Microsofts omzet groeide vorig kwartaal sterk, 31 procent groei in Azure-omzet

Microsoft haalde in het vorige kwartaal opnieuw een veel hogere omzet uit zijn clouddiensten. Dat dankt het bedrijf vooral aan de opkomst van AI-tools als Copilot, zegt ceo Satya Nadella. Opvallend is ook dat het bedrijf steeds meer aan Windows verdient.

Microsofts omzet steeg met 17 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, zegt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De nettowinst ging met twintig procent omhoog. Meer dan de helft van de totale omzet kwam uit Microsoft Cloud, waar onder andere de kantoorsuites als Office onder vallen. Daar haalde Microsoft een omzet van 35,1 miljard dollar mee, op een totale kwartaalomzet van 61,9 miljard dollar. Ook Azure, dat niet onder Cloud valt, groeide stevig. De groei was daar 31 procent ten opzichte van vorig kwartaal en kwam uit op een omzet van 26,7 miljard dollar.

Opvallend is dat Microsoft steeds meer verdient aan Windows. Dat was de afgelopen kwartalen een verliesgevend onderdeel van het bedrijf, maar in het afgelopen kwartaal steeg de omzet juist weer met elf procent. Dat zat deels in verkopen aan OEM's, maar er zat ook groei in de directe verkoop en in clouddiensten. Ook de inkomsten uit diensten voor de Xbox stegen, met name door de overname van Activision Blizzard. Met die Personal Computing-afdeling haalde Microsoft een omzet van 15,6 miljard dollar, een stijging van 17 procent ten opzichte van vorig kwartaal.

Microsoft dankt de hogere omzet met name aan de komst van kunstmatige intelligentie. Dat gebeurde onder andere door de introductie van een betaalde versie van de Copilot-assistent in Microsoft 365. Het bedrijf geeft wel veel geld uit aan de groei van datacenters; daar ging het afgelopen kwartaal bijna veertien miljard dollar naartoe. Microsoft wil de grote vraag naar AI-applicaties op zijn Azure-diensten daarmee ondervangen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-04-2024 • 10:35

46

Submitter: wildhagen

Reacties (46)

46
46
19
0
0
25
Wijzig sortering
Opvallend is dat Microsoft steeds meer verdient aan Windows. Dat was de afgelopen kwartalen een verliesgevend onderdeel van het bedrijf, maar in het afgelopen kwartaal steeg de omzet juist weer met elf procent.
Dat verbaast me nogal en ik kan me niet goed voorstellen dat het klopt. Windows was een verliesgevend onderdeel? Wordt er niet wat anders bedoeld?
Ik kan me goed voorstellen dat het een verliesgevend onderdeel was. Tegenwoordig kan je je Windows licentie aan je MS account koppelen, dus als je dan een nieuwe PC bouwt, hoef je geen licentie te kopen.

Bedrijven die custom PC bouwen zetten dan ook een niet geactiveerde Windows versie op PC's zodat users zelf hun bestaande licentie op de nieuwe PC kunnen zetten. Dit betekend dus dat je minder vaak nieuwe windows licenties hoeft te kopen. Gekoppeld met het feit dat je voor 20 euro een pro licentie kan kopen online betekend dat dus significant minder inkomsten.

Wat mij dus vooral verbaasd is dat de omzet is gestegen met 11%.
Die 20 euro is geen "officiële" key. Heb het zelf ooit wel eens gedaan, maar moest ik 2-3x proberen om te activeren. Dat heb je met een reguliere key niet. En een OEM versie is ook nog niet de volle pot. Maar dat je een licentie aan je MS account kon koppelen dat wist ik dus niet. Dus je zou nu maar 1 malig Windows moeten kopen en dan kan je dat voor de rest van je leven gebruiken op eender welke nieuwe pc. Leuk als het kan. Zou em dan om de 4 jaar een oem licentie schelen als ik een nieuwe pc koop, en die Windows installatie boot ik dus bijna nooit, alleen om nog eens COD te spelen ofzo. Dus is eigenlijk een beetje weggesmeten geld in mijn geval.
Vreemde claim dat een non-official key lastiger te activeren is. Dat het pas na 2-3 keer proberen lukt lijkt me heel onwaarschijnlijk. In een digitaal tijdperk lukt het of wèl of niet. De goedkope key sites kopen hun keys denk ik in goedkope regio's in en verhandelen die dan vervolgens all over the globe. Dat is wellicht tegen de regels maar gezien de enorme handel en enorme tevreden reviews van die sites lijkt het dat het gedoogd wordt of dat er simpelweg niet tegen opgetreden kan worden.
De regels zijn een grijs gebied. Parallelle import zal je altijd hebben, bij fysieke producten mag een fabrikant het geeneens tegenwerken. Dus je mag gewoon cola in Roemenië inkopen en deze in Nederland weer verkopen. Mijn oude Samsung s20 kwam uit Polen, is een model voor de Poolse markt en daarom goedkoper maar werd gewoon verkocht door een bedrijf in Nederland. Zou niet weten waarom dit bij software anders zou zijn?
2 pc's geleden had ik dat met zo een "goedkopere" key gedaan. En heb ik 2-3x moeten proberen en heb eens het hele verhaal gelezen van die goedkopere keys, maar ontgaat me momenteel. In elk geval het kan wel eens zijn dat je nadien toch een "niet legale installatie" flag krijgt blijkbaar. In elk geval ik heb geen problemen met Microsoft, ze maken een goed product, en het is met de jaren veel stabieler en beter geworden. Enja ze steken er dikwijls wat extra zooi in etc. Maar op zich blijft het een topproduct. Zeker als je bekijkt op hoeveel verschillende hardware en hardware combo's dit draait. Maar ik ben gewoon een linux gebruiker. Dichter bij mijn serveromgeving, gemakkelijker om te programmeren etc.
Ik heb dit eens uitgezocht voor mijn werk. Die licenties komen niet uit goedkope regio's maar zijn licenties uit het MSDN programma (bedoeld voor studenten en ontwikkelaars). Privé gebruik is het overwegen waard, maar bedrijfsmatig zou ik het niet gebruiken. Als de BSA langs komt dan hang je.
Zo heb ik mijn Windows 8 key destijds upgraded naar Windows 10 en vervolgens ook weer naar Windows 11. Key zit al sindsdien zo'n beetje in mijn Microsoft account, al heb ik er wel meerdere licenties in zitten intussen.

Je moet wel een licentie per apparaat dat je actief gebruikt hebben uiteraard. Het is dus niet 1 licentie voor alle machines die je hebt, maar per machine dus. :)
Klopt inderdaad, als je een Windows 7/8(.1) Retail licentie hebt welke geüpgraded is naar Windows 10 mee wilt nemen naar nieuwe hardware dan is het koppelen aan een MS account te enige optie om dat te doen.
De oude originele productcodes gebruiken om Windows 10/11 weer te activeren op nieuwe hardware werkt namelijk niet omdat deze tijdens de upgrade is omgezet in een digitale licentie.

Mijn voornaamste kritiekpunt op dit proces is dat je nergens in je MS account echt een duidelijk overzicht kunt opvragen van welke Windowslicenties nu precies onder je account hangen en/of op welke apparaat ze momenteel in gebruik zijn. Je kunt weliswaar een overzicht zien van alle apparaten waarmee je ingelogd bent maar ook ongeactiveerde systemen komen hier gewoon bij te staan, het is voor mij dus een totale 'black box' welke licentie nu waar precies in gebruik is of welke ik nu precies nog beschikbaar heb voor een nieuwe apparaat.
die stijging zal vooral te maken hebben met bedrijven die het einde van windows 10 nu aan het voorbereiden zijn denk ik zomaar. Moet je toch weer nieuwe licenties gaan kopen als je naar 11 wilt.
Bedrijven en instellingen zijn eerder lui en doen dit soort dingen juist vaak op het allerlaatste moment, zeker grote bedrijven die log zijn, zullen eerder na de EOL date van Windows 10 pas upgraden naar Windows 11. Het is ook niet zo dat Windows 10 dan direct onveilig of onbruikbaar is na die datum. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:36]

Lui? Dat is gewoon een financiële overwegingen om afschrijving laag te houden waar het kan. Waarom win10 hardware vervangen als het nog tot okt '25 ondersteund wordt?
MS Windows verkoopt de data van de gebruikers. De winst zit hem niet in de verkoop van licenties.
Verder zullen diensten als de Azure Virtual desktop meer gebruikt worden

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 15:36]

PC verkoop is toch weer toegenomen, dus weer meer Windows licenties. Als de pc verkoop krimpt dan daalt ook het aantal windows licenties. Ok die licentie kost niet zoveel aan een maker, maar hoeveel pc's per dag worden er niet gemaakt/verkocht wereldwijd. Dat zijn toch een pak licenties op een maand hoor volgens mij. En dan zijn er nog altijd mensen die upgraden naar Windows 11, zal wel de minderheid zijn.
PC verkoop is toch weer toegenomen, dus weer meer Windows licenties. Als de pc verkoop krimpt dan daalt ook het aantal windows licenties.
Ik denk dat Microsoft niet veel verdient aan licenties op individuele PC's. Waarschijnlijk verdienen ze meer aan grote licentieovereenkomsten (enterpriseniveau) waar het besturingssysteem een belangrijk (vendor lock-in/koppelverkoop) onderdeel van is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:36]

Dit is naar mijn idee het geval. Daarnaast kan je je eigen licentie meenemen naar andere services van Microsoft, waar je voorheen voor iedere (virtuele of fysieke) computer weer een nieuwe licentie nodig had.
Opzich waar, alleen het meenemen van licenties op deze manier richting nieuwe hardware is eigenlijk alleen van toepassing binnen de zelfbouw/Tweakers gemeenschap.

99% van de mensen koopt gewoon een kant en klare laptop of desktop en daar zit toch elke keer een nieuwe (OEM) licentie bij.
Ik bouw al +- 30 jaar mijn eigen pc, en dit is de eerste keer dat ik dat hoorde dat je een licentie kon overzetten. Maar is mijn geval ook niet echt aan de orde, de kinderen beginnen groter te worden. Dus krijgen ze "papa" zijn "oude" rommel en ga ik gewoon wat frequenter nieuw speelgoed kopen of gaat het rechstreeks naar hun :). Maar dan hebben ze dus wel die licentie nog nodig op die pc omdat die ook gaat draaien
En vergeet AVD niet

Elke AVD die draai heeft ook een licentie en dat zal ongetwijfeld ook in de hour rating zitten. (Zit bij windows server niet voor niets een knop gereduceerd licentie kosten in uur prijs omdat je een onprem license hebt.)
Gebruik zelf al meer dan 12 jaar dezelfde licentie over meerdere pc's :P de code achterop mijn windows 7 installatie disk werkt nog prima met Windows 11.
En in die grote licentieovereenkomsten zit een beperkte groei.

Wanneer ik een PC koop, dan betaal ik voor mijn Windowslicentie. Koop ik een nieuwe PC, dan betaal ik opnieuw voor een nieuwe Windowslicentie.

Een groot bedrijf met 1000-en werknemers betaalt per jaar voor een licentieovereenkomst. Wanneer het bedrijf voor al die werknemers over gaat van Windows 10 naar Windows 11, dan stopt de licentieovereenkomst voor Windows 10 en gaan ze betalen voor de licentieoeveernkomst voor Windows 11. Daar zal een kleine kostenstijging in zitten, maar er verandert relatief weinig aan de omzet van Microsoft.
Volgens mij kwam dat door Covid, na een korte stijging was er daarna weer een dip in pc verkopen.
Kan makkelijk honderden miljoenen aan R&D en ondersteuning ingaan. Zijn uiteindelijk toch zon 1,5 miljard actieve gebruikers die ondersteund moeten worden tegenover een eenmalig aankoopbedrag, zal wel bergen met geld kosten.
Ik vermoed dat het (deels) een bewuste strategie is om mensen binnen het ecosysteem te houden. Windows zo goedkoop mogelijk houden en verdienen aan de server versie en de office programma's die erop draaien.
Zoals de cijfers laten zien wordt steeds meer naar Azure verhuisd. En daar draait het meeste ook gewoon op Windows. Daarbij worden er veel nieuwe werkplekken uitgeleverd, waarmee ingelogd wordt op Azure virtual desktops. Er wordt op die manier gewoon veel meer licentie gelden betaald.
Zoals de cijfers laten zien wordt steeds meer naar Azure verhuisd. En daar draait het meeste ook gewoon op Windows.
60% van de workloads op Azure draait op Linux, dus ik weet niet hoe je er bij komt dat het meeste Windows is.
Windows (Enterprise) is ook een onderdeel van de Moderne Werkplek bundel Microsoft 365 E3 (of E5) . Deze bundel is voor veel bedrijven inmiddels de basis per gebruiker.
Azure Virtual Desktop (en in mindere mate Windows 365) vereisen de SaaS versies van Windows namelijk.

Daarnaast zit de PC/laptop markt op het moment in de lift nu bedrijven hun apparaten die aangeschaft zijn in de Coronaperiode beginnen te vervangen.
Gister riep @morphje nog:
...gezien de langzame exit uit de cloud die nu ook al een tijdje gaande is (maar dat is een heel ander onderwerp...
Dit lijkt me het uitstekende onderwerp daarover...

Azure, AWS en Google Cloud hebben zo een 2/3e van de cloud infra markt in handen. Azure groeit nu enorm en dat deed het in Q4 van 2023 ook. De Q1 2024 cijfers voor Amazon => AWS worden pas op 30 April gepubliceerd, dus veel kunnen we op dat vlak niet zeggen voor Q1 2024 voor AWS.

Maar de (omzet) groei bij de drie grootste cloud (infra) providers lijkt er dus nog steeds stevig in te zitten.

Voor de server markt was de groei van 2022 naar 2023 slechts 4,3%... Van 2021 naar 2022 was dat echter 20,1%, een absolute uitschieter.

Natuurlijk praten we hier over omzet en prijsstijgingen zouden daar invloed op kunnen hebben, maar de groeit bij cloud infra is veel hoger dan eventuele tariefsverhogingen (bij Azure), dus daar is dat niet door te verklaren. Men neemt dus duidelijk meer en/of duurdere diensten af bij Azure.

We zien ook groei op de servermarkt, maar die is niet hoger dan die bij de cloud markt, welke natuurlijk ook servers afneemt. Daarnaast heeft de servermarkt zelfs moeite om de inflatie bij te benen.

Op basis van die cijfers zie ik niet in dat er een beweging weg van de cloud, in tegendeel, ik zie juist een beweging naar meer cloud. Toevallig zie ik die ook bij mijn klanten, maar mijn klanten zijn niet representatief voor de rest van de wereld. En ik krijg het idee dat mensen die roepen "gezien de langzame exit uit de cloud die nu ook al een tijdje gaande is" dat stellen op basis van hun eigen ervaring met een beperkt aantal klanten, wat dus niet representatief is voor de wereld.

Bron:
https://www.crn.com/news/...earnings-q4-2023-face-off
https://gigalight.medium....hare-by-2027-cb5ec8de5ed9
Allereerst, dank je wel voor de referentie. En ja dit is inderdaad wel de juist plek :D. In de tweede plaats: omzet groei is niet cloud groei en ik zei een langzame exit dit gaande is.

Oke, omzet groei. Er zijn heel veel factoren die bijdragen aan de omzetgroei van Azure:
- 15% inflatie correctie in 2023. Geen idee wat het dit jaar gaat worden.
- Windows licenties die volledig over de kop zijn gegaan (tot honderden euro's per maand)
- Office365 die steeds harder wordt afgedwongen (die groei zie ik voorlopig inderdaad niet afnemen)
- Nieuwe diensten zoals copilot en andere AI diensten.

Maar dan die cloud exit. Ik zie steeds meer artikelen verschijnen van partijen die weer migreren naar eigen ijzer. Dit zijn voornamelijk partijen met de middelen (geld en mensen) en een platform met statische belasting. Maar het is een begin. De cloud is enorm duur en als je tonnen of zelfs miljoenen per jaar uitgeeft, dan ga je op een gegeven moment rekenen. Het gaat momenteel nog langzaam, maar ik verwacht wel dat het gaat groeien, DAAR ging mijn uitspraak over en dan specifiek de Iaas en bijbehorende SaaS diensten zoals databases.

Ik zie ook nog wel een keer een Schrems achtige geinspireerde move gebeuren met een zoveelste Spy-Act(tm) vanuit onze grootste vrienden.

https://cloudian.com/guid.../migrating-off-the-cloud/
https://www.i3d.net/rever...ies-move-away-from-cloud/

[Reactie gewijzigd door morphje op 22 juli 2024 15:36]

DAAR ging mijn uitspraak over en dan specifiek de Iaas en bijbehorende SaaS diensten zoals databases.
Grappig, want hardware afnemen bij een cloud provider is wel het laatste waar ik aan denk (IAAS). De oplossing die wij hebben in de cloud is allemaal PAAS, waaronder ook databases. Databases zijn geen SAAS namelijk.

En juist bij PAAS kun je als bedrijf enorm op kosten besparen als je het goed doet. Als ik de huidige maandelijkse kosten vergelijk met de kosten van de onpremise variant (IAAS) dan zit ik echt een factor 4 lager nu ik in de cloud zit.

Is dat in alle gevallen zo extreem? Nee, er zullen vast ook wel gevallen zijn waarbij het juist duurder is, maar in mijn geval zijn dat hele specifieke gevallen. Die delen kun je dan onpremise draaien. Het is niet alles of niks in de cloud. Een hybride oplossing is ook het meest voorkomende scenario als ik om me heen kijk.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 15:36]

Ja joh je hebt gelijk en moet ook niet zoveel luisteren naar mensen die zomaar iets roepen. Dr zijn tal van partijen die in Azure een old school datacenter nabouwen en erachter komen dat het duur is. Die gaan weer terug en komen erachter dat het onpremise ook duur is en je in 10 jaar tijd het onderliggende probleem hebben opgelost.

Wat ik persoonlijk zie is dat men wel beter gaat nadenken. Als je een rekencluster gaat bouwen van tientallen of honderden machines met elk dezelfde configuratie en software dan moet je jezelf wel beseffen dat zoiets onpremise veel goedkoper kan.
En juist dat nadenken is wat een gedeeltelijke migratie uit de cloud tot gevolg heeft. 5 jaar geleden was alles, maar dan ook alles naar de cloud. Dat is geen goede strategie en daar komt men nu van terug.

Pak em beet 25 jaar geleden ging elke grote partij ging migreren naar ICT dienstverleners als Pink of Getronics. Dat werd heel snel heel duur en wonderbaarlijk ging iedereen ineens weer terug naar on-prem

Deels heeft het ook te maken met personeel. Waarom zou ik nog als sysadmin gaan werken als ik met een paar cursussen Azure XYZ ben met een veel hoger salaris (maar feitelijk exact hetzelfde doet). De bedrijven hebben zich in de vingers gesneden door de systeembeheerder weg te jagen en niet te willen betalen. Rond de millenium wisseling was dat niet veel anders dat de grote ICT boeren de young guns veel meer salaris gaven en al het personeel wegkocht met leasebakken.
Maar dat betekend niet dat de cloud minder gebruikt zal worden. Bij mijn vorige werkgever hebben we zoveel mogelijk standaard KA applicatie naar SaaS omgevingen gedaan, gebruikten we Azure, AWS en Google Cloud voor speciale projecten en was de strategie om ons onpremise datacenter te gebruiken voor alles waarin we onszelf onderscheiden.

Resultaat is dat we steeds meer SaaS diensten gebruikten. Parallel gebruiken we steeds meer cloud en is het on-premise datacenter gegroeid. Nou ja niet perse gegroeid in afmeting maar wel in dichtheid qua capaciteit.

Ik zie nergens een afname.

Nu gaat mijn verhaal niet voor elke omgeving op maar jezelf niet meer blindstaren op cloud is iets heel anders dan een afnemende cloud markt
De omzetstijging is maar 30%, dit is een combinatie van
- prijsstijgingen, jaarlijks tussen 10-15%
- meer Office 365 migraties
- AI meuk dat afgelopen jaar helemaal los is gekomen.
- Windows licenties.

Als je die overige 15% verhoging probeert te verklaren aan de hand van de bovenstaande lijst kan ik niks anders concluderen dat die groei niet perse zit in het IaaS/PaaS spulleboel. Je zou dan juist verwachten dat de groei nog veel hoger is.

Verder is dit ook een beetje het disney model. Waarbij verlies aan de ene kant (licentieverkoop traditionele software) niet perse 1 op 1 wordt gekoppeld met omzetstijging aan de azurekant. Maar zolang er sprake is van eeuwige groei, is er sprake van eeuwige roem (totdat het instort natuurlijk). Er komt ook vanzelf een moment dat afnemers achter hun oren gaan krabben en ontdekken dat die creditcard toch wel erg duur aan het worden is en het abbonementmodel wellicht niet de beste keuze is.

Bij ons hebben we vorig jaar geinvesteerd in een paar honderd terabyte aan storage. In de cloud was dat simpelweg onbetaalbaar.
Laten we het gewoon something as a service noemen :)

Anyway, als je een cloud centrische gerepliceerde MSSQL gaat vergelijken met een on-prem extra dure licentie met VMWare, ja dan is onprem duurder. Grotendeels vanwege het licentie gedeelte. Microsoft specifiek maakt het heel erg duur om onprem software te draaien of simpelweg onmogelijk. En ja dan is het goedkoper in de cloud.

Maar wij hebben bijvoorbeeld Elasticsearch nagerekend en dat was onprem een heel stuk goedkoper in ons geval. En ja ook hier is het belangrijk alles na te rekenen. Ik werk zelf heel veel met relatief zware java applicaties die zich niet direct laten omzetten naar de cloud en dus ben je gebonden aan IaaS. En ook daar is alles vaak duurder.

Uiteindelijk komt het gewoon neer op uitrekenen. Als jij dingen in een clouddatabase sneller kan doen, prima. Maar uiteindelijk betaal je voor iemand anders zijn computer. Die wil winst zien, linksom of rechtsom.

edit: Oh en je laatste opmerking natuurlijk. Helemaal gelijk. Per instantie kijken, uiteindelijk zal het allemaal een of andere vorm van hybride worden. Ook wij draaien nog steeds delen in de cloud, ook deels omdat het niet anders meer kan.

[Reactie gewijzigd door morphje op 22 juli 2024 15:36]

Het komt natuurlijk niet als een verrassing dat de cloud omzet groeit, en blijft groeien. Er zijn nog altijd honderdduizenden (MKB) bedrijfjes die nog OnPrem zitten en langzaam naar de cloud migreren. Dan zijn er nog de Enterprise omgevingen, waarin sommige voorlopen op cloud-only, maar er ook nog genoeg OnPrem omgevingen zijn die nog jaren nodig hebben om alles naar de cloud te migreren.

Het lastige is dat er nauwelijks meer een OnPrem keuze is. De Onprem software van Microsoft word langzaam aan deprecated, en allemaal (al dan niet feature na feature) overgezet naar cloud diensten. Kijk naar bijvoorbeeld Exchange; daar is de laatste OnPrem versie 2019 en de lifecycle daarvan stopt al in oktober 2025. Het enige wat je kunt doen is migreren naar Exchange Online, of een OnPrem variant waar vrijwel geen systeembeheerder kennis van heeft en een lastig verhaal is omdat vele bedrijven Microsoft-only zijn.

Daarnaast maakt Microsoft hun licentie modellen altijd zo dat je A af moet nemen voor de basis, en daarbij B "gratis" krijgt, en voor een relatief goed bedrag C kunt aanschaffen om een ander software pakket geheel uit te kunnen faseren (die de kosten van C natuurlijk overschrijd - want de meeste software leveranciers concentreren zich op 1 soort doel).

Ik hoop nog steeds dat er een Europeesche software gigant komt die goede concurrent voor Microsoft kan bieden, want ze hebben nu echt een enorme monopolie positie over de gehele wereld.

[Reactie gewijzigd door Sluuut op 22 juli 2024 15:36]

En als ik heel eerlijk ben, is juist die dwangkeuze van cloud-only software erg zorgwekkend. Naast het feit dat het verhaal heel erg verwaterd waar nou de omzet winst in zit.

Niet alleen is Microsoft een enorm target voor bedrijfsspionage en hackers elders in de wereld, het is ook een enorm risico voor corperate bedrijfsspionage met een van de grootste boefjes in de wereld, te weten de VS. Je geeft ze een enorme machtspositie en ze hebben niet perse de meest gunstige wetgeving met betrekking tot buitenlandse entiteiten.

Daarnaast heeft microsoft ook heel veel macht naar eindgebruikers. Om te beginnen met de telemetrie die ze binnenhalen, maar ook afsluiten van Xbox accounts omdat iemand beledigd was. Je kan dan wel wetten invoeren die dat zouden moeten corrigeren, maar ik zie liever een situatie waarbij er geen correctie nodig is. Datgene wat niet aanwezig is, hoef je ook niet te repareren. Je weet wel, een computer die NIET gekoppeld is aan een cloud.
Je vergeet ook dat ze de prijs willekeurig kunnen opslaan naar hun believen 1x in de MS cloud...
Nu nog even die reclame uit de New-Outlook halen. Zolang die er in zit blijf ik de oude Mail app gebruiken, die overigens prima werkt. Helaas wordt je zo'n beetje elke week wel gepushed om naar de nieuwe Outlook app over te gaan, en moet je weer een roll back doen. En dit terwijl ik ook een betaald Office pakket heb, dus die advertenties zouden er niet in moeten zitten. Zeer irritant.
Daarvoor heb je een M365-abonnement nodig.
Dat lijkt me sterk, ik heb een Office Professional Plus 2021 licentie met Outlook die niet wezenlijk anders is dan de 365 versie.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 22 juli 2024 15:36]

Toch is het zo. Waarom gebruik je de outlook van je office professional niet? Dan heb je geen reclame, wil je de "new outlook" dan zal je naar een M365 abbo moeten overstappen
Ik heb het geprobeerd, maar het nadeel van de "gewone" Outlook is dat de kalender niet synchroniseert met die van Gmail. De standaard Windows Mail app doet dat prima, en ook de "New Outlook" doet dat goed. De oude Outlook is wezenlijk anders en het Internet staat vol met mensen die ook de synchronisatie van Outlook niet goed krijgen met Gmail..
de "new outlook" is voor iedereen beschikbaar. Je kan hem downloaden als je de UWP Mail app installeert en "upgrade" doet naar New Outlook.
De nieuwe outlook is inderdaad voor iedereen beschikbaar. Maar als geen advertenties wilt zien, heb je een M365 abbo nodig
In 2015 met de introductie van Windows 10 konden gebruikers van Windows 7 , 8 en 8.1 gratis upgraden naar Windows 10. Vanaf 2016 was er de mogelijkheid om gebruikte COA Windows 7 en 8 licenties op nieuwe pc's te gebruiken voor activatie van Windows 10 ( en later ook 11 ). Verleden jaar oktober 2023 is deze mogenlijkheid offline gehaald en kun je nu alleen nog vanaf Windows 10 gratis upgraden naar 11. Dus vanaf halverwege laatste kwartaal 2023 moesten er gewoon weer nieuwe COA Windows licenties worden gekocht voor activatie nieuwe pc's. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.