Justitie VS wil overname Juniper Networks door HPE blokkeren

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil HPE's beoogde overname van Juniper Networks tegenhouden. Volgens het ministerie is de overname slecht voor de concurrentie. De twee bedrijven zullen de overname verdedigen.

Justitie heeft op donderdag een klacht ingediend bij de rechtbank om de overname tegen te houden, schrijft het ministerie. De aanklacht stelt dat de overname, waarmee een bedrag van 14 miljard dollar gemoeid is, 'de hevige concurrentie tussen de twee bedrijven zal elimineren'. HPE en Juniper Networks zijn allebei grote aanbieders van netwerkapparatuur. Volgens justitie zijn het respectievelijk de nummers twee en drie op de Amerikaanse markt voor zakelijke wlan-apparatuur.

Als de overname wordt voltrokken, dan zouden twee bedrijven - HPE en marktleider Cisco - ruim 70 procent van de Amerikaanse markt voor zakelijke netwerkapparatuur in handen krijgen, stelt de aanklacht. Volgens justitie zou dat de prijzen doen stijgen, de innovatie op de markt verminderen en de keuzemogelijkheden voor klanten beperken. Dat is in strijd met sectie 7 van de Clayton Act, claimt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Die wet verbiedt overnames die de concurrentie 'aanzienlijk kunnen beperken of monopolies kunnen vormen'.

HPE en Juniper Networks zeggen in een gezamenlijke statement dat ze zich 'krachtig zullen verdedigen' tegen de aanklacht. "Wij zijn van mening dat de analyse van het ministerie van Justitie fundamenteel onjuist is en we zijn teleurgesteld in zijn beslissing om een rechtszaak aan te spannen om de afronding van de overname te verbieden." De twee bedrijven stellen dat de overname 'een complementair aanbod van netwerkproducten samenbrengt' en zeggen de deal hen beter in staat stelt om te concurreren met wereldwijd gevestigde netwerkbedrijven.

De beoogde overname van Juniper Networks werd vorig jaar aangekondigd door HPE. De overname is eerder goedgekeurd door verschillende concurrentietoezichthouders, onder andere in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

30-01-2025 • 20:35

21

Reacties (21)

21
21
14
3
0
6
Wijzig sortering
Er zijn noemenswaardige voorbeelden van fusieblokkades op basis van deze wetgeving:
- AT&T met T-Mobile (2011)
- Staples met Office Depot (2016)
- Haliburton met Baker Hughes (2016)
- Anthem met Signa (2017)
- Aetna met Humana (2017)

Er zijn ook voorbeelden van fusies die, ondanks bezwaren vanuit het DoJ, doorgang hebben gevonden:
- American Airlines met US Airways (2013)
- Comcast met NBCUniversal (2011)
- CVS Health met Aetna (2018)
- Bayer met Monsanto (2018)
Je zou denken dat de FTC hierover zou moeten gaan om het niet zo ver te mogen laten komen, waarom zou die anders nog bestaansreden hebben :?
Op het gebied van handhaving van antitrust wetgeving werkt de FTC samen met de anti trust afdeling van de DoJ. Zij zijn beiden bevoegd om hierin naar de rechter te stappen.
Door de jaren heen is er een soort verdeling tot stand gekomen wie wanneer optreed :

https://www.ftc.gov/advic...-antitrust-laws/enforcers
Het punt is dat de FTC niet naar de rechter moet, zij kunnen een overname blokkeren als zij gegronde redenen zien om dat te doen. Het onderzoek bij hen zal nog lopen, maar zoals we bij MS/Activision geleerd hebben is er een limit van hoe lang zo een onderzoek mag duren. En met een Trump administrator die heel de overheid in chaos gooit kan het zelfs zijn dat ook dat onderzoek voorlopig niet kan afgerond worden.
Er is geen onderzoek door de FTC. Bij het aanmelden van een merger stemmen de FTC en de antitrust afdeling van het DoJ onderling af wie deze in behandeling neemt, op basis van wie de meeste expertise heeft. Dat is hier dus het DoJ geworden.
(Ook dan is het normale review proces van toepassing.)
Ik vroeg me ook al af waarom Justitie naar de rechter stapt. Meestal is dat een waakhond die inderdaad de impact op de markt in de gaten houdt.
Yariva Moderator internet & netwerken 30 januari 2025 21:02
Wauw dit had ik niet verwacht maar fijn om te lezen. Inmiddels heeft HPE al de nodige overnames afgerond om marktaandeel te vergroten. En de innovatie bij Cisco is de afgelopen 10 jaar nou niet briljant te noemen. Tenzij je definitie van innovatie een nieuw licentie model opzetten is.
Het is ook niet zo dat al die HPE overnames nou geleid hebben tot betere soft- en hardware. Sterker nog, het meeste wat ze overnemen wordt eerst met veel bombarie aangekondigd, dan wordt het ergens semi-vaag in hun lineup geschoven waarbij alleen logo.png op de admin interface vervangen is om vervolgens een stille dood te sterven. Zie 3PAR en de flash-only net-iets-boven-de-MSA-gepositioneerde storagebak waar ik de naam alweer van vergeten ben.
Eens de meeste overnames die gedaan zijn door HPE zijn nu niet heel groot success. De overname van Aruba daarintegen wel, maar vooral omdat ze het echt als aparte BU hebben laten draaien voor jaren. Maar dan komt het puntje innovatie ook weer naar voren.
Want wat zijn nu de echte innovaties die Aruba (zelf) heeft voortgebracht binnen de networking?

En dan maar niet te spreken over de innovaties die Juniper zelf ontwikkeld heeft, ik kan ze niet echt noemen. Alles wat waarde heeft binnen het Mist portfolio bijvoorbeeld is ook aangekocht.

Laat ik dan maar te zwijgen over Cisco want alle innovaties die daar van komen zijn ook aangekocht. Neem bijvoorbeeld Meraki.

Zal ik ook als laatste Extreme-Networks maar noemen dan, want daar is het nog 10 stappen erger, dat hele bedrijf bestaat bij de glorie van overnames, de een beter dan de andere. Ik ken werkelijk geen enkele innovatie van Extreme die ze niet hebben aangekocht. Sterker nog ik ken een hoop vendoren die ze hebben gekocht en vervolgens de technologie van die vendor hebben verkwanseld.

Allemaal erg jammer dat dit zo in de afgelopen 20 jaar zo is gelopen.
Ach dat is toch ook niet zo heel erg raar...

Kijk eens naar de network markt de afgelopen 10 jaar en wijs eens een bedrijf aan dat echt met grote innovaties is gekomen. Alles wordt gedreven door commissies die de standaarden beheren en dat is maar goed ook. Dat neemt een heelboel innovatie mogelijkheden weg. Je kunt heus wel een 4Tbps netwerk poort maken maar als er geen standaard voor is dan is het heel erg moeilijk om daar iets mee te doen omdat de klanten daar niet op zitten te wachten ze kopen liever een apparaat dat zulke poorten bied die voldoen aan een standaard omdat dat het mogelijk maakt om ook apparatuur van een ander te kopen als dat zo uitkomt.

Die markt vraag zorgt er voor dat er weinig echte innovatie plaats vind en dat het voornamelijk software is en een net even snellere processor zodat die software meer kan doen iets dat redelijk langzaam gaat (snellere processoren ontwerpen is niet een heel erg snel process).

Dus als je wil groeien moet je of veel goedkoper zijn dan de concurrenten of je moet simpel weg markt aandeel kopen. En dankzij die aanwinsten kun je dan in ieder geval op papier je marktaandeel laten groeien, in werkelijkheid zijn het geen in-house ontworpen apparaten en blijkt het vaak moeilijk om de product lijnen van de voormalig concurrent in te passen in jouw aanbod. Zeker een HP is een lastig bedrijf omdat het heel erg het wij/zij denken aanhangt en het met regelmaat gebeurt dat managers die zo maar 20+ jaar voor het bedrijf werken niet zo blij zijn met de aankoop en de nieuwe producten en dus hun niet onaanzienlijke macht binnen het bedrijf gebruiken om die producten de nek om te draaien.
En iemand die al zo veel jaar voor het bedrijf werkt is moeilijk te stoppen want vriendjes te over...
Natuurlijk zijn er genoeg goede mensen die het beste voor hebben met het bedrijf maar als je kijkt naar de hoger geplaatste middle management laag en de lager geplaatste upper management laag dan zie je verrassend veel mensen die soms al van voor of vanaf de Compaq overname voor HP werken en die het contact met de klanten en soms zelfs het bedrijf al tijden verloren zijn. Dit is een van de redenen dat dingen binnen HP langzaam gaan, dat er vaak dingen op een dood spoor terecht komen en dat overgenomen bedrijven het heel erg moeilijk vinden om een plekje te vinden in de enorme dikke management lagen van het bedrijf.

Ik gok er op dat de overname door zal gaan uiteindelijk, maar ik vrees net als de meeste andere dat HPE al snel Juniper Networks als weer een "verslagen" concurrent simpel weg laat dood bloeden.
Ik weet niet wat jij bestempeld als innovatie maar software defined netwerk is toch wel een gamechanger in mijn ogen.

Een ander innovatie is het onboarden van OT netwerken met industriele switchen, dat gaat verder dan lauter een apart model dat wat aangepast is aan de fysieke omstandigheden maar ook daadwerkelijk de OT netwerk stack kan ondersteunen wat nodig is voor pakweg Profinet realtime (en al helemaal de isochronous real-time variant) of diepgaande redudantie binnen Profinet maar evengoed andere OT protocollen. Ik weet dat binnen de netwerk engineers er weinig kennis is over OT netwerken, ze zijn dan ook vrij nieuw op ethernet maar dit is echt wel een compleet nieuw segment dat zich aan het ontwikkelen is. (dan negeer ik nog de bijkomende eisen zoals ATEX of netwerken bij hoogspanning of het feit dat heel het OT safety verhaal nog niet gemigreerd is naar ethernet, zal sowiezo aparte safety netwerk apperatuur vereisen)
Valt wel keihard op dat van de klassieke netwerk fabrikanten enkel Cisco aanwezig is maar dat het dan wel ook Cisco is die de markt leid. Concurentie is Siemens, HelmHolz, Beckhoff en andere maar feitelijk als je en de OT stack wilt ondersteunen en je wilt vergelijkbare features zoals je dat van enterprise netwerken gewoon bent dan weet iedereen in de sector dat het enkel Cisco is.
Wel heeft HPE en Aruba stappen gezet om de markt te betreden gelet ze zich aangesloten hebben bij de organisaties achter de standaarden van oa Profinet maar een product line up heb ik nog niet gezien dus op dat vlak kan ik wel zeggen dat ze hopeloos laat zijn.

Een andere opvallende speler is Ubiquiti/Unify welke toch wel breekt met de klassieke netwerk vendors in mijn ogen. Ze zijn nog niet in staat om echt big enterprise over te nemen maar ze volledig wegzetten als iets voor de consument zou ik niet doen. Ze zijn in mijn ervaring namelijk razend populair bij kleine bedrijven met name diegene met veel vestigingen zoals winkels (let maar eens op de AP's bij het volgende trip naar de supermarkt) en van wat ik hoor van bedrijven die netwerken installeren is de enigste reden waarom ze het niet nog meer installeren bij klanten de lange levertijden en slechte beschikbaarheid. Of anders gezegd, hun market cap op de beurs is even groot als die van HPE, zijn al lang niet meer de kleine speler zoals ze vaak nog aanzien worden.
Als netwerk engineer ook bezig met het vergaren van informatie over OT. Heb je aanraders qua leesvoer? Hele interessante markt namelijk!
.

[Reactie gewijzigd door CrankyGamerOG op 31 januari 2025 10:50]

Ik kan dit alleen maar toejuichen. Juniper maakt prima spullen met een lange life cycle.
HPE daarentegen maakt het meeste wat ze overnemen daarna snel kapot en daar zit niemand op te wachten lijkt me.
Ik moet opeens aan 3Com denken. Goed spul destijds, en na de overname snel dood.
Ligt ereaan wat je goed noemt. De vroegere 3Com NICs waren erg bekend en goed. Hun "enterprise" switches, de 3Com CoreBuilders hadden nogal wat problemen. Op een gegeven moment (rond 2000) hebben ze enterprise markt verlaten en ging de LAN divisie over naar Extreme networks. Ik denk dat toen het verval is ingezet. NIC's werden commodity en hoewel dat in de jaren 90 inderdaad top was, werden ze daarna langzaam ingehaald door Intel en andere spelers.
Hey dank je voor de extra info.
Ik ken 3Com vooral uit de jaren 90, ik dacht altijd dat het verval ingezet was na de overname, vandaar mijn reactie. Maar het rommelde dus al eerder. In dat geval hebben ze goed getimed met verkopen. :)
Bij HPE zagen ze de bui al even hangen hoor. Ze hebben daarom ook gewacht tot Trump werd aangesteld om de overname af te ronden.
De aankondiging was pas op 10 januari vorig jaar, dit soort deals duurt enorm lang om overal ter wereld goedgekeurd te raken en hadden ze met alle moeite van de wereld nooit kúnnen afronden voor zijn aanstelling.
Ja zo'n deals duren lang en HPE had vorig jaar wel verwacht om af te ronden eind 2024, begin 2025. Verschillende mensen binnen HPE hebben echter effectief bevestigd dat ze de overname even op een lager pitje hadden gezet in afwachting van aanstelling van Trump. Net omdat ze verwachtten dat de Biden administratie moeilijker ging doen dan Trump.
ze hadden ze er nooit door kunnen krijgen qua termijn los van wie er president is

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.