De Nederlandse overheid moet digitaal toegankelijk zijn voor burgers, maar er moeten ook altijd offline alternatieven beschikbaar blijven. Daarvoor pleit de kamercommissie Digitale Zaken, die een aanbeveling heeft geschreven voor de aankomende Digitaliseringsstrategie.
De commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer heeft een document opgesteld met richtlijnen waar de Nederlandse Digitaliseringsstrategie volgens hen aan zou moeten voldoen. In dat document, Ons Digitaal Fundament, staan vier aanbevelingen die staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering kan gebruiken bij het opstellen van die strategie. De commissie heeft het rapport deze week aangeboden aan de staatssecretaris.
In het rapport staan vier aanbevelingen voor de staatssecretaris. De eerste daarvan is dat de overheid altijd toegankelijk moet blijven voor burgers. De commissie pleit voor 'een enkel portaal voor overheidsdienstverlening naar Deens model'. Ook moet de overheid voldoen aan 'de beste toegankelijke standaarden die er zijn'. Op dit moment voldoet minder dan de helft van de websites nog aan die eisen. De overheid zou meer informatie moeten ophalen bij eigen werknemers, maar ook bij informatiepunten in bibliotheken of bij de Nationale Ombudsman over hoe software toegankelijker kan worden.
De commissie pleit er ook voor om meer samen te werken op digitaal gebied. Er moet bijvoorbeeld een Digitale Dienst komen, die 'verantwoordelijk is voor het ontwikkelen, beheren en ondersteunen van de generieke digitale infrastructuur van de overheid'. Verder zouden overheden ook digitale componenten moeten gebruiken die 'geselecteerd zijn op herbruikbaarheid'. In zo'n Digitale Dienst kunnen ook instanties zoals de CIO Rijk, het Rijks ICT Gilde, Logius en het Forum Standaardisatie worden betrokken. Een dergelijke organisatie kan ook beter toezien op de kwaliteit van overheids-ict en het kan een voorbeeldfunctie geven bij het doen van ict-aanbestedingen.
Tegelijkertijd zegt de commissie dat er altijd offline alternatieven voor digitale dienstverlening moeten blijven bestaan. "Menselijk contact en geduld zijn het fundament van een dienstbare overheid. Offline alternatieven voor digitale dienstverlening moeten volwaardig en vindbaar zijn", schrijft de commissie. Daarmee zet de commissie de lijn door die het eerder al had getrokken en waar ook de vorige staatssecretaris voor Digitalisering, Alexandra van Huffelen, veel op hamerde. Dat deed ze bijvoorbeeld in een interview met Tweakers in 2022.
Het document van de commissie kan worden gebruikt bij het opstellen van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Die wordt in het voorjaar van 2025 verwacht; Zsolt Szabó hoopt die tegen die tijd naar de Kamer te kunnen sturen. De aanbevelingen zijn niet verplicht, maar wel een belangrijk signaal aan de staatssecretaris.