HPE sluit overeenkomst met Juniper over overname voor 14 miljard dollar

Hewlett Packard Enterprise en Juniper Networks hebben een overnameovereenkomst gesloten. HPE wil de netwerkapparatuurmaker voor 40 dollar per aandeel overnemen, wat neerkomt op een totaal van 14 miljard dollar.

In een blogpost lichten de bedrijven toe dat Juniper-ceo Rami Rahim aanblijft als baas van de toekomstige HPE-netwerkdivisie, terwijl de HPE-ceo Antonio Neri zijn huidige positie binnen het bedrijf behoudt. Volgens de betrokken bedrijven moet de overname, mits mededingingsautoriteiten als de FTC deze goedkeuren, eind 2024 of begin 2025 afgerond zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de bedrijven hun diensten en producten na de overname gaan inrichten, al ligt de nadruk in het gelinkte persbericht op AI-toepassingen voor netwerkapparatuur, -producten en -services.

Door Yannick Spinner

Redacteur

10-01-2024 • 10:40

36

Submitter: petertee

Reacties (36)

36
36
5
0
0
30
Wijzig sortering
Ik kan de precieze market shares niet zo snel vinden, maar kan me wel bedenken dat dit een aardige deuk in de hoeveelheid concurrentie zou betekenen wat betreft netwerk apparatuur.
Ben benieuwd wat de autoriteiten hierover te zeggen hebben.
Denk dat dat best meevalt eigenlijk. Uit mijn hoofd heb je, tenminste, de volgende concurrenten nog op enterprise networking gebied: Cisco, Arista, Aruba, Extreme, Dell en Huawei. Op software en firewalling nog weer meer andere partijen. Ik denk niet dat deze overname echt een deuk gaat brengen op het landschap. (Maar ook ik heb market shares niet paraat, puur speculatie)
Als je kijkt naar welke partijen gecombineerd firewalling en networking kunnen aanbieden is het lijstje wat korter. Deze combinatie kan een krachtige challenger zijn in de markt, maar ik voorzie wel dat het een jaartje of wat kan duren voordat je een gezamelijk product ziet.
Juniper heeft al die onderdelen op dit moment (pre-overname) ook al, dus op zich bestaat dat product al en is het niet zo zeer een "nieuwe" challenger op die markt, maar een bestaande die opgeslokt wordt:
- SRX-series -- firewalls
- Mist -- wireless
- EX/QFX-series -- switches (enterprise en datacenter grade)
- MX/PTX/ACX-series -- routers, zowel ISP, datacenter als enterprise-grade

Juniper is essentieel gezien al een behoorlijk "full stack" network leverancier voor de enterprise/datacenter/ISP markt, dus er is mega veel overlap met de producten in de HPE lineup (vooral in de switching en wireless markt).

Ik lees dat HPE met name is geinteresseerd in de "AI" innovaties van Juniper (ze hebben verschillende "AI" gerelateerde software diensten bij Juniper, zowel in wireless als network voor automatisering van fout-analyse en deployment), maar gezien dat Rami Rahim (CEO van Juniper) de HPE netwerk divisie gaat leiden hoop ik dat ook bij de nieuwe HPE netwerk divisie vooral de Juniper standaarden de boventoon gaan voeren ipv dat het "opgegeten" wordt zoals sommige andere acquisities

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 22 juli 2024 18:26]

Aruba is toch ook van HPE, dus valt een concurrent weg.
Fortinet is ook geen kleintje en heeft zeer mooie apparatuur;
Aan de andere kant is voor zover mij bekend de overlap tussen de productportfolio van HPE en Juniper nu ook weer niet zo groot waardoor de effecten op de markt beperkt blijven
Over de core producten (MX/QFX) maak ik me geen illusie, daar maakt HPE een goede zet mee. In dat segment slaat HPE geen deuk in het pakje IT infra boter. De overlap zit vooral in switching en wireless, waarbij ik mij persoonlijk afvraag in hoeverre Juniper Mist (wireless) overeind blijft als men overgaat tot integratie.
36,81 +6,59 (21,81%)
Nabeurs: 37,09 +0,28 (0,76%)
JNPR(NYSE)
Als hardware van Juniper beter werkt, moet HPE hardware van HP door hardware van Juniper vervangen.
Anders krijg je Netwerk Switch serie van Aruba, HPE, en Juniper. Dat maakt het productie systeem nog wat ingewikkelder.
HP had in ver verleden hardware van Compaq overgenomen en ze in assortiment genomen en wat jaren later met merk HP gelabeld.
Ik zie dat HPE hardware van Aruba nog niet naar HP of HPE zijn vernoemd, nu komt een extra probleem bij... Juniper. Niet zo verstandig, zo'n wirwar van producten...
Na de overname door HP van ComPac (nadat die DEC/Digital had overgenomen) kon je nog jaren zien welke hardware uit welke organisatie/ontwerp is voortgekomen. Volgens mij is de HP Proliant serie servers ooit bij ComPac begonnen, al zal het mij niet verbazen als dat een DEC/Digital ontwerp is geweest.

HP heeft een aardige historie om de kracht van een ontwerp te respecteren. Al moet ik ook toegeven dat de fusie van HP en Compac al meer dan 20 jaar geleden is, we zijn ondertussen een mensengeneratie opgeschoven. in Proliant termen al 10 generaties.
nee. De ProLiant was een Compaq product voordat ze DEC overnamen. Het is de doorontwikkeling van de SystemPro. Daarin werd de Tri-Flex architectuur uitgebracht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Compaq_SystemPro

[Reactie gewijzigd door boner op 22 juli 2024 18:26]

Het is al jaren rommelig. Zo heb je ProCurve, Aruba, 3Com (en nog 1 of 2 anderen) allemaal met hun eigen OS en syntax.

Dan Juniper er straks nog bij en de nodige white label van bijv Cisco of Mellanox.
Inderdaad, HPE heeft niet bepaald het beste track-record op dit gebied. Ze hebben nog niet een begin van volledige integratie van de ene overname gedaan en de volgende volgt al.

Ik was altijd groot fan van de ProCurve producten, maar na de 3com overname werd het zo'n door elkaar heen lopend rommelig zooitje dat ik ze een beetje heb afgezworen. Aruba heeft ook hele mooie producten maar lijkt nu ook een beetje stuurloos de laatste jaren. Dit is wel allemaal een totaal ander/lager marktsegment dan waarin Juniper opereert.
De verschillende merken en productlijnen snap ik nog, die bedienen allemaal een ander segment van de markt. Maar je zou toch zeggen dat het een stuk efficienter is als je de basis gelijk maakt (waar mogelijk).
Ik zie dat HPE hardware van Aruba nog niet naar HP of HPE zijn vernoemd, nu komt een extra probleem bij... Juniper. Niet zo verstandig, zo'n wirwar van producten...
Sterker nog van oorsprong HPE producten werden omgedoopt naar HPE Aruba, oa de Procurve lijn.
Spijtig. Had Juniper zelfstandig gezien.
Bedrijven als HP/HPE verpesten alles. Overnemen om het uit te melken en dan de overschot af te stoten.
Ik ben benieuwd wat dit gaat betekenen voor de toch doorgaans volwassen producten van Juniper zoals hun routers, switches en firewalls. Juniper is voor mij de go-to network vendor voor core networking stacks, maar heeft altijd moeite gehad met het bijbenen van concurrentie op software-niveau. Ik hoop vooral dat HPE meer expertise gaat brengen op de uitvoering van dat laatste, want dan zou de brand Juniper in de aankomende jaren nog wel eens een gigantische impact kunnen maken op nieuwere en modernere functies.
het gaat er beetje naar toe dat straks maar paar grote bedrijf zijn voor hardware software ben benieuwd waar dit hen gaat.
Als er markt voor iets anders is, ontstaan er vanzelf weer nieuwe partijen. Maar in de huidige markt is dat lastig. Als je ziet hoe klanten de duimschroeven aandraaien in tenders dan ontkom je niet aan schaalgrootte. Dat diezelfde klanten er voor zorgen dat de markt verschraald door hun eigen inkoopgedrag zullen ze later wel ervaren.
Zoals je zegt, in principe hoort de "vrije markt" te werken dat als er mensen ontevreden zijn met het huidige aanbod ze gewoon hun eigen bedrijf kunnen maken die het beter doet. Mede door onzin zoals patenten, copyright en omkoping van politici (voornamelijk in de VS) kunnen dit soort bedrijven vaak hun gang gaan en elke vorm van competitie vernietigen totdat ze nooit meer kunnen worden uitgedaagd.

Prachtig voorbeeld waar je dit ziet is met Amazon, vooral in de VS. Qua online shopping is er praktisch gezien geen alternatief meer voor Amazon en die hebben totale controle over de markt. Nu komen ze hier in Europa en spelen ze rustig het verdrijvingsspelletje hier door hun grote kapitalen uit de VS over te schepen om hier op oneerlijke wijze op te bouwen en anderen te verdrijven.

Mergers zijn gewoon een vorm van competitie onderdrukking, maar valt minder op, en mensen hebben niet het idee dat het slecht is, zoals bij een faillissement.

Competitie moet zijn op basis van kwaliteit en aanbod van product, niet op wie het meeste geld heeft om mee te beginnen. Helaas is dat steeds minder vaak het geval.
Off topic, maar ik vind het jammer dat het zo moeilijk is om als consument dit soort hardware in leven te houden/updaten. Heb zelf 2 ex4200 48 switches en software/firmware updates zijn een hel. 1 keer contact gezocht en om support te krijgen op mijn aangekochte hardware (welke helaas nog op naam stond van de verkopende partij) moest ik iemand van Juniper Duitsland laten komen om mijn installatie te laten beoordelen/certificeren... Dit zou 5000 euro gaan kosten.. voor 2 switches waar ik 120 euro voor betaald heb..
Off topic, maar ik vind het jammer dat het zo moeilijk is om als consument dit soort hardware in leven te houden/updaten. Heb zelf 2 ex4200 48 switches en software/firmware updates zijn een hel.
Dat wordt alleen maar erger.... Geen licentie, geen updates/support.
Of dit gaat naar het Aruba model. Waarbij je op een HPE Passport je support afneemt en je producten registreert.
Sowieso heb je bij HPE altijd support al is dat uiteindelijk wel beperkt tot hardware garantie en updates. Echte support krijg je na een tijdje niet meer, tenzij je daarvoor betaald.
Ik heb alleen ervaring met HPE netwerk (Procurve/Comware/Aruba) producten en daar rommelde het ook al een tijdje. Waar je vroeger alles kon downloaden is dit de laatste jaren ook strikter geworden.

Met de lifetime waranty van HPE Procurve waren ook al wat eigenaardigheden. via de officiele kanalen besteld wordt een product (op basis van serienr) zonder gezeur vervangen, iets via een ander circuit werd aangeschaft, bijvoorbeeld vanwege tekorten. Leverde al snel een discussie op met de supportdesk en kon je de spreekwoordelijke boom in. Of je nu een grote speler of een kleinere maakt niet zoveel uit.

Het begin van de Procurve tijd was toch leuker, mee naar de VS (Roseville) en gratis trainingen in Grenoble.
Ook nog mee geweest naar Grenoble... dagje skiën in Alphe d'huez! Het kon niet op toen.
Alleen denk ik dat de toenmalige director van de Benelux of Belgische Procurve divisie daar niet zo heel lang heeft gezeten.
Mijn contacten zitten nog steeds bij HPE. Vond het wel grappig. Het kon idd niet op, je betaalde toen alleen je hotel of de vlucht voor de rest werd je volledig in de watten gelegd.

Het kon idd niet op, enige eis was simpel, je mag 's avonds wel de beest uithangen maar 's morgens ben je bij de cursus .. .. geen uitzondering.
Voor professionele producten is dat vrij normaal. Leveranciers leven daarvan. Op de hardware wordt steeds minder verdient.
Dus dan maar 2x een EX4400-48P als leuke upgrade 👍🏼👍🏼
die firmware zijn wel te vinden met een om weg
Klopt jweb ook maar was een hoop gedoe. En lastig te controleren of je echt de laatste hebt.
Firmware / Software is easy te vinden, met een inlog @ Juniper support. Dus tell me wat is er nodig ??
Fijn nog zo'n merger waar NIEMAND profijt van zal hebben behalve de executives van HPE en Juniper. Niemand gaat hier een voordeel uit halen, omdat er op deze manier enkel competitie verdwijnt van de markt.

Misschien is HPE niet het beste voorbeeld (nog niet), maar overheden zouden bedrijven vaker moeten opbreken. Mijn voorkeursstemmen gaan in eerste instantie uit naar Microsoft, Google en Disney.
Juniper is een zeer grote speler in DC/Enterprise. HPE weer meer op Enterprise.

Het is de laatste jaren binnen HPE ook een allegaatje kwa Switch OS'en. Wij hebben een Flexfabric 59xx welke weer Comware heeft. Aruba 2930M switches met Procurve OS. Nieuwere CX series weer Aruba OS. Als beheerder is dat geen pretje. Maar goed, ze willen iedereen ook het liefst de Aruba Central cloud in hebben. Maar om het verhaal kort te houden..... Aruba OS is de enige voorgezette standaard binnen HPE Networking. Dus ben benieuwd hoe dit met Juniper gaat.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.