Omzet Xiaomi steeg vorig kwartaal met 30,5 procent, deels vanwege EV-verkopen

De omzet van Xiaomi steeg in het vorige kwartaal met 30,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf op maandag bekend. De omzet steeg deels door de verkopen van Xiaomi's eerste elektrische auto, de SU7, hoewel Xiaomi's autotak ook verlies draait.

Xiaomi draaide vorig kwartaal omgerekend zo'n 12,08 miljard euro omzet, zo meldde het bedrijf op maandag. Ongeveer 1,24 miljard euro daarvan was afkomstig van Xiaomi's SU7-auto, die het Chinese techbedrijf eerder dit jaar op de markt bracht in China.

Tegelijkertijd draaide Xiaomi's EV-divisie ongeveer 196 miljoen euro verlies, terwijl Xiaomi als geheel ongeveer 816 miljoen euro winst draaide. Xiaomi-president Lu Weibing zegt dat het blijft investeren in het laten groeien van de EV-tak en onder meer r&d doet 'voor nieuwe modellen', zonder daar verdere details over te delen, schrijft Reuters.

Afgelopen kwartaal leverde Xiaomi 39.790 exemplaren van de SU7, die vooralsnog alleen beschikbaar is in China. Het bedrijf heeft dit jaar inmiddels meer dan 100.000 auto's geleverd, zo zei ceo Lei Jun eerder op maandag volgens onder meer Reuters. Het techbedrijf verwacht nu 130.000 EV's te leveren in heel 2024; de verwachtingen lagen hiervoor op 120.000 auto's.

De smartphone- en iot-divisie van Xiaomi was gezamenlijk goed voor 89,5 procent van de omzet. Het techbedrijf leverde wereldwijd 42,8 miljoen telefoons in het derde kwartaal, 3,1 procent meer dan een jaar geleden.

Xiaomi SU7
De Xiaomi SU7

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

18-11-2024 • 19:03

77

Reacties (77)

77
77
21
3
0
54
Wijzig sortering
Toen Xiaomi begon met de verkoop van hun eerste wagen hoopte ze om ongeveer 60 000 stuks in het eerste jaar te verkopen, de verkoop is dus een succes te noemen daar ze meer dan het dubbele gaan halen. De verliezen op deze afdeling zijn dan niet eens zo belangrijk wanneer je kijkt naar de verliezen van bijv. Rivian of Lucid die met een veel kleinere productie een veel groter verlies draaien. Xiaomi is gewoon aan het investeren.

De CEO van Ford heeft de SU7 zelf enkele maanden kunnen uitproberen als eigen wagen in de VS en wil hem liefst gewoon zelf blijven gebruiken als dagelijkse wagen. Dat wil ook wat zeggen als zo een CEO het product van een concurent zo bejubeld.
Heb je online gezien hoeveel problemen er met die auto waren?
Wat is succes auto zeg haha.
Bij sommige mensen raakte er letterlijk onderdelen half los en Xiaomi zei tegen die mensen:
"Dat is voor Aerodynamica".

En ik vindt het niet gek ook. WANT ZE BOUWEN DAT DING IN 76 SECONDEN !!
Zoals in deze link te lezen:
https://carnewschina.com/...new-production-processes/

En hier nog een aantal links van dingen die niet zo goed gaan.
Auto gaat direct kapot na onderhoud:
https://www.autoevolution...ered-a-refund-233905.html

Auto gaat kapot na 39 Kilometer.
https://www.gizmochina.co...i-agreed-for-replacement/

Rem doet het niet.
YouTube: Xiaomi SU7 Brake Failure Leads to First National Crash, Widespread D...

Onderdelen vallen er gewoon ineens af.
YouTube: PARTS falling off of new Chinese Xiaomi cars.

En zo kan ik nog wel even door gaan.
WANT ZE BOUWEN DAT DING IN 76 SECONDEN !!
Een beetje beter inlezen! Het is niet "volledig bouwen in 76 seconden", maar "elke 76 seconden rolt een auto van de assemblagelijn". ;)
Hoe lang die assemblagelijn is en de doorlooptijd daarvan is onbekend. We weten nu enkel dat elk station maar ~1 minuut heeft om hun werk te doen.
Ja ok dat had ik inderdaad niet helemaal correct gelezen.
Maar de andere punten op zich zijn al genoeg om de auto toch redelijk twijfelachtig te noemen voor wat mijn mening betreft.
Dat is ook wel een vrij ongenuanceerde blik als je het mij vraagt. Het is hun allereerste auto, dan kun je ook wel verwachten dat niet elk exemplaar meteen 100% in orde is. En dat van die 'onderdelen vallen er ineens af' is zo te zien slechts één onderdeel (een specifiek plaatdeel achter de wielkasten) dat blijkbaar niet goed is ontworpen. Typisch iets wat relatief snel en makkelijk opgelost kan worden door een kleine aanpassing in het ontwerp en de productie/constructie.
Er zijn ook voorbeelden te vinden van auto's van zeer gerenommeerde merken (denk VW, BMW etc.) die al na zeer weinig kilometers defecten vertonen, maar dat is anekdotisch en volstrekt normaal als je tien- of honderdduizenden auto's per jaar maakt - er zitten altijd wel een aantal 'maandagochtend-modellen' tussen.

Ik bestelde eind 2020 een nieuwe Mazda 3 als lease-auto. Super gerenommeerd merk. In het eerste halfjaar moest ik drie keer terug naar de garage: defect LCD scherm in het dashboard, iets 'uitstekende' tankklep en een terugroepactie vanwege bepaalde software. Maakt dit van Mazda dan ook een slecht automerk?
Het is hun eerste auto, dan kun je ook niet verwachten dat elk exemplaar meteen 100% in orde is.
Wat een belabberd excuus om overhaast een potentieel levensgevaarlijk voertuig op de markt te introduceren met echt grove gebreken. Dat soort fratsen worden allemaal ontdekt in een prototype faseen horen niet thuis in een voertuig wat geschikt voor de weg moet zijn.
Ik vind een stuk plaatwerk geen 'grove gebreken' en een auto die na 39km stil komt te staan geen 'levensgevaarlijk voertuig'. De remmen zijn iets zorgwekkender, maar lijken alleen te zijn voorgekomen bij testlaps op een circuit na een aantal rondes. Moet aan gewerkt worden door Xiaomi, absoluut, maar ik noem dit geen grove gebreken.
Wel zieke fabriek hoor... als wij met onze stoneage fabrieken aan komen zetten haha

https://www.youtube.com/watch?v=kYkgXkoEBzg
Beetje kortzichtig deze reactie, op hun reeds 100000 verkochte wagens zullen er zeker een paar zijn die een' fout' hebben. Dit beslaat misschien 1% van de verkochte aantallen. Zelfs de grote Duitse luxemerken hebben al eens problemen, hoeveel BMW's heb ik al in de krant gezien die ' uitgebrand' langs de weg staan? Is daarom ineens BMW slecht? neen zeker niet. Laat deze wagen maar naar Europa komen, vind hem sowieso een stuk mooier dan een tesla model 3.
Van de eerste Tesla's kan je precies zo'n rijtje artikelen over gebreken maken. Daar is indertijd genoeg over geschreven.
En het verlies is eigenlijk ook heel erg klein voor een bedrijf dat voor het eerst tot de toetreedt.

VW en dat soort bedrijven verliezen miljarden en zijn nog lang niet door de zure appel heen.
Volkswagen verliest geen miljarden, ze maken ook dit jaar gewoon nog winst (bron NOS). Ze verkochten tot nu toe 6,5 miljoen auto's dit jaar, een daling van 4% ten aanzien van vorig jaar. Hun winst is nog steeds 13 miljard euro (tegen 16 miljard een jaar eerder).

Tegelijkertijd is Volkswagen ook een enorme organisatie, met werknemers die allerlei rechten hebben óók als het eigenlijk beter is om een fabriek te sluiten omdat een bepaald model minder goed verkoopt. Ze moeten dus niet alleen de ene fabriek sluiten en een ander (om)bouwen, maar in de tussentijd ook nog eens talloze medewerkers in dienst houden.
Volkswagen verliest wel degelijk.
Ze sluiten zoveel werken dat wil je niet weten.

Daarnaast hebben bedrijven als ZF, Saarstahl etc ook super veel problemen nu. Motoren en versnellingsbakken wat veel minder ingekocht wordt.

Je kijkt geen nieuws. Ik namelijk wel. Woon zelf in Duitsland en het is niet goed.

Probleem is dat de electrische tak van VW gewoon super slecht is. Zoveel problemen met software etc. hebben niks op orde. Daarnaast leeft VW in een oud tijdperk wat nog denkt dat motoren immer nog die beste is.
De vooruitzichten zijn inderdaad slecht, maar dat het moederbedrijf miljarden verliest is onjuist.
Ik doelde op de verliezen bij de EVs die VW als groep verkoopt.
Het maakt me nieuwsgierig hoe dat in China werkt. Je zou verwachten dat het een investering is die je over meerdere jaren neemt. In het westen zou het fiscaal aantrekkelijk zijn om de gehele investering in een klap ten laste van de winst te brengen. Alleen gaat de accountant daar dan mogelijk niet in mee en anders de belastinginspecteur niet. Maar misschien lukt ze dat in China wel.
Het maakt me nieuwsgierig hoe dat in China werkt. Je zou verwachten dat het een investering is die je over meerdere jaren neemt. In het westen zou het fiscaal aantrekkelijk zijn om de gehele investering in een klap ten laste van de winst te brengen. Alleen gaat de accountant daar dan mogelijk niet in mee en anders de belastinginspecteur niet. Maar misschien lukt ze dat in China wel.
De aandeelhouders zijn ook niet blij met een dergelijke versnelde afschrijving. Hun dividenduitkering is afhankelijk van de gemaakte winst.
Ik hoop voor hen dat door te diversifiëren ze terug kunnen groeien, want door de toenemende weigerachtige houding van het westen voor Chinese producten staat hun economie er niet al te goed voor en dan vooral de export-gerichte techbedrijven krijgen rake klappen.
Welke klappen denk je dat wij krijgen zodra ze hun westerse concurrentie van de markt drukken zoals op de zonnepanelen markt is gebeurd?

Laat de Chinezen eerst maar op een eerlijke manier concurreren.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 november 2024 19:39]

Wat is oneerlijk?
ASML krijgt ook overheidssteun. We hebben in het westen ervoor gekozen om een kenniseconomie te worden. Daar hebben we jaren van geprofiteerd (wij verdienden meer dan China, terwijl zij moesten produceren). China is een productieland en nu met kennis, hebben ze alles in huis om het zelf te doen. Dan vinden we het opeens oneerlijk?
Overheidssteun is geen oneerlijke concurrentie. Want overheidssteun is puur bedoeld om economie te boosten. Doen we overal ter wereld.
Het is oneerlijk dat wij jarenlang hebben geprofiteerd van goedkope Action troep dat door Chinezen werden gemaakt voor 2000 yuan per maand (6 dagen werken a 9/10 uur per dag).
Wat is oneerlijk?
Nou ik weet er wel enkele behalve staatssteun:
  • Markttoegang,
  • Handhaving / Intellectueel Eigendom (IP)
  • Arbeids- en milieunormen
  • Valutamanipulatie
  • Cyberveiligheid en economische spionage
  • Subsidies en concurrentieverstoringen
  • Transparantie en regelgeving
  • Strategische industrieën en overnames
Allemaal oneerlijker geregeld dan bij "ons".

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 19 november 2024 10:46]

Allemaal punten waar je gelijk in hebt, behalve je laatste zin.
Ook in het westen hebben/hadden wij ons schuldig gemaakt aan de hierboven genoemde punten.
Het is oneerlijk dat wij jarenlang hebben geprofiteerd van goedkope Action troep dat door Chinezen werden gemaakt voor 2000 yuan per maand (6 dagen werken a 9/10 uur per dag).
In China is Chinese troep nog veel goedkoper.
Nederland is steeds minder een kenniseconomie geworden de afgelopen jaren. Mededoor het gedraai van het kabinet met betrekking tot het onderwijs de laatste 20 jaar. Jaren 1970 - 1990 plukten we de vruchten, maar nu verhuizen grote bedrijven uit ons land. Philips was jaren de trots van Nederland. Nu staat Nederland te koop voor investeringsmaatschappijen buiten Europa waar de Big 5 van de techindustrie greetig gebruik van maakt.
Wat is oneerlijk?
ASML krijgt ook overheidssteun.
ASML krijgt overheidssteun voor de R&D en lokaal voor de infrastructuur. De overheid geeft echter geen productiesubsidies waardoor de machines onder de kostprijs verkocht kunnen worden.
(De Nederlandse overheid kennende is de steun voor R&D ook voor een groot deel in gunstige leningen en bankgaranties en moet ASML dit gewoon terugbetalen uit de omzet die met de ontwikkelde machines behaald wordt.)
Wie zegt dat het weste Chinese producten wil weigeren?

Wat we wel weigeren is dat oneerlijk concurrentie de Europese markt om zeep helpt doordat de Chinese producten enorm goedkoop, ver onder enige concurrerend merk, worden aangeboden. gsubsidieerd door de staat.
Oneerlijke concurrentie?
Ons systeem is gewoon shit. Onze overheden hebben alles geprivatiseerd/gedereguleerd en hebben niet geinvesteerd in de gebieden waarin ze wel hadden moeten investeren op de lange termijn. De Chinese overheid heeft dat wel gedaan en daarom lopen ze nu voor op electrisch en smart. Onze reactie: oneerlijk!
Nou, weet niet hoor wat je daar zegt. China heeft als staat niet zozeer geïnvesteerd in de goede zin van het woord.

Als je ziet hoe de werkomstandigheden zijn en hoe de staat met hun volk om gaat. Had je dat hier gewild om zo een succes te zijn? Ze verwoorden het allemaal zo mooi dat hiërarchie en respect en hard werk in het bloed zit, heef ook veel bloed voor moeten vloeien, klakkeloze verwoesting van hele dorpen voor industrie en oppressie.
Extreme prestatie drang. Dat zie je ook hier terug in collega’s. Als kinderen met minder dan een 8 thuis komen zwaait er wat. 7dagen per week school, sport etc. Bijna geen vrije tijd. Zelfs de ouders die hiervoor China vertrokken zijn gaan ermee door. Zit inderdaad “in het bloed” als het ware. Interessant genoeg zie ik dit ook terug in Russische collega’s en gezinnen waarmee ik in aanraking kom door schoolgaande kinderen.

Dat is wat ik zie in mijn omgeving in ieder geval.

Zeg niet dat het privatiseren etc goed is/was, maar China is toch wel een heel ander verhaal dan enkel staats steun.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 19 november 2024 09:00]

Bro, wat een hoop vooroordelen :+

Waarom ben je zo zuur over Chinese Nederlanders? Ik heb een Chinese achtergrond en ik ben niet zoals jij het omschrijft, net als mijn vrienden. We doen het allemaal goed op het gebied van studie, werk, en een huisje-boompje-beestje-leven, maar dat lijkt ook niet te mogen. We zijn allemaal allemaal
massavernietigers van de wereld en spionen van Xi :z

Chinese staatssteun zou ongetwijfeld invloed hebben maar je kan toch ook niet ontkennen dat de normale Chinees daar harder werkt voor minder. Net als de meeste Chinezen elders in elk ander land op deze aardkloot. Ons cultuur is gewoon anders, en ja het is meer een prestatie cultuur en laat dat gewoon in zijn waarde aub en het is zeker niet zo overdreven zoals jij het zegt ;)
Ik ben niet zuur over Chinesen. Zeker niet. Ik antwoord over het feit dat de Chinese overheid "wel investeerd" in zaken waar @parryfiend zegt dat wij dit niet doen doordat alles geprivatiseerd wordt.

Daarop probeer ik duidelijk te maken dat China die "investeerd" in de industrie niet betekend dat dit perse goed is.

Er is een reden dat ze hard werken voor minder. Want zodra je klaagt of beter wil draai je de bak in of verplaats je naar een straf/her conditionering kamp.

Wat ik daar neerzette is inderdaad N=3 betreffende de prestatie drang. Dat hoeft ook niet perse slecht te zijn zolang je er maar gelukkig onder blijft. Overigens N=1 krijgt ook nog geregeld ongewenste berichten van de Chinese overheid om even te laten weten dat ze weten wie en waar ze zijn. Super toch dat ze zo bezorgd zijn over je.
Lol, is dat niet net als wij doen met al die mensen die protesteren tegen wat onze overheid ondersteunt in Gaza? Wij zijn moreel geen haar beter dan de chinezen.

We zijn nog steeds off topic
En Hexxagon heeft gelijk, laat je vooroordelen ff vallen.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 19 november 2024 14:09]

Wederom, wat heeft Gaza hiermee te maken.

Maar goed, laat ik daar op ingaan om een totalitaire macht te vergelijken met handhaving binnen een democratie.
Als mensen netjes protesteren is er geen probleem. Maar ja, als men vervolgens voor miljoenen aan schade veroorzaken in universiteiten en gaan rellen en stenen gooien etc etc. Dan zou ik daar wel graag willen dat er gehandhaafd word ja.

Tot nu toe heb ik geen relschopper noch rustige protestant hier in een strafkamp zien gaan. Correct me if I am wrong.

De "vooroordelen" zijn van de eigen bewoordingen met de personen waar ik contact mee heb via werk, school (ouders van kinderen) en collega van mijn vrouw, allen Chinese achtergrond en het land ontvlucht of hun ouders. Maar maakt verder niet uit, je hoeft het niet te geloven dat is een keuze. Maar het lijkt wel of je het doel bewust voorbij schieten en een totalitair regime goedpraten, ook prima natuurlijk als je dat allemaal OK vind.

Het doel, of kern van een gesprek voorbij schieten zie je wel vaker als men geen echte argumenten hebben.
Ik reageerde puur alleen op jouw vooroordelen over Chinezen en dat je nogal negatief bent, terwijl dat niet nodig is. Laat iedereen in zijn of haar waarde en de wereld is een stuk mooier als je diegene oordeelt als een persoon. We oordelen mensen al teveel in hokjes (zie ons politiek NB, enorm triest voor een democratisch land, lol).

Over de zaken had ik het niet over, ik reagerde puur alleen op jouw vooroordelen en dat deze niet kloppen en ook niet nodig zijn.

Westerse media is heel goed in 't trekken van een streep in de geschiedenis en daarover oordelen - HK is een gevoelige kwestie, ten gevolgen van de Britten en opiumoorlog. Puur exploitatie en colonialisme van de Britten destijd, goed voor niemand behalve hunzelf. Neem een land over/krijg het als schat (omdat je de oorlog won) en zet daar even ''democratie'' neer. Nu gaat het terug naar land van ''herkomst'' en boe wat zijn ze slecht bezig.

NOS was zelf nog hard bezig met censuur op de avond van de rellen - alle commentaar op instagram waren uitgeschakeld, zodat niemand op dat moment de andere beelden kon delen in commentaar box. Er moest eerst een narrative worden gesteld van de bad guys. Nu gaan ze praten over andere landen, zie dit artikel. Puur framing ten top: https://nos.nl/artikel/25...-gemeld-door-autoriteiten -> Het censureren van nieuws is niet ongebruikelijk in China. Rond grote of gevoelige evenementen in het land wordt het nieuws vaker gecontroleerd en gecensureerd. (hahaa... wat dit doet Nederland ABSOLUUT niet, ojee... dit soort framing is zelfs gevaarlijker dan in your face propaganda)

Taiwan, Hong Kong, Israel en 't midden oosten worden (mis)gebruikt onder de naam van democratie, vrijheid en mensenrechten. Er zijn talloze voorbeelden van en mensen trappen er steeds in. Als je zelf naar China reist - 99,99% van de bevolking houdt zich niet mee bezig met politiek - slechts een enkel wel en die zijn misschien rebels (en dat moet kunnen vind ik ook) en worden onder westerse media wel onder een vergrootglas gegooid. Net als de joden en moslims hier afgelopen keer en/of misschien toch maar de paspoort afpakken of Cestmocro verbieden. We doen het hier ietsje beter, maar niet voortdoen alsof wij heilig/goed zijn en zij niet. Maar dit is wel de narrative die 't media wilt schetsen: vriendjes, amerika/europa/israel vs. de grote boeven iedereen buiten deze groep.

Snap niet wrm mensen niet gwn in vrede met elkaar kunnen leven..naja snap 't wel.. economische belangen, maja.. ah ja, morgen weer werken met zn allen ;)

[Reactie gewijzigd door Hexxagon op 19 november 2024 15:42]

Misschien was het een tandje te negatief. Hoewel dit wel de inhoud is van wat daadwerkelijk met mij is besproken. Vandaar dat ik het als context gebruikte over concurrentie en staats controle (je kunt het steun noemen) die wordt uitgevoerd.

Dat de Chinese cultuur grotendeels op eer en hard werken is gebaseerd trek ik ook helemaal niet in twijfel. Echter is de huidige totalitaire regime toch niet iets wat je graag ziet en will ondersteunen of wel? Ben wel benieuwd naar dat antwoord.

Het overspoelen van de Europese markt met dergelijke goedkope (an ik bedoel niet slechte) spullen, doordat de staat het bekostigd, en daarmee de concurrentie compleet weg probeert te vagen is niet iets wat we moeten willen, noch supporten. Want dat houd in dat op een gegeven moment we 100% afhankelijk zijn van China en de daarmee enorm veel macht hebben, welke ze niet shuw zijn te misbruiken zoals te zien in eigen land als ook in Afrika.

Voorbeeldje:
https://www.business-huma...-to-avoid-transgressions/
Wederom, we zijn moreel niet superieur aan de chinezen, we ondersteunen apartheid en een genocide in Gaza. En dat allemaal voor Suez en de olie industrie.
Nogmaals, Gaza heeft hier niets mee te maken, dat is nu een oorlog.

Apartheid is een leuk argument, maar outdated. Sterker nog nu is er een soort van omgekeerde apartheid nu die zij lijken te zien als een vrijbrief dat deden jullie ook dus no jagen we jullie weg van jullie grond. Vervolgens maken ze er een puinzooi van, heel het grond en infrastructuur niet meer te gebruiken. Dan weer aankloppen of we ze alsjeblieft willen helpen.

Ja ook wij hebben ook slavenhandel gedreven (overigens waren de arabieren/moslims die ze aandroegen door hele dorpen plat te leggen) in verleden. Dat geeft geen vrijbrief dat anderen het dan nu wel kunnen /mogen doen.

Ik ben faliekant tegen het exorbitant geweld wat er gebeurd in Gaza, dat wil niet zeggen dat ik het niet begrijp vanuit Israel. Net als ik begrijp vanuit Gaza dat ze de onderdrukking en het weg nemen van territoria in de westerlijke jordaanoever door Israëlische kolonisten zat zijn en ze zo in een hoek drukken voelen om dergelijke acties als op 7 oktober noodzakelijk te achten.

Geen van beide is goed.

Maar on topic: Diet soort gedrag en misbruik vanuit China naar werknemers en dan onder marktprijs verkpopen met staats "steun" welke onze economie om zeep helpt is niet iets wat we moeten willen. DAAR gaat de discussie over. Dat jij Gaza aparheid en andere zaken erbij haalt...
Het is duidelijk dat je niet weet waar je het over hebt.

Mijn punt was dat een marktsysteem niet kan werken zonder degelijke regulatie vanuit de staat. Wij hebben dat allemaal om zeep geholpen.. Jij begint een vage rant over de prijs van het chinese systeem en hoe moreel superieur we zijn over hun communisme?

Wat betreft Gaza....Sorry, maar wie probeer je nou te overtuigen? De VS hebben de joden daar niet neergezet omdat ze zoveel medelijden hadden na wo2. Israel is belangerijk vanwege Suez als doorvoerkanaal en toegang tot fossiele brandstoffen. Het is een belangerijk onderdeel van de wereld economie en ook onze economie..Israel bestaat alleen maar als launcpad om dat cruciale stukje infrastructuur te waarborgen.Het heeft alles te maken met onze politiek en economische systeem en dus ook met de repressie en genocide die daar nu gebeurd? En ja, het is een genocide volgens het ICJ.
Heb niks over communisme gezegd, maar goed.

Claim helemaal niet dat we het goed gedaan hebben met privatisering etc.

Weer over Gaza…

Nu over Israël over Launch pad.

Iemand is van het pad.
We zijn het dus eens over het punt van deregulatie en privatisering?
Okay....
Wat ik dus al eerder had gezegd. Dus als je de moeite had genomen om te lezen.

19 november 2024 08:53
Suez is op dit moment effectief gesloten vanwege wat er in Gaza gebeurt. Voor de Nederlandse schepvaart zou het een zegen zijn wanneer Nederland zich harder tegen Israel op zou stellen. De olieproducerende landen daar in de omgeving staan ook niet echt te juichen over wat daar gebeurt. Het lijkt een beetje alsof je twee van je lievelingsrants aan elkaar knoopt zonder te checken of er een relatie is.

Maar jij kan rustig je mening daarover uiten hier op Tweakers en overal waar je maar wilt, zonder dat je over je schouders hoeft te kijken. In grote delen van de wereld krijg je daarvoor gratis accommodatie met gelijkgestemden.
Vrijheid van meningsuiting hier is fijn maar praat een genocide overzees nog niet goed.
Ik ben voor een sterk Nederland en Europa, laten we dat voorop stellen. Ik woon en ik vind het tot nu toe een mooi land.

Dus dat betekent voor mij samenwerken met iedereen zodat je zelf later zelfstandig kan worden - dat betekent zowel met Amerika en China, maar onpartijdig.

Maar we zien dat tegenwoordig niet - in politiek, nieuws en media zijn we enorm biased en dat doet mij teleurstellen.

Ik ben niet tegen of voor een totalitaire regime. In Amerika (dit is sws geen democratie) en EU zijn we niet anders maar het is meer verkapt achter regels en een bos van complexiteit en bureaucratie waar we elkaar uitvechten (en in politiek zitten alleen maar zakkenvullers). Als ik zie, bottomline, dat mensen in China er van beter worden, dan zeg ik: ''ja dat werkt voor hun''. Als ik NL zie en we gaan 10 jaar op achteruit en bepaalde groepen worden daar de schuld aangewezen, dan zeg ik ''nee dat werkt niet''. Het maakt niet uit welke woord je eraan vastplakt.

Tevens als heel de wereld voor 't staakt het vuren roept voor Gaza maar NL stemt tegen samen met Amerika en tergelijktijd gaan ze China bv bekritiseren op bepaalde dingen. Lastig.. meten met 2 maten.
Shit, het nivo hier is om te huilen....
Je bent nog steeds off topic.

En hier laat ik het bij. Als je mijn argumenten niet snapt en de discussie niet kan bijhouden is het voor mij niet echt interessant meer.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 19 november 2024 16:00]

Tja opgeven is een keuze denk ik dan, in plaats van met goede argumenten komen.
Je negeert mijn hoofd argument en houdt een nonsens rant over chinese 'cultuur' en hun oneerlijke systeem. Sorry, kan daar niet serieus op ingaan.
Misschien moet je even terug lezen want ben er juist wel op ingegaan. Afin, prima als je dat te lastig vindt. Geeft niet.

Maar de cultuur en het politiek systeem hebben een grote invloed op de eerlijkheid van de staatssteun als ook het effect op onze economie. Maar is lastig te begrijpen denk ik.
Sorry, zijn wij veel beter met ons milieu en hoe wij onze werkende bevolking uitknijpen van onderen?

Maar mijn punt was dat de vrije markt niet alles kan oplossen. Voor lange termijn projecten die niet meteen winst gevend zijn heb je de overheid nodig om te investeren . Als je alleen maar dereguleert en privatiseert loopt dat fout.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 19 november 2024 09:49]

Nou ja for startes, we zetten onze burgers niet in werk kampen als ze hun mening uiten over de regering/authoriteit. Om er maar eentje te noemen.

Met het kopen van Chinese spullen (en ja ik weet veel is Chinees, dus lastig) supporten we deze praktijken.
Ja, want we zijn zo veeel beter met Gaza...
En mensen die afhankelijk zijn geworden van voedselbanken.

Maar we zitten nu op een zijspoor.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 19 november 2024 11:50]

Even vergeten dat westerse bedrijven wel naar daar getrokken zijn omdat de eigen bevolking niet meer te betalen was om zelf winsten te kunnen blijven maken en zo meerdere generaties in fabrieken terecht zijn gekomen en niets anders meer kennen. Is het dan zo vreemd dat ze hun bevolking toch nog een job willen geven? Hier in het westen zijn er ook subsidies, maar blijven de producten (te) duur voor wat de meesten kunnen betalen.
Vanuit de medische hardware industrie heb ik gezien hoe China afdwingt je een fabriek, R&D en personeel (service, sales en applicatie) te hebben in China anders verkoop je nauwelijks iets. Of duurt het minimaal 5 jaar langer om een product op de markt te brengen, waarmee het feitelijk altijd achter loopt.

Wat gebeurd er vervolgens, en dat was een harde les voor sommige, je IP wordt gewoon klakkeloos gekopieerd in een volledige productlijn VER onder de prijs in een nieuw Chinees comparatief (staats)bedrijf. Je bent als bedrijf vervolgens bijna de hele Chinese markt kwijt omdat ze jouw producten onder een andere noemer verkopen.

Wil je het IP aanvechten? Ja dat kan. Dan verkoop je helemaal niks meer in China.

Het is niet enkel dat de bedrijven hun productie in China willen, maar deels ook moeten.

Bedrijven die ervoor gekozen hebben dit niet te doen en te accepteren dat ze dan minder (en oudere versies) in China verkopen zijn dus nauwelijks handel verloren. Maar dan was die handel wel kleinschaliger vergeleken met de competitie.

Maar goed dat is mijn ervaring uit één sector.
waar jij over spreekt is productie voor de Chinese markt, ik spreek over het misbruik van goedkope arbeidsplaatsen voor verkoop in het westen.
OK daar zit inderdaad wel verschil in. Misschien niet helemaal vergelijkbaar.
Het is ergens toch vreemd dat we dit wel toestaan van een bedrijf als Uber, betaald door private investeerders.
Ik vind het alleszins indrukwekkend hoe divers ze momenteel zijn qua producten. Volgens mij kan je tegenwoordig voor nagenoeg iedere gadget in huis een Xiaomi variant vinden. Of het nu gaat om boormachine, tandenborstel, weegschaal, camera echt absurde range van producten.

En vaak zijn het nog prima apparatuur ook, naargelang hun prijs tenminste. Niet alles dat ze elektronisch/smarter maken is dan weer even nuttig zoals waterkoker ofzo maar toch wel leuk dat ze proberen. Hun product pagina op Xiaomi website is gewoon een niet stoppende scroll.
Volgens mij maakt Xiaomi niet alles zelf. Ze plakken overal de Xiaomi logo op, maar het zijn aparte producenten die hun design verkopen aan Xiaomi.
Dat is iets te simpel gesteld. Xiaomi is een ecosysteem. Ze zoeken altijd naar het volgende beste product. En dat doen ze door samenwerkingsverbanden aan te gaan, te investeren in startups en andere fabrikanten in te lijven.

Xiaomi blijft vervolgens zeer strak de touwtjes in handen te nemen. Het logo staat voor kwaliteit en daar moet je echt aan voldoen. Uit eigen ervaring: ik heb verschillende producten uit het ecosysteem gekocht. Van waterkokers tot aan paraplu's. Van domotica sensoren tot pluizenverwijderaars. Ik moet nog het eerste product tegenkomen waarvan de kwaliteit onder de maat is. Het zijn stuk voor stuk producten die (bijna) altijd goed in elkaar zitten en goed (blijven) werken.

De meest recente aankoop is een massage pistool voor ~90 euro. Bij het uitpakken kreeg ik zonder dolle een Apple ervaring.

Meer inzicht in de werkwijze:
https://www.techinasia.com/xiaomi-ecosystem
Wat bedoel je met een "Apple ervaring"?
Het uitpakken van (een duurder) Xiaomi-product voelt bijna hetzelfde als bij Apple: strak verpakt, alles netjes op zijn plek, en een premium gevoel. Je merkt gewoon dat er aandacht is besteed aan de details. Houd je het product vast, dan voelt het kwalitatief solide aan.
De grote sprong voorwaarts kan ook in eigen land. Tuurlijk zijn ze afhankelijk van ons. Maar het westen is niet het enige. Afrika en Zuid Amerika + Rusland enz. Zijn ook voor hun afzet markten.
Absoluut, en vergeet ook het Midden Oosten en grote delen van Azië zelf niet.
door de toenemende weigerachtige houding van het westen voor Chinese producten
China is evenzo niet meer weigerachtig tegenover westerse bedrijven.
- Ze nemen een loopje met eigendomsrecht, patenten enz.
- Er mogen geen westerse bedrijven producten verkopen in China als die staats steun genoten. Ondersom in dat schering en inslag. Alles gebeurt natuurlijk in het geheim.
- Europese bedrijven die toch toegang krijgen tot de Chinese markt, stuiten daardoor op een ongelijk speelveld en diepgaande politisering met als hoofdbedoeling de eigen Chinese staatsbedrijven te bevoordelen.
- Niet elk bedrijf heeft zomaar toegang tot de Chinese markt.
- China maakt actief reclame voor lokale merken vs westerse merken. Niet koop lokaal (want alles* is lokaal) maar koop vooral van bedrijven die in Chinese handen zijn.
al die issues bestaan al tientallen jaren, het enige verschil nu is dat de VS beweert, maar niet bewijst dat alles vol spyware zit of ervoor gebruikt wordt.
Get enige verschil? Is dat niet wat simpel?

Ik denk dat het vooral is dat de toevloed van Chinese producten op onze markten als maar groter wordt en ook hun intrede deden om kritieken infrastructuur.

Dus ja, daar moest paal en perk aan gesteld worden.

China ziet het westen meer en meer als een afzetmarkt. Elk jaar een beetje meer terwijl de export naar China niet of amper stijgt. Het handels
deficit groeit dan ook. Geen goede evolutie.
Hoe lang is bvb Huawei op de westerse markt aanwezig geweest voordat ze werden verbannen? Als ik alleen nog maar naar gsm-toestellen kijk die nu nog in de pricewatch staan dan is de oudste nu nog alweer 8 jaar geleden en had android 5. Als je het oudste artikel terugzoekt, dan wordt er al gesproken over verdachtmakingen die teruggaan tot 2001. Vroeger was "made in China" alternatief voor goedkope rommel, maar sinds alles daar al jaren gemaakt wordt gaat dat niet meer op en komen er ook Chinese merken op de markt. Dat vindt het westen een brug te ver met de gekende grootschalige beschadigingsoperatie tot gevolg.
Is het dezelfde kwaliteit? Nee zeker niet altijd, maar als het dezelfde prijs/kwaliteit is voor een lagere prijs, dan maakt het voor veel mensen die niet meer kunnen betalen het wel een waardig alternatief en zelfs voor een lagere prijs/kwaliteit is het soms de enige keuze.
Als je het over intellectuele diefstal hebt, dan moet je je eens afvragen hoe ze in kolonies denken over de rijkdom die onze bedrijven op hun kap hebben verworven. Niet dat ik een grote voorstander ben van mondiale gelijkheid, maar dat het tij kan keren in de loop van de geschiedenis moet je er realistisch genoeg bijnemen.
Je verdedigd China. Spreek over onze kolonies, valse beschuldigingen aan het adres van Chinese bedrijven.

I Get it. Het gaat zo breed dat ik meer tekst nodig heb dan hier wenselijk om uw redenering te doorbreken.

En dat hoeft niet want het is duidelijk dat je in een 360* view China wil verdedigen. Als ik over IP spreek dan spring jij naar kolonies.

What about that? What about this?
Ik verdedig een gelijker wereldbeeld en weet dat we hier in het westen ook geen heilige engeltjes zijn (geweest). Lees eens goed en je zal zien dat ik spreek over beschadigen en verdachtmaken, niet over onwaarheden.
Spoiler: overal in de wereld wordt wel ergens misbruik van gemaakt om vooruit te komen of te blijven. Landen die dat niet zelf doen gaan tenonder aan anderen die dat wel doen, getuige hiervan is wat er in Tibet is gebeurd en wat er met Bhutan is aan het gebeuren. Jammer genoeg zijn geluk en macht geen entropische begrippen, dat zou de wereld een betere plek maken, niet enkel voor de mens, maar zelfs voor leven in het algemeen. Een te hoge concentratie zal altijd tot conflicten leiden en dat is de realiteit waar we in leven.
Een groeiend handelstekort is toch het tegenovergestelde van een gelijker wereldbeeld?

Goed dat je weet hoe de mensheid in elkaar zit maar je als ik zeg dat het brood steeds minder voedzaam is ga jij in de verdediging dat de slager zijn worsten te kort zijn. Immers elke d handels heeft wel iets op zijn kerfstok, getuige is de hoe de timmerman zijn knecht te lijf ging.

Dat kan allemaal zijn dat jij een 360 verdediging opzet maar dat brood zal er niet beter op worden.

De correctie in handel is begonnen. EU gaat een importheffing doorvoeren om het handelstekort te verkleinen. Ook Trump gaat op zijn beurt bepaalde producten uit de rest van de wereld taxeren.

China heeft steeds betere eigen producten, toegang tot veel zeldzame aardmetalen en de staat betaald mee om onze bedrijven stuk te maken en zich in kritieke infrastructuur te nestelen. Dat is de realiteit en daar moeten we iets aan doen.
Mooie auto die SU7 en het instapmodel kost maar €28.000 omgerekend.
Leuk voor zakelijke lease rijders.
Voor de consument is het nog bagger.

Reden:
1. Onderhoud? Waar en hoe duur
2. Veiligheid?
3. Restwaarde?
4. Betrouwbaarheid?
Is dat inclusief of exclusief BPM?
Ik ben een SU7 tegen gekomen begin deze zomer in Disneyland Parijs. Op Chinees kenteken.
Toen ik dichterbij kwam en een foto van de binnenkant nam, ging er een soort van Sentry mode af.
Je kan het nog navertellen, dus valt best mee ;)
Het is ook gewoon een hele leuke bedrijf met goede ideeën.
Xiaomi zijn echt knap bezig. CEO die 100+ uren werkte in de beginperiode, en nu medewerkers die zich de ballen uit de broek werken. Geen wonder dat ze binnen enkele jaartjes een gloednieuwe auto uit het niets op de markt brengen. Nu heeft de SU7 zeker zijn gebreken, maar toch een knap staaltje management.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.