CD Projekt RED teaset live-action Cyberpunk 2077-project

CD Projekt RED teaset in een tweet een live-actionproject rondom Cyberpunk 2077. De gameontwikkelaar deelt geen verdere details, afgezien van het feit dat het productiehuis Anonymous Content bij het project betrokken is.

Tot dusver bracht CD Projekt RED alleen een Netflix-animatieserie uit die zich afspeelt in het Cyberpunk-universum. Wel maakte het Poolse bedrijf in samenwerking met de streamingdienst al meerdere The Witcher-series, waaronder een live-actionserie en een animatieshow.

Anonymous Content is een productiehuis dat zowel films als tv-series produceert, wat het in elk geval zeer waarschijnlijk maakt dat het in dit geval om een Cyberpunk 2077-film of -serie gaat. Het bedrijf produceerde eerder films als Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Revenant en Spotlight. Ook heeft het productiehuis enkele gerenommeerde tv-series gemaakt, waaronder True Detective, Mr. Robot en 13 Reasons Why.

Door Yannick Spinner

Redacteur

05-10-2023 • 20:26

36

Submitter: Xtuv

Reacties (36)

36
36
26
0
0
7
Wijzig sortering
Ik zie de laatste jaren Cyberpunk genre groeien in populariteit. Niet alleen dankzij CDPR maar ook dankzij andere ijzersterke series, films en games, waaronder Blade Runner (film), Altered Carbon (serie) en diverse andere series, films en games.

Laat maar komen, ik hoop stiekem ook nog op een nieuwe serie of film van Ghost in the Shell. Misschien ook nog wel een nieuwe Blade Runner.

[Reactie gewijzigd door Toonen1988 op 27 juli 2024 20:42]

Akira, uit je geboortejaar :Y)

De originele Blade Runner was meesterlijk (Vangelis <3). Voor mensen die kunnen en willen lezen is er al tientallen jaren William Gibson, Philip K. Dick, Neal Stephenson.

Zelfs Snow Crash komt een serie van. Maar als je kijkt naar de reviews van de GITS film... nee, het is toegankelijker dan ooit maar het is een niche en dat zal het ook blijven. Dat is inherent aan punk, aan counterculture. Of het nou cyberpunk, steampunk, solarpunk is maakt niet uit. Het zullen niche subgenres van science fictie blijven.
Een serie van Snow Crash? Brilliant! Nu maar hopen dat ze de Snow Crash-bitmap niet laten zien, want dan is het over en uit met de meeste Tweakers ;)

Neal Stephenson schreef ook The Diamond Age (or a Young Lady's Illustrated Primer), een cyberpunkthriller over een nanotechoorlog, moleculaire manipulatie en de impact van die wereld op de verhoudingen tussen arm en rijk en de beleving van een kind.

Het ultieme cyberpunkboek is natuurlijk Neuromancer van William Gibson - sterker nog, de termen 'cyberpunk' en 'cyberspace' zijn bedacht door Gibson en werden voor het eerst gebruikt in dat boek.
Mijn ervaring is dat als je eerst het boek (of de trilogie oid) leest en daarna de film (of serie), een film goed genoeg kan zijn of niet, maar het boek is je eigen verbeelding. Die wint altijd, en die moet je voor laten want anders ga je het boek lezen met de beelden van de film in het achterhoofd. Daarentegen sommigen velen zullen het boek nooit lezen, en dan is de film een goed alternatief.

The Diamond Age heb ik ook gelezen; dit is meer steampunk dan cyberpunk. Het is bijvoorbeeld zo Victoriaans als het maar kan.

Maar de originele LOTR boeken heb ik niet gelezen. Gaat ook niet gebeuren, helaas.

Dune heb ik pas veel later gelezen. Mijn eerste kennismaking met Dune was het spel Dune II, en daarna heb ik de film en de miniserie gezien. Boek pas vele jaren daarna (al had ik het al die tijd liggen). Het is een fantastisch boek. Maar ik had het liever als eerst gelezen, en eigenlijk was het lezen achteraf... (achteraf gezien) overbodig.

Komt nog bij dat ik toen ik kind was dit soort boeken geweldig vond maar 'het mocht niet voor school'. Want je moest The Great Gatsby en Catcher In The Rye lezen...
Of The Diamond Age cyber- of steampunk is, is een grijs gebied IMHO. In het boek wordt gesteld dat de keuze van de elite om te leven als victorianen een modeverschijnsel is - het boek stelt dus expliciet dat dit niet een alternatieve toekomst is waar het victoriaanse nooit is weggeweest en victoriaanse (stoom)techniek geëvolueerd is tot iets hypermoderns. Nee - de pretentieuze elite ontleent status aan leven zoals toen. Vergelijkbaar met de bewoners van Capitol in Panem (The Hunger Games).

In The Diamond Age leven de mensen in de lagere klassen al meer zoals we dat in andere cyberpunkwerken zien - arm, vies, overdonderd door reclame, in een gewelddadige onderlaag van de samenleving waar "leven" gelijk staat aan "overleven". De "feed" (zo heette dat moleculaire 'replicator' systeem toch? Het is al even geleden dat ik het boek las) is natuurlijk zo cyberpunk als het maar zijn kan, evenals de interactieve boeken (waar de Primer uit de titel er één van is).


Oh, en LOTR: dat zijn prachtige boeken, maar je moet door de langdradige en overdreven gedetailleerde beschrijvingen heen prikken. Bomen in de LOTR-boeken staan niet zomaar in de grond geworteld, nee; ze staan "als tanden in tandvlees" in de bodem. Dat soort poëtische omschrijvingen van situaties en omgevingen zijn normaal in die boeken. Telkens als er een nieuw ras wordt geïntroduceerd, dan lees je tussen de regels door stiekem de hele geschiedenis en culturele werking van dat ras. Dat kan storend zijn als je gewoon wil weten wat er gaat gebeuren, maar het is wel prachtige world building.

En je zal moeten wennen aan het feit dat de Elven niet bij de Battle of Helm's Deep waren in het boek - dat hele kippenvelmoment komt alleen in de films voor. Ook missen de films wat gebeurtenissen, een heel personage (Tom Bombadil) en wordt de link naar de gebeurtenissen in The Hobbit niet heel erg goed belicht IMHO. De boeken doen dat veel beter.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 27 juli 2024 20:42]

De meeste mensen van de nieuwere generaties hebben geen idee waar de eerste zin in Neuromancer over gaat.

Die illustrated primer is een tof concept, jammer alleen dat het blijft bij Ipads met crappy software voor de meeste kinderen.
Voor mensen die kunnen en willen lezen is er al tientallen jaren William Gibson, Philip K. Dick, Neal Stephenson.
Heb je tips met welke boeken te beginnen? Een aanrader als startpunt?
Ian M Banks: The Culture. :)

Philip K Dick: The three stigmata of Palmer Eldritch. Zijn meestal korte verhaaltjes, pak gewoon een omnibus.
Oef, dat is een goeie vraag!

(TL;DR: Snow Crash of Neuromancer. Als het een Hugo Award of Nebula Award of Philip K. Dick Award heeft gewonnen en je hebt nog niet een verfilming gezien dan zit je goed.)

Allereerst goed dat je wilt lezen ipv film/serie kijken. Ik ben zelf een nogal trage lezer die snel is afgeleid, maar de boeken die ik heb gelezen in deze genres waren fantastisch. Ook het boek prefereren boven de film of serie, mits je de film of serie nog niet hebt gezien (zie Jerie in 'CD Projekt RED teaset live-action Cyberpunk 2077-project' ). Ik zou aan een ieder aanraden ze in de originele taal lezen als men die machtig is. In ieder geval proberen.

Ik zou beginnen met Snow Crash van Neal Stephenson (dit boek introduceert de Metaverse, waar Facebook's Meta de naam van heeft). Het wordt gezien als z'n beste werk. Cryptonomicon is ook erg goed maar een stuk dikkere pil. Snow Crash is toegankelijker, en een aantal elementen hier uit zijn gewoonweg realiteit geworden. Probleem bij Neal Stephenson is dat hij schrijft zoals ik schrijf: als een ADHDer (zonder de spelvouwten ;)). Hij raakt constant afgeleid en gaat dan diep in op die tangent. Het is fantastisch maar ook.... enorm vermoeiend. Van Gibson is de klassieker het boek Neuromancer, waar inmiddels gangbare thema's als AI/ML, gentech, VR/AR en het concept cyberspace worden aangekaart. Je zou ook met iets lichts kunnen beginnen zoals Jennifer Government. Dit boek leest makkelijk weg. Zo'n beetje alle dystopische SF is wel 'cyberpunk' of 'steampunk' (heeft ook overlap). Een aardig essay (uit 1999) van Stephenson is
In the Beginning... Was the Command Line het was mijn eerste ontmoeting met hem als schrijver. Maar ook het boek Dune (waar ook vervolgen op zijn), al is het misschien geen cyberpunk, het is geen dertien in een dozijn science fiction. Dat moet net zo'n klassieker zijn als Brave New World van Aldous Huxley.

Philip K. Dick ken ik enkel van verfilmingen. Zo is Blade Runner de verfilming van Do Androids Dream of Electric Sheep? (waar Android ook weer naar vernoemd is). Hij is samen met William Gibson de meest bekende in dit genre. In de film Hackers heet de supercomputer Gibson, en het nummer Mona Lisa Overdrive van Juno Reactor (muziek uit The Matrix) is een referentie naar Gibson's boek Mona Lisa Overdrive (de derde van de Sprawl trilogie, de eerste is Neuromancer). Dan heb je nog A Scanner Darkly verfilming van gelijknamige boek, die film vond ik ook tof. En natuurlijk The Man In The High Castle wat een geweldige serie is dat zeg, dus het boek moet nog beter zijn. Maar ik ga helaas die boeken nooit lezen omdat ik de film/serie al heb gezien.

Qua cyberpunk manga, daar heb ik me nauwelijks in verdiept ik noemde al Akira maar de oudste van Ghost In The Shell vind ik qua films en series het beste, dus ik denk dat ik die qua manga ook het gaafst zou vinden.

De vuistregel is: als de film of serie gaaf is, dan is het boek nog beter. Maar lees altijd eerst het boek en kijk dan pas de film of de serie. Dus als iemand je aanraad 'Blade Runner is fantastisch', klopt als een bus maar dan is het verstandigst als je overweegt 'dan ga ik het boek lezen: Do Androids Dream of Electric Sheep?'. Achteraf nog eens het boek lezen is een afrader zo is mijn ervaring. Je kunt dan beter een ander boek lezen.

Stephenson leeft nog en schrijft nog steeds. Een meer recente schrijver in het genre is Cory Doctorow.

Altered Carbon is trouwens ook een verfilming van een boek.
Damn, wat tof dat je de tijd neemt om mijn vraag zo uitgebreid te beantwoorden! En dank voor alle tips _/-\o_

Hou zeker van lezen, maar eigenlijk nog nooit iets uit dit genre gelezen. Daar gaat met al deze mooie tips verandering in komen ;) Nogmaals dank!
Maar als je kijkt naar de reviews van de GITS film...
En hetzelfde zal gebeuren met Akira als je er de Hollywood prutsers op los laat.
Je noemt het niches, maar bijv. films als Akira, GITS, beide Bladerunner films hebben een andere manier van een verhaal vertellen die voor velen lastig blijkt en daarom ook niet goed scoort aan de kassa.
The Matrix is dan een zeldzaam voorbeeld hoe het wel goed bij het grote publiek kan vallen, met de typische underdog die door wat spectaculaire situaties de held wordt.
Dune wordt omgezet tot een minimalistische, grijze massa met wat populaire acteurs en mensen vinden het fantastisch. Het had de Game of Thrones van science fiction kunnen worden, maar in plaats daarvan focussen ze op een nieuw soort Neo.
Avatar levert miljarden op en een verfilming van A Princess Of Mars flopt.

Het zit 'm naar mijn idee niet zozeer in het (sub)genre maar meer in de schrijver, het type verhaal en hoe dat op het doek terecht komt. In sommige gevallen blijft er van het boek of het originele verhaal weinig over en kunnen de filmmakers er maar beter vanaf blijven.
Bij series zie je vaak heel duidelijk dat er een goed oorspronkelijk idee was en het eerste seizoen heel goed is maar ze na een tijdje gewoon niet hetzelfde niveau vast kunnen houden.

Uiteraard is het voor sci-fi of fantasy materiaal lastiger om bij het grote publiek terecht te komen. Meestal blijft het hangen bij de mensen die toch al meer geïnteresseerd zijn in die genres en is er iets extra's nodig om het te laten ontploffen.
Cyberpunk is (vaak in een wat mildere vorm) ook altijd wel wat meer mainstream geweest dan bijv. steampunk simpelweg omdat het meer raakvlakken heeft met de realiteit en min of meer realistische toekomst. Solarpunk misschien ook, maar dat is dan weer te utopisch.
Er is al genoeg Ghost in the Shell meuk... laat Shirow maar weer eens terug keren naar Dominion (Tank Police). Ik weet nog precies dat hij in het nawoord van de manga Dominion: Conflict 1 zei hij dat we deel 2 ergens in 1997 konden verwachten. Ik wacht nog steeds...

Dominion werd helaas geraakt door het effect van dat als men ergens mee doorbreekt alleen nog maar daar aan gewerkt wordt. Nooit geen nieuwe Titanfall door Apex Legends, nooit geen nieuwe Warcraft door World of Warcraft, etc. Voor Shirow was dat Ghost in the Shell. Daardoor viel Dominion dus helemaal stil.

Top.
Het idee is ook erg interessant vind ik, mensen zijn altijd op zoek om zichzelf te verbeteren en als dat niet op een biologische manier kan dan maar met hardware. krijgen we straks net als in cyberpunk dat mensen ontvoerd en ontleed worden vanwege hun upgrades |:(
Mensen worden al ontvoerd en ontleed voor werkende organen.
Bij cyberpunk is 'cyber' niet perse het belangrijkste deel van het term. Het hele punt is dat het geboren is uit een wantrouwen richting de politiek en de grote (al dan niet legale) corporaties en de negatieve ontwikkelingen die daar uit kunnen ontstaan als die hun gang kunnen blijven gaan.
Dat wantrouwen is er nu nog (kijk naar bijv. afluisterpraktijken, privacywetgeving, of specifiek het Corona vaccin) en daarom nog steeds zeer relevant.
Cyberpunk mag dan wel vaak erg overdreven dystopisch over komen maar is in essentie helemaal niet zo vergezocht en heeft vaak veel raakvlakken met de hedendaagse (veelal Amerikaanse) maatschappij.
I know, in the game The ascent vecht je tegen een aantal corporaties en word er een mooi beeld weergegeven van die samenleving waarin je echt een nummer bent en niets meer ben dan een gereedschap voor die corporaties. erg goeie maar helaas ondergewaardeerde game die zeker de moeite waard is
Misschien offtopic maar voor de mensen hier die van pure cyberpunk als genre houden kan ik echt de manga:

Eden: It's an endless world!

Aanraden. Dood, verderf, technolgie, corruptie, sex- alles zit er in en de artwork is imho om van te smullen. Geef het een kans, als je volwassen bent en wat serieuzer materiaal wilt is dit een topper!
Meer een futuristische (Anime) cyber-thriller, maar Psycho-Pass is een gigantisch sterke aanrader voor iemand die van dystopische toekomsten houd (als genre, niet als realiteit :+)

Heel erg geinspireerd door Phillip K. Dick's werken zoals Minority Report en Blade Runner, maar natuurlijk met een paar goede twisten. Ook een serie die voor volwassenen was gemaakt, dus veel van de kinderlijke trekjes dat mensen bij andere Anime verwachten zitten er niet in.

Het plot gaat over een landelijk systeem dat iedereens mentale staat controleert, waar als je te gestresst ben word je opgesloten totdat je weer een 'normaal' persoon bent, en het volgt de agenten die de mensen bij voorbaat al moeten arresteren voordat zij een misdaad begaan puur omdat ze dus als 'risico' worden gezien. En natuurlijk wat er gebeurt als er mensen zijn die dit systeem proberen om te zeilen om misdaden te plegen zonder gepakt te worden.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 27 juli 2024 20:42]

nieuwe film van Ghost in the Shell... Let;s go!
Misschien een ander woord in de titel kiezen dan teaset? Ik dacht eerst aan een theeset namelijk. 8)7 Het Engelse woord voor prikkelen of provoceren is to tease of in dit geval zou dat dan teased moeten zijn. Mijn advies is om dit gewoon door een Nederlands woord te vervangen bv "CD Projekt RED tweet over een mogelijk live-action Cyberpunk 2077-project".
Of, zoals ik al jaren zeg, Engelse woorden in het Engels vervoegen en Nederlandse woorden in het Nederlands.
"ik tease" is een leenwoord. dus de juiste vervoeging hier is "hij teaset". Het is een andere kwestie of we dit moeten accepteren in onze taal, maar het is wel correct.
Tweet? Dat kan natuurlijk niet meer, excreet is de correcte term.
Als thee liefhebber voel ik me opgelicht door de titel.
ik had precies hetzelfde :D
Dat zou echt waanzinnig vet zijn vind ik!
CD Projekt RED was niet betrokken bij de Witcher-producties - zij hebben alleen de rechten voor games en comics in de wereld van The Witcher.
Zolang als ze Mike Pondsmith er maar bij betrekken om het verhaal mee uit te zetten en om de lore te bewaken. Er zijn in 2077 al een paar zaken in waarbij de lore is veranderd (het Samurai verhaal klopt niet, input/output is omgewisseld)
Bij het spelen van cyberpunk krijg ik altijd sterk de indruk dat er veel open eindjes zijn waar ze meer mee hadden gewild maar uiteindelijk niet aan toe zijn gekomen. Ik denk dat de wereld die ze hebben neergezet erg interessant is en deze zich goed leent om verder uit te breiden.

Mijzelf lijken vooral de blackwall en corpo wars erg interessant om verder op voort te borduren.
Als je meer wilt weten over de 4th corporate war (diegene waar de Arasaka Tower is genuked), kun je beste de Firestorm Stormfront en Firestorm Shockwave adventure boeken eens nalezen.
Nooit geweten dat de game onderdeel was van een groter universum.
Dat verklaard een hoop, ook de story en grotere themas van het spel.
Thanks! Erg interessant!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.