Eerste benchmarkresultaten van laptopversies RTX 4090 en RTX 4060 duiken op

Er zijn benchmarkresultaten opgedoken van de Nvidia RTX 4090- en RTX 4060-laptopvideokaarten. Daaruit blijkt dat de mobiele variant van de RTX 4090 ongeveer 40 teraflops aan rekenkracht zou hebben. De laptopversie van de RTX 4060 zou twintig procent sneller zijn dan zijn voorganger.

Het systeem met de mobiele variant van de RTX 4090 behaalde naar verluidt een OpenCL-score van 210.290 punten. De grafische kaart zat in een laptop met een Intel i9-13900HX-cpu en 32GB aan ddr5-ramgeheugen. De gpu heeft 16GB aan werkgeheugen en een boostklokfrequentie van 2,04GHz. Dat komt overeen met eerdere geruchten. De basisklokfrequentie zou op 1,59Ghz liggen.

Volgens Videocardz zouden de prestaties van deze mobiele variant van de RTX 4090 net iets beter zijn dan de RTX 3090 voor desktops; die behaalde 204.921 punten in dezelfde benchmark. De mobiele RTX 4090 zou wel 40 procent trager zijn in vergelijking met de desktopversie. De reguliere RTX 4090 haalde in dezelfde benchmark namelijk een score van 356.406 punten.

Er zijn ook benchmarkresultaten van de mobiele versie van de RTX 4060 opgedoken. Een Chinese laptopfabrikant, ThundeRobot, zou de kaart in 3DMark Time Spy Graphics hebben uitgetest en daaruit moet blijken dat de gpu een score haalt van 10.050 punten. Daarmee scoort de videokaart volgens Wccftech 20 procent beter dan de RTX 3060-laptopkaart die een score van 8339 haalde in dezelfde test. Hoeveel teraflops deze kaart aankan, is nog niet duidelijk.

Eerste benchmarkresultaten van de mobiele RTX 4090

Door Jay Stout

Redacteur

31-12-2022 • 13:14

66 Linkedin

Reacties (66)

66
65
39
3
0
16
Wijzig sortering
De laptop met de 4090 staat geregistreerd onder de noemer "X370SNx", deze wordt mogelijk volgende week aangekondigd tijdens de CES 2023 (5 januari - 8 januari).

Als je al kijkt naar laptops met een 3070TI dan liggen de prijzen tussen grotendeels tussen de 1799 - 4000 euro.
Link

Ik kan mij haast niet voorstellen dat deze laptop voor een lager bedrag dan 3000-4000 euro op de markt komt.

Op de volgende pagina zie je een vergelijking met andere benchmarks:
https://videocardz.com/ne...ter-than-desktop-rtx-3090

Het volgende is enkel vanuit mijn ervaring:
Persoonlijk heb ik niet echt geweldige ervaringen met laptops t.o.v. desktops, merkte bij mijn vorige laptops dat deze op een gegeven moment begonnen te throttlen en de de videokaarten amper meer te koelen waren, zelfs niet na een schoonmaakbeurt en een laptop cooling pad eronder. Ook kwam er een behoorlijk kabaal van de fans af.

Dit is inmiddels wel 5~ jaar terug, met destijds laptops tussen mid- en high range, maar kan mij haast niet voorstellen dat deze laptops onder load niet warm oplopen en afhankelijk van de fans(+curve) geen kabaal maken.

Mijn broertje heeft onlangs een laptop gekocht voor iets van 2000 euro met een 3070TI en dat ding maakt meer lawaai onder load dan mijn desktop PC doet.Qua temperaturen heb ik geen beeldvorming van deze laptop maar gezien het lawaai dat het maakt zal deze dusdanig hoog zijn dat de fans continu op wat het lijkt 100% draaien tijdens het spelen van zwaardere games.

Een laptop is nuttig om te hebben voor het werk en/of onderweg, maar vind het grofweg zonde van het geld om een high-end laptop te kopen zeker tegen de huidige prijzen, daar je vaak componenten tegen een meerprijs koopt t.o.v. de desktopvariant en vaak minder presteren ook. Naast het feit dat een defect in mijn beleving eerder plaatsvindt.

[Reactie gewijzigd door Kantenklaar op 31 december 2022 14:35]

In hoeverre is het nog een laptop als je 2 voedingen nodig zou hebben. Gamen op accukracht gaan zulke modellen niet kunnen of heel kort. Naast mijn desktop heb ik ook een laptop en die is redelijk stil tijdens het gamen. Verbaast met want mijn laptop heeft een rtx3060 aan boord en die die knijpt de GPU helemaal niet. Dat was een laptop van 1500 euro vorig jaar.
Met dit soort hardware twijfel ik ook over hoeveel power je moet weggooien van zo'n peper en peperdure rtx4090? Dit moet haast wel alle prijsproporties ten buiten gaan en lever je in op power.
Hoe rendabel is dit economisch?
Als je bekijkt hoeveel stroom een rtx4090 nodig heeft. Je moet dan wel heel veel gaan knijpen en dit is niet alleen zonde, maar onhaalbaar; althans gezien voor die prijs.
Je betaalt bij een 4090 voor de grootte van de chip en hebt daarmee meer performance/watt dan eerdere generaties. Dat laatste lijkt me uitstekend geschikt voor een laptop. En ja, je kunt niet 450W geven aan zo'n chip in een laptop, maar met 250W als max heb je nog altijd flink meer performance dan oudere modellen.

Het is vooruitgang, maar niet gratis. :)
En veel minder performance per euro denk ik omdat die GPU flink geknepen moet zijn.

Of het mogelijk is of niet, maar 250 watt voor een laptop met die kleine fans gaat een berg herrie maken als er geen throttling is en daar ben ik juist bang voor. Die kleine fans moeten dan wel bizar hard aan de slag.

Een desktop is netto zuiniger en kan zijn warmte goed kwijt.

Verder zie ik niet een hele grote doelgroep ontstaan want mensen hebben minder te besteden en des te minder mensen zullen zo'n laptop kunnen kopen. Sorry, maar ik zie de nodige haken en ogen.
Als €/performance een ding is koop je sowieso geen gaming laptop. En eigenlijk ook geen 4090. Zo'n ding koop je omdat je ruwe performance wilt hebben. En de laptop als mobiliteit ook belangrijk is.

Natuurlijk zijn er veel mensen die minder geld hebben, maar er zijn ook flink wat mensen die tijdens corona gespaard heeft en in een zuinig huis wonen, en desondanks een fikse salarisverhoging krijgen. Ik denk dat de doelgroep nog groot genoeg is.
Met alle goede bedoelingen twijfel ik aan een paar punten.

Voor een gaminglaptop koop je vaak niet op ruwe performance denk ik, maar des te sneller de laptop is des te sneller is het een begeerde gadget. Hierin ga ik met je mee :)

In Coronatijd hebben veel mensen gespaard en welk bedrag dit moge zijn laat ik in het midden, maar alles wordt snel duurder en zo zien mensen hun spaargeld degraderen door de lage rente en de inflatie. Heb je 10.000 euro gespaard, dan is dit spaargeld nog maar maximaal 9.000 euro waard.

Aangezien we nog geen prijzen zien schat ik dat de kosten heel hoog kunnen worden en dan bereik je een des te kleinere doelgroep, een heel beperkte doelgroep.

De rtx4090 is inderdaad verassend genoeg de beste prestatie voor je geld (prestatie per euro/frame). Als je hem undervolt haal je met de helft van het vermogen alsnog 85% van de prestatie. Juist de rtx4080 en rtx4070 zijn minder efficiënt met energie. Een rtx4080 undervolten lukt ook, maar niet met de winst van de rtx4090. Alleen is die 4090 stervensduur, maar kan zuiniger zijn dan de 4080 als je het goed aanpakt. Dan heb je ook geen gesmolten plug.

Dus de doelgroep zal er zeker zijn, maar ik ben het niet eens dat het een grote doelgroep wordt.

Uiteraard ben ik wel benieuwd naar het bedrag waarvoor ze aangeboden worden. In het artikel staat dat deze mobiele 4090 net zo presteert als de 3090ti en dit is dan wel weer heel goed nieuws.
Inderdaad, ik verwacht ook niet dat het een grote doelgroep is die een 4090 in een laptop wil kopen, eerder een niche. Maar voor die niche zal zo'n laptop wel heel interessant zijn omdat het best presterende product is wat nu te krijgen is. Waarschijnlijk is die niche groot genoeg om een productlijn voor op te zetten. Maar ongetwijfeld ook extra duur omdat er meer marge per product gepakt moet worden omdat het een niche product is.
De beleving is denk ik ook sterk afhankelijk of je enkel voor specs betaald, of ook voor de bouwkwaliteit etc. Ondanks 2000,- niet weinig geld is, is het voor een laptop met 3070ti dat wel.

Zelf een Razer Blade 17 met 3080ti, en die blijf wanneer je silent mode activeert compleet muisstil en koel in games. Zonder silent mode valt het ook echt reuze mee.

Groot verschil tenopzichte van de meeste krakerige bang for back plastic laptops.
Bouwkwaliteit speelt zeker een rol, maar de laptop waar ik het over heb was een Inspiron 7720
uitvoering: Dell Inspiron 17R SE 7720 (4544)

Deze had zover ik weet gewoon een goede bouwkwaliteit, maar na circa 4 jaar gebruik was het plezier wel op met de laptop, de eerste kuren begonnen na ongeveer 2.5 jaar gebruik. (Lawaai / warm worden) zelfs met regelmatige schoonmaakbeurten.

Het hangt er ook vanaf hoeveel je zo'n apparaat gebruikt, je deze (regelmatig) schoonmaakt en hoeveel jaar je het apparaat in gebruik hebt. Maar op een gegeven moment raken de fans ook op, moet de koelpasta vervangen worden e.d. wat niet in iedere laptop even gemakkelijk gaat en dit laten doen vaak nog best duur kan zijn zonder garantie.

Wat betreft de Razer Blade 17 zie ik op Reddit voldoende berichten over overheating en kabaal voorbijkomen met een snelle zoektocht, ik denk dat je er niet echt aan ontkomt met laptops, nu zal dit uiteraard bij de één sneller gaan dan bij de ander.
Dit is intussen 6 generaties mobiele GPUs geleden en 10 generaties CPUs.

Qua GPUs kwam de grote omslag in de 1000 reeks Nvidia kaarten. Sindsdien zijn ze nog steeds trager dan desktops, maar wel snel genoeg en efficiënt genoeg voor urenlang gamen. Ik heb zelf een desktop met Radeon RX 6800, maar zet die nog zelden aan. Sinds 2018 is mijn main gaming platform gewoon een laptop.

En inspirons waren destijds een van de meest goedkope Dell computers. Veel plastic en veel gebreken in mijn herinneringen. Dergelijke problemen heb je niet als je opstapt naar iets als XPS, Lattitude, Precision of Alienware. Natuurlijk zijn die ook een hele trap duurder.
Mijn precision 5510 had ook brakke koeling en dus throttling issues maar erger afgebroken scharnieren van de plastic mount waar deze opgeschroefd zaten. Is geen game laptop maar een soort ultrabook dus dat hij throttled tot daar aan toe maar die scharnieren vond ik wel een grote teleurstelling.

Wat voor laptop game jij op dan? Ben benieuwd naar welk merk en type het kennelijk langer dan 4 jaar vol blijft houden.
Ik heb een Alienware 17 uit eind 2013 met videokaart geupgrade naar een Quadro P4000 (ongeveer equivalent met GTX 1060). Wellicht een geval van "zo maken ze ze niet meer".

Heb ook een ThinkPad P52 met Quadro P3200 gebruikt voor gaming, maar heb die terug verkocht omdat ik er te weinig meerwaarde uit haalde in vergelijking met de Alienware.

Daarnaast heb ik een stukke Razer Blade gekocht en hersteld voor 2x niks. Deze throttlet wel redelijk veel maar niet zo zeer dat ik er niet op kan spelen. Alle drie die toestellen hebben al redelijk wat leed aan de handen van mn kinderen overleefd, inclusief kinderen die er over lopen bijvoorbeeld.

Heb nu net een Medion laptop met Intel Arc gekocht, maar die gaat mogelijks nog retour wegens erg tegenvallende prestaties. De build quality lijkt echter ook zeer goed.

Throttlen is echter niet noodzakelijk een groot probleem als het binnen de perken blijft, en ik zit dan ook niet op de kloksnelheden te kijken tenzij ik framerate of timing issues waarneem. Desktops throttlen ook al jaren, maar natuurlijk hebben zij vaker een hogere kloksnelheid waarrond ze stabiel blijven hangen.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 1 januari 2023 18:14]

Alle drie die toestellen hebben al redelijk wat leed aan de handen van mn kinderen overleefd, inclusief kinderen die er over lopen bijvoorbeeld.
8)7
Laptop ligt op salon tafel of in de zetel, onoplettend kind klimt op tafel of zetel, zo gek is dat niet hoor. Jonge kinderen doen nogal van dat soort dingen.
Mijn ervaring is dat met 1-2 jaar voor zowel de cpu als gpu de koelpasta opdroogd en je die moet vervangen. Als je dat dan toch doet, blaas idd ook de fans schoon.

Als je dat niet aandurft, dan moet je genoegen nemen met een dure gaming laptop die continu loopt te throttlen en lawaaiig is

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 31 december 2022 16:11]

Exact dit. Ik heb nog een 12 jaar oude Asus laptop liggen.
Na een grondige schoonmaak paar jaar terug en vervangen van koelpasta, een SSDtje er in te hebben gestopt, was dat ding weer als nieuw en werd niet warm.

Wat je er weliswaar nog mee kon doen was drastisch afgenomen na zoveel jaar, maar het is een perfect "nood laptop" geworden binnen de familie.
je zou nog eventueel linux erop kunnen gooien maar idd :) mooi gebruik van oude hardware!
Ik hoop dus dat mijn huidige aangekochte (Maart 2022) laptop ik ook zo'n lang leven kan geven.
En inderdaad... Nu niemand meer 'in nood' zit ligt de oude laptop te verstoffen in z'n tas, wellicht dat ik nu een Linux distro op er zou kunnen zetten, want ik probeer al langer wat meer ervaring daar in op te doen.
Kan niet veel mis meer gaan met deze oude hardware. ;)
Ik heb enkele jaren geleden ook meerdere malen de fout gemaakt om gaming/high end laptops te kopen.

Het probleem blijft dat de koeling ondermaats is.
Bij de meeste ''gaming laptops'' heb ik de ervaring dat de koeling ondermaats is. (dun materiaal waarbij ook de heatpipes met de cpu verbonden waren en gekoeld werden door een enkele fan)

Ik heb pasgeleden aan een laptop geknutseld van de Aldi (Medion) en was positief verrast op meerdere manieren.
Zo kon je in deze 1000 euro kostende machine gewoon M.2 en SATA schijfjes bijplaatsen en componenten waren goed bereikbaar.
Ook de gpu en cpu waren gekoeld door een dualfan oplossing en bereikbaar voor betere koelpasta op de toen.

Nu doet zich echter een ander probleem voor en dat is dat fabrikanten zelf de stroomconsumptie van de gpu zelf kunnen programmeren.
Zo kan het zijn dat een RTX 4060 van merk Y veel trager is dan van merk X.

En tegenwoordig is het zo dat laptop model-nummers echt razendsnel elkaar opvolgen voordat er goede benchmarks beschikbaar zijn (Of modellen die alleen in een x-aantal landen beschikbaar zijn gesteld) zodat vergelijken bijna onmogelijk is geworden omdat tegen die tijd de modellen vaker EOL zijn verklaard en nauwelijks meer te koop zijn.

Gpu's vergelijken is dus een heel stuk lastiger geworden.
Medion is tegenwoordig ook de afvoerpu- ik bedoel, budget lijn van Lenovo. Maar het koelsysteem en mogelijkheden zijn nagenoeg hetzelfde als met de Vergelijkbare lenovo modellen qua specs.
En die van Lenovo Legions waren de voorbije generaties zo goed ontworpen, dat hun 3060 modellen vaak de 3070 en zelfs 3080 varianten van de concurrentie overtroffen.

Als Medion de kans heeft die over te nemen, denk ik dat het een gevalletje is van beter goed gejat dan slecht bedacht.
Persoonlijk heb ik hele goede ervaringen met mijn Asus G750JH-T4065H (https://nl.hardware.info/...asus-g750jh-t4065h.196649) met de Nvidia Gtx 780M met 1080p resolutie voor 2000 euro. Heerlijk gamen in combinatie met een externe beeldscherm/ keyboard/ muis. Alle titels van 2014-2018 waren speelbaar op high/ medium settings. En was makkelijk mee te nemen naar lan parties of naar wat vrienden. Na 5 jaar heb ik een vriendin van mij blij gemaakt met die laptop. En die laptop doet het nog steeds. Het maakt wel kabaal 35-40 dB op full load/ performance, maar als je een gesloten koptelefoon hebt hoor je niets meer. En bij normaal kantoorgebruik is hij muisstil.

En laatst voor de studie een ASUS ROG Zephyrus M16 (2022) met Nvidia RTX 3060 met 1080p op 165Hz gekocht (https://www.ultrabookrevi...zephyrus-m16-2022-review/). Nou dat was wel een verrassing. Wat een laptop. Heel snel, stil en mooi scherm als je het voor de studie of kantoor gebruikt. Maar als je gaat gamen en in Armoury Crate op performance zet dan stijgt inderdaad een vliegtuig op! De fps op COD modern warfare 2 ligt tussen de 140-165 fps. Dat komt vanwege die combinatie van 12th Gen Intel® Core™ i7-12700H Processor 2.3 GHz (24M Cache, up to 4.7 GHz, 14 cores) met 16gb DDR5-4800 en NVIDIA RTX 3060, ROG Boost: 1475MHz* at 120W (1425MHz Boost Clock+50MHz OC, 100W+20W Dynamic Boost), 6GB GDDR6 en 1TB M.2 NVMe™ PCIe® 4.0 SSD. Die high end componenten verklaart de warmte ontwikkeling als je de turbo boost van de Rtx 3060 aanzet. Dat lawaai ligt bij 40-45dB. Het kwam zelfs door mijn gesloten koptelefoon heen. (alleen te horen in de pauzes in COD). Maar voor mensen die studie/ kantoorwerk/ gamen willen combineren zonder een grote desktop pc op je bureau te hebben, zijn dit soort high end gamelaptops een handige uitkomst. De uitruil is dan dat je de herrie op de koop toeneemt.

Het is dat ik een hardcore gameverslaafde ben. Dus ik prefereer altijd een desktop pc tov van een gamelaptop.

[Reactie gewijzigd door Andromedakimchi op 31 december 2022 15:28]

Mijn laptop van destijds was in het begin muisstil, zelfs onder load leek deze weinig geluid te maken maar naarmate de tijd vorderde werden de algemene temperaturen hoger en logischerwijs gingen de fans uiteindelijk ook harder tekeer. De prestaties werden daardoor ook minder, ook omdat je vanwege het kabaal eerder geneigd was settings omlaag te zetten zodat het wat stiller werd. Na 3-5 jaar gebruik kan je in mijn beleving een laptop wel gedag zeggen tenzij je wilt blijven zitten in oorverdovend kabaal met een laptop die warm/heet aanvoelt.

Dat terwijl bij een desktop, zelfs voor de halfjaarlijkse schoonmaakbeurt deze niet zoveel kabaal maakt als deze laptop die om de 1-3 maanden werd schoongemaakt met compressed air e.d..

Heb mijn oude desktop aan mijn neefje geschonken, deze maakt tot vandaag de dag amper tot geen geluid zelfs niet onder load, had laatst die laptop aangezet en zelfs bij het opstarten werd deze ontzettend warm en maakte deze een ongekend kabaal.

Misschien is dat inmiddels verbeterd met de nieuwere generaties laptops, maar het kabaal dat de laptop van mijn broertje al maakt belooft niet veel goeds om eerlijk te zijn.
De laptop om de paar jaar een keertje schoonmaken (ook van binnen) en de thermal paste een keer vervangen kan ervoor zorgen dat je temperaturen en het fan geluid stukken beter zijn!

Dit is bij een laptop alleen vaak een stuk lastiger dan bij een desktop..
Voor dit soort prijzen, weegt het nut van een laptop, niet op tegen een desktop
Kijk voor de lol eens wat videoreviews van de msi gs66 stealth.
kleinere fan= meer herrie onder load is nog steeds waar, is helaas natuurkunde kijk maar naar geluidsproductie van serverkasten.

Ik vind het echt miraculeus hoe ze in zo'n kleine, dunne machine zulke temperatuur controle kunnen hebben.
Echter wat is het alternatief? Als je het snelste wat het op dat moment geeft dan kies je hier toch gewoon voor? Ja ik ben het met je eens de prestaties komen niet in de buurt van een PC maar dat is de verkeerde referentie, kijk naar andere laptops en dan zijn ze gewoon beesten.

Voor de gemiddelde gebruiker is dit dan ook niet bedoelt maar voor diegene die het snelste zoekt, zij het voor mobiel gamen of iemand die voor zijn werk veel op pad is, is dit toch wel een uitkomst.
Ik heb een andere ervaring. Speel al het gehele jaar op een Lenovo Legion 7 met 5900hx en 3080 erin. Werkt perfect. Herrie van koeling valt alleszins mee.

Heb wel paar kleine tweaks gedaan om het de koeling makkelijker te maken en dat doet wonderen. Lichte undervolt op de gpu en een fps-cap voor games die meer dan 120 fps halen(Apex o.a.).

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 1 januari 2023 15:49]

Even ter vergelijking met het Apple kamp:
M1 Max - 54.000 - https://browser.geekbench...h?utf8=%E2%9C%93&q=M1+max
4090 mobile - 205.000

M1 Ultra - 84.000 - https://browser.geekbench...q=M1+ultra&utf8=%E2%9C%93
4090 desktop - 356.000
Het opgenomen vermogen om deze scores te halen (van beide kandidaten) zou er misschien ook bij kunnen staan om de zaken in een ander perspectief te plaatsen, niet ?
M1 Max 115W (32core)
M1 Ultra 260W (64core)

Ahum, waardes van gehele systeem met 100% op GPU en CPU.
Geekbench test wattages,

M1 Max 47W (32core)
M1 Ultra 87W (64core).
Het lijkt me weinig verrassend dat een 4090 veel hoger zal scoren dan een M1 Max, er zit ruim een jaar tijd en waarschijnlijk minimaal 50W power budget verschil tussen die chips. En wat vergelijk je nu eigenlijk precies als je GeekBench OpenCL naast elkaar legt? OpenCL op macOS* wordt volgens mij al jaren officieel totaal niet meer ondersteund of geoptimaliseerd of wat dan ook, het is net als OpenGL dead tech op macOS. Het is dus maar de vraag hoeveel zo'n score eigenlijk zegt.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 1 januari 2023 01:48]

Dus wat je zegt is dat je de prestaties niet zo goed meer met elkaar kan vergelijken. De 4090 is gewoon echt een gamingkaart, waarbij Apple-systemen nog steeds niet gemaakt zijn om serieus op te gamen.

Iemand die ooit zou bedenken om een 4090 laptop aan te schaffen gebruiken Apple niet (om te gamen). Het zijn dus twee verschillende doelgroepen.

Ruwe prestaties kan je nog wel vergelijken natuurlijk, maar dit zegt nauwelijks iets over daadwerkelijke prestaties.

Ik denk dat we bij het punt zijn gekomen dat je Apple en PC niet meer moet gaan vergelijken. Verschillende architecturen, verschillende usecases, etc...

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 januari 2023 08:12]

*Deprecated. OpenGL / CL blijft nog wel even bestaan op MacOS.

Maar die score zegt niks want veel meer applicaties gebruiken CUDA dan OpenCL. In de praktijk is Nvidia daarom bijna altijd veel sneller.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 januari 2023 12:58]

20 procent beter dan de RTX 3060-laptopkaart

Is dit beter dan GTX 3080 laptop versie?
Nee, die scoort rond de 12000 in TimeSpy. 20% hoger dan de 4060 dus.
Werkte de nieuwe dlls 3 met extra frames op deze laptop gpu s ?
Ja, dlss 3 werkt op rtx 4000 serie dus ook op de laptop gpu’s.
40% sneller, 400% extra geprijsd?
precies dit, lekker overslaan haha
Zelf heb ik een Lenovo laptop met 3070 en van throttlen heb ik geen last, de fans blazen vrij hard onder load op een warme dag maarja niet zo vreemd aangezien alle componenten dicht op elkaar zitten.. ze hebben best grote stappen gemaakt qua koeling. En meestal zit ik toch met mijn koptelefoon op voor de laptop. Vorige generaties laptops is weer een ander verhaal... mijn desktop stock 3070ti maakte meer herrie onder load iig.
Lijkt mij dat laptops met een RTX4090 zeker geen goedkope laptops zullen zijn en alleen verkrijgbaar zullen zijn in de extreme high-end laptops. Daarentegen ben ik wel toch eens benieuwd naar laptops met een RTX4060 en wat daarvan de prijzen gaan worden.

Voor mijzelf blijf ik het mooi houden bij een desktop, deels altijd goede koeling, je kan het zelf veel gemakkelijker repareren, veel meer keuzemogelijkheden etc... Bij een desktop kan je b.v. eerst kiezen voor een snelle cpu en naderhand dan een duurdere videokaart erbij zetten. Bij een laptop daarentegen moet je af begin meteen een keuze maken.

[Reactie gewijzigd door Roel1966 op 31 december 2022 21:40]

Zonder dat we de TDP van de beide mobiele GPU’s weten is er nog weinig te zeggen.

Wat betreft mijn ervaring de laatste jaren is een nVidia XX60 tegenwoordig goed te doen in een laptop die goed in balans is m.b.t. CPU, GPU en bouwkwaliteit. Geen throttling of extreem fan volume. De hogere segment GPU’s met maximale TDP worden vaak echt nog te warm met de problemen van dien.
Irritant dat ze fratsen blijven uithalen met de naamgeving, maar dit is wel enorm veel power in een laptop, heel vet om te zien.
Voor zover je een laptop met dit verbruik nog laptop mag noemen. Het zal throttlen als een malle, en op je accu kun je net het titelscherm laden van je game.

Ik denk dat de lower-end ADA gpu's meer nieuwe use cases maken voor 'gaming on the go' dan de topmodellen met 'zoveel power'. Die power is hitte en die kan nooit goed weg, dat is het verhaal van de gaming laptop in een notendop.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 december 2022 13:25]

Zijn veel gaming laptops niet al zo erg dat ze op accu de dgpu niet gebruiken maar de integrated graphics?
Op zich is dat natuurlijk prima dat dat zo gaat.

De squeeze voor laptop GPUs zit hem in de draagbaarheid en bruikbaarheid dankzij/ondanks TDP.

Op 150W zit je wel aan je max voor een redelijke laptopbehuizing. En dat is geen 'slim' behuizing, maar de gangbare dikkere variant. En dan nog zit je met een laptop die op dat moment niet op je schoot te houden is, en dik 60 graden hete lucht uit een zijkant blaast. Allemaal zeer onprettig.

Dus 'veel power' in een laptop - ja. Ada verbetert de perf/watt weer behoorlijk. Maar het is zinloos om 'veel power' in een laptop ook te betalen met een x80/x90 of zelfs een x70 achtige equivalent voor mobile. Ik ben benieuwd wat het TDP van de x60 wordt. 100W? Prima. Heb je 50W over voor je CPU en dat zal prima gaan. Meer? Dan betaal je voor iets wat je niet gaat kunnen benutten.
Mijn gs66 kostte €2500, i9, 3080, 32gb ddr5. De laptop was goedkoper dan de desktop met zelfde performance in elkaar schroeven op moment van kopen (i5, 3070, 32gb).
Behalve dat dat niet zo is. Een 3070 sneller dan een mobile 3080. Maargoed het ligt niet extreem ver uit elkaar.
Hou toch eens op. Mijn zoon's 3080Ti in een dunne Alienware R2 doet het prima. Dat is 175W enkel voor de GPU al. Mijn eigen 3080 in een GE76 doet ook 175W en blijft heel mooi onder de 85 graden.

Dat gezeur met koelen moet nu echt een afgelopen zijn, net als dat gemekker over hoe lang je wel niet kan gamen op een accu. Daar is het niet voor bedoeld.

Zucht... cringe...
Dit inderdaad. Gelukkig wordt de koeling tegenwoordig steeds beter ingericht door de meeste fabrikanten.
Dat dus :) De nieuwe top performance modellen hebben allemaal phase change koeling wat weer een stukje beter is. ALS een mobile 4090 dan werkelijk een desktop 3090 inhaalt (ik wacht verlekkert op de eerste reviews) ben je zo bloedsnel, daar haden ze twee jaar terug niet eens over kunnen fantaseren terwijl ze toen ook al als een trekpop aan het verkondigen waren als een Nostradumbass "het gaat throttlen, je hebt er niks aan blaaablaaablaaa" :)
Heb een 3070 in m’n laptop en deze staat met gamen (eigenlijk nooit) op m’n schoot, maar op een gekoelde standaard. Van throttlen nooit last. Zit niet gek veel onder m’n Normale 3070.
Klinkt lekker mobiel, zo'n gekoelde standaard.
Ik heb een laptop omdat deze lekker klein op te ruimen is. De standaard is inderdaad mobiel helemaal inklapbaar tot een dun pakketje. Is niet nodig, maar extra koelen kan geen kwaad net als een gewone pc. Maar je reactie klinkt cynisch en onvriendelijk, wellicht kun je het jaar vrolijker beginnen?
Heel mobiel hoeft een gaming laptop voor velen niet te zijn; ik gebruik de mijne bv. enkel thuis. Echter in twee verschillende ruimtes en vooral op mijn schoot (lap). Beide is iets wat met een desktop niet lukt.

Zelf gebruik ik ook een standaard.
Ik had een standaard met ventilator voor mijn vorige laptop (1070TI) gekocht; omdat ik tegen de limiet aan zat en +-5% meer performance een verschil maakte.
Nu heb ik een 3070TI; deze blijft veel stiller en heeft geen moeite met coolen (voor wat ik speel); maar vind de standaard gewoon aangenaam om te gebruiken. Ik gebruik de ventilator erin niet meer; het zorgt reeds voor een betere airflow wanneer je tussen je laptop en je schoot zit en doordat het gekanteld is komt het toetsenbord in een betere hoek te liggen.
Ik ben (ook) benieuwd hoe deze "undisclosed gaming laptop" er fysiek uitziet.
Is het echt een draagbaar apparaat of slechts een opengewerkt, extra gekoeld lab model?
Dat het voor gaming alleen aan de netstroom kan werken vind ik prima.
ik gok ook op het 2e, de specs geven enkel de componenten weer en niet het chassis, laat staan merk/model en zelfs een volledig gesloten laptop zoals je hem uit de doos haalt kan je nog extern extra koelen zonder dat het in de resultaten zal opvallen.
Je hebt grofweg 2 types gamelaptops, de portable gaming en de desktopreplacements.

De eerste zal niet snel hiermee uitgerust worden en is er ook voor gemaakt om op batterij nog even te kunnen spelen. Hebben vaak wat minder gewicht en niet de koelmogelijkheid of AC vermogen om een deftige CPU en GPU op de max te houden.

Dan heb je de desktopvervangende gamelaptop en die is vaak groter, zwaarder en genoeg vermogen om alles max te draaien, soms zelfs met 2 AC adapters. Deze laatste zal nog wel uitgerust worden met deze zware videokaarten en kunnen dat vaak ook goed koelen.
Voor zover je een laptop met dit verbruik nog laptop mag noemen. Het zal throttlen als een malle, en op je accu kun je net het titelscherm laden van je game.
Volgens mij zei een computer eens: "I'll be back"...
Jammer dat de 4070 maar 8GB heeft. Slaat ook nergens meer op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee