[...]
We weten allebei dat een brandstof volkomen zuiver kan zijn en toch veel fijnstof of andere problematische producten kan opleveren, dus dat heeft er weinig mee te maken.
Maar het is dus niet de meest smerige brandstof is die er te vinden is. Wat jij zei.
Dan het 'fijnstof is minder schadelijk als het minder fijn is' en het 'andere fijnstofbronnen' verhaal. Met alle respect maar dit doet er niets aan af dat de luchtvaart een belangrijke bron van fijnstof is. Minder fijnstof is de beste oplossing.
Klopt minder fijnstof is de beste oplossing. De beste oplossing om de bloodstelling van de gemiddelde Nederlander aan fijnstof op de korte termijn te verminderen is het verbieden om eieren te bakken.
Niemand wil Schiphol compleet opdoeken, maar het is een feit dat er nu onnodig veel gevlogen via Europese prijsvechter Schiphol. Schiphol kan makkelijk halveren en dan kan nog steeds elke Nederlander die dat wil op vliegvakantie. Een klein percentage passagiers is goed voor een onevenredig groot aantal vluchten, vaak ook nog op korte afstanden. Nota bene Schiphol zelf zegt dat het nauwelijks een paar euro verdient aan een passagier. De betaalde parkeerplaatsen en een kop koffie moeten het verschil maken. Dus laten we nou niet doen alsof Schiphol de economische kurk is waar Nederland op drijft.
De invloed van Schiphol op de economie zijn niet de inkomsten van de passagiers voor Schiphol zelf. De grote verdieners zijn de luchtvaartmaatschappijen en de reisorganisaties die van Schiphol gebruik maken. Dan zijn er ook nog alle bedrijven in de gemeentes rond Schiphol die direct of indirect afhankelijk zijn van Schiphol.
En inderdaad, wanneer je Schiphol halveert kan iedere Nederlander nog steeds op vliegvakantie. Dan heb je van Schiphol een charterluchthaven gemaakt voor chartervluchten naar de Costa del Sol, Antalya en Hurgada. Voor vluchten met een ander doel zal je naar andere luchthavens moeten, zoals Londen, Parijs, Frankfurt. etc., waardoor het aantal vluchten op die korte afstanden alleen maar groter wordt en je het probleem dat je voor Schiphol denkt op te lossen dus afschuift op andere luchthavens.
Dat kleine percentage passagiers dat goed is voor een onevenredig groot deel voor het aantal vluchten op de korte afstand, wie zijn die passagiers? Zijn dat verveelde yuppen die elk weekend op stendetrip gaan? Of zijn het zakenlui en andere mensen die regelmatig zakelijk vliegen? In het laatste geval, wat zou het voor Nederland betekenen wanneer je hun Nederlandse belangen/ zaken uit hun netwerk zou snijden door hun vluchten van Schiphol te verbannen? (En hoe onevenredig groot is het aandeel van dat kleine percentage passagiers? In principe is het al onevenredig wanneer 4% van de passagiers 4,01% van het totale aantal vluchten zou maken.)
Het zijn allemaal problemen die je niet oplost door Schiphol in te krimpen, maar enkel verplaatst, met grote, voor een groot deel onvoorspelbare, gevolgen. Je zou juist de problemen zelf aan moeten pakken, waardoor Schiphol als consequentie zal gaan krimpen.
Zorg dat stedentrips niet zo achterlijk goedkoop zijn. Zorg dat de kosten van kerosine vergelijkbaar zijn met de energiekosten voor andere grootbverbruikers. Zorg dat het boeken van een treinreis naar Italië, Spanje, Zweden, etc. net zo makkelijk en goedkoop is als het boeken van vliegticket naar die landen (of dat de prijzen van treintickets en vliegtickets zich ergens halverwege ontmoeten).
[Reactie gewijzigd door CivLord op 22 juli 2024 17:18]