Gerucht: Valve werkt aan Steam-console met ingebouwde HDMI-poort

Valve werkt mogelijk aan een SteamOS-apparaat dat rechtstreeks op een televisie kan worden aangesloten. Dat zou blijken uit nieuwe code in de Steam Deck-kernel.

Een Reddit-gebruiker ontdekte dat Valve een wijziging heeft aangebracht aan de Steam Deck-kernel, waarmee HDMI CEC-ondersteuning wordt getest voor een apparaat dat 'Fremont' wordt genoemd. Analist Brad Lynch schrijft op X dat het waarschijnlijk om een SteamOS-console gaat, aangezien de code erop wijst dat er een actieve HDMI-poort rechtstreeks zit aangesloten op de gpu van het apparaat. Die gpu zou geïntegreerd zijn in een AMD-apu, al is het nog niet duidelijk om welke het precies gaat.

Fremont is dus vermoedelijk geen nieuwe versie van de gaminghandheld Steam Deck, die via een USB-C-naar-HDMI-dock op een tv kan worden aangesloten. Volgens Lynch helpt de fabrikant van de Steam Deck, Quanta Computer, wel mee met de ontwikkeling van de nieuwe console. Verdere informatie over het apparaat is niet duidelijk. Valve heeft niet gereageerd op de geruchten.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

08-12-2024 • 10:11

143

Submitter: Vurenvos

Reacties (143)

143
143
51
2
0
81
Wijzig sortering
Wat is daar de meerwaarde van? Dan kun je toch beter zelf een mini pc met Steam OS aan de TV koppelen?
De Steam Deck weet door optimalisatie veel meer performance uit die chip te persen dan wat je op een mini pc voor elkaar zou krijgen met vergelijkbare hardware. Als ze dezelfde chip gebruiken in dit apparaatje hebben ze al een enorme lijst met games die geoptimaliseerd zijn.
Steam Deck weet die optimalisatie eruit te persen omdat 600p op een 7" scherm heel geduldig is. Met 4K op 65" ga je niet weg komen met wat er in een steamdeck zit.

En ja, ik heb ook Steam Deck op de tv gespeeld. Als je een console ervaring wilt evenaren is dat niet genoeg.
Ik speel ook regelmatig op mijn TV met mijn Steam Deck (meer wel dan niet eerlijk gezegd) en moet zeggen dat ik toch vaak best sta te kijken wat ik nog op 1080p goed kan spelen. Je moet zeker geen wonderen verwachten, maar het komt een pak verder dan een Nintendo Switch (niet geheel verrassend). En die console is toch héél populair.
Ik speel liever geen Nintendo Switch op een 4K 65" scherm. Dat is afgrijzelijk blurry. Dan maar gewoon in portable mode.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 8 december 2024 22:17]

Begrijpelijk, 4K op 65" is 68 PPI. Of, vanuit de dock HDMI resolutie van 1080p, slecht 34 PPI.

Op een Switch (in portable mode) heb je 720p op 6.2", dat is ong. 237 PPI. Dat verschil merk je wel.

Persoonlijk projecteer ik mijn Switch op ong. 135". Is wel een ervaring hoor.

[Reactie gewijzigd door drdelta op 8 december 2024 23:45]

Het voordeel van een projector is dat je vaak echt ver weg zit, waardoor je de blurriness niet helemaal hetzelfde ervaart als op een TV. Althans, dat lijkt mij dan. Ik zou het wel eens willen proberen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 8 december 2024 23:49]

Wie zegt dat in Valve'e nieuwe box de inhoud van de Steam Deck zal zitten? Die gaan zoiezo veel krachtiger hardware erin zetten dus maak je daar maar geen zorgen over.
Wie zegt dat in Valve'e nieuwe box de inhoud van de Steam Deck zal zitten?
Letterlijk de comment waar ik op reageer...
Dan zeg je toch dat dat niet zo zou zijn.
Mag hopen dat de input van je tv 4k ondersteunt dan. Zonder hdmi 2.1 (corrigeer me als ik de verkeerde noem) kun je max 1080p@60 laten zien op je tv
Ik heb grote twijfels of zoveel games echt geoptimaliseerd zijn voor de Steam Deck hardware. Zelfs de Spider-Man games niet, en dat zeg ik niet om Nixxes af te kraken want die leggen echt een hoge lat voor game development. Maar hooguit worden spellen geoptimaliseerd om op niet al te snelle hardware toch nog enigszins fatsoenlijk te kunnen draaien, en werken ze daardoor nog wel redelijk op de Steam Deck.

Sowieso draaien er op de Steam Deck geen speciale ports, het zijn gewoon dezelfde versies als op mijn desktop draaien. En die versies praten gewoon generiek Vulkan of DirectX.
Één groot voordeel zijn de pre compiled shaders. Dit is dan niet zozeer een optimalisatie, maar zorgt er in ieder geval voor dat je geen stutters krijgt.
Wat houdt Valve tegen om met de Steam client te checken welk device er gebruikt wordt en vervolgens de juiste build van de game ter download aan te bieden? Gezien SteamOS gebaseerd is op Linux (Debian dacht ik?) gaan Windows binaries niet zomaar draaien, daar is een emulatie laag (Proton) voor nodig.
Hoe bedoel je, de juiste build? Van de meeste games is er maar één build. Er is niet een speciale Steam Deck build, er is gewoon de ene versie van het spel en daar moet je het mee doen. En die ene versie gaat dus niet geoptimaliseerd zijn voor Steam Deck, maar zal gewoon een generieke build zijn. Soms heb je nog wel een aparte Linux build, maar die zal dan nog niet speciaal voor Steam Deck zijn.

Op zich zou het wel kunnen hoor, een speciale Steam Deck build welke alleen wordt aangeboden als je ook een Steam Deck gebruikt. Maar wie gaat dat ooit doen? Het kost een bult extra geld voor slechts een subset van de Linux gebruikers. En vaak genoeg trekt de gehele groep van Linux gebruikers, inclusief Steam Deck gebruikers, aan het kortste eind. Dus zo specifiek op 1 Linux apparaat richten zie ik al helemaal niet gebeuren. In de praktijk moet de Steam Deck gewoon dezelfde generieke build draaien die alle anderen ook draaien.

Overigens is SteamOS tegenwoordig gebaseerd op Arch. Debian was de vorige versie ervan. En Proton is geen emulatielaag, maar een vertaallaag. Er wordt doorgaans geen andere CPU architectuur ofzo geëmuleerd. Al heb je wat ARM shenanigans, maar volgens mij doet Box64 daar het emuleren.
Sorry maar er is weinig sprake van optimalisatie. Zijn standaard drivers etc.
Gamescope is wel een ding.
De Deck gebruikt gewoonweg Arch Linux met de Mesa AMD driver hoor.

De meest significante "optimalisatie" die Valve doet is shader caches pre-compilen, daarom zie je met je Deck tijdens game installaties en updates "Shader Pre-cache Update" verschijnen.

Wat wel zo is is dat veel games gemaakt sinds 2020 (en sommige zijn retroactief geupdate) intern een speciale "Steam Deck default" graphic setting hebben, maar dat is aan de developers en niet Valve.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 8 december 2024 22:37]

Dat is al meer dan alle voorgaande jaren, dus het heeft wel effect.

Ik ben blij met mijn Bazzite mini itx systeempje naast de TV, het is alles wat een XBox had moeten wezen.
Dat kun jij misschien wel, maar er zijn ook genoeg mensen die graag pc-games willen spelen vanaf hun bank en geen technische kennis hebben. Waarschijnlijk wordt alles bovendien geïntegreerd, en krijg je een kleine formfactor, wat bij zelfbouw vaak lastig te realiseren is.

Gemak dient de mens!
Juist de Steam Link was daar perfect voor, geen technische kennis voor nodig: een thinclient die naar Steam computers op het netwerk zoekt en daar een overzicht van toont. Selecteer je PC en poef, je krijgt Steam Big Picture op je televisie. Hij onthoudt de computers waarmee je was verbonden, als je die selecteert dan stuurt hij een WOL pakketje zodat de computer online komt - zo hoef je niet eens naar de gameroom/slaapkamer/zolder te lopen om je PC aan te zetten.

Ik vind een Steam Console niet persé een slecht idee, maar gebruiksvriendelijker dan het Steam ecosysteem al was? Dat denk ik niet hoor.
In home streaming werkt daar wel best met ethernet, er zijn veel mensen die dat op de schop hebben gedaan of nooit gehad hebben en een suboptimaal wifi netwerk hebben.

Daarnaast blijft dat toch ook altijd een ding om je gaming pc ook aan te hebben, wat ik niet helemaal geautomatiseerd krijg met WoL (pc reageert alleen op WoL vanuit sleep of hibernate) en automatisch inloggen wat voor mij niet wenselijk is.

En tot slot kun je dan die pc niet tegelijk gebruiken voor iets anders, zelfs het scherm moet aan staan en de game renderen. Daar liep ik dan tegenaan als mijn vrouw wat wilt gamen op TV en ik dan iets doen op de desktop.

Dus voor een "console" expérience is het voor mij geen alternatief, liever een dedicated gaming apparaat aan de TV. De veeleisende games stream ik dan ook wel in huis want onze "Steam machine" is niet zo krachtig, maar we kunnen altijd wel terugvallen op de wat oudere games.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 8 december 2024 13:39]

Steamlink is er nog steeds als software en werkt perfect op oa Android. Maar het is wel afhankelijk van een goede game pc.
Nouja, dat neemt niet weg dat je voor Steam Link als nog een PC nodig hebt, mini of niet.
Met Steam Link ben je echter afhankelijk van de kwaliteit van je interne netwerk. Dat heb je hier dan dus niet.

Ik zie hier wel een markt voor, temeer wanneer men de prijs acceptabel kan houden.
Je vergeet alleen dat je dus wel alsnog een pc moet bouwen. Dus jawel, wel extra kennis nodig
Of een game pc kopen, wat vaak duurder is dan een xbox, switch of playstation.
Genoeg mooie opties die Valve kan gebruiken als basis.

Ik denk dan aan bijvoorbeeld een ASRock Deskmini, of een Minisforum. Met wat knip en plak werk kunnen ze vast een leuke APU van AMD er in plakken. Iets met een 780m op zijn minst. Als ze hier dan een leuke look aan weten te geven kan het relatief goedkoop aan de man worden gebracht denk ik. Kijkende naar hoeveel een Steam Deck of ROG Ally kost kan dit voor €300-350 denk ik.

Zelf draai ik op mijn oude werkstation (3900x, 32gb ram en een aangekochte 7900XT) bazzite, dit heb ik in een kleine mATX case gehangen welke naast het meubel leeft. Discreet maar speelt wel alle AAA games mooier en vloeiender dan een Ps5. Enkel CoD werkt niet meer vanwege de anti cheat updates....
Tja, je kan ook beter je eigen PC bouwen dan prebuilt kopen, maar best veel mensen weten niet hoe dat allemaal werkt en willen best betalen voor wat gemak en gegarandeerde compatibiliteit.
Sorry, maar zo klein als bv een intel nuc heb ik nog nooit gezien als zelfbouw, en dat is het formaat, of nog kleiner dat men hier wasrschijnlijk wil bouwen.
Het is een analogie, geen bouwadvies.

Ja, je kan gewoon een mini-PC kopen en daar Steam OS opzetten, en dan krijg je vaak meer voor minder, maar dan moet je uitzoeken hoe dat werkt. Net zoals je beter je eigen PC kan bouwen dan een prebuilt kopen, dan krijg je vaak meer voor minder, maar dan moet je uitzoeken hoe dat werkt. Legio's mensen kopen prebuilts zodat ze gewoon iets hebben wat direct werkt en niet technisch bezig hoeven te zijn. Dat zal bij een statische Steam Deck niet anders zijn.
Nee, want bij deze ga je dan enkel moeten inloggen in je account, net als bij een Playstation, Xbox .. dus verder niks en dan heb je toegang tot je games en kun je deze zonder problemen spelen.

Daarom ook in de titel : Steam-console

Je gaat toch ook zelf geen Playstation of Xbox bouwen om daar de OS op te installeren .. 8)7
Je gaat toch ook zelf geen Playstation of Xbox bouwen om daar de OS op te installeren .. 8)7
Die vergelijking gaat ook niet op want dat kan ook helemaal niet, zelfs niet voor technisch onderlegde mensen.
ps3 linux lets go 8-)
Dat was Linux ernaast, wat later niet meer kon. Omgekeerd van wat de beste man boven mij bedoelde.
nee was sws niet voor de playbayers, maar ik moest er gewoon aan denken. De goeie ouwe tijd toen er supercomputers van PS3's gebouwd werden xD

nieuws: Sony overweegt commercieel PS3 supercomputergrid
Dat was ook 1 van de reden voor het verwijderen van OtherOS, Sony maakte nog behoorlijk verlies op de consoles, maar werden door oa universiteiten en zelfs het leger gekocht vanwege de goedkope kracht, waarop Sony nog meer verloor. Ook hun partner IBM in de ontwikkeling van de Cell processor was hier zeker niet blij mee omdat zij hierdoor hun vele malen duurdere Cell blade servers niet goed konden verkopen.
Ik heb dat toen ook nog gedaan, was alleen niet echt vooruit te branden toen, kon de tweaker in me niet tegenhouden.
Ach ja. Ik zit lekker aan Bazzite op mn nieuwe Rog Ally te sleutelen. Was een leuke deal bij mediamarkt voor 399 voor dat ding vorige week. Zo tweaken we verder :+
Dat was anders die kon ook niet alle chips aanspreken.

Grappig detail: die videochips waren de opvolger van de chips die vroeger in de Apple computers zaten (PowerPC) tijdperk.

De huidige CEO van AMD is gespecialiseerd in die PowerPC chips.

Het gaat dus niet zomaar zo goed met AMD
Er zit echt iemand met kennis aan de top
Tja, was bij Intel ook zo, maar allemaal lange baan plannen en toch is Gellsinger nu op de korte resultaten afgerekend. Ben heel benieuwd wat er nog uit Intel komt rollen het komende decennia, de plannen en investeringen zijn gedaan.
Nouja als je met bouwen refereert naar chipjes op een printplaat installeren klopt dat, maar uit onderdelen opbouwen en firmwares flashen en OS installeren dan lig je al decennia lang onder stenen te slapen O+
Is het ooit iemand gelukt om het PlayStation OS op consumer hardware te installeren dan? Zo ja, bron aub, zou ik uitermate interessant vinden. Want dat is waar we de vergelijking maakten toch?
PlayStations zijn consumer hardware, en ik heb op genoeg consoles zowel officiële als niet officiële software geïnstalleerd ja en ook met console hardware eigen varianten in elkaar geschroefd. Het meeste van deze dingen deed ik met de originele Xbox, leuk ding was dat. Verder zijn er genoeg playstation emulatoren en daarmee een eigen console bouwen valt ook absoluut onder waar we het hier over hebben. Uit console onderdelen een portable console maken en daar custom firmwares op zetten is toch ook wel iets dat je zelf hebt gezien? Zelf een console in elkaar sleutelen is waar het om ging. Niet om playstation os op je intel systeem.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 8 december 2024 13:34]

Je gaat toch ook zelf geen Playstation of Xbox bouwen om daar de OS op te installeren ..
Je geeft aan zelf een Playstation bouwen en daar het OS op zetten. En ik kijk dan naar de huidige platformen. Welke hardware heb je nodig en waar haal je het originele OS weg om daadwerkelijk PS5 games te draaien? Tuurlijk, ik vraag nu een retorische vraag, dat kan niet, maar ik plaag daar natuurlijk wat op.

Emuleren valt ook niet onder het core OS van een Playstation bare metal op consumer hardware installeren. Bij de OG Xbox was het grijs gebied, dat was gewoon een custom Windows op fysiek reguliere PC hardware.

Ik heb zelf vroeger een portable gemaakt van een PS2, maar dat is ook geen nieuwe hardware samenstellen en zelf het OS installeren.

Afijn, we dwalen wat af, gelukkig is alles mogelijk. Als iemand een mini ITX build wilt maken met een low profile GPU en daarop straks SteamOS, so be it. Wil iemand een Steam branded machine met Steam controller, so be it. Degene die handig is en het dus goedkoper kan doen, win. Iemand die liever geld uitgeeft aan een off-the-shelf kant en klare machine om in te pluggen en spelen; ook een win.

Zelf heb ik nu mn Steam Deck, prima apparaat. En een ROG Ally met Brazzite erop tot Steam OS officieel beschikbaar komt. En een game PC waar zowel Linux als Windows opdraait, ik wissel nog wel eens.
Nee dat geef ik niet aan, jij geeft aan dat een PlayStation of Xbox onmogelijk zelf in elkaar te zetten en te voorzien van software is. Ik spreek dat tegen. De rest is allemaal gestroman. Ik begon mijn reactie al met dat letterlijk de hardware zelf bouwen met printplaten en chips inderdaad niet reeel is en nu doe je alsof ik zei dat dat wel kan...

Waar het om ging is dat als jij een custom console wilt, dat gewoon mogelijk is.
Geen apart dock meer nodig. Wat je voorstelt is dat men een 2e systeem koopt.
Consoles beantwoorden die vraag. Zie dit meer als een console.
De meerwaarde is exact hetzelfde als die van de consoles. Een duidelijkere hardware standaard waarvoor je gericht kan ontwikkelen en testen en mogelijk betere performance kan leveren.
Mwuah... Ik denk dat Valve deze console wel weer gaat subsidiëren, net zoals ze met de Steam Deck hebben gedaan. Vergeet niet, toen de Steam Deck uitkwam, zaten de handheld gaming PC's zo boven de €1000,- De Steam Deck was zo rond de €500,- te koop. Valve hoeft geen (dikke) winst te maken op de hardware. Dat kunnen ze met de software verkopen wel weer terug pakken. Daarom zou het mogelijk kunnen zijn dat je bij Valve een betere deal kunt krijgen dan bij andere (mini) PC bouwers of zelfbouw.

Dit wordt mogelijk de Steam Machine 2.0 en dankzij Proton kan dat een groot succes gaan worden.
Een krachtigere Nintendo Switch met meer games voor lagere prijzen? :P De Steam Deck 1 gaf bij introductie nog geen console ervaring, maar inmiddels zit het daar wel echt tegenaan.
Bijna alle (mini) PC's kunnen native niets met HDMI-CEC. Daar moet je dan weer een aparte HDMI-adapter voor kopen om je TV afstandsbediening te kunnen gebruiken. En als SteamOS zelf dus iets met die signalen kan kun je in ieder geval de main interface daarmee bedienen.
Ik denk dat dit is bedoeld voor de gamer die anders misschien een Playstation of Xbox had gekocht. Gewoon PC'tje aansluiten, SteamOS in, en meteen 15.000 games om te spelen (hoeveel er momenteel 'deck verified' zijn). Geen problemen met een andere OS moeten installeren, of een desktop mode door moeten om uiteindelijk je games te installeren.

De gemiddelde Tweaker zal dus niet de doelgroep zijn. Maar een huis-tuin-en-keuken gamer, die gewoon wil dat het werkt, weet Valve te bereiken met deze hardware.
Je kan ook zelf een PC bouwen, maar toch echt genoeg mensen die een pc kopen van bijvoorbeeld HP of MSI.

Genoeg mensen die iets gewoon out of the box werkend willen hebben zonder al teveel gedoe en benodigde technische kennis.
Precies wat @FrankSpin zegt

Wat is de toegevoegde waarde van een smart-tv? Je kunt toch zelf een pc'tje aan een monitor hangen? Of een frituurpan. Je kunt ook een braadpan kopen en daar olie in doen. Of denk aan een airfryer, wat de ultieme marketingstunt van een tafelmodel heteluchtoven is.) Of een elektrische fiets. Je kunt er ook zelf een elektromotor op zetten en aansturen met een pi.

Mensen willen kant-en-klare producten kopen, met een bediening die ze makkelijk/leuk/fijn vinden.
Ik weet niet voor welke prijs ze hem in de markt zetten. Maar als je met gebruikersgemak van een Xbox achter je tv er games op zet, het gelijk ready to play is, voor een veel zachter prijsje dan een mini pc met betere optimalisatie: lijkt me leuk!

Ik ben gestopt met het hebben van een game pc. Ik game niet genoeg om dat bedrag er voor te betalen. En als ik game zit ik liever in de woonkamer. Dus game ik wel eens op de Switch of achter mijn MacBook. Maar ik mis bepaalde games toch wel. Nu vind ik een steamdexk ook nog steeds teveel geld. Maar als dat nieuwe ding geprijsd is als een Xbox, zou ik het misschien wel overwegen.
Wat nu als je daar als doorsnee gamer geen zin in hebt? Best fijn als de optie dan bestaat, toch? Niet iedereen heeft zin om het onderzoek te doen en een pc te bouwen. Hoe ontzettend veel mensen wel een steam deck als eerste echte platform hebben genomen, die hadden allemaal het geld en/of de zin niet om een pc te bouwen
Gewoon, waarom niet?
Soort van mini steam deck zonder scherm etc zou best grappig zijn.
En we noemen het een steam machine. *hint hint*
Steam Link, ik heb em nog liggen ;-)

Wikipedia: Steam Link
Nee, geen Steam Link.. Steam Machine (Wikipedia: Steam Machine) - de console waarvoor Valve alleen het OS (SteamOS) ging maken, en third parties hardware.

Die stap was toen (10 jaar geleden) veel te ambitieus, maar nu Xbox meer een meer een Windows-computer is en Valve Steam Deck hardware in woonkamers heeft, is er dit in ieder geval een kans dat het een succes wordt.
Die toenmalige Steam Machine kon echter geen Windows games spelen, alleen een selecte hoeveelheid games. Dat was 1 van de hoofdredenen dat die toen niet echt goed aansloeg.

Op dit moment kan Valve echter een console maken die toegang biedt tot wel duizenden games, dat maakt het al veel interessanter. Al helemaal als je zelf al een Steam account hebt, dan hoef je niet eens spellen ervoor te kopen om te kunnen spelen.
Eh ik zie de link met de Xbox niet, de Xbox One van 10 jaar geleden was ook op basis van een x86 CPU.

Wat volgens mij eerder het verschil maakt is Proton, nu eigenlijk alle Windows-games op SteamOS werken, behalve diegene waar de ontwikkelaars het zelf onmogelijk maken (omwille van kernel anti cheat), wat dan voornamelijk competitieve multiplayer games zijn.

Voor Proton, was men afhankelijk van native Linux versies, en de dependency problemen die die vaak na een tijdje hebben, toont aan dat closed source software (games) op Linux gewoon niet blijft werken. Steam Runtime lost die dependency problemen ook op maar Proton maakt het voor ontwikkelaars nog makkelijker.
Ik ook, maar zou toch wel nieuwe versie willen met 4k ondersteuning.

De steam link app werkt niet goed op de meeste TV's en je hebt ook geen zekerheid dat de app niet ineens verdwijnt (Samsung).

Je kan natuurlijk ook zelf iets in elkaar zetten, maar zelf zie ik dit wel zitten.

Ik gebruik steam link ook best veel op mn VR headset en vind het echt goed werken.
De steam link app werkt niet goed op de meeste TV's en je hebt ook geen zekerheid dat de app niet ineens verdwijnt (Samsung).
Je moet ook niet die brakke TV implementaties hebben. Daarnaast hebben TV’s de bare minimum qua decoders waardoor het op de meeste TV’s al brak werkt.

Pak een Apple TV of Google TV, en je speelt 4K@60 met vrijwel geen latency en zonder artifacts als je alles wired hebt. (Dit is de enige manier hoe hier gespeeld wordt ivm PC headless in de garage te ronken)
Is er ook een goede manier om desktop werk headless te doen?
Zou graag naast gamen ook de pc op de tv willen gebruiken in een andere ruimte.
Heb een nvidia shield aan de tv. (Edit: zien dat de shield geen usb aansluitingen heeft voor toetsenbord en muis -.-)

[Reactie gewijzigd door Rogers op 8 december 2024 14:19]

Ik heb op alle tv’s in huis een Apple TV dus m’n zoon kan z’n game pauzeren en op een andere TV hervatten. Alsof je een PS5 op elke kamer hebt.

Zelf gebruik ik de desktop PC vanaf m’n Mac in m’n kantoor via Parsec om hier bijvoorbeeld 3D modeling op te doen etc. Werkt allemaal moeiteloos. Heb in die PC een 4K HDMI dongle gestoken om Windows te foppen dat er een 4K scherm aan hangt zodat het zonder problemen werkt in 4K kwaliteit op m’n 4K tv in de huiskamer.
Met sunshine (host, installeren op je desktop) en moonlight (client, installeren op Shield TV), kun je alle programma's, ook gewoon de desktop streamen.
Ik gebruik zelf een Raspberry met SteamLink erop. De andere oplossingen die hier genoemd worden werken ook maar ik vind SL toch erg handig mbt bv controller-support, de bigscreen modus, geen zever met resolutie forceren, ... En voordeel tov bv TV-sticks is dat je ook de usb-poorten hebt.

Mocht ik het vandaag opnieuw doen zou ik wel naar een 2ehandse thin client of nuc kijken.
Steam link is iets heel anders, jaren geleden was Valve ook al bezig met dit soort consoles, die werden Steam machines genoemd en draaide op de eerste versie van SteamOS, maar dat draaide indertijd op niets uit, maar de ontwikkeling van SteamOS ging toen rustig verder.
Ik las ergens anders dat het om een ps5 / xbox concurent zou gaan. De Steambox moet ie gaan heten.
Echt niet.. de steamstation moet tie heten..
Ja geen idee wat waar is.

Bron was dit in ieder geval https://www.xgn.nl/nieuws...-voor-playstation-en-xbox
Waarom niet Steam Engine?
Ik heb interesse in een steam box maar niet die jij bedoelt :) naam is ook al geclaimd.

https://steam-box.com/
En we noemen het een steam machine. *hint hint*
Dan heb je veel kolen nodig, anders rijdt het niet :P

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 9 december 2024 11:47]

Dit nieuws over Valve dat werkt aan een eigen Steam-console met HDMI-poort is geweldig. Het is precies wat de gamingwereld nodig heeft om die grote jongens met hun eigen consoles eens goed wakker te schudden.

Valve heeft altijd die vibe van 'laten we alles open gooien' gehad. Dit zou betekenen dat je niet meer vastzit aan één systeem. Je kunt gewoon je Steam-games spelen waar je maar wilt, zonder al dat gedoe van exclusieve games en verschillende hardware.

Het beste van alles? Het geeft ons, de gamers, meer vrijheid. Je kiest zelf hoe je wil spelen - op je TV, je computer, of waar dan ook. En als Valve het goed doet, zoals met de Steam Deck, dan krijg je een tof, betaalbaar apparaat wat precies doet wat je wilt zonder dat je de hoofdprijs betaalt.

En diegene die net iets meer willen kunnen hun eigen steam pc bouwen.

Vergeet ook niet de modding community! Met Valve's toewijding aan mods, zou deze console een speeltuin worden voor creatieve gamers om hun eigen spul te maken en te delen.

Het zou echt een einde kunnen maken aan die frustratie van games die alleen op één platform te krijgen zijn. Meer games voor iedereen, ongeacht wat je hebt liggen thuis.

Dus ja, ik ben blij met dit gerucht. Het is hoog tijd dat iemand de boel opschudt en Valve zou dat goed kunnen doen met zo'n console. Fingers crossed dat het waar is!
Dit nieuws over Valve dat werkt aan een eigen Steam-console met HDMI-poort is geweldig. Het is precies wat de gamingwereld nodig heeft om die grote jongens met hun eigen consoles eens goed wakker te schudden.
is dat werkelijk zo? steam heeft op de pc al een (in mijn ogen te grote) monopoly positie, en denk dat dit er niet beter op gaat worden. en de pc games worden op deze manier volgens mij nog meer versplinterd. een pc voor je steam games, ea games, battle.net games, ubisoft games, gog games. en daarnaast dan toch ook nog een steam consolle voor alleen de steam games.

weet ook nog niet waarom je denk dat dit er voor zou zorgen dat er meer games voor iedereen komt? bijna alle games komen al op steam uit, dus of dit nu werkelijk voor gamers iets positiefs brengt is nog maar s de vraag lijkt me. valve doet dit alleen maar omdat ze er geld in zien, dus de games zullen er in dat geval waarschijnlijk echt niet goedkoper op worden, en een platform als gog zal hier alleen maar negatief onder lijden, terwijl dat volgens mij juist een platform is wat voor gamers steeds interessanter word vanwege drm loze games.

[Reactie gewijzigd door huntedjohan op 8 december 2024 13:42]

Valve sluit hun OS niet af hoor, je kunt prima EA, Battle.net, Ubisoft en GoG gebruiken op een Steam Deck. Enige voorwaarde is natuurlijk dat het werkt onder linux (meestal wel, maar kost wat eigen configuratie), maar Valve blokkeert het niet. GoG is dan nog een van de makkelijkste volgens mij, juist omdat er geen DRM is. Dus zolang de games op linux werken (al dan niet met proton), is er geen probleem.

En wat betreft "Valve doet het alleen voor geld", ja natuurlijk willen ze geld verdienen, maar Valve is niet zoals de meeste grote bedrijven... Kritiek verschil is dat ze niet publiek verhandeld worden en geen aandeelhouders hebben die schreeuwen om meer korte termijn winst. Dat is ook een groot aandeel in hun succes, Valve heeft lange termijn visie waar veel van hun concurrenten alleen maar voor quick wins lijken te gaan. Natuurlijk is het nog steeds niet goed als ze alleenheerser zijn over de PC-markt, maar vergeleken met zo ongeveer elke andere partij zijn zij wel te prefereren (ook CDPR, oftewel GoG, is zo te zien publicly traded en dus potentieel gevoelig voor wat hun aandeelhouders willen of voor hostile takeovers).
Valve sluit hun OS niet af hoor, je kunt prima EA, Battle.net, Ubisoft en GoG gebruiken op een Steam Deck. Enige voorwaarde is natuurlijk dat het werkt onder linux (meestal wel, maar kost wat eigen configuratie), maar Valve blokkeert het niet. GoG is dan nog een van de makkelijkste volgens mij, juist omdat er geen DRM is. Dus zolang de games op linux werken (al dan niet met proton), is er geen probleem.
dat het mogelijk is is waar, maar als ik zag op de steam deck hoeveel moeite het koste om het allemaar werkend te krijgen, en waar je bijna altijd moest gaan stoeien met verschillende proton versies denk ik dat het merendeel van de reguliere gebruikers er niet eens aan gaat beginnen om verschillende stores te installeren.
Je kunt gewoon de installer van elke storefront downloaden en installeren m.b.v. “add game to Steam library” en Proton.
Daarna “add” je de .exe van de geïnstalleerde store aan je Steam library en klaar! Kun je alle spellen downloaden en spelen van die stores. Zo gebruik ik o.a. GoG en Epic games Store op mijn Steam Deck en Fedora Linux gaming desktop.
Ingewikkeld is het niet en alle spellen werken, mits geen anti-cheat dat niet ondersteund wordt in linux.
Tja, maar wat wil je dan? Moet Valve alles voor hun concurrenten doen?
Niks staat concurrenten in de weg om zelf een launcher uit te brengen voor Linux om hun users te ontzorgen, maar daar zien ze op dit moment nog geen brood in blijkbaar.
Overigens denk ik dat het merendeel van de reguliere gebruikers OOK op Windows gewoon Steam gebruikt en niet begint aan allemaal verschillende stores.
voor veel games heb je toch de store nodig om te kunnen gamen? voor zover ik weet kun je games van battle.net die je niet in steam maar battle.net gekocht heb niet spelen zonder battle.net installatie, net als bij ubisoft. EA weet ik niet zeker, maar volgens mij ook niet. dus je ben verplicht om voor je al aangeschafte games toch de verschillende stores te hebben?
Bijna alle uitgevers zijn weer meer en meer alles op Steam uit aan het brengen. Diablo 4 speel ik bijvoorbeeld op Steam. Ubisoft was inderdaad een tijdje irritant aan het doen door alleen op hun eigen store te verkopen en ik kocht hun games daardoor ook niet (niet dat ik principieel iets tegen hun store heb of zo maar ik heb nog zoveel te spelen dat zo'n kleine barrière genoeg is om mijn aankopen in ieder geval te vertragen), maar ook zij zijn weer terug naar Steam aan het komen. EA geen idee want ik speel eigenlijk niks van hun.

Het is lastig om echt cijfers te noemen natuurlijk, maar gezien de tegenvallende resultaten van bijvoorbeeld Alan Wake 2 ondanks dat wie hem wel gespeeld heeft over het algemeen enthousiast was, dan denk ik dat er toch best wel veel mensen zijn die wachten tot een game misschien alsnog naar Steam komt ipv via Epic te kopen en spelen.
Dat ligt wellicht meer aan de andere stores en hun gebrek aan Linux ondersteuning dan aan Valve
Valve sluit hun OS niet af hoor, je kunt prima EA, Battle.net, Ubisoft en GoG gebruiken op een Steam Deck.
Dat kán, maar is onhandig. Het hele besturingssysteem is om de Steam winkel heen gebouwt. Het is niet store-agnostisch zoals de interface van Asus. Het is niet eens een app in het OS, zoals de Google Play Store (wat volgens de rechter alsnog tot een illegaal monopolie geleid heeft), maar Steam IS het OS.

Het zou me enorm verbazen als het marktaandeel van Steam op Steam Deck niet heel dicht bij de 100% ligt (ten opzichte van een ook al monopolistische 80% op Windows).

Valve heeft het geluk dat er niet genoeg gamers zijn om als poortwachter te worden gekenmerkt voor het DMA, want er is fundamenteel niks anders aan hun strategie dan die van Google.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 december 2024 13:18]

Nou, er zijn denk ik wel genoeg gamers, maar niet genoeg Steam Decks (of Linux gamers in het algemeen). Het zijn er aardig wat al maar op de totale user base nog steeds maar een zeer klein aandeel natuurlijk.
Maar als dat verandert en Steam os (en daarmee Linux) zou dominant worden, dan verandert vanzelf ook de attitude van andere uitgevers. Dan zullen ze uiteraard wel meer moeite in Linux support steken.
En als Valve dan wat extra moet doen om te zorgen dat je in game mode net zo makkelijk games uit andere stores kunt gebruiken als uit Steam, prima. Maar op dit moment is dat eigenlijk nog geen optie... Ja ze zouden het natuurlijk nog wel wat makkelijker kunnen maken maar het wordt nooit zo naadloos als Steam games simpelweg omdat de uitgevers niet meewerken en dingen regelmatig weer kapot maken. Je houdt dus ongeveer dezelfde situatie als nu met 3rd party oplossingen.
Misschien ga ik het helemaal verkeerd interpreteren maar het feit dat je een 3th party store kan installeren is toch geweldig.
Je hebt valve die een console uitbrengt die om hun store heen gebouwd is, net als sony en microsoft en nitendo met hun xbox, playstation en switch.
voor zover ik weet kan je geen gebruik maken van een andere store bij de playstation/xbox/switch.

Als valve aangepakt wordt voor monopolistische trekjes met de steamdeck(en opvolger) zouden de xbox, playstation en switch aan dezelfde lat gelegd moeten worden.
Valve heeft altijd die vibe van 'laten we alles open gooien' gehad. Dit zou betekenen dat je niet meer vastzit aan één systeem.
Als je systeem definieert als een enkel hardware platform, dan wel. Maar Steam is wel gewoon een eigen commercieel platform, en games gekocht op dat platform zitten daar alsnog aan vast; al dan niet met DRM. En die gooien ze zeer zeker niet open.

Écht open gooien zou een methode zijn waarbij je oprecht een kopie van een spel kan bezitten, die kan draaien op verschillende platforms. In de jaren 90 werd er geëxperimenteerd met schijfjes die zowel op een PlayStation als een Windows machine konden draaien, of op Windows en MacOS.

Wat Valve hier doet is niet wezenlijk anders dan een Sony en Microsoft, die dingen proberen met Gamepass/Remote play, dat op verschillende hardware platformen kan draaien. Ook de Nintendo Switch kun je ook portable of aan de TV gebruiken.
Als je systeem definieert als een enkel hardware platform, dan wel. Maar Steam is wel gewoon een eigen commercieel platform, en games gekocht op dat platform zitten daar alsnog aan vast; al dan niet met DRM.
Niet perse. Koop een spel uit die lijst op Steam, installeer het, en je kan het zonder Steam gebruiken.
Écht open gooien zou een methode zijn waarbij je oprecht een kopie van een spel kan bezitten, die kan draaien op verschillende platforms.
Zie GOG, waarbij je effectief een spel bezit. Juridisch laat ik mij niet over uit, want dat is het minst interessant.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 december 2024 13:32]

Het komt voor dat een game DRM-vrij is inderdaad, maar dat is helaas verre van de regel—Steam zal dat ook niet snel als regel instellen, omdat het tegen hun grootste winstmaker in gaat. Het is echt in hun voordeel om je in hun ecosysteem te houden. Als het de regel is dat games DRM-vrij moeten zijn, en je álle games in principe kunt meenemen naar een andere store/library, dan valt de steunpilaar weg waar ze al die tijd op leunen.
Het komt voor dat een game DRM-vrij is inderdaad, maar dat is helaas verre van de regel—Steam zal dat ook niet snel als regel instellen,
Het is dan ook de keuze van de uitgever, niet van Steam.
Dat klopt, maar wat Valve wel wezenlijk anders doet is dat ze hun hardware niet dichtgooien. Dus, ja, wat je op Steam koopt zit alleen in je Steam library, maar op je Steam Deck kun je ook gewoon games van Epic, GoG of weet ik veel wie installeren. Kost iets meer moeite natuurlijk, maar echt lastig is het meestal ook niet.

Ik heb ook niet het idee dat Steam nou zo succesvol is alleen maar omdat mensen er vast zitten met hun library. De meeste gebruikers die ik er over hoor zijn het eens dat Steam gewoon de beste ervaring biedt en dat er om die reden weinig reden is om een andere store te gebruiken. Enige uitzondering is GoG maar dan gaat het meer om mensen die principieel geen DRM willen.

Wat jij voorstelt is trouwens ook niet iets wat Valve zomaar zelf zou kunnen doen. Hooguit met hun eigen games, maar zelfs dan wordt het lastig. Zie bijvoorbeeld de problemen die GGG tegenkwam toen ze alle aankopen uit Path of Exile 1 over wilden zetten naar deel 2. Sony steekt daar een stokje voor want die willen zeker weten dat zij hun aandeel van elke aankoop die op een Playstation gebruikt wordt gehad hebben. Dus Sony gaat het ook echt niet goed vinden als Valve zegt dat je games die je in Steam gekocht hebt ook op Playstation mag spelen zonder extra uitgave. En bij games die niet van hun zelf zijn heb je natuurlijk de uitgever die daar waarschijnlijk ook niet mee akkoord gaat. Zelfde voor DRM... Steam ondersteunt gewoon DRM-vrije games maar het is aan de uitgever of ze dat doen of niet, en die willen meestal niet.
Terugkeer van de Steam Controller wellicht?
Daar lijkt het wel op; er zijn al leaks van die controller (en een nieuwe VR controller) die ze naar alle waarschijnlijkheid uit gaan brengen.
Misschien werkt die oude er nog op, heb hem in de kast liggen
Aangezien Sony ondertussen op het punt is gekomen om €799 voor een console in de vorm van een PS5 Pro, zonder diskdrive te durven vragen. Begint dit zeker interessant te worden. Lijkt me ideaal om een Steam pre-build met Steam-OS inclusief je hele library afgestemd op console gaming bij de TV neer te gooien.
Ja er bestaat Steam link, maar dit blijft wireless streaming, met al zijn nukken.

Ja het is een niche, maar dat is de Steam Deck ook en die verkoopt ook prima.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 8 december 2024 12:04]

Ik ben ook erg benieuwd. Kom steeds dichterbij het punt dat ik voor mijn gevoel een nieuwe pc moet bouwen voor gaming (die 1070 eens vervangen).

Als dit console prijzen gaat krijgen of iets daarboven.. kan leuk zijn!
Tja, zowel Xbox als Playstation lijken niet te weten wat ze nou precies met hun console willen.
Een console waarmee ik mijn steam library games op de TV kan spelen met een fijne controller? Die zou ik sowieso aanschaffen!
Als je een Asus Ally koopt krijg je er momenteel bij Asus zelf een power adapter met USB->HDMI ingebouwd bij. Die hangt bij ons aan de AV setup zodat je de Ally alleen via USB-C hoeft aan te sluiten. Dualshock 4 controller via Bluetooth eraan en je hebt een behoorlijk performende Steam console.
Ik weet t :-) heb zowel de Ally als de Deck gehad. Werkt prima. Maar ik zou meer interesse hebben in een echte SteamOS tv-console.
Mjah, de Ally is ideaal voor m’n vriendin om af en toe een spelletje op de bank te spelen. Portable danwel via de TV, op 1 device. Heeft ook voordelen.
Klopt. Maar je ziet dat de Ally wel bedoeld is voor een handheld scherm. De lol gaat er van mij een beetje vanaf als ik een game op low settings moet spelen op 4K resolutie op mijn LG oled.... Zou wel tof zijn een strakke Steam tv Console met die qua kracht kan opboksen met de ps5 (pro).... Ik zou wss meteen aanschaffen.
Voor serieuze gaming heb ik al jaren Playstations gehad, en momenteel PS3 t/m PS5 aangesloten in een aparte setup met 4K projectie. Sinds een paar maanden ook weer een SFF PC, met RTX4070. M’n vriendin speelt nog sporadischer dan ik, en een game zoals Ori And The Blind Forest draait zelfs in 4K soepel op de Ally. Eigenlijk is 1080p al voldoende op de 65” OLED in de woonkamer.
4K hoeven we hiermee niet te verwachten lijkt me. Daardoor zou de prijs ook zowat het dubbele worden als een PS5 Pro en dat wilt Valve zeker voorkomen.
Als zoiets een succes wordt, dan lukt het een bedrijf als Valve wel. Gemak van een console maar feitelijk gewoon een pc. Waar ik al jaren hoop dat Microsoft hier iets mee ging doen, stapt hopelijk valve in.

Ik was persoonlijk helemaal klaar met een online abonnement voor PlayStation plus, Xbox game pass etc alleen om online moeten te gamen, gebrekkige cross-platform progression (game soms op de bank en soms op zolder achter pc) games soms meerdere malen moeten aanschaffen omdat ik bijv. boven wilde gamen. Opties als je games streamen was toch ieder keer net niet.

Sinds kort alle gaming consoles weg gedaan en een mini game pc in de woonkamer en dus nooit meer jaarlijks 60-80 euro betalen om online te kunnen spelen, altijd de betere deals qua gaming, en dus ook geen gezeik meer met cross platform en eerlijk gezegd ook weinig gezeik mbt games niet willen opstarten.
Heel gaaf! Ik gebruik de Steam link wekelijks en als dit een upgrade daarop gaat worden dan ben ik enthousiast :)
Deze hebben ze toch al gehad in de vorm van Steam machines?

Misschien was de tijd er toen nog niet. Met toch wel goed succes van de handheld, is misschien ook vertrouwen in Valve gegroeid. :)
Wauw als deze partij een console gaat uitbrengen dan blazen ze de competitie uit het water denk ik.. Zeker qua prijzen en aanbiedingen van games, in vergelijking met andere digital stores die games bij release 10e bovenop doen en NOOIT in de aanbieding gooien.
Mwah, Sony en Microsoft hebben al een uitgebreid distributienetwerk, naamsbekendheid en veel grotere budgetten. Linux zou ook de desktop gaan veroveren werd jaren helden geroepen omdat het technisch beter is/zou zijn dan closed source systemen. We zien wat er gebeurt is. Microsoft heeft alleen maar meer gekregen, zeker in de zakelijke markt.
Als het om Linux gaat ben je wel echt een raspessimist zeg. Linux gaat het echt niet veroveren, maar het aandeel groeit zeker de laatste 2 jaar wel erg snel. Dankzij Valve's Proton zit je niet meer gebonden aan Windows voor gaming.
Wat bedoel je met
NOOIT in de aanbieding gooien
? Ik ben totaal niet ontevreden over de aanbiedingen via de Playstation store. Een kijkje in de huidige store leert dat er nu alleen al twee sales lopende zijn, tot 75% korting op bijna 4000 software gerelateerde items en een grote hardware gerelateerde sale voor de feestdagen. En voor je zegt, ja nu wel...werkelijk iedere maand zijn er sales waarin grote hoeveelheden games en hardware in de aanbieding komen.
Geen zorgen, de competitie zorgt dan wel voor dat hun games niet werken op Linux. Zijn ze nu al volop aan het doen.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 8 december 2024 11:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.