Een tijdelijke wet die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geeft, wordt doorbehandeld door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel is niet-controversieel verklaard, wat betekent dat de wet in de komende kabinetsperiode wordt behandeld.
De Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken heeft dat gisteren besloten tijdens een extra procedurevergadering. Tijdens die vergadering besloten de dertig commissieleden over het al dan niet controversieel verklaren van verschillende lopende wetsvoorstellen. Een van die wetsvoorstellen is de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma. Dat is een aanvulling op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die op een aantal punten volgens de diensten niet meer voldoet.
De tijdelijke wet moet het mogelijk maken om kabelinterceptie te doen zonder dat daar vooraf toetsing op hoeft te worden gedaan. Nu gebeurt toezicht op de Algemene en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten door de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden. Die beoordelen ieder tapverzoek voorafgaand aan een operatie. De AIVD en MIVD stellen dat dat te veel tijd kost; staatshackers zouden bijvoorbeeld regelmatig van command-and-controlserver wisselen en de diensten moeten dan voor iedere wisseling weer toezicht vragen om een nieuwe tap te doen. De AIVD en MIVD pleiten er daarom voor de wet te wijzigen om dat mogelijk te maken. De tijdelijke wet moet dat in ieder geval voorlopig mogelijk maken, totdat er een definitieve wet kan komen.
Het wetsvoorstel voor die tijdelijke wet lag bij de Tweede Kamer. Maar nu het kabinet in juli van dit jaar viel, is de zaak veranderd. In Nederland moet de Tweede Kamer in zo'n geval per wetsvoorstel bepalen of de behandeling ervan mag doorgaan of niet. Dat gebeurt door wetsvoorstellen controversieel of niet-controversieel te verklaren. Als een wetsvoorstel controversieel is, moet de behandeling wachten tot er een nieuwe Tweede Kamer is aangetreden. Dat duurt nog maanden.
De Commissie Binnenlandse Zaken heeft nu het wetsvoorstel voor de tijdelijke wet tot niet-controversieel verklaard. Tijdens de vergadering stemden zeven van de dertig commissieleden voor het controversieel stemmen en 21 stemden tegen. Twee leden hadden geen stemrecht. Daarmee wordt het wetsvoorstel alsnog door de Tweede Kamer behandeld, maar wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.
De tijdelijke wet is niet onomstreden. Vorig jaar stapte een prominent lid van de toezichthouder al op vanwege onvrede over het voorstel.