Samsung en SK hynix demonstreren binnenkort sneller GDDR7-vram voor nieuwe gpu's

Samsung en SK hynix demonstreren in februari nieuw, sneller GDDR7-vram. Samsung toont GDDR7-geheugen met bandbreedtes van 37Gbit/s per pin, terwijl SK hynix zuiniger GDDR7-vram toont met een bandbreedte van 35,4Gbit/s. Samsung ontwikkelde eerder al 32Gbit/s-GDDR7.

Samsung en SK hynix houden hun demonstraties allebei tijdens de ISSCC 2024-beurs, zo merkte ook Tom's Hardware op. Deze beurs vindt plaats van 18 tot en met 22 februari in San Francisco. Samsung spreekt daar over GDDR7-chips met een capaciteit van 16Gbit, wat neerkomt op 2GB per module. Die chips moeten daarnaast een bandbreedte van 37Gbit/s per pin hebben. Ter illustratie: GDDR6- en GDDR6X-geheugen haalt momenteel bandbreedtes tot maximaal 24Gbit/s per pin.

SK hynix laat volgende maand GDDR7-geheugen zien dat geoptimaliseerd is voor een lager stroomverbruik, mogelijk voor gebruik in apparaten als laptops. Die geheugenchips moeten lagere bandbreedtes halen, van 35,4Gbit/s per pin, met dezelfde capaciteit van 2GB per module. Het precieze stroomverbruik van het SK hynix-geheugen wordt niet vermeld in de ISSCC-planning.

De GDDR7-specificatie werd eerder al bekendgemaakt. Het geheugentype maakt onder meer de overstap naar pam3-codering voor dataoverdracht. Dat is in tegenstelling tot het gebruik van pam2-codering uit GDDR6 of pam4 in GDDR6X. Met pam3 worden drie spanningsniveaus gebruikt voor de transmissie van het signaal. Daardoor is het mogelijk om meer bits te verzenden per klokcyclus zonder dat de kloksnelheid daarvoor verhoogd moet worden.

Samsung kondigde eerder al zijn eerste GDDR7-chips aan voor een release ergens dit jaar, hoewel de fabrikant toen over snelheden van maximaal 32Gbit/s per pin sprak. Ook Micron zei eerder GDDR7-vram te ontwikkelen en sprak toen van een release in de eerste helft van 2024. Volgens geruchten gebruiken zowel AMD als Nvidia het nieuwe geheugentype in hun volgende generaties videokaarten.

Geheugenchip Samsung GDDR7 SK hynix GDDR7 Micron GDDR6X Samsung GDDR6
Bandbreedte per pin 37Gbit/s 35,4Gbit/s 24Gbit/s 24Gbit/s
Maximale bandbreedte
(256bit-geheugenbus)
1184GB/s ~1133GB/s 768GB/s 768GB/s
Maximale bandbreedte
(384bit-geheugenbus)
1776GB/s ~1669GB/s 1152GB/s 1152GB/s
Capaciteit per chip 16Gbit (2GB) 16Gbit (2GB) 16Gbit (2GB) 16Gbit (2GB)

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

30-01-2024 • 14:24

26

Reacties (26)

26
26
6
0
0
13
Wijzig sortering
Ha frappant; ik dacht altijd dat er een serieus verschil was tussen GDDRn en GDDRnX qua bandbreedte - maar Samsung en Micro vonden blijkbaar van niet ;) .
in de eerste instantie klopte dat ook toen ging GDDR6 tot 16 en later 18 Gb/s nadien had Samsung
blijkbaar lak aan een nieuwe benaming toen ze met 24Gb/seconde kwamen aanzetten
had Samsung blijkbaar lak aan een nieuwe benaming toen ze met 24Gb/seconde kwamen aanzetten
Waarschijnlijk omdat GDDR6x voor zover ik weet geen officiële (JEDEC) standaard is. Samsung houd zich blijkbaar aan de standaard, terwijl Micron en Nvidia daar lak aan hadden :P
dat is nog een stuk logischer inderdaad dat onderdeel was ik helemaal vergeten
Samsung +48%
SK Hynix +42%
Klinkt naar mijn idee als een serieus verschil
Dat is tussen GDDR7 en GDDR6(x). Cassius heeft het over GDDR6X van Micron en GDDR6 van Samsung
Ah je hebt gelijk, ik had het verkeerd gelezen.
Mooi, sneller en meer geheugen is fijn, mits je processor het aankan.
Gpu*, dit is geen normaal RAM.
"Je processor" slaat over het algemeen op de CPU. En over het algemeen kan je sowieso niet zomaar je video geheugen upgraden dus die "mits je processor het aankan" lijkt me ook nogal overbodig?
GDDRx is vram, video-ram, en wordt eigenlijk alleen gebruikt voor gpu's, niet cpu's. Game-consoles zijn dan een uitzondering, daar wordt het vram gedeeld met de cpu en gpu. Misschien dat er acccelerators zijn die GDDR gebruiken, maar dat herinner ik mij niet zo even uit het hoofd.
Wat denk je waar de P in GPU voor staat
Die staat voor processing niet voor processor :+

Dat een GPU (deels) uit processing units bestaat betekend niet dat ie processor genoemd wordt. De CPU wordt namelijk al zo genoemd. Een GPU noemen we een videokaart.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Processor_(computer)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 06:18]

Idd een CPU heeft veel meer instructie sets en kan veel taken doen die een GPU niet kan. Een GPU is vooral goed in parallelle berekeningen.

Overigens betekend CPU ook central processing unit waar GPU graphics processing unit betekend. Dus beide P's betekenen hetzelfde in dit geval.

En zoals je al zei is het bij de ik meen PS5 16gb geheel voor zowel OS als gaming waar ik dacht bij de Xbxox series X een deel gescheiden is voor OS en de rest voor gaming.
Nouja, juist de consoles bewijzen dis maar weer dat je GDDR perfect ook voor de CPU kunt gebruiken, 1 unified memory zou een stuk beter zijn. Nu nog zorgen dat GDDR ook nog het zou kunnen onthouden als er geen stroom op staat, ofwel gelijk als SSD, en dan heb je echt 1 unified memory voor de hele computer en niet meer 3 a 4 verschillende (vram, ram, hdd, ssd).
Er is ook nooit ontkend dat je GDDRx niet in combinatie met een CPU kan gebruiken. Het is alleen zo dat bij normaal DDR geheugen de latency lager is, wat voor een CPU belangrijker is, waar GDDR een hogere latency heeft maar sneller is in bandbreedte, waar de GPU van profiteert.
Apple gebruikt naar mijn weten ook unified memory in de vorm van GDDR6 in o.a. de recente modellen MacBook.
Alle Apple Mx SoC's, M1, M2 en M3 tot op heden, maken gebruik van LPDDR4/5 geheugen.
Ik was uitgegaan van GDDR geheugen. Als ze unified (LP)DDR gebruiken heb je mogelijk last van relatief traag geheugen voor de GPU, waar bijv. een moderne console juist relatief snel GDDR geheugen beschikbaar heeft voor de CPU (t.o.v. het traditionele langzame DDR voor CPU en separate snelle GDDR voor GPU).
Het verschil is dat een console gemaakt is voor games en dus het meeste baat heeft bij GDDR geheugen met hoge bandbreedte als unified memory geheugen. Een Mac is eigenlijk gewoon een personal computer, daar is lage geheugenlatency belangrijker, gamen kan wel, maar is nooit de hoofdtaak van een Mac plus nog het feit dat het game-aanbod klein is voor een Mac, dus is de noodzaak voor GDDR er (nog) niet echt. In de Mx SoC's zitten wel meerdere geheugencontrollers om toch nog tot 400 GB/s te komen in de Max versies, dus er is weldegelijk een nette bandbreedte voor de GPU, hoewel de M3 weer wat minder snel is maar dit opvangt met de dynamic caching feature.
Ik zie Apple hun Mx SoC's in de toekomst dan nog eerder met HBM geheugen uitrusten dan GDDR. :)
Helder, bedankt voor de toelichting :)
@AverageNL
Hoi er staat in de 2e alinia GB per module en in de 3e Gbit per module.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @hbvdh30 januari 2024 18:15
Ik zie het, het is gefikst! Bedankt voor de tag :)
Ik ben benieuwd hoeveel de echte winst is in snelheid omdat latency altijd een factor is met geheugen.
Dat zie je bv bij ddr4 en 5 ook goed.

Er valt vaak meer echte winst te halen door veel L2 en 3 cashe op een CPU of GPU te plaatsen welke echt helpt in het sneller afhandelen van taken.

Neemt niet weg dat Gddr7 uiteraard weer sneller en zuiniger zal zijn wat altijd een voordeel is.
Het is de opvolger van hun vorige snelste geheugen voor GPU's, Het zal iets sneller zijn, zelfs als de latency hoger zal zijn, de hogere frequentie maakt dat meer dan goed, zoals we ook zien in DDR4 vs DDR5 zoals je al aangaf, zelfde voor DDR3 vs DDR4, DDR3 heeft ook lagere latentie dan DDR4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.