'Meta in gesprek om samen te werken met augmentedrealitybedrijf Magic Leap'

Facebook-moederbedrijf Meta is in gesprek met Magic Leap om een meerjarige overeenkomst te sluiten ten behoeve van augmentedrealitydoeleinden, waaronder mogelijk de 'metaverse' waar Meta de afgelopen jaren flink in heeft geïnvesteerd.

Naar verluidt wil Meta de hulp van Magic Leap inschakelen om te helpen bij het bouwen van 'mainstream' augmentedrealityproducten, meldt Financial Times. Zo zou Meta onder meer de mogelijkheid onderzoeken voor licenties voor intellectueel eigendom en contractproductie in Noord-Amerika. Volgens ingewijden gaat de samenwerking echter geen gezamenlijke headset opleveren.

Magic Leap zou daarentegen verschillende componenten kunnen produceren die nodig zijn om de metaverse die Meta voor ogen heeft te kunnen bouwen. Het bedrijf maakt onder meer AR-lenzen en levert bijbehorende software. Volgens voormalig medewerkers zijn golfgeleiders de 'grootste troef' van Magic Leap. Door middel van deze technologie kan dun glas voor de ogen van de gebruiker realistische beelden met verschillende diepten weergeven.

Recent schrapte Meta een groot aantal banen, waaronder in de divisie die aan de metaverse werkt. Volgens The Verge is er nog een ontslagronde op komst. De enorme investeringen van het bedrijf in de metaverse zijn tot dusver met de nodige scepsis ontvangen. Zo wordt het metaverseplatform Horizon Worlds nog maar weinig gebruikt. In oktober 2022 bracht het bedrijf zijn Meta Quest Pro-headset uit met een adviesprijs vanaf 1800 euro.

Magic Leap werd in 2010 opgericht en introduceerde in 2017 zijn eerste AR-headset. Vanwege magere verkoopcijfers verschoof het bedrijf zijn focus van de consument naar toepassingen voor bedrijven. Vorig jaar verscheen de Magic Leap 2, met een prijs vanaf 3300 dollar.

Meta Quest Pro
Meta Quest Pro. Beeld: Meta

Door Sabine Schults

Redacteur

21-05-2023 • 12:54

37

Reacties (37)

37
36
10
0
0
18
Wijzig sortering
De metaverse is eigenlijk met te veel hype aangekondigd. Dat augmentedreality een deel van ons leven gaat uitmaken is duidelijk. De vraag is enkel nog: wanneer.

Technologisch zijn er nog wel wat stappen te zetten. Zo’n brillen zijn te zwaar, te duur en de software met de sensoren (lidar etc) is nog primitief.

Veel mensen begrijpen de metaverse niet en vinden het maar niets maar ik geef je het op een papiertje: ooit zal jij systemen instellen, bijscholen, gamen of mensen leren kennen in metaverse.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 04:55]

Veel mensen begrijpen de metaverse niet
Veel metaverse-partijen begrijpen mensen niet. Het zijn omgevingen zonder nut, verzonnen door managers die de hype niet wilden missen. Metaverse is net als blockchain of een touchscreen, een techniek om te gebruiken in een product/oplossing, maar op zichzelf niets waard. Het uiteindelijke gebruik door mensen valt of staat dus met de uiteindelijke toepassing. En dus zoveel jaar na dato wederom met een soort opgepoetste Second Life komen is geen onbegrip van veel mensen.
Het is helaas typisch managers-gedrag om de belofte te willen verkopen voordat de realiteit zover is. Op zich is dat ook te begrijpen omdat managers van innovatieve bedrijven deze visie ook moeten verkopen aan hun medewerkers, maar wanneer ze niet begrijpen waar ze staan in het bereiken van de visie krijg je half-gare producten die niet aanslaan.
Is Metaverse überhaupt een techniek op zich? Volgens mij word het juist niet begrepen omdat het niet iets tastbaars is. Het ene bedrijf vind dat Habbo Hotel een metaverse is, en het andere bedrijf denkt dat een restaurant dat via AR een menukaart laat zien een metaverse is.
Die twee dingen hebben in principe geen verband. Hierdoor word het al snel gezien als betekenisloos buzzword.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 04:55]

blockchain niets waard haha?
Metaverse is echter vooral een VR concept. En het is ook gek om het überhaupt ‘aan te kondigen’. Toen de iPhone werd geïntroduceerd werd ook niet de wereld die uiteindelijk logischerwijs zou ontstaan gepresenteerd, maar gefocust op de toepasbaarheid op dat moment. Metaverse heeft in de naam dat het een ubiquitous, alom vertegenwoordige technologie zou betreffen zoals de smartphone. Nogal wiedes als de consumentenmarkt voor “metaverse” zich hooguit in de early adopter fase begeeft.
Wel een grappige naam dat ‘metaverse’ als je hem zou plotten op de hypecycle; dan zou die nu net voorbij de hype zijn. Dat is het moment dat het hoogtepunt van de hype voorbij is en de interesse vanuit de markt minimaal is, maar de technologie in ontwikkeling raakt die uiteindelijk massale adoptie mogelijk kan maken.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 04:55]

Ff offtopic, maar de iPhone werd wel gepresenteerd als het device wat andere devices overbodig zou maken! ;)
Nou nee. Het werd gepresenteerd als een product dat 5 jaar voorliep op het aanbod van de concurrentie op dat moment. En het toeval wil dat de fabrikanten van de op dat moment meest populaire devices nu allemaal failliet zijn.
Qua UX kan het overigens ook nu zo zijn dat deze headset jaren voorloopt op de concurrentie; wat dat betreft ben ik ook veel meer geïnteresseerd in de software en daarmee de user experience dan hoe de hardware eruit komt te zien. We gaan zien wat het wordt ;)

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 04:55]

Je slaat de spijker op zijn kop. De metaverse wordt 30 jaar te vroeg gehyped.
Twee partijen die al jaren aan een product werken wat niet echt van de grond komt.

Ben benieuwd of 2 * 0 wel meer dan 0 zal worden.
Nouja, de Quest is gewoon een succesvol product hoor.
En de applicaties die nog het meeste op een metaverse lijken (Rec Room en VR Chat) zijn beide niet van Meta.
Waarom moet meta zich overal in mengen? Straks heb je hier ook nog een Facebook account voor nodig.
Genoeg alternatieve dus niet echt een probleem.
Juist niet. De koppeling was eerder nodig, maar nu niet meer. Gelukkig!
Nee klopt, het heet nu een 'Meta' account. Elke dienst zoals Facebook, Instagram, WhatsApp heeft subaccounts.

Het oude Facebook account is gewoon een stapje omhoog opgeschoven.
Waarom moeten grote bedrijven zich overal in mengen? Straks heb je overal een account voor nodig. Oh wacht.
"Vanwege magere verkoopcijfers verschoof het bedrijf zijn focus van de consument naar toepassingen voor bedrijven." Die verkoopcijfers zijn mager vanwege de prijs van het product.
En inmiddels is de Quest Pro zwaar in prijs verlaagd, 1200 euro. Toevallig voor de release van HTC's Elite XR, en daarmee ook onder de prijs van HTC's Focus 3, wat voor HTC toch echt een behoorlijk probleem is, want er is maar weinig beters aan de HTC elite XR.
Denk dat deze samenwerking voor AR best een goede keuze zal zijn, sowieso voor Leap Magic.
Wij gebruiken de Leap Motion al jaren, met name sinds Corona was dit een mooi handsfree input device. Dacht dit een beetje aan het uitsterven was gezien er geen nieuwe versies op de markt kwamen.

De nieuwe AR bril ziet er wel interessant uit maar het prijskaartje dan weer wat minder ($3,299).
Maar de focus ligt hierbij dan ook op de Enterprise markt.
De leap motion en magic leap zijn totaal andere producten van andere bedrijven.
De Leap Motion die jij hebt wordt gemaakt door https://www.ultraleap.com/
Volgens mij is het bedrijf in dit artikel https://www.magicleap.com/en-us/

Wat jij hebt werkt redelijk goed als je er ooit mee hebt gewerkt, voor iemand die het nooit heeft gebruikt moet je er even aan wennen.
Hun nieuwste product Ultraleap 3Di (300 Euro) daaren tegen werkt meteen out of the box.
Het spul werkt zelfs zo goed dat minder begaafde mensen er zelfs meteen mee kunnen werken.
Samenwerken? Niet overnemen? Wat is dit mensen?
Is Mark's geld op?
Goh, Magic Leap, bestaan die nog? Inmiddels al heel wat jaren geleden kwamen ze met een hele promotie campagne waarbij ze lieten zien waar ze zogenaamd al allemaal toe in staat waren. Er was een heel gelikt filmpje waarin je onder andere kon zien dat een foto realistisch mini olifantje op iemands hand liep, er een volledig 3D planetenstelsel in iemands woonkamer werd weergegeven, en er in een gymzaal in een school een grote walvis omhoog sprong uit de vloer.

Kort daarna werd het angstvallig stil en volgens mij was het project destijds ook gecanceld. Zijn ze blijkbaar toch nog op de één of andere manier doorgegaan.
Het project is nooit gecanceld, maar er is wel een stevige herstructurering geweest een paar jaar terug. Van wat ik zo hoor was de vorige CEO nogal artistiek ingesteld en bijgevolg niet altijd even realistisch (zie de overdreven demofilmpjes, al heb je als startup wel een manier nodig om funding te krijgen. Microsoft lapte hetzelfde met de aankondiging van de Hololens maar kreeg daar amper kritiek over). Dat, samen met het gesloten/geheimzinnige karakter en een slechte demo bij launch zorgde ervoor dat de media erg negatief was. Desondanks was de ML1 wel een goed device, die paar keren dat ik het kon gebruiken.

Sinds de herstructurering lijkt het allemaal wel beter te lopen. De ML2 is technologisch - in mijn ogen - de betere AR-bril in zijn categorie (geen passthrough) op dit moment.
Aha, nou dan zijn ze inderdaad wel redelijk op de achtergrond doorgegaan, want destijds had ik er wel interesse in, maar na hun presentaties op een aantal beurzen met die eerder vermelde filmpjes werd het in mijn beleving heel stil rondom Magic Leap.

Overigens klein puntje van kritiek betreffende je opmerking over HoloLens. Of het uiteindelijk nou wel of niet leverde, ze waren in ieder geval al een heel stuk verder dan Magic Leap, want die hadden alleen vooraf in elkaar gezette video's terwijl Microsoft wel een live gameplay presentatie deed op de E3 destijds, met de HoloLens versie van Minecraft.
Verruimde realiteit of vergrootte realiteit lijkt me zo
Nee, Augmented Reality staat voor aangevulde realiteit. De realiteit wordt namelijk niet "groter" of "ruimer", er wordt als het ware een extra laag op gelegd, dus het wordt aangevuld met extra info, maar de realiteit zelf verandert daarmee dus niet. ;)
Omdat het een technische term is en het in de IT/tech sector heel normaal en algemeen geaccepteerd is om die woorden te gebruiken, zodat we allemaal weten waar het over gaat, ongeacht waar we vandaan komen of welke taal we spreken.

Als we alle tech begrippen naar het Nederlands zouden moeten vertalen, dan is het einde wel een beetje zoek. Dan moet ik meer LAG (Lees Alleen Geheugen) in mijn berekenaar (computer) stoppen om er sneller mee te kunnen werken, en moet ik er wel voor zorgen dat ik een 5G AIM (Abonnee Identificatie Module) in mijn nieuwe telefoon heb, anders kan ik niet volledig gebruik maken van de functionaliteiten die 5G mij bieden.

Iedereen heeft het toch ook gewoon over een VR bril? En iedereen weet dan ook dat we het hebben over een Virtual Reality bril. Ik ken maar verdomde weinig mensen die dat op zijn Nederlands zeggen. Ik ben ze in ieder geval nog niet tegengekomen die zeiden dat ze een Virtuele Realiteitsbril voor hun PC of PS5 gingen kopen... ;)
Een prof bij ons vertaalde alle Engelse termen steeds naar het Nederlands. Zo werden threads bijvoorbeeld "draden". In feite juist, maar totaal verwarrend voor de studenten (en ons als assistenten). Ik heb nu een van zijn vakken overgenomen. Tijdens het doornemen van de studiegids kwam ik de term "schermhelmen" tegen in de context van AR/VR-brillen (HMD).

Nederlands bevat al massa's leenwoorden, dus die paar extra Engelse termen ivm techniek/IT zullen het niet maken. En door de Engelse term te gebruiken zorgen we er nog voor dat de Nederlandse term zijn betekenis behoudt.

(En soms klinkt het gewoon afschuwelijk: flodderschijven...)
Dat laatste. Gamen betekend IMO wat anders dan 'spelletje spelen'. 'Spelletje spelen' heeft al een hele waslijst aan mogelijke betekenissen.

Veel leenwoorden verrijken onze taal en brengen nuance waar we dat nog niet hadden.
Ja, precies dat. En inderdaad: de term ""draadjes" zie ik in verschillende internetfora voorbij komen. Tenenkrommend...

Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal voor gewoon je taal blijven gebruiken en niet om populair te doen allerlei hippe termen erin te gooien, maar zoals gezegd zijn sommige van die woorden (leenwoorden inderdaad) al gewoon volledig ingeburgerd, en zeker in de IT en telecomsector, waarin ik niet geheel toevallig ook in werk... ;)
We zijn gelukkig geen Fransen.

Wij kunnen door al het Engels in en om de tech, op internationaal niveau nog leuk meepraten. Die chauvinistische figuren maken het zichzelf een stuk lastiger om internationaal samen te werken.
Ja, Fransen zijn op dat vlak echt erg. Ik heb ooit in een grijs verleden gewerkt op de IT helpdesk van Hewlett Packard, waar we ook support deden voor de hele Benelux en een aantal andere landen, en voor de Waalse Belgen en de Fransen hadden we bij ons computerscherm een hele woordenlijst zodat we een beetje begrepen wat we hoorden en terug moesten zeggen.
Anoniem: 361276 @mike5322 mei 2023 15:37
Heb het even voor je opgezocht en VR is gewoon prima Nederlands het staat zelfs in ons woordenboek:

virtual reality zelfst.naamw.
Afbreekpatroon: vir·tu·al re·a·li·ty

een representatie van de echte wereld in de immateriële omgeving van een computer waarbij enige gegevens uit de echte wereld worden overgenomen (stand van het hoofd etc.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.