Nederland start EU-pilot met digitaal reisdocument op smartphone bij KLM-vlucht

De Nederlandse overheid is woensdag een pilot gestart met de DTC, ofwel het digitale reisdocument. Hierbij kunnen reizigers een digitaal reisdocument uploaden naar hun smartphone, wat uiteindelijk moet helpen met de doorstroming bij grenscontroles.

De Digital Travel Credential-pilot werkt met een smartphoneapp waarmee reizigers de paspoortchip kunnen scannen. Daarna moeten ze een selfie maken met hun smartphone. Die selfie wordt vergeleken met de foto die is opgeslagen in de paspoortchip. Zo controleert de app dat de persoon die de DTC wil aanmaken, ook de rechtmatige houder is van het paspoort.

Reizigers kunnen die DTC voor hun reis delen met de overheid en de luchtvaartmaatschappij. Pilotdeelnemers kunnen dan bij speciale poorten bij de grenscontroles een foto laten maken. Het DTC-systeem vergelijkt die foto met de foto van zijn of haar DTC. Als deze overeenkomt, moet de reiziger zijn of haar paspoort gesloten op een lezer op het poortje leggen. Als dit paspoort overeenkomt met de DTC, wordt het poortje geopend. De DTC is dus geen vervanger van het paspoort, maar vervangt handmatige controles die nu bij grenspassages worden uitgevoerd door bijvoorbeeld de Koninklijke Marechaussee. Als die controles via de DTC verlopen, moet de doorstroming aan de grens sneller gaan.

De DTC kan ook bij het boarden van een vliegtuig worden gebruikt. Nu controleert een medewerker van een luchtvaartmaatschappij nog of de paspoorthouder en de persoon op het reisdocument overeenkomen. De DTC kan deze visuele controle bij de pilot vervangen en weer voor snellere doorstroming zorgen.

De Nederlandse overheid zegt dat de DTC voldoet aan de AVG, onder meer doordat pilotdeelnemers voorafgaand om toestemming wordt gevraagd en omdat toestemming op elk moment kan worden ingetrokken. Naast de gezichtsfoto worden geen andere biometrische gegevens gedeeld met het DTC-systeem, ook de handtekening niet. De gegevens worden 'niet langer bewaard dan noodzakelijk'; die bewaartermijnen zijn volgens de overheid afgestemd op één reis. 24 uur nadat de reiziger de grens is gepasseerd, worden de gegevens verwijderd. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de pilot nog onderzoeken.

De pilot duurt maximaal drie maanden en de overheid streeft ernaar dat duizend tot vijfduizend reizigers meedoen. Alleen Nederlandse, Belgische en Canadese paspoorthouders van 18 jaar of ouder kunnen aan de pilot meedoen. De pilot geldt bovendien alleen voor reizigers met een KLM-vlucht van Canada naar Nederland. Deelname is vrijwillig; reizigers kunnen ook zonder DTC met handmatige controles reizen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt voor de pilot samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, KLM, Schiphol en technologieleverancier Idemia. De pilot is onderdeel van een conceptverordening van de Europese Commissie.

Het ministerie kondigde eind 2022 aan dat Nederland mee zou doen aan de pilot. Aanvankelijk moest die pilot begin vorig jaar aanvangen, maar dit bleek 'te ambitieus' te zijn. Daarom is de pilot uitgesteld en begint hij woensdag 10 januari.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-01-2024 • 16:42

121

Submitter: wildhagen

Reacties (121)

121
120
44
0
0
21
Wijzig sortering
Pfffff..........Nederland denkt weer een giga vooruitgang te hebben..........
enige tijd geleden naar de UK gevlogen. Bij aankomst je paspoort op een scanner die de foto uitleest en rechts naast het toegangspoortje staat een gezichtsscanner (zoekt zelf de juiste hoogte om je gezicht te scannen en misschien ook wel je lengte controleert. Dat laatste weet ik niet maar lijkt me niet vreemd) en als het overeenkomt kun je doorlopen. Dit alles duurt nog geen 10 seconden.
Die staan er ook op Schiphol hoor, bij zowel vertrek als aankomst. En uiteraard op veel meer vliegvelden in de wereld. Alleen is het (buiten EU/Schengen?) niet altijd bruikbaar omdat er geen gegevens uitgewisseld worden met die landen.

Zie trouwens de toegevoegde waarde van dit project niet echt. Meer acties (vooraf) voor de reiziger en meer handelingen op het vliegveld?

[Reactie gewijzigd door Bastien op 22 juli 2024 16:16]

Ik zie het voordeel zo ook niet omdat ik ook al jaren alleen nog maar de automatische poortjes heb gehad. Misschien zijn die alleen voor EU-paspoorten? Want die schifting heb je wel vlak ervoor.

Het zal wél wat vlotter gaan bij het instappen. Dat voelt altijd een beetje als een laatste stukje handmatig werk in een verder bijna automatische doorloop.
Maar ook bij ons is dat zo, niet EU paspoorten kunnen hier ook niet in de automatische poortjes. Dat is dus 1 van die dingen die men in de toekomst hoopt te verbeteren met DTC. Ik geloof dat het systeem in bijv. Singapore ook al gebruikt wordt.

De toegevoegde waarde moet dus net worden dat je ook buiten de EU sneller door de migratie zou kunnen gaan. Recent nog in Japan gezien waar ik bij het verlaten van Japan ook gewoon door een automatisch poortje kon gaan vanwege de gegevens die bij mijn binnenkomst reeds waren geregistreerd.
Dit is ook al enige tijd in Nederland beschikbaar bij vertek en aankomst van buiten Schengen (hoewel het niet altijd even goed beschikbaar is).
Het enige bijzondere is die iris scan van privium bij de douane op Schiphol, waarbij jij zonder paspoort door de douane kan en de rest maar in die lange rij moet wachten.
Welke douane? Die tref je pas vlak voor de uitgang als je de luchthaven verlaat, die controleert je bagage of je niets het land in rolt dat er niet mag komen.
Nee, Die andere marechaussee douane bij de ingang en uitgang van Schiphol, waar gewone mensen lang in de rij moeten staan met hun paspoort en ondervraagd worden waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan, maar met de irisscan kun je die overslaan.

[Reactie gewijzigd door Minimise op 22 juli 2024 16:16]

Dat is de marechaussee.
Die irisscan word bij aanmelding door de marechaussee vastgelegd waarbij ook het paspoort word gecontroleerd. Dit is ook alleen voor mensen met een NL paspoort mogelijk en dus geen noodzaak om de herkomst of bestemming te controleren..

Als er reden zijn om je obv je identiteit niet door te laten, gaat het poortje alsnog niet open en mag je naar een handmatige check.
Niet alleen nederlandse paspoorten worden geaccepteerd.
Systeem werkt wel fijn trouwens, meer tijd voor de vliegveld lounge :).
Ik zal je even helpen:

De controle van personen doet de Marechaussee, de controle van goederen de Douane.

Dus die rij bij paspoortcontrole is geen Douane.
Ja, ja, ja, maar die mensen van de douane zijn meestal niet aanwezig, terwijl de marechaussee er altijd is… Dus vinden mensen het leuk om te zeggen dat ze door de douane heen zijn na de paspoort controle…

[Reactie gewijzigd door Minimise op 22 juli 2024 16:16]

Wanneer je vertrekt kom je in de basis geen Douane tegen. Het enige wat Douane bij vertrek zou kunnen betekenen is wanneer je een tourist bent en probeert de BTW van je aankopen terug te vorderen. Dat doe je bij de douane. Wanneer je binnen de EU reist is er in de basis evenwel geen enkele controle vanuit de douane of vanuit immigratie. Je zou in principi in Amsterdam het vliegtuig moeten kunnen nemen en enkele uren later landen in Berlijn zonder dat je 1 agent tegen komt die je een vraag stelt. Het enige wat je gaat tegenkomen is security die nagaat of je geen explosieven bijhebt maar in principe vooral op zoek zijn naar gratis drank voor dat feestje vanavond.

Reis je buiten de EU (met wat uizonderingen), dan kom je wel grenscontrole tegen die registreert dat je het grondgebied van de EU verlaat. Keer je terug van buiten de Shengen zone, en dat is niet heel de EU zal je wel weer de grenscontrole passeren om na te gaan of je de grens over mag. Sowieso zal men jouw, als inwoner van de EU, niet mogen verhinderen om het grondgebied opnieuw te betreden. Maar wel zien dat je braaf bent geweest voor vertrek, anders kan zwarte piet je in zijn zak steken ... ik bedoel kan het zijn dat je gearresteert wordt. Deze grenscontrole kom je niet tegen als je binnen de Shengen zone blijft omdat de binnengrenzen in die zone open zijn.

Na de mogelijke grenscontrole haal je je bagage op en passeer je de douane waar iedereen plichtsbewust alle aangekochte goederen in het buitenland gaat aangeven om er alsnog BTW en invoerrechten op te betalen.

En de enige plaats waar ik ooit echt vragen heb gekregen bij de grenscontrole is in de VS. In alle andere landen waar ik geweest ben is het gewoon vriendelijk even kijken, soms een stempeltje in het paspoort, soms een sticker en steeds vaker gewoon niets en dan mag je alweer doorgaan.
En de enige plaats waar ik ooit echt vragen heb gekregen bij de grenscontrole is in de VS.
Dan is dat waarschijnlijk het enige Angelsaksische land waar je de grenscontrole hebt meegemaakt, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, zijn in principe hetzelfde en ik denk Zuid-Afrika en India eveneens. Groot-Brittannië heeft uiteraard een geschiedenis met de EU, dus daarom dat ze voor EU-burgers voorlopig misschien nog wat soepeler zijn (was daar voor het laatst in 1988)

En ook in de Filipijnen mag je een behoorlijke vragenlijst invullen.
Voor EU paspoort bezitters al lang niet meer. Iedereen met een paspoort voorzien van chip kan gebruik maken van de elektronische grenscontrole. En het maakt niet uit of je binnen de EU blijft of ver weg gaat.
Voor niet EU paspoorten is het inderdaad in de rij staan.
Die is toch nog steeds bijna altijd gesloten op Schiphol?
Ja het is bijna nooit beschikbaar zelfs. Je moet altijd langs de douane :(

Ik denk dat ik het van de 30-40x dat ik er langs kwam misschien 1 of 2x heb kunnen gebruiken.
Klopt, afgelopen december naar Londen geweest en beide landen hebben zo een scanner. En de tijd om erdoor te komen viel echt wel mee denk 10 minuten ofzo met de rij er bij.
Die poortjes ben ik al tegengekomen op de luchthavens van Amsterdam, Brussel, Parijs (CDG), Hong Kong en zelfs in Manila voor Filipijnse staatsburgers. Doorgaans alleen maar beschikbaar voor eigen inwoners, vreemdelingen worden nog altijd handmatig gecontroleerd (op zich logisch). Het enige dat nu nieuw is is dat de handelingen via de smartphone van de reiziger lopen ipv de poortjes op de luchthaven.
Doorgaans alleen maar beschikbaar voor eigen inwoners, vreemdelingen worden nog altijd handmatig gecontroleerd (op zich logisch).
Meestal niet alleen de eigen inwoners, maar idd wel beperkt tot vreemdelingen uit bepaalde landen.

Hier bijvoorbeeld mogen de automatische poortjes gebruikt worden door Nederlanders (uiteraard), EU-burgers en mensen met een paspoort uit o.a. de VK, VS, Canada, Singapore, Hong Kong (meen ik) en Japan.
1. Je hebt het enkel over douane, niet over boarding check, en de DTC lijkt hiervoor ook geschikt te zijn.
2. Bij de 'automatische douane-scanners' die ik al heb gezien in o.a. Brussel, werkt het enkel met een EU Paspoort. Met een (perfect geldige) identiteitskaart geraak je daar niet door. Mogelijk kan deze procedure dan verhelpen dat je fysieke reisdocument aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
Douane? Die gaan over goederen .. je bedoelt de Marechaussee denk ik?
Even opgezocht en we hebben het beide gedeeltelijk juist/fout:
* Douane gaat idd altijd over goederen-inklaring en inning van invoerrechten, maar in sommige landen ook over grenscontrole
* De Marechaussee is een typisch Nederlandse organisatie die de taak van grenscontrole op Nederlands grondgebied uitvoert.
Ik had dus beter 'grenscontrole' gebruikt ipv 'douane'.
2. Bij de 'automatische douane-scanners' die ik al heb gezien in o.a. Brussel, werkt het enkel met een EU Paspoort. Met een (perfect geldige) identiteitskaart geraak je daar niet door.
Nogal wiedes, je ID is alleen geldig in de EU. Voor internationale reizen heb je een paspoort nodig.

Reizen binnen de EU is geen douane, dus je ID hoef je nooit te laten zien. Reis je internationaal dan kun je ook niet bij de bemande poortjes met je ID verder lopen, dan heb je ook een paspoort nodig.
Duh. En welk punt wil je maken?
Mijn post is een reactie op die van AskJeeves die nogal limitatief kijkt naar de mogelijke toepassingen van dit digitaal reisdocument. Misschien kan dit digitaal reisdocument van NL wel een standaard worden die ook buiten de EU wordt geïmplementeerd en dus paspoorten overbodig maakt?
Pfffff..........Nederland denkt weer een giga vooruitgang te hebben..........
Nederland wilt altijd opnieuw het wiel uitvinden. Het mooiste voorbeeld was wel de invoer van de ov-chipkaart. Men had een-op-een het systeem van de Londen of het systeem van Japan of Taiwan kunnen overnemen, maar men moest per sé iets nieuws ontwikkelen en koos daarbij ook nog eens voor de verouderd Mifare classic chip, die bij het testen van het ontwerp dus al gekraakt bleek te zijn.

En ook met het gebruik van de nfc-cip in identitijdskaarten en paspoorten loopt Nederland gigantisch achter op België.
enige tijd geleden naar de UK gevlogen. Bij aankomst je paspoort op een scanner die de foto uitleest en rechts naast het toegangspoortje staat een gezichtsscanner... Dit alles duurt nog geen 10 seconden.
Augustus 2022 gevlogen vanaf Zaventem* en daar hebben ze voor zowel vertekkers als aankomenden toegangspoortjes waar je zelf (voor alle EU-ingezetenen) je paspoort en gezicht kunt laten scannen. Of het ook in 10 seconden ging, geen idee, het was vooral de onwennigheid van de reiziger die voor vertraging zorgde.

Mijn subjectieve ervaring is toch vooral dat het op alle andere luchthavens waar ik geweest ben vlotter en vriendelijker gaat dan op Schiphol.

* omdat
- Schiphol verder weg is
- Schiphol al maandenlang problemen had met de bagageafhandeling
- Parkeren bij Schiphol duur is (en openbaar veevervoer gegarandeerd zorgt dat je te laat aankomt, daarbij is sjouwen met 4 grote koffers van bus in bus uit, bus in trein uit, trein in trein uit ook een drama)
Daarbij kwam een of twee dagen na boeken in het nieuws dat bij Schiphol én de snelweg en het treinstation precies die dagen afgesloten zou zijn.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 16:16]

En ook met het gebruik van de nfc-cip in identitijdskaarten en paspoorten loopt Nederland gigantisch achter op België.
Kun je dit nader uitleggen? Want bij mijn weten bepaald de ICAO wereldwijd de functionaliteit van deze chip, en is Nederland altijd een van de koplopers van de roepassing hiervan (waardoor wij altijd de kinderziektes mogen oplossen).
Kun je dit nader uitleggen? Want bij mijn weten bepaald de ICAO wereldwijd de functionaliteit van deze chip, en is Nederland altijd een van de koplopers van de roepassing hiervan (waardoor wij altijd de kinderziektes mogen oplossen).
Dat wij atijd de kinderziektes mogen oplossen is omdat we altijd onze eigen versie willen ontwikkelen.

Belgie had al in 2003 een nfc-chip in de identiteitskaart, in Nederland kwam DigiD pas in 2006, de eerste generatie nfc-chip in 2006 en vanwege europese verplichting in 2009 de tweede generatie nfc-chip in het paspoort, maar men deed er eigenlijk nog niets mee.
<edit>
In 2015 hadden ze het er over om DigiD te vervangen met een digitale identiteitskaart, maar België had die dus toen al 12 jaar.
nieuws: Overheid begint proef met inloggen met bankpas of id-kaart als vervan...
</edit>

Het koppelen van de nfc-cip in een paspoort/identiteitskaart aan je DigiD is pas sinds 2021 mogelijk. Dat was nodig om met DigiD te kunnen voldoen aan de Europese eIDAS-verordening uit 2014.
In België heeft dus ook iedereen een identiteitskaart, en een paspoort heeft men er eventueel bij, voor als men internationaal wilt reizen. Zonder de Belgische eID is het Belgische paspoort strikt genomen niet geldig. In Nederland heb je of een identiteitskaart of een paspoort, maar vrijwel nooit allebei. Alleen zakenreizigers kunnen een tweede paspoort krijgen zodat ze zich kunnen legitimeren en kunnen reizen als hun eerste paspoort voor een visumaanvraag bij een ambassade ligt.

In België gebruik je de identiteitskaart voor bijna alles: voor online belastingaangifte (via een cardreader), als je afval weg gaat gooien in de milieustraat (heet daar containerpark, je mag bv per jaar 400kg piepschuim weggooien) voor allerhande toegangscontroles, ezovoorts.

Voor mobiel gebruik hebben ze Itsme, dat is een authenticatieapp van de banken (een beetje zoals je in Nederland iDin hebt al loopt dat via de App van je bank en Itsme niet).

In ± 2016/tot 2018 wilde Nederland het DigiD-systeem vervangen door iets van commerciële aanbieders (zoals nu ook eHerkenning werkt, maar dat is alleen voor bedrijven), Itsme is precies zo, met als verschil dat er maar één Itsme-app is terwijl het in Nederland de bedoeling was dat diverse aanbieders met elkaar zouden concurreren. Het systeem zou dacht ik Idensys gaan heten. De banken hebben daarvoor iDin ontwikkeld, maar de landelijke proef met iDin is daarna niet doorgezet, al zijn er wel enkele derde partijen die iDin gebruiken.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 16:16]

Die heeft NL ook gewoon.
Ik reis ook van en naar UK (bristol/birmingham). Bristol heeft het, Birmingham is aan het renoveren en krijgt het.
Rare is, een EU-paspoort laat men in UK in dat systeem toe,maar een UK in Ams kan niet via datzelfde systeem.
Ik zie niet wat een app toevoegt aan dit systeem, het doet exact hetzelfde behalve dat je het paspoort niet hoeft te openen (die in Ams eet trouwens vingertopjes :+ )
Rare is, een EU-paspoort laat men in UK in dat systeem toe,maar een UK in Ams kan niet via datzelfde systeem.
Tja, brexit.
Ik verwacht dat het voor de britten meer een praktische keuze is om EU paspoorten door de e-gates te laten gaan. Als je alle EU reizigers zou gaan weren heb je veel te veel van die poortjes en worden de wachtrijen ernaast voor de niet Britten op dat moment een heel stuk langer zonder dat je snel je infrastructuur en organisatie kunt aanpassen om dat op te lossen.

In de omgekeerde richting daarentegen maakt het een heel stuk minder uit.
Ik vlieg zelf ~15 keer per jaar naar de UK en die dingen zijn de helft van de tijd kapot en bij een kwart van de mensen word de persoon of paspoort niet herkent en moet je alsnog met een mens spreken. Het systeem in Nederland vind ik dan een stuk prettiger.

[Reactie gewijzigd door Voxyn op 22 juli 2024 16:16]

Ik ga gewoon in de rij voor niet Europese/UK paspoorten staan.
De vliegvelden waar ik op vlieg hebben altijd dezelfde rij voor UK/EU/VS/canada en een voor overige.

[Reactie gewijzigd door Voxyn op 22 juli 2024 16:16]

Ik denk niet dat ze je terugsturen als je per ongeluk in "Overige" gaat staan.
Probeer het eens :)

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 22 juli 2024 16:16]

Ik ben afgelopen jaren minstens 50 keer in het VK geweest. Op Liverpool waren laatst geen self-service gates (in het deel waar ik aankwam tenminste), verder werkten ze letterlijk altijd. Ze zijn alleen wat kieskeuriger met uitlezen dan degene op Schiphol omdat je zelf je paspoort op een glasplaatje moet leggen en het daarbij zelf op de goede plek moet vasthouden terwijl de scan wordt gemaakt.

In Nederland werd ik één keer niet automatisch "geaccepteerd" vlak nadat ik een nieuw paspoort had, ik denk dat dat een beveiligingsmaatregel was en geen technische reden.
je weet UK is niet EU :X ook andere situatie
Alhoewel dit project door de Europese Commissie uitgevoerd wordt, is het hier vooral van belang dat het de Schengen Area betreft, waarbij EU-lidmaatschap niet alleszeggend is:
De onder deze projecten en EU-LISA vallende projecten zijn gericht op toepassing binnen de gehele Schengen-Area.

ook niet EU-landen als Noorwegen, IJsland en Zwitserland alswel enkele ministaatjes maken hier deel vanuit, los ervan dat ze geen EU-lid zijn.
anderszijds zijn iig voorlopig twee EU-landen nog geen lid van het Schengen gebied (Roemenie en Bulgarije, alhoewel de verwachting is dat deze relatief snel kunnen bijtreden).

Het Verenigd Koninkrijk is natuurlijk ook nooit lid van het Schengen gebied geweest, ook niet voordat ze uit de EU traden. Maar in theorie zouden ze gewoon nog steeds wel lid kunnen worden (hooguit zouden ze dan wel hun samenwerking met de EU verder-brengen dan ze nu bereid zijn, aangezien jurisdictie van de EU wel hierin een belangrijke rol speelt).

Het is natuurlijk wel een praktisch voorbeeld hoe specifieke gebieden en beleidsterreinen deels ook 'los' van dadwerkelijk eu-lidmaatschap en samenwerking op andere terreinen kan functioneren..
en bv ook hierbij ook europese landen als Noorwegen, IJsland en Zwisterland die om een veelvoud van reden geen EU-lid willen worden, wel goed kunnen samenwerken.
Het schengen gebied gaat over vrij reizen, waarbij je dus geen paspoort hoeft te laten zien.
Dus voor reizen in dit gebied, is dit digitaal reisdocument niet.
Dit betreffende project EU-LISA en ETIAS betreft 'Seamless Travel' binnen het Schengen gebied:
Manage operations of the Schengen Information System (SIS), the Visa Information System (VIS) and Eurodac.
Alle initiatieven rondom vrij reizen aangestuurd vanuit de EU betreffen het hele Schengen Gebied, niet zozeer het gebied van EU-leden, maar specifiek alle landen die bij Schngen aangesloten zijn

uitvoerende is hierbij de Europese Commissie en het wordt uit EU budget betaald, maar als werkgebied geld het hele Schengen gebied. (alle landen die aan Schengen meedoen betalen dus de EU Commissie hiervoor)

Landen als Noorwegen, IJsland en Zwitserland doen er uiteindelijk ook aan mee, ook al zijn zij verder gen EU lid, maar wel deel van Schengen

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 22 juli 2024 16:16]

Pfffff..........Nederland denkt weer een giga vooruitgang te hebben..........
enige tijd geleden naar de UK gevlogen. Bij aankomst je paspoort op een scanner die de foto uitleest en rechts naast het toegangspoortje staat een gezichtsscanner (zoekt zelf de juiste hoogte om je gezicht te scannen en misschien ook wel je lengte controleert.
Ik heb aan de Nederlandse tegenhanger meegewerkt, ruim 20 jaar geleden (was toen voorbehouden aan Privium leden...).

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 16:16]

Nieuwsflash: deze staan ook gewoon op Schiphol, op Mexico, zelfs op Kaapverdië ben ik deze dingen tegengekomen.

Die doen simpel gewoon checken: pasfoto heeft zoheel herkenningspunten > matcht? ja > lengte? > matcht? ja > tussentijds zou je nog even snel door de internationale/nationale gezocht lijst getrokken kunnen worden op basis van je paspoort data en poef poortje gaat open.

HEEEEEEL kort door de bocht, maar zo nieuw is wat je omschrijft dus niet - tenzij je afgelopen 4 jaar niet gevlogen hebt.
Die scanners kom je wereldwijd tegen, echt niet alleen in de UK of Nederland. 10 seconden is wat overdreven, maar het gaat redelijk snel.
Als het werkt..
Komt vaak voor (bij mij al 2x) dat het systeem je niet goed kan scannen, en je in een lange trage rij moet staan.
1x kon mn dochter wel door, vond ze niet leuk om zo lang te wachten..
dit hadden we in duitsland ook.
Als deze overeenkomt, moet de reiziger zijn of haar paspoort gesloten op een lezer op het poortje leggen.
Ik denk dat hierin het verschil zit. :)

Bij de huidige scanners moet je je paspoort open op de scanner leggen. Die leest dan je paspoort en controleert die gegevens met de scan. Dat uitlezen gebeurd denk ik middels een foto die ze maken als jij je paspoort op het apparaat legt, waar ze bepaalde gegevens via OCR uitlezen, zodat ze de RFID chip kunnen uitlezen.

Wat ze volgens mij hier proberen te doen, is dat je dus niet meer je paspoort hoeft te openen en juist op de scanner neer te leggen. Ze lezen dus de RFID data in het paspoort uit, maar halen de "codes" (paspoortnr/geboortedatum) om het paspoort uit te lezen op een andere manier op (die DTC). En je levert zelf een recente foto aan, zodat je sneller herkent wordt.

Maar afgaande op mijn ervaring: de beambte is sneller met paspoort aannemen, openen en controleren dan menig reiziger die zijn telefoon (DTC) en paspoort voor de scanner houdt.
Bij de huidige scanners moet je je paspoort open op de scanner leggen. Die leest dan je paspoort en controleert die gegevens met de scan. Dat uitlezen gebeurd denk ik middels een foto die ze maken als jij je paspoort op het apparaat legt, waar ze bepaalde gegevens via OCR uitlezen, zodat ze de RFID chip kunnen uitlezen.
Iets scherper, op een paspoort zit aan de onderkant van de harde pagina een Machine Readable Zone (MRZ). In praktijk staan daar alle data van het paspoort op, maar dan eenvoudig leesbaar voor de scanner in een door de ICAO vastgelegd formaat.

Op basis van die gegevens kan een sleutel bepaald worden, waarmee je de chip kunt ontgrendelen, en dus inderdaad de data digitaal kunt lezen.
Tja... die dingen staan er al acht jaar en slaan bij mij altijd in de stress.
Ook die op Schiphol staan doen het bij mij niet.

Maar goed...

Je moet dus in de rij staan om je foto te laten maken en vergelijken om daarna sneller door te kunnen lopen bij de douane?
Reizigers kunnen die DTC voor hun reis delen met de overheid en de luchtvaartmaatschappij. Pilotdeelnemers kunnen dan bij speciale poorten bij de grenscontroles een foto laten maken. Het DTC-systeem vergelijkt die foto met de foto van zijn of haar DTC. Als deze overeenkomt, moet de reiziger zijn of haar paspoort gesloten op een lezer op het poortje leggen. Als dit paspoort overeenkomt met de DTC, wordt het poortje geopend.
Dan kan je toch net zo goed die anderhalve minuut bij de douane gaan staan wachten?
Tja... die dingen staan er al acht jaar en slaan bij mij altijd in de stress.
Oude foto in paspoort?
Niet acht jaar geleden...en als je een dergelijk systeem wilt opdringen dan moet je een systeem bouwen dat daar rekening mee kan houden. Zoals als alle huidige ontwikkelingen die het "oh zo handig maken voor jou", moet je zelf meer handelingen verrichten en nog stress bestendiger zijn want negen van de tien keer gaat het mis en sta je voor lul, kost het jouw meer tijd en ben je na een lange reis écht niet meer de vrolijkste als het wéér mis gaat.

De meeste vooruitgang is geen verbetering.
Het lijkt mij vrij duidelijk dat die ontwikkeling vooral is om minder personeel nodig te hebben bij de grensovergang.

Ik geloof dat 1 persoon ~8 van die poortjes bedient, in plaats van dat er 8 hokjes staan met allen een persoon er in.

Vooruitgang hoeft niet te betekenen dat het voor de klant beter wordt. Al gaat de rij bij grensovergangen met zo'n poortjes veelal wel sneller dan grensovergangen zonder zo'n poortjes.
Nou...nee... misschien in de toekomst, maar op dit moment doen die poortjes er langer over dan een persoon en is de faalmarge te hoog.

De klant wordt er bijna nooit beter van. Niet bij controles, niet met technologie en als je ziet hoe vaak "vooruitgang" weer eens een massaclaim aan zijn broek heeft vanwege de een of andere fout of schending, dan snap je als weldenkend mens toch dat de enige die baat hebben bij dat soort ontwikkelingen toch weer de grote techbedrijven zijn die wel incasseren maar nooit opdraaien voor de kosten... dat is namelijk altijd de belastingbetaler.

Het zou mij niets verbazen als we over een jaar of 20 gewoon door kunnen lopen zonder poortjes, scans en verdere controles. Dat is een goed excuus om ongebreidelde gezichtsherkenning in te voeren, en natuurlijk zal je dan ook een trackingapp op je mobiel moeten hebben... maar het maakt ons leven een stuk gemakkelijker.
Dit was in 2004 ook al in de US...
Kon je 10-12 jaar geleden al in Nederland. Privium genaamd….
ja, dit bestaat al 10 jaar op Schiphol.
Dat zijn paspoortscanners die op Schiphol ook staan. In dit geval gaat het om DTC's dat is wat anders.
"Als deze overeenkomt, moet de reiziger zijn of haar paspoort gesloten op een lezer op het poortje leggen."

Ik begrijp de use-case niet helemaal...
Je hebt nog steeds een passpoort nodig... Wat is het voordeel?

Of is dat dat het volledig electronisch gaat zonder hulp/tussenkomst van een douanier?
Nee, gaat zonder marechaussee. De douane is voor import van goederen. Niet van personen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 16:16]

Nou helemaal zonder tussenkomst waarschijnlijk niet. Er zal zeker marechaussee aanwezig zijn, die zullen nog steekproeven nemen en het zal natuurlijk ook regelmatig misgaan...en dan duurt het dus langer.

Zoals ik hieronder ook schreef, de meeste tijd zit hem in handbagage controle daar zijn andere niet-overheidsdiensten (G4 beveiliging) verantwoordelijk voor.
Het ging mij erom dat het niet de douane is maar de marechaussee.
Ah, okay...ja je gaat 'door de douane' maar wordt hierbij gecontroleerd door de marechaussee :P
Nee, de grens controle is door de marechaussee.
De douane komt erna met de vraag of je nog iets aan te geven hebt (en kan dit steeksproef gewijs doen).
De huidige elektronische poortjes zijn ook al zonder marechaussee, 10 poortjes op vaak 1 of 2 marechaussees die staan te controleren in 't geval iemand issues heeft of er red flags tegengekomen worden.

Die werken nu door paspoort fotografisch te scannen en ik ga er vanuit ook de chip uit te lezen, en een foto te maken van je gezicht.

Enige voordeel van DTC is dat je je paspoort niet meer open hoeft te doen?

Raar verhaal, waarom een DTC delen met KLM en Overheid gescant door je telefoon, als die poortjes die er al staan dat ook gewoon kunnen uitlezen en ter plekke een foto kunnen maken en vergelijken met de foto op de chip.
Het is mij ook een beetje onduidelijk welke handmatige controle er nu niet meer nodig zou zijn. Als de poortjes het doen heb je dat al gewoon met je paspoort scannen.

Ik heb zelf Privium dus ik zie het voordeel niet voor mijzelf.
Of is dat dat het volledig electronisch gaat zonder hulp/tussenkomst van een douanier?
Marechaussee doet de grensbewaking ;)
Je hoeft je paspoort niet open neer te leggen op de scanner van het poortje. :*)
Dat denk ik, nu moet de douanier marechaussee nog op een knopje drukken. Wanneer er geen douanier beschikbaar is staan die poortjes dus ook uit.

Eén keer had ik bij thuiskomst laat op de avond een slapende douanier marechaussee bij de poortjes. Ik moest ‘m even ‘pssst’-en zodat hij wakker werd en op het knopje drukte 🤣

[Reactie gewijzigd door astute op 22 juli 2024 16:16]

Dat "knopje drukken" is om het complete systeem van een X aantal scanners aan of uit te zetten, niet om een individuele reiziger door te laten. De deurtjes gaan automatisch open wanneer de scan succesvol is, al werkt dat niet altijd vlekkeloos.
Weet je dit zeker? Ik heb het idee dat er altijd nog een menselijke controle is voordat ieder poortje open gaat. Er zit altijd één marechaussee voor een x-aantal poortjes, en die lijkt na iedere scan toch altijd even te kijken naar de persoon.

Dat mijn poortje toen niet open ging na de scan, en ik de marechaussee medewerker wakker moest maken, waarna hij iets deed dat het poortje opende, bevestigde dit ook.
Nee, dan kun je geen 10 tot 20 personen tegelijk controleren of in de gaten houden. Ze zijn er meer voor m het proces in de gaten te houden en dat niemand meeloopt of over de deuren springt. En het beantwoorden van vragen. Alle controles worden geautomatiseerd gedaan en wanneer dat niet lukt, mag je terug naar de andere rij. (Spreek uit ervaring)
Zoals hier al vele malen in de reacties te lezen is, douaniers doen dat niet. De enige douanier die je op de luchthaven treft is die boos kijkende man vlak voor de uitgang onder het bordje "niets aan te geven" als je na landing de luchthaven wil verlaten. Alle door jou genoemde taken worden gedaan door beveiligingsbedrijven (bagage en controle op gevaarlijke flesjes water) en de grensbewaking voor paspoortcontrole. Niet de douane :) .
Eens, ik had marechaussee moeten schrijven. Die doen de paspoortcontrole.

Van Google:
De douane houdt zich bezig met goederen, de marechaussee met mensen. Waar de douanier in je tas wilt kijken, doet de marechaussee de paspoortcontrole.

[Reactie gewijzigd door astute op 22 juli 2024 16:16]

Ik zie het meerwaarde niet. Dit systeem bestaat al op Schiphol.
Je schuift je paspoort erin. Je kijkt richting camera en poort gaat open.
Bewaartermijn van 24 uur.. Nederlandse overheid kennende. Onder mom van terrorisme wordt dit zeker verhoogd naar maanden of een jaar.


Meer info over de huidige systeem dat momenteel wordt gebruikt op Schiphol
https://www.schiphol.nl/e...passport-control-quickly/

[Reactie gewijzigd door sanane op 22 juli 2024 16:16]

Dit hadden wij ook in Tokio en Hongkong inderdaad, paspoort op scanner leggen en recht in de camera van dat poortje kijken. Werkte prima, maar stond wel personeel bij.
Er staat altijd wel ergens personeel bij, of het nou achter een balie van de Marechaussee of in een hokje met beeldschermen is.
Dat is alleen bij aankomst.
Dit gaat over vertrekkende én aankomende passagiers.

...tenzij je Privium hebt.
Ik ben ook bij vertrek door zo'n poortje gekomen, als je Schiphol in wil en je moet naar de buiten-schengen gebied, dan staan er zowel poortjes als bemande hokjes
Ik wil je geloven, en ik ga dat ook nakijken...
...maar de logica ontgaat mij.

Wanneer je langs de paspoortcontrole bent kom je allemaal in dezelfde ruimte, vanwaar je via een oneindig aantal schreeuwende reclames en veel te dure winkels naar je gate gaat.

Dus Schengen of niet-Schengen maakt helemaal niets uit...toch?
Het schengen deel op Schiphol is los, beide hebben ze winkels, maar er zit een muur tussen de beide afdelingen. Dit is heel duidelijk te zien als je richting de "D" gates gaat. Bij Schengen ben je op een andere verdieping als niet-schengen, en bij de ingang van de 'arm' met gates zie je paspoort controles als je van de een naar de andere kant wil.

Maar iedereen gaat sowieso door security checks.
Ik heb al een flinke tijd niet buiten het Schengen gebied gevlogen vanaf Schiphol.
Weer iets geleerd :)
Dit wordt natuurlijk de toekomst, de pilot zal hoe dan ook succesvol zijn, straks als optie voor alle vluchten (ook die van andere L.M'en), dan enkele jaren later verplicht/alleen nog maar de mogelijkheid.

Excuus is doorstroming, maar zal dit zoveel uitmaken, er moet namelijk toch nog een aparte foto/scan worden gemaakt, dat zal vaak dus niet goed gaan/overeenkomen, en kost alsnog meer tijd. Vooral bij KLM vind ik de doorstroming nu al goed, de meeste tijd ben je kwijt met die chagrijnen die je handbagage willen controleren.

Op dit moment worden mijn vlucht- en persoonlijke gegevens al gedeeld door KLM (als ik naar Japan vlieg, volgens mij geldt dit voor elke transatlantische vlucht) met de VS overheid, dat zal hier niet anders mee zijn.
Op dit moment worden mijn vlucht- en persoonlijke gegevens al gedeeld door KLM (als ik naar Japan vlieg, volgens mij geldt dit voor elke transatlantische vlucht) met de VS overheid, dat zal hier niet anders mee zijn.
API (Advance Passenger Information) zie ook dit en dit.

In veel landen weet de grensbewaking al voordat je het vliegtuig in stapt al lang wie er komen en wie er eventueel extra gecontroleerd moet worden.
Klopt, Het staat ook in de KLM voorwaarden dat ze dit delen.
Ok? Interessant, maar waar meld men zich aan of gebruikt het? Dit mis ik in het artikel.
KLM passagiers van 18 jaar en ouder, met een Nederlands, Belgisch of Canadese paspoort met een vlucht van Canada naar Amsterdam Airport Schiphol kunnen op uitnodiging meedoen aan (delen van) de pilot.
Reizigers die in aanmerking komen om deel te nemen aan de pilot, ontvangen per mail een uitnodiging op het e-mailadres waarmee de KLM-vlucht is geboekt.
Bron: https://www.rijksoverheid...me-aan-europese-dtc-pilot

[Reactie gewijzigd door TJR op 22 juli 2024 16:16]

nog nooit KLM gebruikt, maar imho is het niet verplicht om een mailadres op te geven :|
Waar krijg jij dan je bevestiging van booking op?
Je kunt nog altijd telefonisch reizen boeken. Reisbureaus bestaan ook nog. Het enige dat je tegenwoordig nodig hebt is de boekingscode van 6 letters/cijfers. Als je je daarmee meldt op de luchthaven krijg je gewoon je boarding pass mee na identificatie. Toegegeven, het gebeurt weinig maar het kan weldegelijk.
Zelfs de boekingscode heb je niet nodig. Enkel je reisdocument waarmee je de ticket gekocht hebt. Meestal paspoort. Daarmee naar een apparaat op schiphol voor de boardingpas. Of even bij de balie langs. Gaat al jaren zo.

Maar ik zie het voordeel van deze proef ook niet. Er staan elektronische pascontrole poortjes. Zowel land uit als land in. Pas in de lezer, in de camera kijken en door.
Das prima, maar dan word je ook niet uitgenodigd voor de pilot 8)7
De use case is hier volgens mij vooral een pre-screening. Nu kan je in principe bijna invullen wat je wil bij de luchtvaartmaatschappij. Maar door de DTC te koppelen aan je paspoort weet je bvb op voorhand of je toegang hebt tot een land.

Die poortjes waarbij je paspoort gescand wordt bestaan inderdaad al jaren, maar dit werkt natuurlijk enkel wanneer je al op de luchthaven bent.
Een pre-screening vindt in principe al plaatst als je je ticket (online) boekt, althans bij trans-atlantische vluchten.
Ook bij visum aanvragen en ESTA (of soortgelijk) vindt een screening plaats. Al kan die ook plaatsvinden nadat je een ticket hebt gekocht. Maar ook met een geldig paspoort en een geldig visum kun je bij aankomst op de bestemming nog steeds worden geweigerd.
Gaat mij meer om het feit dat jouw persoonlijke/vluchtgegevens worden gedeeld met een land waar je en niet naartoe vliegt of over vliegt, en verder geen enkele relatie mee hebt. Heeft niets te maken dat bijv. hent land van aankomst een militaire VS basis heeft, het gaat om gegevens van alle transatlantische vluchten die worden gedeeld met de VS overheid.

Als dit soort gegevens met bijv. China verplicht zouden moeten worden gedeeld zou iedereen op zn achterse benen staan.
.
Dat is wat is afgesproken. Wanneer je het er niet mee eens bent, mag je bij jouw favoriete partij aankloppen om dit op de politieke agenda te zetten om aan te gaan pakken.

Ik geef je, zeker na 9-11, extreem weinig kans. Gegevens delen of vliegtuigen aan de grond, om het zwart-wit te stellen.
Klopt, en eenzijdig. De vluchtgegevens van VS burgers worden overigens niet verplicht met landen gedeeld.

Nu zijjn onze relaties goed met de VS, maar dat kan na 5 november wel eens heel anders zijn.
Ik zie er eerlijk gezegd geen enkel voordeel in, zoals ik het uit het artikel begrijp ben ik voor aankomst op de luchthaven al een kwartier bezig met het uitlezen van mijn paspoort op mijn eigen telefoon, selfies maken etc om iets sneller langs de grenscontrole te kunnen. Dan verplaats je toch gewoon de wachttijd?

Tevens sturen we hiermee nog meer data naar Google/Apple, tegenwoordig heb je bijna voor alles dat ding al nodig. Een luxeproduct kun je een smartphone onderhand niet meer noemen, iemand enig idee waarom we nog wel het luxe BTW tarief van 21% op smartphones en data-abonnementen betalen?
... een kwartier bezig met het uitlezen van mijn paspoort op mijn eigen telefoon, selfies maken etc
Dat valt nog mee. In de ING-app om die te aktiveren het paspoort van mijn vrouw scannen lukte niet bij lamplicht en buiten evenmin (geen internet) en lukte pas de dag daarna. In de Digidentity-app het paspoort van mijn baas scannen voor authenticatie was ook een probleem, en de selfie werkte niet, later bleek - daar kreeg je nergens een meling van - de telefoon te oud. Met een andere lukte het ook maar de "selfie-scanner" wilde het gezicht van 5 kanten zien.
Tevens sturen we hiermee nog meer data naar Google/Apple, tegenwoordig heb je bijna voor alles dat ding al nodig.
Klopt,
1) je belastingaangifte moet je doen via digid waarbij je met je telefoon moet legitimeren. (uiteraard moet DigiD daarvoor ook eerst met je paspoort gekoppeld zijn,
betalen
2) bij alle banken moet je via de telefoon inloggen via je telefoon, waarbij de app van de bank ook weer eerst je paspoort uitgelezen moet hebben en een selfie van je geicht wilt hebben gemaakt.
3) in de winkel kan binnenkort alleen nog betalen via een telefoon met Apple Pay of Google Pay. Alle banken hebben dat of zijn het aan het invoeren, en daarna verwijderen ze de betaalfunctie uit hun eigen app, en daarna (daar wordt al over gesproken) schaffen ze het bankpasje af.
We gaan onherroepelijk naar systeem 999 toe, alleen welke vorm dat gaat krijgen is nog niet helemaal zeker. het doel van systeem 999 is uiteraard gehoorzaamheid afdwingen.
Een luxeproduct kun je een smartphone onderhand niet meer noemen, iemand enig idee waarom we nog wel het luxe BTW tarief van 21% op smartphones en data-abonnementen betalen?
Om de controle te houden.
Een kwartier prutsen op je eigen telefoon tijdens een vlucht van een paar uur, of een uur wachten bij de grenscontrole... Keuze is snel gemaakt!
Ik snap, net als de rest, ook niet goed wat nou het verschil is met de bestaande poortjes waar je ook al een foto laat maken die 'm vergelijkt met je paspoort.

Ergens gok ik dat dit wel met de nieuwe ETIAS (beetje zoals de Amerikaanse ESTA) troep te maken gaat hebben, zodat die gekoppeld kan worden aan je account (met de huidige poortjes heb je geen account of iets). Alleen maar lastige rompslomp die dingen weer trager en onvriendelijker maken.
Ik heb jaren gewerkt op Schiphol dus ik ken het best goed. En oplossing wat hierboven wordt genoemd biedt totaal geen meerwaarde. Heel stiekem ben ik bang dat het in de toekomst zal worden gebruikt voor zaken als CO2 budget achtig iets. Maar dat zeg ik heel voorzichtig want hier wordt je heel snel als complotdenker weggezet. Ik kan er verder geen andere nut voor verzinnen.
Maar dat CO2 budget actig iets kan ook prima zonder deze maatregel. Als je paspoort wordt gescand dan weten ze natuurlijk al dat je vliegt.
Vast wel. Maar op Europees niveau zo'n systeem optuigen gaat natuurlijk sneller/makkelijker. Beheren op Europees niveau is ook makkelijker. Anders moeten ze alle huidige systemen wat momenteel in gebruik is aanpassen en aan elkaar koppelen. Hiermee creeër je eigenlijk één standaard wat je makkelijk overal kan uitrollen.
"CO2 budget" gaat via je vliegmaatschappij, voor binnen-EU vluchten moeten die de benodigde emissierechten kopen.
In de VS hebben ze een mooi systeem voor boarden. Ipv een persoon staat er een apparaat en die scant je gezicht met daarboven een klein display. Deze herkent je feilloos. ‘Welkom meneer Janssen’ komt er op het display, en je mag doorlopen. Je hoeft dus geen boarding pass of paspoort te laten zien bij het boarden. (Voelt soms wel een beetje vreemd)

[Reactie gewijzigd door astute op 22 juli 2024 16:16]

Op een beperkt aantal luchthavens en gates.
Ja tuurlijk, ik ben het tegen gekomen in New York en in Detroit. Beide Delta airports.
LAX is ook een Delta Hub. Ik denk dat dat de trend is.
In China hebben ze dat ook
Ik begrijp niet waarom je een app op je smartphone nodig hebt. Ik kan op schiphol toch al lang door "poortjes" waar mijn paspoort wordt uitgelezen en een camera de foto neemt? Wat is de toegevoegde waarde van de Smartphone app?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.