Netflix-abonnees bekeken 90 miljard uur aan films en series in tweede helft 2023

Netflix heeft donderdag een overzicht met kijkcijfers gedeeld. Daaruit blijkt onder meer dat Netflix-abonnees gezamenlijk ruim 90 miljard uur hebben besteed aan het kijken naar films en series in de tweede helft van 2023. Over heel 2023 komt het neer op 183 miljard uur.

Het is de tweede keer dat Netflix een dergelijk overzicht deelt. Dit keer bevat het rapport ook cijfers over het aantal weergaven en de speelduur, schrijft Netflix. Ook maakt het streamingplatform onderscheid tussen films en series.

Bovenaan de Excel-lijst van de best bekeken series staat One Piece met ruim 71 miljoen weergaven. De best bekeken film is de apocalyptische thriller Leave The World Behind met 121 miljoen weergaven. Verder meldt Netflix dat bijna een derde van het totale aantal weergaven afkomstig is van niet-Engelstalige series en films.

Netflix ziet nog altijd een groei in het aantal abonnees. In het eerste kwartaal van 2024 kreeg de service er 9,3 miljoen abonnees bij. Dit komt waarschijnlijk door de verkoop van zijn goedkopere advertentieabonnement in bepaalde regio's en de maatregelen tegen het delen van wachtwoorden.

Door Loïs Franx

Redacteur

24-05-2024 • 15:49

80

Submitter: Raindeer

Reacties (80)

80
69
6
2
0
12
Wijzig sortering
De statistieken even iets uitwerken:
  • 90 miljard uur in een half jaar is een half miljard uur per dag voor 260 miljoen klanten, oftewel ongeveer 2 uur per klant per dag.
  • De meest populaire film "Leave the World Behind" werd door meer dan 45% van de klanten bekeken in de laatste 3 weken van december 2023!
  • De Nederlands Vlaamse serie Knokke Off werd door 54 miljoen uur bekeken
  • De 9 seizoenen van de baby serie CoComelon werden gemiddeld 55 miljoen uur per seizoen bekeken
Hier moeten wel er rekening mee houden dat Netflix het aantal viewers berekent door het totaal aantal uren dat er is gekeken deelt door de looptijd van de film of serie. Niet iedereen kijkt iedere aflevering perfect af. Mogelijk zitten er nog andere afrondingen en zo in, maar het laat wel zien dat er best wat TV wordt gekeken in de wereld :)

Het laat ook zien waarom slimme ISPs een aantal Netflix Caches hebben staan https://openconnect.netflix.com/en/appliances/
Hier moeten wel er rekening mee houden dat Netflix het aantal viewers berekent door het totaal aantal uren dat er is gekeken deelt door de looptijd van de film of serie
En dat er regelmatig ook meer dan één persoon naar een stream kijkt...
Zulke opsommingen en berekeningen zijn alleen maar sensatie trekkers. Zo kun je ook zeggen dat er per dag over de hele wereld 160 biljoen keer adem gehaald wordt.
Iemand enig idee hoeveel energie er verbruikt is om deze 183 miljard uur te streamen?
er is nog geen ESG rapport voor 2023, maar het rapport van 2022 geeft een beeld:
De streaming infra gebruikte in 2022 36GWh, in 2021 33GWh en in 2020 26GWh. Dat zijn alleen de Open Connect doosjes waar de stream vanaf komt die je kijkt. Dit noemt Netflix Hardware infrastructure electricity

Een extra bron van stroomgebruik komt van cloud computing. Netflix gebruikt hiervoor AWS. Iedere keer wanneer je inlogt, de boekhouding, maar ook de transcoding van de videos en vast nog een hoop meer gebeurd bij Amazon. Dit hoeft Netflix niet te rapporteren, maar ze doet het wel. Ze noemt het: Het is helaas minder eenvoudig om dat getal te interpreteren, want daar zit ook een deel van het stroomverbruik van hun kantoren en elektrische autos etc in. Dat is blijkbaar 121GWh

Kijk je verder naar al het energieverbruik, dan blijkt het opnemen van nieuwe films en series een veel groter energieverbruik te hebben dan de distributie er van.

https://s22.q4cdn.com/959...2022-ESG-Report-FINAL.pdf
Dankjewel 👍
En waterverbruik voor de koelsystemen?
Er wordt veel onzin geschreven over waterverbruik. Er is geen lineaire relatie met stroomverbruik van datacenters. Studies over waterverbruik digitale sector zoals die van Madani, Ren of Orozco kun je maar beter negeren. Zij gaan namelijk wel uit van een lineaire relatie en extrapoleren het waterverbruik van bv een datacenter in Texas over de hele wereld.

Wees ook kritisch op wat er over Nederlandse datacenters wordt geschreven. Google Eemshaven gebruikt rond de miljard liter kanaalwater, omdat het een ouder ontwerp is. Er is een datacenter in de omgeving van Amsterdam dat blijkbaar 200 miljoen liter water gebruikt. In Middenmeer gebruikt Microsoft 84 miljoen liter (en niet 4 miljard zoals een grote krant ooit schreef, omdat ze dachten dat 24x7x365 het water vol aan staat) en Google 22 miljoen liter. In Middenmeer gebruiken ze namelijk veel vrije lucht koeling ipv waterkoeling. Waterkoeling is alleen voor de heetste dagen om de lucht voor te koelen. Totaal waterverbruik voor datacenters is ongeveer 800 miljoen liter drinkwater. Ik kan wat gemist hebben, want ik had het kanaalwater van Eemshaven ook gemist, totdat Google er in 2023 over rapporteerde.

Let wel, sommige auteurs nemen bij hun berekening van het waterverbruik van datacenters (cloud, AI) ook het waterverbruik van de productie van elektriciteit mee. Problematisch in die berekeningen is dat ze vaak niet weten of het water verdampt of weer terugvloeit. Koelwater dat een paar graden warmer weer terugvloeit in de rivier heeft een andere impact dan volledige verdamping. De auteurs maken vaak niet duidelijk welke van de twee het is en dan wordt in de pers en andere studies veelal aangenomen dat het volledige verdamping betreft. Juist bij koelwater dat terug stroomt is het verbruik in liters hoog, maar de verdamping laag. Komt nog bij dat in Nederland 2/3 van het koelwater voor centrales uit zeewater bestaat. Dat watergebruik concurreert dus niet met het gebruik van boeren en burgers.

Dus voor Netflix is het extra moeilijk, want de meeste van die caches staan in locaties die geen waterkoeling nodig hebben, zoals een regio centrale van KPN, maar ze gebruiken ook echte datacenters en dan is het afhankelijk van welke en waar die staat
Probleem bij die waterinname door datacenters in Hollands Kroon is dan weer dat ze juist op dagen waarop we allemaal zuinig aan moeten doen met water (boeren niet mogen sproeien, en er spotjes op TV voorbij komen waarin we gemaand worden zo kort mogelijk te douchen etc.) extreem veel water verbruiken (26 dagen afgelopen jaar). Zeker als er nog meer centra bijkomen kan dit, bij steeds meer warme dagen per jaar, toch nog wel een "dingetje" worden. Dus die 106 miljoen klinkt niet zo veel máár als dat ingenomen wordt op 26 dagen in plaats van 365 dagen dan is dat toch wel een beetje andere koek (4 miljoen liter per warme dag).
Oei, das dus ongeveer een halve Zettabyte aan data?
Dat is voor mijn partner dus een hele serie/film en voor mij de eerste 10 minuten en een paar keer tussen door als ik hoor "kijk je nog wel mee".
Zo herkenbaar, ook wel eens andersom overigens
Heb mn abbo opgezegd, keek al maanden niet meer naar Netflix. Ik kijk liever andere dingen of ik lees een boek, luister naar muziek etc.
Als er nog eens een serie op NF is die ik graag wil zien zal ik een maandje weer lid worden en de serie bingen oid. Maar 't aanbod staat me steeds meer tegen om de een of andere reden.
Ik zou mijn Netflix ook wel een tijdje op willen zeggen en in plaats daarvan liever boeken gaan lezen, want de verhalen in boeken zijn meestal beter geschreven dan de meeste pulp die ik op Netflix bekijk.

Het meeste dat op Netflix staat zijn herschreven versies van eerdere verhalen die wel origineel waren. Neem bijvoorbeeld The Fall Of The House Of Usher. Die is losjes gebaseerd op boeken van HP Lovecraft.

Maar helaas kan ik me er helemaal niet toe zetten om boeken te gaan lezen. Laatst zat ik bijvoorbeeld 5 uur in de trein. Ik had twee boeken bij me, maar heb er geen moment in gelezen.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kom ik nog aan het lezen van een boek toe.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 09:42]

Tip: Audible abbonement nemen en lekker luisteren in de trein. Uiteindelijk goedkoper dan boeken los kopen en heel praktisch.

Ik kom vaak ook niet aan lezen toe, zeker niet onderweg. Op deze manier wel.
Ik kwam eerst ook niet aan lezen toe, totdat ik mezelf vertelde dat je best 20 minuten voor het slapen een paar bladzijdes kunt lezen. Dat doe ik nu al een paar jaar en ik slaap er ook sneller door :)
Wat hadden we weer een sportief jaar in 2023! ;)
netflix heeft geen groot aantal films online staan BV Ice Age 1,2,4 staan niet online 3,5 komen nog online.
Ben gestopt met Netflix. Gedwongen weliswaar maar ik mis het totaal niet.
Zal nu wel minder worden want ik heb mijn abbo stop gezet :+ :P
In de bouw van de Burj Khalifa zitten 22 miljoen manuren. In plaats van Netflixen, hadden we dus als mensheid ook nog 4000 andere Burj Khalifa’s kunnen bouwen in alleen de tweede helft van 2023. 😄 Het geeft je te denken welke andere wereldproblemen we op hadden kunnen lossen met 90 miljard manuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.