Tesla wil op 30 november eerste Cybertrucks leveren

Tesla wil vanaf 30 november zijn eerste Cybertrucks leveren aan een klein scala aan klanten. Dat laat het bedrijf weten in een update aan aandeelhouders. Volgend jaar moet de truck in massaproductie gaan.

Tesla laat op X weten dat de eerdere Cybertrucks op 30 november in de fabriek Giga Texas geleverd moeten worden. In de presentatie van zijn kwartaalcijfers laat de autofabrikant tevens weten dat deze de capaciteit heeft om jaarlijks 'meer dan 125.000' Cybertrucks te produceren. Ceo Elon Musk beweert tijdens een gesprek met aandeelhouders dat de capaciteit in 2025 potentieel verdubbeld kan worden naar 250.000, aldus Reuters.

Tijdens datzelfde gesprek stelt Musk dat het de verwachtingen voor de truck wil temperen, omdat er 'enorme uitdagingen' te wachten staan om de geplande productie te bereiken en om 'een positieve cashflow te bereiken met een betaalbare prijs'. Volgens Musk kan dat laatste nog anderhalf jaar duren. Toch zou er veel vraag zijn naar de roestvrijstalen truck. Volgens de topman hebben meer dan 1 miljoen mensen de auto vooruitbesteld, waarvoor ze reeds een kleine aanbetaling hebben moeten doen.

Een prototype van de elektrische pick-uptruck werd bijna vier jaar geleden voor het eerst getoond. De truck zou aanvankelijk al eind 2021 verkrijgbaar zijn. Er werd toen gemeld dat de goedkoopste versie vanaf 40.000 dollar en de duurste versie vanaf 70.000 dollar in de verkoop zou gaan. Afgelopen juli liet de autofabrikant weten dat de eerste productversie van de Cybertruck is geproduceerd. Mede door de hoge kosten die de productie van de Cybertruck met zich meebrengt en een dalende marge op zijn elektrische voertuigen vanwege prijsverlagingen, daalde het operationeel inkomen van het bedrijf het afgelopen kwartaal met 44 procent ten opzichte van een jaar geleden, naar 1,8 miljard dollar.

Tesla Cybertruck, foto van prototype, CybertruckOwnersClub, januari 2022
Een prototype van Tesla's Cybertruck. Bron: CybertruckOwnersClub

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

19-10-2023 • 09:30

231

Submitter: matroosoft

Reacties (231)

231
228
101
4
0
95
Wijzig sortering
Ziet er leuk uit, maar dit is wel een echt niche product. Hoeveel zouden ze er van verkopen? Het lijkt namelijk niet op een reguliere auto.
Deze auto gaat niet voor de Europese markt zijn.

Dit is een Amerikaans product, volgens mij moet het een onverwoestbare truck zijn. In de Amerikaanse markt is dit veel beter te plaatsen dan in de Europese.

Hier knoop je gewoon een boom bovenop en je net neergeschoten hert gooi je achterin en alsnog zal deze auto/4x4 geen deuk krijgen ;).
Hier knoop je gewoon een boom bovenop en je net neergeschoten hert gooi je achterin en alsnog zal deze auto/4x4 geen deuk krijgen
En juist daardoor krijgt is waarschijnlijk in Europa geen goedkeuring, zoals @wildhagen ook al opmerkt. Dat ding is te stijf en absorbeert nauwelijks energie bij een botsing. Wel een beetje vreemd eigenlijk; hebben ze geen richtlijnen in de VS daarvoor? Ze doen daar toch ook botsproeven? En als daar nu uit blijkt dat je grote kans op ernstige verwondingen hebt, zullen een hoop mensen ook gaan twijfelen. Hoewel dat in de VS soms wat anders ligt dan bij ons, als het om gezond verstand gaat zeg maar. Zie helmplicht voor motorfietsen en de schaars geklede motoragenten. Iedereen heeft het recht zich bewust in een gevaarlijke situatie te brengen... :+
Het heeft er volgens mij mee te maken dat die machines geclassificeerd zijn als een 'kleine truck' en geen personenwagen. Daardoor gelden er andere veiligheidseisen.
Had dat gezien op Youtube: Not Just Bikes. Volgens mij was dit de video: https://www.youtube.com/watch?v=jN7mSXMruEo

Die Dodge RamVan of Ford F150 monsters vallen onder dezelfde categorie.
De botstesten in de VS zijn gericht op bescherming van de inzittenden voor zover ik weet. In de EU wordt veel meer gekeken naar de schade aan dat wat je aanrijdt (mens/fiets/dier), als je door deze cybertruck wordt geraakt op je fietsje / lopend ben je vrijwel zeker dood zodra dit met enige snelheid gebeurd, in de EU zal je in de praktijk over de auto rollen, wat afhankelijk van de snelheid nog steeds dodelijk kan zijn maar wel een stuk minder dan een vlakke muur die tegen je aankomt.
Was het ook niet zo dat pickups in een andere categorie vallen waarbij de veiligheidseisen veel lager zijn? Ik verwacht ook dat dit ding in de huidige vorm nooit een Europese typegoedkeuring gaat krijgen.

Best ironisch trouwens, want vroeger was het eerder andersom. Zag je Europese auto's met extra dikke bumpers voor de Amerikaanse markt. (mooi voorbeeld is de Lamborghini Countach met zijn lelijke extra stootkussens)
Wat betreft voetgangerveiligheid zijn de regelgevingen van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in de Verenigde Staten over het algemeen minder uitgebreid dan bijvoorbeeld in Europa.

NHTSA focust zich wat voetgangerveiligheid betreft voorlopig nog enkel op:
Verlichting en Signalering, Rijhulpsystemen en Bewustmakingsampagnes om extra aandachtig te zijn voor voetgangers. Beetje lachwekkend dus.

De discussie breekt nu pas uit in de VS.
https://www.autoweek.com/...safety-standards-federal/

Dat voorval met de Countach met extra bumpers had niets met voetgangerveiligheid te maken maar met het feit dat een bumper moet bestand zijn tegen een gewone aanrijding van 5mph. Over voetgangers heeft men het niet echt.

Ik moet wel zeggen dat nieuwe Tesla's ook zonder autopilot op heel erg gevoelig is met voetgangers en fietsers. Om een voetganger aan te rijden moet je als voetganger echt wel veel moeite doen om nog door een Tesla omver gereden te worden want die staat al stil nog voor je het weet. Het zou wel niet werken op een stilstaande wandelaar of fietser, enkel op bewegende objecten.
Dat is toch echt wel willekeurig. Vaak doet de Tesla het goed maar ik heb zelf twee keer ervaren dat mn S en X dus niks zagen terwijl er duidelijk een road block en een andere keer een truck in de land naast ons was. Ik heb dan ook nul vertrouwen in Tesla en als ik lees dat ze nu voor goedkopere alternatieven gaan voor sensoren tegen wat specialisten zeggen wat veilig is, ik zou me helemaal niet meer veilig voelen in deze truck noch als voetganger.
Ik zelf ook die ervaring. Mijn Model 3 doet het toch eigenlijk altijd goed met waarschuwen en remmen voor objecten. Irritant is echter (vracht)auto's die naast je rijden of komen te rijden waar de autpilot dan een dreiging in ziet en remt of waarschuwd. Daarnaast enkele keren ghost rem acties op de snelweg.

Frontaal, dus wanneeer fietser, voetganger voor mij rijdt/loopt heb ik meerdere malen meeggemaakt, reageerde de autopilot goed.

In de stad zet ikd at dingn sowieso uit en is de ánti collision' functie best okay. All in all, gewoon een aanvulling op je eigen kunnen/rijden. Helaas nog lang niet afdoende.
Om nu te zeggen dat ik nul vertrouwen er in heb, dat niet. Ik hoop wel dat de software een stuk beter wordt binnen afzienbare tijd!!!!

Dus als ze gaan besparen op sensoren e.d. en daarmee wellicht t omgekeerde bereiken, dan zou dat absoluut zeer teleurstellend zijn. Ik koop dan niet meer opnieuw een Tesla.
Pickups mogen hier ook de weg op?
Ja, omdat die alsnog aan de juiste (in elk geval minimale) veiligheidseisen voldoen. Zolang deze daar nog niet aan voldoet krijgt deze nergens in de EU een kenteken.
Ja ok, mee eens. Goed we zullen zien. Zolang de Hummer H2 nog de weg op mag heb ik nog een sprankje hoop :D Ik vind de Cyber Truck wel erg tof. En hier in Noorwegen waar men wat Amerikaanser is (meer ruimte en landelijker, grotere auto's, maar veel meer EVs) zou de CT wel relatief populair zijn denk ik.
Ik ben net terug uit de VS en zag er eentje in het wild rijden. Ik schrok me dood, ik vond hem op videos al niet zo heel mooi maar in het echt vond ik hem nog veel lelijker... Ik zag daar wel redelijk veel Rivians rijden, persoonlijk zou ik die kopen als ik in de markt was voor een EV truck-achtig modelletje.
Ja Rivian vind ik ook erg mooi. Cybertruck is niet echt mooi nee maar wel origineel en gewaagd
Dat betekent nog niet dat de tesla in deze hoedanigheid wordt goedgekeurd.
Maar misschien ook wel een is er niks aan de hand
Klop. Not just bikes op youtube heeft hier een mooie aflevering van gemaakt (35min)
'SUVs are classified as light trucks which are not subject to the same safety and Co2 emission standards as cars'
Zeker de moeite waard om te bekijken.
Als een auto een zelfdragend chassis heeft wordt het als een "light truck" gezien.
Het zou best kunnen dat de Cybertruck incidenten veroorzaakt die een beweging in gang zet in staten als Californië. Tesla zoekt de grenzen op, maar gaat hierin waarschijnlijk deze keer te ver. Ik zou niet verbaasd zijn als wetgeving aangepast gaat worden, vanwege deze exoskelet. De meeste concurrenten bouwen deze kolossen ten minste nog met standaard stalen geperste panelen. Zie je die hoek net boven de verlichting? Zelfs bij 10km/h lig je in coma als je wordt geramd tegen je hoofd.
in de USA zie je auto's met wieldoppen van een halve meter met pinnen op... Ik dacht dat dit enkel in carmageddon was, maar USA is een speciaal land :-)
Was het ook niet zo dat pickups in een andere categorie vallen waarbij de veiligheidseisen veel lager zijn?
Correct, dit is in Europa een lichte bedrijfswagen en in de VS een full size pickup truck. Dus vergelijkbaar met een F-150, die je in Nederland ook nauwelijks ziet rijden.

Ander land, andere infrastructuur en ander gebruik.
In de VS worden dit soort voertuigen ook niet als personen auto geclassificeerd, maar als kleine vrachtwagen. Hierdoor gelden er andere regels en kun je bijna alle zaken rond om veiligheid en milieu die gelden voor een auto negeren.

Al die mega grote SUVs en pickups vallen daar onder, en zijn super onveilig voor iedereen die niet in het voertuig zit.
Geld datzelfde ook niet voor Europa?
Er was toch ooit die Landwind die heel slecht uit de tests kwam, maar die mocht wel de straat op omdat de tests voor personen autos waren en die auto in een andere klasse viel?
Nee, daar heeft iedereen zich toen over afgevraagd waarom dat ding überhaupt een goedkeuring heeft gekregen, inclusief enkele veiligheidsinstanties. Maar andere tijden, andere normen. Maar deze werd toen ook al via een alternatieve importroute hier geïntroduceerd. De Duitse ADAC heeft toen aangetoond dat het ding absoluut niet veilig was in een tijd dat er al best wat auto's met wel goede tests op de markt waren.
Nee, die Landwind had volgens mij wel een typegoedkeuring gekregen, maar maar één ster in de NCAP, waar minder dan vijf sterren (ook toen al) nauwelijks nog voorkomt.
ik snap je reactie, maar ik weet vrij zeker dat er in die tijd regelmatig auto's waren die maar 3 sterren kregen. Ik denk dat die hele NCAP echt wel voor een verbetering van de inzittendenveiligheid heeft gezorgd (aangezien de eisen om 5 sterren te krijgen nu veel zwaarder zijn dan destijds).

Wat Landwind betreft; even geen tijd voor uitgebreid Googlen, maar Autoweek schrijft "Er was aanvankelijk best wat interesse, totdat de ADAC met een uiterst schokkende crashtestvideo op de proppen kwam. De X6 was tegen een dik brok Duits beton gereden en bleek zijn robuuste uiterlijk totaal niet waar te maken. Levensgevaarlijk, zo was het oordeel".
Mijn reactie ging over het "in een andere klasse horen". Dat was niet het geval, en waarschijnlijk was de wagen nog veiliger dan een Volvo 240, maar die is naar hedendaagse maatstaven ook onveilig. Maar aan de Europese typegoedkeuring voldeed die Landwind gewoon. Zie ook het antwoord van @Metten
De Landwind scoorde dramatisch in de EuroNCAP botsproeven, maar een minimale score daar was (destijds) geen belemmering voor een typegoedkeuring. Aan de wettelijke eisen (verlichting, remmen, spiegels etc) werd waarschijnlijk wel gewoon voldaan.
ah, vandaar de naam 'truck' ?
Heeft jaren geduurd, maar nu valt bij mij het kwartje... 8)7
Klopt. Ze zijn uitgezonderd van allerlei milieu regels en ook belastingen omdat ze als bedrijfswagens worden gezien. Daardoor is op een truck meer te verdienen voor de fabrikant en hebben ze in de VS de trucks enorm gepromoot onder consumenten waardoor onwetende consumenten nu denken dat je een truck (hoe groter hoe beter) nodig hebt om veilig te zijn op de weg terwijl ze in werkelijkheid juist minder veilig dan een personenauto zijn.
Waardoor trucks (hoe groter hoe beter) nu daadwerkelijk veiliger zijn dan personenauto's

Is kapitalisme zonder moraal niet fantastisch?
Voor de inzittende ja, alles wat je aanrijdt wordt er niet beter van. Ook het gewicht helpt niet mee maar dat hebben tegenwoordig bijna alle moderne auto's

[Reactie gewijzigd door Horatius op 23 juli 2024 05:21]

In de VS worden dit soort voertuigen ook niet als personen auto geclassificeerd, maar als kleine vrachtwagen. Hierdoor gelden er andere regels en kun je bijna alle zaken rond om veiligheid en milieu die gelden voor een auto negeren.

Al die mega grote SUVs en pickups vallen daar onder, en zijn super onveilig voor iedereen die niet in het voertuig zit.
Het is een race naar de bodem. Met de Amerikaanse aanpak (alleen naar de passagiers kijken) is de enige zinnige aanpak je eigen auto steeds groter en zwaarder maken. De rest kan daar alleen op reageren door zelf ook een grotere auto te kopen, als je dat tenminste kan betalen. Zo is ook het verkeer iets geworden voor de rijken want die kunnen veilig rondrijden in hun tanks. Iedereen zou beter af zijn als ze wat meer rekening met elkaar zouden houden maar dat is onbespreekbaar voor veel Amerikanen.
Ook in Amerika wordt niet alleen naar de berijder gekeken. Dat de voorkant van bijvoorbeeld een sportwagen als de nieuwe Ford Mustang zo hoog is heeft te maken met de eisen voor voetgangersbescherming (voldoende (5 of 15 cm?) ruimte tussen motorkap en het hoogste harde deel daaronder, bij aanrijding van een voetganger die boven de knie raken, geen uitstekende delen, heeft alles met voetgangersbescherming te maken.
De Ford Mustang is een personenauto en zoals @LOTG hierboven terecht opmerkt wordt de cybertruck gezien als een kleine vrachtwagen. De Mustang moet voldoen aan de regels waar deze wordt verkocht. Je kan dus hier naar de Ford dealer om alvast je Mustang te reserveren. Hij staat al op de site. De Ranger staat er ook op, de F150 zal je niet vinden. Daarvoor moet je naar de grijze import. Net als bijvoorbeeld een Escalade, GMC Denali etc.

De Amerikaanse wetgever ziet al die voortuigen als light trucks en de wetgeving is een stuk coulanter.
Ik reageerde op "met de Amerikaanse aanpak (alleen naar de passagiers kijken)".
En juist daardoor zijn deze auto's ook niet veilig voor de inzittende. Crash comptibility gaat uit het raam, het is ook onmogelijk omdat ze met de raarste hoogtes vorm en maten worden gemaakt. Bij een frontale botsing mis je alle veiligheidzones waardoor alle energie naar de inzittende gaat. Een grote auto kopen met het idee dat het veilig is, is een wassenneus.
Je doet nogal wat aannames hier. Daarnaast, software voegt heel veel toe.
O.a. Model 3 en Y halen de hoogste scores op gebied van veiligheid. Beter even afwachten voor je zoiets roept
Jij wil met software een fysiek probleem oplossen? Volgens mij begrijp jij crash compatibility niet helemaal. En de post ging niet om Tesla specifiek overigens, lees even waar ik op reageer.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 05:21]

Jij denkt dat ze achterlijk zijn bij Tesla geloof ik. Wacht nou eerst maar eens af wat er uit de crashtest komt. Ze hebben niet voor niks zo lang gedaan over de ontwikkeling.
Leuk, maar crash compatibility gaat niet alleen over Tesla. Lees eerst eens waar het over gaat.
in de EU zal je in de praktijk over de auto rollen
Ik weet niet of je daar vanuit mag gaan. Als ik sommige Amerikaanse SUV's en Pick-Up trucks, zoals een Dodge Ram Van, zie die in Europe goedgekeurd zijn dan hebben die zo'n hoge grill dat die niet zomaar onder je door gaat.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 23 juli 2024 05:21]

De botstesten in de VS zijn gericht op bescherming van de inzittenden voor zover ik weet.
Toch is dat raar, want een auto die niets absorbeert, beschermt de inzittenden niet. Als de neus opkrult, absorbeert ie de klap van de impact en krijg JIJ die niet op je lijf. Ook al heb je airbags en gordels, je krijgt nog steeds een behoorlijke klap/vertraging te verwerken, terwijl de auto dat heel goed voor je kan doen.
Ik rij wat dat betreft liever met een Volvo tegen een muur dan met een tank (een voldoende stevige muur natuurlijk, die niet meteen verpulvert als de tank 'm raakt).
Waarschijnlijk is de airbag wel voldoende, maar het is alsnog een flinke smakkerd die je maakt met zo'n rigide blok botsen. En inderdaad voetgangers, fietsers, motorrijders etc zijn niet blij met zo'n moordmachine op de weg.
Bij een aanrijding met een DAF truck blijft er ook niet veel van je over....
Klopt. Maar er zijn veel minder trucks op de weg dan gewone personenauto's en de gemiddelde vrachtwagenchauffeur heeft veel meer ervaring op de weg. Als honderdduizenden Nederlanders komend jaar opeens in een DAF-truck ging rijden zouden we ook een serieus probleem met de veiligheid hebben.
Je ziet ook niet veel DAF trucks in de stad rondrijden... Dat heeft een reden.
Pickup trucks en SUV's (die samen de categorie "light truck" vormen) vormen samen in de VS ongeveer een derde van alle voertuigen die daar momenteel verkocht worden (zie o.a. https://www.aftermarketne...g-to-experian-automotive/ ). Het percentage van dat type auto dat je daar op de weg tegenkomt is vele malen hoger dan het percentage DAF trucks dat je hier ziet.
Alleen vergelijk je nu een pickup truck met een semi. Je moet een pickup truck echter vergelijken met een lichte bedrijfswagen. En die zie je ontzettend veel in de stad en op de snelweg, ongeveer een miljoen stuks.
Er was ook een probleem met dat fabrikanten de auto's ontworpen hadden op de specifieke testen van de botsproef, als de botshoek iets veranderd werd, haalden de auto's opeens slechte resultaten. Ze gingen de botsproeven daarop aanpassen, maar weet niet of dat al gebeurd is.
Ja daarvoor is oa de small collision test in het leven geroepen.
Bepaalde auto’s vallen daarbij hard door de mand.
De stijfheid is ook hier voor de inzittenden niet goed. Een kreukelzone is nodig om de energie goed te verdelen. Anders vliegt de inzittenden nog effe door.

[Reactie gewijzigd door Centauriprime op 23 juli 2024 05:21]

Iedereen heeft het recht zich bewust in een gevaarlijke situatie te brengen... :+
Schijnbaar is het voornamelijk omdat je de mensen om je heen in gevaar brengt.Hij is in Europa niet toegestaan omdat je zelfs als je een voetganger stapsvoets raakt, de kans enorm is dat deze ernstig letsel oploopt. Omdat hij te hoog, (edit) rigide en vlak is aan de voorkant. Dezelfde reden dat en stierenvanger ook niet mag. Het is blijkbaar zelfs voor een truck een asociale machine.

Maar goed, hij is ook nog eens spuuglelijk dus ik ben blij dat hij niet naar Nederland komt. Maar dat is ook maar mijn mening :P

Edit: Hier is een bron: https://www.actualidadmot...ruck-insegura-para-europa :

"In addition, X30 steel panels of the Cybertruck are so rigid, that protection for pedestrians is null. The front bumper and hood of a car must deform to absorb the forces in the event of an accident, so that the pedestrian suffers as little as possible."

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 05:21]

De stijfheid zit ook in de buitenkant. Tesla noemt het een exoskelet. Dus een klap met voetgangers wordt niet opgevangen. Ook maakt de stevige buitenkant het bijna onmogelijk om mensen uit de auto te halen bij een ongeluk.
Als het zo stijf is dat het na een ongeluk niet vervormt kunnen ze gewoon uitstappen :+

Zonder gekheid, het is belachelijk dat dit soort producten worden gemaakt. Al die touchscerens in autos tegenwoordig die je niet op tast kan aanvoelen, en moet aanraken met een steady hand in een bewegende auto. Belachelijk, soms voelt het alsof het safety last is bij tesla en bij musk in general (zie die hersenchip)
Normale auto’s zijn veilig omdat de kinetische energie geabsorbeerd wordt en weggeleid wordt van de inzittenden.
Als de buitenkant niet vervormt, wordt alle kinetische energie dus overgedragen op de binnenkant. Als daar ook niks vervormt, wordt het 1 op 1 overgedragen op de inzittenden. En die kunnen daar niet zo goed tegen.
Dit is allemaal speculatie. Je weet niet hoe de auto in elkaar zit en dus ook niet hoeveel deze auto al dan niet schadelijker is voor de andere weggebruikers bij een aanrijding.
[...]
...
Maar goed, hij is ook nog eens spuuglelijk dus ik ben blij dat hij niet naar Nederland komt. Maar dat is ook maar mijn mening :P
...
Ik deel die mening, die Cybertruck lijkt op het resultaat dat je krijgt als je een 5-jarige met spierspasmen vraagt om een cirkel te tekenen.
Ik vind het een soort retro-futurisme. Dit is wat je in de jaren 80 zag als de "auto van de toekomst".
Lol ja idd.

...maar ook veel vroeger al, en niet persé als auto van de toekomst maar ook in bestaande modellen had je gelijkaardige designs, je had toen ofwel die hoekige en geometirische designs, ofwel rondere designs maar dan vaak met vleugels en uitstekende punten...

En beide designs waren heel populair; Lotus Esprit, Ferrari F40, om maar een paar legendarische modellen te noemen met die typische geometrie, of anderzijds de toenmalige typische Amerikaanse modellen à la Cadillac Eldorado en Plymouth Fury... die dan minder geometrisch en veel 'organischer' waren...

Beide designtalen waren best cool.

...maar het verschil tussen de Cybertruck en die wagens van toen , is dat die werden uitgetekend en ontworpen door mensen met verstand van design, materialen en verhoudingen.

Ik weet niet wie de Cybertruck uitgetekend heeft maar ik zou er niet van schrikken als dat dezelfde kerel is die z'n jongste kind 'X Æ A-12' heeft genoemd.
Wetende dat hij zo'n controlefreak is lijkt het me zeer goed mogelijk dat hij dacht "een truck ontwerpen: doe ik even zelf," en zie het resultaat. :+
Verhoudingen zitten bvb. zo fout als wat (kijk waar die A-post naartoe gaat bvb. :X automotive-design 101)

...maar nog eens: smaken en kleuren natuurlijk... er zijn mensen die oogzweren als een BMW X6 "mooi" vinden, dus dan schrik ik er niet van dat ook de Cybertruck z'n fans heeft.

En even heel persoonlijk: ik vind het eigenlijk best frappant dat die Cybertruck er zo lomp uit ziet, gezien Tesla's vanaf de allereerste Roadster, i.m.h.o. te boek staan als de eerste massageproduceerde EV's die er ook uiterlijk geslaagd uitzagen, i.t.t. de doosjes, halve eitjes, of schoentjes dat we tot dan gewoon waren van EV's...
...en dan komen ze met dit... 8)7

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 23 juli 2024 05:21]

Lamborghini LM002, versie 2.0
Interesante link. Ook het stukje over het zelf-certificeren valt op. Ik ben benieuwd of deze cybertruck nog voor mega-claims gaat zorgen in de VS. Want als je kijkt naar de algemeen beschikbare stand der techniek betreffende veiligheid, is dit echt een hele flinke achteruitgang.
Vergelijk het met een Europese vrachtwagen of een willekeurige Amerikaanse pickup, daar rol je als voetganger ook niet overheen.

Qua afmetingen lijkt hij daar ook veel meer op, hij is bijna 6 meter lang. Grote kans dat je er meer op C rijbewijs gaat zien dan op B. Leeggewicht is 2750kg en 1600kg laadvermogen.
Vergelijk het met een Europese vrachtwagen of een willekeurige Amerikaanse pickup, daar rol je als voetganger ook niet overheen.
En daarom zie je ook niet zoveel vrachtwagens in het centrum van een stad of dorp. Want op de snelweg zie je niet zoveel voetgangers (in EU in ieder geval niet).
Deze auto valt, net als die andere grote pickups van tegenwoordig (en de mega SUV's) niet in de categorie van personenauto, maar in die van 'mini-truck'. Daarmee omzijlen ze zowel een hele lading veiligheidsrichtleinen, die een stuk soepeler zijn in dit segment, alswel een hele lading milieu richtlijnen.

Vervolgens hebben ze met mediacampagnes een aanzienlijk deel van de burgers in de VS wijs kunnen maken dat ze zulke auto's nodig hebben en de autofabrikanten aldaar varen er wel bij. Tenminste, tot de werknemers begonnen te staken.
Die richtlijnen hebben ze voor auto's, net zoals milieurichtlijnen, maar niet voor 'small trucks', waar mede door een grote lobby pickup-trucks en SUV's onder vallen. Die zijn dan daardoor ook goedkoper te maken, waardoor er meer marge op zit, en de auto-industrie daar nogal veel promotie aan besteed.

Mede dat heeft een enorme impact gehad op straatbeeld en veiligheid. Combineer dat met bouwcodes waardoor voor elke potentiële bezoeker er een parkeerplaats moet zijn, en de VS is voor een flink stuk een betonnen jungle waar je niet meer kan lopen of fietsen, en alles met de auto moet doen, en dus het gevoel van veiligheid ook verkoopt: als jij met je Zoe, Twingo, of Aygo daar rond rijdt, heb je ook vrij snel het gevoel dat je een truck wilt.

Die trucks hebben dus ook andere regels dan auto's, en eigenlijk daardoor zie je steeds meer trucks.

Hetzelfde effect zal je hier krijgen op het moment dat een vrachtwagen goedkoper en aantrekkelijker is en minder veilig. Iedereen een DAF op z'n oprit.

Het probleem van dit soort hybride-auto-ecosystemen is dat je uiteindelijk ook een soort incompatibiliteit genereert. Een "small truck" in de VS is hoog (een SUV en pickup dus ook), en heeft weinig zicht, helemaal voor (leuk als je spelende kinderen hebt...). Alles korter dan 1m20 en dichter bij dan 8 meter is bij een F150 niet zichtbaar voor de bestuurder. De grap is echter dat dit doorwerkt in botsproeven. Een truck is "incompatible" met een gewone auto qua botsproeven. Helaas worden die "combo" botsingen niet getest; gedeeltelijk ook omdat de auto industrie daar praktisch vrije hand heeft in wie de tests uitvoert...

Ik haat het dat je die dingen steeds vaker in NL ziet. Vaak zelfs niet aangepast aan NL-regels dus met rode richtingsignalen.
Ik kom regelmatig in de USA en alles is daar wel iets minder gereguleerd dan hier en ook nog eens per staat verschillend.

Wat je daar af en toe op de highway ziet rijden, daar schrik je je rot van. Van half uit elkaar vallende auto's tot halve tanks.
Van de steering Yoke zei ook iedereen dat dat in Europa verboden zou zijn, maar dat bleek gewoon aan de Europese eisen te voldoen. Over kreukelzones denkt Tesla doorgaans juist heel goed na, dus ik verwacht niet dat daar een probleem zit. De scherpe hoeken lijken me wel tricky omdat er wel eisen worden gesteld aan voetgangersbescherming.
Dat is de vrijheid die je daar hebt op veel vlakken. Zolang een beetje normaal hoef je niet door 10.000 regeltjes je auto te nerfen naar iets suboptimaals. Dit ding gaat het denk ik extreem goed doen voor veel Amerikanen. Van aannemers die hun tools er in knallen en inpluggen in de outlets tot country. Ford domineert daarin nu, leuk om te zien of mensen van merk gaan switchen.
Nah, het is belachelijk dat het mag. Het is niet "10.000 regels die je moet volgen". Als het alleen een risico was voor de inzittende, dan hadden we er over kunnen discussieren, maar het is een belachelijke auto.

https://www.actualidadmot...uck-insegura-para-europa/

De voorkant is een voetgangers-hamer die mensen met minimale snelheid erstig letsen kan toebrengen. En zeker in een land als de VS, waar de vereisten om de weg op te mogen echt minimaal zijn, is het een moordwapen. Doe mij maar dan de regels maar. Dat voorkomt dat mensen met jouw instelling mij plat rijden...
Nul rekening houden met personen die aangereden worden vind ik niet 'een beetje normaal' en ook niet 'optimaal', maar dat is mijn mening maar.
In de VS geen enkel probleem. Voetgangers bestaan namelijk niet (op NY na dan). Alles gebeurd met de auto. Dus de kans dat je een voetganger aanrijdt is nihil. Waarom regels verzinnen voor iets dat niet bestaat?
A new study paints a grim picture of American roads: every day, 20 people walk outside and end up killed by a moving vehicle.

"There are more pedestrians being killed today than in decades," Russ Martin, the senior director of policy and government relations at the Governors Highway Safety Association, told NPR.

The organization, which tracks pedestrian deaths in the U.S., estimates that more than 7,500 pedestrians were killed by drivers last year — the highest number since 1981. The final tally may be even greater given that Oklahoma was unable to provide data due to a technical issue.
https://www.npr.org/2023/...n-deaths-high-traffic-car

Verder:
In Nederland (bevolking: 17,5 miljoen) 57 voetgangers die omkwamen in het verkeer (2022), dus 0,33 per 100.000 inwoners.
In de VS (bevolking 331.9 miljoen) 7624 voetgangers (2021), dus 2,30 per 100.000 inwoners.

Het is in de VS dus een aanzienlijk groter probleem dan in Nederland. Het omgekeerde van wat jij beweerde eigenlijk.
De huidige pickups zijn meer dan voldoende berekend op hun taak. En ik denk dat de helft van die megadingen volstrekt overbodig rondrijden en die laadbak niet veel meer ziet dan een boodschappenkrat. Waarmee ik niet wil zeggen dat die mensen zo'n wagen niet mogen rijden, maar overbodig is het wel. Maarja, ze zijn daar ook betaalbaarder. Ik Nederland zijn die grote bakken niet populair vanwege de kosten (aanschaf en rijden).
Zo'n Cybertruck is meer een ego ding, zoals zoveel wagens in de VS. Muscle cars zijn ook voornamelijk compensatiedingen. Vergelijkbaar met de Sjonnies en hun Golfjes in Nederland :+
[...]

En juist daardoor krijgt is waarschijnlijk in Europa geen goedkeuring, zoals @wildhagen ook al opmerkt. Dat ding is te stijf en absorbeert nauwelijks energie bij een botsing. Wel een beetje vreemd eigenlijk; hebben ze geen richtlijnen in de VS daarvoor? Ze doen daar toch ook botsproeven?
Wat ik er van begrijp is dat pickup trucks (wat de cybertruck feitelijk is) in de VS inderdaad minder onderhevig zijn aan regels dan reguliere auto's. Dit omdat ze in de categorie "trucks" (vrachtwagens) vallen waar de normale regels van personenauto's niet gelden. De relatieve onveiligheid van pickups is ook in de VS een gaande discussie. Zie o.a. https://www.treehugger.co...opean-style-rules-5324594
trucks worden anders ingedeeld dan personenwagens. Net daardoor zijn ze nu zo enorm populair. Een F250 heeft ook amper kreukelzones.
Volgens mij deukt dit ding ook gewoon in bij een crashtest. Er zijn wat uitgelekte fotos van. Ik gok dat dit ding gewoon zijn inzittenden goed beschermd.

Ik denk dat Tesla ziet dat in Europa nauwelijks pickups verkocht worden en dus moeten ze marktaandeel van andere segmenten pakken in plaats van bijvoorbeeld Ford F150. Voor Nederland geldt overigens dat dit in grote mate te maken heeft met belastingen op pickups (veel MRB en veel BPM). Daarnaast is een busje (zoals een transporter) vaak praktischer dan een pickup. En offroad hebben we nauwelijks (iets waar een pickup ook wat sterker is dan een busje.

Dit ding wordt binnen notime door een of andere bouwvakker geimporteerd denk ik zodat hij zijn graafmachientje kan trekken.
En daarom is deze auto een grap. De flatbed is super klein, zelfs een mini pickup truck heeft een grotere flatbed als de cybertruck. Ik vraag me zelfs af of de quad die ze lieten zien erin past (waar is dat ding eigenlijk)?

De mensen waar jij het over hebt zijn niet geintresseerd in elektrisch en wonen in een omgeving waar de benodigde infra schaars is.

Het is gewoon een niche product die leuk is voor de enkeling die het wil, voor de rest is het niet praktisch of past het niet in de doelgroep. Rivian heeft een veel beter product, maar ook die moet nog wachten op acceptatie.
De flatbed is super klein, zelfs een mini pickup truck heeft een grotere flatbed als de cybertruck
Hoe kom je daarbij?

Met 6,5 ft (2 meter) heeft de Cybertuck in elk geval een een aanzienlijk langere flatbed dan alle elektrische pickups nu op de markt: Bron
"the Cybertruck is expected to have a longer bed than any electric pickup on the market today at 6.5 feet. For reference, the Rivian R1T's bed is just 4.5 feet, the Hummer's measures five, and the Ford F-150 Lightning's is 5.5-feet long."
En als ik naar de 10 best-verkopende trucks (ook niet-elektrisch) kijk, dan zijn daarvan in totaal 18 varianten te koop met een flatbed korter dan 6,5 ft, en slechts 4 varianten met een flatbed langer dan de 6,5 ft van de Cybertruck. Bron

Al met al valt dat dus erg mee.

edit: ik reageer ook nog hierop:
Het is gewoon een niche product die leuk is voor de enkeling die het wil, voor de rest is het niet praktisch of past het niet in de doelgroep. Rivian heeft een veel beter product, maar ook die moet nog wachten op acceptatie.
Er worden per jaar zo'n 2 miljoen full-size trucks verkocht in de V.S. (bron). En er zijn nu in elk geval ruim 1 miljoen reserveringen voor de Cybertruck (gisteren door Tesla bevestigd tijdens de Q3 investor conference webcast), en volgens crowdsource-schattingen zelfs ruim 2 miljoen reserveringen. De reservering kostte 100 USD, dus is niet geheel vrijblijvend. Zonder ook maar één reclame voor dit product te hebben gemaakt, is dit erg moeilijk te typeren als een 'niche' die nog 'moet wachten op acceptatie'. Als je er vanuit gaat dat Tesla per direct 250.000 Cybertrucks per jaar kan produceren, dan hebben ze 12,5% marktaandeel en zijn ze alvast 8 jaar uitverkocht.

[Reactie gewijzigd door Gulpen op 23 juli 2024 05:21]

Met 6,5 ft (2 meter) heeft de Cybertuck in elk geval een een aanzienlijk langere flatbed dan alle elektrische pickups nu op de markt: Bron
Het zal wel afhankelijk zijn van waar je meet en hoe je het meet, maar 6,5ft kan gewoon niet tenzij je de laadklep meetelt en de laadklep ook nog eens een meter of anderhalf lang is ofzo.

De auto zelf is 19,4 ft, een comfortabele sedan is rond de 15ft en dan heb ik het over een gemiddeld, maar op foto's die online staan van het pers evenement kan je zien dat de achterbank zeer ruim is, dus de cabine is waarschijnlijk nog langer.

Dan blijft er nog maar 4,4 ft over, waar de overige 2,1 ft is gebleven weet ik niet.

Een auto waar geen reclame voor is gemaakt? En dat evenement met dat kapotte ruitje? Wat was dat dan?
https://www.cybertruckown.../attachments/w1-jpg.6775/ afmeting is 1981mm met klep dicht. Dus wel degelijk 6,5 FT of meer dan de gemiddelde pick up.
Totale lengte is ongeveer zelfde als een f150, maar die heeft een enorm grote voorkant waar de motor zit, en doordat dit niet nodig is voor een elektrische auto kunnen ze die ruimte gebruiken om de cabine en de laadruimte te vergroten.
Nou, de cabine wordt zo wel heel krap maatje. Ik weet niet wie dit allemaal in elkaar heeft gespeculeerd.
Begrijp je dat een EV (deze EV) praktisch geen motorklep heeft? Dat scheelt een hoop ruimte.
Kijk op de tekening... deze tekening...

https://www.cybertruckown.../attachments/w1-jpg.6775/

Zie jij die spitse neus?
Spoiler alert: de meeste mensen in de USA die Chevy Silverado's, Dodge RAM's of F150's kopen, gooien helemaal geen geschoten hert of boom in het flatbed. Die kachelen rond in de suburbs.
Er worden F150's zonder sniksnak verkocht, inderdaad voor de Redneck in de bushbush. Maar de meeste van deze "Trucks" zijn superdeluxe uitvoeringen.
Amerikanen denken en zijn heel anders als wij en ik geloof best dat er in noord Amerika een grote markt voor is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 23 juli 2024 05:21]

Volgens deze Noorse site zou Musk inderdaad in een PodCast met Automative News hebben gezegd dat de CyberTruck niet naar EU / Europa komt.

Hier wordt ook gerefereerd naar een expert van TUV die op het oog zegt dat het niet zonder grote aanpassingen toegelaten kan worden. Maar, daarin staat ook dat het harde exoskelet gedropt is en dat ze mee traditionele productie methodes zouden zijn gaan gebruiken.
Deze auto gaat niet voor de Europese markt zijn.

Dit is een Amerikaans product, volgens mij moet het een onverwoestbare truck zijn. In de Amerikaanse markt is dit veel beter te plaatsen dan in de Europese.
Voor zover ik weet is de cybertruck ook niet eens legaal op Europese wegen omdat het zo'n onveilig voertuig was, tenzij ze daar eindelijk aanpassingen aan hebben gedaan.
dus kan hij ook orkanen weerstaan nice.
Wel jammer ik zou best een Cybertruck willen zien.
Ik ben er nog steeds niet helemaal van overtuigd dat het plan is om serieus grote hoeveelheden hiervan te verkopen. Het zou me niets verbazen als het vooral een manier is om aandeelhouders nog vertrouwen in hun Tesla aandelen te laten houden.

Tesla krijgt al jaren de kritiek dat hun hele aanbod uit sedans/hatchbacks bestaat terwijl het juist het SUV (en in de VS het truck) segment is waar de groei zit. Dat soort dingen zijn voor autoliefhebbers niet relevant maar iedereen die naar het autobedrijf kijkt in plaats van de automodellen (investeerders, financiële analisten etc.) ziet dat als een zwakte.

Tesla is een kleine speler op de automarkt (nog niet in de top 20 volgens mij) maar hun aandelenwaardering is niet gebaseerd op verkopen (zoals bij andere automerken) maar op de belofte van een toekomst met technologische vergezichten als full self-driving, eventuele abonnementssytemen etc. Ze moeten dus aan de lopende band ballonnetjes oplaten over de toekomst om die hoge prijs van het aandeel te blijven rechtvaardigen.

Misschien dat het ze lukt om in de VS in de top vijf van pickup truck leveranciers te komen (hoewel dat volgens mij een enorm merkvast segment is, en bovendien lijkt dit model me vooral gericht op mensen die een truck willen maar niet nodig hebben, ik zie een aannemer er nog niet mee rijden) maar daar buiten zie ik dat eigenlijk niet gebeuren. Er zijn misschien wat ontwikkelingslanden waar ze net zulke lage eisen stellen aan auto's als in de VS maar daar zal de infrastructuur voor het opladen er vaak niet zijn.

Kortom, het zou me niets verbazen als de Cybertruck niet meer dan een "bulletpoint" voor de Amerikaanse markt blijft om te kunnen zeggen dat ze ook in het truck segment zitten.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 05:21]

Tesla is een kleine speler op de automarkt (nog niet in de top 20 volgens mij) maar hun aandelenwaardering is niet gebaseerd op verkopen (zoals bij andere automerken) maar op de belofte van een toekomst met technologische vergezichten als full self-driving, eventuele abonnementssytemen etc. Ze moeten dus aan de lopende band ballonnetjes oplaten over de toekomst om die hoge prijs van het aandeel te blijven rechtvaardigen.
Dit is een beetje een NU.nl redenatie.
Musk geeft niet veel om de hoogte van het aandeel, zo heeft hij geregeld gezegd dat hij vind dat het aandeel te duur was (zoek maar eens een andere CEO die dat zo eerlijk over zijn eigen bedrijf zegt)

Hij heeft ook gezegd dat ten tijde van de extreme inflatie, de prijzen van Tesla's beschamend hoog zijn en dat ze er alles aan doen dit naar beneden te brengen. Nogmaals, zoek maar eens een CEO die zulke uitspraken doet over zijn eigen producten.

De markt waardeert Tesla zoals het doet door :
  • Hoge marges per auto.
  • Jaar op jaar extreme (40% - 50%) groei in aantallen laten zien naast groei in winstgevendheid.
  • Geen schulden heeft (VW en BMW hebben meer schuld dan het BNP van landen zoals Zuid Afrika).
  • Een enorme warschest aan cash heeft, 26 miljard USD.
  • Poinier is in FSD en als enige extreem veel data heeft.
  • Poinier in het ontwikkelen van een toekomstige (niet geofenced) robot taxi dienst.
  • Poinier in de energiemarkt, 4 gW/h in Q3 '23 weggezet met extreem hoge winstmarges
  • Streeft straks Boston Dynamics voorbij met een robot die naast een lichaam ook een brein heeft.
  • Heeft een wereldwijd oplaadnetwerk dat super effecient en goedkoop is en nu ook veel lagacy merken heeft aangetrokken.
  • Tastbare plannen heeft op het disrupten in het A segment en de vrachtvervoer sector.
  • Zeer merkentrouwe customer base.
  • Het is een bedrijf met een missie, zie al zijn "masterplans", de rest van de gehele sector, werkt voor winst..
edit: bold was niet nodig

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 05:21]

Holy moly dit is goud waard.
  • Marges slinken door prijsverlagingen en nog vallen de resultaten tegen. Trouwens marges zijn niks waard als je o.a. garantie (een kost) weg boekt onder Goodwill (een actief). Dat heet dan de boekhoudkundige trukendoos.
  • Die groei valt dik tegen tegenover de gigantische waardering van het aandeel. Hun backlog verkleint ook elk kwartaal, maar het aantal fabrieken stijgt. Nefast voor uw business.
  • Geen schulden is echt wel een ongefundeerde uitspraak. Quasi alle bedrijven gebruiken schulden om te groeien. Dat noemen ze leveraging. Tesla heeft heel wat schulden en hou er rekening mee dat ze grote beloftes hebben gemaakt aan China voor de bouw van hun fabriek. Niet nakomen is de boel teruggeven en met de groeiende Chinese autoindustrie gaan ze echt niet twijfelen om die Amerikaanse concurrent een stevige opdoffer te verkopen .
  • Hun warchest is opgebouwd uit de verkoop van CO2-emissiekredieten. Die koek moeten ze meer en meer delen met anderen.
  • Ze zijn in geen 1 van de drie sectoren die jij opsomt pionier. FSD zit met moeite op niveau 2 terwijl er al genoeg concurrenten verder staan. Robotaxi's zijn voor iedereen, behalve de fans, een echte "running gag". Gaat het dit jaar zijn? Volgend jaar? Zeker en vast tweede helft 2025. Een gigaleugen van Musk en zeker als je weet dat hij jaren geleden die belofte had gemaakt met de boodschap dat de toen verkochte wagens alle technologie aan boord hadden om dat mogelijk te maken. En op de energiemarkt zijn er echt genoeg concurrenten die betere producten aanbieden.
  • Qua robots zijn ze op dit moment geen concurrent voor Boston Dynamics en we hebben alleen Musk zijn woord (wat niks waard is) over de ongekende mogelijkheden die zijn robot gaat aanbieden. I call bullshit. BD heeft het moeilijk om voor hun knappe robots (en niet dat eerstejaars knutselwerk van Elon) een economisch verdienmodel uit te tekenen laat staan dat ieder huishouden een Teslabot gaat kopen.
  • Een bedrijf met een missie dat niet werkt voor winst? Waar haal je het vandaan? Tesla is een bedrijf met één doel: een zo hoog mogelijke aandelenkoers, iets waar je misschien ook van profiteert. Alle investeringen van Musk hebben als onderpand Tesla-aandelen. Van het moment dat de koers zakt onder een bepaald niveau, riskeert hij een margin call. De illusie van een techbedrijf actief in de auto- en energiesector met als einddoel een monopolie, is lachwekkend maar dat is waarop de waarde van Tesla is gebaseerd.
Marges slinken door prijsverlagingen en nog vallen de resultaten tegen. Trouwens marges zijn niks waard als je o.a. garantie (een kost) weg boekt onder Goodwill (een actief). Dat heet dan de boekhoudkundige trukendoos.
Marges slinken wegens prijsverlagingen waarmee ze de rest uit de markt drukken, pricing power heet dat. Ze zijn daar niet in gedwongen door concurrentie, ze bewegen daar de concurrentie mee.
Niet voor niets is de Model Y straks de best verkochte auto ter wereld.

De gemiddelde COGS per auto was in Q3 dan ook bijna 2000 euro lager dan een jaar daarvoor.
En daar houdt het niet op; de upgrades die hebben plaatsgevonden in de fabrieken (reden van de tijdelijke productiestop) in Q3, zullen verdere kostprijsverlagingen laten zien de komende kwartalen.
Die groei valt dik tegen tegenover de gigantische waardering van het aandeel. Hun backlog verkleint ook elk kwartaal, maar het aantal fabrieken stijgt. Nefast voor uw business.
Die groei is bijna exponentieel en dat al een paar jaar achtereen. De prijs van een aandeel wordt bepaald door de prospect van de waarde in de toekomst, zo lang ze kunnen laten zien bizarre (40+%) groei op jaarbasis te kunnen realiseren, zal de markt dat als dusdanig waarderen. Dit is overigens niet mijn mening, de koers is een feit en het resultaat van het handelen van het complete apparaat van investeerders.
Geen schulden is echt wel een ongefundeerde uitspraak. Quasi alle bedrijven gebruiken schulden om te groeien. Dat noemen ze leveraging. Tesla heeft heel wat schulden en hou er rekening mee dat ze grote beloftes hebben gemaakt aan China voor de bouw van hun fabriek. Niet nakomen is de boel teruggeven en met de groeiende Chinese autoindustrie gaan ze echt niet twijfelen om die Amerikaanse concurrent een stevige opdoffer te verkopen .
Datzelfde (onderhevig zijn aan de autoriteit van de territoria waarin je fabrieken hebt staan) geldt voor VW en BMW met hun business in China, NAAST hun extreem hoge langlopende schulden, schulden die Tesla dus niet heeft.
Hun warchest is opgebouwd uit de verkoop van CO2-emissiekredieten. Die koek moeten ze meer en meer delen met anderen.
Absoluut niet het volledige verhaal, ze hebben in Q3 2023 nog 3 miljard bijgeschreven aan free cashflow gegenereerd uit hun automotive en energie business.
Ze zijn in geen 1 van de drie sectoren die jij opsomt pionier. FSD zit met moeite op niveau 2 terwijl er al genoeg concurrenten verder staan.
Hier kunnen we het prima oneens zijn.
Robotaxi's zijn voor iedereen, behalve de fans, een echte "running gag". Gaat het dit jaar zijn? Volgend jaar? Zeker en vast tweede helft 2025. Een gigaleugen van Musk en zeker als je weet dat hij jaren geleden die belofte had gemaakt met de boodschap dat de toen verkochte wagens alle technologie aan boord hadden om dat mogelijk te maken. En op de energiemarkt zijn er echt genoeg concurrenten die betere producten aanbieden.
Noem het een leugen omdat je het product nu nog niet ziet? Je kan Tesla kwalijk nemen dat ze hun eigen opgelegde deadlines niet halen, maar Tesla heeft in de laatste 10 jaar zoveel bizarre deliveries gerealiseerd dat ik niet denk dat ze dit idee droppen. FSD en Robot Taxis gaan er komen. Zelfs als jij dat een leugen noemt omdat jij denkt dat het te moeilijk is om te kunnen realiseren.
Qua robots zijn ze op dit moment geen concurrent voor Boston Dynamics en we hebben alleen Musk zijn woord (wat niks waard is) over de ongekende mogelijkheden die zijn robot gaat aanbieden. I call bullshit. BD heeft het moeilijk om voor hun knappe robots (en niet dat eerstejaars knutselwerk van Elon) een economisch verdienmodel uit te tekenen laat staan dat ieder huishouden een Teslabot gaat kopen.
Niet alleen Musk zijn woord, ik denk dat je de laatste paar updates hebt gemist?
https://www.youtube.com/watch?v=D2vj0WcvH5c
Een bedrijf met een missie dat niet werkt voor winst? Waar haal je het vandaan? Tesla is een bedrijf met één doel: een zo hoog mogelijke aandelenkoers, iets waar je misschien ook van profiteert. Alle investeringen van Musk hebben als onderpand Tesla-aandelen. Van het moment dat de koers zakt onder een bepaald niveau, riskeert hij een margin call. De illusie van een techbedrijf actief in de auto- en energiesector met als einddoel een monopolie, is lachwekkend maar dat is waarop de waarde van Tesla is gebaseerd.
Je geloofd het niet en vind alles lachwekkend. Dat is je goed recht :)
Ga verder niet met je in discussie over subjectieve zaken.

Feit blijft dat deze misse sommigen wel enorm aanspreekt en dat deze mensen wel geloven in de missie. Deze mensen zijn kennelijk wel bereid te investeren in deze missie, hence de huidige koers.

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 05:21]

Ik begrijp echt niet waarom deze, overduidelijk subjectieve, argumentatie een +2 moderatie krijgt.
Ik ben het deels met je eens, maar wil een kleine nuance aanbrengen.
De reden dat in de VS de SUV in de lift zit, komt door de bizarre milieu wetgeving. Toen in de VS de strengere Milieu wetgeving van kracht werd, hebben de leveranciers van pick-up trucks het voor elkaar gekregen om " utility vihicles" daar buiten te houden, omdat het voor o.a. de ford F150 en vergelijkbare auto's het onmogelijk was om aan die milieu wetgeving (uitstoot limieten) te voldoen. Door een loophole in de wet vallen de SUV's ook in deze uitzondering waardoor deze auto's aan veel minder strenge eisen hoeven te voldoen dan de gewone sedan of stationwagen. Hierdoor zijn ze goedkoper te produceren.

Interesant om over dit onderwerp te kijken: "These Stupid Trucks are Literally Killing Us"
https://www.youtube.com/watch?v=jN7mSXMruEo&t=1683s

Dus ja, amerikanen willen heel graag in grote auto's rijden, maar dat komt omdat dat door de industrie wordt gepromote, omdat de winstmarges daar groter zijn.
In het artikel staat dat er meer dan 1 miljoen preorders zijn. Ik zou dit hok niet rijden al kreeg ik hem gratis, maar met al 1 miljoen+ aanbetalingen voordat er uberhaubt 1 van de productieband gerold is zou ik het geen niche product noemen.
Preorders zijn vooral een constructie om rentevrije voorfinanciering te regelen. Preorders zijn er voor het bedrijf, niet de consument.

Als je een miljoen mensen zo gek krijgt om 100 dollar te betalen lang voor zeker is dat het ding op de markt komt haal je als bedrijf ineens renteloos honderd miljoen dollar op. Ook als je later de helft van de mensen hun geld moet teruggeven omdat het model nooit in hun markt uitgebracht wordt dan is die 100 dollar met de inflatie van de afgelopen paar jaar 20% minder waard geworden.

Je hebt dus gratis geld geleend voor de ontwikkelingskosten en je hoeft maar een deel terug te betalen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 05:21]

Goed verhaal, doet alleen niks af aan het feit dat dus miljoenen mensen middels hun preorder hebben laten weten bereid zijn deze auto te willen aanschaffen en rijden. Daarmee aantonend dat het geen niche product is.
Niet helemaal, er zijn miljoenen mensen geweest die wel $100 (of wat de pre-order ook was) over hadden voor een pre-order maar dat wil niet zeggen dat er miljoenen klanten in de pijplijn zitten. Je zult als fabrikant nooit 100% van je pre-orders kunnen converteren naar echte verkopen omdat mensen inmiddels net een andere auto hebben gekocht, gezinsuitbreiding hebben gehad, inmiddels vooral thuiswerken, het niet meer zo op Tesla hebben, minder kapitaalkrachtig uit de pandemie zijn gekomen dan ze er in gingen, inmiddels andere prioriteiten hebben of die het vooral wel grappig vonden maar nooit van plan waren om de overige 99,75% van de koopsom over te maken.

Daar komt dan nog bovenop dat er ook een hoop mensen een pre-order hebben gedaan in een land waar deze auto uiteindelijk niet op de markt gaat komen.

Als ze amper pre-orders hadden gehad dan was dat een slecht signaal geweest, dat ben ik met je eens, maar ik zou als bedrijf oppassen met je al te veel te laten leiden door dit soort pre-order cijfers, zeker als de pre-order maar een aanbetaling van 0,25% van de aanschafprijs was en bovendien jaren geleden. Ik denk dat Tesla erg blij mag zijn als ze de 100.000 verkopen halen binnen twee jaar na lancering.
Iets is een niche product wanneer het gemaakt is voor een niche markt (een zeer beperkte vraag).
Wellicht heeft Tesla niet de capaciteiten om dit ding in grote getalen te produceren, maar dat is een probleem van het aanbod. Het is zeker geen niche markt. De preorders tonen aan, de vraag is groot.
Het is zeker geen niche markt. De preorders tonen aan, de vraag is groot.
Maurits van Baerle legt net uitgebreid uit waarom je niet puur op basis van pre-orders kan bepalen of de vraag wel of niet groot is, en dan kom jij nog even zonder enig tegenargument met dit statement :O

Er zit 5 jaar tussen de preorder en het moment dat de auto geleverd kan worden, meestal veranderd je er van alles in je leven in zo'n tijd, en er zijn ook verschillende andere modellen op de markt gekomen die er in 2019 nog niet waren. Veel mensen zullen in 2019 vanuit een soort FOMO 100 euro betaald hebben, maar dat wil niet zeggen dat ze de wagen ook echt gaan kopen.

Zolang er niemand het hele aankoopbedrag heeft betaald is er weinig te zeggen over hoe succesvol de cybertruck is.
Niemand zal uit eigen beweging klikken op de preorder knop als ze niet tenminste bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in het product. Hoe je het ook bekijkt, het is een koopsignaal en geeft dus wel degelijk aan of er interesse is in hetgeen ze denken dat het product is.

Pas als de finale specificaties, levertijden (want productiecapaciteit is een fractie van de preorders) en prijzen bekend worden, zullen we zien welk deel geconverteerd wordt naar daadwerkelijke afleveringen. Veel variabelen, verdere discussie niet nodig.
Hoe je het ook bekijkt, het is een koopsignaal en geeft dus wel degelijk aan of er interesse is in hetgeen ze denken dat het product is.
Eens, maar electricretard stelde De preorders tonen aan, de vraag is groot. alsof een aantal pre-orders van 5 jaar geleden garanderen dat de de vraag nu groot zal zijn, dit is niet met zekerheid te zeggen.

"Veel pre-orders = veel interesse" is iet anders dan "veel pre-orders = veel verkoop"
verdere discussie niet nodig.
Dat maak ik zelf wel uit :+ ;)
Dan sla je de plank helemaal mis. Het verhaal van @Maurits van Baerle gaat erover dat je als consument helemaal geen baat hebt bij een aanbetaling voor een niet bestaand product. Enige die er baat bij heeft is het bedrijf waar je je geld aan geeft.

Of he uiteindelijk product wel of niet aanslaat is een tweede. Op het moment dat jij een aanbetaling doet voor een niet bestaand product of een product wat nog geproduceerd moet worden dan heb je als consument geen enkele garantie dat het product uiteindelijk geleverd gaat worden.

Alle risico's liggen bij jou en niet bij het bedrijf. Ondernemersrisico bestaat niet meer en als het ze lukt hebben ze alvast een aantal klanten in de pipeline zonder dat de klant daar iet svoor terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 05:21]

Achja, genoeg mensen zouden ook niet willen rijden in bv eem volkswagen golf of een doorsnee mercedes, audi of bmw, en toch zijn er een hoop die die auto's wel mooi vinden. Ofwel, over smaak valt niet te twisten.
PS de cybertruck is ook niet mijn ding. Maar krijg ik em gratis, dan zal ik er zeker een tijdje mee rijden, wat ik met een fugly Golf nooit zal doen.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 juli 2024 05:21]

Het zijn niet eens pre-orders. Je hebt jezelf op een wachtlijst gezet voor 100 dollar. Toen de truck werd aangekondigd zag je tieners die niet eens een rijbewijs hadden pochen met het feit dat ze een Cybtertruck besteld hadden. Daarnaast is het een cijfer van over heel de wereld terwijl ondertussen duidelijk is geworden dat deze enkel in Noord Amerika op de markt zal komen.

En als laatste mag je niet vergeten dat toen Tesla deze truck aankondigde er geen concurentie was. Had Tesla zijn beloftes van toen gehouden waren ze als eerste op de markt geweest. Ondertussen hebben ze veel concurentie. Ford was eerst, dan kwam Rivian. Voor de echte lifestyle mensen heb je ook nog de Hummer. Andere belangrijke fabrikanten met een hele geschiedenis van trucks, zoals de Chevy Silverado staan ook zeer dicht bij een release.

Wat een markt was waar men een imense voorsprong in kon uitbouwen, zoals ze met hun gezinswagens hebben gedaan, is nu een markt geworden waarin ze op achtervolgen zijn aangewezen.
Het is een pick-uptruck en die zijn de VS heel normaal.
De wegen zijn daar ook twee keer zo breed, en ik kan niet eens beginnen te beschrijven hoe groot de parkeerplaatsen zijn. Soms zie ik zelfs een 4x4 voertuig geparkeerd in mijn buurt, dat de helft van de weg in beslag neemt of schuin staat met een wiel op de weg, puur omdat er gewoon niet genoeg ruimte is om normaal te kunnen parkeren.
Gezien de Ford F150 in de USA de meestverkochte 'auto' is, denk ik dat de Cybertuck wanneer de productie op gang komt wel eens hele hoge ogen kan gaan gooien. Er zitten een aantal zeer vernuftige snufjes in. Bijvoorbeeld het automatisch verlagen bij hoge snelheid of inladen.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 23 juli 2024 05:21]

Er zitten een aantal zeer vernuftige snufjes in. Bijvoorbeeld het automatisch verlagen bij hoge snelheid of inladen.
Echt? Dat is toch al ontzettend oud en op deze utilitarian trucks helemaal niet genwenst want gaat relatief snel kapot. En hoge snelheid; daar zijn deze dingen toch niet voor bedoeld? (zo hard mag je ook niet in de US).

De prijs + duurzaamheid zijn de 'kicker' denk ik. Men wil graag een onverwoestbaar stuk gereedschap wat nog betaalbaar is.
Ik heb het niet over Ferrari snelheden ;-)

Maar bij alles boven de 50kmh (pak hem beet) helpt een lagere luchtweerstand. Of het snel stuk gaat, of juist niet, dat zullen we wel zien.

En in Texas mag je 85Mph (136 Kmh) dus zo'n SRT Dodge mag daar redelijk plankgas.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 23 juli 2024 05:21]

Ik zou denken dat zo'n SRT Dodge plankgas wel wat meer doet dan 136 km/u.
Ik heb het niet over Ferrari snelheden ;-)
Dus het vernuftige is dat hij dit bij ene lagere snelheid doet? Wij hebben wel twee verschillende meningen over wat vernuftig is :P
Die F150 is mooi vergeleken met de Cybertruck
Bedoel je dat de F150 mooier is dan de Cybertruck?
Of bedoel je dat het een mooie vergelijking is?
Dat de F150 mooier is natuurlijk :)
Dan moet er volgens mij een komma tussen mooi en vergeleken :+

Ik heb de Cybertruck in het echt gezien. De F150 ook. Hoewel ik de F150 heel stoer vind, vind ik de Cybertruck wel heel bijzonder. Je blijft er naar kijken. We zien wel of hij hier ooit de weg op mag. Dat mocht de Hummer H1 eerst ook niet. Daar heb ik ook een zwak voor.
Voor Nederland is hij in ieder geval veel te groot met z'n bijna 6 meter lengte.
En toch zie je hier meer dan genoeg pickups die net zo groot zijn als de cybertruck. De ford F150 is in bepaalde uitvoeringen zelfs nog groter.
1 miljoen pre-orders
Een pre-order kost 100 dollar en geeft je geen verplichting tot aankoop, dus verwacht dat er een hoop zijn die wel een pre-order gedaan hebben maar hem niet gaan kopen.
ja mee eens. maar dan nog is de vraag (afhankelijk van de uiteindelijke prijs) erg hoog
Zou jij geld overmaken voor iets wat je niet gaat kopen?
Nee, maar ik er zijn wel meer dingen die ik niet zou doen die andere mensen wel doen.

In een opwelling 100 euro betalen voor een reservering in 2019 is wel iets anders dan 40k+ betalen in 2024. En de meeste mensen gaan niet 5 jaar op een auto zitten wachten maar hebben intussen al lang iets anders gekocht.
Ik heb net gekeken en je kunt niet zien wat je koopt of wat het kost: dus blijkbaar hebben een miljoen mensen 100$ overgemaakt om de illusie te hebben iets unieks te kopen waarvan zowel prijs als specs niet bekend zijn.

Dus ja: mensen maken geld over om kans te maken op iets. Maar dat doen mensen overal ter wereld, in allerlei vormen.
Ja, ik sta ook op de wachtlijst voor een Aptera, zonder de zekerheid dat ik er ooit 1 zal kunnen kopen of ook werkelijk 1 zal kopen.

Van die 1 miljoen mensen zijn er velen die het enkel gedaan hebben om Musk te steunen, er zijn er velen die nooit zelfs de kans zullen krijgen omdat ze niet in Noord Amerika wonen, er zijn er die gaan afhaken omdat de prijs toch tegenvalt of de specs of ... omdat ze zoveel jaren later andere prioriteiten hebben
Zal voor verzamelaars wel een investeringsobject zijn. Afschuwelijk ding verder.
Zo'n niche product is het niet als er al een miljoen besteld zijn. Ik weet niet wat de conversie van die pre-orders bij Tesla is, maar als dat al maar 50% is (want er is toch een flink bedrag betaald al) dan zitten ze op 500k auto's, met de productie die ze noemen zou dat zeker nog t/m 2026 duren voor de huidige lading geleverd kan worden.
Volgens mij willen ze uiteindelijk een productie hebben van 300k-400k, maar het zal wat jaren duren voordat ze die aantallen gaan halen, verwacht maar in 2024 onder de 100k. In VS waren er in 2022 2miljoen trucks verkocht. Het is dus een niche product en wordt als het ooit de productie haalt die Tesla voor ogen heeft wordt wel beter (als ze alles weten te verkopen). Maar dan nog steeds de helft van de verkopen van de Ford F-Series die 650k verkocht.
Er zijn 2 mln orders. Zelfs 50% intrekking is 1 mln. Uiteindelijke productie is 250k per jaar
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 19 oktober 2023 09:35
Oprechte vraag; Heeft het design ook nog een bijzonder doel? Mijn eerste reactie is dat ik hier niet in gezien zou willen worden. Is het bijvoorbeeld bijzonder aerodynamisch wat ik mij met de hoge rechte voorkant niet kan voorstellen? Wat is het idee hierachter behalve om op te vallen?

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 05:21]

Hoeveel Amerikaanse "Trucks" rijden er rond in Nederland? Die dingen zijn er ook puur om op te vallen. En alleen in Nederland vele duizenden van die veel te grote bakken die rondrijden. Ik denk dat je onderschat hoeveel, o.a., Amerikanen staan de springen om een auto als dit.
In Nederland rijden er vooral veel aannemers mee, mijn buurman had er ook 1 en op grijs kenteken leasen was (het is al een paar jaar geleden) veel goedkoper dan bv een aangeklede volkswagen bus.
Denk dat zo'n pickup als aannemer of bijvoorbeeld paardenliefhebber nog best een handig / praktisch apparaat kan zijn. Je wilt er alleen niet mee parkeren in de stad of een supermarkt ;)
Als paardenliefhebber heb ik geen interesse in zo’n lelijk hok. Meer dan genoeg alternatieven gelukkig
Is het ook niet, achterbak is veel te klein om nut te hebben. Uiteindelijk rij je alsnog met een aanhanger die ook achter een normale auto had gekund of je neem een busje waar veel meer inpast omdat er geen 5 man in hoeft te kunnen zitten.

[Reactie gewijzigd door 2Keys op 23 juli 2024 05:21]

Wat een onzin dat het puur om op te vallen is, vaak zijn het gewoon zeer practische werkpaardjes.
Ze zijn heel nuttig in zware vracht trekken, beter nog dan dat we het hier doen met bijvoorbeeld van die Sprinters.
Maar in een hoop andere gevallen hebben ze vrijwel alleen maar nadelen.
Het ziet er futuristisch uit, meer niet. Elon heeft zelf gezegd dat het qua aerodynamica enorm slecht is, omdat luchtdeeltjes het liefst langs smooth vormen heen gaat en niet tegen scherpe hoeken aan botst (zoals deze truck nogal wat heeft).

[Reactie gewijzigd door ultimate-tester op 23 juli 2024 05:21]

Ik vind dit eerlijk gezegd niet erg futuristisch ogen. Dit is eerder brutalism (al is dat ook niet het juiste woord zou ik zeggen).
Om te beginnen, het is een pickup truck. Bedoeld om een hoop spullen makkelijk mee te kunnen nemen. Dingen die je niet altijd in een standaard auto zou willen mee nemen. Een motor bijvoorbeeld. Of een generator. Denk aan bouwvakkers, etc.

Maar, tegenwoordig zijn alle pickups (Dodge RAM 1500, Ford F150), groot en hoog. En een stuk minder aerodynamisch dan deze. Bovendien kan de Cybertuck zijn hoogte flink aanpassen, zodat je hem makkelijk kunt inladen en op de snelweg daardoor een stuk minder luchtweerstand hebt dan een reguliere pickup trick. En hij kan hoger als je er mee van de weg afgaat.

Dat mensen pickups in Nederland gebruiken om te patsen staat vast (dus dat zullen ze ook met een Cybertruck doen). Maar er zijn ook aannemers en andere werklui die zo'n ding inzetten waar hij voor bedoeld is. Maar dat is ook in het buitenland zo. In de USA is zo'n ding een stuk een stuk praktischer. Daar is alles groter, dus ook de parkeervakken. In Amsterdam met zo'n ding inparkeren is niet bepaald een lolletje. Ook niet met alle camera's en sensoren.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 23 juli 2024 05:21]

Om te beginnen, het is een pickup truck. Bedoeld om een hoop spullen makkelijk mee te kunnen nemen. Dingen die je niet altijd in een standaard auto zou willen mee nemen. Een motor bijvoorbeeld. Of een generator. Denk aan bouwvakkers, etc.
In de VS is dat al lang niet meer het geval. De meeste mensen die in zo'n ding rijden zijn helemaal geen bouwvakker en hoeven niet iedere week hun wasmachine of generator te verhuizen. Zo'n F150 wordt daar niet voor gebouwd, dat ding is in alle aspecten (behalve het formaat) gewoon een luxe personenauto.
De bedoeling van zo'n auto is lekker egoistisch de wetgeving rond milieu en veiligheid te omzeilen.
In de USA is zo'n ding een stuk een stuk praktischer. Daar is alles groter, dus ook de parkeervakken.
Maar wat is oorzaak en wat is gevolg? Hebben ze grote auto's omdat er veel ruimte is, of moeten ze alles extra groot maken om die auto's kwijt te raken? Uiteindelijk moet je al die afstand overbruggen en dat kost energie (en grond is ook niet gratis). Amerikaanse steden zijn net zo dichtbevolkt als Europa. Mensen zijn daar niet sneller en hebben ook niet meer uren in dag. Alles ver uitspreiden is niet efficient.
Eigenlijk ben ik het wel met je eens :-)
Om te beginnen, het is een pickup truck. Bedoeld om een hoop spullen makkelijk mee te kunnen nemen. Dingen die je niet altijd in een standaard auto zou willen mee nemen. Een motor bijvoorbeeld. Of een generator. Denk aan bouwvakkers, etc.
Voor een pickup truck is het helemaal geen handig design. Je wil als je een pickup echt als pickup gebruikt zo makkelijk mogelijk in de laadbak komen. En dat is aan de zijkanten nogal lastig.
In geen enkele pickup truck kom je tegenwoordig zonder ladder of heftruck. De tesla heeft in ieder geval een loading ramp in de achterklep, waar je gewoon omhoog kunt lopen het laadruim in. Bij het ontwerpen ervan hebben ze heel veel onderzoek gedaan naar wat er beter/praktischer kan dan de huidige pickup trucks.
Nee, het design is hoofdzakelijk aesthetische keuze (zie ook de naam "cybertruck", heel erg late '80s, early '90s*), daarbinnen zijn uiteraard wel weer praktische keuzes gemaakt.

Het valt in ieder geval op.


*Denk aan de aesthetiek van films als Tron, Bladerunner of Robocop.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 05:21]

Het idee was dat deze gemaakt zou worden van stalen platen die niet makkelijk gevormd kunnen worden en daarom dus dat hoekerige uiterlijk, zodat het echt een tank zou zijn waarmee je de weg op mag.
Maar het is inmiddels al duidelijk dat dat absoluut niet het geval is, dus nu is het alleen nog het opvallende uiterlijk.
Aerodynamisch ja, en het materiaal staat geen rondingen toe en hoeft geen auto lak om te beschermen. Dit scheelt enorm in het productieproces waardoor je het echt als een werkpaard moet zien en niet als een showpaard. Het iconisch uiterlijk zal waarschijnlijk wel een cult status krijgen zoals ook de Prius of in ieder geval zoals de Pontiac Aztek (van Walter White uit Breaking Bad).

Edit: Het ene RVS is het andere niet, Tesla past hier kennis toe vanuit de material science van SpaceX. Letterlijk rocketscience. :+

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 05:21]

RVS kun je gewoon persen hoor zonder probleem. Die rare hoeken is niets meer dan een productie keuze die dan ook grote negatieve gevolgen heeft voor veiligheid maar ook productietechnisch is dit blijkbaar erg lastig. Verder als werkpaard denk ik dat menig Amerikaan het toch bij hun F150 houdt die geen drol kost.

Uiteindelijk zal het success nog wele ven op zich laten wachten. Als zelfs Musk er weinig vertrouwen in heeft samen met de kleine productie oplage lijkt het eerder een flater. 150.000 auto's per jaar is nog een slag minder dan wat we in Born produceren wat al een kleinschalige plant is.
Of zoals de GMC DeLorean, die ook van RVS is gemaakt.
Ga eens in je rvs spoelbak kijken hoe die eruit ziet

De CT is na 3 weken vol met kleine krasjes die je er niet meer uit krijgt en ook niet zo maar kunt eruit poesten.

Wat er gaat gebeuren is dat de meeste hem laten wrappen. Kennelijk komt er een 8k optie om dat af farbiek te doen.

Dus zij besparen op de lak en vragen 8k voor een warp.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 23 juli 2024 05:21]

Voor een truck is het lang niet zo slecht. Normaal klapt de lucht over de cabine zo de laadbak in. Daar zit nu bijvoorbeeld een cover overheen.
Het ontwerp is vooral effectief om voetgangers en fietsers te verwonden. Net zoals andere "light trucks" en SUVs die steeds meer op de weg te zien zijn.

Ontzettend jammere ontwikkeling.
Achja, genoeg fietsers en voetgangers zouden er beter aan doen om op de weg te letten ipv hun smartphone, en beter opletten en niet zomaar door rood fietsen en lopen (zie dat echt zo vaak gebeuren, tich keer vaker dan een auto die door rood rijdt).
Het zijn niet fietsers en voetgangers die een dodelijk gevaar voor hun omgeving creeëren in hun voertuig. Het is bijzonder dat we het normaal vinden dat je ten alle tijde 100% alert moet zijn, want als je een fout maakt en/of niet oplet kan een automobilist je een doodvonnis geven... en dan komt de automobilist er vaak met een waarschuwing vanaf.

Er zijn ook genoeg mensen die niet alert _kunnen_ zijn, zoals kinderen, ouderen, dieren... en elk jaar worden er weer tientallen gedood door automobilsiten. En in plaats van dat we auto's minder dodelijk en veilig maken, laten we alleen maar méér lómpere voertuigen de weg op.
Achja, we hoeven niet de hele maatschappij childproof te maken.
Ah ja, "childproof" heet dat, wanneer je wilt dat mensen veilig buiten kunnen zijn...

https://swov.nl/nl/factsheet/verkeersdoden-nederland

Automobilisten zijn schrikbarend... ze hebben de meeste veiligheidsvoorzieningen, overleven de meeste ongelukken en zijn tegelijkertijd het meest dodelijk voor hun omgeving.

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 23 juli 2024 05:21]

Niet vergeten dat je nu na dat je op mensen hebt liggen schieten gewoon in je gepantsert voertuig kan stappen.
Toch benieuwd wanneer we de eerste hiervan in Nederland gaan zien. Dat zal dan ongetwijfeld moeten via grijze import en met een groot rijbewijs (of camperrijbewijs), ik vraag me af of deze ooit hier direct geleverd gaat worden.
Het is nog maar de vraag óf je ze wel gaat zien, het is niet zeker dat ze worden toegelaten in Europa namelijk.

Zie nieuws: Expert: Tesla Cybertruck krijgt waarschijnlijk geen toestemming voor ... voor enkele redenen.
Niet als personenauto, maar een vrachtwagen geeft ook weinig mee (zo staan veel F250s bijvoorbeeld ook op vrachtwagenkenteken hier, die zouden ook nooit voldoen aan de personenwagenkeuring terwijl afhankelijk van de carrosserievorm je hem wel als personenauto (op vrachtwagenkenteken) kan gebruiken en dat ook gebeurt)

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 05:21]

Zit je dan ook vast aan de tijdslimieten voor chauffeurs? Of geldt dat alleen voor professioneel gebruik?
Dat is pas echt een expert die een auto die vier jaar later op de markt komt al op voetgangersveiligheid kan toetsen. We hebben de afgelopen 10 jaar genoeg automotive experts over Tesla gehoord van achter hun scherm.
Het feit dat we al 4 jaar later zijn en er nog altijd geen toestemming is, toont aan dat ze waarschijnlijk gelijk hebben.
Dat heeft niets met expertise te maken, een kapotte klok heeft ook twee keer per dag gelijk.
Is hij überhaupt wel goedgekeurd voor op de Nederlandse weg? Lijkt mij van niet met al dat reflecterende materiaal en al die rechte hoeken met oog op verkeersveiligheid.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @pagani19 oktober 2023 09:39
Toch benieuwd wanneer we de eerste hiervan in Nederland gaan zien.
Dat kan wel eens lang gaan duren, maar de vraag is vooral of we ze in Nederland gaan zien. De Cybertruck is hier niet goedgekeurd en wordt daarom nog niet toegelaten op de Nederlandse wegen.
De truck voldoet niet aan de Europese normen, en ze zijn niet van plan om veel moeite te doen om ervoor te zorgen dat deze wel voldoet maar wel dat ze een kleinere versie willen maken die dan wel zou voldoen aan de normen.

De manier van importeren heeft overigens niets te maken met of je het voertuig legaal mag rijden. RDW moet nog steeds goedkeuring geven om een kentekenplaat te krijgen, en zal de huidige versie niet goedkeuren.

[Reactie gewijzigd door ultimate-tester op 23 juli 2024 05:21]

Ik vraag me af of hij uberhaupt goedgekeurd zal worden voor de Nederlandse (of zelfs europese) weg? Dit ding is een regelrechte voetgangerskiller met al die scherpe hoeken.
Dan vraag je je af hoe een BMW X7 of Dodge RAM 1500 wel goedgekeurd kan worden. Als je daardoor aangereden wordt dan is het net als een flatgebouw je aanrijdt. De motorkap van die dingen ligt voor veel mensen ver boven hun centraal gewichtspunt, dus je gaat niet de lucht in bij een aanrijding, maar wordt gewoon als een vlieg geplet.
Het gaat niet puur en alleen om de hoogte. Dat is 1 punt, maar belangen na niet een make-or-break gegeven. Andere problemen met de Cybertruck (toch minstens het originele ontwerp) is de ruimte onder de wagen, het gebrek aan een kreukelzone, zichtbaarheid door de ruiten, het gebrek aan ruitenwissers, etc.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 05:21]

Er rijden ook genoeg Ram's van dit formaat rond. Persoonlijk heb ik een reservering maar verwacht niet dat die naar Europa komt. Tesla heeft genoeg orders in de VS open staan en de rest van de wereld zal waarschijnlijk pas aan de beurt zijn als ze aan die kant van de plas de vraag zien opdrogen.
Maar toch heeft zo'n Dodge Ram wel nog iets van een kreukelzone en voorzieningen voor voetgangersveiligheid, anders zou deze nooit een kenteken mogen krijgen. Dat heeft deze Cybertruck niet.
Waar dan? De Ram Vans en F150s worden in Europa nieteens getest door NCAP, ongeacht kreukelzone zou zo'n auto falikant falen in voetgangersbescherming.
Het zou kunnen dat de NCAP de testen van de Amerikaanse instanties overneemt als deze voldoende informatie geven en dat het daardoor komt. Het is nog geen vereiste dat deze ook een 5 sterren rating moet krijgen, maar er is wel een minimale goedkeuring nodig. Anders zou je maar via de VS alles op kenteken kunnen krijgen en dat is echt niet zo. Vroeger bestond er nog zoiets als de Singel Vehicle Approval via de UK, maar dat kan tegenwoordig (al voordat de UK uit de EU stapte) ook niet meer.
Maar Amerika test niet op voetgangersveiligheid, enkel inzittenden.
Ik zie daar voor voetgangers alleen tests van preventiesystemen (dus sensoren en automatisch remmen), niets van kreukelzone of crashtest.

Niet zoals ze bij bijvoorbeeld NCAP testen, daar krijgt elk voertuig crashtestscores voor "hoofd van een fietser", "heup van een voetganger" etc.

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 05:21]

Ik heb hem afgelopen maand zien rijden in de VS, en in het echt is hij nog lelijker dan op de foto's. Ik snap werkelijk niet wat de doelgroep is, behalve Tesla-adepten. Overigens rijden er een hoop Rivians rond, wat me positief verraste eigenlijk. Vooral als je kijkt naar de prijs van zo'n auto versus een ouderwetse petrol.
Wat ik me vooral afvraag is hoe het zit met de voetgangers veiligheid en daarmee ook de Europese type goedkeuring voor dit afzichtelijke apparaat.
Komt vast niet naar Europa gezien de afmetingen die ik op youtube zag (iemand met een rolmaat).
Met 570 cm lang en 200 cm breed is dit model hier echt niet bruikbaar.
Tesla heeft een jaar of twee terug reeds laten weten dat de Cybertruck, toch zeker in zijn huidige vorm, alleen voor de Noord-Amerikaanse markt bedoeld is. Deze zal inderdaad nooit door de veel strengere Europese regels komen bij gebrek aan kreukelzones en bescherming voor zwakke weggebruikers. En ergens spijtig dat men in de VS zo niet inzit met veiligheid.
Er valt niet zoveel te snappen. Er zijn Mercedes-modellen waarin ik nog niet dood gezien wil worden en die laatste BMW's zijn te lelijk voor vooruit te rijden. Het lijkt er een beetje op alsof er mensen zijn met een andere smaak dan ik.... Zal ik die ook maar "[merknaam]-adepten" noemen? Mercedes-adepten. Fendt adepten. Ik geloof dat er zelfs Fiat Multipla adepten zijn :)
Ik zie hier wel enkele doelgroepen voor. Een boer die een stevig voertuig nodig heeft om over moeilijik terrein te gaan en waarbij deze niet moet nadenken over eventuele beschadigingen. Met een Rivian doe je dat niet, dat is een echt lifestyle voertuig. Een F-150 is dan ook weer meer richting het utilitaire aan het gaan, zeker met de enorme hoeveelheid accessoires voor dat voertuig.

Wat ik me vooral afvraag is hoe praktisch de Tesla gaat zijn. Hoeveel stopcontacten zijn er, wat is het vermogen ervan? Heeft het bijvoorbeeld een compressor aan boord?
Ik vraag me af hoe veilig die auto is? Niet zozeer voor de bestuurder maar wat als je met zo'n kar tegen een fiat 500 aanrijdt want die rijden ook rond in Amerika. Airbags aan de buitenkant?
Ik vraag me af hoe veilig die auto is?
Niet. :)
Daarom is het ook maar de vraag of hij ooit op de Europese wegen toegelaten zou worden.
Waarom niet? Een F150 mag hier ook gewoon rijden. Er zijn nmw geen eisen bij autos als het gaat om veiligheid als je tegen een andere auto aan rijdt.
Dan zouden er ook geen busjes mogen rijden.
Er staan hier (linkje naar EU website) wel een aantal dingen over voertuig-op-voertuig veiligheid, en ook over voertuig-op-object en voertuig-op-voetganger.
Was vorige maand nog in de US&A, maar wat hier normale/ grotere auto's (kona's, mazda cx-5, etc.) zijn, zijn daar echt de kleinsten die daar rond rijden. Een fiat500 rijdt hier en daar wel rond, maar echt heel nihil. Uiteindelijk denk ik dat geraakt worden door een Cybertruck niet veel slechter is dan een F-150 (en dergelijke pickups), welke vaak ook verhoogd zijn.
Ik zou zelfs als bestuurder niets willen voorhebben. Zonder goede kreukelzones vangt de wagen geen enkele impact op en zal jij dat dus met je lichaam moeten doen.

Ik ben zeer benieuwd naar de crashtests.
Zelfs op een foto wordt je geblindeerd, hoe verhoud dit ding zich op de weg met zulke lampen ? Is er trouwens meer bekend over een europese release ?
Het blijft een bijzondere auto om te zien.
Persoonlijk vind ik het een zeer lelijke auto maar doordat het erg eigenzinnig is heeft het toch ook weer bestaansrecht.
Zie het als een Fiat Multipla. Deze auto is niet om aan te zien maar mensen weten wel welke auto het is.

Tesla heeft de marketing goed voor elkaar en blijkbaar zijn er genoeg geïnteresseerden in de Cybertruck. Hopelijk zijn de kinderziektes bij launch er uit. Mijn ervaring leert dat als je vaak de eerste wilt zijn, dat ook de kwalen voor lief moet nemen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 05:21]

In de gaming wereld (oa Roblox) wordt je al jaren doodgegooid met Cybertrucks. Zelfs mijn zoontje 10 begint te vragen wanneer ze naar Nederland komen. Uitstekende marketing.
Zou het goed moeten doen bij consumenten die graag een "intimidatie auto" willen zoals de Dodge Ram.
Of die geen BPM wil aftikken (vanaf 2025) op hun pickup maar wel regelmatig met 3500 kg er achter rond moeten rijden. Niet alle auto's zijn voor particulieren.
Ze hadden hem beter de InstantKill kunnen noemen. Als je als voetganger hierdoor wordt aangereden ben je op slag dood. Dan alle auto's die kleiner zijn rijd je ook wel aan stukken.

Blijkbaar krijgen inzittende ook enorme klappen bij een botsing want het frame en de body geven niet mee omdat er bijna tot geen kreukelzone is.

Laten we hopen dat hij nooit hier komt. Autorijden moet geen wapenwedloop worden.
Vandaar dat hij in Europa ook (nog) niet de weg op mag.
Ook zou hij te groot zijn, past nergens in een standaard parkeervak.
Is RVS niet conjuctuur gevoelig? Nog een crisis en je materiaal is niet meer te betalen en je moet de productie stilleggen of met veel verlies verkopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.