Microsoft gaat Surface-pc's twee jaar langer driver- en firmware-updates geven

Microsoft gaat Surface-apparaten die Windows draaien twee jaar langer van firmware- en driverupdates voorzien. Voorheen stopte die updateondersteuning na vier jaar, dat wordt zes jaar. Het nieuwe beleid geldt voor alle apparaten die sinds januari 2021 zijn uitgebracht.

De firmware- en driverupdateondersteuning is een minimum; het komt voor dat Microsoft deze ondersteuning verlengt. Zo wordt de vijfde generatie Surface Pro nog tot januari 2024 van driver- en firmware-updates voorzien, terwijl dit apparaat in juni 2017 werd uitgebracht. Het bedrijf geeft aan de updateondersteuning voor alle Windows-Surface-apparaten te verlengen tot zes jaar.

Microsoft zegt niet waarom het deze ondersteuning heeft verlengd. Dit updatebeleid werd begin oktober bekendgemaakt via een aangepaste ondersteuningspagina, maar is pas recent ontdekt. De ondersteuning geldt niet voor Android-apparaten zoals de Duo-telefoons, waarvan de update-ondersteuningsperiode overigens is verlopen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-11-2023 • 20:50

49

Reacties (49)

49
46
34
1
0
6
Wijzig sortering
Het valt mij op dat steeds meer fabrikanten ermee gestart zijn om hun apparaten langer te gaan voorzien van updates. Deels zal dit weer een nieuwe vorm van verkooptactiek zijn maar deels denk ik dat zij ook lont ruiken. Het zal denk ik niet lang duren dat ook daar een wet voor komt met een minimale duur dat apparaten van updates moeten worden voorzien. Dus ja vroeger of later zal dat toch gaan veranderen en moeten fabrikanten aan zo'n wet gaan voldoen.
Komt ook gewoon omdat het spul vandaag de dag prima langer meekan als voorheen. Onlangs m’n mobiel uit 2018 vervangen, en dat was niet eens een topmodel destijds. Dat had voorheen nooit gekund. Ik heb ook een iPad (Air 2) uit 2014 die nog werkt, kijken we regelmatig wat Netflix op. De laatste absurde specs zijn voor de meeste mensen helemaal niet relevant meer vandaag de dag. Spul van een paar jaar oud voldoet doorgaans ook nog best prima.

Wel fijn dan als de boel nog wat jaartjes netjes updates krijgt dan ook. Zeker een vooruitgang.
Komt ook gewoon omdat het spul vandaag de dag prima langer meekan als voorheen.
Deels, zeker als ik b.v. kijk naar mobieltjes dan had je b.v. eerder een gemakkelijk verwijderbare achterkant en je de accu heel gemakkelijk kon vewisselen. Bij de hedendaagse mobieltjes zit de vaak achtekant ( vaak van glas ) verlijmd net als de accu en is het niet meer zo gemakkelijk.Zelfs als je zelf een beetje handig bent kan de achterkant barsten en ben je weer meer geld kwijt aan een nieuwe achterkant.

Maar wat ik een nog groter probleem vind bij latere generaties mobieltjes is vooral het scherm wat volledig gelamineerd is. Hierdoor kan je niet meer gemakkelijk het glas vervangen maar moet je meteen het volledige scherm vervangen. Zeker bij een al ouder mobieltje loont het zich dan niet meer omdat de prijzen van schermen dan hoger zijn dan de eigenlijke waarde.

Qua tablets kijk ik dan vooral naar b.v. de Surface Pro van Microsoft die je dus nagenoeg niet open kan krijgen zonder het scherm te beschadigen. Bij regelmatig gebruik zal zo'n accu dan misschien 2 a 3 jaar mee gaan en moet vervangen worden. Alleen, tja, de prijs van een accu valt mee maar de prijs van een nieuw scherm is een ander verhaal.

Vooral de oudere iPad's hadden nog een niet gelamineerd scherm net als nog de iPad 2021 versie wat als voordeel heeft dat je alleen het glas kan vervangen. Dat glas is op zich relatief goedkoop en het zich dan vaak ook nog zeker wel loont.
Het allerergste vind ik nog als niet alleen het scherm gelamineerd is maar er ook nog ééns allerlei flatcables op fastgelijmd zijn die vervolgens weer aan het moederbord vastzitten. Ik heb zelfs producten in de handen gehad waarbij het moederbord vastgelijmd zit op de achterkant van het scherm! En daarmee bedoel ik letterlijk gelijmt, niet een paar dubbelzijdige tapes.

Ik vind het daarom ook echt goed dat de EU zich met dit soort regelgeving bezighoud.
maar er ook nog ééns allerlei flatcables op fastgelijmd zijn die vervolgens weer aan het moederbord vastzitten.
Klopt, en dan is het een heel gepruts om die bandkabels dan zonder schade proberen los te krijgen. Vaker ook wel dat je dan zo'n bandkabels niet los kan krijgen en alleen in combinatie met een printje.
En daarmee bedoel ik letterlijk gelijmt, niet een paar dubbelzijdige tapes.
Hetzelfde als met accu's die dan wel met dubbelzijdige tape verlijmd ztten maa wel dan heel krachtige dubbelzijdige tape. Best wel link om dan die accu onbeschadigd los proberen te krijgen want tja, die dingen vliegen zo in de fik als je per ongeluk er doorheen prikt.
Vandaag de dag langer mee kan? Ik heb hier een paar homecomputers staan van ruim 40 jaar oud en die werken ook nog, mits je de consendatoren vervangt. Ook een Dell xps laptop die al 9 jaar volhoudt. Ik zie dat er weer een omslag is van wegwerp naar meer kwaliteit en dat is deels door (komende) wetgeving afgedwongen
Een Dell laptop is hier na 13 jaar bijna begeven. Deze kreeg problemen. Hij ging aan, na een tijdje veel blower herrie en dan na 1,5 uur spontaan uit. Heb de hele laptop nog uit elkaar gehaald en schoont geblazen met een luchtbus. Leek even te helpen, maar na een tijdje ging de laptop al na circa 5-10 minuten gebruik spontaan uit.

Maar gauw een andere 2e handse Dell gekocht en alle data overgezet.
Degelijk spul is Dell, maar HP is dat ook wel.
BIOS knoopcel batterij? Jouw verhaal klinkt als een lege knoopcel batterij. Vervangen en dan kijken of jouw klachten weg zijn. Kost je een 2 of 3 euro en 15 minuten werk.
he? Ik heb wel vaker meegemaakt dat een computer een lege bios batterij heeft gehad. Dan krijg je netjes een melding. Ik krijg hiervan helemaal geen melding.

Ik zou het nog kunnen proberen, maar ik heb al een andere laptop die veel beter is. En de vorige laptop heeft windows 10 die over 2 jaar niet meer up to date is. Dus laat maar.

In ieder geval bedankt voor de tip.
Dat van die xps is eigenlijk juist wat ik bedoel. Voorheen ging een laptop toch geen 9 jaar mee? Hoe dan ook, ik ben er ook blij mee hoor.

(Die home computer (5150?) is natuurlijk prachtig spul maar voldoet qua specs niet meer voor alledaags gebruik, wat ik eigenlijk probeerde uit te leggen.)
Wel grappig dat we roepen dat vroeger alles degelijker was (witgoed bijv) maar dat we bij computer en telefoon hardware eigenlijk al gewend zijn dat het na 2-3 jaar ‘op’ is :) en het verrassend vinden dat we er langer mee doen.

Verder heb je gelijk, ik koop mijn telefoon zo vroeg mogelijk na een release, dan kan ik er met security updates lang genoeg mee doen tot die ook fysiek op is.
Komt ook gewoon omdat het spul vandaag de dag prima langer meekan als voorheen.
Van vroeger ook, hoor. Er is een reden waarom Hyperion Entertainment nog altijd met enige regelmaat updates en upgrades voor AmigaOS 3.x uit de jaren 90 blijft leveren (naast het modernere 4.x, dat aan de lopende band updates krijgt).

Genoeg spul van vroeger kan nog prima mee.
Het zou meer sieren als de fabrikant de updates gelijk trekt met het einde van de OS ondersteuning van het device zelf. Nu gaat Microsoft dus 6 jaar lang het ondersteunen, maar windows 11 updates loopt waarschijnlijk nog een aantal jaren langer dan de driver updates voor de surface.

Wil je secure blijven, moet je dus een nieuwe surface (of wat anders) kopen ondanks dat windows wel secure blijft. Wat een milieuvervuiling.
maar windows 11 updates loopt waarschijnlijk nog een aantal jaren langer dan de driver updates voor de surface.
Goed punt ja want ik denk ook niet dat Windows 11 maar 6 jaar zal blijven als je naar andere Windows versies kijkt. Dan ben je genoodzaakt een nieuw tablet te kopen terwijl het oude tablet dan nog prima functioneerd.
Het gaat hier specifiek om driver- en firmware updates. Niet om de reguliere software-updates van Windows zelf. Zolang er dus geen kwetsbaarheid in een driver zit die niet door het OS afgevangen kan worden blijf je scure.
En hoelang denk je dat andere fabrikanten driverupdates blijven geven? Bij de grote A-merken zal het wellicht vergelijkbaar zijn met wat Microsoft doet, maar ik denk dat je het bij budget merken wel kan vergeten.
Klopt een update is natuurlijk alleen nodig als er een kwetsbaarheid in zit. Echter stel dat als de support voor een surface type is gestopt en windows 11 nog 4 jaar langer doorgaat, dan is de kans redelijk groot dat in die 4 jaar er ook een kwetsbaarheid in 1 of meerdere drivers voor de surface ontdekt zal zijn,
Die kans is aanwezig.
Maar in de Surface apparaten zal geen unieke exotische hardware gebruikt worden. Dezelfde hardware zal ook, misschien in iets gewijzigde vorm, met vergelijkbare drivers in andere apparatuur gebruikt worden. Ook die andere apparatuur zal niet eindeloos ondersteund worden (waarschijnlijk zal alleen de apparatuur van een paar A-merken enige vorm van ondersteuning hebben). Dus wanneer er een ernstig genoeg lek gevonden wordt in een veelvoorkomende driver niet niet meer actief onderhouden wordt, zal er op OS niveau iets gedaan worden waardoor het lek in de driver niet uitgebuit kan worden.

Vergelijk het met de exploits die enige tijd geleden werden gevonden voor Intel CPU's. Terwijl Intel en moederbordfabrikanten bezig waren met een patch voor de drivers, had Microsoft al een patch in Windows.
De patch in Windows was iets aan de grove kant, waardoor de performance iets verminderd werd, totdat de gepatchte drivers van Intel/ moederbordfabrikanten gebruikt konden worden, maar het systeem bleef wel veilig.
Dit zal raar klinken, maar heeft geen enkele technische redenen. Microsoft ontwikkelt dit onder de noemer van sustainability and ESG. Door deze langer te ondersteunen geven zij deze toestellen een langere levenscyclus.

Een grootte vraag die speelt bij multinationals en enterprises.
Dit zal raar klinken, maar heeft geen enkele technische redenen. Microsoft ontwikkelt dit onder de noemer van sustainability and ESG. Door deze langer te ondersteunen geven zij deze toestellen een langere levenscyclus.

Een grootte vraag die speelt bij multinationals en enterprises.
Buiten dat zie je dat de trend die een bedrijf zoals Fairphone startte door langere ondersteuning te bieden nu begint door te zetten bij andere firma’s. Samsung en Apple hebben de ondersteuning termijnen net ook verlengd. Dus nu komt dit naar Surface concurrent de macbook en ook Samsung tablets en laptops worden langer ondersteund. Google ging bij de nieuwe Pixel telefoons mee naar 7 jaar ondersteuning. Chromebooks zullen straks ook wel mee gaan. En vergeet niet dat Microsoft telkens naar de overgang naar ARM processors loert, zeker nu Apple succesvol de M chips is gaan gebruiken. Chip fabrikanten en fabrikanten van processors moeten nu ook mee door drivers te blijven maken voor oudere chipsets. Iets wat voorheen goede systemen snel obsolete kon maken. Verkoop van nieuw was het belangrijkste. Maar ben je niet duurzaam, dan gaat jouw verkoop van nieuw stokken in de huidige tijd. Dus ook microsoft moet met de surfaces wel mee nu. Of zewillen of niet. Alleen langere ondersteuning maakt de footprint heel snel significant kleiner zonder nu heel veel aanpassingen te moeten doen.
Het gaat om twee sorten ondersteuning.
Je hebt de hardware-ondersteuning in de vorm van drivers en firmware (wat Microsoft voor de recente modellen nu dus verlengd heeft). En je hebt software-ondersteuning in de vorm van updates voor het OS.
De OS (beveiligings)updates blijven gewoon via Windows binnenkomen, zolang de Windowsversie nog ondersteund wordt, ook wanneer er geen ondersteuning voor drivers en firmware meer is.

Bij Android en iOS zit alles in één, wanneer de fabrikant stopt met de ondersteuning van het toestel, krijg je helemaal niets meer, ook geen beveiloigingsupdates.
Misschien snap ik het niet helemaal maar wat voor driver en firmware regelt Microsoft precies voor hun (Windows) PCs?

CPU en GPU gaat al via Intel/AMD/Nvidia. Bij MoBos valt er zover ik weet meestal niet zoveel te updaten en Windows zelf blijft natuurlijk gewoon updaten (zolang de hardware voldoet).
Mijn Surface Pro 4 kreeg zeer lang updates en had ze eigenlijk ook wel nodig. Zowel de WiFi (marvell) de IR camera (windows hello) en het scherm waren verre van top. Helaas waren die bagger schermen niet te fixen met firmware waardoor ze allemaal dood gaan na een paar jaar.
Dan heb ik kennelijk geluk. Surface Pro 4 uit 2017 doet het nog prima hier, geen problemen het scherm. Wel nog altijd die hele vervelende connected standby bug, waardoor je batterij steevast leegloopt, ook na normaal afsluiten (dus geen sleep of hibernate). Dat ding moet dus altijd aan de lader, anders is ie na een kleine week alsnog leeg, zonder aan geweest te zijn.
Volgens mij was dit een mogelijke fix: klap je laptop alleen dicht als je de stroom hebt ontkoppeld. Dus lader eruit, dan pas dichtklappen.
Edit: goedemorgen, ik lees nu ook dat het bij afsluiten gebeurt. Maar wie weet werkt het!

Op een of andere manier zou Windows dan in een diepere slaap (C-state?) terecht komen dan wanneer de lader is aangesloten.

Wellicht hadden aangesloten accessoires ook invloed.

[Reactie gewijzigd door MulMonkey op 23 juli 2024 03:43]

Fast Boot uitzetten in Windows, dan gebruikt die c-state niet. Of het je probleem oplost weet ik niet. In theorie wel :p

https://www.windowscentra...e-windows-10-fast-startup
Er was een truukje voor via registry aanpassing. Maar de batterij is van zon slechte kwaliteit dat die snel degradeert totdat hij sowieso altijd aan de stekker moest. Verder weet ik niet meer wat eerder doodging, het scherm of de accu. Zonde want verder prachtig apparaat.
Hier een surface pro 7: flikkerend scherm (bij gebruik zonder adapter) en wonky USB-C; u moet de nieuwste firmware installeren, dan zal het wel over zijn 🤔 niet echt (echt niet), stuur maar een vervanger! Maar wel mooi dat ik straks nog ~3 jaar mijn hardware defecten kan fixen met firmware updates 🤣
Wat? Nooit last van gehad op verschillende Surface Pro 4's.
er is een vrij veel voorkomende screenshake fout door een defect in de aansturing van het scherm. Doet zich voor naar mate het apparaat ouder word en na langere tijd aan te staan. Je hebt geluk als je scherm uit een goede serie komt.
Kwetsbaarheden als Spectre en Meltdown waren geloof ik wel UEFI updates voor nodig vanuit de moederbordfabrikanten destijds. En de gemiddelde fabrikant gericht op de componentenmarkt (de MSI's, ASUS, Asrocks en Gigabytes zegmaar) waren daarin behoorlijk laks om deze fixes uit te brengen voor modellen die langer dan ~2 jaar op de markt waren destijds. Dat dit nu voor de Surface 6 jaar gegarandeerd wordt is opzich niet verkeerd, al is het niet zo strict noodzakelijk als het updatebeleid op bijv. Android omdat veel idd vanuit Windows zelf al komt.
Kwetsbaarheden als Spectre en Meltdown waren geloof ik wel UEFI updates voor nodig vanuit de moederbordfabrikanten destijds.
Dat is niet heel hard nodig. Het OS (Windows of Linux) laadt ook nieuwere microcode in tijdens het booten. Ook zijn die kwetsbaarheden minder een probleem in een secure bootomgeving, dus het is niet echt erg dat het systeem iets langer kwetsbaar is tijdens het booten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:43]

Nee. De microcode zit juist in de BIOS (UEFI). Deze wordt vervolgens door de CPU geladen bij het booten. Daarna wordt je OS pas geladen.
Uit de kernel message buffer van mijn niet-al-te-nieuw-meer-zijnde thuisserver met Xeon E3-1220 (Kaby Lake):

[ 0.000000] microcode: microcode updated early to revision 0xf4, date = 2023-02-23

2023? De laatste BIOS van het moederbord is van 2020. En toch draaien we nu microcode uit 2023. Maar... hoe kan dat dan :? Ik zal het je vertellen: het kan alletwee! Omdat de microcode in de BIOS ouder is dan die van het OS (hier Linux) wordt de nieuwere microcode tijdens het booten ingeladen en die uit de BIOS/UEFI dus effectief niet meer gebruikt. Dit doet Windows ook.

Dat het handiger is wanneer de gewenste microcode direct vanuit de BIOS actief is en niet uit het OS hoeft te komen, rechtvaardigt nog geen 'nee'. Het is natuurlijk niet erg dat je dit niet weet, maar waarom dan toch zo stellig? :)
Ja, ik heb zoiets toen ook gelezen, ten tijde dat Meltdown erg actueel was. Ik wist dat Microsoft (bijvoorbeeld) een soort van patch toe paste. Er waren PowerShell commando's voor om te laten zien welke "lekken" er nog aanwezig zijn omdat het inderdaad van beide kanten kan komen (BIOS update en OS patch). Maar ik wist niet (meer?) dat dit ook een Microcode betrof welke in de CPU geladen wordt.

Cool, thanks!
Het betreft alleen Microsoft hardware, dus geen zelfbouw spul. Zij kunnen eigen spullen inbouwen waarvan Windows Update niet de nieuwste drivers heeft of ze helemaal niet heeft. Firmware staat daar buiten is en uniek per model. Daarin kunnen ze zelf bugfixes, security fixes, feature updates en prestatieverbeteringen aanbrengen.
Microsoft gaat Surface-apparaten
Zoals anderen al schrijven geld dit alleen voor hun eigen tablets en laptops met Windows erop zoals dan b.v. de Surface Pro tablets.
Bv firmware update van de radio of webcam e.d. Waarschijnlijk niet door MS zelf gemaakt, maar zij moeten wel testen of de update ook voor de specifieke Surface geschikt is.
Tja betekent dit dat mijn webcam van de surface 3 weer gaat werken in Windows 11? Vermoeiend apparaat
Ben heel blij met Surface PC, doe er van alles mee en het kan ook. Outlook is tof om te gebruiken en het systeem is gewoon goed. Tevens zijn de middenklassers betaalbaar. De Surface is ook licht, voor mij een voorwaarde omdat ik zo nu en dan er mee werk op reis.
Wel, zoals het artikel al zegt; niet echt nieuw dus. Microsoft belooft dan wel 4 jaar ondersteuning, maar ze houden zichzelf daar letterlijk nooit aan en gaan nog jaren door na de originele EOL. De originele Surface Go is de enige waarbij Microsoft maar 4 jaar firmware updates voor heeft aangeboden.
* Ze houden zich "er letterlijk nooit aan"
* Ze hielden zich er bij de originele Surface Go wel aan.

Waarom dit rare, Amerikaanse, foute gebruik van "letterlijk" voor dingen die dus niet letterlijk zo zijn?
Als "letterlijk" langzaam de betekenis van "figuurlijk" krijgt vind ik dat nogal jammer.
Gebruik van letterlijk als woordspeling met versterkende bedoeling (als bijw. van graad: geheel en al, volstrekt, ten eenenmale, kompleet, bepaald) heeft al een langere geschiedenis. Het WNT geeft bijvoorbeeld als citaat uit 1888: Hoe gemeen zich zoo ook aan te stellen en letterlijk te hengelen naar een man!

Aan wat wordt gezegd of geschreven kan nu eenmaal helaas niet altijd een enkele of zelfs eenduidige (of enige) betekenis worden toegekend, dat maakt het voor mij aan de ene kant soms lastig, aan de andere soms juist ook leuk. Dat letterlijk in bovengenoemde betekenis gebruikt wordt, vind ik op zich ook niet zo verrassend, en meestal blijkt uit de context hoe het gebruikt wordt. (Soms niet natuurlijk)

In de post van Loller1 zou ik overigens niet hebben gekozen om nooit nog eens te versterken, maar Loller1 ziet dat kennelijk anders.

[Reactie gewijzigd door begintmeta op 23 juli 2024 03:43]

Ze zouden beter meer officiële support geven voor meerdere CPU’s
Ik draai Windows 11 al een jaar zonder problemen op een unsupported surface book.
Dat is net zo'n domme opmerking als de volgende:Waarom zou je wat anders dan Surface kopen?

Ieder merk heeft zijn liefhebbers en haters.

Wij hebben een Surface laptop, paar jaar oud. Is snel, degelijke bouwkwaliteit, goed scherm en strak vormgegeven en voor ons het belangrijkste er draait Windows op en er staat geen appeltje op MAAR ik ga niet lopen roepen dat anderen geen Apple producten zouden moeten aanschaffen. Ieder zijn ding, toch?

[Reactie gewijzigd door bapemania op 23 juli 2024 03:43]

Genoeg redenen lijkt mij. Goede support vanuit Microsoft die daar nu nog een schepje bovenop doet, de flexibiliteit van Windows en X86 met een goed toetsenbord en een touchscreen. iPads zijn geweldig in wat ze doen, maar iPadOS is te beperkt. Ga je naar MacOS, verlies je het touchscreen. Hier kan je heerlijk op tekenen, notities maken en tegelijkertijd er echt productief mee zijn omdat je desktop apps tot je beschikking hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.