod voor de gevallen waarin er verbetering gewenst is.
Zoals bijv. voor Starfield dat echt overal vreselijke kleurenfilters heeft.
De meeste post-processing vraagt uiteraard ook systeem performance, dus is het niet altijd wenselijk.
Bovendien betreft het een open source injectie-tool en weet ik niet hoe beveiligingen van online games daarop reageren.

Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend voor 'een beetje gamer' om van Reshade gehoord te hebben of überhaupt te weten dat het mogelijk is code te injecteren om daarmee o.a. games te beïnvloeden.
Dank voor je heldere uitleg @centr1no !
Een mooie toevoeging waar maar weinig mensen van weten is dat je reshade ook kunt gebruiken voor films! Bijvoorbeeld via MPV player. Je kunt dus ook je films er uit laten zien zoals je wilt. FakeHDR, clarity, meer of minder kleur, scherper maken etc. 1080p kun je net zo scherp maken als native 4k bijvoorbeeld. Vooral geschikt als je een projector/beamer gebruikt.
Tenzij de anti cheat het niet toestaat natuurlijk :) Zoals Battle Eye
Dit is vaker zo met met overlays.

De AMD radeon overlay geeft in sommige games flickering en 5-10% minder prestaties.
De Steam overlay geeft verlaagde (cpu?) prestaties, die zet ik alleen aan voor oudere games i.c.m. de Steam Controller.
De Rivatuner overlay van MSI Afterburner vraagt ook meer resources, die installeer ik nooit mee als ik Afterburner eens installeer.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 17 december 2024 11:49]

Alleen is Rivatuner handig voor een system-wide FPS limiet. Maar die werkt ook zonder de overlay.
Kun je ook gewoon in de driver doen, heb je geen rivatuner voor nodig.
Klopt, maar in de begintijd was er nogal een latency probleem bij de Nvidia manier. Daarnaast werkt Rivatuner ook op dezelfde manier voor mijn huidige AMD videokaart. Het is voor mij dus een standaard tool geworden die altijd dezelfde resultaten geeft.
Wat zijn dan de (prestatie) voordelen (voor jou) t.o.v. de limiet in de AMD Radeon drivers?
Die zijn er niet meer.
AMD Radeon heeft voornamelijk als nadeel om iedere X dagen alle settings te "reverten", omdat we volgens de Radeon software een probleem is opgetreden. Zowel FPS limiet als Fan Curves worden dan gereset, en dat kun je dan iedere keer opnieuw instellen.

Ik was er klaar mee en gebruik nu MSI Afterburner voor de Fan Curve, en Rivatuner voor de FPS limiet. Werkt altijd en blijft ook werken.
Dan heb je waarschijnlijk ergens een (stabiliteit) probleem zitten in je hardware.
Of je hebt je systeem geforceerd uitgezet/stroom eraf gehaald.
Systeem werkt perfect, geen crashes of performance problemen helemaal niets. Maar om de zoveel tijd krijg ik een melding dat de settings naar factory default zijn gereset vanwege "een probleem". Zolang ik niets in de logs kan vinden en mijn systeem prima werkt geef ik de Radeon software de schuld.

Als je er op gaat zoeken vind je ook veel mensen met hetzelfde probleem. En tot op heden geen oplossing gevonden, dus vandaar dat ik alternatieve tools gebruik die wel werken.
Het kan al een geringe RAM instabiliteit zijn waar je wellicht verder niets van merkt.
Dan is er iets mis met je systeem denk ik
Ik stel het een keer in en dan blijft het netjes staan zelfs na een in place driver update staat alles nog netjes hetzelfde. Dit werkt voor mij en mijn broers en vrienden al jaren zo.

Ik gebruik Target Framerate control en AMD Chill op 164FPS cap werkt perfect.
Het komt mogelijk door de Fan Curve (en het uitzetten van de Fan-Stop functie). Daarvoor moet je namelijk de "overclock" functies in de software aanzetten. En hoewel ik dan alleen de Fan Curve en Fan-Stop functie aanpas (waardoor de GPU koeler is), reset hij de boel dan toch vanwege "een probleem".
Die gebruik ik inderdaad niet.
Wattman blijft netjes staan mits de pc / display driver niet crashed.

Zelf gebruik ik de more power tool. Die settings worden in de driver default settings opgeslagen. En moet je alleen opnieuw laden als je een driver update doet.

Helaas werkt mpt niet meer voor de 7000 serie kaarten daar heeft amd dat geblokkeerd. Zelf heb ik nog een 6950XT waar dat wel perfect bij werkt.

Mocht je een 5000/6000 serie hebben kan je mpt gebruiken om die fan settings definitief te maken.

Als je iets vekeerd doet en hij crashed bij het windows in gaan kan je safe mode starten en de driver verwijderen met ddu om het op te lossen.
Dat is al lang en breed verholpen, ook voor AMD en Intel. Ik snap dat het je standaard tool is, maar het is overbodig voor iets wat al standaard ingebakken zit in de driver.
Dan moet het dus wel altijd werken, en in geval van AMD Radeon is dat niet het geval. Je hebt wel een erg snelle "kort door de bocht" mening voor iets waar je zelf blijkbaar geen ervaring mee hebt.
Ik heb er wel ervaring mee. Een FPS limit instellen via Radeon Chill in de AMD driver werkt bij mij 100% van de tijd.
Dus je hebt geen ervaring met AMD software die NIET altijd lekker werkt, niks mis mee met rivatuner hoor, performance impact heb ik ook nog niet meegemaakt.
De huidige software werkt dus wel altijd lekker. Er waren vroeger problemen, maar die zijn al geruime tijd verholpen, waardoor rivatuner overbodig is als je het alleen gebruikt om een FPS-limiet in te stellen. Dat het vroeger niet werkte, is niet relevant, want we leven in het heden.
Altijd grappig van mensen al een tijdje in het IT, zij weten het wel even, het kan nooit anders zijn en dus moet je het maar gebruiken, maakt niet uit dat het bij jou niet werkt om welke reden dan ook, it just works.

Net zo behulpzaam als zout in een Sahara maar met zo veel trots als een pauw.

[Reactie gewijzigd door Joshuffle op 17 december 2024 14:24]

Wat ook helpt, is vasthouden aan "het werkt niet" omdat het in een grijs verleden niet werkte, terwijl dat nu al lang niet meer het geval is.
Maar om de zoveel tijd krijg ik een melding dat de settings naar factory default zijn gereset vanwege "een probleem". Zolang ik niets in de logs kan vinden en mijn systeem prima werkt geef ik de Radeon software de schuld. - Saeverix
Huh? Saeverix "krijgt" (tegenwoordige tijd, huidig) om de zoveel tijd een melding dat zijn settings naar default zijn gegaan zonder eigen input en daarom gebruikt hij rivatuner? M-maar, ik dacht dat dit alleen in het verleden niet werkte en nu al lang niet meer het geval is??

Werk jij alleen in binair of ben je stiekem een sith lord aangezien we alleen in absolute waarden denken?
Hij weet niet eens of het door de Radeon software komt...
Kan je bij AMD makkelijk in de driver doen met:
Target Framerate Control en Radeon Chill. Ik cap mijn FPS daar 1Hz onder de max van mijn monitor dus bv 119, 143, 164, ect.
NvCleaninstall wordt hier nog gebruikt.
Al die bloatware die Nvidia meestuurd met z'n drivers is echt verschrikkelijk.
Ik gebruik die tool ook altijd. De laatste versie van NVCleanstall (v1.17) lijkt nog niet ready voor de driver met de nieuwe 'NVidia App', die recent de 'GeForce Now' vervangen heeft.
Je krijgt hiervoor een waarschuwing met instructief hoe te gebruiken, je moet onder andere de 'NV App' mee-installeren. Nee, dank u, ik wacht wel totdat v1.18 uitkomt.
Je kan hem gewoon gebruiken.
Je moet bij NvCleanInstall NvApp wél aanvinken en dan vervolgens de "Unattended installation" uitvinken.
Dan ga je handmatig door de Nvidia installatie heen en vervolgens binnen de Nvidia Installatie kan je de Nvidia App weer uitvinken.

Beetje omslachtig, maar het werkt wel. Gisteren uitgevoerd. (Want Space Marine 2 eistte de nieuwe driver.)
Ah natuurlijk, op die manier handmatig uitvinken, zo ver had ik nog niet nagedacht.
Bedankt voor de extra info!
Goede tip, net zo gedaan en werkte perfect.!
Je kunt dit gewoon uitvinken bij de installatie en dan alles via Nvidia control panel regelen ipv Geforce Experience.
Je kunt de gratis telemetry niet uitvinken.
Enige probleem met nvcleanstall is met laptops. Als je een laptop hebt met een adaptive tgp waarbij je een gpu hebt van bijv 115+25w dan pakt hij die extra 25w niet. Heb dit op meerdere laptops getest en zelfs als je alles selecteert werkt het nogsteeds niet.
Echt?!

Oh nee... Dan verklaart dit een hoop... Ik mistte opeens een hoop performance (getest via 3Dmark) en kon maar niet verklaren waar dit vandaan kwam.

Ik heb dit enigszins 'teruggewonnen' door via de Lenovo Vantage app de grafische kaart te 'overclocken', maar als ik je zo hoor... Dan wellicht toch maar weer overstappen op de 'volle installatie' met alle meuk van Nvidia van dien :(
ik zou het even checken met hwinfo
Had dit probleem op mijn legion 5 pro dus zou best kunnen dat dat je probleem is.
Hier ook een Legion 5i Pro met RTX3070Ti.
Bedankt voor de suggestie, vanavond ga ik testen.
Tjah, natuurlijk nooit optionele apps op de achtergrond draaien als je aan het gamen bent.
En deze "bloatware" is onnodig, heb het nooit geinstalleerd.
3D games hebben tegenwoordig in-game goede mogelijkheden voor finetuning.
Heb wel een Nvidia kaart, altijd gehad.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 17 december 2024 11:00]

Tjah, natuurlijk nooit optionele apps op de achtergrond draaien als je aan het gamen bent.
En deze "bloatware" is onnodig
Sorry, ik ben net blij dat GFE bestaat. De extra belasting is verwaarloosbaar en screen recording heeft mogelijk een effect maar in mijn geval niet merkbaar. Ik kies er ook zelf voor. Net zoals mensen er zelf voor kiezen filters toe te passen.

Ook Nvidia Reflex heeft zijn nut bewezen in gaming performance.

Dus dat belerende vingertje ‘tja’ is wat denigrerend.

Je moest eens weten hoeveel ‘onnodige’ processen in de achtergrond van uw OS lopen. Heb je die allemaal correct ingesteld? Volg deze guide al maar: https://www.patreon.com/posts/88124101

Dat gaat trouwens perfect samen Shadow play, filters of Reflex.
nvida reflex komt toch met games mee hoef je die software niet voor te hebben
als het goed is geïmplementeerd in de game, wat niet altijd het geval is, waardoor je juist minder performance kan krijgen. Bijvoorbeeld met CS2 werkt de reflex nog niet zoals het moet als je dit doet via de in-game menu, doe je het via de nvidia app of via de GeForce configuratie, dan krijg je betere prestaties etc.
daar was ik niet van op de hoogte zeer vervelend
Dat via de drivers is Nvidia Low Latency en is heel wat andere dan REFLEX. Nvidia REFLEX is beter.
https://www.nvidia.com/en...20Latency%20functionality.
Mwah, niet zozeer. Als je W11 al gebruikt, dan lever je al wat performance in, Als je een custom installatie van W11 maakt via de Chris Titus Windows Utility, dan is er al wat performance gain, maar lang niet zoals op een W10 systeem. Buiten dat om heb je dan ook de O&O app niet meer nodig, want die componenten zijn überhaupt dan niet meer geinstalleerd.

In het algemeen ja, Nvidia Reflex heeft inderdaad zijn nut bewezen m.b.t. gaming performance, mits het goed geïmplementeerd is in de game zelf, zie ook video van GamerNexus over nvidia reflex samen met een nvidia engineer YouTube: Framerate Isn't Good Enough: Latency Pipeline, "Input Lag," Reflex, ... daarin gaf de engineer hetzelfde aan, en als voorbeeld nam die dan ook CS2, waarbij de Nvidia Reflex niet goed geïmplementeerd en niet werkt zoals het hoort te werken, wellicht dat het nu gefixed is, maar als ik even een snelle blik werp op de configuraties van enkele pro's dan hebben ze het allemaal uitstaan. De engineer gaf wel als workaround aan dat je het dan via de Nvidia control panel moest instellen, iemand heeft hier ook een artikel/youtube filmpje over gemaakt, kan het niet meer vinden maar die had dus meer prestatie winst en minder latency wanneer de configuratie gedaan werd via nvidia control panel.
Als je W11 al gebruikt, dan lever je al wat performance in, Als je een custom installatie van W11 maakt via de Chris Titus Windows Utility, dan is er al wat performance gain, maar lang niet zoals op een W10 systeem.
Is dat zo?

Techspot: https://www.techspot.com/...windows-10-or-windows-11/

"So there you have it: Windows 10 vs. Windows 11 gaming performance using Intel's 12th and 14th-gen Core series processors along with AMD's Zen 4 processors. Of the 13 games tested, we were surprised to find 5 displaying a notable performance advantage in favor of Windows 10. This was with VBS, otherwise known as core isolation or memory integrity, disabled for both operating systems.

In the past, we've found both operating systems to deliver similar gaming performance, and if anything, it's generally been Windows 11 that offers the performance advantage."
Gebruik GFE nog steeds voor game streaming op mn desktop. En gebruik de filters voor rtx hdr op mn laptop.
Daar zit sowieso wel een cost aan natuurlijk, maar heb nog niet iets gezien als 15% of zo.
Ik voel me steeds ouder. Het enige wat ik nodig heb zijn de drivers, overlays, game-bars, screen recordings... Het blijkt maar weer dat het (nutteloze) troep is.
Het blijkt maar weer dat het (nutteloze) troep is.
Nee dat blijkt helemaal niet, wat enkel uit dit bericht blijkt is dat er een fout is waardoor er relatief veel performance verloren gaat bij gebruik (wat uiteraard niet de bedoeling is). Dat zegt helemaal niks over hoe nutteloos het is, en betekend ook niet dat het meteen troep is. Volgens die redenatie zijn drivers ook troep, legio voorbeelden waar een fout in de driver tot minder performance hebben geleid...

Dat jij zaken overbodig vindt heeft hier dan weer helemaal niks mee te maken en maakt je ook niet perse oud :) Er zijn oudjes die die tools wel willen en er zijn jongeren die het niet willen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 december 2024 11:50]

Hier al heel lang geen Geforce Experience meer. Ik doe handmatig een losse NV driver update eens in de zoveel tijd. De rest van de 'rijke' features wil ik sowieso uitgeschakeld hebben. Ook is het echt niet noodzakelijk om iedere keer maar op dag 1 een NV driver update te installeren. Tenzij je een nieuwe, net uitgebrachte game wilt installeren. Dan is het wel aan te raden wegens toevoeging van een NV profiel. De NV App zal ik zeker eens proberen, maar pas wanneer hij (door eindgebruikers) als stabiel wordt geacht. Ben ook afhankelijk van NV Surround en die feature zit sowieso nog niet in de NV App.
Soms eisen games ook dat je bepaalde versies van de GPU drivers hebt. Nieuwer kan en mag natuurlijk ook, maar soms weigeren games te starten als je te oude GPU drivers hebt draaien. Dit is mij meermaals overkomen toen ik nog PUBG speelde bijvoorbeeld.
Battlefield 4 had ook zoiets, kon ik toen bypassen door nvapi64.dll in system32 van naam te veranderen, de oudere driver versies werkten doorgaans perfect maar die compatibiliteit ben ik dan ook al wel meer dan 15 jaar van Nvidia gewend.

Maar dat had soms averechtse effecten in andere spellen zoals GTA V die dan nog weigerde te starten.
Ik gebruik de Nvidia-app naar tevredenheid. Ik heb wel alle toeters en bellen die ik toch niet gebruik al bij de eerste installatie uitgeschakeld, dus ook de genoemde in-game overlays. Ik gebruik de app eigenlijk alleen voor het automatisch updaten van de driver en het optimaliseren van mijn games. Misschien is dat de reden dat ik eigenlijk geen noemenswaardige last heb van de problemen die in het artikel genoemd worden.
Het lijkt me vrij evident dat overlays en filter zoals deze die de graphics beïnvloeden van enige invloed zijn op de prestaties.
Suites zoals SweetFX en ReShade zijn met hun overlays ook niet prestatie-verlies vrij, afhankelijk wat je inschakelt.
Dit is met name merkbaar op hoge framerates dan lage framerates, en dan spreek ik over honderden frames.

Toen ik recent de 1080Ti overklokt had is de framerate verschil in zegmaar 40-100 fps meestal maar zo'n 8-10 fps, maar als het 400+ is kan de impact zomaar 30 of meer zijn.
De fluctuatie bij honderden frames per seconde zijn doorgaans veel meer aan het fluctureren.

De overlay laat ik liever toch uit, ik merk net als bij GFE dat de overlay in de achtergrond ook op de desktop lichtelijke negatieve invloed heeft met betrekking tot vertragingen van animaties zoals die je ziet bij het wisselen van menu's in het Windows settings menu. Dat zijn zulke microdingen maar die irriteren me wel, ook heeft het invloed op het verversen van schermen op de desktop en je merkt ook dat het scherm flikkert als je de overlay uitzet bij applicaties die bijvoorbeeld open staan op een ander scherm.
Is er een prestatie verandering , als je de overlay op de igpu laat draaien ipv van de dgpu ?
Ik denk niet dat dat mogelijk is, en zo wel dan ben je waarschijnlijk een hoop performance kwijt: de framebuffer van je dGPU moet dan naar je iGPU gekopiëerd worden voordat ie er verder mee kan...
Het renderen van de overlay zelf is het probleem niet zo. Je haakt echter in op de render thread, en eigenlijk altijd aan het einde om als laatste te zijn - en daarmee dus ook direct gegarandeerd de bovenste laag te zijn, en dat betekent dat je totale render pipeline langer gaat duren. Post-processing voegt daar nog even wat extra vertraging aan toe. Verder zijn dit eigenlijk altijd hooks d.m.v. injection en dat is voor je CPU niet altijd even optimaal.
Mijn ervaring is dat deze app conflicten veroorzaakt met framegen. In de witcher 3 kun je bijv. Merken dat ie beeldjes 2x weergeeft (100fps vs 50). De framerate counter ziet er nog wel 100, maar je voelt/ziet er duidelijk maar 50. Zonder de overlay van nvidia werkt het een stuk vloeiender.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.