Crucial MX500-SATA-ssd bereikt end-of-lifestatus

Micron, het moederbedrijf van Crucial, heeft laten weten de productie van de MX500 SATA-ssd stapsgewijs te beëindigen. De ssd-serie werd in 2018 geïntroduceerd maar is nog altijd populair in de Pricewatch.

Het nieuws werd ontdekt door een gebruiker op Reddit en werd later door Crucial bevestigd aan de Duitse techwebsite ComputerBase. "De Crucial MX500 was zeker een geweldige drive. We maken ruimte in de line-up voor nieuwe producten en kijken ernaar uit om binnenkort met jullie te delen wat er gaat komen", zegt een Crucial-woordvoerder tegen ComputerBase.

De eerste modellen hebben op Crucials eigen webwinkel al de end-of-lifestatus gekregen. Dat betreffen specifiek de 250GB- en 4TB-modellen. De varianten van 500GB, 1TB en 2TB hebben nog geen eol-status gekregen op die website, maar zijn momenteel niet leverbaar bij Crucial zelf.

De MX500-serie verscheen ongeveer zeven jaar geleden en maakt gebruik van tlc-nandgeheugen en dram-cache. De drive beschikt over een SATA-interface en haalt daarmee sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 550 en 510MB/s. Micron heeft tegenover ComputerBase verklaard dat er nieuwe producten in ontwikkeling zijn, maar deelt daar verder geen details over. De MX500-serie was bij release populair en staat nog altijd hoog in het Pricewatch-ssd-overzicht.

Crucial MX500 2,5" 250GB
Crucial MX500

Door Andrei Stiru

Redacteur

17-12-2024 • 09:59

77

Submitter: MatiasG

Reacties (77)

77
77
39
0
0
36
Wijzig sortering
Betekent dit dat er een nieuwe sata-ssd van Crucial komt? Want daar heb ik best oren naar! Zo af en toe kom je nog wel eens een computer tegen zonder (vrij) m.2-slot. Helaas is de sata-markt overspoeld met low end drives (zonder eigen RAM en met dubieuze controllers en NAND), en da’s niet helemaal mijn stijl. Ik hoop dat er op sata iets beters terugkomt voor de MX500.
is het geen optie om een 2.5" encasing adapter te gebruiken waar je een nvme drive in kan monteren? Goedkopere PCIe 3.0 of 4.0 drives hebben snel genoege controllers om SATA III te maxen lijkt me en er is genoeg die dan DRAM aan boord hebben.
Heb zelf (nog) geen ervaring met dit soort producten maar lijkt me wel iets dat zou moeten werken zonder dat het echt veel duurder is dan een gewone SATA SSD?
Dan moet je ook een nvme naar sata bordje erin hebben zitten.
Ja dat bedoelde ik met "encasing adapter", wist even niet hoe ik het beter kon verwoorden.
Ik neem aan dat je een m.2 nvme pci-e ssd bedoelt?

In die 2.5" enclosure moet dan een complete controller inzitten die pci-e omzet naar sata. Lijkt me niet erg bevorderlijk voor performance en latency. En het maakt de totaaloplossing onnodig duur.

En ik zie ook niet hoe HMB ssd's via zo'n converter zouden moeten werken?
Die controller zal verder waarschijnlijk weinig verschil maken. Het probleem is SATA. Dat is gewoon erg suboptimaal voor flash geheugen en daar zit hem dan een enorme bottleneck.

Het verlies van HMB is natuurlijk zuur maar lang niet alle SATA SSDs hadden een DRAM cache.

Hoe dan ook is het geen goede oplossing en er zijn (en blijven) voorlopig voldoende SATA SSDs te koop.

Het fundamentele probleem blijft dat NVMe SSDs zo'n enorm deel van de totale IO bandbreedte van reguliere desktops in beslag nemen en er geen goedkope manier is op die bandbreedte te switchen. Intel en AMD leveren elk rond de 28 a 32 lanes voor het hele systeem (buitenom de IO die de CPU zelfs hanteert). Dat is meest al gesplits als 16x voor GPU, 8x voor 2 M.2 SSDs en 4-8x voor de chipset (4x Gen5 bij AMD en 8x DMI 4.0 = PCIe Gen 4 bij Intel).
De chipsets doen aan switching maar losse oplossingen (in vorm van insteekkaarten) voor switching zijn peperduur. Een kaart met switch die 4 PCIe lanes over 4 SSDs kan verdelen die elk 4 lanes willen hebben kosten gauw meer dan een goede mid-range moederbord (denk >€150). Hier eens een Gen 3 voorbeeld.
Ik vrees alleen dat de markt hiervoor te klein is geworden. De concurrentie aan gaan met los-budget drives in het sata segment is niet interessant meer.
De markt waar de marges nog in zitten is de m2 drives of embedded drives.
Nog investeren in een nieuwe Sata SSD zie ik dus niet snel gebeuren.
De markt waar de marges nog in zitten is de m2 drives of embedded drives.
Heb je een bron voor deze bewering of is dit voornamelijk je eigen mening? Ik kan namelijk genoeg scenarios bedenken waarin sata ssd's wenselijk zijn. Het zal je nog verbazen hoeveel "legacy" apparaten met sata drives er gebruikt worden. En nu ssd's in capaciteit steeds groter worden lenen ze zich ook prima als 2e storage volume in een systeem. Of wat te denken als disk in een nvr? (om maar een dwarsstraat te noemen?)
Dat is ergens wel jammer, en veel oudere systemen die een SSD swap krijgen, hebben dan nog wat een verlengde levens duur.

Hoop wel dat de markt voor Sata SSD's blijft bestaan tot op zekere hoogte.
Wou zelf nog een paar hebben voor wat legacy systemen e.d.
PCIe M2-adapter to the rescue
Met de huidige trend van kleinere en compacte systemen + bifurcation naar alleen de top end moederborden lijkt dat me een rare oplossing.
Als het gaat om 'oudere systemen zonder M2 slots' gaat het in de regel over ATX-plankjes met nog wel een x4 en meerdere x1 sloten.
Ik zou niet zo goed weten wat ze effectief beter aan deze schijf kunnen maken. SATA III is in dat opzicht een achterhaalde interface.. via NVME kan je letterlijk 10-30x zo snel (sequentieel) data verplaatsen. Nu 2TB en 4TB SSDs gemeengoed (en straks 8TB en meer) worden is dat wel aantrekkelijk.

Nou is 4K1T voor een OS schijf nog belangrijker, en dan zijn deze schijven nog niet eens zo slecht. Maar daar zijn SSDs de laatste 10 jaar eigenlijk al niet zo erg veel sneller in geworden. Dus ook dat effectief sneller krijgen gaat niet zomaar gebeuren denk ik (lees: daar gaan ze geen nieuwe controllers voor ontwikkelen ben ik bang).

Daarmee vervalt zo'n SATA SSD wel in de prijs competitive sector van de markt. Deze schijf heeft nog TLC, maar dat kan veel te duur zijn als andere schijven over zijn op QLC. En met dit alles wordt duurzaamheid en (schrijf) snelheid natuurlijk niet beter.

Neemt niet weg dat een degelijke SATA schijf keuze zeker handig kan zijn, al is het maar voor er bij. Mijn moederbord heeft maar 2 M.2 sloten, maar wel 6 SATA aansluitingen. Voor veel zaken is 500MB/s nog snel genoeg.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 17 december 2024 12:37]

Het kan nog (iets) sneller, of het kan goedkoper, maar ik denk niet allebei ;). De 870 Evo weet op sata toch nog wel overtuigend betere prestaties neer te zetten dan de MX500, terwijl niemand had verwacht dat de 860 Evo en Pro nog sneller konden. De vraag is alleen of het uit kan: de 870 Evo kwam eigenlijk al zo laat dat het een verrassing was.
Systeem 2019 :
2x 1TB Samsung 970 Pro NVMe's onder de mobo

Heb in 2020
3x 4TB Samsung 860 Pro's SSD's bijgeînstalleerd in SATA

In 2022 ook nog 3x 4TB Samsung 870 Evo's SSD's als externe opslag aangekocht.

De bovenvermelde zijn topproducten, nog steeds zogoed als dagelijks in gebruik.
Die 8TB QVO's heb ik geprobeerd, maar zijn te traag en hoe voller ze komen hoe trager.
En dat wil je niet


.

[Reactie gewijzigd door MPIU8686 op 17 december 2024 16:17]

Mijn go-to schijfjes om oude laptops mee op te krikken. Goede prijs-kwaliteit verhouding en nooit problemen mee gehad ook. Zeker omdat PC's vooralsnog SATA ruimte te over hebben en de meeste games en software sowieso geen baat hebben bij NVMe snelheden, zou het zonde zijn wanneer de SATA SSD volledig van het toneel verdwijnt.
de meeste games en software sowieso geen baat hebben bij NVMe snelheden
Rest van je bericht mee eens, maar deze volg ik niet helemaal. Wellicht dat sommige er geen baat bij hebben, maar de meeste wel.
Moderne games vast wel, ik zou nieuwe open world games niet op een SATA SSD willen zetten nee.
Maar de meeste games zijn niet modern en zijn in de basis geoptimaliseerd voor HDD-gebaseerde consoles, of laden van een SSD reeds dusdanig snel dat je de lore / tips niet eens kunt zien.

Als je inmiddels al 20 jaar games op Steam aan het verzamelen bent, dan kan het merendeel best op een SSD gezet worden zonder er hinder van te ondervinden.
heb je wat voorbeelden ?
Want ik heb zowel spellen op een 2tb sata ssd als een 2 tb NVME staan, en tot op heden heb ik echt nog niets gezien waarbij ik het idee heb dat die sata ssd significant trager is.
Ik heb dezelfde indruk. Maar nu zeker op consoles dus ook NVMe drives worden gebruikt, zijn er wel een paar games op de markt waar het verschil merkbaar zou moeten zijn. Is vast wel een en ander op Youtube over te vinden. Misschien dat @DrPoncho concrete voorbeelden heeft.
DirectStorage is een techniek die de snelheden van Nvme schijven kan benutten. Hier is een lijst van Steam Games die dat ondersteunen: https://steamdb.info/tech/SDK/DirectStorage/

Dat gaat steeds meer komen, maar dan nog zal je processor iets anders de bottleneck worden. En de vraag is hoeveel het echt gaat schelen met een sata SSD. Ongetwijfeld zal het sneller zijn, maar je verlegt de bottleneck naar het volgende onderdeel.

[Reactie gewijzigd door MulMonkey op 17 december 2024 20:46]

DirectStorage is puur voor games om laden te versnellen, met eerdere titels die de cpu gebruiken voor decompressie en nieuwere titels met DirectStorage die de gpu ook gebruikt voor decompressie wat de cpu dus uit de vergelijking haalt, die kan dan geen bottleneck zijn (buiten i/o requests maar dat zal meestal niet veel zijn voor een recente cpu).
Ik las het zonet toevallig. De cpu is niet de bottleneck dan.

Het kan overigens wel een (zeer) miniem effect hebben op de fps zag ik een video.
Dishonored geloof ik is 1 bekend voorbeeld ja. Maar die gebruikt DirectStorage niet voor decompressie. Er zit dus potentieel meer winst in.
Sata ssd is helemaal goed. Mijn spellen database met zo ongeveer 1000 spellen geinstalleerd staat zelfs remote op een iscsi volume in een NAS . Op een paar spellen na werken die gewoon allemaal perfect .

NVME snelheden zijn echt niet nodig voor games.
Eigenlijk alleen games met grote open werelden. Voor de rest kun je heel youtube afzoeken naar loading time vergelijkingen. Sata vs NVMe doet er bij het overgrote deel van de games echt niet toe.
Eens met @Cid Highwind. Het meeste baat als doorsnee consument heb je bij de lage latencies, dat verschilt niet veel tussen NVME en sata drives.
Die belachelijk hoge doorvoersnelheden heb je bijna nooit nodig behalve voor zeer specialistische toepassingen. En zolang maar weinig games DirectStorage ondersteunen heb je er daar ook bijna niets aan.

Hier bv een kleine greep van peak transfer rates van wat games
https://linustechtips.com...ames-require-an-nvme-ssd/

Dat zit dik onder de sata grens

[Reactie gewijzigd door jozuf op 17 december 2024 11:23]

Hmmm.... Het begint langzaam te komen maar de verschillen zitten echt in de marge. Sterker nog: ik heb the Witcher 3 eerst op een HDD gezet omdat ik wat ruimte tekort kwam, later naar een SSD en alleen bij het opstarten en laden van een savegame merk ik verschil. Het verschil tussen SATA of NVMe lijkt mij verwaarloosbaar. Maar ik kan er natuurlijk naast zitten.
Wat had je dan verwacht? Het enige waar een SSD verschil kan maken is de laadtijden, dus bij het spel opstarten of een savegame laden, maar ook bij het wisselen tussen gebieden (als dat in The Witcher 3 zit, het is voor mij te lang geleden). Opslaan gaat wellicht ook sneller, maar grote kans dat dit al zo snel ging dat het niet echt merkbaar meer is. Al het andere heeft een SSD geen invloed op totdat je ze met echt extreem trage harde schijven gaat vergelijken.
Ik reageer op DrPoncho, maar fijn dat je hetzelfde ondervindt.
Mijn go-to schijfjes om oude laptops mee op te krikken.
Inderdaad. In november nog een MX500 500GB besteld om de oude laptop van mijn neefje te repareren.
Prijs kwaliteit was gewoon goed, en je weet dat je geen but-SSD koopt die net zo traag is als een normale HDD!
Ben benieuwd wat de vervanger wordt...
Die zijn nog best lang meegegaan. Ik heb er hier in mijn PC nog eentje met 254% lifetime remaining. Die is van 100% naar 0% gegaan en daarna is de smart counter gewrapt naar 255.
Binnenkort maar eens een NVME'tje inzetten.
Dat is wel nice :) Ik had er een aantal (4x1TB) in m'n thuisservertje zitten en die zijn op 1 na allemaal dood gegaan met ~15% lifetime remaining :D
hahaha zalig.
Ik heb nog een Crucial M4 64GB, men eerst SSD, gekocht in 2015 of zo. Nu nog in gebruik in de pc van mijn pa.
Zou er ook eens SMART moeten op loslaten.
wauw, hoe gebruik je hem? Ik zou vermoeden dat maar weinig mensen de levensduur overschrijden.
wel leuk dat ze daar in de firmware nooit aan gedacht hebben - of het is een uitleesfout in het tool, en het zou als -2% remaining moeten aangegeven worden.
PHP ontwikkeling met PHPStorm. Veel git checkouts, vaak indexen, branch switchen, dat soort dingen. Daarnaast gaat het ding al de nodige jaren mee.

Weet ook niet hoe ze op die tellers komen, ik heb nog een server met 2 van deze SSDs draaien die hebben een SMART value van 218. Die zijn dus al een keer gewrapt en 38% over de lifetime heen. Qua TBW zitten ze nog in de verste verte niet in de buurt van wat Crucial opgeeft. Server gebruikt ZFS en doet een wekelijkse scrub, tot zover geen klachten over betrouwbaarheid of performance.
Misschien stomme vraag, maar hoe check je dit?

ik heb al heeel lang een samsung 850 evo in m'n pc, en die doet het nog gewoon prima, hoewel bij games soms textures niet goed inladen... misschien ligt het hieraan
Heb hem zelf zo'n model verpest middels een paar VM's met te weinig RAM naar SSD te laten swappen, in combinatie met een schrijf-intensieve Postgres-database. Ben maar overgestapt op zRAM, gaan die goedkope SATA's toch wat langer mee.

Totaal niet waar het ding voor bedoeld is en hij houdt het langer uit dan ik had verwacht, maar dat is wel hoe je een budgetconsumenten-SSD naar z'n grootje helpt.
Ik gebruik smartctl op linux, maar je kunt op Windows CrystalDiskinfo gebruiken of een tool van de fabrikant. Voor Crucial is dat Storage Executive (die overigens alle signalen op groen heeft staan als de lifetime gewrapt is en 254% remaining aangeeft) en voor Samsung is dat Samsung Magician.
Die heb ik ook (in een proxmoxservertje) al lijkt de Crucial hem goed te rapporteren en snapt de tooling er alleen geen snars van, heb hem voor de zekerheid maar aan een USB-adapter gehangen en er een nieuwe SSD ingestopt. Ik zie nog geen enkele errors dus ik gebruik hem lekker als scratch storage voor VM's en dergelijke. Hij zal een dezer dagen spontaan niet meer werken, maar tot die tijd gaat hij langer mee dan Crucial's eigen statistieken beloven :)

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 17 december 2024 12:17]

Zelf een MX300 die ook in proxmox zfs mirror zit (sinds een jaartje of 2) en daarvoor dienst heeft gedaan als gaming drive, altijd zeer stabiel gebleken!
Niets mis mee, gewoon goed, betrouwbaar, betaalbaar, heb er ook een hoop gehad, en nog steeds draaien.

Mede populair door de gedeeltelijke power-loss-protection.

Snelheid is wat beperkt door SATAIII uiteraard. Het meeste is nu PCI-E geworden via M.2 of U.2/U.3 aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door Navi op 17 december 2024 10:03]

Ik koop SSD's altijd per paar tegenwoordig en altijd de zelfde op capaciteit, zodat ik ze later in een RAID door kan schuiven naar mijn NAS(upgrade RW cache e.d),

Met slechts twee M.2 sloten(voor dual OS welke ik om en om gebruik, wat makkelijk is met testen/uitproberen/easy-paced reinstall) zet ik de SATA schijfjes in softRAID1(onder Linux geeft dit wel dubbele lees prestaties). Misschien later RAID10 voor x2 RW, SATA poorten zat op de high end planken.

Ik kijk uit naar PCIe connectoren (OCuLink/MCIO/...) zoals je op server planken tegenkomt, dit ter vervanging van SATA, moeten de consumenten CPU's wel wat extra lanes gaan voorzien, of tegen een performance penalty met een controller/switch worden gelinkt.

Als dat betekend dat je daar PCIe4 of desnoods PCIe3 snelheden krijgt kan ik daar prima mee leven(is meer inzetten op steady performance(krijgen QLC/DRAM SSD's voor mij ook nog waarde)/scheelt koeling en wat niet), en is altijd nog sneller dan SATA.

YouTube: PCIE is the Future, The Discord Issue, & You'll Own Nothing | Discus...

[Reactie gewijzigd door hachee op 17 december 2024 11:49]

Hopen dat ze doorschuiven met een nieuwe serie die ook 8TB SSD's in het programma hebben voor nette prijs. Crucial heb ik altijd goede SSD's gevonden.

SATA III snelheid is niet erg. Dat maakt ze overal bruikbaar. Niet alle moederborden hebben genoeg NVME/M2 nog.
SATA III snelheid is niet erg. Dat maakt ze overal bruikbaar.
Laptops en handhelds hebben er toch niet altijd plaats voor..
Je hebt altijd nog de nog budgetigere BX500, leest ook nog iets sneller dan de MX500.
De BX500 is een QLC model, daar waar de MX500 een TLC model is. Daardoor zou ik deze echt niet zomaar als opvolger zien, of met elkaar vergelijken. Nog los van dat de MX500 ook een soort van power loss beveiliging heeft die op de BX500 onbreekt (net zoals eigenlijk alle SSDs).
Fijne SSD's voor in een NAS device, ik heb er meerdere draaien. In de meeste NASsen komen snellere Nvme drives niet tot hun recht, daar is SATA helemaal prima.
Minder snel betekent niet minder duur.. tegenwoordig.
Een prachtige SSD serie, veel gebruikt in verscheidende systemen. Echter kwam ik er te laat achter dat deze serie toch niet altijd ideaal was, vooral in combinatie met bepaalde HBAs wegens het ontbreken van DRAT (deterministic read after trim) en RZAT (read zeros after trim), waardoor TRIM niet ondersteund werd op die controllers. Daardoor werden ze op een gegeven moment toch merkbaar trager.

Ik hoop echt dat er een opvolger komt, die hopelijk deze gebreken oplost, want er is inderdaad nog echt wel een markt voor 2.5" SATA SSD's. Crucial maakt verder mooie stabiele SSD's die ook prijs technisch super zijn.
Heb er een aantal gehad, na 2 a 3 jaar waren ze helemaal "versleten".
Heerlijke no-nonsense SSD'tjes zijn het.
Ik heb in mijn main PC nog een 2TB versie draaien, perfecte drive naast een NVME disk :)
Ja precies en merk maar weinig verschil vergeleken met mijn NVME disk. Jammer dat DirectStorage door bijna geen windows games wordt gebruikt met NVME schijven..
Heb er nog 1 in gebruik en zelf ook veel bij anderen geïnstalleerd. Waren goede betrouwbare drives voor een schappelijke prijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.