TransIP verhoogt prijzen opnieuw vanwege energiekosten en inflatie

TransIP verhoogt de prijzen van de meeste van zijn hosting- en domeinpakketten. Dat doet het bedrijf vanwege de oplopende stroomkosten in datacenters en de bijbehorende contracten. Ook speelt de inflatie mee.

TransIP brengt klanten daar dinsdag via een e-mail van op de hoogte. Het gaat onder andere om de prijzen van sitehosting, e-mail, domeinnamen en de Blade-vps-pakketten.

transip webhosting

Het is de tweede keer dit jaar dat TransIP een prijsverhoging aankondigt. In maart stegen de prijzen van vps'en en domeinnamen al. Dat had toen volgens het bedrijf te maken met de prijsstijgingen van hardware en energie.

Dat haalt het bedrijf nu opnieuw aan als reden. "Datacenters waarmee wij werken die nog langdurige energiecontracten hebben, zeggen nu dat ze die moeten openbreken", zegt een woordvoerder van het bedrijf. TransIP berekent een deel van de hogere energieprijzen nu door aan klanten. Daarnaast spelen nog steeds de hogere hardwareprijzen mee. "Servers zijn niet zo duur, maar de prijzen van opslag zijn soms wel drie of vier keer over de kop gegaan." Ook spelen de lage waarde van de euro en 'de algemene inflatie' een rol in de prijsverhoging.

De prijzen zijn voor nieuwe klanten per direct van toepassing. Bestaande klanten betalen vanaf halverwege december meer en zien de eerste bedragen daarvan op hun factuur van januari.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-11-2022 • 11:07

237

Reacties (234)

234
229
111
8
0
104
Wijzig sortering
Toch bizar dat de domeinnamen zo extreem in waarde stijgen. Dat heeft niks met toegenomen kosten te maken. Ik weet niet waar die extra 2 euro per jaar voor een domeinnaam precies naar toe zou moeten gaan, maar ik zou mijn domein ergens anders onderbrengen voor die prijzen.

Die 20%-25%-stijging voor de VPS-servers bovenop de ±10-20% stijging van eerder dit jaar zou je nog kunnen beargumenteren met een stijging van serverkosten maar een DNS-server kost geen drol per domein. Kilobytes aan opslag, megabytes aan RAM als je individuele instances van BIND wil draaien en misschien enkele megabits aan netwerkverkeer voor hele grote websites.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 21:54]

Dat investeerders het onderste uit de kan willen halen is zuur. Maar laten we niet vergeten dat er bij deze bedrijven ook gewone mensen werken. Support medewerkers, ontwikkelaars en systeembeheerders die graag hun baan willen houden, en willen dat hun salaris de prijsstijgingen in de supermarkt kan bijbenen.
Een bedrijf is er niet voor haar medewerkers, een bedrijf is er voor haar winstmarge. Als TransIP een non-profit was geweest, had ik ook niet geklaagd.

Als een bedrijf dubbel de inflatie gaat rekenen als inflatiecompensatie dan wordt het bedrijf gewoon veel duurder. Het zou heel mooi zijn voor iedereen die bij TransIP werkt om meer te kunnen verdienen maar daar heb ik als klant geen boodschap aan. Die extra euro's per maand komen niet uit de lucht vallen, iedere euro die TransIP mij extra vraagt kan ik niet meer in de supermarkt besteden. Mijn baas gaat me ook geen tientje per maand bijgeven omdat TransIP de prijzen verhoogd heeft.

Dit jaar is de marge van TransIP per .nl-domein van €4,49 naar €6,23 gegaan. Als hun supportmedewerkers kunnen meegenieten van die margestijging van 38% dan zou ik daar graag willen werken, maar ik heb niet het idee dat het loon daar zo hard zal stijgen. Ze hebben in het verleden geschermd met hoe ze op 100% windenergie werken dus het energieprijsargument is ook één groot winstfabeltje ergens in de keten, vermoedelijk bij de partij die zulke bizarre tarieven voor windenergie rekenen ondanks dat de prijzen daarvan nauwelijks gestegen zijn.

Zoals ik zei, sommige prijsverhogingen zijn goed te beargumenteren. Stroom en hardware is duurder geworden. De domeinnamen zelf zijn daar echter een minimaal onderdeel van, helemaal met de gigantische extra marges die ze daarop nemen bij relatief goedkope domeinen zoals .nl. Misschien dat het idee is dat domeinnaamafnemers zo de VPS-afnemers subsidiëren maar als klant zonder VPS bij ze heb ik daar niet echt zin in.
Winst inclusief financieel resultaat voor belastingen (en werknemers) TransIP B.V.
2020: 22599971 (137)
2019: 18008042 (103)
2018: 14880849 (96)
2017: 9204007 (98)
2016: 9631141 (74)
2015: 6929763 (42)

bron: KvK
Ze hebben in het verleden geschermd met hoe ze op 100% windenergie werken dus het energieprijsargument is ook één groot winstfabeltje ergens in de keten, vermoedelijk bij de partij die zulke bizarre tarieven voor windenergie rekenen ondanks dat de prijzen daarvan nauwelijks gestegen zijn.
Dat is helaas ook inherent aan het feit dat de energieprijs afhankelijk is van de gasprijs. Geen idee waarom dat zo is, maar het is nu eenmaal zo.
Ja, ik erger me er kapot aan, maar TransIP kan daar helaas ook niet veel aan doen. Op zich is de reden simpel, als de vraag naar stroom stijgt, stijgt de prijs mee, ongeacht waar die vandaan komt. Waarom zou een bedrijf ook de stroom voor de oude prijs verkopen als er iemand anders is die het dubbele wil betalen? Windmolenbedrijven en zonnecentrales maken recordwinsten op die manier. Mooi voor de holdings waar die bedrijven hun winst naar uitkeren, jammer voor de rest van Europa.
Dat verklaard nog altijd niet waarom domeinnamen ook gestegen zijn met 20%
De registrars hebben hun prijzen niet verhoogd, ze proberen dus gewoon meer winsten te maken.

Ik ben begonnen met mijn vps'sen al af te bouwen er zijn veel goedkopere alternatieven tegenwoordig.
TransIp zegt in hun eigen Persbericht, dat het niet alleen de energie en hardware kosten zijn. Maar ook de lage koers van de Euro;
Ook de lage koers van de Euro ten opzichte van de Dollar heeft effect op onze inkooptarieven

[Reactie gewijzigd door Hampieee op 23 juli 2024 21:54]

Maar toch niet voor europese domeinen? Die betalen we toch niet in dollar?

Gaan ze dan goedkoper worden als de koers van de dollar terug lekker word?

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 21:54]

Kan het zijn dat TransIP een middelman is? En dat de partij waar zij het weer van kopen Amerikaans is?
voor gTLD's gebruiken ze een Duitse reseller, dus dat zal het niet zijn, enige dat ik zou kunnen bedenken kwa directe kosten is amerikaanse hard- en softwareleveranciers.
Voor TLD's als .com en .net een prima argument, ook omdat de registrarprijzen omhoog zijn gegaan (maar nog nemen ze daar een aardige marge); voor TLD's als .nl, .be, .eu weer helemaal niet. De wisselkoers tussen de euro en de pond is ook niet heel veel gewisseld.
Die registers kosten ook energie.
De kost van een domein is niet proportioneel met de energie kost, de waarde is niet gelijk aan de energie die nodig is om dat domein te kunnen serven.
Als een domein 7,5 euro was, dan was de infrastrctuur daar misschien 0,01 euro van.

Want wees eerlijk één domein "lookups" hosten stelt niks voor in energie of infrastructuur

Je mag niet vergeten dat een registrar geen complexe dns request bevat, het enige dat er geresolved word, is het gedeelte voor je extensie bijvoorbeeld "test" in "test.com" en die resolving bevat maar 2 records voor te zeggen welke 2 dns servers requests zullen behandelen voor dit domein "*.test.com"
De registrar bevat dus geen A,cname,ptr,... records etc van jouw domein, het bevat enkel een referentie naar jouw dns server,en jouw dns server heeft wel de feitelijke records heeft van jouw domein, bijvoorbeeld www.test.com of mx.test.com (voor je mails)

Het is dus jouw dns server die het werk doet, niet de registrar, en zelf jouw requests stellen niets voor kwa infra voor één enkele domein.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 21:54]

Ja, maar weet je wat het is?

Als je in het algemeen ergens verstand van zaken hebt, zoals jij in dit geval, dan kom je er ineens achter dat men de kluit belazert.

Er wordt, zeker in de huidige tijd, simpelweg misbruik gemaakt van de omstandigheden. Omstandigheden die 1 persoon in NL niet kan overzien, maar een conglomeraat wereldwijd wel of vele malen beter.

Mooi voorbeeld is brandstof voor den auto. Prijzen gaan omhoog, maar het is nog steeds verkrijgbaar. Terwijl ik altijd geleerd had bij economie dat dat alleen zo zou zijn in geval van schaarste.

Ik hoorde dat er bij Europoort nog tanks vol liggen met diesel. Maar ach, dat zal wel bestemd zijn voor die kamelen en lama's in Ulanbator als je er officieel over navraagt.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 23 juli 2024 21:54]

Een enkele DNS request is niet zo “duur” nee, maar TransIP kan niet 2 nameservertjes de lucht in gooien en hopen dat een miljoen domeinen daar vrolijk op te hosten zijn he.

DDoS aanvallen op de nameservers (en TransIP heeft hier zelf ook last van gehad) zijn verschrikkelijk zuur en raken je core infrastructuur en dienstverlening. De beveiliging daarvan kost gewoon geld, serieus geld. En als je het wilt uitbesteden aan een (zegge) Cloudflare dan heb je het ook flinke knaken.

Een domein registreren kost niet zoveel nee, de software er omheen, de DNS infra én elke vraag/ticket van een klant kost gewoon geld.

Met gemiddeld 1 ticket per jaar gooi je je marge voor een jaar of 3 al de deur uit.
SIDN hebben geen verhoging door gevoerd
Jawel, eerder dit jaar een verhoging van 25 cent en vanaf volgend jaar 2% per jaar.

Niet wereldschokkend veel en een achtste van de toegenomen prijs die ze rekenen, maar dat er helemaal geen stijging zou zijn geweest is niet correct.
Dat heb ik dan gemist zeker!
SIDN: "Door de hoge inflatie, de extra inhuur van personeel vanwege de overspannen arbeidsmarkt en investeringen in onze ICT-systemen stijgen onze kosten.
Met ingang van 2023 verhogen we onze prijzen daarom met 6%.
Deze aanpassing is noodzakelijk voor een gezonde en stabiele positie op de lange termijn.".
idd
contabo.com > voor 10,50 heb je een VPS met 16GB RAM en 6 CPU en 400 GB opslag. Servers staan in Duitsland. Bij Transip betaal je minimaal 10x zoveel.
Liteserver.nl doet het ook veel goedkoper rn vanuit Nederland
Volgens mij wordt de stroom al voor een vast bedrag voor een lange periode verkocht vóórdat er ook maar één windmolen is geplaatst. Dus ik vermoed dat ze nog steeds dezelfde prijs betalen, tenzij ze hun contract met het windmolenpark moeten vernieuwen.
Grote bedrijven willen maar al te graag een imago hebben van een "groen" bedrijf en kopen dus graag windenergie in. Amazon die hier in Nederland windenergie koopt, maar dat hier niet kan gebruiken (want geen datacenters hier in Nederland). Maar ze kunnen wel hun verbruik in elders daarmee wel greenwashen.

nieuws: Amazon koopt helft stroomproductie Nederlands windpark van Shell en E...
Die extra euro's per maand komen niet uit de lucht vallen, iedere euro die TransIP mij extra vraagt kan ik niet meer in de supermarkt besteden. Mijn baas gaat me ook geen tientje per maand bijgeven omdat TransIP de prijzen verhoogd heeft.
Als jij persoonlijk geld uitgeeft aan TransIP is dat je eigen keuze, als je dat zakelijk doet is het deel van je bedrijfsvoering. Als je baas jou die kosten niet vergoedt is dat iets tussen jou en je baas, ik mag toch hopen dat je niet zelf voor je baan in loondienst dergelijke kosten gaat voorschieten.
Dit jaar is de marge van TransIP per .nl-domein van €4,49 naar €6,23 gegaan.
Hoe weet jij tegen welke prijs ze .nl-domeinen inkopen?

Daarnaast vind ik sowieso dat je erg veel aannames doen. Ze werken 100% op windenergie, maar ook die is tegenwoordig duurder om in te kopen. Ik zit zelf bij GreenChoice die grotendeels grijze/groene stroom leveren, maar dat is daarmee echt niet ineens de goedkoopste, en nu alles duurder wordt worden ook de groene vormen van energie een stuk waardevoller.
We hebben te maken met hogere energieprijzen maar ook hogere kosten op alle andere gebieden, dus een bedrijf als TransIP kan óf kijken naar welke kosten omhoog gaan en per product de prijsberekening opnieuw uitvoeren waardoor bijv. een VPS die meer stroomkosten veroorzaakt ineens 20 euro per maand duurder wordt maar een domeinnaam niet, óf gewoon alle producten een stukje duurder maken. Dat laatste is wat alle bedrijven op het moment gewoon doen.
De inflatie verschilt per categorie / product in het mandje van de HICP. Inflatie "compensatie" zal dus ook hoger uitvallen bij een tak waarbij een meer gestegen product in het mandje relatief meer wordt afgenomen dan hoe zwaar deze weegt in het algemene inflatiecijfer.

Het onderdeel "energie" in het inflatiecijfer is op dit moment YoY 61%:
- https://www.ecb.europa.eu...l/hicp/html/index.en.html\

Dat cijfer zal vast anders zijn voor de energie / disks / whatever die TransIP betaalt, maar "dubbel de inflatie gaat rekenen als inflatiecompensatie dan wordt het bedrijf gewoon veel duurder" is niet helemaal correct IMO.

[Reactie gewijzigd door maxboone op 23 juli 2024 21:54]

Ik vind dat je hier wel erg kort door de bocht gaat zonder dat je de gehele context kent. Maar het feit blijft dat TeamBlue opereert aan de onderkant van de markt, winstmarges bij dit soort bedrijven vaak relatief laag zijn ten opzichte van de markt en de impact van inflatie en kostenstijgingen op alle fronten grote gevolgen kunnen hebben voor de financiële continuïteit van de organisatie. Wat ook een rol speelt is dat het maandelijks verhogen van de diensten vaak niet haalbaar is, bijvoorbeeld zodat het kan inspelen op de bewegende energieprijzen. Pas na x-periode zal duidelijk zijn wat de misgelopen inkomsten zijn, en dit willen ze misschien goed maken wat de stijging kan verklaren. TeamBlue zal zich ook beseffen dat het extreem verhogen van prijzen impact zal hebben op het klantenbestand, het onnodig verhogen van prijzen met als doel winstmarges te laten stijgen binnen het huidige klimaat lijkt mij dan ook niet aannemelijk. De markt houdt elkaar nauwlettend in de gaten en kan niet voorstellen dat men zich onnodig duurder wenst te maken waarmee bijvoorbeeld een dominante positie verloren kan gaan.

Ikzelf werk voor een Datacenter. Wij passen onze energieprijzen aan op een gemiddelde van het afgelopen kwartaal. Met deze formule kan de prijs per kwartaal stijgen of dalen. Dit kunnen we omdat we energie verkopen, dit is een componenten in de contracten die we afsluiten. Maar voor TeamBlue lijkt me dit niet zo makkelijk te realiseren omdat het wellicht lastig is te kunnen bepalen hoeveel energie een VPS verbruikt van bijvoorbeeld een VPS, nog niet eens gekeken of interne systemen dit wel kunnen verwerken, wat een hells karwij kan zijn. Daarbij zijn softwareoplossingen die ze gebruiken hiervoor misschien niet eens geschikt. Nog niet gekeken naar inflatie en kostenstijgingen van leveranciers en de impact deze zullen hebben op de aangekondigde prijsstijgingen.

Maar goed, ik zit aan de andere kant van de discussie. Als ik klant zou zijn dan zou ik dit ook heel vervelend vinden. Het rest je maar een ding en dat is doorbelasten. Mijn ervaring is dat zeker binnen B2B er veel begrip is voor de energie crisis.

[Reactie gewijzigd door Marchel op 23 juli 2024 21:54]

Maar het feit blijft dat TeamBlue opereert aan de onderkant van de markt
Waar is dit feit op gebaseerd? Als ik naar de prijzen bij TransIP kijk zie ik een middenmoter qua prijzen, zeker geen onderkant markt. En dat geldt voor zowel domeinen als bijvoorbeeld VPS.

De tijd dat TransIP een prijsvechter was ligt wat dat betreft alweer een aantal jaar achter ons. Maar dat is mijn mening - ik laat me graag overtuigen waar het feit vandaan zou komen.
Een bedrijf is er niet voor haar medewerkers, een bedrijf is er voor haar winstmarge. Als TransIP een non-profit was geweest, had ik ook niet geklaagd.

Ik weet sowieso niet waarom je klaagt, want volgens je eerste bericht op dit item neem je niets af bij TransIP. Mij hoor je ook niet klagen dat de benzine zoveel duurder is geworden, want ik gebruik geen benzine. En klagen dat de treinen overvol zitten doe ik ook niet. Dus commentaar geven is prima, maar je hebt niets te klagen als je geen producten van TransIP afneemt.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 23 juli 2024 21:54]

Ik neem er geen VPS'en af maar ik ben wel degelijk klant bij TransIP.
Dit is een beetje short through the corner.

Dus m.a.w. als het jezelf niet treft, mag je er niks over zeggen?

Dat zouden ze in de Tweede Kamer eens door moeten voeren.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 23 juli 2024 21:54]

Het bedrijf kan nooit z'n procentuele prijsstijging exact doorgeven aan haar medewerkers omdat haar inkoopprijzen ook zijn gestegen. Ze (bedrijven) willen ten alle tijde hun winstmarge beschermen - en dat is logisch.
Maar ik ben nog eerder bang dat ze nauwelijks hun medewerkers compenseren voor de algehele prijsstijgingen. Want dan hadden ze toch kunnen zeggen: onze tarieven zijn gestegen omdat we de lonen hebben verhoogd (wat in veel gevallen een flinke kostenpost is).

Een bedrijf is er niet voor haar medewerkers is eigenlijk niet gewenst want zonder die mensen is er geen dienst/produkt.
'het bedrijf' verwacht wel dat mensen zich inzetten voor het bedrijf maar andersom is het al snel dat het bedrijf de mensen niet zo belangrijk vindt. Tenzij het bedrijf echt alleen van de mensen zelf is (dus eigen bedrijf / familie bedrijf). In dat geval dan is de winst nodig om tegenslagen op te vangen en bedoeld om nieuwe investeringen te kunnen doen. Als het bedrijf van een investeerder is dan is het opeens vooral om te zorgen dat deze meer krijgt. Om tegenslagen op te vangen zou je dan kunnen zeggen want niet elke investering geeft een positief resultaat. Maar deze ontwikkeling betekent dus dat medewerkers minder belangrijk zijn geworden.
Je vergeet voor het gemak even dat winst nodig is om werkgelegenheid te kunnen behouden. Verder is bedrijfswinst (in het grotere geheel) relevant voor iedere pensioenopbouw en pensioenuitkeringen. Jouw opa en oma hebben een pensioen omdat bedrijfsrendementen de pensioenfondsen vullen.
Misschien ben ik cynisch en komt dit onvriendelijk over (maar zo bedoel ik het niet) -- het 'trickle down'-principe heeft nog nooit ergens gewerkt.
Ja, dat weet ik zeker. Dat een paar organisaties een ander uitgangspunt hanteren maakt niet dat grosso modo deze filosofie alleen zorgt voor meer ongelijkheid. Overigens vind ik een flitshandel-clubje niet een sterk voorbeeld van een maatschappelijk betrokken organisatie.
Maar laten we niet vergeten dat er bij deze bedrijven ook gewone mensen werken. Support medewerkers, ontwikkelaars en systeembeheerders die graag hun baan willen houden, en willen dat hun salaris de prijsstijgingen in de supermarkt kan bijbenen.
Kan me echter niet voorstellen dat de support medewerkers 10-20% meer loon krijgen dankzij deze prijsstijging.
Dus leuk dat je probeert op te komen voor hun, maar dat is natuurlijk niet de realiteit waar je geld naartoe gaat.
Ik hoop dat hun loon ook gewoon geïndexeerd wordt, de kosten voor een bedrijf zijn sterk verhoogt zowel lonen als inkomende producten doen +10% dus, prijsstijgingen van +20% zijn voor sommige sectoren wel begrijpbaar.
Toch heb ik zo'n vermoeden dat deze prijsstijging niet direct in de portomonnee van de medewerker beland. En ook niet de helft. Het zou mij niets verbazen als ze blij mogen zijn met een 5% loonsverhoging.
Ik hoor "gestegen personeelskosten" niet in de argumentatie van TransIP.
De tijd dat investeerders bovenaan de spreekwoordelijke voedselketen staan in onze maatschappij moet afgelopen zijn. Geld was ooit schaars maar is inmiddels steeds sneller minder waard.

Personeel is nu goud. En daar mogen moeten investeerders op inleveren. Het wordt tijd dat zij dat leren beseffen, maar de statistieken daarvan (die per definitie achter de feiten aanlopen) kunnen nog jaren op zich wachten vrees ik. #proletariaat
je hebt het nu over omzet, (lonen), Aandeelhouders willen winst zien. Een verbod op winst op primaire levensbehoeftes (medicijnen&energie), Of nog beter een maximum aan winstuitkering op basis van 1% van de omzet (dus hoge lonen betekent meer winst uitkering naar aandeelhouders toe). Maar gewoon de prijzen verhogen en alle bizarre winsten naar zeg bv van Eneco, japan gaan is triest treurig en een misdadig.
SIDN heeft onlangs voor de .NL ook een prijsverhoging van 6% doorgevoerd. Bij mijn registrar (ik zit tegen/op inkoopsprijzen) zijn de .COM en .INFO ook flink gestegen, vooral die laatste. Betaalde ik een jaar geleden nog rond de € 7,5 voor een .INFO is dat een jaar later ruim over de € 15,-. Van mijn registrar begrepen dat voornamelijk de buitenlandse extensies vaak iedere maand van prijs wijzigen en dan komt daar de slechte europrijs bovenop. TransIP pakt op een .INFO in ieder geval niet heel veel winst op het moment.
SIDN heeft een prijsverhoging van zo'n 25 cent aangekondigd (van zo'n €3,50 naar zo'n €3,75) en TransIP doet daar een hele euro bovenop na de euro die begin dit jaar al extra gevraagd is. Is toch €1,75 extra marge op .nl dan precies een jaar geleden.

Dure domeinnamen zoals .com en .info zijn inderdaad niet zo winstgevend maar bij .nl is dat niet het geval.

Voor .com is de fee nu $8,97. Dat is significant, maar de wisselkoers is nu bijna 1/1 en daarmee is de prijs die ze vragen (€17,50) toch nog best hoog.
Ondertussen (21 oktober 2022) bij Vimexx (onderdeel van Team Blue): "Prijsverlaging van .nl registraties".

Registreren .nl € 2,95 (€ 0,48 = *actietarief)
Verlengen .nl € 4,08

* Het actietarief is per account maximaal 5 keer te gebruiken.
Deze actietarieven kunnen per extensie eenmalig gebruikt worden. Daarna gelden de reguliere prijzen: .NL: € 2,95

[Reactie gewijzigd door funrider op 23 juli 2024 21:54]

Maar het verlengen is juist duurder geworden. Een actietarief vind ik geen prijsverlaging, dat wordt betaald uit marketingbudget. Omdat zo'n hoster ook weet dat de gemiddelde klant niet jaarlijks switcht.
Ik heb mijn reactie even completer gemaakt door 2.95 aan te geven voor regulier prijs voor registeren .nl
Qua prijs regulier en verlenging is nog steeds fors goedkoper dan TransIP voor en na verhoging.
Ik weet niet waar die extra 2 euro per jaar voor een domeinnaam precies naar toe zou moeten gaan, maar ik zou mijn domein ergens anders onderbrengen voor die prijzen.
Dat ligt aan hoeveel domeinen je hebt, hoeveel additionele kosten je gaat maken om ze over te zetten, en of de andere partij alsnog niet spoedig de prijs (mogelijk zelfs verder...) omhoog gooit.

Dat zijn nogal wat kosten en risico's om potentieel wat goedkoper uit te zijn.
Voor een bedrijf is de berekening makkelijk te maken en maakt het natuurlijk geen drol uit, maar voor mijn persoonlijke domeinen wordt dat lastiger. Iedere cent die ik bespaar door een kwartiertje records over te kopie-plakken is toch een cent bespaard, helemaal als ik nu nog voor de huidige prijs een jaar of drie vooruit kan kopen.
Tja bij Transip betaal je ook voor de service. Ik ben ooit een belangrijke domeinnaam kwijtgeraakt door toe doen van een hoster. Zal dus ook nooit meer voor belangrijke domeinen naar een budget host gaan. Ook goedkopere buitenlandse registars zijn vaak erg laks kwa support

Daarnaast kosten domeinnamen wel degelijk wat per domein aan helpdesk, control panel, facturatie, verificatie, e-mails, etc. Het is dus niet zo dat er geen stijgende kosten zijn, algehele bedrijfskosten zitten hier ook in en die stijgen ook

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 21:54]

Eens. Ik heb ooit een hele sloot domeinnamen naar TransIP verhuisd omdat een andere hoster een domeinnaam van mij had laten verlopen. Ondanks herhaalde waarschuwingen van mijn kant schoten ze de betaling voor het vernieuwen pas op het allerlaatste moment in (halverwege de laatste dag als ik het goed herinner). Een kleine storing in de betaling en weg was mijn domein. Toen vroegen ze honderd piek aan administratiekosten om het domein terug te krijgen.

Die honderd piek heb ik toen maar aan TransIP gegeven om dat domein (en tientallen andere) daar onder te brengen. De waarde van een domein is meestal honderden malen hoger dan het bedrag dat TransIP vraagt. Daar ga ik geen risico's mee lopen.
Transip is duur wat betreft domein registratie. Ze hanteren er best groffe marges op. Heb toen al jaren aangekaart jongens ik wil een simpele automailer voor afloop voor domeinnamen die op het punt staan vernieuwd te worden. Doen ze niet.

Ik heb het hele pakket van ruim 1200 ~ 1400 namen daar destijds wegverhuisd naar een ander. Scheelde me minstens 6000 euro op jaarbasis.
Waar zit je nu en is het beheren van de DNS daar minstens zo eenvoudig als bij TransIP? Ik heb nog een paar honderd domeinen die wel wat korting kunnen gebruiken.
Met dat aantal domeinen is OpenProvider, al hebben die onlangs wel een paar heftige DDoS attacks op hun DNS gehad, waardoor bij onze klanten de hele boel onbereikbaar werd. Ze zeggen dat ze eraan werken om dat te verbeteren. In tussentijd hebben wij de DNS eventjes ergens anders gestald.

Zitten dus nog wel bij OpenProvider. Vooral vanwege de prijs en omdat je supersimpel je SSL certificaten aanvraag kan laten valideren via DNS. Gaat helemaal automatisch als de DNS dus ook bij OpenProvider zit.
Dus je raad OpenProvider aan terwijl je de DNS daar hebt weggehaald omdat het onbetrouwbaar is? Dat klinkt niet als een hele goede review.
Tijdelijk ja. De prijzen zijn niet te evenaren bij andere partijen. Prijs is wel de voornaamste reden om daar te blijven en we hebben er vertrouwen in dat ze binnenkort genoeg gedaan hebben om te voorkomen dat hun DNS plat gaat met een DDoS.
Tijdelijk de DNS verhuizen is geen eenvoudige klus voor honderden domeinen. Daar zou ik terughoudend in zijn in ieder geval. En waar heb je de DNS nu onder gebracht dan? Welke partij was wel betrouwbaar genoeg om de DNS te leveren maar te duur om daar de domeinen te registreren?
Nu bij Google. Was puur een snelle noodsprong toen in korte tijd een 2e keer de DNS eruit lag. Het was ook niet de intentie toen om meteen de domeinen te verhuizen. Puur DNS verplaatsing. Was wel even werk ja en zal ook weer wat werk zijn om ze terug te verhuizen.

Als je de manuren op die manier gaat meetellen zal het een jaartje misschien niet goedkoper zijn geweest.
Ik weet niet waar die extra 2 euro per jaar voor een domeinnaam precies naar toe zou moeten gaan, maar ik zou mijn domein ergens anders onderbrengen voor die prijzen.
Probleem is dat het bij andere providers hetzelfde liedje is, zeker omdat veel providers achter de schermen in handen zijn van een handjevol grote hostingondernemingen. En die hanteren overal dezelfde tactiek: prijzen fors verhogen, een deel van de klanten zien verhuizen naar een andere provider, dan daar de prijzen fors verhogen etc. En bij elke ronde denkt een deel van de klanten "laat maar, dat verhuizen, teveel gedoe". Kassa.

Ik heb zelf alle domeinnamen afgelopen jaar ondergebracht bij een Amerikaanse partij. Betaal ik 50 euro abonnement per jaar, maar verder alle domeinnamen tegen SIDN-kostprijs. Scheelt financieel al een stuk maar het is vooral de wetenschap dat je niet bent overgeleverd aan die grillige prijsverhogingen van partijen als TransIP, Versio etc, die een hoop rust geeft.
Het is wel bijzonder inderdaad. Want ik zit zelf bij VIMEXX en daar betaal je echt fors minder dan Transip. Terwijl ze beide van Team Blue zijn.
TransIP staat er al langer om bekend mensen uit te melken, en met de fanbase komen ze ermee weg.
En de megabyte aan RAM hebben zelfs geen last van de inflatie.

Zou TransIP ook de omgekeerde beweging maken wanneer de markt echt crasht?
Toen ze de gratis 1TB stack uitfaseerde kon je 1,25TB voor €2.50 per maand krijgen, dit gaat nu in één klap naar €5.99! :(

Een mail van TransIP gehad hierover:
Beste klant,

Eerder vandaag kondigden we prijsverhogingen aan voor onze producten. Op de prijslijst van STACK zie je een verhoging van € 2,50 naar € 5,99 exclusief btw voor de 250 GB + 1.000 GB Bonus STACK. We begrijpen dat je je hierover verbaast en lichten dit graag toe.

Deze verhoging heeft deels te maken met een hogere kostprijs, maar
bestaat ook uit een correctiedeel. De afgelopen jaren hebben we je een bijzonder tarief geboden. We hebben deze productprijzen nu gelijk getrokken.

We hadden je hier duidelijker over moeten informeren in ons eerdere bericht.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, aarzel dan niet om een bericht te sturen vanuit het TransIP-controlepaneel.

Met vriendelijke groet,
TransIP

[Reactie gewijzigd door WiebeV op 23 juli 2024 21:54]

Voor de Tweaker is een Hetzner storage box ook nog wel een interessante optie om naar te kijken. Ik gebruik deze zelf voor backups van mijn Synology.
Afhankelijk van hoe je je storage wilt gebruiken kan Backblaze B2 ook interessant zijn.
Daar heb ik bewust niet voor gekozen, omdat de kosten per GB voor mij hoger zouden zijn met Backblaze B2 tegenover een 5TB storage box van Hetzner. Ik hoef de data niet te delen met anderen. In dat geval is de 'Storage share' van Hetzner ook nog wel een interessante optie.

Maar goed, ieder moet voor zichzelf de afweging en berekening maken.
Kun je net zo goed naar onedrive gaan krijg je nog gratis office erbij ook
yep voor 69 euro heb je office 365 met 1TB onedrive.
Of met "Family" (99 euro) mag je 6 accounts maken elk met 1TB
Zag dit nu ook toen de e-mail binnen kwam. Tijd om weg te gaan daar, weinig meerwaarde meer voor mij dit.
sinds gisteren heeft google aangekondigd dat elke account 1TB data gratis krijgt (net zoals bij microsoft office)

Dus van 15GB naar 1TB
Heb je een bron, ik kan alleen maar vage links uit India vinden.
Dit geld dus niet voor de standaard gratis google accounts, je moet een "Workspace Individual" account hebben.

https://workspace.google.com/individual/
Dat is dus gewoon €9,- per maand

Was ook te mooi om waar te zijn :P
Dan is microsoft office.com goedkoper en daar heb je ook 1TB

Personal kost 69 euro per jaar voor office + 1TB cloud storage op onedrive

https://www.microsoft.com...activetab=tab%3aprimaryr1

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 21:54]

Absurd inderdaad. Eerst gratis aanbieden, daarna met een smoesje je laten betalen. En nog geen jaar later 5,99 betalen.
Inderdaad - tot zover integriteit. Is nu net zo duur als een 'gewone' 1.25TB. Ofwel: wegwezen hier. Niet alleen om de prijs maar om het feit dat ze dergelijke keuzes maken.
Dit is toch al lang zo? Ik betaal elke maand 6 euro sinds 15 januari 2022. Die 3 euro was maar voor 1 jaar. Hier zou je normaal een mail voor hebben gekregen.

Edit: die 6 euro is inclusief BTW. Blijkbaar zou het nu exclusief BTW zijn en dus maandelijks 7,25 euro worden. Voor 1 euro meer heb ik bij Mega 2 TB en de applicaties en mogelijkheden zijn zoveel beter. De app op Android is veel volwassener en je kan drop mappen maken en dergelijke. Tijd dus om volgend jaar over te schakelen.

[Reactie gewijzigd door Angelus230 op 23 juli 2024 21:54]

Ja bizar, mij zijn ze nu ook kwijt. Toch maar naar iCloud+ nu.
Gelukkig stijgt de colocatie bij TransIP maar met 125%....

OMG..

Beste klant,

Door de huidige marktbewegingen stijgen onze kosten voor energie en overige zaken enorm. We nemen deze kosten al geruime tijd voor eigen rekening, maar ook wij ontkomen er niet aan om onze prijzen te verhogen.
Voor alle colocatiediensten die je bij ons afneemt gaat op 15 december 2022 een prijsverhoging van 125% in. Deze zal vanaf 1 januari 2023 te zien zijn op je factuur.
Mocht je naar aanleiding van deze mail vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen via je controlepaneel.
Met vriendelijke groet,
TransIP
Zeg Koos, mag dit?

Mijn hemel, 125%...
Bieden ze nog colocatie aan? Staat niet meer op hun site zo te zien.
Moet je contact voor opnemen met Sales.
Niet meer op hun website en dergelijke prijsstijging betekenen 1 ding: men wil die dienst niet meer aanbieden.
Staat al een jaar of wat niet meer op de website. Toen de VPS,en in de verkoop gingen verdween de colocatie mogelijkheid.
ik vraag me toch af waarom stroomkosten voor datacenters altijd zo'n gedoe is.
als overheid zou ik met de energy transitie verplichten om datacenters op zijn minst energy neutraal te laten opereren.

Mijns inziens zijn datacenters hier meer geschikt voor dan elke andere vorm van bebouwing. Dak vol met zonnepanelen, desnoods een windturbine er bij en genoeg mogelijkheden om voor accu capaciteit.
Daarbij zou je nog afspraken kunnen maken over hoeveel er ingekocht mag worden op het moment dat bovenstaande niet toereikend is, of hoeveel daarvoor terug geleverd dient te worden.

nu zijn al deze zaken voor de energy leverancier die daar ook netjes de rekening voor presenteert.

En ook belangrijk, er is waarschijnlijk al technische know how aanwezig.

(dit is een persoonlijke mening)
Bij ons zijn de stroomkosten verzesvoudigd, desondanks het “groene” stroom is. Iedereen berekent de kosten door, ik verwacht dat veel andere bedrijven volgen.
Klopt, nog afgezien van dat de elektriciteitskosten gekoppeld zijn aan de hoogste prijs (daar is een heel mooi economisch systeem voor dat te veel tijd kost om nu uit te leggen) is er natuurlijk ook gewoon een markt.

Als jouw windmolenpark elektriciteit kan opwekken voor €60 per MWh maar de marktprijs is €200 omdat kolen of gas even heel duur zijn dan zou je natuurlijk wel gek zijn om het voor €70 te verkopen als je met €180 ook nog de goedkoopste leverancier bent.
Als ik dit soort berichten lees krijg ik toch het idee dat bijvoorbeeld Microsoft hier wel degelijke tegen een vaste (lage) prijs alle stroom opkoopt. Als die contracten aflopen wordt het misschien een ander verhaal maar gezien de lange termijn zal dat niet heel vaak spelen.
De datacenters in de Wieringermeer polder draaien voor grote delen op wind of zon. Enkel als het niet genoeg waait en/of onvoldoende zon is draaien 1 van de vele gasturbines bij.

Het punt is echter dat omdat die stroom wordt opgewekt uit zon of wind dat die stroom niet ineens "gratis" zal zijn. Daar betaal je nog steeds dezelfde hoge prijs voor.

Microsoft is geen eigenaar van die windmolens aldaar, ze profiteren er enkel van omdat ze kunnen adverteren dat ze 100% groen zijn. In feite hebben alle datacenters daar echter stroom gestolen van de consument waar ze ooit voor bedoeld waren.

Het hylarische is ook nog eens dat Microsoft een slimme constructie heeft neer gezet waardoor ze belasting betalen in Luxemburg. Nederland heeft dus miljarden geïnvesteerd in het volbouwen van de polder met windmolens, Microsoft is daar gaan zitten en het enige voordeel wat wij Nederland daarvan hebben is een paar honderd banen. Echt een enorme verspilling van belastinggeld.

Voor meer info over dit onderwerp zie deze fantastische documentaire van 20 minuten. https://youtu.be/j0rUyXu_2wU
Ik hoor iemand al roepen “gaaf land”.
Verspilling van belastinggeld en ruimte. Ik bedoel, die ruimte hadden we ook voor ons zelf kunnen gebruiken.
Als je denkt dat een datacenter energieneutraal kan draaien door zonnepanelen op het dak te leggen heb je echt geen flauw idee wat de energiedichtheid is...

Met een woonhuis lukt dat (gemiddeld over een jaar) net, voor een datacenter zou het niet eens een druppel op een gloeiende plaat zijn.
Ook energie neutral opereren is niet gratis; de inkoop van zonnepanelen is flink duurder geworden, omvormers zijn niet meer aan te komen, en een windmolen kun je niet zomaar op je dak zetten.
Op industriële schaal is het natuurlijk allemaal net iets anders, maar ook daar geldt dat de energie die je zelf opwekt ineens een stuk meer waarde heeft dan voorheen, en dat het vervangen van apparatuur die er voor nodig is ineens een stuk duurder is geworden.
Dus bijvoorbeeld een bladevps x4, was begin dit jaar nog 20 euro, nu 25 euro. Ze hebben fantastische vpsen, maar echt goedkoop zijn ze niet te noemen, dit helpt niet. Stijging van 25% :+
Er zijn genoeg Duitse en Franse alternatieven die veel bang for buck geven... Ik ben al jaren met mijn VPS'en weg bij TransIP en tot op heden nog geen spijt van gehad.
Heb je goede Duitse hosters als voorbeeld?
Hetzner is een populaire
Hetzner staat er wel om bekend je met hetzelfde gemak af te sluiten als je teveel support nodig hebt, dus buyer beware.
Netcup en Contabo zijn populair. Zullen binnenkort BlackFriday acties hebben.
Ik heb vps omgeruild voor shared hosting , het is niet alleen goedkoper maar je hebt ook niet zoveel admin werk of licentiekosten.
Ik zit met mijn VPS’en voor eigen gebruik bij Contabo. Niet heel duur, maar ik kan moeilijk beoordelen hoe goed en redundant hun infrastructuur is. Iemand die met ons ervaringen met Contabo wilt delen? Tot op heden nog geen problemen mee gehad.
Ongeacht welke VPS boer je ook kiest, is het natuurlijk belangrijk om installatiescripts, documentatie en backups goed op orde te hebben voor het geval er toch iets gebeurt.
Bladevps x32 is nu ook duurder dan bladevps x64… goed voor je resources als die nu goedkoper word dan de x32…!
Ze waren al niet goedkoop, maar zijn wel nog altijd gewoon de beste host binnen Nederland IMO. Begint nu alleen wel erg duur te worden..
Een domeinnaam wordt duurder vanwege stroomprijzen? Yeah right... Inflatie sure. Maar geen 2.5 voor een domeinnaam.
Bovenop de inflatie hebben we ook nog eens een koersverschil van de euro ten opzichte van de dollar van 20%.. dus zo gek is die 2.5 echt niet...
De prijs van .nl stijgt elk jaar met twee procent vanaf volgend jaar. €3,50 (volgend jaar €3,76) van die 10 euro gaat naar SIDN voor het domein zelf, de rest gaat naar TransIP. DNS hosten kost geld (zit inbegrepen hoop ik) maar €6,50 is erg veel voor een jaar DNS-hosting, helemaal als je kijkt naar hoe weinig een DNS-record nou eigenlijk kost om te draaien.

Tenzij TransIP rare dingen uitvoert, gaat daar geen cent van naar Amerika.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 21:54]

Ik denk dat je nog de Anti-DDOS vergeet, dat is helaas niet gratis voor je DNS en TransIP had wel last van DDOS op haar netwerk

[Reactie gewijzigd door stefantriep op 23 juli 2024 21:54]

Bedrijfskosten bestaan uit wel iets meer dan alleen inkoop van dat specifieke product. Je kunt dat simpelweg niet 1 op 1 overnemen.
In maart gingen ze ook al flink omhoog, een com domein is zometeen 4,50 duurder dan 12 maanden geleden, dat is 35%.

Bij een vps kan dat vast afgeschoven worden op energieprijzen, maar voor een domein?
.com is echt snel duurder geworden bij de inkoop. Verisign heeft de prijzen in de afgelopen 2 jaar een paar keer flink verhoogd.
Verisign gaat sinds 2020 7% per jaar omhoog voor 4 jaar, dat is 31% erbij over die periode, zie: https://www.domainnameapi...e-com-prices-in-september
Plus de dollarkoers.
Want .nl domeinen worden berekend in $ natuurlijk :+
Ia dat bedacht ik mij dus ook. Net als een .eu domein. We willen allemaal de euro, maar we kopen in met dollars?
Het .nl domein wordt toch ook niet 2.50 duurder, of lees ik daar overheen?
.nl domein gaat maar met €1 omhoog. Dus totaal niet van toepassing en onnodig proberen uit te dagen...
Vroeg laatst aan de pomp wat een druppel benzine kostte.
Die was gratis, dus ik zei druppel hem maar vol dan.

€1 is gewoon veel voor zoiets en heeft niks met inflatie te maken.
want de registrar heeft gelukkig 0 kosten en alle domeinnamen is 100% winst 8)7
.nl domein was begin dit jaar nog 7.99, nu 9.99. Die 2x verhoging werkt goed, een hoop mensen denken al snel het is maar een euro. Das toch (8/4*5=)25% verhoging in een jaar tijd
Sorry maar zijn reactie was compleet correct.

Je kijkt niet naar een verhoging op maanden, een verhoging kijk je altijd op jaar basis.

Anders zou je het volgende kunnen voorhebben volgens jouw redenering:
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in oktober met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in september met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in augustus met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in juli met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in juni met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in mei met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in april met 2%
Artikel : Bedrijf stijgt prijzen in maart met 2%

Volgens jouw redenering kijken we dan enkel naar 2% want daar ging het oktober artikel over...
terwijl het eigenlijk elke maand met 2% gestegen is, dus 24% stijging in dit fictief voorbeeld.

Wat is er dan relevant om te tonen? 2% of 24% ?
Dat is in een jaar tijd en gewoon relevant.
‘Mensen’ mogen gerust een kanttekening plaatsen bij een verhoging van 25% in 11 maanden tijd. Het gaat niet om dit bericht wat jij aanhaalt, maar wat de mensen voelen in hun portomonee.
Het gaat mij meer om je manier van spreken naar anderen toe. Je komt nogal denigrerend over terwijl die mensen terecht een kanttekening plaatsen bij de actie(s) van Transip.
Ik ga mee in de gedachte gang, en toon met die :+ aan dat het belachelijk is of nergens op slaat. Juist om te verkomen dat mensen niet letterlijk nemen wat ik zeg.

In de toekomst als je een :+ ziet. Zie het als een grap, stel je voor, een raar opvallend opmerkelijk nieuws bericht, en iemand reageert met "Is het al 1 april? :+ ", is het niet dat deze persoon zich letterlijk afvraagt wat de datum is. Of als iets wat overduidelijk niet klopt (zoals nederlandse domeinen die berekend worden in $), duid de :+ op het feit dat het niet serieus bedoeld kan zijn.

Also; Wind je niet te veel op, ik neem voor het gemak ffe aan dat je geen aandelen hebt in transip.
Dit is waarom ik zo graag de comments lees op Tweakers. Altijd een bron van vermaak!
Behalve dat de duurdere dollar niet impact zou moeten hebben op.NL-, .DE-, .BE- en .EU-domeinnamen; aangezien die naar alle schijn in euros afgerekend zouden worden bij de TLD-beheerder?

Om dat in vreemde valuta te doen lijkt me, wel, vreemd.
De .nl is 1 euro duurder, ik heb het over de verhoging van 2,50.. dus tld's in andere valutas.
Best fors, 15 tot 20%..

[Reactie gewijzigd door Kek op 23 juli 2024 21:54]

Fors? Ik krijg net een mail van Antagonist dat mijn hosting (slim pakket) in prijs omhoog gaat:
"Je neemt bij ons het hostingpakket Slim af. Daarvan verandert het tarief bij de eerstvolgende verlenging op 29 april 2023. Het wordt dan € 107,88 per jaar exclusief btw in plaats van € 74,88."

Even snel uitgerekend is dat een stijging van maar liefst 44%! Ik dus ga zeker weten op zoek naar een andere host.
Antagonist is ongeveer jaar terug overgenomen ze willen de investering wel terug :). Op hun FP zijn pakket prijs zowat verdubbeld wast eerst 5 was is nu 10 en wat 10 was is nu bijna 20. Tikt aardig aan.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 21:54]

Ah, daar was ik niet van op de hoogte, maar het verklaart de exorbitante verhoging wel.
Bent benieuwd waar de TWS dochters mee aankomen, die spannen vaak de kroon.
Idem hier. Altijd super tevreden geweest en mijn eerste pakker was iets van 20 euro per jaar, maar een verhoging van 44% voor een persoonlijk blogje gaat mij veel te ver. Ik denk dat ik die maar ga selfhosten.
Best fors exact... Het excuus is er niet minder slap om. Zelf de blogs van de kinderen bij een grote Duitse hostingggrutter lopen en daar zijn de prijzen al jaren stabiel en diensten voor nieuwe klanten alleen maar goedkoper geworden
Leuk he? "Onze kosten zijn wel met 5% gestegen... laten we daarop reageren door onze prijzen met 20% te verhogen". Tja, zo krijg je wel inflatie...
Of we zoeken goedkopere alternatieven

Ik bijvoorbeeld neem geen vps meer, ik ben overgeschakeld op shared hosting en het levert me ook veel minder werk op omdat ik geen vps meer moet beheren.
U legt zich neer bij de feiten en kiest een voor u geschikte oplossing. Prima oplossing Echter zijn er mensen die wel een vps nodig zijn, en die moeten in allerijl een potje aanspreken, of een andere provider gaan zoeken met alle beheer problemen van dien.
Tja, laten we hopen dat er geen ergernis voor in de plek komt. Het ligt eraan wie je buren zijn bij die shared hosting.
Om de verliezen bij Bunq te compenseren :+
energieprijzen en inflatie,

ik hoop voor onze mede-tweakers die daar werkzaam zijn dat ook hun loon met +/- 15 tot 20% stijgt straks in december.
Nee, dat is lekker voor de inflatie!
Ga er maar niet vanuit, anders hadden ze de gestegen loonskosten ook wel als reden in het bericht gezet :+
De prijs voor STACK 1250Gb gaat met 140% omhoog (van 2,50 naar 5,99 excl. Btw). Dat is gewoon absurd en onacceptabel! Transip had voor mij altijd een hoge gun-factor, maar die is nu helemaal verdwenen. Ik denk dat ik de dienst ga opzeggen.
Inderdaad, ik had toentertijd een gratis Stack van 1000gb, kreeg een mail om te upgraden naar 1250 gb voor maar 2.5€/maand om meer functies te krijgen (of toen ze de gratis versie ophiefen). En nu een prijsstijging van 140%.

Dat is schandalig.

Ik ga verhuizen naar backblaze.
Zelf met cloud opslag verhuist naar Wasabi.com, maar er zijn voldoende alternatieven te vinden die aansluiten.
Het lijkt er erg op dat ze juist van deze tier af willen.
Ik zit in het zelfde schuitje. Ik heb dan als alternatief een 1Tb onedrive, maar ik was Stack gewend, dat gebruik ik constant. Prima klantenservice ook.

Mayonaise hier boven heeft het over backblase maar dat lijkt me zo'n raar model met % van data opslag en download betalen ipv. vaste prijs. Hetzner is wel weer interessant, kost minder maar veel meer mogelijkheden, ook al is er blijkbaar een 20TB traffic limiet p/m.
Wat mensen zich vergeten te realiseren is dat de wisselkoers ook een flinke duikvlucht genomen heeft, dit i.c.m stijgende energiekosten. Uiteraard zijn .nl domeinnamen daar niet mee geraakt echter is het ook vreemd als enkel .com omhooggaat. Daarbij zijn ook partijen zoals Mijndomein gestegen met -/+ 45%

[Reactie gewijzigd door Thoesje op 23 juli 2024 21:54]

Uiteraard zijn .nl domeinnamen daar niet mee geraakt echter is het ook vreemd als enkel .com omhooggaat.
Hoezo zou het vreemd zijn als bijv enkel .com in de prijslijst stijgt en .nl niet?

Als er inkooptechnisch niets aan de .nl prijs veranderd is er dus ook geen directe noodzaak om de .nl prijs te verhogen.
Er zijn verschillende manieren om een prijs te verhogen, primitieve/verfijnde opslagmethode etc. Heel veel bedrijven doen aan kostenspreiding om prijzen te drukken. Ik heb echter geen idee of dit ook hier het geval is.
Eens, maar gezien de reputatie van Team Blue denk ik eerder aan winstmaximalisatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.