Magic Leap brengt Magic Leap 2 AR-headset uit vanaf 3300 dollar

Magic Leap brengt zijn Magic Leap 2-AR-headset uit voor het brede publiek. Daarvoor was het apparaat enkel via een early access-programma voor bedrijven te verkrijgen. De basisversie van de AR-headset kost 3.300 dollar.

De Magic Leap 2 is volgens de fabrikant, met zijn gewicht van 135 gram, twintig procent lichter dan de Magic Leap 1. De nieuwe versie zou ook vijftig procent kleiner zijn dan zijn voorganger. Hierdoor moet het apparaat comfortabeler aanvoelen tijdens langdurig gebruik. Magic Leap introduceert ook een functie, genaamd Dynamic Dimming, waardoor de AR-headset beter te gebruiken is in zeer helder verlichte ruimtes. Samen met een diagonale kijkhoek van 70 graden, hoopt Magic Leap dat de AR-headset de weg zal vrijmaken voor wijdverspreide adaptatie van AR-headsets.

De AR-headset beschikt over twee 120Hz-displays met een resolutie van 1440x1760 pixels. De headset draait op een quadcore AMD Zen2-soc die acht threads ondersteunt en een maximale kloksnelheid van 2,4GHz kan halen. De gpu is gebaseerd op de RDNA2-architectuur. Het apparaat heeft 256GB aan intern geheugen aan boord en 16GB aan werkgeheugen. Daarnaast heeft de Magic Leap 2 diverse sensoren aan boord, waaronder rgb-camera's, een accelerometer, een gyroscoop, twee magnetometers en twee hoogtemeters, om informatie over de omgeving binnen te halen.

De AR-headset was tot nu toe niet breed verkrijgbaar. Magic Leap bood de headset enkel aan via een early access-programma waar bedrijven zoals Cisco, SentiAR, NeuroSync, Heru, Taqtile, PTC en Brainlab aan deelnamen. Magic Leap gebruikte de feedback van deze bedrijven om de AR-headset te verbeteren. Het is niet duidelijk welke wijzigingen het bedrijf na de feedback heeft doorgevoerd.

De headset zal te koop zijn in negentien landen waaronder België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De basisversie van de headset moet 3300 dollar kosten. De Developer Pro-editie, die toegang geeft tot meer developertools, gaat voor 4100 dollar over de toonbank. De Enterprise-editie die tal van enterprise-functies meekrijgt, moet 5000 dollar kosten.

Magic Leap 2
Magic Leap 2

Door Jay Stout

Redacteur

01-10-2022 • 12:51

43

Reacties (43)

43
43
34
5
0
5
Wijzig sortering
Ik had eerder deze week het genoegen om op mijn werk een talk van Davy Loots te kunnen volgen. Zijn bedrijf Mimesys werd enkele jaren geleden gekocht door magic leap en hij werkt nog steeds als freelance voor hen.
Hij was heel duidelijk dat dit niet bedoeld is voor consumenten maar enkel voor B2B. Verder vernam ik ook dat de field of view een stuk groter is, en deze ook licht genoeg om uren te kunnen op hebben.
Hier is zeker vraag naar in de bedrijven wereld maar ik denk dat het echt nog even zal duren voor dit doorsijpelt naar de consument
Hij was heel duidelijk dat dit niet bedoeld is voor consumenten maar enkel voor B2B.
No shit, lol... Dat maakt de prijs al genoeg duidelijk. Op de consumentenmarkt kan je het dan gewoon net zo goed niet aanbieden. Wat ze nu dus precies doen.

Maar zelfs voor B2B is het geen appeltje eitje zo. Ik doe op het werk (grote multinational) heel veel met AR en VR. De laatste tijd begint VR wel een beetje op te spelen omdat de prijzen zo omlaag gaan (denk aan de quest). En er steeds meer off-the-shelf toepassingen komen. Maar zoiets als een hololens of dit met een prijskaartje van 3000-5000 euro is heel moeilijk te verantwoorden. Zeker omdat je er niet 1 moet kopen maar een heleboel, en de ontwikkeling ook enorm duur is.

Zeker in deze tijden waarin we van crisis naar crisis lopen, wordt er heel strak gekeken naar de kosten. Iets wat 1 ton kost (minstens!!) moet ook minstens een ton besparen. Nou, dan gaat het echt heel lastig worden om zoiets te verantwoorden.

Om deze reden zie ik bij ons geen enkel AR project uit de testfase komen. Helaas. Er wordt heel veel gestart, vaak met wat off the shelf toepassingen of een lichte integratie. Er huppelen wat mensen rond met die dingen onder het mom van 'Kijk ons eens een modern team zijn !!!1111'. De marketing dames maken er een filmpje van met vrolijke muziek en lachende mensen en dat wordt overal binnen het bedrijf gespamd. Maar als het puntje bij paaltje komt en iemand zijn handtekening moet zetten voor die paar miljoen om het in produktie te brengen? Dan wordt het heel stil.

Een lagere kostprijs kan wel degelijk helpen om zoiets in de B2B wereld op de kaart te zetten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:51]

Ik heb bij ons in de organisatie (30.000+ werknemers landelijk) ook al eens voorgesteld om een innovatieteam op te richten dat in een demoruimte werkt en waar afdelingen die bijvoorbeeld met een project gaan beginnen kunnen komen werken.
Het team dat daar komt werken kan dan bij het innovatieteam 'afkijken' wat voor een mogelijkheden er allemaal zijn en hoe die werken. Maar hen ook bevragen over mogelijke oplossingen die ze dan onder begeleiding kunnen toepassen.
Als zo'n team heeft gevonden welke innovatie het best bij hun past en zich competent genoeg voelt om die in hun dagelijkse gang van zaken te gebruiken gaan ze er zelf mee aan de slag.
Zij fungeren dan ook als een soort ambassadeur binnen hun directie of organisatieonderdeel naar andere collega's.

Op die manier werk je in mijn ogen effectiever naar het brengen van innovatie binnen je organisatie dan wanneer je techniek naar binnen gooit en roept dat het 'praktisch' is of als je de gebruiker zelf vanalles laten implementeren omdat een van hun kinderen op Tweakers las dat deze techniek de shit was.

Ik hoor nu collega's klagen omdat het rondsjouwen van de laptop zo zwaar is terwijl ze hun iPad pro in de kast laten liggen omdat ze die niet toch niet gebruiken. Er gaat dan een wereld voor ze open als ze horen dat ze hun werkomgeving ook via de iPad kunnen benaderen en dat het dan allemaal een stuk lichter voor hun wordt als ze alleen dat ding meezeulen.
Maar die spullen worden gewoon de afdeling opgegooid door managers die er geen verstand van hebben en er wordt geen tijd genomen om materiaal bij de functie te matchen.
Onze organisatie is bijna 200.000...

Wat ik bij ons zie is een hypocriete visie. Aan de ene kant zien ze dat startups aan de haal gaan met sommige produktgroepen en daardoor moeten we licht en hip zijn en overal vol op inzetten. Aan de andere kant willen ze de de strakke regels en het extreem conservatieve investeringsbeleid niet opgeven. Tja, je kan het niet beiden hebben.

Het is bijna alsof het de bedoeling is expres te doen alsof we jong en hip zijn maar als er ook maar iets serieus verandert of het meer dan wat wisselgeld gaat kosten, het keihard de kop ingedrukt moet worden door de gevestigde belangen. Echt, kies gewoon wat je wil zijn als organisatie en doe het.

Maarja, de meeste grote bedrijven die ik ken zitten in deze situatie.
tot het handig blijkt in de medische wereld. Dan lacht men met zo een bedrag... En vraagt men zich af of het wel geen speelgoed is.
Dat ben ik het ook helemaal met hem eens. Ik heb hele mooie demonstraties van de hololens gezien, en elke keer een enterprise toepassing. Denk bijv. aan onderhoud bij een machine, waar informatie over elk onderdeel wordt getoond. Het primaire nut van AR is natuurlijk informatie over de echte wereld heen leggen, en dat zal eerst enkel nog kunnen met dingen die heel specifiek voor één taak zijn opgezet. Daarom is het nuttiger in de enterprise wereld, waar een werknemer de hele dag met het onderhoud van machines bezig is bijv. Idem voor assemblage.
Zeker als we wat verder afstappen van massa productie en naar iets meer gepersonaliseerde machines. We zien al auto's die in 'miljoenen' opties te configureren zijn, maar dit principe begint ook langzaamaan naar andere productgroepen door te sijpelen. Vanwege de ontwikkelingen in robotproductie. AR kan een belangrijke bijdrage leveren in de assemblage van zulke producten voor de laatste verfijning die robots nog niet kunnen (of nog steeds te duur voor zijn).

Er zijn zeker wel consumenten toepassingen. Real-life vertaling (zoals Google Translate al met de mobiel kan) zie ik zelf erg zitten. Navigatie die letterlijk een baan voor je uitstippelt op de weg, etc. Hele nieuwe manieren van story telling worden ook mogelijk. Maar voor de meeste consumenten is het ten eerste nog veel te duur, en ten tweede is de software er nog niet geschikt voor. De hele specifieke enterprise toepassingen zijn nou eenmaal makkelijker om mee te beginnen, omdat het hele specifieke use cases zijn met een beperkte scope.

Navigatie in een museum met tekst en uitleg geven in een taal naar keuze, een enterprise toepassing, is veel makkelijker te ontwikkelen dan wereldwijde navigatie en vertaling/informatie tonen van alles dat je maar ziet. Dat is echt andere koek. Op een gegeven moment zal er misschien een bril komen voor de museum enthousiastelingen die werkt in honderden/duizenden musea, een eerste stap naar standaardisatie en consumenten brillen in deze toepassing.

Het zal dus beginnen met enterprise toepassingen met een beperkte scope (+ enkele tech enthusiasts die het geld hebben). Dan zal het waarschijnlijk door prosumers gebruikt gaan worden, die met spin-offs van de enterprise software hun hobbies kunnen doen of wat freelance werk doen. Daarna zal de ontwikkeling voor consumenten pas echt op gang gaan komen. Auto telefoons zagen we in de jaren 40, in de jaren '00 kwamen mobieltjes pas echt bij de massa. Computers zag je eerst ook vooral bij de grote corporaties voor mensen ze massaal in huis hadden. Smartphones (destijds PDA's, voor de belfunctie werd geïntegreerd), de eerste PDA's (een term die destijds door Apple werd geïntroduceerd met hun Newton reeks van PDA's) kwamen midden jaren 90 voor de zakenlui en werden pas 25 jaar later voor consumenten gemarket.

AR zit nu op het punt van mobieltjes in de jaren 80, en van PDA's in de jaren 90. De eerste Enterprise toepassingen beginnen er te zijn. We moeten het ook minstens 20 jaar geven voor we het als consument kunnen verwachten op grote schaal (early adopters kunnen natuurlijk er nu al plezier van hebben!).

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 22 juli 2024 16:51]

Ik geef het voor mij nul kans als bij de eerste de beste consumenten App reclame op je netvlies geprojecteerd word, waarbij je je hoofd letterlijk niet meer van kan wegdraaien.
De wereld zit boordevol reclame, dus de kans dat reclame ook naar dit soort AR devices (voor consumenten) komt mag je wel op 100% afronden.
Iets dat wordt vergeten te melden is dat er geen onboard CPU/GPU is, dit zot in een computepack, waar denk ik ook de battery in zit, die je dus aan je riem draagt en met een kabel aan de bril verbonden is.
Weet iemand welke toepassingen de Magic Leap 2 bril ondersteunen? Wordt dit puur intern gebruikt door bedrijven of is het ook iets wat ik als consument kan gebruiken?
De Magic Leap 2 is inderdaad bedoelt voor bedrijven. Want het is nog steeds te crappy voor teveel geld om voor consumenten interessant te zijn.

Op hun site pronken ze overigens veel met beelden van doctoren die de ML2 gebruiken. Wij gebruiken veel HoloLens2 en een probleem daarbij is dat die niet FDA gekeurd is (HoloLens 1 was dat wel). Dus ik vraag me nu af of de Magic Leap 2 FDA gekeurd is?

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 16:51]

Zou een interessant Tweakers onderzoek zijn. De Tiltfive bril heeft iig een marktplaats https://www.tiltfive.com/games
Magic Leap brengt zijn Magic Leap 2-AR-headset uit voor het brede publiek. Daarvoor was het apparaat enkel via een early access-programma voor bedrijven te verkrijgen. De basisversie van de AR-headset kost 3.300 dollar.
Dat is nou niet bepaald een prijskaartje voor "het brede publiek."
Consumenten besteden toch ook duizenden euro's aan TV's, iPhones en iMacs... en laten we dan niet over auto's beginnen.

Als je met een dergelijke bril (Ik verzin maar wat) als schrijnwerker 2 uur sneller klaar bent omdat je hele plan in AR voor je neus staat en evenveel betaald wordt, is die bril op 2 maand terugverdiend.

Blijft de vraag... wat kun je er eigenlijk mee? 😅😅
De Magic Leap 2 is op de zakelijke markt gericht:
"Create innovative solutions for complex problems with the most immersive enterprise AR platform" van hun eigen site.

Het slaat inderdaad nergens op om te zeggen dat deze voor "het brede publiek" is.
En daarmee leg je meteen de vinger op de zere plek. Een hoge prijs moet worden goedgemaakt door iets anders. Aangezien (bijvoorbeeld) een bouwvakker nu ook geen 3D model op een computer nodig heeft wat hem voorkauwt hoe dat kozijn precies gezaagd moet worden, zal daar eerst software en een standaard voor moeten komen, 3D-modellen, etc.

In theorie kan er van alles, maar de praktijk leert dat zulke veranderingen bereikbaar maken, vaak bizar ingewikkeld is.

Zelfs als het kan en op lange termijn goedkoper is of grote voordelen heeft, zie je dat de bestaande industrie vaak niet meewerkt omdat het op korte termijn goedkoper, makkelijker en minder risico is om aan de oude, vertrouwde methode vast te houden. Kijk maar naar de energietransitie.

Kijk alleen maar naar hoe huizenbouwers altijd zo min mogelijk isolatie toepassen, bouwbesluit-minimum, want dat gaat ten koste van de winst en iedereen keek tot nu toe toch vooral naar de prijs op korte termijn… Pas nu energie gierend duur is, krijgt het de aandacht die het verdiend.
Consumenten besteden toch ook duizenden euro's aan TV's, iPhones en iMacs... en laten we dan niet over auto's beginnen.
Klopt maar dat zijn dingen die hun nut al bewezen hebben (en met name TV's en auto's zijn dingen waar je meer dan 10 jaar mee kan doen)
Blijft de vraag... wat kun je er eigenlijk mee? 😅😅
Yup, dat is dus precies de hamvraag inderdaad. Voor het grote publiek het nut ervan inziet moeten eerst de toepassingen er zijn, en dan moet die consument overtuigd worden het te proberen met een lage prijs (zoals Meta nu doet met de Quest). Als die eenmaal overtuigd is en het niet meer kan missen, ja dan kan je duizenden euro's gaan vragen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:51]

Hololens kost ongeveer hetzelfde, denk dat je probleem voor een groot publiek op het moment vooral zit in het gebrek aan toepassingen voor eindgebruikers.
Die heb ik laatst opgehad, dat viel me toch een potje tegen zeg. Beeld niet echt scherp, tracking matig. AR brillen moeten van veel verder komen dan VR
We zullen kijken of apple nogmaals een "iPhone" moment kan maken voor AR, gewoon alles in een keer goed.
Maar wie weet...
Ik heb zelf met de eerste iphone gespeeld, maar 'gewoon alles in een keer goed' was het absoluut niet. De marketing misschien wel, maar de eerste iphone kon bizar weinig hoor. Dat was een soort halve feature phone met een half kreupele browser. Apps en andere belangrijke features konden pas veel later, net als dingen als knippen en plakken.
Als er iets niet half kreupel was aan de eerste iPhone was het toch wel de browser (voor die tijd in ieder geval)
Verder ben ik het wel met je eens.

Voor 2007-begrippen was de iPhone toch echt wel een bijzonder apparaat, zeker voor de mainstream consument.
(Er waren best wel wat leuke handheld ‘mobile communicators’ maar die waren toch echt van een andere orde)
Vergeet vooral het capacitieve touchscreen niet die bijdroeg aan de ervaring. Ik had destijds een MDA Vario met Windows Mobile en IE, die hier vrij populair was, maar dat was vaak gewoonweg frustrerend om te gebruiken omdat je nauwelijks kon zoomen en scrollen of de juiste link kon aantikken, dat laatste moest met een pennetje. De iPhone was zeker een revolutionair apparaat.
Helemaal met @NovapaX eens. Het *beste* aan de iPhone was Mobile Safari. Eindelijk een browser die echt het web op kon.

Geen wonder dat Steve Jobs het een "revolutionary internet communication device" noemde, als 1 van de functies.

Een deel ervan was dat destijds Mobile IE het enige alternatief zo'n beetje was (of "WAPpen") en dat was *echt* bagger, maar Mobile Safari was echt goed.

Een hele snel knip/plak uit de originele reviews:

https://www.cnet.com/tech/mobile/original-iphone-review/
"The Apple iPhone has a stunning display, a sleek design and an innovative multitouch user interface. Its Safari browser makes for a superb web surfing experience, and it offers easy-to-use apps. As an iPod, it shines."

https://www.macworld.com/...iginal-iphone-review.html
"Fantastic multi-touch interface, superb screen, great applications, best mobile web browser in existence, easy mobile email, is sure to make your friends jealous"

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:51]

Voor het publiek dat het breed heeft zullen ze bedoelen :)
Inderdaad. Ik zie max 1000€ als kaartje voor een breed publiek. En dat ook als volledig uitgewerkt product, met functionaliteit die ook echt nieuwe dingen praktisch mogelijk maakt, zonder dat het in de weg zit.

Geef mij zo'n AR bril, met een AR versie van Android, en AR versies van Android apps, en ik zie het al worden gebruik door veel tweewielers voor navigatie.

Wat ik als betaalbaar zie zijn Lenovos aanstaande Glasses T1.
review: Lenovo Glasses T1 - Een externe monitor op je neus
Geen AR, maar dit is het beste wat we kunnen krijgen voor 500€ met de huidige staat van ontwikkeling.
Die Lenovo staat bij mij ook op de wishlist wel. Ik heb ook persoonlijk maar twee use cases voor een AR bril:
1. “Virtuele” monitor voor mijn pc
2. Voor het hardlopen, zodat je niet constant op je horloge moet kijken indien je bepaalde doelen (tempo/hartslagzone) wil aanhouden.
Ik koop ook direct zo een externe monitor. Eigenlijk moet iemand gewoon een smartwatch display integreren in zo een bril, meer is niet nodig!
Magic leap is toch dat project dat gouden bergen beloofde en een hoopje modder uiteindelijk leverde?
Ja, dat is dit bedrijf inderdaad.
Exact, helemaal in het begin was ik er zelf ook weg van, ongeloofwaardig tech, dé toekomst... sindsdien weet ik wel beter...
Wil je AR brillen nuttig maken voor het brede publiek en dit soort gekke prijzen willen vragen, dan moet de technologie een stuk beter en nuttiger zijn. Wie gaat nou op straat rondlopen met zo'n dikke ding op zijn kop. Alleen om thuis te gebruiken is weer te duur. Ben benieuwd wanneer de eerste betaalbare lenzen komen.
Ding is niet gericht op jouw beeld van breder publiek...
brede publiek
..
De basisversie van de AR-headset kost 3.300 dollar.
Ik vraag mij af welk brede publiek dit er voor over heeft..
Eerst maar eens afwachten of de beloftes wel waar gemaakt worden, early adaptor van dit bedrijf is niet heel vanzelfsprekend meer na eerdere beloftes.
Bedrijf brengt headset uit voor het brede publiek
De basisversie kost 3.300 dollar
Ok

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 22 juli 2024 16:51]

de developer editie krijgt toegang tot developer tools en de enterprise editie krijgt enterprise functies....

Ok duidelijk. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.