De meeste mensen gebruiken een zoekfunctie of een filter in zo'n situatie
Dat moet wel, als 95% van de data niet zichtbaar is vanwege de enorme lege ruimtes. Dus in dat opzicht wordt het gauw een kip-ei-achtig probleem. Ik heb voor heel veel zaken geen zoekfilter nodig maar als m'n vinger anders moe wordt van het scrollen krijg je die overwinning wel ja. Je kan dit ook instelbaar maken natuurlijk, zet je je defaults lekker zo zodat het op een touchscreen met de hele vuist te bedienen is, maar geef je wel mensen de mogelijkheid om precisiebediening zoals een muis te gebruiken of de interface te verkleinen naar een ander formaat wat voor diegene praktischer is.
Wat ik vermoed dat je als UX Designer met bovenstaande mening heel gauw over het hoofd ziet is dat niet alles mobile (dat wist je al) / singletask / fullscreen is. Ik heb bijvoorbeeld een UW-scherm bij m'n desktop, m'n browser is dan een venster van 1/3 de breedte van het scherm en heb ik in het midden staan, de meeste webcontent is namelijk verticaal. Dat geeft me aan de zijkanten ruimte waar ik andere programma's/informatie neer kan zetten. Alleen bijv. Spotify toont dan nog maar zes(!) nummers in m'n playlist, geen albuminformatie meer en de titel/artiest van het huidig spelende nummer worden afgekapt omdat die in de knoop komen met de play controls, die even groot blijven. Net als de tekst dus, en de spacing tussen alles. Het zou bij mij nog prima leesbaar zijn als dat allemaal meeschaalde naar zeg 50% ofzo, dan is het netto ongeveer even vol als in het "grote" scherm alleen ben ik niet zoveel ruimte kwijt. Dat is duidelijk een case waar niet eens naar gekeken is. Eindresultaat is dat ik mijn Spotify-scherm in het grote formaat houd, daarmee juist ook extra ruimte aan de zijkanten kwijt ben waar ik andere programma's had kunnen staan, en ook nog eens daarheen moet switchen als ik bepaalde informatie wil lezen, in plaats van dat ik alleen mijn ogen hoef te verplaatsen. In het grote formaat (ongeveer 2/3 hoogte van m'n scherm) kan ik 15 nummers in m'n playlist zien staan, terwijl foobar2000 (lichtend voorbeeld van modern UI/UX design natuurlijk, ik weet het, maar ik vind het handig werken) mij in een kleiner(!) venster een view van 31 nummers in m'n playlist kan laten zien met bovendien nog meer informatie erbij. Jij kan voor mij vinden dat ik die hoeveelheid informatie niet effectief kan gebruiken, maar ik vind van wel en het frustreert mij juist als ik dat niet te zien krijg met niet eens de optie ervoor.
En Spotify is daarin dus niet alleen, het is helaas een trend in UX-land. Net als de trend van alle menu's verbergen achter een niet-intuitieve plek, zoals een miniatuur van je avatar, zodat je eerst op zoek moet naar logische plekken om ze te verstoppen en daarna bij de onlogische plekken iets vindt. M.i wordt er te veel gewerkt met form over function en dat is enorm jammer. Raar ook eigenlijk, aangezien er ook enorm veel met analytics gewerkt wordt om te kijken hoe mensen de interfaces gebruiken, maar op de een of andere manier lijkt dat dus contraproductief te werken. Misschien vanwege de dikke bias in de data, omdat juist power-users dit soort tracking/analytics meestal uitschakelen terwijl de mensen die op goed geluk maar wat random dingen aanklikken hier niet eens van op de hoogte zijn, maar wel de enigen zijn die deze data verstrekken?