Anand Lal Shimpi is naar het Intel Developer Forum geweest en doet zoals gewoonlijk zijn verslag op zijn website AnandTech. In tegenstelling tot andere jaren begon deze dag niet met spectaculaire demonstraties van nieuwe technologieën, maar met de visie van Intel's CEO Craig Barrett op de economie. Toch liet Intel op de eerste dag zien wat we in de toekomst mogen verwachten.
Pentium 4
De eerste demonstratie liet een 3D model zien. Niks spectaculairs zul je zeggen, zij het niet dat dit model gegenereerd werd met behulp van een aantal foto's die met een normale digitale camera werden genomen. In de gecreëerde 3D wereld kunnen andere 3D objecten worden geplaatst en interactie tussen 3D wereld en 3D objecten wordt mogelijk. Met enkele opnames van Intel's CEO Craig Barrett werd een film gemaakt waarin de chairman op een snowboard kunstjes uithaalde. Uiteraard werd dit alles verwezenlijkt met behulp van een luchtgekoelde Pentium 4 die op 3GHz draaide. De technologie is door Realviz ontwikkeld, een bedrijf waarin Intel flink geïnvesteerd heeft. Escape - de maker van The Matrix 2 - zou deze technologie al in licentie hebben.
De mogelijkheden van de luchtgekoelde 3GHz Pentium 4 processor met HyperThreading zijn enorm. In een demo worden drie HDTV stromen realtime op een roterende kubus geprojecteerd. Iets wat niet mogelijk is met de huidige generatie Athlon XP en Pentium 4 processors, daar dit voor 100% CPU belasting zorgt.
Technologie
Over de toekomst van processor wist Craig Barrett het volgende te vertellen. De specs van een chip uit 2017:
- 2 miljard transistors
- 30GHz klokfrequentie
- 10nm (0,01-micron) transistors
- 1 biljoen instructies per seconde
- Gefabricieerd met 300mm (12") wafers, later 18" en groter
Itanium
Anand besluit met de Itanium - of beter de IA-64 - roadmap:
- McKinley, 1GHz, 3MB L3 cache, 128 bit FSB @ 100Mhz QDR
- Madison, 0,13 micron, 6MB L3 cache, komt uit in 2003
- Deerfield, 0,13 micron, minder L3 cache dan Madison, komt uit in 2003
- Montecito, 0,09 micron, geplanned voor 2004
Onze dank gaat uit naar Mateyo die de link in de submit queue gooide.