Schiphol plaatst bewegingssensors in plafond om drukte te meten

De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft afgelopen jaar duizenden bewegingssensors geplaatst. Die moeten gaan helpen met het voorspellen van drukte en wachttijden in de apps en op de website van de luchthaven.

Algoritmes moeten nu wachttijden en rijen beter voorspelbaar maken, zegt Schiphol. De algoritmes werken met data van de bewegingssensors om te kunnen nagaan hoeveel tijd reizigers kwijt zijn in wachtrijen. De sensors zitten bij de vertrekhallen, maar ook in de aankomsthallen, zegt Schiphol.

De luchthaven spreekt over de algoritmes bij de release van zijn app voor Apple Watch. Daarin kunnen gebruikers onder meer zien hoelang het duurt voordat de gate opengaat en bij welke gate ze moeten zijn bij het vliegen. Bij aankomst kan de app een countdown laten zien voor het landen van het vliegtuig. Ongeveer een derde van de iOS-gebruikers van de app heeft een Watch, claimt de luchthaven. In totaal hebben afgelopen jaar 1,6 miljoen reizigers de app geïnstalleerd.

Schiphol Apple WatchSchiphol Apple WatchSchiphol Apple Watch

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-01-2024 • 10:46

106

Reacties (106)

106
104
37
1
0
54
Wijzig sortering
Dit deden ze natuurlijk ook al door wifi- en bluetoothtracking.
Bron en nieuws: Schiphol-app toont voortaan drukke plekken op luchthaven

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 23 juli 2024 02:33]

Dat bedrijven die vervoer aanbieden drukte meten is inderdaad niet nieuw. Het kunnen meten en resultaten tonen met behulp van technologie dus ook niet. Het nieuws lijkt me dan ook meer dat ze weer voor een andere vorm kiezen. Waarbij ik me dan af vraag hoe het zit met de voordelen die men in eerdere keuzes zag en of er zaken vervangen zijn en waarom.
Ik denk dat het eerder een combinatie van verschillende manieren om te meten. En dat door alles te combineren het beeld steeds duidelijker wordt.
De nieuwe sensoren gebruiken zaken als IR/warmtebeeld om mensen te volgen als een soort anonieme warmtevlekjes. Het nadeel daarvan is dat als je hutjemutje staat de resolutie niet altijd goed genoeg is om te voorkomen dat poppetjes in elkaar overgaan.

Met deze techniek kan men wel echt goed kijken hoe lang stipjes stilstaan, waar ze exact staan, wat de snelheid van een wachtrij is etc.

De bluetoothtracking is redelijk robuust maar heeft weer het nadeel dat iemand met een watch, laptop, handheld, headset etc. soms voor wel 5 personen kan worden aangezien.
Je kunt hiervoor ook gebruik maken van wifi zonder dat er met de telefoons een verbinding wordt gemaakt door de signaalsterkte te meten tussen twee punten, bij WIZ-lampen noemen ze dat SpaceSense. Dat is nauwkeuriger dan simpele bewegingssensors.

https://tweakers.net/revi...wezigheid-spacesense.html
Daarom zet ik op dit soort locaties (en bijvoorbeeld in supermarkten) mijn wifi en Bluetooth uit.
Want je staat niet vol met je gezicht op camera en moet je legitiemeren en door een douane scanner heen. Nee die wifi en bluetooth doet het hem echt voor je zichtbaarheid :+
Anoniem: 1576590 @youridv110 januari 2024 13:05
youridv1 schreef:
Want je staat niet vol met je gezicht op camera en moet je legitiemeren en door een douane scanner heen. Nee die wifi en bluetooth doet het hem echt voor je zichtbaarheid :+
Ik begrijp @PdeBie wel. Jouw "privacy"-risico's nemen simpelweg toe met hoe meer data men van jou heeft, ook als de verzamelaar zelf te goeder trouw is.

"Privacy" tussen aanhalingstekens omdat iedereen er een andere uitleg aan geeft. Je loopt simpelweg een groter securityrisico als het om onnodig véél gegevens gaat en die allemaal in verkeerde handen vallen. Onder andere maakt dit phishing eenvoudiger, maar ook weten welk toestel jij precies hebt kan "SIM swap" aanvallen vereenvoudigen.

Ook ik probeer terughoudend te zijn met het rondstrooien van aanvullende "identificerende" gegevens, ook van apparatuur in mijn bezit (ik publiceer dit wel onder mijn eigen naam, een risico dat ik bewust neem).
Waarom precies dan? Juist in een supermarkt of luchthaven, beide vaak met zeer goede camera-dekking, heeft het naar mijn idee niet zoveel zin om uit te zetten omdat je doen en laten daar toch wel vastgelegd wordt.
Maar niet gelinkt met misschien? Alleen een camerabeeld, alleen een 'tracker' op zak die je door de winkel volgt. Maar een persoonlijk apparaat gelinkt aan jou als persoon volgen én daarbij camerabeelden maakt wel een completer plaatje. Met eventuele risico's die daaraan hangen.
In veel gevallen heb je je paspoort gescand. Met pasfoto.
Dat het overal gebeurt betekent nog niet dat je het daar mee eens moet zijn en maar moet meewerken.

In een supermarkt bijvoorbeeld is het eigenlijk onzin. Op een luchthaven kan ik me er nog iets bij voorstellen.
Omdat supermarkten dit puur voor eigen gewin doen. Ze meten precies hoe mensen door hun winkel lopen en passen daar de indeling van hun schappen op om de klanten te triggeren meer te kopen.

Als klant heb je hier geen zak aan.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 23 juli 2024 02:33]

En als je dan door de douane wilt, mag je je broek laten zakken omdat de computer je geflagd heeft.
IKEA heeft camera’s met AI om bezoekers te tellen. Daar kom je dan ook niet? :+
En wanneer dergelijke systemen ingezet worden om een inschatting te geven of er bij calamiteiten nog mensen in een bepaalde sector bevinden word jij hierdoor ook niet gemeten.
So what. Als er echt een grote calamiteit is dan is het toch 1 grote puinhoop. Er bevinden zich tienduizenden mensen op schiphol, als de hele boel in puin ligt gaan ze echt niet rustig in de systemen kijken waar elke telefoon zich precies bevindt. Dan rent iedereen als een kip zonder kop.

Dit soort spul is gewoon puur voor de datamining. Enig gebruik bij calamiteiten is meer om de inzet goed te praten tegen de privacyfans (zoals ik).

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 02:33]

De brandweer en andere hulpdiensten gaan echt niet als een kip zonder kop te werk. Die hebben de beschikking tot hele mooie systemen om bijvoorbeeld via WiFi indicaties van locaties van mensen uit te vinden. Dit soort informatie wordt dan gebruikt bij het maken van een plan van aanpak. Er is geen brandweer die zonder een plan een gebouw in rent. Dat gebeurt alleen in films.
Als reiziger is het idee van bewegingssensors en algoritmes op Schiphol voor wachttijdvoorspellingen intrigerend, maar privacy en de nauwkeurigheid van deze technologieën baren me toch zorgen. Het is belangrijk dat deze innovaties onze reiservaring verbeteren zonder afbreuk te doen aan privacy en efficiëntie.
Als reiziger is het idee van bewegingssensors en algoritmes op Schiphol voor wachttijdvoorspellingen intrigerend, maar privacy en de nauwkeurigheid van deze technologieën baren me toch zorgen.
Als het enkel beweging is van de massa via een sensor (dus niet bijvoorbeeld het verwerken van radiosignalen van Wi-Fi of Bluetooth), dan lijkt het mij dat er geen persoonsgegevens verwerkt worden. Verder hoeft het niet zodanig nauwkeurig tot op de persoon te zijn om te weten hoe druk het is. Een schatting is voldoende.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 02:33]

Tweakers heeft in 2021 al bericht dat Schiphol achter de douane tracking via oa bluetooth gebruikt. Dat gaat dan niet slechts groepen herkennen als groep, maar op meten van individuele apparaten die op groepen kunnen duiden. Het lijkt me dus terecht dat dit niet zomaar redelijk is voor ieder persoon. Terwijl de miljoenen personen bar weinig keuze hebben hun bt uit te zetten of uit te sluiten. Men is vooral afhankelijk wat de een bedrijf als Schiphol redelijk lijkt te vinden. Voor camera's valt daar nog voor te zeggen dat er duidelijk veiligheidsredenen zijn. Maar dit is een gemaksdienst.
Op zich is ook het handig om bij bvb. security&douane de doorlooptijd te meten. Wat is de gemiddelde tijd voor een individueel apparaat om van "begin wachtrij" naar "voorbij douane" te komen. Als dat een kritieke grens overschreid kun je een "lane" extra openen.

Natuurlijk kun je ook gewoon ouderwets de lengte van de rij nemen, maar hiermee kun je veel nauwkeuriger meten wat individuele aanpassingen aan verbetering van de doorstroming meebrengen.

Wat je wel zou kunnen doen, als je zoiets goed opzet is dat je *niet* de MAC van het individuele apparaat zelf opslaat, maar bvb. een hash gebruikt en dat je, nadat de meting compleet is, de data opslaat met een gerandomiseerd token als identifier.*

*Goede developers zullen nog veel betere methoden weten om hier de privacy te waarborgen, ik zit zelf niet heel diep in de materie.
Welke privacy zorgen heb je iver een bewegingssensor?
Uit een andere bron (security.nl)

Schiphol zegt bezoekersstromen op twee manieren te meten. "In de eerste plaats hangen er in de terminal op verschillende plaatsen sensoren (zogenaamde people counters) die meten hoeveel mensen er passeren. Deze people counters slaan geen andere gegevens op dan het aantal mensen dat een bepaald punt passeert", zo laat de luchthaven weten. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van wifi- en bluetoothtracking.

Bewegingsensor is een vrij breed begrip geworden. Je bluetooth 'id' en van je wifi worden dus wel bewaard en gevolgd.
Dat opslaan van de wifi/bluetooth id's is dus niet deel van de in dit artikel genoemde bewegingssensoren en is naar mijn weten al gaande op schiphol
Dat laatste gebeurd ook in sommige gemeentes en die worden erop teruggefloten vanwege het langdurig privacy gevoelige data op te slaan die daarnaast ook terug te leiden is tot specifieke gebruikers. Zo ook hier mag je je toch wel afvragen hoeverre het wenselijk is dat men dit soort gegevens bewaard. Ze kunnen aan de hand van een MAC address zo makkelijk iemand door het vliegveld en zelfs verder volgen mochten ze dat wilen. Dat is toch zeker niet wenselijk.

Ik vraag me ook af keer op keer hoe men zoiets zomaar doet. Uiteindelijk zijn hier genoeg negatieve use-cases bekend van en toch rolt men voor zoverre we kunnen lezen wederom een soort gelijk project uit. Dit kost veel geld en moeite en hier zullen welicht diverse partijen inclusief legal op aftekenen, niemand die zich afvraagt of dit wenselijk is, of wij als "doel" dit wel willen? Ik snap dat ze deze data inzichtelijk willen hebben maar waarom gaat men dan toch weer een stapje verder?
Hou toch op :') "privacy" van hoe jij van de trein afstapt, door de security heen gaat, overpriced kop koffie haalt en dan je naar de gate begeeft maak je je nou echt druk om? Dat is randje van aluhoedje-issues. Wat voor data wordt er vergaard dat jou je diep genoeg raakt om de volgende keer de boot of trein te pakken?
Bewegingsinformatie kan iemands privacy schaden doordat het details onthult zoals locaties, dagelijkse routines en verblijfslocaties. Ongepast gebruik of lekken van deze gegevens kan leiden tot inbreuk op de privacy.

Stel je voor dat in de toekomst bewegingssensoren de locaties van belangrijke personen volgen. Als deze gegevens verkeerd worden gebruikt, zou het iemand met kwade bedoelingen kunnen inspireren om de bewegingen van die personen te volgen, wat hun veiligheid in gevaar brengt.
Maar je bent ook al door ticket gates en potentieel zelfs door paspoort poortjes gelopen op dat moment.
Ik had al gedacht dat het enige antwoord van het glijdende schaal kaliber is. Zet even een stap terug en denk aan de werking van een bewegingssensor. Vooral aan hoe een bewegingssensor individuen zou moeten onderscheiden.
Je hebt al een ideale tracking apparaat dagelijks in je broekzak inclusief wifi, gps, bluetooth en 5G waar een kwaadwillende overheid je tegenwoordig zeer nauwkeurig kan volgen als dat nodig is. Dus over een paar sensortjes op Schiphol maak ik me geen zorgen.
Wifi gaat uit zodra ik het huis verlaat. GPS staat altijd uit tenzij echt nodig (vrijwel nooit). Bluetooth letterlijk nog nooit nodig gehad, dus staat altijd uit. 5G heb ik niet, en dan nog, succes met iemand precies tracken op die manier op een drukke locatie als Schiphol.
Camera's met gezichtsherkenning ;)
Je naam staat op je ticket, je hebt je ticket gekocht en daarbij alle gegevens achtergelaten. Je laat je paspoort zien, meerdere malen. Maar een bewegingssensor zou een issue moeten zijn? Ik zie dat echt niet. Wat mij betreft wordt er veel te vaak overgereageerd als het over privacy gaat.
Gewoon lekker in huis blijven zitten dan maar ;)
Tracken ze dan ook mensen van sensor A naar B? (en mag dat wel - GDPR)
Als ze geen individuen tracken is er geen enkel probleem. Dus als het systeem goed ontworpen is en herleidbare data niet opgeslagen wordt (en nog wat zaken) dan is er geen enkel GDPR probleem.

Het gaat hier over bewegingssensoren en niet over camera’s met face recognition.
Dat ligt natuurlijk wel aan de resolutie waarmee ze beweging meten.
Er is al eens onderzocht dat aan postuur en looptechniek, een mens uniek geidentificeerd kan worden.
Als een bewegingsmelder een hoge resolutie heeft, zou dat alsnog een optie kunnen zijn.
Wat waarschijnlijk overigens niet zo is, maar...
Yep, zie hun privacy reglement
De meetgegevens van beide sensoren zetten we om in geaggregeerde rapportages over aankomst- en vertrekpatronen, looproutes, bezettingsgraad in bepaalde ruimtes en wachttijden.
Zo vraag ik me al een tijdje af wat de "dingen" op Schiphol boven de trappen naar de perrons doen. Je ziet ze hier, de soort lantaarnpalen. Zonder lampen. Als je ze van dichtbij bekijkt zien ze er gebeund uit.

https://images.ctfassets....utomaten.webp?w=1280&q=80
Zal wel een teller zijn zodat de passagiersstromen op (treinstation) Schiphol gemonitord kunnen worden.
<Sarcasme on>We weten nu dat u 42 min en 32.543 sec. in de wachtrij staat. We doen er niets mee, maar dan heeft u iets leuks om te bekijken op uw horloge</Sarcasme off>

Uit het artikel komt niet naar voren dat ze ook daadwerkelijk iets gaan doen met die real time info.
Lijkt dus een beetje data vergaren om het data vergaren, waarschijnlijk om een third party van data te voorzien.
Schiphol heeft er echt wel belang bij dat de reizigers daar een vlotte en soepele doorstroming ervaren, de hedendaagse reiziger gaat om een paar tientjes al naar een andere luchthaven. Onnodig lang wachten maakt die overstap alleen maar aantrekkelijker.

Maar enig sarcasme is zelden misplaatst bij een nietsontziend verdienmodel als Schiphol. Zo'n crowdmanagement systeem is natuurlijk perfect om een boetebeding bij afhandelaars te verzilveren.
Vind het sowieso een beetje onzin.

Op het meest gecontroleerde stukje Nederland, Schiphol, zou je toch verwachten dat ze precies weten hoeveel vluchten, met hoeveel reizigers, binnen een afgebakende tijd zich waar, en hoe moeten voortbewegen binnen deze organisatie. Heb je toch geen IA voor nodig? We slaan een beetje door met de gedachte dat AI alles op kan lossen. Volgens mij kom je met een beetje logisch rederneren veel verder.
De luchthaven spreekt over de algoritmes bij de release van zijn app voor Apple Watch. Daarin kunnen gebruikers onder meer zien hoelang het duurt voordat de gate opengaat en bij welke gate ze moeten zijn bij het vliegen.
Gaat er een app komen voor android watch? of is dat weer niet interessant genoeg voor schiphol? Nu vlieg ik niet vaak ofzo, maar het is wel erg handig om te hebben indien je gaat vliegen. Hoef je niet op je telefoon te kijken.
Niet op je telefoon, maar op je pols. Dat is inderdaad allemaal zo veel makkelijker dan ff omhoog kijken naar een van de honderden schermen met vlucht informatie die overal hangen?
In plaats van naar je horloge te kijken om te zien hoe laat het is, kijk jij zeker ook nog steeds omhoog naar de kerkklok om dat te zien? Het is toch veel makkelijker om gerichte en gepersonaliseerde data direct op je pols te hebben dan dat je moet zoeken op een enorm bord naar specifieke informatie tussen een bak irrelevante data?

[Reactie gewijzigd door brianbitchballs op 23 juli 2024 02:33]

Als er een klok voor je neus hangt, gebruik jij dan echt je horloge? En als je 1 keer op zo'n bord hebt gekeken dan weet je toch ongeveer waar in het rijtje jouw vlucht staat, dat kost volgens mij minder tijd dan naar die specifieke notificatie op je scherm te toveren.

Maar in 'een bak irrelavante data' klinkt volgens mij het probleem al door, (niets persoonlijks en don't get me wrong) maar puur egocentrisme. Alsof je de tijd van anderen niet eens wil zien. Alles moet alleen maar op jezelf en je eigen gemak gericht zijn en dan zo snel en efficiënt mogelijk... Absolutuut geen tijd en oog voor alle andere mensen om ons heen.

Maar gemak en egocentrisme of niet, wat kost dit? Hoeveel miljoenen extra heeft dit gekost boven op een prima functionerend bestaand systeem?

Voor mij valt dit in de categorie domotica, leuk hoor, maar pure verspilling uit gemakszucht. Ik doe het licht gewoon met de hand aan en uit en loop naar de voordeur als de bel gaat. Niet alleen bespaar ik honderden euros aan apparatuur (die vandaag op morgen compleet nutteloos kan worden) ook krijg ik meer lichaamsbeweging (ja die paar stappen per dag zijn voor veel te veel mensen een significantie hoeveelheid beweging tegenwoordig ;) )
Bepaalde innovaties zijn nou eenmaal gemaakt om het leven makkelijker te maken, dat egocentrisme noemen slaat nergens op. Als jij niet mee wil bewegen met de tijd is dat prima. Blijkbaar is er genoeg vraag naar om de investering te verantwoorden, er hebben gegarandeerd een hoop mensen aandachtig naar gekeken die er veel meer verstand van hebben dan jij.
Ik zat een tijdje geleden met een networktool op mijn telefoon te spelen op een vliegveld en ik zag in "mijn" IP range ca. 80% Apple producten. Als dat overal de cijfers zijn, dan snap ik wel dat ze eerst iets voor Apple maken.
Beetje gekke titel, want schiphol hangt al jaren vol met bewegingsmelders in elke lamp.
Overigens hebben we ze ook naar beneden gerichte camera's die aantallen tracken. Tot 99% zeker dacht ik. Die hangen in de hoofdopeningen.
BLE en Wifi tracking wordt sowieso gedaan. Niet tot indivudie niveau maar wel op massa. Dat word al gedaan op station Utrecht.
Volgens mij heeft beweging niets met drukte te maken, dat doe je vooral met aantallen.

Dit klinkt een beetje alsof we elk jaar opnieuw gaan publiseren dat er water op Mars is.
bewegingssensors? Want Schiphol heeft geen benul hoeveel passagiers er op een gegeven dag in gaan checken?
Inchecken is natuurlijk niet het enige wat er op Schiphol gebeurt en is ook nog eens onderhevig aan externe factoren (hebben de maatschappijen vertraging, hebben ze genoeg mensen om iedereen snel in te checken?).
Daarnaast zijn er ook genoeg mensen met een doorverbinding, die zien de checking nooit.
En uiteindelijk heb je ook nog aankomende mensen die allemaal door de immigratie moeten.

Allemaal drukte die niet constant is.
Maar inchecken is vrijwel het eerste wat er komt/geberurt op schiphol, op dat moment weten ze dus al hoeveel mensen er binnen de poorten zijn.

De gene met overstappen weet schiphol volgens mij ook wel, ik kan me niet voorstellen dat vliegmij's dit soort informatie niet moeten doorgeven?

En de immigratie is ook bekend, want schiphol weet volgens mij ook waar mensen vandaan komen.
Ja alleen is inchecken / bagage drop off per vlucht niet een specifiek moment, maar een venster. Die verschilt per vlucht en maatschappij. Je wordt aangeraden om er ten minste 2 uur voor vertrek te zijn. Maar vaak kan de bagage drop off ook eerder al. Die kan dan tot een half uur voor vertrek. Als iedereen dat extra vroeg doet dan heb je op dat moment dus een grotere rij.

Hiermee kunnen ze de drukte wat fijnmaziger per specifiek moment aangeven.
Maar die informatie hebben ze al.

Op het moment dat jij inchecked, weten ze al hoe laat je vlucht gaat.
Dus het aantal mensen die in die periode er zijn is al bekend.
Er is een verschil tussen het aantal mensen dat er is een de drukte op een plaats op een moment.
Een flow van mensen is een dynamisch iets, deze kan bepaald worden door een ontelbaar aantal factoren.
Van geur tot licht over geluid .... en dan heb je het nog niet over de dynamiek van een groep binnen een groep.
Hoe meer detail je over die groep hebt hoe beter je model is dat je kan bouwen over waar ze eventueel naar toe zouden kunnen gaan. Want je het altijd maar een X aantal paden dat ze kunnen volgen.
Klopt, tot op bepaalde hoogte. Maar als ik een aansluiting van 7 uur heb in Schiphol, ga ik even de stad in, tenzij ik moet werken, dan duik ik de Privium lounge in.

In beide gevallen ben ik geen deel van de drukte in bvb vertreklounges met horeca of de gates.

En als ik dan toch op de luchthaven ben moet ik als roker naar buiten om te roken. Geen probleem, maar dan gebeurt het wel eens dat ik 3 keer door de beveiliging heen ga op 7 uur tijd.

Ze weten dan misschien wel dat ik geland ben om 10u en een vlucht heb om 17u, maar dat zegt niks over drukte bij de security, gate, horeca, etc.
Situaties kunnen heel dynamisch zijn, je ziet het bijvoorbeeld ook regelmatig in de supermarkt bij de zelfscan en bij snelladers bijvoorbeeld. Het éne moment alles vol en een rij, en 5 minuten later ben je de enige. Kan me voorstellen dat dat op schiphol met de hoeveelheden mensne die daar lopen nóg meer een rol speelt.
Ja tuurlijk is die informatie bekend, maar dat leert je nog niks over de stroom van mensen. Waar gaan mensen naar toe, hoe bewegen deze mensen zich over het vliegveld, waar ontstaan de knelpunten en op welke tijden is dat dan en heeft dat te maken met bepaalde vluchten.

Er is best veel informatie uit te halen die je kan gebruiken hiervoor. Meer dan alleen 'hoeveel mensen zijn er'.
Ik begrijp je opmerking wel, maar die kan ik niet matchen met het artikel
het voorspellen van drukte en wachttijden
Tenzij het gaat over drukte bij een winkel of horeca, maar had op basis van het artikel het idee dat het over geheel schiphol gaat en niet specifiek locaties binnen schiphol.
Inchecken kun je op verschillende plekken. Ook overstappen tussen Schengen en niet-Schengen kan bijvoorbeeld zowel binnendoor als buitenom. Nu zullen de meeste mensen wel gewoon de bordjes volgen en via de geplande doorgang lopen. Maar mocht een wat grotere groep dat niet doen, dan is het prettig als je dat aan ziet komen en tijdig personeel kunt verplaatsen.

Het probleem nu is dat mensen zelf oplossingen zoeken voor, in hun ogen, trage processen. Dan kan krijg je dat iemand buitenom overstapt, dat als snel ervaart, en die ervaring deelt. Voor je het weten heb je hele groepen frequent flyers die dan doen of proberen. Voor Schiphol is dat echter weer duurder dan binnendoor overstappen omdat je behalve paspoort-controle ook handbagage moet controleren wanneer iemand buitenom overstapt.
Het gaat erom om te voorspellen waar de bekende aantal passagiers op een bepaalde tijd zijn en zullen zijn. Om een voorbeeld te geven er kan op deze manier beter ingeschat worden bij welke paspoort controle er te weinig geopende hokjes zullen zijn.
Dat weten ze toch al bij inchecken, dan heeft schiphol poppetje X komt uit land Y en gaat naar land Z.
Maar poppetje x kan gelijk door de paspoortcontrole gaan, eerst nog even shoppen of wat eten. Dat is de info die ze nu extra willen toevoegen.

Als ik in de app zie dat het druk is bij de gate (ik vlieg regelmatig vanaf de verre gates, daar loop je niet even heen) en ik heb nog wat tijd en zie dat het bij zeg de Starbucks relatief rustig is pak ik nog even een kopje koffie.

Verder heb je nogal wat volatiliteit in je mensstromen. Als een vlucht vertraagd aankomt heb je ineens 300+ mensen op een onverwacht moment in je aankomsthal. Mogelijk kun je zelfs de gatewijziging gaan optimaliseren op basis van actuele drukte daar.

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 02:33]

Het valt mij altijd op (ik vlieg regelmatig van/naar Engeland) hoe reactief er wordt gehandeld, zelfs op de punten die inderdaad heel makkelijk te voorspellen zijn. Voorbeeldje:

12:00 Vlucht met 150 passagiers landt op Polderbaan
12:11 Vlucht komt aan bij gate H3
12:17 Uitstappen begint
12:23 Eerste passagiers bij paspoortcontrole
12:28 Rijen ontstaan, extra marechaussees opgeroepen
12:36 Extra marechaussees komen aan
12:38 Self-service gates gaan open

Dat betekent dat er een kwartier lang handmatige controles plaatsvinden voor mensen die ook de self-service kunnen gebruiken, terwijl de helft van de passagiers dat niet kan (bij aankomst geen self-service voor VK-paspoorten). Twee marechaussees kunnen samen zo'n 8 self-service gates in de gaten houden, wat dus zo'n 300% efficiënter is.

Volgens mij heb je echt zat tijd om dit te regelen op basis van bekende informatie, ook zonder bewegingssensors of AI.
Want meneer/mevrouw de paspoortcontroleur is wel al ingeroosterd en zit ergens achter te wachten? Tegen de tijd dat die op z'n plaats is zijn die passagiers al doorgelopen lijkt me?

Het lijkt me echt gerommel in de marge, je weet dagen/uren vantevoren precies hoeveel tickets er per vliegtuig verkocht zijn en waar en wanneer dat vliegtuig land/unboard/board. En het in niet zo dat die informatie over de gate op letterlijk honderden schermen tot op het perron van de trein al te zien is...
Het scheelt nogal of mensen 1, 2 of 3 uur voor vertrek aanwezig zijn natuurlijk. Prima initiatief, als het werkt.
bewegingssensors? Want Schiphol heeft geen benul hoeveel passagiers er op een gegeven dag in gaan checken?
Jawel, maar niet of die 2, 3,4 of 8 uur van tevoren komen, of die bagage gaan meenemen, etc.
Die informatie kan je veel goedkoper via wat data uitwisseling met de luchtvaartmaatschappijen verkrijgen.
Want de luchtvaartmaatschappijen weten wél wanneer jij in de auto stapt?
De meeste mensen volgen redelijk goed de richtlijnen van 2 uur voor vertrek en 3 uur bij lange vluchten. En ze weten wel of je bagage in het ruim gaat laten plaatsen ja.
De meeste mensen volgen redelijk goed de richtlijnen van 2 uur voor vertrek en 3 uur bij lange vluchten.
Was het maar zo. Dat was juist een van de redenen voor de steeds erger wordende vertraging twee zomers geleden: mensen waren bang voor vertraging en kwamen dus steeds veel en veel te vroeg, waardoor het juist alleen maar erger werd. D'r stonden om 6u 's ochtends mensen in de rij die pas in de avond zouden vertrekken.
En ze weten wel of je bagage in het ruim gaat laten plaatsen ja.
Nee, dat weten ze niet. Ze hebben een redelijk idee dat je dat waarschijnlijk wel gaat doen als je 't extra bijgekocht hebt (op een ticket dat het normaal niet heeft), maar zekerheid is er nooit. Zat mensen die hun ticket geboekt krijgen door een ander die er gewoon bagage bij koopt, of een tarief koopt waar het standaard bij zit (en dat 't niet gebruikt wordt), of dat men vanwege andere redenen het gratis krijgt en al dan niet gebruikt, etc.

Totdat iemand aan de balie staat met een koffer is niks zeker.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 02:33]

Gebasseerd op feiten of?
Schiphol weet precies wanneer ik de garage in rijd ja.
[...]


Jawel, maar niet of die 2, 3,4 of 8 uur van tevoren komen, of die bagage gaan meenemen, etc.
Maar hoe haal je die info uit de gegevens van een bewegingssensor? Een bewegingssensor detecteert beweging, misschien in welke richting die beweging gaat. Maar een bewegingssensor kan geen mensen identificeren, dus die kan niet zeggen welke route een poppetje aflegt, of hoe lang die op Schiphol verblijft.

Voor het tracken van individuen gebruiken ze wifi- en bluetoothtrackers. Ik neem aan dat de bewegingssensoren vooral zijn bedoeld als ondersteuning van die infrastructuur. Informatie over drukte kan natuurlijk ook uit wifi- en bluetoothtracking komen, maar niet iedereen heeft een telefoon, accu's zijn soms leeg en je hebt zelfs mensen die 'm op de vliegtuigstand zetten... 8)7 . De bewegingssensoren geven dus een veel accurater beeld over drukte op bepaalde punten.
Zoals ik uit het artikel kan opmaken gaat het ook over voorspellen hoe lang wachten in een wachtrij duurt.
Ze willen weten waar mensen zich bevinden. Dit is ook een van de redenen dat ze al jaren met wifi lokaliseren waar mensen zich bevinden. Dit was met als hoofdreden om te zien waar druktes zijn en of dit een gevaar zou kunnen vormen.
Ik vermoed dat deze bewegingssensors een aanvulling zullen zijn.
Gaat er denk meer om waar al die mensen zijn. Crowd management.
Ze weten natuurlijk niet hoe laat die passagiers op de luchthaven komen, ze weten alleen op welk tijdstip ze met het vliegtuig vertrekken. Al sinds jaar en dag wordt er geroepen 2 uur voor vlucht binnen Schengen, 3 uur voor vlucht daarbuiten. Mensen zijn op een gegeven moment gewoon bang om hun vlucht te missen en komen te vroeg naar de luchthaven en blijven er al die tijd ook rondhangen. Dat zorgt voor drukte op onvoorziene tijden, je kunt al 4 uur van tevoren door de security en daarna nog een paar uur rondhangen bij de gate maar je houdt dan wel een stoel bezet die berekend is op mensen die wel op een normaal uur aankomen op de luchthaven. En zeker met die lange wachtrijen twee zomers geleden versterkt dit probleem zich alleen maar, mensen hangen te lang rond op de luchthaven omdat ze gewoon bang zijn voor de wachtrij en gemiste vluchten.
Bewegingssensors zijn een betere methode qua privacy dan wifi tracking om drukte te meten.

Daarnaast geeft het ook een vorm van beveiliging als er bij een verlaten gate toch beweging is.
Het aantal mensen wat incheckt is heel precies bekend. Het is niet bekend hoe laat die mensen aankomen en hoe ze richting incheck machines of security bewegen. Eenmaal door de security is het niet bekend hoe die mensen zich vervolgens over de luchthaven verdelen.
Met die gegevens kan Schiphol best veel zaken beter aansturen. Dat gaat van het personeel achter de incheckbalies, security, schoonmaken van toiletten tot het sturen van beveiliging naar risicovolle drukke plekken. Met dynamisch bewegwijzering (de volgende stap) kan men zelfs mensen sturen, zodat niet het ene restaurant uitpuilt en het andere bijna leeg is.
Beweging != inchecken
Dat weten ze zeker. Alleen vermoed ik dat ze willen kunnen voorspellen waar al die mensen zijn tussen het moment dat ze op Schiphol aankomen en het moment dat ze daar weer vertrekken.

Ik kan me voorstellen dat er een groot verschil zit in dit gedrag tussen mensen die bijv. een uur tijd hebben tussen aankomst en vertrek van vervolgvlucht en mensen die 3 uur tijd hebben. Of mensen die niet doorvliegen en naar huis gaan of mensen die naar een vakantieverblijf gaan.

Om dat te kunnen voorspellen, zul je eerst al die bekende gegevens moeten matchen met meetgegevens. Daarna kun je beginnen met proberen te voorspellen.
Maar dan weet je nog niet of alle stoelen bij de gates in gebruik zijn. Ik ga vaak al bij een gate zitten als ik te vroeg ben. Vaak ook bij een gate waar ik helemaal niet moet zijn. Ik ben vast niet de enige die dat doet. En dan is het toch handig om een plaatje te kunnen maken van de verdeling van de drukte.
Die moeten gaan helpen met het voorspellen van drukte en wachttijden in de apps en op de website van de luchthaven.
Nu ook al vertraging in de apps en de website? 8)7

[Reactie gewijzigd door Master FX op 23 juli 2024 02:33]

Voorspellen van drukte en wachttijden in de Schiphol applicatie en op de website van Schiphol.
@n0mn0m Dan kun je nog wel een keer de foute formulering van Teakers herhalen, maar dat maakt het echt niet minder fout hoor. @Master FX heeft gewoon een punt, want de juiste formulering (toevoegen van cruciale missende onderdelen in de zin) is: voorspellen van de drukte en de wachttijden op schiphol om die te kunnen tonen in de app en op de website.
Zijn dit niet gewoon tracking beacons en niet zozeer bewegingssensors?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.