Apple gaat vanaf 16 september alternatieve appwinkels toestaan op iPadOS 18

Apple staat vanaf 16 september alternatieve appwinkels op apparaten met iPadOS 18 toe binnen de Europese Unie. Ook mogen er vanaf dan andere browserengines voor iPadOS-apps gebruikt worden. Het bedrijf versoepelt zijn App Store-beleid om te voldoen aan de Digital Markets Act.

ipados 18
iPad met iPadOS 18. Bron: Apple

In een blogpost voor ontwikkelaars laat Apple weten dat apps voor iPadOS 18 en nieuwer vanaf de vermelde datum via de App Store en 'door middel van alternatieve distributie' gedownload kunnen worden. Ontwikkelaars moeten hiervoor met een speciaal addendum van de gebruikersvoorwaarden akkoord gaan en eventueel een extra commissie betalen, de Core Technology Fee. Deze commissie is van toepassing voor apps die meer dan een miljoen keer per jaar voor het eerst door een gebruiker geïnstalleerd worden. De commissie is voor iedere extra installatie 50 eurocent. De regeling is alleen van toepassing op ontwikkelaars van apps die met de extra voorwaarden akkoord gaan. Alleen zij mogen hun app via alternatieve platformen aanbieden.

De verandering van het App Store-beleid werd eerder dit jaar ingezet, omdat Apple met het appplatform moet voldoen aan de wetten Digital Markets Act en Digital Services Act. Het bedrijf staat daarom sinds begin dit jaar op iOS alternatieve appwinkels en apps op basis van andere browserengines toe. De App Store-uitbater kondigde daarnaast onlangs de mogelijkheid aan om praktisch alle standaardapps te veranderen en te verwijderen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

13-09-2024 • 16:25

166

Submitter: wildhagen

Reacties (166)

166
148
104
0
0
17
Wijzig sortering
Toch vind ik het nog steeds wel een beetje bizar dat Apple kan worden opgedragen om dit toe te staan, maar dat ze dit vervolgens doen met zoveel mitsen-en-maren, dat het bijna niet meer 'aan de regels voldoen' te noemen is.

Dus als ze bijvoorbeeld de Chrome browser voor iOS willen uitbrengen met hun eigen engine en deze (ook) in een alternatieve store willen uitbrengen, dan moeten ze hier €0,50 per installatie voor gaan betalen.

Voor een applicatie die gratis is...
Die vijftig cent gaat gegarandeerd tot een boete leiden, maar een antitrustonderzoek heb je niet in een paar weken klaar. Dat zal over enkele jaren wel weer een boete van tig miljoen worden.

Ik vermoed dat Google ervoor zal kiezen om gewoon niet te betalen als ze aan dezelfde voorwaarden worden onderworpen. Of nog erger voor Apple, ze raken zo geïrriteerd dat ze Google Play voor iOS maken.

Epic betaalt al de Appletax voor een aantal apps die je van internet installeert, en ik vermoed dat ze dat niet zouden doen als ze er niet zeker van zouden zijn dat ze iedere cent terugkrijgen van Apple in de rechtzaak die ongetwijfeld volgt.
Ik weet niet maar is niet normaal dat je platform levert dat dan ook enige fee mag eisen. Als apple niet mag verdienen aan software stack, heeft dan nog zin voor
apple om devices te maken of eigen OS. Wordt dan gewoon tweede Qualcom dat open pc tablets phones maakt. En als consoles dit zouden doen dan verdwijnen of komen de royalties en dus ontwikkeling van de volgende gen consoles onder druk. Zodra als xbox store en psn niet exclusief zijn voor platform.
DMA is leuk apple zal minder verdienen aan hun eco systeem dat voed R&D van hun software OS maar ook nextgen. Op korte termijn is leuk voor de consument die nu heel veel meer cheap appje bronnen krijgt. Maar fabrikant zal links of recht commercieel succesvol zijn. Zo niet gaan ze of markt verlaten of shiften naar ander verdien model.

Ben benieuwd waar dit kapot maken van apple heen gaat. Op lange termijn. Ze hebben nog alles buiten de EU. Ben bang dat innovaties van apple later of beperkt komen naar de EU.
Innovaties van Apple? Kapot maken? Het is juist het tegenovergestelde. Ze innoveren bar weinig en misbruiken hun machtspositie zodat anderen geen kans maken, ze hiertoe dwingen is uiteindelijk goed voor elke consument. Ook als men dat nog niet helemaal ziet/snapt.
MS mocht niet eens IE meeleveren met Windows.

Het is niet bizar, het is goed voor de marktwerking.

/Edit:
Ik zie nu dat ik je comment verkeerd las, en dat het meer ging om dat het bizar was dat ze dit uberhaupt opgedragen kon worden

[Reactie gewijzigd door MatthiasL op 13 september 2024 17:57]

Apart ik heb toch echt wel een Windows browser met mijn Windows pc... Het was ingevoerd en later terug gedraaid... Dus echt markt werking kun je het niet noemen.
Omdat het beoogde doel behaald was. De markt was open, voor Chrome, Firefox, Safari, Brave etc.

Ipv dat 97% van de gebruikers dat maar gebruikte en concurrentie dus niet mogelijk was.

Bij Apple is dat dus 100% omdat ze niemand anders toestaan.

En de enige reden is geld.
Ik begrijp je niet helemaal. Het is op Windows voor een groot deel van de gebruikers vrijwel standaard om direct chrome of firefox te installeren. IE was een minderwaardige browser en dat heeft edge nooit volledig kunnen wegnemen.
In de beginjaren van het millennium werd Windows standaard geleverd met IE en was dat de standaardbrowser met verregaande integratie, waardoor 97% van de markt IE gebruikte. Daar hebben ze een miljarden boete voor gekregen omdat het machtsmisbruik is van een monopolist (om Netscape uit de markt te drukken).

Toen kwam de optie voor andere browsers om geinstalleerd te worden (met keuzescherm) en werd de verregaande integratie ook langzaam eruit gehaald.

Nu hebben we dus een relatief open markt, waar het 'beste' product alsnog een groot marktaandeel heeft (Chrome) maar daar hard voor heeft moeten werken en piekt daarbij alsnog maar tussen de 60-80%, afhankelijk van welke bron je raadpleegt).

https://www.fastcompany.c...million-over-browser-beef
https://www.reddit.com/r/...s_over_the_last_28_years/

PS Microsoft heeft het vrij recent weer gedaan, kijk maar naar hoe 'gratis' Teams opeens geleverd werd bij corona, terwijl daarvoor Zoom de grotere partij was. Het ding is, de boetes die ze hiervoor betalen, vallen vaak in het niets met het geld wat ze hier door de jaren heen aan kunnen verdienen.

[Reactie gewijzigd door MatthiasL op 14 september 2024 10:34]

Je kan veel zeggen over Microsoft, maar ze hebben het nooit onmogelijk of verboden gemaakt met een alternatief te komen voor hun apps. Dit in tegenstelling tot Apple op ios/ipados
In alle eerlijkheid hebben ze het even geprobeerd bij Win10 en alleen apps uit de store maar dat is snel terug gedraaid.

Ik ben absoluut niet anti MS, leg alleen wat geschiedkundige context uit. Ik vind Apple veel verder gaan qua locked in vendorship, overpricing en anderee anti consumer praktijken.

That said, het hangt van je markt aandeel af hoe je dit spelletje speelt. MS was toen vrijwel monopolist en misbruikte dat op zijn eigen manier (iets gratis aanbieden wat een ander niet kan bijv), en Apple doet dit op zijn manier omdat ze geen monopolist zijn. Maar naarmate je op een gegeven moment groter bent, dan mag dat niet meer logischerwijs.
Dat was een keuze van de consument om alleen gecontroleerde app te krijgen, maar geen blokkade, want iedereen mocht een geschikte app maken.

microsoft is nooit monopolist geweest, op dezelfde devices draaiden ook meerdere andere OS systemen. ze bieden zelfs sinds jaar en dag virtual machines. Dat terwijl Apple op zijn ios geen anderen toelaat. En wat is een duopolie precies beter als een monopolie?
Ik gebruik MS OS sinds 80386S 25Mhz en dus elke windows gehad.
Het was toen in den beginne IE vs browser met logo N.
Die browser is dus met die koppelverkoop kapot gemaakt.
Google Firefox zijn later bij gekomen deden het kwa software beter.
Ook de web dev omgevingen. Had toen Frontpage van MS geprobeerd was ruk.
Heel veel jaren later weer opgepakt met eigen domein en voor Wordpress gegaan.Uiteindelijk is de content belangrijker. En is content management feature de core om website goed gevuld te krijgen.

Chroom lijk mij ook populair bij programmers.
IE was een minderwaardige browser en dat heeft edge nooit volledig kunnen wegnemen.
Nu ook niet met Edge, want ze zetten er allerlei troep in. Daarom zou Edge ook nooit de grootste speler worden MS saboteert zichzelf, en niet alleen met de browser maar met alles. Ze kunnen niet iets simpel houden.
Het is op Windows voor een groot deel van de gebruikers vrijwel standaard om direct chrome of firefox te installeren.
Dit is iets "recents".
Vroeger keek 95 procent van de mensen niet voorbij IE.
En dat merkte je aan van alles op internet.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 16 september 2024 11:31]

De doel was echt niet daardoor behaald, google en Firefox moesten ervoor vechten door beter te zijn.. Met succes.
Bij Google speelt er enig marktaandeel en de mogelijkheid om de browser te pushen ook wel mee natuurlijk
Er zijn complete Windows versies uitgekomen zonder IE en Windows Mediaplayer. De zogenaamde N series.
Hier zat alleen vrijwel niemand op te wachten, waardoor deze versies zeer slecht verkopen.

Edit: ik zat er toch naast. De browser heeft er wel altijd nog ingezeten. Alleen de media speler capaciteiten zijn hieruit gehaald.

[Reactie gewijzigd door denyos op 13 september 2024 17:55]

Toch vind ik het nog steeds wel een beetje bizar dat Apple kan worden opgedragen om dit toe te staan, maar dat ze dit vervolgens doen met zoveel mitsen-en-maren, dat het bijna niet meer 'aan de regels voldoen' te noemen is.
Dat gaat denk ik uiteindelijk ook aangepakt worden, maar dat zal nog even duren want de EU is een grote organisatie die niet alleen Apple moet aanpakken maar de rest ook. Dit moeten ze volgens de regels doen dus onderzoek, rechtszaak en dan ben je 5 tot 10 jaar verder. En dat wilt Apple natuurlijk zodat ze nog even extra kunnen cashen.
Tsja, die applicatie die gratis is, wordt nu al jaren gratis in de App Store aangeboden. Dat kan nog steeds. Dan kost het 99 euro aan developers account kosten per jaar.
Het is dus €0,50 per installatie, dat is behoorlijk meer dan even 99 euro per jaar. Als het een populaire app is met miljoenen downloads/installaties dan kan het opeens heel duur worden. Dat heeft Apple expres gedaan om het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Daarom gaat de EU dit niet accepteren op de lange termijn.
Ik denk dat dit voor de consument een goede zaak is uiteindelijk. Nu krijg je tenminste de keuze en wordt je niet gedwongen door Apple om hun eigen store te gebruiken. Lijkt me positief.

Ook concurrentie kan nu tenminste een eerlijke kans krijgen door een alternatief aan te bieden voor de Apple-eigen store.

Ben wel blij dat de DMA (en ook de DSA) nu eindelijk zijn vruchten begint af te werpen en de voordelen nu zichtbaar beginnen te worden. Hopelijk is dit maar het begin en volgen er nog veel meer versoepelingen.
Eerst werden we door apple gedwongen om hun app store te gebruiken, nu worden we gedwongen allemaal verschillende app stores te gebruiken, of de app niet gebruiken... GBA emulator is bv in heel de wereld in de app store, behalve in europa in de alt store, zelfs geen mogelijkheid om via de app store te downloaden. Nu heb ik geen zin om 2 of meer app stores te installeren, dus gebruik ik het niet, maar tot nu toe is het geen positieve verandering voor mij.
Van een andere comment gekopieerd dus sorry als het beetje aggresief overkomt, die comment was dat.

Hah? Maak je een grap? De developer van delta/GBA/andere emulators probeerde all een HEEEEELE lange tijd delta op de App Store te krijgen, maar Apple wees het elke keer af.

Dus tot recent was helemaal de enige keuze via sideloaden met of het limiet van 3 apps van Altstore/sidestoee of een developer certificaat halen voor 100 euro per jaar(Als we over “legit” opties praten). Dus ga effe van een pier afwandelen met dat dit door hun keuze kwam, dit is Apple die divisie probeert te maken.”

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 13 september 2024 18:17]

Jammer dat ze nu geen sideloaden toestaan, anders had je het direct van de developer site kunnen halen, scheelt toch weer een app store op je telefoon. Weet niet hoe het werkt, maar als je 100 euro betaald voor een jaar, is dat niet wereldwijd? moet je dan in elk land 100 euro betalen? anders zie ik alsnog de reden niet waarom alleen europa de app niet in de store heeft, en de rest van de wereld (nog) wel
Omdat ze buiten de EU niet deze “fees” moeten betalen voor een app in de normale App Store omdat ze zeggen “Je mag deze nieuwe (slechte) deal gebruiken, maar je mag ook gewoon de oude terms gebruiken geen probleem hoor”. En het klinkt echt zwaar alsof Apple heeft gedacht “Kijk, daar kunnen we effe op wijzen als voorbeeld van de consequenties”. Want het is letterlijk weken/maanden nadat de wet er is gekomen dat ze emulators in de normale App Store toelieten.
Of je gaat bij Apple klagen waarom zij zo'n onbehoorlijk en onredelijk duur systeem hebben waardoor apps eraf willen. Niet op dit forum.

Succes!
De vraag is of het allemaal zo'n vaart wel zal lopen. Juist veel Apple gebruikers willen dat alles out of the box werkt. Als dan bepaalde applicaties niet in de Apple Appstore staan lijdt de appmaker al schade. Ik verwacht dus dat nagenoeg alles gewoon beschikbaar blijft wat je nu ook kan krijgen en dat er wat exotische apps alleen in alternatieve stores terechtkomen.
GBA emulator is bv in heel de wereld in de app store, behalve in europa in de alt store, zelfs geen mogelijkheid om via de app store te downloaden. Nu heb ik geen zin om 2 of meer app stores te installeren, dus gebruik ik het niet, maar tot nu toe is het geen positieve verandering voor mij.
Jij hebt zelf gekozen om het niet te installeren door wat voor redenen dan ook, luiheid of dergelijke en nu zeg je dat het geen positieve verandering is. Jij hebt zelf die keuze gemaakt. Echt vreemd om dan het systeem aan te wijzen als het probleem.

Ik begrijp deze hele mentaliteit niet. Als je de AltStore niet vertrouw dan is dat jouw eigen probleem. Blijkbaar vertrouwt de ontwikkelaar die store wel. Blijkbaar vertrouw jij die niet en/of vertrouw je de ontwikkelaar ook niet. Dat zegt dus iets over jezelf. Dan snap ik niet waarom je die app van die ontwikkelaar wilt gebruiken, voor mij is dat dan dus niet te snappen.

Je zou de app wel via de Apple app store willen gebruiken maar niet via een alternative app store. Blijkbaar was het niet zo belangrijk voor je anders had je het wel gebruikt waar die app dan ook stond. Het is dus of enorme luiheid waarbij die app niet zo belangrijk voor je was of helemaal geen vertrouwen en/of beide.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 13 september 2024 18:17]

Blijkbaar ben ik in de minderheid, als ik zo min mogelijk apps op mijn telefoon wil hebben. Dit ook slechts 1 voorbeeld er zijn veel meer stores en je moet ook maar net weten welke app in welke store staat, kan niet begrijpen dat mensen dit handig vinden.
Blijkbaar ben ik in de minderheid, als ik zo min mogelijk apps op mijn telefoon wil hebben.
Dan is dit juist positief toch? Als jij geen 2de store installeert en daardoor de GBA app niet kan installeren heb je jezelf een app bespaard en dus minder apps op je telefoon :+
dat mensen dit handig vinden.
Het is inderdaad per definitie minder handig. Ik zou ook het liefst willen dat er maar één webwinkel voor alles bestond. Maakt het leven een stuk makkelijker ;). Hoef je niet te shoppen. Je weet gewoon zeker dat je genaait wordt :)

Hoe erg het in de praktijk wordt kunnen we nog niks over zeggen. Ik zie mensen doemdenken en ik zie mensen er over praten alsof de poorten naar de hemel zijn open gegaan. :)

Mijn persoonlijke verwachting (gebaseerd op wat ik nu ter plekke bedenk als ik me probeer voor stellen om in de schonen van bedrijven te staan):
Grote bedrijven (Netflix, Disney, Spotify, enz.) zullen hun apps via hun website gaan aanbieden of ze gaan de betalingsmogelijkheden uit de App Store halen (en dat je dus je gegevens direct bij hen aanbiedt, alsof je het op je PC regelt).
De 'kleine app-makers' zullen in de App Store blijven om makkelijk vindbaar te zijn.
Grote app-uitgevers (grote speluitgevers als Electronic Arts, Epic Games, Big Fish, Rovio, enz.) zullen hun apps in zowel de App Store als hun eigen stores gaan aanbieden, en dan benadrukken dat de versie uit hun eigen appmarktplaats gunstiger is (minder reclame, meer diamantjes voor je geld, enz.) Wanneer dit laatste goed aanslaat, zullen ze uit de App Store gaan, of alleen de demo-versies van het spel in de App Store zetten.

Ik denk ook dat er thema-appmarktplaatsen komen. (Dus met alleen peuter-spelletjes, alleen onderwijs, wetenschap, naslagwerken, enz, enz, enz. Dus dat je makkelijker kunt gaan zoeken wanneer je een specifiek type app nodig hebt. Dus dat universiteiten makkelijker apps plaatsen/vinden of zo.)

Mogelijk dat overheden ook een eigen App Store gaan maken, om zo nog beter tegen 'Nep-Digid-apps' te gaan. Ik zie de Nederlandse Vereniging van Banken ook nog wel zoiets doen, om diezelfde reden.
Luiheid heeft er niks mee te maken...ik wil gewoon zo min mogelijk apps op mijn telefoon hoezo ben ik dan lui. Als ik de app kon sideloaden via 20 stappen had ik dat zo gedaan, al koste het me een uur, ik wil gewoon niet verward worden met 10+ app stores waar we nu naartoe aan het gaan zijn. Op android doe ik dat ook zo, playstore en de rest sideloaden...
Mocht je zo weinig mogelijk apps op je foon dan zou je ook alle stock en voorgeïnstalleerd spul dat je niet wil moeten kunnen verwijderen en met alternatieve Android versies lukt dat redelijk goed, maar dat is niet te rijmen met dwingeland Apple die alles wat je kunt, mag en het omgekeerde tot in de puntjes moet kunnen controleren. Het tegenoverstelt van vrijheid, dus je pleit tegen je eigen consistent zijn.
Het is een voorbeeld, het begint met 1 store, en zo heeft epic een store, en straks google en nog velen en dan heb je voor elke app een store nodig, wat is zo lastig om te begrijpen dat dat niet fijn is? Op de pc installeer ik idd ook geen stores, want dat is niet nodig, op android is dat niet nodig, alleen op iOS en alleen in de EU
De enige reden waarom zo veel altstores zouden ontstaan is als Apple hun eigen store niet op orde heeft. Dat het zo veel voordeliger, meer features, minder domme regels, ...

Wat je dus zegt is dat de Apple App Store zo slecht is dat je bang bent dat alle developers daar gaan weglopen bij de eerste kans dat ze krijgen.
Wat je dus zegt is dat de Apple App Store zo slecht is dat je bang bent dat alle developers daar gaan weglopen bij de eerste kans dat ze krijgen.
Inderdaad, en de overgrote meerderheid van de ontwikkelaars gaan dan nog niet over want de gebruikers gaan niet zomaar een andere store gebruiken. Zie redenen hierboven, luiheid is de grootste. Mensen kunnen niet eens meer 1 extra app downloaden, echt zielig dit.

Ik zie het niet voor mee dat elke ontwikkelaar een app Store of dergelijke infra gaat onderhouden en ook niet zelfs direct de app uitbrengen simpelweg omdat 99% de app store gebruikt en daar dus de marktaandeel te behalen valt. Ontwikkelaars gaan achter de gebruikers aan en niet andersom. De enige reden waarom bepaalde bedrijven wel een app Store willen omdat ze of bepaalde dingen niet kunnen doen inde huidige app store of omdat ze zo groot zijn dat ze gebruikers kunnen overhalen hun app store.te gebruiken en het is goedkoper voor hun. Anders gaan bedrijven dit niet zelf doen, al helemaal niet ontwikkelaars.
Ik geef niemand de schuld, ik plaatste commentaar, jij vond het nodig mij lui te noemen en alle argumenten die ik heb gegeven te negeren en maar door te blijven hameren op luiheid.
Als je mijn argument had gelezen dat ik zo min mogelijk apps op mijn telefoon wil hebben, en daardoor liever een optie tot sideloaden had gehad (wat nog meer werk is, en ik dus niet lui ben). Deze discussie is alleen maar dom omdat je niet leest wat ik hier schrijf.
Op de eerste plaats zie ik dit als een positieve ontwikkeling. (meerdere marktplaatsen) Maar we moeten wel erkennen dat dit effectief een gedwongen iets 'kan' worden. Als er alleen wat spelletjes, een Torrent client, een dating-app en wat emulators in een derdepartijmarktplaats gaan komen is er inderdaad niets aan de hand.

Maar 'stel' dat alle Europese banken en overheden besluiten dat ze alles in een EU-appmarktplaats gaan doen, dan moet je de facto die appmarktplaats gaan gebruiken. Je hebt redelijkerwijs niet de keus 'dan doe ik wel niks meer met banken en overheden'. Dat gaat hem niet worden.

Wat er straks 'mogelijk' gaat gebeuren, is dat je inderdaad meerdere appmarktplaatsen nodig hebt en dat je dan moet gaan uitzoeken waar net die ene app staat die je wilt hebben. Net zoals dat je op het moment meerdere DRM-tools voor computerspellen nodig hebt op een PC. Steam, EA Play, Epic Games, GoG, enz, enz. Dit gaat dan natuurlijk om computerspellen, maar voor een serieuze gamer is dit natuurlijk wel lastig. Niet onoverkomelijk. Maar wel lastig.
Als ik dat als Apple-consument gewild had, had ik me wel een android gekocht.
Ik zit helemaal niet te wachten op alternatieve stores en weiger er gebruik van te maken. Had veel liever de mogelijkheid gehad om een opt-out van DMA/DSA te kunnen kiezen en in de plaats daarvan Apple AI.

Ik heb genoeg linux machines thuis waar ik mee kan spelen, maar voor een device wat ik altijd bij mij heb en best wat persoonlijke info opstaat, verkies ik toch een walled garden.
Als je geen vrijheid wilt, dan hoef he niets te doen. Ik snap werkelijk waar niet waarom velen dat niet (willen) begrijpen.
Als je geen vrijheid wilt, dan hoef he niets te doen. Ik snap werkelijk waar niet waarom velen dat niet (willen) begrijpen.
Ik begrijp niet dat dit als argument terug blijft komen. Natuurlijk in de theorie is het zo dat als je het niet wilt je bij het oude kunt blijven maar of dat in de praktijk ook zo gaat zijn is helemaal geen vast gegeven.

De keuze ligt nu bij de developer en juist niet bij de gebruiker, als een developer er voor kiest om zijn app alleen aan te bieden in een alternatieve store en jij hebt die app nodig om wat voor reden dan ook, maar houd graag alles bij het oude, dan heb je mooi een probleem. Op Android is dat gelukkig nog niet zo maar het is nog maar de vraag of dat zo blijft als alternatieve Appstores op iOS voet aan de grond krijgen.
Dat probleem heb je niet bij Android, dus ik begrijp niet dat dit argument blijft terug komen.

Developers willen net de grootste groep klanten. Dus die gaan niet zomaar op een andere store zitten, tenzij het ecosysteem van Apple zo vervelend is dat ze bijna geen andere keus hebben.

Wat je wel ga zien is dat die developers op meerdere stores gaan staan, en een goedkopere prijs gaan hanteren op de stores waar ze minder moeten afstaan.

De enige die enkel op een andere store gaan zitten zijn diegene die de store willen promoten. Maar die apps waren ook nooit ontwikkeld als die store nooit was ontstaan.

Zo lang als Apple hun store competitief houden zal dit dus niet gebeuren. En laat dat juist de reden zijn waarom Apple hun ecosysteem gesloten hield van andere stores.
Dat probleem heb je niet bij Android, dus ik begrijp niet dat dit argument blijft terug komen.
Vandaar dat ik dus zeg:
Op Android is dat gelukkig nog niet zo maar het is nog maar de vraag of dat zo blijft als alternatieve Appstores op iOS voet aan de grond krijgen.
Waarom zou dat op iOS wel gebeuren? Apple gebruikers zullen nog veel minder geneigd zijn alternatieve appstores in te gaan (gemiddeld dan) en dus zullen alle apps gewoon verder beschikbaar blijven in de appstore. Enkel een paar bedrijven als Epic die er voorheen al niet aan deden zullen het hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst niet doen. Maar dat is ook geen verlies voor je.
Ik hoop het hoor maar ik geef alleen aan dat omdat het nu nog niet zo is het niet altijd zo hoeft te blijven.
Er is gewoon bar weinig bewijs dat deze zorg gegrond is. Android is volledig open en zelfs als een van de grootste telefoonfabrikanten ter wereld uit het Google ecosysteem wordt geforceerd (Huawei) komen de meeste apps niet naar een alternatief, terwijl er letterlijk niks is wat de consument en de ontwikkelaar daar tegen houdt. We hebben meer kans op een derde wereldoorlog in de komende 10 jaar dan dat wat jullie hier aan de muur schilderen een noemenswaardig probleem wordt op iOS dankzij de DSA/DMA
Ja maar hoor jezelf;

"Mensen zijn bang dat dit zou kunnen gebeuren"

"Op Android is aangetoond dat die angst ongefundeerd is, er is geen reden om aan te nemen dat dit gaat gebeuren"

"Ja dus? Betekent niet dat het nog kan gebeuren"

Daar kan je toch niet mee serieus genomen worden? Alles kan in theorie gebeuren, is alleen vrij onrealistisch. Dit mag als voorbeeld dienen voor ongefundeerde argumenten, nergens op gebaseerd. Hetzelfde blijven herhalen zonder bewijs of aanleiding terwijl onderbouwde tegenargumenten op tafel worden gelegd.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 13 september 2024 20:40]

Intussen zijn de dma en dsa er lang genoeg waarbij we volgens mij wel voldoende kunnen concluderen.
Intussen zijn de dma en dsa er lang genoeg waarbij we volgens mij wel voldoende kunnen concluderen.
Nah dat lijkt mij wel wat vlot, een dergelijke markt moet wel even zetten, developers moeten de stores ontwikkelen, developers wachten tot de eerste grote app overstag gaat, enz.

Dat er nu nog maar weinig echt verandert voor de eind gebruiker zegt helaas nog niet zoveel.
Hoezo moet een app eerst overstag gaan? Mag een app maar in 1 app store tegelijkertijd staan of zo? Waar komt dat gevoel vandaan? :?
Hoezo moet een app eerst overstag gaan? Mag een app maar in 1 app store tegelijkertijd staan of zo? Waar komt dat gevoel vandaan? :?
Met een app overstag bedoelde ik de main store verlaten en kiezen voor een alternatief.

Dat het nog niet gebeurt is geen garantie dat het zo gaat blijven. Dat is het punt.
Maar er is toch geen verplichting om of in de ene store te staan, of de andere? :? Waar komt dat vandaan dan? Het zou namelijk best raar zijn om de Apple Store te verlaten, omdat daar de potentieel grootste markt zit (namelijk 100% van de iOS users, of ze nu een alternatieve store ook geïnstalleerd hebben of niet). Op Android zie je dat ook, F-Droid is daar bijvoorbeeld een alternatieve store, maar daar staan ook gewoon apps in die ook in Google Play staan hoor. Er zullen vast wel apps komen die alternatieve store only zijn, maar die snijden zich dan ook in de vingers, zeker op iOS.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 september 2024 20:35]

Maar er is toch geen verplichting om of in de ene store te staan, of de andere? Waar komt dat vandaan dan? Het zou namelijk best raar zijn om de Apple Store te verlaten, omdat daar de potentieel grootste markt zit. Op Android zie je dat ook, F-Droid is daar bijvoorbeeld een alternatieve store, maar daar staan ook gewoon apps in die ook in Google Play staan hoor. Er zullen vast wel apps komen die alternatieve store only zijn, maar die snijden zich dan ook in de vingers, zeker op iOS.
Nee die verplichting is er niet, dat zeg ik natuurlijk ook niet, maar had misschien wel een goeie zet geweest.
Dan was er namelijk daadwerkelijk wat te kiezen voor de consument, nu ligt die bal bij de developer en heeft de consument geen extra keuze gekregen.

Dat het op Android nog niet gebeurt stipte ik in mijn originele reactie al aan, daar ben ik mij prima van bewust maar zegt niets over de toekomst, alleen over de huidige situatie daar en het verleden.
Het zou namelijk best raar zijn om de Apple Store te verlaten
Dit is in de praktijk moeilijk te voorspellen wat hier mee gaat gebeuren. Op de korte termijn verwacht ik inderdaad niet zo veel verschuiving.

Maar stel. Er komt een appmarktplaats die beter is in het toelaten van hogekwaliteitapps. (Want eerlijk is eerlijk. Er staat ongelofelijk veel troep in de App Store.) Dus dat als je dan naar die appmarktplaats gaat als gebruiker dat je zeker weet dat alle, die daar in zitten daadwerkelijk goed zijn en van functioneel hoge kwaliteit. Dan kan dat best een populaire appmarktplaats worden.

Of denk aan themamarktplaatsen:
Een appmarktplaats met alleen peuter-spelletjes. Als jonge ouder is het dan superpraktisch om alleen daar te kijken. (De Prenatal is ook handiger om naartoe te gaan dan de Intertoys als je babyspeelgoed zoekt.)
Een appmarktplaats met alleeen onderwijs-gerelateerde apps, enz. Als scholen die eenmaal kennen kunnen ze daar hun leerlingen naartoe verwijzen.

Als die concepten eenmaal van de grond komen, dan zie ik best gebeuren dat appmakers liever in die appmarktplaatsen gaan zitten (tegen betere voorwaarden voor hen) dan de algemene App Store, waar je app tussen 'alles' komt.

Er is in de praktijk een groot verschil met hoe het al sinds dat één op Android is.
Op iOS is het een mediacircus geworden. Apple is door het slijk gehaald. Epic Games is door het Slijk gehaald. Allebei de kanten zitten moraalridder te spelen. En de EU-wetgeving is er dan ook nog is doorheen geschoten met de nodige media-prut. Dan hebben we nog een Spotify die tussendoor een duit in het zakje doet, enzovoorts.

Wat de uiteindelijke uitwerking hiervan gaat worden zal voornamelijk een marketing-ding worden. Als er een paar grote spelers naar een andere appmarktplaats overstappen en daar betere voorwaarden gaan neerleggen (Via de App Store is het 8 euro, via de andere appmarktplaats is het 6,50 euro) dan kan het best rap gaan. Als er een paar goede derdepartijappmarktplaatsen komen (zoals mijn voorbeelden hierboven), dan wordt het 'gemeengoed' en is men er aan gewend dat er andere/betere(?) appmarktplaatsen zijn voor bepaalde zaken dan kan het echt een ding worden.
Dan kan hij vragen wat hij wil.
Dat kan hij nu 'redelijkerwijs' ook? De App Store biedt standaard 800 prijzen aan waar een appmaker uit mag kiezen en kan aanvragen om 'hogere bedragen' (tot 10.000 dollar) aan te bieden.
Ik snap wat je bedoelt. En als je een unieke app hebt, dan klopt dat, maar er zijn ook heel veel uitwisselbare apps.

App Store gaat straks met andere marktplaatsen moeten concurreren.
De App Store moet dus een meerwaarde gaan aantonen voor de ontwikkelaar.
Dat kan op meer manieren dan alleen commissie. Stel dat App Store mee commissie vraagt maar ook betere rapportages aanbiedt, dan kan dat die commissie het waard zijn voor de appmaker.

De appmaker kan sowieso iedere prijs bij iedere marktplaats zelf bepalen. Als de productverkoper weet dat een bezoeker van de markt in Rotterdam meer wil betalen dan een bezoeker van de markt in Haarlem, dan zal hij dus in Rotterdam een hogere prijs vragen.
Ik wil de vrijheid om te kiezen voor een gesloten systeem. Een vrijheid die ik voorheen had door voor apple te kiezen ipv een android telefoon. Ik wil helemaal niet mijn betaalgegevens delen met meerdere partijen. Of op 10 verschillende manieren mijn apps te updaten. Of moeten zoeken naar welke app in welke appstore staat.
Er was een mooie harmony tussen apps die goed verdienden, apple die er goed aan verdiende en ik als consument veel gebruiksgemak had en wist waar ik aan toe was.
Maar nee, die apps willen een groter aandeel in de winst. Denk je dat apps nu opeens 30% goedkoper worden?
'Het is goed voor de consument"
Tuurrrrlijk, apple gaat nu minder verdienen aan apps, moet dat ergens vandaan halen. Hardware prijzen omhoog, dus wie betaalt het allemaal, ja de consument.
Dit soort wetgeving zorgt altijd voor versnippering en als consument zijn wij altijd de pineut
Prima, die keuze heb je straks immers, wil je bet gesloten systeem houden, dan hoef je letterlijk niets te doen, wil je er wél gebruik van maken, dan dien je wel iets te doen. Maar velen, ook hier, doen alsof de wereld vergaat met de komst van keuze...
Het is alleen totaal geen keuze meer als je gedwongen wordt naar open te gaan, wat nu al gebeurt en nog veel meer gaat gebeuren zodra META ook hun store lanceert om onder de privacybescherming van Apple uit te komen. Dat weet jij ook heel goed, maar vergeet je steeds per ongeluk weer omdat je argument dan totaal geen stand houdt.
Ik ben sowieso geen fan van Meta en haar producten, dus nee, ik volg ze niet. Wat ze doen interesseert me letterlijk niet. Ik begrijp dan ook niet dat je op zich een prima reactie, met een dergelijke sneer meent te moeten afsluiten.

Voor mij is een deregelijke keuze ook gauw en simpel gemaakt; ik hoef niets van ze, dus een alternatieve appstore om daar Instagram of Facebook vandaan te halen komt er bij mij niet op mijn iPhone. Wanneer ze dat vervolgens gaan afdwingen, gooi ik de app wel van de telefoon, gebruik ik wel enkel de browser versie, ook goed wat mij betreft. :) Al kan ik mij niet voorstellen dat Meta hun apps uitsluitend via hun eigen appstore gaan uitbrengen, waar ze met de App Store een bereik hebben van 100% van de iOS gebruikers. ;)

EDIT: Sterker nog, ik heb AltStore oid op mijn iPhone staan, maar heb er letterlijk 0 apps uit geïnstalleerd nog. Ook ben ik nog geen apps tegengekomen die je per se zou moeten hebben, maar die enkel in een alternatieve app store staan.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 september 2024 00:20]

Ik wil de vrijheid om te kiezen voor een gesloten systeem. Een vrijheid die ik voorheen had door voor apple te kiezen ipv een android telefoon. Ik wil helemaal niet mijn betaalgegevens delen met meerdere partijen. Of op 10 verschillende manieren mijn apps te updaten. Of moeten zoeken naar welke app in welke appstore staat.
Dan heb ik goed nieuws voor je!

Je kan dit gesloten systeem gewoon blivjen gebruiken, door geen alternatieve store te gebruiken, maar bij de Apple Store te blijven. Dan heb je alle punten die je opnoemt bereikt.

Op de een of andere manier lijken sommige mensen te denken dat het verplicht is om een alternatieve store te gebruiken. Wel, dat is het dus niet. Het is een keuze die je kán maken, het is niet moeten.

Mensen die geen wijzigingen willen blijven gewoon de app store als vanouds gebruiken, en voor hen is er dus niets aan de hand.
Het is een keuze die je kán maken, het is niet moeten.
Als je apps die je echt nodig hebt of graag gebruikt, zoals nu gewoon kan op een veilige en goede manier, opeens naar een brakke store verhuizen dan is het geen keuze maar wordt je als consument gewoon gedwongen door de ontwikkelaar. Je doet net alsof een mes op je keel betekent dat je nog altijd vrije wil hebt, dat is dus niet zo. Het is ook vrij leugenachtig om te doen alsof van wel.
Dit hoeft dus niet de waarheid te worden.

Wat als bepaalde zeer populaire apps (Whatsapp?) straks alleen nog via alternatieve apps te downloaden zijn, dan moet je (bijna) wel.

Ik snap, niks moet. Maar als het nuttige aanbod versplintert raakt dan is het voor mij als consument niet beter geworden.

Ik ben het met de tweakers eens die zeggen: ik had liever een compleet gesloten systeem gehouden
Dat noemt zich een vrije markt. Je HOEFT geen Whatsapp te gebruiken. En de DSM/DMA verzekeren je dat dat ook in toekomst niet zal moeten want zij moeten straks een API aanbieden die jou met andere clients laat communiceren met Whatsapp gebruikers.
Totdat ik opeens bij een alternatieve appstore moet zijn voor app updates. "Dan is het: ja er zijn genoeg alternatieven."
Of: "Ach het is heel makkelijk om even een 2e app store te downloaden. Zo gedaan"
Of: "makkelijk voor leden van tweakers want die zijn technisch vaardig"
Ow Apple verhoogt de prijzen van diensten en hardware: "Neehoor komt echt niet door het mislopen van inkomsten uit de appstore"
Weetje, als je iemand bent die gewoon IOS meer open wilt zien, prima jouw voorkeur.
Maar ga niet doen alsof er geen negatieve aspecten aan zitten voor gebruikers die geen verandering willen met het argument "er verandert toch niks voor je"
Kijk voor de grap maar even in de mac appstore. Hoeveel apps daaruit zijn vertrokken.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 13 september 2024 19:37]

Over dat soort puur speculatieve consequenties mag je zeuren als ze eenmaal plaatsvinden. Alles wat jij daar noemt is extreem speculatief en het zou me niks verbazen als letterlijk geen enkene van die veranderingen voor die jij vreest niks terecht komt. Maar wat er wel meteen van terecht komt is dat jij als gebruiker meer, vrijer en goedkoper aan software kunt komen.

De mac appstore is helemaal niet te vergelijken. Die was nooit ook maar in het beginsel zo dominant als de iOS appstore. En dankzij die opening zijn de apps op MacOS nu een stuk beter dan voorheen. Omdat Apple niet meer zo'n absurde commissie van elke verkoop meepikt terwijl ze er nauwelijks wat voor doen.

Maar Apple heeft blijkbaar goed werk gelevert met zijn angstzaaicampagnes. Respect daarvoor Apple
Op Android is het al 15 jaar makkelijk een andere app-store te download. Op enkele niche open-source extremisten en pornografische apps na staat alles in de play store (en vaak nergens anders). En die apps zijn ook allemaal niet op de ios appstore te vinden. Het is echt volstrekt illusorisch dat app-developers op noemenswaardige schaal de app-store gaan mijden. Als ze dat wel zouden doen, dan zou dat nu ook al het geval zijn en waren we niet in de positie dat een DSA/DMA nodig was.

Dat iOS devices iets duurder worden is niet uit te sluiten maar dat kost Apple onder de streep marktaandeel en daar zitten zijn net zo weinig op te wachten. De prijzen die Apple voor zijn toestellen hanteerd zijn volstrekt losgetrokken van de kosten die ze ervoor maken. Een verhoging om hogeren kosten of lagere marges is in die economische realiteit helemaal niet optimaal.

Je tekent heel simplistische scenarios die de complexiteit van die materie en de realiteiten die we op de smartphonemarkt zien gewoon helemaal geen recht doen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 13 september 2024 23:19]

Dit is gevoelsmatig ook een deur die wordt opgezet om verplicht alternatieve store te moeten gebruiken om bepaalde apps te kunnen gebruiken of is dit niet toegestaan?
Jawel, dat is helaas toegestaan. De wetgeving van de EU is extreem eenzijdig, gebrekkig en heel erg slecht uitgedacht waardoor het bizar slecht uitpakt voor de consument en oneerlijk is.
Het gaat niet om vrijheid maar ook veiligheid. Als apps buiten de App Store om geïnstalleerd kunnen worden maakt dat het OS ook kwetsbaarder voor maleware, virussen enz.

IOS is niet voor niets altijd veel veiliger en minder virus gevoelig geweest dan Android.
Nogmmaals, dan installeer je die alternatieve app store toch niet? Het is een keuze. Een ander verweer is dat developers van apps ook een keuze krijgen en bepalend worden. Ja, ergens kunnen ze enkel op de alternatieve app store komen. Maar de grootste appstore is en blijft die van Apple, hoe groot zal de kans zijn dat men die gaat negeren? Daar zit potentieel de grootste markt en dat zal altijd zo blijven. Daarnaast wordt een alternatieve app store je ook niet opgedrongen, zoals @Honytawk al aangeeft, er is niemand met een geweer tegen jouw hoofd. ;)
Nogmaals het feit dat mogelijk is zet technische de deur open voor criminelen hackers ongewenste software te laden.

Android is niet voor niets valhalla voor virussen en gehackte (geratte) telefoons. Het is walled garden en Side load onmogelijkheid van apple die er voor zorgde dat iPhones 100x veiliger waren dan Android telefoons

Deze beschermen gaat nú verloren of je wel of geen third party store installeert. De technische mogelijkheid van breekt de beveiliging
Nogmaals het feit dat mogelijk is zet technische de deur open voor criminelen hackers ongewenste software te laden.
Nee, dit is niet waar. Op iOS kun je nog altijd apps niet sideloaden. Dat kan enkel door de appstore of een van de alternatieven. Die alternatieve stores moeten ook eerst goedgekeurd worden door Apple. De appsstores zullen ook niet willen dat hun naam besmeurt wordt, want dan is het gewoon exit voor die alternatieve appstore. Daarnaast moet je op iOS nog altijd ook zelf toestemming geven om de app te installeren nadat je op "Get" hebt geklikt. De kans dat een dergelijke app dus zichzelf zomaar installeert is echt nihil. Als dat toch gebeurd, zit of de gebruiker niet op te letten, of is er een gat, maar ook dat is volgens mij nog nooit gebeurd op iOS. Dus ik denk dat je vooral spoken op de weg ziet.
Android is niet voor niets valhalla voor virussen en gehackte (geratte) telefoons. Het is walled garden en Side load onmogelijkheid van apple die er voor zorgde dat iPhones 100x veiliger waren dan Android telefoons
Walhalla voor virussen? Hoe kom je hierbij? Heb je hier een bron voor? Ik kan je verklappen dat ook Android lang zoveel virussen/malware niet meer heeft. Ja, daar kan je wel apps sideloaden, maar moet je ook eerst maar toestaan voordat het überhaupt geinstalleerd kan worden. Daarnaast doet Android van te voren ook wel een check of eea veilig is. Is het niet veilig, kun je de app ook niet installeren. Verdiep je daarom even in Android, voordat je dingen roept.
Deze beschermen gaat nú verloren of je wel of geen third party store installeert. De technische mogelijkheid van breekt de beveiliging
Er gaat dus helemaal niets verloren en de beveiliging wordt ook niet gebroken. Nogmaals, je ziet vooral spoken op de weg.
Het virus probleem met Android is dat je apk-bestanden als drop file kan binnenhalen en buiten de officiële Play Store of (gerenommeerde) third party store om kan draaien/installeren.

Deze technische Door to hell zet je nu ook op iOS ook open. Het ontbreken van deze technische mogelijkheid was/is waarom IOS altijd veel veiliger en zo goed als virus /maleware vrij was.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 13 september 2024 21:42]

Het virus probleem met Android is dat je apk-bestanden als drop file kan binnenhalen en buiten de officiële Play Store of (gerenommeerde) third party store om kan draaien/installeren.
Je kunt downloaden inderdaad. Dan krijg je al de melding dat het mogelijk niet goed is en de vraag of je echt door wilt gaan. Daarna wanneer jede apk opent om het te installeren, krijg je wederom de melding + de melding dat je moet toestaan dat de APK wijzigingen aanbrengt in het systeem. Je moet dus minimaal 2 barrieres door vooraleer je een dergelijke app installeert op de telefoon. Als je dan het alsnog gelooft en het gaat fout, dan spijt het me zeer, maar dan ben je als gebruiker ook genoeg gewaarschuwd. Waar het bij Apple vervolgens nog strenger is.
Deze technische Door to hell zet je nu ook op iOS ook open. Het ontbreken van deze technische mogelijkheid was/is waarom IOS altijd veel veiliger en zo goed als virus /maleware vrij was.
Alleen als je als gebruiker er voor kiest gaat die deur open en anders dus niet. De developers willen een podium hebben om hun app op te publiceren, die gaan dat eerder doen op podia waar hun gebruikers wel zitten, hen dwingen om naar een ander platform te gaan is natuurlijk ook de omgekeerde wereld. Als consument heb je dus de macht te kiezen voor de App Store of een Altstore.
Blijkbaar kijkende naar de grote hoeveelheden virus geïnfecteerde Android telefoon is het vrij dus eenvoudig om gebruikers te overtuigen of criminelen hackens gebruiken andere gemakkelijks methodes om door jouw genoemde barrières in het OS zelf te omzeilen.

Wat er niet is in een OS kan ook niet omzeild worden.
Dat is het hele punt. Waarom de mogelijkheid van een Third party store in IOS als ongewenste en wilde veiligheid degradatie wordt gezien door gebruikers.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 14 september 2024 12:35]

Dat begrijp ik, echter met nieuwere versies van Android is het een stuk beter/minder. Ik begrijp dus niet waarom oude koeien uit de sloot gehaald moeten worden elke keer. :)
Wie houd een geweer tegen je hoofd om apps buiten de App Store te installeren?
Terwijl er ook gewoon letterlijk virussen in de app store hebben gestaan en gezien de enorme hoeveelheid apps waarschijnlijk ook gewoon staan.
Het punt is dat dit de deur openzet voor gevaarlijke stores. Niet iedereen is goed in staat om de veiligheidsrisico's hiervan goed in te schatten. Daarmee wordt het veilige karakter van het gesloten OS aangetast en ik zit daar niet op te wachten.
Dan doe je het toch lekker niet, zoals iedereen al zegt. Ik snap niet of je het echt niet snapt of niet wil snappen.

Het tast helemaal niks aan als je niks doet en het geeft andere mensen de keuze, en zorgt ook nog eens voor een gezonde marktwerking en concurrentie. Monopolisme is bad.

[Reactie gewijzigd door MatthiasL op 13 september 2024 17:19]

Je leest het bericht van je medetweaker niet…

Niet iedereen heeft door dat hij straks van een altstore aan het downloaden is.

Nu durf ik nog wel mn moeder apps laten downloaden uit de Appstore, maar wat als ze straks op een website op een linkje klikt, naar een altstore wordt gelokt om daar troep te installeren?

Voorheen KON het niet eens, nu is het mogelijk.

Veiligheid wordt er simpelweg minder door.

Naast versplintering.

Meeste Apple gebruikers willen dit volgens mij niet.

Degene die roepen dat open systemen zo fijn zijn zitten naar mijn idee niet op iOS maar op Android.
Niet door hebben dat ze een aparte store geinstalleerd hebben dat helemaal niet lijkt op de App store?

Denk dat er toch wel een paar stappen overgeslagen zijn ...

Apple kan ook verantwoordelijkheid trekken en de "goede" (lees: malware vrije) alternatieve stores in hun app store zelf zetten zodat ze het nog steeds grotendeels zelf onder controle kunnen houden.
Precies dit. Geen enkel iPhone bezitter wil dit. Het zijn de Android gebruikers die deze wet er door heen gedramd hebben
Dit vindt ik interessant? Ik ben android gebruiker geweest en ben nu weer iOS gebruiker omdat ik ervoor heb gekozen. Nu moet ik een developer certificaat gebruiken(100 euro per jaar voor een legit certificaat), om apps te kunnen sideloaden.

Dit will ik vaak doen omdat ik het leuk vindt om nieuwe open source apps te proberen voordat A. Ze officieel uitkomen of B. Voordat ze een nieuwe beta versie hebben. Dus ik ben zeker well een iOS gebruiker, en ik was dat voor android ook, maar ik will ook gewoon kunnen rondspelen en nu moet ik daarvoor betalen. En ik weet meer mensen die levenslang iOS gebruikers zijn die het ook gewoon willen kunnen zonder verteld te worden "Haal een nieuwe telephoon" of "Betaal maar lekker".
Je hebt helemaal geen developer certificaat nodig om te sideloaden op iOS. Al jaren niet.
Dat heb je zeker well nodig als je niet aan super arbitrare limitieten wilt zitten. Als je een persoonlijk account wilt gebruiken kan je maximaal 3 apps doen en heb je een appID limit van 10 per week dat je kan singen dus het is ook niet dat je door een rij van apps kan gaan terwijl je het wilt.

En ze zijn maar 7 dagen valid tenzij je iets zoals Sidestore gebruikt of Altstore met altserver over de wifi maar dat kan breken en is niet super stabiel en is ook een workaround voor het systeem dat bestaat. En zelfs dan heeft je app met Sidestore/altstore niet dezelfde entitelments dus als je iets wilt gebruiken wat bepaalde entitelments nodig heeft dan kan dat gewoon niet.

Dus nee, het kan eigenlijk niet.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 13 september 2024 21:30]

Ik denk dat veel mensen bezorgd zijn dat hun favoriete app zal verhuizen naar een Altstore, waardoor ze verplicht worden om buiten hun gesloten ecosysteem te gaan.
Dat hoor ik niemand zeggen, maar fair point.

Eerst maar eens zien en als het wel zo is, misschien eens afvragen waarom ze dat doen, misschien omdat Apple zulke absurde eisen stelt en zoveel geld vraagt voor iets, puur omdat ze het kunnen.
Ik denk dat veel mensen bezorgd zijn dat hun favoriete app zal verhuizen naar een Altstore, waardoor ze verplicht worden om buiten hun gesloten ecosysteem te gaan.
Ik snap die bezorgdheid, maar waarom willen zij developers dwingen? Gaat dat niet tegen de keuzevrijheid van ontwikkelaars in? En in de praktijk zal dat niet gebeuren. Op Android kon dit altijd al. Die zorgen zijn best vaak onterecht, ook omdat consumenten dus niet zomaar een alternatieve app store of apps buiten de store downloaden, want dit gebeurd ook niet massaal op Android. Volgens mij is het best een kleine groep gebruikers.

En ook al gaat het gebeuren dan zullen alleen een paar grote bedrijven dat doen want die hebben het geld en de infrastructuur om dat daadwerkelijk op te zetten. Ik zie niet echt elke individuele ontwikkelaar dit zomaar doen. Hooguit zullen ze misschien hun apps in de andere app stores doen of in allemaal of paar.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 14 september 2024 00:04]

Maar waarom denken ze dat? Android is compleet open voor alternative AppStore’s, en de enige significante zijn A. Play store en B. Stores van device makers die presinstalled zijn en zelfs die worden weinig gebruikt, de andere zoals fdroid zijn vaak voor specifieke use cases.

We zagen dit ook op Android met Fortnite, epic games bring hem apart uit en verloor het grootste deel van de player base dus nee het gaat niet gebeuren kan ik je garanderen met Android als een perfect voorbeeld van een telephone markt waar dit juist niet is gebeurt.
Dan ontstaan er gewoon nieuwe favoriete apps binnen de appstore, waarom zou iemand die leegte niet opvullen in een vrije markt?

Ik zou als ontwikkelaar juist in dat gat springen wat een ontwikkelaar achterlaat als die zijn app uit de App Store haalt. Heeft alleen wat tijd nodig :)
Dat is enkel als Apple hun store policies veel brakker zijn dan de Altstores.
Dan ligt de fout bij Apple, niet bij de Altstores.
“Brakker” als in verboden ongevraagd te tracken? “Brakker” als in bescherming voor ouders van kinderen? Dat zijn bijvoorbeeld de voornaamste redenen waarom META en Epic een eigen store gaan bouwen en alle iOS gebruikers gaan dwingen om daar naartoe over te stappen als ze nog gebruik willen maken van voor hen belangrijke apps.

Alle grappenmakers die zeggen dat je “kan kiezen om het niet te doen” zijn vast dezelfde die een handtekening zetten met een pistool tegen je hoofd gewoon legitiem is en totaal geen dwang/chantage. :+
Als ik dat als Apple-consument gewild had, had ik me wel een android gekocht.
Ik zit helemaal niet te wachten op alternatieve stores en weiger er gebruik van te maken.
Het is dan ook niet verplicht om die alternatieve stores te gebruiken hé, je hebt nu enkel de keuze om dat wel te doen als je dat wil. Wil je dat niet, dan blijf je lekker de Apple store gebruiken. Dat blijft gewoon mogelijk.

Ipv dat Apple het de consument opdringt, kan de consument nu zélf de keuze maken om hun store te gebruiken.

Dat lijkt me juist heel erg positief dat nu de consument beslist wat je gebruikt, en niet langer Apple, die (laten we even eerlijk zijn) niet het belang van de consument primair voorop heeft staan, maar hun eigen commerciële belang (als commercieel bedrijf zijnde).
Toch wil ik wel een nuance plaatsen. iPhone is bij veel mensen juist geliefd door het gesloten karakter en de voordelen op het gebied van veiligheid die daarbij komen kijken. Nu wordt deze openstelling ongewild doorgedrukt. Niet iedereen is daar blij mee, waaronder ondergetekende. Het zet de deur open voor allerlei ongewenste en onveilige apps en tast daarmee het veilige karakter van het gesloten iOS aan.
Laten we effe beginnen met de statement “Als je het niet wilt dan doe je het niet”, en nee het is niet dat elk bedrijf een eigen Appstore maakt dit is op Android ook niet gebeurt. Dus je hoeft het niet te gebruiken maar het geeft je de OPTIE.

ik gebruik op dit moment bijvoorbeeld een developer certificaat omdat ik het vaak leuk vindt om beta versies van opensource apps te installeren, maar ik heb daar geen optie voor als ze entitlements nodig hebben die niet in een privé certificaat komt. Of als ik boven het limiet komt van een persoonlijk account.
iPhone is bij veel mensen juist geliefd door het gesloten karakter
Definieer veel?
Ik hoor daar, op een paar mensen op Tweakers en wat boze YouTube filmpjes na, helemaal nooit iemand over. (Er zullen vast wat andere fora zijn waar het ook geroepen wordt)
Ik hoor mensen alleen over dat ze het een fijn/makkelijk product vinden. (Dus de interface.)
Het zet de deur open voor allerlei ongewenste en onveilige apps en tast daarmee het veilige karakter van het gesloten iOS aan.
Ongewenst is subjectief. Wat mij betreft zit de App Store al vol met (voor mij) ongewenste apps.

Onveilig is onzin. Apple ondertekend iedere app die door een derde partij geïnstalleerd gaat worden.
Apple controleert op virussen/malware, en of de app-beschrijving klopt en nog meer zaken. (Dus dat als de app zegt dat het een spelletje is, dat je niet een tekstverwerker aan het installeren bent.)

Dat jij geen derdepartijmarktplaatsen wilt is jouw goed recht, en dat dat mogelijk door je strot gedauwd gaat worden is een feit. Dat is/wordt wel een ding voor als men het om welke reden dan ook niet wilt.

Het ‘dan gebruik je het niet’-argument slaat natuurlijk nergens op.
Stel dat alle Europese banken en overheden besluiten om hun apps in een aparte marktplaats te zetten, dan kun je redelijkerwijs niet zeggen dat je dan maar geen zaken doet met een bank of een de overheden.
Als Epic Games dit doet. Dan speel je maar een ander spelletje. 😊

Ik vind het zelf een positieve ontwikkeling, omdat de App Store bepaalde typen apps weigert. Bij de veiligheidscontroles wordt er niet naar de inhoud van de app gekeken. Alleen of hij veilig is.
Dan installeer je geen alternatieve store...
Tot je een app wil/nodig hebt die niet in de App Store zit. Dat is trouwens nu al zo. De Delta emulator is over heel de wereld beschikbaar in de App store, behalve in Europa, daarvoor moet je Altstore installeren. Zo gaan er nog apps volgen en dan heb je niet meer de vrijheid om je systeem gesloten te houden.
Dat is wel heel komisch dat je Delta als voorbeeld noemt. Dat is namelijk 100% de schuld van Apple zelf, en laat precies zien hoe smerig Apple bezig is. Zonder de EU had je die app überhaupt niet kunnen installeren want Apple stond emulators niet toe. De dev van Delta zei er zelf dit over:
"can you also clarify why won't you put delta out of altstore pal and put it in App Store in EU, avoiding ctf?"

Riley: "I explained that in the post :) The CTF applies to the App Store too in EU, unfortunately“

"not if delta isn't listed in a 3rd party App Store though, right? So if delta is only listed in App Store, and nowhere else, no ctf would apply"

Riley: "we already agreed to the new terms in order to launch AltStore, and Apple doesn't allow going back once you distribute an app on another store (which we already had by the time they changed the App Store rules)“
Maar nu staan ze het wel toe, behalve in Europa waar je dus de AltStore moet hebben. En dat is het punt dat @Tronlord maakt.
En dat is in het geval van Delta dus de schuld van Apple, probeer ik uit te leggen ;)
Apple staat het niet toe om een app op zowel een alternatieve store als de originele app store te hebben. De originele store stond emulators niet toe, daarom is de altstore geboren. Om een nieuwe store te kunnen launchen moet je de nieuwe dma accepteren, en als je dat eenmaal gedaan hebt kun je niet meer terug. Als je de nieuwe dma accepteert betaal je de belachelijke CTF van €0.50 per app per jaar voor zowel de app store als de alternatieve store. Dus ja dat is Apple... malicious compliance
Dit gaat inderdaad mogelijk een ding worden. Je moet straks niet alleen bij de Albert Heijn shoppen omdat de Coca-Cola mogelijk alleen nog maar in eigen winkels wil gaan verkopen in Europa.

Maar misschien ook niet.
Zolang het bij een paar niche-producten blijft (een emulator, wat spelletjes, een torrent-client en een dating-app), is er in de praktijk niets aan de hand.
Het gaat lastig worden als ‘essentiële apps’ uit de App Store gaan. (Bank-apps, overheid-apps, maar ook al zaken als streamers en parkeer-apps. Die laatste zijn op de letter natuurlijk niet essentieel, maar je snapt waar ik heen wil)
Ik ben ook Apple consument en ik vind het juist wél fijn om de keuze te hebben. Ik denk ook dat dit onder de streep zeer goed nieuws is voor de consument, zelfs als ze geen gebruik maken van deze keuze is er concurrentiedruk om Apple bij de les te houden.

Apple maakt in mijn ogen al jaren misbruik van haar machtspositie. We zijn er nog lang niet maar het gaat in elk geval de goede richting in.

[Reactie gewijzigd door DLSS op 13 september 2024 17:10]

Niemand dwingt je om ze te gebruiken. Ik ben heel blij met mijn Apple spulletjes en wil geen Android, maar ik juich alternatieve appstores of Side loading erg toe. Ik ben ook heel blij met mijn MacBook waar je als sinds ze op de markt zijn alles op kunt zetten wat je maar wilt.

En zeker voor de iPad (nog meer dan voor een iPhone) vind ik het een hele goede ontwikkeling. Qua hardware is dat ding tot zo veel in staat, maar Apple beperkt die potentie met hun software beleid.
Had veel liever de mogelijkheid gehad om een opt-out van DMA/DSA te kunnen kiezen en in de plaats daarvan Apple AI.
DMA heeft niks met AI te maken. Die gaat namelijk over het open stellen van platformen van grote spelers. (Welke enorm hun best doen om de concurrentie in de weg te zitten).

DSA heeft ook weinig met AI te maken. Grote spelers moeten inzicht geven in hoe het ongeveer werkt. Maar dit is vgm niet de reden dat Apple het niet uit brengt in de EU.

Waar ze over vallen is dat ze niet ongeoorloofd data mogen verzamelen voor het trainen. Wat onder de GDPR valt.
Wat is jouw nadeel nu eigenlijk?
Installeer je een alternatieve store?

Apple AI is er nog niet door de malicious compliance van Apple. Je moet hun de schuld daarvan geven, niet de EU. Apple probeert over jouw rug hun gelijk te halen waar ze dat niet hebben.

Je hebt wél voordelen. Apple krijgt (meer/eindelijk) concurrentie en moet dus meer innoveren en goedkoper worden.
Ik ben gewoon zo verbijsterd door de meningen hier.
"Ik wil in een compleet gesloten eco systeem zitten, daarom wil ik dat alle andere mensen alle mogelijke keuze wordt ontnomen en Apple alleenheerschappij krijgt.
Gewoon de hoeveelheid mensen die in Apple hun marktening bullshit trappen is ongelofelijk.
Als ex-Apple consument zou ik wel eens terug kunnen komen indien ze de boel open gooien.

Per ongeluk ga je zon store niet installeren; ook niet op de gemiddelde Android telefoon:

<Gebruiker downloadt alt-store>
*App kan niet geïnstalleerd worden, browser heeft geen installer-recht*
<Gebruiker wil installer-recht toekennen>
*WAARSCHUWING DIT IS EEN ZEER GEVOELIG RECHT U LOOPT RISICO. WEET U DIT ZEKER*
*start timer van 10 naar 0 voordat de gebruiker kan bevestigen*
<Gebruiker installeert eindelijk alt-store>
<Gebruiker downloadt eerste app op alt-store>
*App kan niet geïnstalleerd worden, alt-store heeft geen installer-recht*
... Enzovoorts.


Ik denk niet dat Apple dit proces makkelijker gaat maken. Wat leegloop van de app-store betreft; ook niks van gezien op Android. Zal bij Apple ook wel loslopen dus.
Zoveel mensen zoveel wensen.

Ik ben een iOS/ipados gebruiker en ik ben wel blij met deze ontwikkeling. De App Store sluit bepaalde type apps uit. Nu kunnen andere thema’s wel geïnstalleerd worden voor wie er behoefte aan heeft.

Apple gaat uiteraard straks nog veiligheidscontroles doen en zo, en dat vind ik prima. Zolang ze maar niet inhoudelijk gaan bepalen wat er straks in de andere stores komt.
Er zijn binnen het Apple ecosysteem ongetwijfeld nog andere functionaliteiten waar jij persoonlijk niet op zit te wachten. Ga je daar ook zo op los? Er zijn nu eenmaal ook Apple-gebruikers die dit wel fijn vinden.
En als dit vanaf de iPhone 1 al mogelijk was had er nu helemaal niemand over geklaagd dat er eigenlijk maar één appstore zou moeten zijn.
Die "walled garden" behoud je nog steeds als je geen andere appstore definieert.
Precies dit en de gemiddelde consument zit er niet eens op te wachten, - knip -

Er was al keuze zat want die konden gewoon Android kopen, waar ze nog veel meer vrijheden in hebben uiteindelijk.
De gemiddelde consument pakt gewoon de default App Store, dit had allemaal helemaal niet gehoeven.

Er is een prima alternatief genaamd Android, in zoveel soorten en smaken. Dat iOS prima gesloten systeem had kunnen blijven.

Admin-edit:Flame verwijderd

[Reactie gewijzigd door Bor op 13 september 2024 18:10]

Ik lees alleen maar ikke ikke ikke, dacht je dat dat OS alleen voor jou gemaakt is?
Het OS is door Apple gemaakt, en zij zouden moeten bepalen of ze dit wel niet willen.
Als de meeste consumenten het wel wilden zouden ze Apple wel in de steek laten en naar de plek gaan waar het wel te vinden was.
Mij persoonlijk maakt het niet uit, ik ga het toch niet gebruiken.
Maar je haalt wel een stuk veiligheid weg voor bijv. de wat ouderen die op linkjes klikken naar alternatieve stores met rommel of onveilige apps.
En ja, het is een ieder zijn eigen verantwoording, maar we weten hoe veel fouten ouderen kunnen maken op dit gebied.
Ik ben dit dus niet met je eens. Op dit moment kan ik bij een app die het niet doet, abonnementen en tegenvallende apps binnen twee klikken opzeggen of mijn geld terug vragen. Dit wordt in de toekomst een stuk moeilijker.

Daarnaast staat op de telefoon van mijn zoon (11) nu nog ouderlijk toezicht aan en kan hij niet zomaar app/inapp aankopen doen. Hij is echter wel fan van fortnite. Is dit straks ook mogelijk via de epic store of is de terugkeer van onredelijk hoge rekeningen... Ik ben me er bewust van, maar al die mensen die niet bezig zijn met techniek en it zoals wij krijgen dit echt niet mee.
Je hoeft geen alternatieve store te installeren toch?

Apple was degene die onredelijke bedragen vroeg en zo ver ging dat Epic's account zelfs was ingetrokken.

Koop voor je kind een Android toestel en alles werkt al jaren prima met fortnite.

En last but not least, Epic houd zich prima aan de wet wat terugbetalen betreft.
Epic houd zich prima aan de wet wat terugbetalen betreft.
Uiteraard. Maar dat betekent niet per se dat je standaard je geld moet terugkrijgen voor gekochte digitale goederen. Apple doet dit in de praktijk wel, maar dat is nogal makkelijk. Het is maar voor een klein deel hun geld wat ze teruggeven :).
Is dit straks ook mogelijk via de epic store of is de terugkeer van onredelijk hoge rekeningen...
Dat moet je denk ik aan Epic vragen. Op de eerste plaats kun je er voor kiezen om geen betaalgegevens in de Epic Games store op te slaan? Dat lijkt me al een goede eerste stap om het te voorkomen.

Wezenlijk is het met die store niet anders, dan dat als je je creditcardgegevens opslaat in de Epic Games Store (of Steam, of EA, enz.) op je PC en je kind op jouw profiel laat spelen.
Apple heeft een mechanisme gebouwd waarmee je jouw gegevens transparant kunt delen met gezinsleden. En heeft daar beperkingsmogelijkheden ingebouwd.
Ik ben me er bewust van, maar al die mensen die niet bezig zijn met techniek en it zoals wij krijgen dit echt niet mee.
Ik weet niet of je er 'technisch' voor moet zijn of niet. Het vervelende is dat Apple/Google mensen hebben gedresseerd/getraind dat Apple/Google het goed geregeld heeft voor mensen, waardoor er inderdaad mogelijk (al dan niet ten onrechte) bepaalde verwachtingen zijn voor derdepartijmarktplaatsen. Op een PC zou het niet anders moeten zijn? Toch zijn mensen op hun PC wat anders gewend.
Ik denk dat dit in de praktijk valt en staat met hoe bewust iemand door heeft dat hij nu een andere appmarktplaats gebruikt. Ik vind persoonlijk dat Apple dit wel goed duidelijk maakt.
Als ik het mij goed herinner is het in de huidige vorm nog niet een verbetering. Te populaire apps zullen veel geld moeten afdragen aan Apple, waardoor het voor slechts voor bepaalde niches interessant is.
Ik ben dus nog heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken en hoe er vanuit de EU gereageerd gaat worden.
Ik ben er eigenlijk helemaal niet zo blij mee. Tuurlijk ik hoef het niet te gebruiken, dus mooi dat een soort van opt in is. Maar als dadelijk de ontwikkelaars gaan bedenken om hun apps uit de App Store te halen en alleen aan te bieden via een eigen App Store dan moet ik er gebruik van maken of de app niet gebruiken. Weer een partij waar ik gegevens achterlaat en maar mag hopen dat de store net zo *veilig* is.

In het verleden maakte ik nog wel eens de switch van Android naar Apple en andersom. Maar bij Android miste ik destijds de consistentie in apps. Daarom ben ik uiteindelijk blijven hangen in het Apple systeem.

Met IOS 18 komen er veel functionaliteiten niet naar Europa vanwege deze mooie DMA wet. Natuurlijk is dat de keuze van Apple, maar goed wij als Europese consument plukken de vruchten.

Dus het zal vast voordelen met zich meebrengen, maar voor nu zie ik ze voor mijzelf nog niet.

[Reactie gewijzigd door KraveN op 13 september 2024 19:50]

Anoniem: 525104 @KraveN13 september 2024 23:18
Consistentie in apps? Man, de return knop zit in elke app weer ergens anders :+
Denk het niet, al die ellende die je gaat krijgen van het niet terug betalen van sw of allerlei oplichterij met vreemde of verborgen abo’s waarbij een klacht in een Void terecht gaat komen.
Ik wacht vrolijk tot Altstore of iets dergelijks eindelijk door het proces van Apple heen is, en we vrijelijk kunnen installeren waar wij interesse in hebben. Heel leuk dat Apple aangeeft wat er allemaal nu plotseling mag (op iOS mag het dus al langer), maar ik merk vooralsnog niets van andere browser engines en app stores.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 13 september 2024 16:43]

Altstore werkt gewoon hoor. Staat alleen niet veel op
Er zijn 2 versies van Altstore, Altstore die je sideboard en waar je applicaties kan installeren met een privé certificaat, als je een non-dev account hebt betekent dit max 3 apps en hebben deze weinig entitlements en kunnen dus sommige dingen niet.

Je hebt ook Altstore PAL en die gebruikt het nieuwe alternative appstores, maar ja daar staat weinig want het moet nog steeds ondertekend worden door Apple. Het is niet zoals Android waar je een APK er in kan laden of zo of met de traditionele Altstore/sidestore met gewoon een IPA. Hier is well recent de kost van weg gehaald want die coverd epic games nu voor de developer.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 13 september 2024 18:06]

Ik vraag me af of die eventuele extra commissie mag.
Ik vroeg me dat ook af en de EU gaat dat dus ook onderzoeken en aanpakken. Dit nieuwsbericht hebben ze op 24 juni 2024 naar buiten gebracht:
Commission sends preliminary findings to Apple and opens additional non-compliance investigation against Apple under the Digital Markets Act

Today, the European Commission has informed Apple of its preliminary view that its App Store rules are in breach of the Digital Markets Act (DMA), as they prevent app developers from freely steering consumers to alternative channels for offers and content.

In addition, the Commission opened a new non-compliance procedure against Apple over concerns that its new contractual requirements for third-party app developers and app stores, including Apple's new “Core Technology Fee”, fall short of ensuring effective compliance with Apple's obligations under the DMA.
Bron: https://ec.europa.eu/comm...rner/detail/en/IP_24_3433

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 13 september 2024 17:31]

Dit gaat ze wel een hoop geld schelen natuurlijk. Zij waren een soort geld tunnel waar alles langs moest en waar ze aan verdienden.
Ik weet niet maar als je busnes niet rendabel meer is dan ga je wat anders doen.
Als afnemer zeer lastig en meer kosten oplevert dan baten. Dan mag die naar de concurrent gaan. Die zijn er ook niet blij mee en dat bots ook dan komt die terug maar aan andere voorwaarden zodat weg blijft. Kan zijn dat apple het op termijn wel gehad heeft met EU. Als internationaal dit geregeld was. Zou Apple hun busnes plan herzien en wat Steve Jobs heeft opgezet compleet omgooien. Uiteindelijk moet de bedrijf commercieel rendabel zijn.
Ja, voor vele zeer handig, maar nee ivm dat ze zo lang hun poot stijf hebben gehouden, miljoenen uitgegeven hebben aan rechtszaken om het maar uit te stellen, zou ik me niet bij zo`n bedrijf willen aansluiten, dan maar liever een eerlijker en misschien iets minder alternatief.
Andere os'en moeten ook hieraan voldoen, dat waarom zou Apple hierop een uitzondering moeten krijgen. Daarnaast hoef je het niet te gebruiken, je kan ook gewoon de apps uit de appstore halen en de apps die in een andere store terecht komen links laten liggen. Het is maar net waar je zelf voor kiest.
Door het pas vanaf iPadOS 18 toe te staan vallen de iPad Pro 2nd (en 1st) gen gebruikers buiten de boot want die blijven steken op 17.

Slim/sluw van Apple...
Na iOS nu ook voor iPadOS. Fingers crossed voor tvOS dan kan ik zonder gedoe Kodi draaien op de Apple TV en kan de Raspberry weg. Snap de rest van de familie het ook weer. ;)
Blijf toch alleen de App Store gebruiken, voel ik mezelf een stuk veiliger bij.
En dat is helemaal prima, mooi he keus!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.