Goedgekeurde elektrische steps en segways krijgen in Nederland kentekenplicht

Goedgekeurde bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, kickbikes en zelfbalancerende segways krijgen een registratie- en kentekenplicht. Zo moeten gebruikers en handhavers sneller kunnen zien of een voertuig gebruikt mag worden op de openbare weg.

Het gaat om apparaten die niet harder mogen dan 25km/u en een elektromotor hebben die niet meer levert dan 4kW. Deze voertuigen mogen alleen op de openbare weg gebruikt worden als zij zijn goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op dit moment zijn er volgens de RDW zeventien voertuigen die deze goedkeuring hebben gekregen, waaronder segways, kickbikes en de BSO-bus, de opvolger van de Stint.

Demissionair minister Mark Harbers schrijft dat er steeds meer 'nieuwe en innovatieve voertuigen' in Nederland zijn. "Slechts een deel daarvan is goedgekeurd en mag je gebruiken op de weg. Als voertuigen qua uiterlijk op elkaar lijken, is het lastig om te zien of dat specifieke voertuig is goedgekeurd. Dat vind ik onwenselijk, want niet-goedgekeurde voertuigen zijn niet veilig genoeg bevonden. De invoering van een kentekenplicht zorgt ervoor dat mensen én handhavers in één oogopslag kunnen zien of zij met dit voertuig mogen rijden."

Het is niet duidelijk wanneer de kenteken- en registratieplicht in gaat treden; het voorstel wordt eerst naar de Eerste en Tweede Kamer, en de Raad van State gestuurd. Zodra de plicht in werking is getreden, geldt deze direct voor alle bijzondere bromfietsen die nieuw worden verkocht. Huidige eigenaren krijgen een jaar de tijd om hun voertuig bij de RDW aan te melden voor registratie en kenteken. Voor deze eigenaren kost de kentekening 18 euro; normaal is dit 'ruim 50 euro'.

Het is nog niet bekend hoe het kenteken eruit moet zien. "Wel wordt sowieso rekening gehouden met de soms beperkte ruimte die hiervoor beschikbaar is op bepaalde bijzondere bromfietsen." De RDW schat in dat er op dit moment zo'n 5000 bijzondere bromfietsen op de weg zijn die onder de kenteken- en registratieplicht komen te vallen.

Elektrische steps met trapondersteuning vallen niet onder de bijzondere bromfietsen, maar onder fietswetgeving. Deze steps mogen wel de weg op, als ze aan bepaalde eisen voldoen. Deze steps hoeven ook niet vooraf goedgekeurd te worden en vereisen geen kenteken. Elektrische steps die volledig op de elektromotor kunnen rijden en dus geen trapondersteuning vereisen, worden wel gezien als bijzondere bromfiets. Er zijn nog geen elektrische steps zonder trapondersteuning goedgekeurd voor de Nederlandse wegen. Er zijn wel meerdere kickbikes die op eigen kracht kunnen rijden goedgekeurd.

Een voorbeeld van een goedgekeurde kickbike die als bijzondere bromfiets de weg op mag

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-11-2023 • 19:54

325

Reacties (325)

325
317
150
6
0
107
Wijzig sortering
Wat mij betreft geen probleem dat er wat reglementering rond komt naar veiligheid dan. Ik ben ervaringsdeskundige van een elektrische step en ongeval ermee gehad. Ik kruip op zo'n ding nooit meer op, tenzij misschien op een circuit, of goed wegdek en met beschermende kleding want fun zijn die dingen zeker wel.

Ik heb een tijd met een boosted rev gereden voor mijn woon-werkverkeer i.c.m. de trein. Toen ben ik eens heel grondig gecrasht, gewoon rustig cruisen maar een zonk in de weg en het stuur zo uit mijn handen geslagen. Ik zie het zo nog, mijn voorwiel ging naar links en ik vloog rechtdoor met betonklinkers die ik op me af zag komen. Dan weet je, this is gonna hurt big time!! Aan 25km/h over de klinkers schuivend tot stilstand gekomen. Ik had geen tijd om te reageren. Ik droeg een helm van de speed pedelec maar verder gewoon T-shirt/shirt (grote fout!!). In mijn leven nog nooit zoveel pijn gehad en flamazine gesmeerd. Ook al regelmatig artikels gelezen over spoedartsen die mensen binnen krijgen met meervoudige kaakbreuken, 10 of meer tanden kwijt, verminkt voor het leven. Ik heb waanzinnig veel geluk gehad, ik heb wel wat littekens op mijn armen en een nare herinnering maar that's it.

Ik heb ondertussen ook >40k km op de speed pedelec gedaan woon-werk, en geef mij dat toch maar hoor. Gaat 45km, true, maar daarmee kan je wel deftig in de ankers gaan en slecht wegdek is niet comfortabel maar op z'n minst niet meteen supergevaarlijk dat het zonder dat je't beseft je stuur uit je handen kan slaan.

Ieder moet doen wat hij/zij vindt wat het beste is natuurlijk maar als je't mij vraagt mogen ze steps ofwel afschaffen ofwel beschermende kledij verplichten + integraalhelm. Totaal geen gezicht maar je heb geen idee wat voor gang je gaat eens dat voorwiel onder je uit is.
Heel flauw misschien; maar je hoeft geen 25km/u te gaan hè. Ik heb een Stapstep, maar ik ga rustig aan door het verkeer. Want net zoals je zegt: veilig is het allemaal niet.

Je stuitert over de klinkers, want geen vering. Je kan niet echt een noodstop maken, want alleen een achterrem. Je kan geen richting aangeven, want je stuur gaat alle kanten op met die kleine wieltjes.

13km/u is hard zat en ik heb nog steeds het voordeel dat ik 'm makkelijk mee de trein in kan nemen. Deze apparaten hebben nog geen regels, maar ik zou m'n kind nooit op zo'n ding laten reizen. Die zien al die gevaren niet in. Een minimum leeftijd mag er wat mij betreft ook wel op.
Die zien al die gevaren niet in
Heel veel gevaren kun je helemaal niet zien op zo'n levensgevaarlijke plank (juist als volwassen) omdat je ook om je heen moet kijken in het verkeer. Een verzonken steen en je stuurtje schiet 180 graden de andere kant op met alle gevolgen van dien.
maar je hoeft geen 25km/u te gaan hè
Dat zeg je niet als je haast heb, als je in een opgefokte bui bent of nog erger als het regent met spekgladde wegen
maar ik zou m'n kind nooit op zo'n ding laten reizen
Maar papa mag wel in het ziekenhuis belanden??? |:(
Ik heb nooit die kleine wieltjes begrepen. Jouw benaming van onveilige plank vind ik volledig terecht.
Vroegâh hadden we steppen met luchtbanden. Ik hoef niet te vertellen dat alleen al door het gebruik van luchtbanden de stabiliteit toeneemt en de wielen waren stukken groter. Toegegeven, je kunt niet dezelfde trucs uithalen als met de huidige steps, maar die trucs horen ook niet thuis op de openbare weg. Oh, ik weet niet of die trucs ook kunnen met een elektrische step, dus misschien een onterechte opmerking.
Maar papa mag wel in het ziekenhuis belanden?
Ik neem aan dat als die dingen straks onder bijzondere bromfietsen vallen, je ook een rijbewijs nodig hebt, dus zeker zestien jaar moet zijn.
Ik had het niet duidelijk vermeld dat ik uit de vijf standen op de derde rijd.

0: geen ondersteuning
1: 6kmu
2: 13kmu
3: 20kmu
4: 25kmu

13kmu dus. Dan ga ik net zo hard als dat ik doorgaans fiets :p want je hebt gelijk: ook papa moet heel blijven. Het gaat mij er vooral om dat ‘ie handig is mee te nemen met de trein.
Ik zie regelmatig die elektrische steps lang scheuren met wel 25-30 km/u zonder helm of iets dergelijks en de politie doet er schijnbaar niets aan. Ik mag hopen dat je als automobilist niet verantwoordelijk wordt gehouden als zo’n step tegen je auto aan rijdt. Ze zijn namelijk totaal onverzekerd.
Ook volwassenen zien de gevaren niet in. Mijn eerste ritje op de StapStep leverde mij een permanente rugbeschadiging op. Geleende step, geen handleiding gelezen, geen goede instructie gehad. Stepje geeft abrupt gas als je stept maar blijkbaar ook als je een stukje naar beneden gaat. Evenwicht verloren en met de rug op straat. Veel au.
Laat ik dan net die uitzondering zijn die zich uitgebreid heeft ingelezen op de regels rondom steps, en ook alle adviezen van stapstep + wat er op YouTube te vinden valt.

Het is even een trucje wat je door moet hebben inderdaad. Na mijn jeugd op skeelers, skateboards en steps was het voor mij zo gewend.

Wel super vervelend voor je dat je eerste ervaring gelijk zo is verlopen :(
Dat jij je kind er niet mee laat rijden is aan de ene kant verstandig.
Beschermend zijn voor je kroost is meer als lovenswaardig.
En ja als ouder heb je zenuwen uit staal nodig want ze blijven het proberen.
Er is alleen een .... maar ...
Wat heeft je kind aan je als je er niet voor ze kan zijn.
Je zegt het zelf, in je bovenstaande post.
Ze gaan hard zat. Ja je kan je ook verwonden zowel fataal als met een beetje geluk enkel een gebroken tand als je over de straat loopt en struikelt.
Maar waarom dan die ene extra stap nemen en vrijwillig op zo een ding stappen.

Met 17 ben ik onderuit gegaan met een Puch (brommer).
Ben nu 38 maar loop hierdoor al met een kunstgebit rond en heb een kapotte knieschijf met dagelijkse pijn als ik moet lopen.
Knieschijf dus al kapot met 17 jaar jong.
Leuke is, ik woon sinds 2016 in Duitsland, Rijbewijs 2 jaar geleden verlengd en Duits.
Ik heb spontaan een motorrijbewijs, niet de kleine. De zware klasse.
Ondanks dat ik nooit op een motor heb gereden kan ik als ik wil nu de zeer zware motors rijden met veel vermogen.
Punt is. Dat zal ik dus nooit doen.
Al neem ik een paar rijlessen, en heb jaren ervaring met verkeer.
Het word mijn dood als ik die ene stap neem om wel er op te gaan.
(ook omdat ik door angst verkeerde beslissing kan en zal nemen mocht er wat voordoen)
Dus fijn dat ik die extra gratis kreeg, rijden zal ik daarmee nooit.
Zoals ik hierboven ook aangaf is dat ik uit de vijf standen op de derde rijd.

0: geen ondersteuning
1: 6kmu
2: 13kmu
3: 20kmu
4: 25kmu

13kmu dus. Dan ga ik net zo hard als dat ik doorgaans fiets :p want je hebt gelijk: ook papa moet heel blijven. Het gaat mij er vooral om dat ‘ie handig is mee te nemen met de trein.
Ik vind een stap step vele male gevaarlijker als een normale step

Met een snelheid bij steppen kan erg gevaarlijk zijn, en ook zag ik dat stap steps bij sommige merken onterecht denken dat er bij gestept word.. ik snap ook de hele logica niet dat die legaal waren maar steps met een normale gas hendel niet

https://www.youtube.com/watch?v=--EAij--Y2I

Ik heb ondertussen me 2 steps ingeruild voor een Electrische brommer, want geen vertrouwen in juiste regeling, en weinig zin in boetes van 300 euro
Ieder moet doen wat hij/zij vindt wat het beste is natuurlijk maar als je't mij vraagt mogen ze steps ofwel afschaffen ofwel beschermende kledij verplichten + integraalhelm.
Zolang de gevolgen en kosten niet enkel en alleen door de betroffen persoon worden opgevangen, maar we een collectief zorgstelsel hebben, mag er best naar gekeken worden naar algemene maatregelen, wanneer blijkt dat vrijheid blijheid met z’n eigen nadelen komt.

Een zijspoor: in Duitsland kan je als fietser verantwoordelijk worden gehouden voor hersenletsel indien je wordt aangereden terwijl je de moeite niet hebt genomen een helm op te doen. Ook als de andere partij schuldig is aan het ongeval.
Een zijspoor: in Duitsland kan je als fietser verantwoordelijk worden gehouden voor hersenletsel indien je wordt aangereden terwijl je de moeite niet hebt genomen een helm op te doen.
Maar eigenlijk zou dat toch niet uit moeten maken? Ik sprak laatst een jongen die al maanden concentratieproblemen heeft en parttime werkt omdat hij (door ijzel) op zijn fiets onderuit was gegaan. Ik denk dat de vraag van aansprakelijkheid veel minder belangrijk zou moeten zijn dan het feit dat hij mogelijk permanent hersenletsel heeft opgelopen omdat hij voor de racefiets wel een helm gebruikt, maar voor korte stukjes (boodschappen, woon-werkverkeer) niet. En dit is anekdotisch, maar het betreft 14.000 Nederlanders per jaar!
Zo laten de meest recente cijfers zien dat in 2022 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp belanden in Nederland. Hiervan hadden 57.000 fietsslachtoffers met ernstig letsel. Ongeveer een kwart van hen, ruim 14.000 fietsers, liep tijdens het ongeval hersenletsel op.
Dan zeg ik: lekker belangrijk wie er aansprakelijk is, ik ben sowieso het slachtoffer.
Even pragmatisch bekeken, maakt het voor het slachtoffer inderdaad niet uit, die zit sowieso met de gebakken peren van herstel en mogelijk permanente schade.

Voor de maatschappij maakt het natuurlijk wel uit of die de kosten draagt van deze 14.000 gevallen per jaar, of slechts de helft, indien deze konden worden voorkomen, of 0, indien het principe van volledig eigen verantwoording wordt gehanteerd.

Dat is natuurlijk alles erg kil en pragmatisch bekeken, de vraag is of je het als maatschappij moet willen. Want we zijn natuurlijk ook niet gebaat met mensen die door een enkel ongeluk, ongeacht de toedracht, er de rest van hun leven zonder maatschappelijke steun voorstaan.

Aan de andere kant moet je je wel afvragen of we het andere uiterste, vrijheid voor iedereen en de buurman betaalt wel voor je eigen pech of stommiteiten, nog wel moet willen. Wat dat betreft kan ik me er wel in vinden dat er nu streng wordt gekeken naar die steps, zodat we kunnen leren van die inmiddels jaarlijks 14.000 gevallen van hersenletsel bij fietsers en dat we het probleem niet groter maken onder het mom van "eigen verantwoording".
Aan genomen dat het de vraag is of de verzekering van de fietser dit moet betalen of zijn zorgverzekering of hijzelf. In het geval van de eerste twee komt het toch weer terug op de samenleving.
En ja, het klinkt hard, maar soms is het onterecht dat fietsers onder de beschermde weggebruiker vallen.
Een zijspoor: in Duitsland kan je als fietser verantwoordelijk worden gehouden voor hersenletsel indien je wordt aangereden terwijl je de moeite niet hebt genomen een helm op te doen. Ook als de andere partij schuldig is aan het ongeval.
Dit is iets wat verzekeringen soms proberen, maar meer uitzondering als regel. Er zijn genoeg uitspraken van rechtbanken die daar dan weer een stokje voor hebben gestoken.
In Nederland dan graag de aanpak; elk, elektrisch of anderszins, 'gemotoriseerd vervoermiddel' dat niet aan de regels voldoet zonder pardon rechtstreeks de schredder in! :Y)

Theoretisch klinkt het allemaal leuk, maar net als bij ieder verzinsel; niets gaat helpen bij 'een pakkans zo goed als nul' zoals we die in Nederland hebben...
Precies. DIt is veelal gespeculeer in de ruimte, zolang er eigenlijk vrijwel nergens op in het verkeer handhaving lijkt te vinden, behalve geautomatiseerde bekeuringssystemen, gaat niemand zich hier iets van aantrekken. Ik kan alvast meedelen: meer directe handhaving gaat er niet komen.
Zolang de gevolgen en kosten niet enkel en alleen door de betroffen persoon worden opgevangen, maar we een collectief zorgstelsel hebben, mag er best naar gekeken worden naar algemene maatregelen, wanneer blijkt dat vrijheid blijheid met z’n eigen nadelen komt.
Dat is makkelijk om te roepen.
Maar ik geef het je te doen exacte grenzen te duiden.

Alles in het leven komt met een bepaald risico.
Een maximumsnelheid per wiel-diameter zou imho de meest logische 1e stap voor de veiligheid zijn.

Zelf veel van die dingen moeten testen, en eigenlijk zouden steps die 25 km/u kunnen de wielen + vering moeten hebben die de (high/crazy-end) steps hebben die boven de 45 km/u in te stellen zijn.

Boven de 35-45km/u moeten er gewoon fietswielen op zitten.

Is gewoon natuurkundig te bepalen waar het gemiddelde omslag punt ligt tussen longitudinaal remmen en rotationeel remmen mbt de lengte en gewichtscentrum van de bestuurder.
En die momentversnelling dan gerelateerd aan de reactietijd van de bestuurder.

[Reactie gewijzigd door enchion op 22 juli 2024 15:58]

Dit vind ik wel een goeie.

Wat vind je dan van het feit dat je zwaartepunt een hoger ligt doordat je staat? Dat maakt het denk ik ook minder stabiel?

En van het feit dat je hoofd zich verder van de grond bevindt, waardoor het met een grotere kinetische energie tegen de grond kan knallen?

Zouden die dingen nog uitmaken / mee moeten wegen?
Ik zou boven de 40 liever een wat kleiner wiel hebben (beetje formaat motorwiel) en dan wat dikkere banden. Dat vind ik altijd wat raar bij die ebikes/speedpedelecs.. ze moeten wel op een fiets lijken om het imago maar dat is helemaal niet het meest veilige. Met 40km/h zo hoog zitten op die dunne bandjes...

Dikkere banden/vering en een lagere positie is een stuk veiliger.. gezien je toch wel gaat vallen uiteindelijk.. Als je dan de trappers er nog afhaalt en je voeten een vaste positie geeft dan heb je ook nog meer balans in bochten, maar dan heb je een e-brommer en dat is niet cool natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 22 juli 2024 15:58]

Hmm maar met grotere wielen heb je minder kans om over de kop te gaan bij een kuil of obstakel, toch? Dus niet liever hoge, brede wielen, met dikke banden, en een lagere zitpositie?
Ja tuurlijk alleen zit er wel een grens aan, je hoeft niet evengrote wielen als een offroad motorfiets te hebben op de weg, zoveel obstakels ga je daar toch niet treffen.
Maar niet even groot als een gewone fiets? Dat is toch een reden waarom die zulke grote wielen heeft (naast balans, maar dat lijkt me ook een goede reden voor electrische voertuigen)?
grote fietswielen geven je veel balans en weinig weerstand, dat is wel efficient maar niet persé veilig.. hiernaast hebben je banden weinig grip/oppervlak op de weg en zit je veel hoger waardoor een val harder aankomt. Ja hele kleine bandjes van een stepje kom je geen kuiltje mee over maar je hoeft ook geen 26''' wielen te hebben.. kijk bijvoorbeeld naar brommertjes die hadden rond de 14-16'' wielen dat is groot zat.
Ok goed om te weten, ik weet niet of er formules of vuistregels bestaan voor welke wielhoogte nodig is om een kuil of hobbel van een bepaalde hoogte over te komen zonder om te slaan, met een bepaalde snelheid. Zwaartepunt zal ook wel van belang zijn.
Ik heb dat gevoel dus al op zo'n eenvoudig Decathlonstepje (zonder accus dus echt steppen). Daarmee kan je al behoorlijk hard gaan en ben er ook al twee keer mee gevallen, en beide keren omdat het voorwiel op een of andere manier omklapt, die wielen zijn gewoon veel te klein. Wil niet weten hoevdat in jouw situatie moet zijn geweest.
Ik heb dat gevoel dus als ik 75+ers met 25km/h over de natte klinkers zie knallen... zonder trapondersteuning gingen ze nog geen 15. Je gaat vanzelf eens onderuit op zo een fiets en met 25km/h is dat een hele smak als je op leeftijd bent.
Ik ken het. Gelukkig had ik meer mazzel en ben ik er met een schrammetje vanaf gekomen, maar inderdaad in antwerpen vol op de weg terecht gekomen. Keurig netjes recht de trambaan over gegestoken (zodat het wieltje niet in de geul kwma), maar toen het gat in de weg erna niet gezien.

Gelukkig geen ander verkeer in de buurt en ruimte om gecontroleerd af te springen en weg te rollen, maar anders…

Nee geef mij maar wat grotere wielen. Elektrische fiets is prima.
Zolang men geen fatsoenlijk beschermende kleding draagt en je gaat op je smoel gaat het zeer doen. Maar zelfs met kleding, zelf een keertje met een scooter toen ik jong was weggeslipt. Leren jas, handschoenen helm, leren schoenen en nog steeds behoorlijk gehavend.

Het probleem is gewoon de kleding ongeacht waarop je zit, al ga je zoals je al zei 25 km/h gaat het zeer doen. En daar kan geen regelgeving tegen op. Een ongeluk zit in een klein hoekje, Heck ik ben zelfs een keer op mn plaat gegaan op kinderkopjes vanuit stilstand.

Het is niet voor niets dat ze malloten op een motor zonder kleding krijt noemen.

Ik snap dat de overheid wilt reguleren maar ik denk dat we meer baat hebben met fatsoenlijk rij gedrag en mensen laten inzien hoe gevaarlijk is, zelfs een duf stepje.
Tja, als je 25 km/u rijdt dan leg je 7 m/s af. Neem een reactietijd van 1 sec en een remweg van 3 m dan ben je dus 10 m verder voordat je stilstaat. 25 km/u op drukke wegen is gewoon levengevaarlijk.
Niemand heeft een reactievermogen van een seconde, eerder een derde daarvan.
Ja en dat ligt aan de elektrische step?

Een of andere klojo, verkeerde kant fietspad net op een leuke blinde hoek met heg, zelfs met leren jas en jeans, geen vel binnenkant rechterhand, gebroken linker elleboog, gebroken rechterpols, tanden kwijt, gescheurde kuitspier, bijna schedel onder een auto die nog net kon remmen. Fiets net zo goed. En dan geen kenteken/helmplicht en weet ik wat meer.

Gevaarlijk? Misschien. Gevaarlijker dan de gewone fiets? Geloof ik niks van en ik heb er op een gestaan. Je kunt zo voorzichtig zijn als je wil, ongelukken kunnen toch gebeuren. Als je het zelf niet doet dan een ander wel.
Hoewel het natuurlijk vervelend is, is het wel N=1. Ik heb ook lang op een step gereden en ik vond het een perfect vervoersmiddel. Sure, de kleine wielen zijn veel gevoeliger voor oneffenheden maar elk vervoersmiddel heeft zijn eigen punten waar je gewoon op moet letten.
Onder de streep geldt voor elk vervoersmiddel dat snel gaat (zelfs een normale fiets, berg af): je moet opletten en je aan de verkeersregels houden.
Voor het rijden van een motorfiets ben je in Nederland ook alleen verplicht om een helm te dragen. In de zomer zie je ook wel eens van die figuren met een t-shirt op hun motorfiets zitten terwijl ze 100+ km/u over de snelweg rijden. Regels omtrent beschermde kledij zullen waarschijnlijk dus wel achterblijven.
Nou met mountainbiken breek je ook wel eens wat, is part of the game.

Denk wel dat ze juist moeten kijken naar de kwaliteit step, dus grote robuuste banden en fatsoenlijke voorvering.
Je hebt op alles op twee wielen een zekere mate van additioneel gevaar...

Mijn fabriek standaard e-bike gaat ook 25. Ook al eens op volle snelheid mee in een autodeur gezeten omdat (sommige) mensen niet kijken voordat ze hun deur open zwiepen.
Ook twee weken moeilijk van gelopen, maar had heel anders af kunnen lopen.
Ga er echter niet minder om fietsen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 15:58]

Idd. Je loopt sowieso meer gevaar. Zeker als het mis gaat, is het gemakkelijk goed mis.

Toch vind ik dat er nog altijd een groot verschil is tussen een fiets/speed-pedelec op vlak van constructie mechanica. Die is in het geval van de fiets/speed-pedelec veel gunstiger om noodstops te kunnen doen. Je zwaartepunt ligt veel gunstiger en je hebt een frame dat tussen je benen zit. Je armen/schouders/poep maken ook een driehoek wat een pak moilijker uit de "haak" te trekken valt. Als je een gecontroleerde noodstop kan maken met 98% van je gewicht op het voorwiel, sla je niet zomaar over het stuur (als je't kan op die moment en genoeg afstand/grip hebt om tot stilstand te komen that is). Dat lijkt me op een e-step minder evident. Je staat er gewoon recht op en eens dat achterwiel van de grond komt weet ik niet hoe dat gaat aflopen.

In Belgie vind ik dat je nog het voordeel hebt dat je met een speed pedelec op de rijbaan mag rijden als de snelheid beperkt is op 50km/h of minder. Dat veroorzaakt haast dagelijks ergernis bij automobilisten. Tell me hoor, getoeter, dimlichten, mensen die letterlijk dwars op de baan mij de weg hebben versperd omdat ze vonden dat ik niet op de rijbaan mocht, automobilisten die me voorbijsteken en met raam open iets toeschrewen 8)7 , het is allemaal mijn deel. Het kruipt wel wat onder mijn huid maar ik blijf het wel doen puur voor mijn veiligheid. Nooit rijd ik met mijn Stromer op het fietspad (tenzij het moet).

Ik ben zelfs ooit eens een paar jaren geleden toen speed pedelecs nog niet zo bekend waren met zwaailichten en al staande gehouden terwijl ik geheel legaal op de rijbaan reed met een fietspad (van 50cm breed en blinde opritten). "En wat is meneer aan't doen misschien?" Die (omhoog gevallen arrogante) agent wist dus duidelijk niet dat ik wel degelijk op de rijbaan mocht. Hij zei nog, "ik zal het voor eens door de vingers zien." 8)7 Ik had niet echt de moed om te zeggen dat er niets door de vingers te zien was, maar goed, ik had geen gezin in gedoe met die overijverige adrenaline-agent :o .

Maar goed, het gaat hier over e-steps. Ik blijf erbij, met een motorpak en integraalhelm zou ik graag nog eens fun willen hebben op een circuit (met biljartlaken-wegdek), want dat is echt wel lachen hoor, ik snap het wel. Maar in het dagelijkse verkeer heeft de step voor mij totaal afgedaan.
Je beseft je dat bij motorrijden dit geen eens verplicht is en het nogal ecclectisch is om dit argument opeens op de voorgrond te plaatsen bij specifiek steps enkel omdat je zelf een keer ongelukkig gecrasht bent?
Dat stukje over steps met ondersteuning die de weg op mogen is nog maar sterk de vraag, ondanks dat deze pagina door mij weer te vinden is op de website van de overheid, loopt tegen mijzelf nog steeds de juridische procedure.
https://www.rijksoverheid...tep-met-trapondersteuning

Voor zover ik weet zijn er meerdere mensen in hetzelfde schuitje en is er nog geen positieve rechterlijke uitspraak over geweest. Dus totdat een rechter zegt “ja je hebt gelijk door alle mededelingen van de minister, is het inderdaad zo dat steps met ondersteuning zijn toegestaan op de weg.” zou ik hier enigszins een slag om de arm houden.

Als je wordt aangehouden met je step met ondersteuning, hier is de pagina met alle documenten bij elkaar: https://step.svrooij.io/
Ik snap de frustratie van velen over hoe die steps nu gebruikt worden wel.

Maar ons land loopt wederom achter de feiten aan, en dat is niet economisch. Denk aan al die mensen die wel verantwoordelijk met zo'n ding om kunnen gaan, en maar al te graag die laatste twee km's vanaf de trein naar werk/huis zouden komen.
Nu nog de elektrische fietsen en voornamelijk fatbikes. Er rijdt nu zoveel ongereguleerd rond op het fietspad in Amsterdam dat ik met mijn normale fiets bijna omver wordt gereden.
Vandaag 5x bijna omver gereden terwijl ik met gewone fiets en kind achterop op fietspad reed. Meerdere 12-14 jarige jochies op opgevoerde fatbikes zonder te trappen die zich over zowel weg tussen auto’s , op fietspad als over voetpad reden met 30-40km/u.

Ze rijden dus eigenlijk op een (electrische) brommer, die kenteken plichtig is en pas vanaf 16 jaar is toegestaan met rijbewijs. Bovendien op die plek alleen op autoweg toegestaan.

Komt nog bij dat ik het belachelijk vindt dat kinderen van die leeftijd “fietsen” hebben van 3000-5000 euro.

Mijn ervaring Gaat overigens niet om een stad, maar in een dorp. In de stad zie ik het nog erger voorkomen.

En nee, ben geen chagrijnige boomer of anti-electrische fiets.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 juli 2024 15:58]

Op het platteland is tegenwoordig weinig tot geen openbaar meer. De betere scholen zitten toch in de steden anders blijven ze op de dorpsmavo hangen.

Een transportmiddel wat dat kan is noodzaak en geen luxe.
We hadden in mijn tijd ook gewoon 'boeren' op school. Die konden het ook fietsen. En ja, die hadden vaak vanaf 16 een brommer/scooter, maar lang niet allemaal. Er is een reden dat die leeftijdsgrens er is. Zeker wanneer je je bedenkt dat in de dorpen het ook nog eens minder druk is in de meeste gevallen je je veel meer ruimte hebt om gek te doen.
Gezien het feit dat je mensen van het platteland boeren noemt daarmee laat je wel zien dat je totaal niet weet wat er speelt.
Ik zet het tussen aanhalingstekens om een reden. Niet zo kleinzerig doen. Ik kom uit Den Bosch, waar we veel dorpelingen uit Gelderland op school hadden die dus betere sociale voorzieningen tot hun beschikking hadden dan een stad als Zwolle. En ook dorpen die later deel werden van de gemeente werden gekscherend zo genoemd. Sterker nog, niemand van die mensen woonden daadwerkelijk op een boerderij, buiten één iemand en dat werd juist als iets tofs gezien.
Ik ben zelf ook geboren in een dorp en ondanks dat het gros geen agrariër is bestempel ik inwonenden daar wel zeer zeker als boeren, en ja, dat bedoel ik denegrerend. Als voorbeeld noem ik dan maar BBB-stemmers in combinatie met de omgekeerde vlag aan de woning, de useful idiots van de grootkapitalistische landbouwindustrie.

Woon overigens niet in een dorp.
We hadden in mijn tijd ook gewoon 'boeren' op school. Die konden het ook fietsen
Bij de Friese rijwieleflstedentocht zag je inderdaad altijd een paar groepjes jongeren die zonder al teveel moeite 240km op hun stadsfiets reden, dat deden ze bij wijze van spreken elke week (120km/week is realistischer natuurlijk). Ik vraag me af of dat ook afneemt.
Met een klassieke fiets geraak je er ook wel. Ik heb in mijn tienerjaren ook 6 jaar lang elke dag 15km enkel met de fiets mogen doen om naar school te gaan.
Ik woonde in Amsterdam en zat in Wormerveer op school. 16 kilometer enkele reis.
Ging altijd met de fiets door weer en wind.

Kinderen zijn tegenwoordig super verwend.

Natuurlijk is het mooi dat er tegenwoordig hulpmiddelen zijn die je ontlasten. En daar is op zich ook niks mis mee.
Ik woonde in Friesland en moest 8 kilometer naar school.. dat deden jongens uit het dorp hier op de 2tact scooter en dan met flink gang er in. Was opzich ook best leuk, zelf nog wat leren sleutelen en kon pas vanaf 16 (al hield niet iedereen zich daar aan). Wat dat betreft is een ebike veiliger, die gaan tenminste niet 120km/h.

Maar ik had het wel verdient door eerst 4 jaar zelf te fietsen en een rijbewijs te halen.. kinderen van nu stappen met 12 massaal op een e-bike.. en als vriendjes deze dan ruilen voor een fatbike model willen ze dit zelf ook.
Zie het positief: dit soort wangedrag gaat er hoe dan ook voor zorgen dat we binnenkort regulering gaan zien bij de elektrisch aangedreven tweewielers.
Alleen heb je niks aan regulering als er geen handhaving is. De enorme hoeveelheid fietsers die met hun neus op hun smartphone gedrukt zich door het verkeer banen zegt in dat opzicht genoeg. Heb ook al meermaals tijdens het werk meegemaakt hoe kinderen op elektrische stepjes of fatbikes (zonder te trappen) veel te hard en zonder te kijken de weg op schieten of onoverzichtelijke bochten nemen. Ik heb niks tegen die apparaten zelf, maar die horen gewoonweg niet gebruikt te worden door kinderen(!!) met een beperkt verkeersinzicht op de openbare weg.
Ik begrijp niet zo goed waarom er geen handhaving op is. Ik heb een perfect voorbeeld: vanuit huis hebben wij uitzicht op een uitvalsweg van de stad waar bijna wekelijks grote intergrale controles worden gehouden waarbij een tiental motoren de hele middag en avond auto's en scooters selecteren om mee te gaan voor een uitgebreide check door de politie, douane en belastingdienst. Die motoren zijn gretig en pakken echt alles wat ze kunnen, zelfs gewone fietsers die aan de verkeerde kant van de weg rijden.

Maar de lokale kauwgomballenpossies van 11-13 jaar die massaal op getunde fatbikes met ze mee en zelfs tussen ze door "fietsen" zonder trappen en duidelijk ver boven de 30 rijden... Ze kijken er naar maar doen er niéts mee. Alsof ze weten dat er ergens een grijs maasje is en ze er niets mee kúnnen....

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

Ik denk dat het simpelweg niet de opdracht was. Ik heb als karige student ook regelmatig een politie gepasseerd zonder werkend licht (vind ik nu schandalig van mezelf). Maar alleen als ze daar op controleren dan controleren ze daar op.

Dat ze fietsers aanhouden aan de verkeerde kant van de weg is dan weer wel opmerkelijk inderdaad.
Ik heb ook nooit begrepen dat het toegestaan is om met in-ears in te fietsen. Zelfs zonder ANC hoor je geen bal. En ja, dat mag wat bij betreft ook betekenen dat je gewoon helemaal geen koptelefoon op mag hebben (omdat het verschil niet te controleren valt). Hooguit dat ze iets doen met certificering en je bijv. open-ears of de ouderwetse knoopjes-in-ears (die herkenbaar moeten zijn), wél mag dragen.

Wat dit betreft is het duidelijk dat de algemene regulering rond veilig fietsgedrag niet helemaal op orde is, zeker wanneer je je bedenkt dat we zo'n hoge fietsdichtheid hebben hier.
In een beetje moderne auto hoor je ook bijna niks meer van buiten hoor.

Je mag ook gewoon rijden als je doof bent aangezien men uit gaat van zicht en niet van gehoor.

Headset op op de fiets maakt het leven een stuk comfortabeler in de winter, want dat isoleert ook gewoon tegen de kou.
Ja, maar dat is een auto, geen fiets. Je bent minder kwetsbaar, en de plekken waarop je rijdt ben je óf beter op je hoede door de training die je hebt gehad tijdens het halen van je rijbewijs en de ervaring die je opdoet, of zijn veel meer gestructureerd doordat duidelijk is waar en welke kant je op moet rijden. Verder heb je een luide manier van waarschuwen van je medeweggebruikers die zeer onderscheidend klinkt met een claxon. Ook heb je veel minder keuzemogelijkheden om ergens heen te rijden op specifieke momenten. Dat vind ik dus geen één op één vergelijking. En ik ben ook tegen het spelen van harde muziek en al helemaal een koptelefoon op in de auto terwijl je rijdt (en ik weet dat mensen het doen).

Dove mensen zijn beter gewend te anticiperen op hun omgeving op zonder gehoor. In-ear-headsets (wat is waar ik het vooral over had, maar ik ben ook tegen het dragen van over-ears), wat de meeste mensen gebruiken, helpen niet tegen de kou. Daarnaast kan je ook bijv. een muts over je oren dragen.
Ben ik het niet mee eens. We hebben allemaal “fiets examen” gedaan op de basisschool al. Ook met een muts op hoodie op vind dan net zo kwalijk. Een hoodie of capuchon verminderd vaak ook nog eens het zicht.

Je moet gewoon kijken voor je wat doet als fietser ongeacht wat je op je hoofd hebt en dat schiet er heel erg bij in.
Een hoodie en/of muts stopt het geluid amper. En hoewel het het zicht inderdaad kan verminderen, zijn ze prima te gebruiken op een manier dat dit niet zo is.

Doet iemand dit wel (denk ook aan die hele losse capuchons op winterjassen waardoor je niet achterom kan kijken als je ze op hebt) dan moet handhaving kunnen plaatsvinden.
Doet iemand dit wel (denk ook aan die hele losse capuchons op winterjassen waardoor je niet achterom kan kijken als je ze op hebt) dan moet handhaving kunnen plaatsvinden.
Ik denk dat we handhaving wel voor zinnigere dingen in kunnen zetten.
Als je agenten langs de kant hebt staan om opgevoerde scooters te pakken, kun je ook langskomende fietsers aanspreken. Ik zeg verder ook niet dat ze iedere fietser die ze zien rijden moeten controleren oid. Alleen dat als de mogelijkheid zich voor doet ze dit mee kunnen nemen.
Die in ear dopjes hebben ook anc en dan hoor je ook niets meer
Niet alle TWS hebben ANC, en ik zei 'zelfs zonder ANC', als in dat je met eargels in je oorkanalen hoe dan ook veel te weinig hoort om veilig in het verkeer te zijn. Zeker als je gewend bent om op basis van je gehoor te acteren (dove mensen zijn natuurlijk beter in het anticiperen zonder hun gehoor).

Veel TWS hebben dan wel weer een transparantiemodus, maar dat is nog steeds niet hetzelfde als gewoon je natuurlijke gehoor. En de afhankelijkheid van een goede werking icm batterijduur is ook niet handig.
Sommige dingen moeten gewoon niet door de overheid gedaan worden. Zoals het opvoeden van de kinderen. Als een kind gewoon te hard gaat en in de ziekenhuis beland, terwijl papa en mama doodleuk zit te appen tijdens het autorijden. Dan weet je al hoelaat het is.

Ik rij bijna dagelijks in amsterdam (werk), je wilt niet weten HOE ASO de mensen zijn tegenwoordig, en niet alleen de fietsers! Laatst was het een buschauffer van Connexxion, die had mij afgesneden op de A1/A10, terwijl er een file was van 20 min.

Een beter wereld begint bij jezelf.
In een file valt niet veel af te snijden en in veel gevallen heeft de connexxion gewoon voorrang. Is dus niet de beste use-case.
Geloof me als je op de a1 rijd met een file van 25 min. Zie je net voor de afsplitsing naar noord en zuid a10, zie je ineens een connexion bus van de 3e rijbaan naar de 2e rijbaan ziet schuiven, dat is ronduit gevaarlijk en asociaal. Dan weet je hoelaat het is. Aangezien dat je niet kan inzien en daar niet rijdt, snap je dat niet.

Het ligt aan de mensen, niet aan de regeltjes.

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 22 juli 2024 15:58]

Wat is het gevaar van een bus die van rijbaan verandert in een file?
De derde rijbaan naar zuid rijden ze altijd 50 of sneller en net voor de afsplitsing ineens afsnijden, terwijl de bus vanaf afslag Diemen / ijburg op de snelweg komt. De chauffeur heedt alle tijd van de wereld tijdig achter aan te sluiten bij de rest.

Rij maar eerst op de a1 naar a10 voordat jezelf commentaar gaat geven. Precies op dezelfde punt waar aan de overkant een week eerder een zwaar ongeluk was gebeurd met een motor.
Dit is toch waar de busbaan ligt? Die ligt daar niet voor niets. De bus heeft een dienstregeling te rijden en een preferente positie. Die MAG dus de file voorbij rijden. Het probleem is eerder een randstad-probleem: niemand gunt een ander ook maar een meter asfalt.
A1 NAAR A10-Noord, Waar is de BUSBAAN!

https://www.google.nl/map...1,4.9712134,17z?entry=ttu

Ga eerst je eigen onderzoek doen! Misschien eerst je rijbewijs (opnieuw) halen voordat je onzin kraant!

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 22 juli 2024 15:58]

Doe ‘s een beetje vriendelijker zeg…
In die link die je stuurde, bussen mogen op de vluchtstrook.

Als ik zeg, dat een bus die van de 3e rijbaan naar de 2e rijbaan erin gaat knallen op de A1 naar A10 NOORD. De link dat je stuurde is de A10-ZUID naar A1. Als je de A1 naar A10-Noord (Rijbaan 3,4,5 + vluchtstrook), Ja dat is voor bussen.
Wat heeft het al dan niet weten of er een busbaan op een locatie ligt te maken met het opnieuw moeten halen van een rijbewijs? Stomme opmerking en Tweakers onwaardig.
Commentaar geven op iets waar je geen kennis en ervaring op hebt is zeker tweakers waardig?

Al helemaal als je niet een beetje onderzoek gaat doen. Dat is het probleem. Ik lever locatie en situatie aan met feitelijke stukken terwijl alleen maar onzin kraait. Dat is het verschil.

Omdat mensen geen ruk om geven, daarom mensen gedragen tegenwoordig zo.
Connexxion kan m’n kont kussen. Buiten de bebouwde kom ben je gewoon een bus en heb je helemaal geen voorrang. Zelfs binnen de bebouwde kom moeten ze gewoon oppassen en de meeste chauffeurs wachten dan ook gewoon slim een paar auto’s af om er dan achteraan te rijden.

Op de snelweg heeft bus geen bijzondere voorrangsregels.
Waarom denk je dat er busbanen bestaan, ook op de snelweg?
Ja maar dan heb je er geen last van dat je “zomaar” wordt afgesneden, want daar hoor je niet te rijden. Dat is geen speciale “voorrangs regeling” want als de bus er af wil zal hij zich gewoon aan de normale verkeersregels moeten houden.
Zoals het opvoeden van de kinderen.
Denk je werkelijk in deze tijden dat ouders nog fatsoenlijk bezig zijn met opvoeden? Daar hebben ze gewoon geen tijd voor. Meestal is het opa en oma die dat regelen, de opvang of de basisschool waardoor er amper meer gezag is en kinderen net zolang zeuren totdat ze een fatbike of e-step cadeau krijgen met dus alle gevolgen van dien. Daarom moet de overheid dus wel ingrijpen.
Positief? Die regulering maakt ook alles duurder. Dat kenteken is duurder, de registratie kost geld, handhaving kost geld, bij verkoop meer administratie etc. 30-40km/uur mag sowieso niet dus handhaaf dat eerst.
handhaaf dat eerst
Leuke post!

Als in; de politie die geen noemenswaardige mogelijkheden (mensen/middelen/prioriteiten/etc.) heeft om nu nog iets te veranderen aan 'de totale wetteloosheid' van het huidige verkeersbeeld in grote steden moet nu ineens weer gaan handhaven? Waarmee dan?

Krijgen ze ineens gratis 10.000 rijdende robots, met uiteraard de nieuwste AI, om 11 jarigen met opgevoerde fatbikes te bekeuren? :+
Oh, wacht even, bekeuren kan pas vanaf 12 jaar...
Oh, wacht even, bekeuren kan pas vanaf 12 jaar...
Illegale voertuigen (zijn ze nu ook al, zonder trapondersteuning/volautomatisch mag het sowieso niet de weg op) kunnen in beslag genomen worden als daar voldoende aanzet voor is. Aangezien ze geen kenteken hebben kan een WOK status niet, maar als dat er straks wel is, is dat een makkelijkere oplossing. Dit kan ook op chassisnummer (wat ze dan ook moeten hebben) zonder kenteken.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 15:58]

Je kunt alleen (tijdrovende!) inbeslagnames doen als er beschikbaarheid en prioriteit bij de politie is, dat is in de afgelopen decennia stukje bij beetje wegbezuinigd 'op mysterieuze verdwenen' en is nu in de verste verte niet meer te bekennen...

Het risico dat de politie je illegale vervoermiddel inbeslag neemt is nog net geen nul, maar daar wel zo dicht tegenaan dat het niemand meer zal tegenhouden, wat je daarom ook terugziet op straat, logica!
Absoluut een goed punt, maar ik ging alleen in op de mogelijkheid.
Die "mogelijkheid" is er praktisch dus nauwelijks tot niet.

Dat is overigens ook zo ongeveer de kortst mogelijke samenvatting van een groot probleem in politiek en/of ander bestuur; het is meer en meer een opeenstapeling van 'papieren werkelijkheden' die daarom praktisch telkens minder relevantie zullen hebben in de echte werkelijkheid.
Ga jij even van baan wisselen naar de politie om dat te gaan doen dan? :+

Er is geen beschikbaarheid en geen prioriteit...

'Reglementaire dreiging' heeft geen enkele zin, iedereen weet dat de praktische kans dat je bekeurd gaat worden en/of je fatbike (of ander illegaal/opgevoerd/etc. vervoermiddel) kwijt raakt zo goed als nul is!
Als kenteken plicht ervoor zorgt dat de helft van die dingen van straat verdwijnt is alleen maar goed. Kunnen kinderen zelf niet meer fietsen? Natuurlijk wil elke tiener een brommer, maar je moest gewoon wachten tot je 16 was. Nu heeft elke knurft een e-bike of e-nogwattes onder de kont. Als je vroeger op de sparta met op school keam was je een sneue opa. Nu ben je sneu omdat je geen e-bike mag of kan betalen.

Omgekeerde wereld. E-bikes vallen gewoon onder de snorfiets en sinds daar nu een helm plicht voor is. Zal het snel klaar zijn met die dingen. Want helm op is no go.

Trouwens was brandstof eerder nog één dingetje, maar nu hangen ze elke nacht bij papa en mama “gratis” aan het stroom.
Het overgrote deel van de gekentekende scooters gaat ook veel harder dan ze zouden mogen. Enkel de werkelijke pakkans extreem verhogen gaat nog helpen tegen opvoeren/illegale voertuigen en idioot verkeersgedrag, niets anders. Lees; de regels zijn er allemaal, maar de handhaving is van 'druppel op gloeiende plaat' niveau.
In Utrecht aardig wat mensen met een speedpedelec die hun kentekenplaatje eraf halen en dan voluit op het fietspad rijden zonder helm. Er is toch geen handhaving. Bij ons in de straat ook drie mensen die dit zo doen. Zijn zoontje van 8 rijd op een opgevoerde fatbike. Dat soort mensen die gewoon anderen in gevraar brengen.
Om die reden, dat mensen zich niet aan de regels houden door gebrek aan handhaving, krijgen we dus overheidsbeleid gebaseerd op wantrouwen. Dus als we vinden dat de overheid op basis van vertrouwen beleid gaat voeren moeten burgers zich ook volwassen gaan gedragen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 15:58]

Klinkt als een bepaald partijprogramma :)
Maar helemaal mee eens. We krijgen niet alleen de regering die we verdienen, maar ook de regels.
De spartamet heeft ook kenteken nodig. Meer dan redelijk dat ebikes dat ook krijgen. Dat je zelf mee trapt deed je op de sparta met ook
Bij mij is een paar straten verderop een politiebureau, maar ik kan werkelijk de keren dan ik een politie auto gezien heb in dit dorp de afgelopen twee jaar op 1 hooguit 2 handen tellen. BOAs zie ik ook nooit.
Er lijkt bijna geen handhaving meer te zijn tegenwoordig. Wat al die agenten zitten te doen weet ik ook niet.
Fatbikes van de meeste gebruikers zijn waarschijnlijk geen 3000 tot 5000 Euro, maar eerder rond 1200 Euro. Het zijn vaak goedkope fietsen uit China met goedkope onderdelen die in Nederland bijna niet te krijgen zijn. Met een beetje mazzel gaan ze snel kapot, zijn ze niet te repareren en wordt het weer rustiger op het fietspad. 8-)
Laten we het hopen!
Maar ik vraag mij ook af of een fietsenmaker waarbij zo'n fatbike of step die binnenkomt, (als het al mogelijk is) gaat repareren? Hij (en de eigenaar vaak ook) weet toch dat ze niet zijn toegestaan op de openbare weg? Zou mooi zijn als dat gewoon geweigerd werd om te repareren..
Handel is handel toch? Het zal eerder daarvan afhangen of de onderdelen beschikbaar zijn en het apparaat überhaupt te repareren is. En of de eigenaar bereid is de reparatiekosten, voor een Chinees product, naar Nederlandse tarief wil of kan betalen. De onderdelen zijn in de regel de kosten namelijk niet, maar als je als fietsenmaker de klusjes voor het uitzoeken hebt kan je wel een degelijk uurloon verlangen.
Handel is handel toch?
Ik ben al jaren geen fietsenmaker tegengekomen die binnen een week tijd had. Dus ik denk dat ze genoeg te doen hebben als ze alleen legale voertuigen repareren.
Meerdere 12-14 jarige jochies op opgevoerde fatbikes zonder te trappen
Die mensen zijn al in overtreding. Ik weet niet hoe een kentekenplicht voor elektrische fietsen in het algemeen dat probleem oplost, tenzij er flitspalen en andere geautomatiseerde systemen komen misschien.
Edit: op de verkeerde gereageerd

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 15:58]

Dat valt mij ook vaak op idd, kinderen op elektrische fietsen van duizenden euros. Zijn die dingen gestolen ofzo.

Ik heb ook een tijd een elektrische step gehad, daar durfde ik zelden de maximale snelheid mee. Maar hier zie ik kleine kinderen in het verkeer op de straat volle snelheid gaan. Verbaast me dat daar niet meer ongelukken mee gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 15:58]

Nee die zijn niet gestolen hoor. Als je kijkt naar de verzekeringsbedrijven zie je ook dat ze nog steeds verzekerd kunnen worden.

Oh wacht.
Komt nog bij dat ik het belachelijk vindt dat kinderen van die leeftijd “fietsen” hebben van 3000-5000 euro.
Ze zijn er, maar verreweg de meeste die je ziet zijn dat bij lange na niet. Je koopt (helaas!) al ruim onder de €1000 een fatbike die zonder 'ingrepen' van 25km/h naar 50 km/h gaat... ;(

Zoals een advertentie van een €899 kostende fatbike het met ongepaste trots vermeld:
"... maximale snelheid van 25 km/h ... Echter kan deze snelheid makkelijk worden opgevoerd naar 50 km/h in het menu van het scherm."

En daar zie je in de grote steden dan hele hordes kinderen van 'zeer ruim onder de 16' op scheuren. Dat kan uiteraard alleen maar heel lang heel goed gaan! Toch? |:(
En nee, ben geen chagrijnige boomer of anti-electrische fiets.
Ik snap de frustratie als je (bijna) omver wordt gereden, al klinkt het enigszins overdreven. Ik woon in een grote stad, fiets veel en dat gebeurt me niet 5x per dag. Misschien dat de fout dan ook deels bij jou ligt, of dat je enigszins overdrijft?

Het feit dat je je druk maakt over de prijs van "fietsen" van andere kinderen is toch een kenmerk van een chagrijnige boomer. Wat voor "last" heb jij van het aanschaf-bedrag van iemand anders zijn fiets?
Ze rijden dus eigenlijk op een (electrische) brommer, die kenteken plichtig is en pas vanaf 16 jaar is toegestaan met rijbewijs. Bovendien op die plek alleen op autoweg toegestaan.
Dit is dus eigenlijk een beetje het probleem dat dat dus niet zo is.

Je verkoopt, veelal gesubsidieerd, vervoersmiddelen waar je geen eisen aan stelt en die niet gekeurd worden, vervolgens laat je iedereen daar op rijden zonder beperkingen qua rijvaardigheid.

Als klapper op de vuurpijl zet je er ook geen verzekeringsplicht op.
Komt nog bij dat ik het belachelijk vindt dat kinderen van die leeftijd “fietsen” hebben van 3000-5000 euro.
Fatbikes zijn voor veel minder te koop, als je beetje zoekt heb je een fatbike van 750 euro... denk maar niet dat die kids met een fatbike van 3k-5k rondrijden, dat geloof ik geen seconde

Verder wel eens dat dit gereguleerd moet worden, want ook fatbikes mogen niet harder als 25, wat ik persoonlijk wel prima vind

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 15:58]

Paar weken geleden een kind van 11 op een electrische step die een volle 20km/u zicht recht in de flank van mn fietse boorde. Mn 9 jarige zoon reed gelukkig rechts van me ipv links . Ik ben nog steeds herstellende , fiets naar de knoppen .

Kwam uit zo'n voetgangers steegje , compleet blind om van de weg te zien totdat je er 2 meter vanaf bent en dan die je er niets meer aan.

Ergens heb ik wel een gedachte in mn hoofd 'als dat nu een kind van 11 was op een Decathlon fietsje , die gaan ook 20 als ze aan het crossen zijn'. Punt is dat het toch echt een andere impact is dan. Nu springt het jochie van de step af in paniek waardoor die op volle snelheid zich in mn fiets boord.

Maar goed. Kind van zo jong kan je ook niets kwalijk nemen . Die moeten dat (op een harde manier?) leren.

Maar ... De ouders die dus denken dat het goed is om zulke jonge kids met een illegaal voertuig het verkeer in te sturen .. ik snap het echt niet.

Kentekenplaat of niet, het gaat er om dat die dingen nu blijkbaar voor iedereen betaalbaar en haalbaar zijn, zelfs vele, VELE kinderen hier van nog geen 12. Of het nu een klein vouwfietsje is. Een fatbike , of een Xiaomi step ... Allemaal net een gashandeltje en een bestuurder die net zn fiets examen heeft (of nog geen eens ) .

Ze moeten gewoon niet zo makkelijk te koop zijn . Geen import uit buitenlandse webshops , enige vorm van controle of verantwoordelijkheid bij de winkels , ik weet het niet... Iets.

De politie kan er hier gewoon niet tegenop .
Als je 11 bent moet je dit zoiets zo zachtjes aan wel kunnen inschatten? Dan ga je bijna naar de middelbare school.
Nee, dan kun je dat nog niet inschatten. Of misschien wel inschatten, maar die kunnen nooit fatsoenlijk de consequenties overzien. Daarom is het zo ongelofelijk gevaarlijk dat juist de doelgroep die blind is voor de gevaren en gevolgen er zo onvoorzichtig mee om gaat. Een tijdje terug zag ik een kind van een jaar of 12 op zo'n opgevoerde fatbike in een onoverzichtelijk T-splitsing de binnenbocht nemen met een rotvaart. Als daar op dat moment een auto tegemoet was gekomen dan was dat héél lelijk afgelopen.
Hangt echt van de persoon af. Er zijn volwassen die niet alleen het vermogen hebben de beperkingen van een voertuig niet te snappen, maar wars zijn van de gevolgen die hun acties voor een ander kunnen hebben.

Als alles goed functioneert in de bovenkamer werkt, moet je ook nog verantwoordelijke ouders hebben die hun kinderen wijzen op verstandig gedrag zodat dat geestesvermogen ook daadwerkelijk aangesproken wordt.

Het is dus niet onredelijk om de leeftijdsgrens wat hoger in te zetten zodat je op zijn minst een beroep kan doen op een meer uitontwikkeld stel hersenen zodat beroep gedaan kan worden op een beter intellect en empathisch vermogen.
of je denkt dat je het moet kunnen laat ik even daar, er is een officiele leeftijd dat kinderen 'beschermd' zijn voor het kunnen nemen van verantwoordelijkheid (in het verkeer). Ik geloof dat die rond de 14 jaar ligt.
Helaas is hun prefrontale cortex is nog niet volgroeid.
Dus nee, dat kunnen ze nog niet voldoende inschatten.
Ach ik heb buren met een zoontje van 7 die op zo’n step hier op straat volle snelheid voorbij komt. De weg is breed en het is een hofje met speeltuin in het midden, dus volwassenen zien hem vliegen om op te kunnen anticiperen, maar de ouders vinden het allemaal prima.
Ik zag hem gisteren ook achterop een joch van 10/11 op zo’n fat bike zitten en uiteraard volle snelheid.

Allemaal prima joh 8)7

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 juli 2024 15:58]

Ze hebben op die leeftijd toch niet voor niets nog relatief veel kraakbeen?
Je zou op die leeftijd eigenlijk hopen dat ze een goed stel ouders hebben die hun kinderen opvoeden.
Zonde van dat kraakbeen
Altijd nog beter dan beenkraak
Maar niet automatisch de personen die ze ermee aanrijden, bijvoorbeeld bejaarden.
Precies dezelfde ervaring hier... rustig een stukje aan het fietsen, komt er zo'n dwaas van links uit een steeg met een rotgang. En ook nog schelden als 'ie aangesproken wordt.
Vroeger waren er net zo goed ook te jonge kinderen, maar dan op walmende lawaaiige benzinescooters. De relatieve stilte van een fatbike kun je ook als een vooruitgang zien ;)
En tegelijkertijd als een extra probleem. Die kutbrommers hoorde je tenminste nog aankomen.
Same hier, als voetganger in IJmuiden
Ja ik snap niet dat dat niet aangepakt gaat worden. Is gewoon gelijk aan een snorscooter dus helm dragen en verzekeren.
Ga toch weg. Dus door een probleem in de randstad moet ik op het platteland een focking helm op.
Sowieso verstandig om een helm op te doen. Het gaat 1000 keer goed, maar die ene keer dat er een hond uit de struiken oversteekt en jij onderuit gaat ... Dan is het prima om een helm op te hebben. Dat zou je zelf moeten willen en niet door iemand anders gezegd hoeven te worden.
En vorig jaar was dat niet nodig met n blauw plaatje...

zo zie je maar weer... ;)
door dat sommige mensen zich niet inhouden, zit je aan verplichtingen voor "eigen bestwil"
Hier iemand uit 'de provincie' of hoe je het ook noemt. Ik ben werkzaam (zit op de weg) in zo'n beetje heel Oost-Brabant en een stukje Limburg, in zowel dorpjes, steden en buitengebieden. Ik heb meermaals situaties gezien waarbij het héél lelijk af had kunnen lopen omdat er zo'n onverlaat zonder verkeersinzicht op een fatbike of stepje denkt alleen te zijn op de wereld. In Amsterdam worden mensen blijkbaar van hun sokken gereden en in de rustige dorpjes vlammen ze door rustige wijken en hofjes, waarschijnlijk met de gedachte dat er toch nooit iemand rijdt. Tot er wel een keer iemand rijdt en kind + fatbike door de voorruit van een auto heen duikt.

Ik ben ook niet perse voorstander van een helmplicht, maar als blijkt dat men in veel gevallen niet verantwoordelijk om kan gaan met een voertuig dan moet er toch iets verzonnen worden om de risico's wat in te dammen.
Op het platteland gebeuren relatief meer ongevallen dan in de randstad.
Nee want op het platteland rijden mensen zich niet een rolstoel in. Gebeurd alleen in de randstad zeker?
Daar is de fietsersbond uiteraard op tegen. Aangezien men in het kabinet al jaren de oren laat hangen naar de verkapte lobby van PON gaat dat natuurlijk niet gebeuren. Er moeten namelijk wel elektrische (merk) fietsen verkocht worden, want daar zit de meeste marge op.
Als ik met mijn gewone fiets net zo snel als een elektrische fiets ga hoor je niemand klagen en bovendien hoeft een elektrische fiets niet altijd aan te staan.

Gewoon goed opletten in het verkeer en je aanpassen naar de situatie, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? kwestie van gedrag.
Fatbikes moeten als speedpedelecs geregistreerd worden. Een verplichte WA verzekering en een helmplicht. Ook een minimumleeftijd van 16 jaar. Ik vrees dat door de e-bike jungle waarin we nu verkeren we niet ontkomen aan de helmplicht! Dat hebben de e-bikers dan aan zichzelf te danken.
Ook een jaarlijkse apk? Anders kan een nieuw voertuig wel veilig zijn, maar na een jaar gebruiken niet meer..
Bromfietsen en motoren hebben ook geen APK. Het aantal ongelukken door technisch falen is heel erg klein. Ook hier lijkt een APK mij niet nodig.
Bromfietsen en motoren hebben ook geen APK. Het aantal ongelukken door technisch falen is heel erg klein. Ook hier lijkt een APK mij niet nodig.
Je kan best wel een argument maken voor APK voor motoren en bromfietsen. Dan kun je ook jaarlijks controleren of brommers niet zijn opgevoerd, En soms schrik ik van de technische toestand van gemotoriseerde tweewielers, terwijl ik zelf ook brommerrijder ben...
Met een apk plicht ga je geen opgevoede scooters pakken. Kleine moeite om voor de apk alles in orde te maken.
Dat doet misschien de helft, en het weerhoud mensen ook weer om.ze. op te voeren.
Dat verschilt nogal per model en wat er aan veranderd is. Er zijn ook scooters / brommers / etc die een compleet andere cilinder, uitlaat, carburateur en/of ontsteking hebben. De meeste berijders kunnen dat niet zelf ‘even’ aanpassen. En weer terug.

Overigens wordt er al 25 jaar over een APK voor motoren gesproken in Brussel, maar blijkbaar is de fabrikantenlobby in dit geval sterker dan de motorgaragelobby..
Met twee wielen is een technisch mankement al snel een heel groot probleem vergeleken met een auto. Als je wielen niet genoeg profiel hebben, vlieg je de bocht uit, als een rem niet goed werkt is het rijden opeens best eng etc.
Vooral een probleem voor de bereider, minder voor andere mensen. Vergeleken met een auto of vrachtwagen dan.
Vooral een probleem voor de bereider (...)
Rijden koks en ander keukenpersoneel relatief vaker op gemotoriseerde tweewielers? ;)
Waarom wachten op’Brussel’?
Nederland kan dat perfect zelfstandig invoeren.
Kan dat, maar de praktijk is dat dat minder snel gebeurt. En waarom, ja dat begrijp ik op zich wel, dat je liever gelijk optrekt en niet weer voor elk land net weer andere, eigen regeltjes gaat opstellen, maar het bij voorkeur EU-breed maakt. Politiek gezien zal geen partij graag te boek staan als degene die 'nog meer onnodige regeltjes voor zielige burgers' wil. Je ziet de geijkte knee-jerk commentaren al op Facebook.
Dan kun je ook jaarlijks controleren of brommers niet zijn opgevoerd
Inderdaad, want een brommer of scooter kan je niet even binnen een uurtje terugbouwen naar oorspronkelijke staat :+ |:( 8)7

Als ik zie hoe snel de buurjongen de boel ombouwt en terugbouwt, dan snap je wel dat heel zo'n controle totaal geen zin heeft. Daarom is het juist belangrijker dat er vaker en op meer willekeurige plekken en dan het liefst nog op meerdere tegelijk, steekproeven worden gedaan zodat een 16-jarig pikkie die net aan de kant gezet is niet even doodleuk zijn maten op de hoogte kan brengen en die de check kunnen skippen vooral dat is n.l. iets wat je veelvuldig ziet.

Jantje die met zijn scooter gecontroleerd is, gauw even in de Whatsapp groep zijn maten informeert die op hun beurt gerust een kwartiertje omrijden om die hele controle te omzeilen.
Auto hebben regelsystemen. Maar viel mij op dat scooters zijn met luchtmassa meter en odb features. En dat maakt mogelijk dat net als bij sommige auto een beurt reset kan doen door sequence aan 6 handelingen beurt reset kan doen.
Bij zo een ecu geregelde motor systeem kan je dan vermogen mode switchen.
Sommige E-scooters hebben ook zo een functie wat 25km/u 45km/u maakt.

Dan heb je licht opgevoerde brom scooters die 60km/u wat zwaarder 80km/u en gekken 100+ km/u opvoeren.

Dat ombouwen van uitlaat bij motor of kat vervanger bij auto gaat ook relatief snel door handige zelf tuners. Tot niveau dat ze ander motorblok om lepelen.
Maar e-scooters op 45kmph zijn gewoon legaal. Al moet je wel een helm hebben en een plaatje.
Zolang de scooter waar jij op rijdt een typegoedkeuring voor 45kmpu heeft, en inderdaad een plaatje (helm is bij 25 nu ook verplicht), dan wel.
Wanneer een scooter is verkocht voor 25kmpu, mag je die niet even omzetten naar 45kmpu, dan moet hij daar eerst voor gekeurd worden.
Klopt, lang leve de vooruitgang #kuch...
Daarom heeft een jaarlijkse keuring op dat vlak ook geen zin.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 15:58]

En soms schrik ik van de technische toestand van gemotoriseerde tweewielers,
En toch is het aantal ongelukken door toedoen van de technische staat van het tweewielig motorvoertuig insignificant klein. Dus welk probleem wil je precies oplossen met die APK?

Want er is geen probleem

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 15:58]

Viel met auto’s indertijd (invoering 1985) eigenlijk ook wel mee, maar het heeft wel veel olie- en remvloeistof lekkende barrels van de weg gehaald, vooral sinds dat een afkeur-punt is (2018). Denk ook aan de vele verkeerd afgestelde of kapotte lichten.

Daarnaast wordt er door de politie normaliter geen technisch onderzoek gedaan na een ongeluk, tenzij er doden zijn gevallen. Bij mijn weten zijn daar (niet-dodelijke motorongelukken) geen openbare cijfers van. Daardoor kun je niet weten hoeveel ongelukken er door technische mankementen / achterstallig / verkeerd onderhoud etc worden veroorzaakt.

Het is best vreemd dat er geen APK voor motoren en scooter/brommers is, als je ziet hoeveel vervuilender ze zijn dan auto’s, die wel gekeurd worden op roetmeting en viergassentest.
Motoren moeten gewoon voldoen aan een emissie hoor, anders krijgt de fabrikant zijn model niet de weg op. Dus vervuilender... dat zijn jouw beweringen die niet echt worden gestaaf door bewijsmateriaal van jouw kant.
Wat ook is is dat motorrijders hun bezit vertroetelen en erg goed onderhouden, beter dan autobezitters (over het algemeen). Kosten noch moeite worden bespaard om de boel zo veilig mogelijk te houden.
De meeste ongevallen waarbij motorrijders betrokken zijn zijn vaak eenzijdige ongevallen (denk aan onderuit gaan vanwege een vuile weg) of aanrijdingen door een auto. Zo te horen ben je zelf onbekend met motorrijden anders had je je commentaar niet vol gaten en hiaten gezet. Enig idee hoe je wordt opgeleid tot motorrijder? Je commentaar staat vol met gebakken lucht, ongefundeerd fakenieuws.

En ja, ik rijdt motor. al vele jaren en ik weet wel waar de klepel hangt.
Sorry, maar ik begrijp deze felle reactie niet. Wat klopt er dan precies niet aan mijn commentaar?

Motoren hoefden de afgelopen decennia juist niet aan dezelfde emissie-normen te voldoen als auto’s.

Gevolg is dat ze tot elf keer meer uitstoten. Ik dacht dat intussen wel bekend was en anders hoef je maar te google-en om daar allerlei artikelen over te vinden, die onder andere gebaseerd zijn op dit onderzoek.

Je hoeft je niet persoonlijk aangevallen te voelen. Overigens rij ik zelf deze maand precies 33 jaar motor :) Ik heb dan ook niets tegen motoren an sich, maar het is een feit dat er qua milieu weinig eisen aan worden gesteld en als ze eenmaal op kenteken staan wordt er zelfs nooit meer gecontroleerd of ze nog wel aan die normen voldoen, want er is geen APK voor motoren, de kans op een verkeerscontrole is astronomisch klein en zelfs als je daar in terecht komt wordt dit niet getest.
Ik begrijp nog steeds niet waarom een auto wel een verplichte katalysator heeft en een motorfiets en bromfiets niet.
Dat is ook niet goed uit te leggen. De enige ‘logica’ die ik tot nu toe ben tegengekomen zijn 1) het ‘historisch argument’: Er waren eerst nauwelijks of geen normen en tegen de tijd dat die werden opgesteld vond men het minder belangrijk om motorfietsen mee te nemen omdat daar relatief weinig mee gereden werd ten opzichte van het totaal. 2) Het zou niet proportioneel zijn. Dat wil zeggen een motorfiets wordt relatief ’meer duurder’ als er een katalysator op moet, als de carburateurs vervangen moeten worden door injectie en dergelijke (dan een auto, omdat een katalysator van pakweg € 1000 op de prijs van pakweg 30.000 van een auto relatief minder uitmaakt), gewicht en omvang nemen sneller toe.
Die hebben motorfietsen, aanhangwagens, scootmobielen en nog veel andere zaken op de weg ook niet en tot nu toe gaat dat nog redelijk goed :) .
Nouja, nieuwe auto's hebben ook de eerste jaren geen APK, ongeacht het aantal km's dat ze rijden. Bromfietsen hebben ook geen APK.
Ze moeten toch eens gaan afstappen van de term ‘bijzondere bromfietsen‘. Het heeft niets met zo’n ouderwets ‘brommend’ ding te maken. Het zijn gemotoriseerde tweewielers, maar brommen doen ze niet en ze lijken ook niet op een fiets.
Waarom niet twee categorieën. Fiets zonder hulpgedoe en alles anders dan dat is "gemotoriseerd rollend verkeer", heeft helmplicht, plaatje, CE keurmerk en 16 jaar als minimumleeftijd. Klaar.
Precies. Het is even slikken, maar elektrisch vervoer zonder enige vorm van regulatie is gewoon niet houdbaar op deze manier omdat het veel te veel gevaarlijke situaties oplevert.
Ik fiets nogal veel - zonder accu - zo rond de 9000km per jaar. Met helm. De nodige fietsbestuurders - met accu - opgeraapt die gevallen waren om allerhande redenen. En zelf ook een paar keer onderuit gegaan overigens. Eén keer door dom gedrag van mezelf (iets met "remmen is angst") en twee keer door hond en lompe automobilist.

Regulering en drempels zijn dringend nodig om de veiligheid te waarborgen. Zelf rij ik rond de 25 gemiddeld per uur, bizar als je ingehaald wordt met >25 per uur door iemand met één hand aan het stuur zonder helm of überhaupt enige bescherming. Hebben die mensen dan niemand om voor thuis te komen? Ook zuur dat mijn zorgkosten door dit soort lieden zo de hoogte ingaat.

Ik weet het, het is niet populair, maar helmplicht is gewoon noodzaak. En regulering inderdaad van hetgeen überhaupt op de weg rijdt.
Het zijn ook niet allemaal tweewielers..
Stomme dingen zijn het. Past niet eens een kaartspel tussen de spaken.
Officiële naam is toch tweewieler met hulpmotor of zoiets? Bromfiets is de naam in de volksmond.
Als er geen keuring is, hoe maakt een kenteken het apparaat veiliger?
In geval van ongeval met vluchtmisdrijf valt er wel iets voor te zeggen. Ook politie en handhaving kan dan veel eenvoudiger beoordelen of het geval een goedgekeurd voertuig of een of ander goedkoop onveilig toestel betreft. En dan heb je nog iets met het verzekeren van alles dat gemotoriseerd rond rijdt :) .
Ik denk dat het doel eerder is, dat clones van populaire apparaten minder makkelijk op de markt komen.
Dat had ook met een goedkeuringsticker gekund, met chip en hologram er in oid.
Maar dat kenteken is simpelweg zodat ze je op afstand kunnen identificeren.
Precies. Maar dan is de sticker eigenlijk een nummerplaat geworden. Dan kun je net zo goed iets doen dat makkelijk optisch af te lezen is en dat je niet per se helemaal naar het apparaat moet lopen om het te scannen.
Misschien gaat dat ooit nog komen. Een NFC-chip in de nummerplaat en het voertuig om makkelijker het kenteken aan het voertuig/chassisnummer te koppelen?

(Zodat het eerder opvalt dat ik niet de kentekenplaat van een soortgelijke auto steel)
Kenteken is afgegeven op een typegoedkeuring. Houdt dus in dat er ook een plaatje op zou moeten komen.
Ik vraag me af of die gasten die dit goedkeuren zelf niet gekeurd moeten worden.
Die steppen zijn levens gevaarlijk , Afgezien van. Laatst kwam er een van de rollerbank waar de step de 70 KM aantikte. Daarnaast zijn die wieltjes misschien 20 cm <> in doorsnede kom je in een kuil of groef terecht dat is het waarschijnlijk huilen.
Dan de breedte van het stuurtje 40 CM en dat in combinatie met die wieltjes.
Ik zie hier echt hele kleine kinderen ? 4-5 jaar op een step rond scheuren, en dat geef je als ouder aan je kind. Ik heb vroeger ook een step gehad maar dan moest je wel zelf steppen :) Beachbikes met die brede banden waar al die bezorgers op rond racen die gaan ook hard
2 Weken gelede was ik bij de MM waar een moeder met 2 kinderen bij de e steppen stond richting 500 E perstuk . heb op een hoekje staan kijken of daadwerkelijk 2 steppen zou kopen. en warempel Ik heb mevrouw gezegd dat als haar kinderen de weg op gaan, en politie ziet ze, zijn ze de steppen kwijt en een dikke bekeuring.
Als haar kinderen een aanrijding krijgen, schuldig of niet ze echt de pisang is want je bent niet verzekerd, en misschien kan je naar het ziekenhuisbezoek voor een van je kinderen. Ik zie hier ook hele kleine fietsjes die ook de pas erin hebben en voorbij
racen. Dan ook nog de hoverboard waar ze een zitje van hebben gemaakt met 2 wieltjes voorop kan je met je voeten sturen, deze vliegen ook voorbij.
Dit soort spul zou echte te strengste verboden moeten worden. ( is het al maar rijdt nog steeds rond)
Misschien dat een paar pittige mededelingen op 112 vandaag verteld wat de gevolgen zijn en wat de boete is 500 euro en inbeslagname. .

Bizar dat ouders hun kids op deze laten rond steppen borden
Niet alleen hier maar lees ook hier in de reacties dat dat Amsterdam ook een probleem is en hij daar niet met zijn fiets mee komt .
Wat ik ook niet begrijp is dat elektrische autos nog niet zijn uitgerust met een acoustic signaal al was het maar iets wat je duidelijk hoort als voetganger of fietsen
Heb het ook diverse keren meegemaakt dat nog net op tjjd kon stoppen om dat er om de hoek een e car kwam.
Hier in deze e Step en bikes en bords moet resoluut zware wet op gelegd worden
Telefoon, met het ZKH Utrecht uw kind heeft een ongeluk gehad op zijn step.....
leuk speelgoed maar zeker levensgevaarlijk.
En of je step, bike gekeurd is en voorzien van een kenteken neemt zeker de gevaren niet weg. De brandstof scooter was toch ook zo omgebouwd en gerommel et de CDI rijden er ook tussen waar de klok 100KM > aantikt

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 22 juli 2024 15:58]

De step wordt wel gewoon gekeurd als product, zoals je kunt lezen gaat het om goedgekeurde producten.
Van de week in Antwerpen, een genot om te zien al die steps. De Xiaomi's vlogen je om de oren. Het land van de regeltjes zal dit hem wel niet worden. Ideaal vervoersmiddel.
Dit soort vage elektrische voertuigen trekt ook een bepaald soort volk aan. Kijk maar naar de fatbikes. Gewoon wat meer regels graag. Als ik fiets wil ik niet in een soort dierentuin/kermisattractie belanden.
Welk soort volk bedoel je dan precies?
Bedoel je dan laagopgeleiden? Marginalen? (Ben Vlaming)

Indien ja. Hier zie ik vaak mensen met z'n step in kostuum Enzo, waarschijnlijk pendelaars.
Die fatbikes en soortgelijks komen veelal van papa&mama met centjes genoeg.
Niet bepaald tokkie, maar gewoon onhandig en onnozel aso gedrag.
Wat overigens totaal niet nieuw is aan het - oorspronkelijke - fiets/scooter/voetganger-verkeer.
De meesten weten qua verkeersregels dat rechts voorang heeft, dat je niet door rood mag (maar doen het toch) en hebben echt een enorm slecht algeheel overzicht van het verkeer op de weg.
Wat een onzin en een eindeloze discussie. Vervoer veranderd, mensen veranderen, een samenlevinng veranderd. Vroeger waren er bijvoorbeeld ook geen fietsen, geen elektrische fietsen, geen scootmobiels en geen verzuurde boomers pensionado’s met veel geld en vrije tijd die de jeugd en anderen die tegen de stroom in gaan niets gunnen.

Ik rij zelf een Meepo (elektrisch longboard). Ik vind het leuker om te doen dan fietsen en is soms sneller en praktischer: ritjes voor de lol door de duinen, een boodschapje hier en daar, en soms van en naar een wat verder tramstation. Scheelt weer auto- en scooter gebruik (ik heb momenteel niets met fietsen). Ik rij voorzichtig maar draag geen helm, omdat dat juist de aandacht van de politie trekt.

Het is ok dat er nu wat regeltjes komen maar Nederland loopt sowieso ontzettend achter op dit gebied en slaat er weer te veel in door. We hebben een waanzinnige infrastructuur voor LEV’s maar de fietsersbond, hun grote sponsor (Pon) en hun aanhang dulden geen concurrentie (op het fietspad en in de winkels).
Overigens, de ‘fatbike’ is duidelijk populair geworden door weer een nieuwe regel: de helmplicht voor snorfietsen.
Wat we nu zullen gaan zien is dat er net als bij die fietsen steps met stapondersteuning een gashendel gaan krijgen, al dan niet met zwaardere motor en de jeugd die massaal aanschaft, misbruikt en dan waarschijnlijk weer een verbod. Precies waar de fietsersbond op aanstuurt.

[Reactie gewijzigd door Gethijsem op 22 juli 2024 15:58]

Maar ook daar zijn regels: niet op de stoep, niet met z'n tweeën erop, huursteps hebben geo-snelheidsbeperking in voetgangersgebieden. Was ook wel nodig na verschillende dodelijke ongevallen.
Totdat je een ongeval krijgt en er (blijvend) letsel aan over houdt. Dan is zo'n step toch ineens heel erg gevaarlijk en vooral onbegrijpelijk dat er nog geen uitgebreide regelgeving voor was.
Totdat je geschept word door een auto op een zebrapad, dan steek je nooit meer over…

Dan blijkt zo’n zebrapad ineens heel erg gevaarlijk.
Er is gewoon veel te weinig handhaving in ons land, helm en kenteken plicht gaat er niet voor zorgen dat het aantal ongelukken naar beneden gaat.

Er zullen meer boetes uitgedeeld worden waardoor de staat weer meer inkomsten heeft, en niet te vergeten meer inkomsten vanwege btw etc omdat er weer meer verkocht kan worden, helm, verzekeringen etc…
Elke dag in Antwerpen. Ik word zot van al die steps die rond je oren vliegen. Ik moet meermaals uitwijken en ze staan overal geparkeerd. Ooh waren er maar regels..
Ja want als alle stepjes verdwenen zijn hoef je natuurlijk nooit meer ergens voor uit te kijken…

Helaas ben ik afhankelijk van een scootmobiel en ook al gaat deze netjes maar 15kmpu en mag ik daarmee over de stoep rijden, kijken de meeste mensen al boos naar je omdat ze het vervelend en irritant vinden, zelfs al lopen ze met 3 naast elkaar word er verwacht dat ik maar even uit kijk en aan de kant ga, ook al rijd ik stapvoets over de stoep.

Willen we naar een samenleving zoals in de film ‘Demolition man’ ? Waar wanneer je vloekt in je eigen huis een boete uit de muur in je woonkamer komt ?!

De betutteling gaat steeds een stapje verder, daarnaast kunnen mensen steeds minder van elkaar verdragen, alles moet dicht en kapot geregeld worden ?

Nee dank u.
Mijn ervaring is dat de meeste mensen met scootmobiel in winkelcentra vaak denken dat iedereen maar voor hen aan de kant moet gaan terwijl je ze niet niet aan hoort komen en met veel te hoge snelheid tussen voetgangers doorsjezen. En altijd zichzelf achtergesteld voelen. Gedraag jezelf normaal dan krijg je vanzelf meer erkenning.
Achtergesteld ? Wat een vooroordeel zeg…
Ik heb het niet eens over winkelcentra gehad, mijn opmerking over 3 mensen die naast elkaar lopen is hetzelfde wanneer jij niet door kunt rijden met de auto omdat 3 fietsers naast elkaar rijden en het vertikken om even aan de kant te gaan.

Jij scheert gewoon iedere scootmobiel gebruiker over 1 kammetje, erg jammer dit…
Het is leuk voor degene die er 1 hebben.
Maar als je van je sokken word gereden in een voetgangersgebied dan is de lol er gauw vanaf.
Al helemaal als er 0 handhaving is.

Snap de kenteken registratie ook niet echt. Wat is er mis met een bordje met de goedkeuringsnummer van de RDW erop. Als ze harder gaan dan 25km is dat een ander verhaal natuurlijk.
Maar ik sta er niet om te springen... ben bang dat het een zooitje word, geen kip die dat ding in een voetgangersgebied aan de hand meevoert.
Met het OV word het ook een zooitje... daar is nu, bij de RET tenminste, ook geen enkele controle en handhaving meer op fietsen tijdens de spits,
Lol, ik woon in een land waar deze steps wél voorkomen en je wordt er gillend gek van. De gemiddelde bestuurder heeft geen enkel idee wat ie doet, en rijdt met 25km/u zonder bescherming zo tegen het verkeer in of op fietsers in. Als ze klaar zijn parkeren ze hun step midden op de stoep en blokkeren de doorgang.

Het is echt een bende.
Regels zijn prima, teveel regels niet.
Tsja, vaak wordt onder "te veel" verstaan "de regels die ik niet leuk vindt".
Bleh. Zonde dat t allemaal weer zo moeilijk word. Wil je van die auto’s af, zorg dan dat die stepjes de weg op mogen zonder kenteken of gedoe. En asjeblieft begin niet over helmen en dat soort ongein. Laat mensen het lekker zelf bepalen
Als we dat doen nodig ik je uit de week er na een paar diensten mee te draaien op de spoedeisende hulp. Je gaat niet meer weten hoe snel je weer een helm wil.
Ik vind dit toch echt wel een vorm van betutteling. Het merendeel van de EU-landen heeft de e-step inmiddels volledig gelegaliseerd.

Zie hier een kaartje:
https://elektrische-steps...he-steps-in-Europa-EU.jpg

Ik geloof niet dat in deze landen de spoedhulp hierdoor overbelast is…
Omdat iets legaal is wil nog niet zeggen dat het een goed idee is. Zie de vele slachtoffers in verschillende vormen van alcohol en tabak gebruik bijvoorbeeld. Ook is er in andere EU landen kritiek op de elektrische stepjes, zomaar wat artikeltjes van de zuiderburen.

https://www.vias.be/publi...s/E-step%20ongevallen.pdf

https://www.hln.be/binnen...kunnen-dacht-ik~a12c871d/

Artsen zijn er allerminst blij mee. Het klopt dat de spoeddiensten niet vol lopen met slachtoffers, het letsel van een ongeval met zo'n ding is wel veel ernstiger dan iemand die van de fiets valt bv. Ik heb liever een gekneusde arm dat met een paar weken rust en een mitella genezen is dan dat mijn onderkaak verbrijzeld wordt als ik op het asfalt kwak, wat jij?
Tsja artsen zijn ook al vele vele jaren niet blij met het aantal ernstige voetbal blessures die ze wekelijks moeten behandelen, werkgevers trouwens ook niet…

Ook met helm en goedgekeurd stepje ben je de pineut wanneer je geschept word door een auto omdat je niet goed uit keek bij het oversteken of inhalen.

Daar helpt een kenteken maar ook een helm niet tegen.
In de tijd van het wilde westen reden kids van 8 jaar al paard.
Ik vind ook dat je door al dat gepamper een soort van schijnveiligheid creëert, toen ik jong was kon je met 16 jaar gewoon op een brommertje stappen en gaan rijden, geen bromfietsrijbewijs voor nodig.

Er was wel een helm plicht, een helm en kentekenplicht helpt weinig bij ernstige ongelukken en die kwamen toen ook al voor.

Maar in ieder geval niet omdat je zat te appen onderweg, er waren ook niet zoveel voertuigen en snelle fietsen, stepjes etc op de weg.
De illusie dat dit met verkeersveiligheid te maken heeft…, het brengt gewoon weer extra geld op dit soort betutteling, maar dat is mijn mening.
Dat is ook niet het punt. Het gaat om het type letsel. Een paar schaafwonden en een gekneusde arm is rot, maar geen groot probleem. Met 25(+) over een stuur gelanceerd worden, het asfalt kussen en daarna doorglijden is dat wel. Met geluk heb je een aantal littekens, met pech een gebroken rib, kaak of een aantal goede fracturen.

Bovenstaande is nog een ideaal scenario. Introduceer nu eens een object dat je raakt, waaronder iemand anders. E-bike is pak hem beet 25kg, met 25km/h en een bestuurder van 60kg-80kg, en dat is zonder 25+. Dat is echt een boatload aan kinetische energie die overgedragen gaat worden, wat je ook doet. De kans op serieus letsel gaat gewoon zo hard omhoog.

Anekdote: Toen ik een kleine niet IT'er was heb ik op mijn fietsje een stapel stoeptegels geraakt, frontaal. Ik reed niet hard, maar dat stuur raakte mijn borstkas en kort daarna lag ik te snakken naar adem. Dat was op een klein fietsje van een zevenjarige die niet harder reed dan gok 10-12ish.
Lang verhaal kort samengevat, als je pech hebt kan je uit stilstand al raar vallen. Moet je nu elk risico in het leven bombarderen met regeltjes en veiligheden? Betutteling

Note
Een fatbike is in mijn ogen een heel ander verhaal dan een stepje
Ik geloof niet dat in deze landen de spoedhulp hierdoor overbelast is…
Ik zie nergens dat er gezegd word dat de spoedeisende hulp overbelast is, ieder ongeluk met zo'n ding zonder helm, verzekering etc. is er één teveel en gaat ten koste van mensen die echt hulp nodig hebben. Het is niet alsof er zoveel ambulances zijn per regio waar ze wel eventjes binnen een paar minuten ter plaatse kunnen komen.

Je wilt niet weten hoeveel impact een ongeluk met zelfs een E-Step heeft op hulpdiensten alleen al. Ambulance, als het een A1 prio betreft soms zelfs een 2e daar bovenop ook nog politie. Mankracht die veel beter ingezet kan worden aangezien we in Nederland een enorm te kort hebben aan personeel maar zelfs ook voertuigen binnen die hulpdiensten. En dan heb ik het alleen nog over een eenzijdige ongeval, als jij op zo'n ding staat en iemand voor z'n flikker rijdt heb je vaak al te maken met het dubbele inclusief een mogelijke wegafzetting als je het helemaal goed (fout) voor elkaar hebt.

Andros haalt al een paar mooie artikelen aan, maar zoek gerust eens op Google naar resultaten. Je schrikt je de kolere als je ziet hoeveel ongelukken er in juist die landen gebeuren die jij aanhaalt. Maar zoals wel vaker, "het gras is altijd groener bij de buren... " totdat je jezelf beseft dat daar ook een keerzijde aan hangt.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 15:58]

Maar dat er ongelukken mee gebeuren, hoeft niet te betekenen dat we de techniek of het product geheel moeten verbieden. Sommige producten zijn op zichzelf veilig, alleen de gebruikers doen er debiel mee. Met 20km/h uit een smalle brandgang een trottoir op komen zeilen is nooit een goed idee. Of je dat nu met een fiets, e-step, brommer of raket doet.
Maar dat er ongelukken mee gebeuren, hoeft niet te betekenen dat we de techniek of het product geheel moeten verbieden.
Er wordt ook nergens gezegd dat ze verboden moeten worden, ik ben eerder voorstander van een kentekenplicht of misschien zelfs net als bij brommers, scooters en zelfs landbouwvoertuigen een rijbewijs.

Of het wel of juist niet aan de techniek ligt, true... maar dat geld voor letterlijk alle producten en toch zal je voor bepaalde categorieën de boel moeten reguleren. Dat klinkt misschien kinderachtig maar is het zekers niet.
Sommige producten zijn op zichzelf veilig, alleen de gebruikers doen er debiel mee. Met 20km/h uit een smalle brandgang een trottoir op komen zeilen is nooit een goed idee. Of je dat nu met een fiets, e-step, brommer of raket doet.
Vervang een smalle brandgang of trottoir maar gerust met alles... vooral kinderen/jongeren zie je dit op grote schaal doen en daaraan zie en merk je goed dat ze de verantwoordelijkheden die je hebt op de openbare weg niet aankunnen.
Met alle respect: dat geloof jij... maar heb je ook de moeite genomen om dat te onderzoeken want als ik bijvoorbeeld ga kijken bij Rijkswaterstaat en het SWOV dan zie ik toch echt een beeld van toenemende niet-dodelijke ongevallen. Er was een afname in 2020 maar dat komt waarschijnlijk door Covid maar inmiddels lijkt er weer een stijgende lijn in te zitten (bron).
Wij als nederland moeten een voorbeeld nemen aan de rest van de europese unie? Al die landen waar het stadsverkeer significant slechter geregeld is dan hier? Oke...

De meeste groene landen op dat kaartje hebben nog steeds niet gesnopen dat het handig is om te zorgen dat je fietspaden structureel aanlegt en rekening houdt met voetgangers op drukke wegen in het ontwerp.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 15:58]

Mensen vonden indertijd de invoering van de verplichte autogordel en de bromfietshelm ook massaal betuttelend. Daar zijn sindsdien toch echt heel wat doden en zwaargewonden door voorkomen.

De snorfiets is toen bedacht als compromis voor de bromfietsrijder die per se geen helm op wilde. Vrij domme actie want daarna ging men die uiteraard weer massaal opvoeren tot brommer-niveau waardoor er in feite niets veranderde. Sterker nog, die opgevoerde snorfietsen waren vaak nog gevaarlijker omdat ze op papier minder hard gingen en dus ook minder hard hoefden te kunnen remmen etc.
Puur handhaving die miste.....
Precies: dat iemand dat zelf wil moet niet maken om vanuit die wil, gemakshalve die aan een ander op te leggen. Zo van ik een helm en jij dus ook.
Nou, nee. Persoonlijk ben ik voor eigen keuze en vrijheid, maar mensen zijn regelmatig zo ongelooflijk dom. Wat Andros zegt, draai maar eens een week mee, good luck ;)

Mijn eigen elektrische fiets gaat ook ietsjes harder, maar alleen met droog weer, overzichtelijke lange weg (dijk) en zelfs dan let ik erg op. Iemand passeren? Normale snelheid, HARD bellen en dan subtiel met een grote boog er omheen. Waarom? Omdat mensen soms stokdoof/afwezig zijn en dan rare dingen doen op de fiets. Zeker als ze schrikken/mij niet verwachten.

De laatste tijd is het behoorlijk nat met blad op de weg, ik ga echt niet harder dan nodig. Kwam er laatst een guppie op z'n fiets met minimaal 32-34 voorbij zonder te bellen. Voorover gebogen, ellebogen op het stuur en telefoon in beide handen. Als die ook maar klein beetje pech heeft is 'ie een straat pizza met geluk. Bah.

[Reactie gewijzigd door NotLikeTheOther op 22 juli 2024 15:58]

Volgens de regels mag je helemaal niet bellen als je iemand wil inhalen.
Bellen (net als claxoneren voor motorvoertuigen) mag alleen om gevaar af te wenden.
"Kijk uit, als je niet aan de kant gaat klap je bij mij voorop."
Dat weet ik, maar ervaring heeft geleerd dat ik beter wel een stuk van te voren dat kan doen. Sommige mensen kunnen gewoon niet fietsen, ouderen zijn vaak onzeker of traag en pubers... Pubers schommelen over de hele weg heen. Dan breek ik liever een regel dan dat ik midden op de weg tijdens het passeren geramd wordt door iemand die me niet verwacht.

Bonusronde zijn toeristen, die zijn vaak Oost-Indisch doof en blijven midden op de weg staan :/
Net als @NotLikeTheOther is het mijn ervaring dat het beter is om het WEL te doen, om schrikreacties te voorkomen. Daarentegen is het ook mijn ervaring dat de oudere weggebruiker je sowieso niet hoort. Kortgeleden reedt een stel over de volle breedte van het fietspad terwijl ik de meneer hoor zeggen "Wat hoor ik toch". Mijn bel dus, die echt niet zacht is. Ik rij veel - circa 9000 fietskilometers zonder accu per jaar - en heb daar wat principes aan overgehouden. Niet te hard inhalen, altijd even bellen en "dankjewel" zeggen als iemand aan de kant gaat. Kleine moeite, groot plezier.
Wanneer je belt om wandelaars op het fietspad te waarschuwen dat jij ze achterop rijdt en ze gaat passeren, valt ook onder gevaar afwenden.

(Ik woon in een regio waar niet overal voetpaden liggen. En op het fietspad wandelen is dan beter dan op de autoweg.)
Sorry, maar ik geloof er geen snars van dat een stepje de gemiddelde automobilist uit zijn heilige koe haalt.

Je zag (en ziet) dat argument bij e-Bikes en de realiteit is dat 80% van de e-Bike ritjes een normale fiets vervangt, niet een auto. Ofwel, het is voornamelijk een vervoersmiddel voor luie mensen. Waarom zou een stepje mensen wel uit de auto halen waar een eBike het niet doet?

Van mij mogen e-Stepjes op de weg hoor, het interesseert mij niet zoveel. Maar ga dan ook eens kijken of de huidige "dat is een zwakkere verkeersdeelnemer dus die is bij definitie niet verantwoordelijk in het geval van een ongeval" nog wel van deze tijd is.

Het "laat mensen het lekker zelf bepalen" in het geval van een helm: Je klinkt als mijn opa die dat zei over autogordels. Als een helm zorgt voor een fikse reductie in dodelijke slachtoffers of slachtoffers met ernstig hoofdletsel lijkt me dat een prima argument voor een helm-plicht. Mensen die dan roepen "Dan ga ik weer terug in de auto" zijn juist precies de mensen die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen...
Ok, maar mocht jij worden aangereden dan ook niet zeuren dat de veroorzaker niet verzekerd is en jij maar moet hopen dat die persoon zelf de schade kan vergoeden.
Wil je van die auto’s af, zorg dan dat die stepjes de weg op mogen zonder kenteken of gedoe. En asjeblieft begin niet over helmen en dat soort ongein. Laat mensen het lekker zelf bepalen
Af willen van verkeersveiligheid is heel wat anders dan af willen van auto's.
Hier in Deutschland niet anders
Ben momenteel in Keulen waar al die steps inderdaad een klein kentekenplaatje hebben. Helaas liggen ze nog steeds overal op de fietspaden. En helaas zijn wij ook al twee keer aangereden geweest door een idiote tiener met zo'n ding.

Kan men met dat kenteken niet registreren wie de laatste gebruiker was en dan walgelijk zware boetes uitdelen wanneer je ze onjuist parkeert of gevaarlijk rijgedrag vertoont?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 22 juli 2024 15:58]

Juist op de kentekenplaten staat de eigenaar geschreven. Niet zoals in Nederland dat de voertuigen op de kentekenplaat geregistreerd staan.

Ik weet alleen niet hoe ze dat dus doen met die e-steps of dat wat anders geregeld is.
De eigenaar van die huur e-bikes beboeten werkt ook. Dan zal dat bedrijf het heel snel invoeren dat zulke boetes voor de laatst geregistreerde gebruiker is. M.a.w. de ouders van de tieners die ze overal laten rondslingeren.

De steden zouden verkeerd geparkeerde e-bikes en steps ook meteen naar de ijzerboer en batterij-recyclage kunnen brengen met een transport en verwerkingsfactuur voor het bedrijf achter de voertuigen. Dan zal je merken dan dat bedrijf die kosten ook volledig op de nu achteloze gebruikers ervan zal verhalen.

Het hele probleem met die share economie oplossingen is nu net dat de gebruikers er zich niets van aantrekken precies omdat het hun eigendom niet is, omdat de gevolgen niet voor hun zijn. Maw boetes en zware kosten voor de gebruikers die nu achteloos hiermee omspringen. Binnen de dag zullen de problemen verdwijnen.
Lijkt me meer een probleem doordat het rentals zijn, dan dat dat aan de steps ligt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.