Apple verwijdert apps van het Russische socialemediabedrijf VK uit App Store

Apple heeft wereldwijd alle apps van het Russische socialemediabedrijf VK uit de App Store verwijderd. Hierdoor hebben Russische iOS-gebruikers geen toegang meer tot diensten van het bedrijf waaronder Mail.ru- en VK Music. Geïnstalleerde apps blijven wel werken.

Apple vertelde aan The Verge dat het de ontwikkelaaraccounts achter de apps van het Russische socialenetwerkbedrijf heeft geschrapt. Hierdoor is het niet meer mogelijk om apps te downloaden uit de App Store of te updaten. Het Amerikaanse bedrijf deed dat naar eigen zeggen om de nieuwe sancties die het Verenigd Koninkrijk heeft uitgevaardigd tegenover Russische bedrijven op te volgen. Een van die bedrijven zou een meerderheidsaandeel hebben in het Russische socialemediabedrijf VK, waardoor ook die wordt geraakt door de maatregelen.

Het Russische sociale netwerk reageerde intussen op de maatregelen van Apple. Het bedrijf benadrukt dat apps die al zijn geïnstalleerd, blijven werken. Het verwijst ook naar de mobiele websites die wel nog operationeel zijn. Er kunnen volgens de ontwikkelaars door de maatregelen problemen ontstaan bij betalingen en notificaties via het sociale netwerk.

VK, of VKontakte, is een van de grootste internetplatformen in Rusland. Het socialemediabedrijf werd in 2006 ontwikkeld door Pavel Durov, een van de latere oprichters van Telegram. Die berichtendienst werd in 2013 opgericht door Pavel en zijn broer Nikolaj Durov. Op het moment van schrijven zijn de Android-apps van het Russische socialemediabedrijf VK wel nog te downloaden via de Google Play Store.

Rusland wordt getroffen door economische sancties uit de Westerse wereld nadat het land begin dit jaar is binnengevallen in Oekraïne. Ook techbedrijven dienen de sancties na te leven. In een achtergrondartikel gaat Tweakers dieper in op de verschillende posities van techgiganten in de oorlog om Oekraïne.

Door Jay Stout

Redacteur

28-09-2022 • 17:43

51

Reacties (51)

51
51
25
1
0
19
Wijzig sortering
Beetje on/off-topic, maar dit is wel een van de redenen dat ik een iPhone sneller zou mijden. Je hebt geen alternatief, ja misschien jailbraken maar toch. Op Android kan ik een app zonder playstore downloaden en installeren of via een alternatieve appstore toch downloaden en installeren (die ook nog betrouwbaar zijn).
Ik snap niet dat elk platform verplicht wordt om het open te stellen dat je kan afwijken van de officiële appstore, snap wel dat het Apple revenue gaat kosten als ze dat doen. Maar je bent eigenlijk gevangen in een digitale omgeving.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 juli 2024 03:49]

security is ook een dingetje.
Jij zegt dat die alternatieve appstore of losse apps betrouwbaar zijn, maar dat weet je niet echt.
In een closed app-store is daar meer controle op te houden.
Dat dat vervolgens ook politieke gevolgen kan hebben zoals in dit geval is wel vervelend maar ja dat is de vrijheid die de maker heeft.
ha, ik denk eerder dat je een vals gevoel van veiligheid hebt bij de grote twee. Apple store heeft bijna 5 miljoen apps, google play store bijna 3 miljoen. Je kunt niet anders dan die steeksproefsgewijs testen, en wat regels aan de poort hebben. En af en toe houden ze een grote schoonmaak waarbij er dus een 800000 verwjderd worden, die er wel waren een tijd lang: https://duckduckgo.com/?q...security&t=ha&va=j&ia=web
de meeste overigens vanwege verkeerde permissions.

Ik denk dat dat het grootste probleem is, dat je heel veel persoonlijke gegevens weggeeft, maar dat is denk ik bij alle stores, ook dem minder bekende.
Volgens statista zijn dit er 3,8 mil tegenover 2,7 op de play store

https://www.statista.com/...nes-app-store-since-2008/

https://www.statista.com/...in-the-google-play-store/

[Reactie gewijzigd door Jelovnik op 25 juli 2024 03:49]

Ook een leuke, van zowel Google als Apple zijn genoeg verhalen te vinden van reviewers die apps weigerden om vage redenen, waar ze achteraf gewoon de verkeerde app aan het testen waren. Dat zijn de verhalen waar de verkeerde app faalt, maar er zullen ook genoeg verhalen zijn van apps die door de controle heen kwamen puur omdat de reviewer een andere app voor zich had die wél goed was.

Ik vertrouw al die apps voor geen seconde, helemaal die kleine niet. Doe me dan maar F-Droid, waar ik bij twijfel nog de sources door kan kijken (F-Droid accepteert namelijk geen APK's, die bouwt ze periodiek zelf op basis van de sources die je ze geeft, dus de sources die je te zien krijgt zijn eigenlijk altijd ook de sources van de software die je draait).
Ik denk dat dat het grootste probleem is, dat je heel veel persoonlijke gegevens weggeeft, maar dat is denk ik bij alle stores, ook dem minder bekende.
Nope, MS store op mijn PC bijvoorbeeld kan ik zonder account gebruiken, je hebt AuroraStore https://gitlab.com/AuroraOSS/AuroraStore voor android om de playstore te gebruiken zonder enig inlog. Dan heb je nog tal van open source alternatieve voor android, dan heb je voor GNU/Linux gnome store, pop shop, package manager X bijvoorbeeld. Allemaal zonder je persoonlijke gegevens nodig te hebben. Allemaal veilig zonder enkel probleem, maar de mensen die minder technisch zijn worden ''bang'' gemaakt omtrent security issues en geloven dat ook sneller.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 juli 2024 03:49]

dat is wel zo, maar de apps zelf verzamelen ongevraagd of ongecontroleerd gegevens, met name van kinderen , dat lijkt steeds het grootste probleem. Afgezien van andere malafide praktijken. En dat is denk ik alleen maar met steekproeven te testen. Ik geloof niet dat alle 5 miljoen apps zich 100% houden aan apple richtlijnen alleen maar omdat ze in de store staan. schijnveiligheid.
security is ook een dingetje.
Jij zegt dat die alternatieve appstore of losse apps betrouwbaar zijn, maar dat weet je niet echt.
In een closed app-store is daar meer controle op te houden.
Security is niet echt een dingetje, je moet niet van alles en nog wat te installeren natuurlijk wat je op het internet vindt. Maar zat open source projecten waarbij je gewoon kan inzien (de broncode kan controleren). In een closed app-store heeft er maar 1 partij echte controle, jij als gebruiker hebt dus geen controle. Maar ik ben ook een voorstander voor dat de gebruiker de baas is van zijn systeem en niet het bedrijf.
Dat dat vervolgens ook politieke gevolgen kan hebben zoals in dit geval is wel vervelend maar ja dat is de vrijheid die de maker heeft.
Kan niet zoveel met dit antwoord, beetje makkelijk. Dat is toch niet wat je wil? Stel je voor dat je via Windows alles via de MS appstore moet installeren, Windows blokkeert een app of verwijdert hem en dan? jij kan hem niet installeren of update. Security is om mensen af te schrikken en toch te laten denken, ja wat als er nu iets gebeurt. Ja als je windows xp draait en je doet je bankzaken daarop oke.
Security is niet echt een dingetje, je moet niet van alles en nog wat te installeren natuurlijk wat je op het internet vindt. Maar zat open source projecten waarbij je gewoon kan inzien (de broncode kan controleren)
.

Leuk in theorie, helaas in de praktijk gaat niemand de broncode checken van dergelijke apps. Zelfs de allergrootste open source projecten waarvan je verwacht dat pull request zorgvuldig worden bekeken, blijken security issue te hebben van meer dan ~10 jaar oud. Broncode controleren is niet zo eenvoudig. Van apps op phones zijn er sowieso maar weinig open source trouwens.

De security van de Apple app store, werkt niet door de review van het app validatie process, maar door de review van de gebruikers ende validatie van de developers. Heeft een app issues, dan zullen de gebruikers dit laten weten aan Apple (direct, social media, etc) en de app word eruit geknikkerd. Het helpt ook dat apps met bijna dezelfde naam of developers met dezelfde naam niet toe worden gelaten. En als een developer malafide blijkt te zijn, zijn certificaat word ingetrokken.
Open source en veiligheid is ook geen garantie. Dat je de broncode kán zien wil niet zeggen dat iemand dat ook doet.

Er is deze week een bug in Python ontdekt die er al 13 jaar in zit en duizenden projecten tot een risico maakt….
Eens. Dat laatste vooral. Een goed voorbeeld is het bekende spel Fortnite dat zowel uit de Play Store als de iOS App Store werd verwijderd, omdat er allerlei strenge regels zijn rond betaalmogelijkheden en de maker zich daar niet aan hield.

iOS gebruikers kunnen nu simpelweg niet meer op Fortnite via de app, ook niet als je hem al had, want die is inmiddels gedateerd. Android gebruikers hebben tenminste nog alternatieve stores (zoals de Galaxy Store van Samsung), of ze gaan gewoon naar de website van Fortnite en downloaden de app daar los, zonder appwinkel. Ik vind het toch echt wel een flinke beperking van iOS dat je zonder jailbreak gewoon geen mogelijkheid hebt om zelf te kiezen wat je op je telefoon zet. Dit voorbeeld is serieus een van de redenen dat ik mijn iPhone vorig jaar vaarwel heb gezegd.
Als Epic een ipa beschikbaar had gesteld, dan had je Fortnite ook gewoon naar je iPhone kunnen sideloaden. Geen enkel probleem, je kan zonder ontwikkelaar te zijn tot 3 apps sideloaden.
Dat klopt, maar dat is een heel proces en de laatste keer dat ik dat deed (wel een hele tijd geleden, in de tijd van Popcorntime) verliep die app dan iedere week met een gratis account. Het is fijn dat de mogelijkheid er is, al is het op een manier waar die niet voor bedoeld is. Maar het is niet hetzelfde als daadwerkelijk mogen bepalen wat er op je telefoon geinstalleerd staat. Dit telt hooguit als bepalen wat er uitgevoerd mag worden. Gebruiksvriendelijk is het ook niet, want het moet via tools en omwegen. Ik snap best dat de animo om een ipa beschikbaar te stellen minder groot is om te onderhouden dan om gewoon een apk van hun downloader het web op te knallen, of dat nou om Epic gaat of om een andere partij.

En nogmaals, die functie is niet bedoeld voor sideloaden van random ipa's om apps van derden te gebruiken en komt met beperkingen, dus was voor mij geen waardig alternatief op de lange termijn. En zeker niet voor de doorsnee eindgebruiker.
Er zijn een paar APK sites die veilig zijn.
Dus je kunt gewoon apps installeren inclusief oudere versies.

En tegenwoordig zijn veel van je gegevens online en worden deze al verhandeld.
Er komt anders vaak genoeg troep in de officiële stores dat door (honderd)duizenden mensen wordt gedownload.

Nu zal ik zelf niet zo snel officiële apps zoals voor bankieren, authenticators oid uit andere stores halen dan waar ze worden aangeboden (En zo blijf ik afhankelijk van Google :( )

Het ontbreken van een store zoals F-Droid is op de iPhone voor mij gewoon een dealbreaker. Ik kan de meeste van die standaard apps, die alles "in de cloud" moeten doen en bomvol met 'telemetry' zitten... Mooi vervangen door open source apps die enkel lokaal werken. Mijn agenda, rekenmachine, notitieblokje en fotogallerij hoeven niet met het internet te communiceren.

Beetje jammer dat zulke apps dan weer niet bruikbaar zijn i.c.m. Android Auto (*$#(#$(# kut Google) en ik VLC b.v. dus weer verplicht uit de Playstore moet halen, terwijl die ook gewoon in F-Droid staat.
Maar je bent eigenlijk gevangen in een digitale omgeving.
Iedere digitale omgeving is een gevangenis. Je kunt nooit buiten de regels van het systeem om. Sommige systemen zijn daar wat vrijer in dan anderen. Sommigen kun je zelfs volledig aanpassen als je kunt programmeren omdat de code beschikbaar is. Maar allemaal hebben ze een beperkt aantal functies waar je aan vast zit. Als iedereen eens in gaat zien dat digitale systemen er niet voor hun zijn, maar alleen de maker ervan dienen, komen we misschien eens af van deze groeiende gevangenis die we met z'n allen aan het bouwen zijn door alles maar naar het digitale domein te verhuizen.

Apple is eigenlijk redelijk irrelevant wat dat betreft. Niemand wordt gedwongen iets van Apple te kopen of gebruiken. Iedereen die iets van Apple heeft, heeft daar zelf voor gekozen. Andere partijen zijn veel hardnekkiger om te vermijden. Google bijvoorbeeld, wat op veel websites geïntegreerd is. Pinnen is ook zo'n gevangenis die ze steeds meer aan het opdringen zijn (banken willen graag volledige controle over jouw geld). Of DigiD. Of slimme meters. Of streaming services. De hele wereld zit al vol met voorbeelden hoe iedereen steeds meer in een wereld vast wordt gezet waar bedrijven de baas zijn.
Alleen zijn er een hoop mensen die niet snappen dat ze binnen ios beperkt zijn in hun doen en laten en het prima vinden. Prima natuurlijk voor die mensen, maar uiteindelijk is dat niet prima want je denkt uiteindelijk dat het normaal is terwijl dat niet is. Ik had het niet over digitale omgeving he, had het over besturingssystemen. Digitale omgeving is gelijk wel heel breed. Dat laatste is idd zo, daarom ben ik ook voor keuzes op zo een apparaat of omgeving. Dat je zelf de mogelijkheid hebt om open source te draaien indien je dit wil. Terug over besturingssystemen, ik ben van mening dat je daar niet gevangen in zit. In gnu/Linux kan je binnen het systeem wat is gecodeerd eigenlijk alles veranderen wat jij wil en zelfs dingen toevoegen. In Mac osx, windows x, ios kan dit dus totaal niet. In de Linux distro die ik heb kan de maker dingen veranderen en aanpassen elke versie die wordt uitgebracht. Maar evengoed kan ik dat ook, ik kan compleet afwijken van wat de maker doet. Ik kan ook op basis van open source code arch Linux opzetten in mijn smaak als ik dat wil helemaal naar mijn hand met de code die beschikbaar is.
Dat verschil doel ik dus op, de dag dat er een goede telefoon (helaas nu alleen low end hardware) met gnu/Linux komt stap ik over.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 25 juli 2024 03:49]

Besturingssysteem is niet zo heel relevant. Het gaat om de userspace die er bovenop draait. Android draait ook op een Linux kernel, en is toch niet tot nauwelijks aan te passen. Het grootste deel van Android is gesloten Google code die niet te vertrouwen is, en dus echt geen alternatief is voor iOS. Het is allebei dezelfde pot nat. Dat je toevallig apps van buiten een appstore kunt installeren op Android, maakt het niet ineens een open systeem. Die functie kunnen ze er op ieder moment uithalen en is dus puur afhankelijk van de goodwill van Google. En buiten iOS en Android zijn er alleen maar niche producten met beperkte ondersteuning en meestal geen apps. Nou ben ik geen fan van apps, maar voor de meesten is dat een dealbreaker. Alhoewel telefoons onderwater eigenlijk niet veel anders zijn dan een miniatuur-laptop, zijn ze qua gebruik en omliggende cultuur heel anders, en kun je ze niet vergelijken met een desktop PC met Linux er op, waar je alles aan kunt passen en hercompileren naar eigen smaak. Ik zou ook graag een écht open systeem zien voor telefoons, een die niet verpest is door Google en Apple, maar dat gaat de komende tijd niet gebeuren en misschien wel nooit.
Als er iets niet vertrouwenswaardig zijn, zijn het Apps op random App stores. Het barst werkelijk van de vervalste Apps met Malware.
Lees deze reacties eens van mij: dutchnltweaker in 'Apple verwijdert apps van het Russische socialemediabedrijf VK uit App Store' dutchnltweaker in 'Apple verwijdert apps van het Russische socialemediabedrijf VK uit App Store'

Daar leg ik het een en ander al uit, F-Droid bijvoorbeeld is ook zo een open source app store voor android. Gratis en je app moet eerst een paar stappen doorlopen voordat het erop kan. Door middel van github en of gitlab kan je gewoon de broncode inzien. Dus roepen dat:
Als er iets niet vertrouwenswaardig zijn, zijn het Apps op random App stores. Het barst werkelijk van de vervalste Apps met Malware.
is een beetje kort door de bocht.
Weet je zeker dat die gedownloade binary uit de appstore daadwerkelijk uit die broncode op git komt?

En, hoe veel mensen gaan daadwerkelijk de broncode van een willekeurige app doorlopen? Bij grote bekende apps kun je wel vertrouwen op 'de kudde', bij kleinere apps geeft open source zo eerder een vals gevoel van veiligheid.
Mee eens. Ik mijdt Apple niet en ik ben ook voorstander om Rusland aan te pakken. Maar het heeft me als iPhone gebruiker wel
altijd dwars gezeten dat ik niet kan sideloaden.
Want nu is het om Rusland die loopt te zieken, maar wat wat te denken van als je een regering hebt die iets niet in de AppStore wil omdat ze de vrijheid van meningsuiting niet tof vinden?
Je kunt met de developer tools, TestFlight of enterprise certificaten wel sideloaden op een iPhone. Zitten wat beperkingen aan, maar het kan wel.
Flinke beperkingen zelfs. Het vraagt ook extra kennis, een computer en eventueel extra geld, afhankelijk of je dev account wil of dat je gedoemd bent elke week weer die app te moeten herinstalleren.
Sideloaden kan al jaren. Enige beperking is dat je zonder ontwikkelaarslidmaatschap maximaal 3 apps mag sideloaden en NFC is off-limits.
Mooi toch dat je dan de keuze hebt om voor Android te gaan dat kennelijk precies doet wat je wil? :) Ook mooi dat gebruikers die juist een walled garden willen fijn voor iOS kunnen kiezen. Voor ieder wat wils en voor ieder de keuze. Verplichten om alles maar eenheidsworst te maken of “hetzelfde model als Android” klinkt als een regelrechte nachtmerrie en dan heeft de consument dus totaal geen keuze meer; noch de fabrikant iets te zeggen over het eigen technische ontwerp en verdienen met hetgeen ze miljarden in hebben gestoken.
Niet hetzelfde model, maar keuze. Je moet een gebruiker keuze maken en niet opslokken in een ecosysteem waarvan je daarna lastig nog uitkomt. Punt is dat veel mensen soms niet eens beseffen dat ze geen keuze hebben en er in mee gaan. Je betaalt dus 1000 Euro voor een device waarvan de fabrikant bepaald wat er gebeurt, niet jij. Snap dat een bedrijf geen liefdadigheids instelling is, maar ik kijk er toch met een ander perspectief in. Je hebt als consument pas keuze als je vrij bent binnen het platform om te doen wat je wil.
Dat is inderdaad een voordeel! Hopelijk komt er binnenkort wetgeving die Apple ook verplicht om het platform te opnemen voor third party app stores.
Maar iedereen en ieder bedrijf heeft besloten dat ze niets meer met Rusland willen te maken hebben... Wat is dan het probleem met wat Apple hier doet? Ieder ander techbedrijf doet hetzelfde
Kenmerkend hier vind ik dat deze sancties opgelegd zijn door het Verenigd Koninkrijk, maar dat die wel invloed hebben op de gehele App Store. In het verleden was het wel zo dat overheden de opdracht gaven aan Apple om bepaalde apps te weren, maar dan gebeurde dat doorgaans alleen maar voor hun regio.

In elk geval, voor zover ik mij kan herinneren, is dit voor het eerst. Wat dat betreft vind ik het geen fijn precedent -- als Apple op eigen houtje dit deed (naar hun eigen voorwaarden), dan was het een ander verhaal.

Edit: het zou goed kunnen dat Apple dacht, "Ja, dit is ook wel de juiste beslissing," en dat mee woog. Maar dat vervaagt dan wel heel erg de redenering. Persoonlijk vind ik het ook wel een logische en goede stap, maar wat als China / de VS straks sancties op Nederland gaat opleggen?

[Reactie gewijzigd door Luminair op 25 juli 2024 03:49]

Of VK heeft een ontwikkelaars account waardoor het een contract heeft met Apple UK. Door het verbod moet dat contract dan opgeheven worden. Het zelfde is met Google Ads waarbij je gefactureerd wordt door Google Ireland.
Wel vreemd, maar de regel geldt hier sowieso voor een andere regio dan door welke hij opgelegd is.
Anders kon Rusland nooit geblokkeerd worden.
Je kunt toch prima VKontakte blokkeren in de UK app store. Wat heeft iemand in bijvoorbeeld Indonesië nu te maken met sancties van het Verenigd Koninkrijk? Zou men andersom ook zo geredeneerd hebben? Een app die men in Indonesië niet aanstaat dan ook maar blokkeren voor het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld? Lijkt mij toch sterk.
De ban is tegen de app en de meeste gebruikers zitten in Rusland. Dus de app alleen bannen in de UK, daar gaat niemand last van hebben.

Ik weet niet hoe of waarom de UK het voor elkaar kreeg om de app wereldwijd gebanned te krijgen, maar mijn punt is, dat als dat niet zou lukken, het uberhaupt geen zin had gehad.
Dit is exact hoe sancties werken en ook waarom ze soms zo vervelend zijn. In dit geval zegt de UK: niemand die zaken in de UK wil doen mag nog zaken doen met <lijst mensen en bedrijven>.

Zo gaat het altijd met de sancties die bijvoorbeeld de USA ook oplegt. Niet alleen Amerikaanse bedrijven, maar ook alle Europese bedrijven (die zaken willen doen in Amerika) moeten voldoen aan de sancties die opgelegd worden. En omdat ze zo'n grote economische macht zijn, luisteren bedrijven daar dan ook naar.
Interessant dat Google dan (nog) niet volgt.
Bij Google is het effect dat alternatieve appstores dan alleen maar sterker worden en dan raken ze de grip kwijt. Bij Apple moet je het ermee doen wat ze daar in Amerika van vinden. Buiten west Europa komt dat meestal niet overeen met wat de gebruikers elders willen.
Dat heeft Google in het verleden ook niet tegengehouden om apps te verwijderen.
In Rusland misschien en voor een paar verdwaalde in andere landen die op VKontakte hangen. In Rusland mogen ze toch al geen zaken meer doen, dus denk niet dat het ze heel erg veel kan boeien als het dat als effect heeft.
[...]en voor een paar verdwaalde in andere landen die op VKontakte hangen.[...]
Wat voor jou een verdwaalde land is, is het thuis van miljoenen andere mensen. De wereld is groter dan het Westen en dat was precies waar ik op doelde. Het is niet aan het westen om voor hun te beslissen.
Ik heb het niet over een verdwaald land, maar een paar mensen uit andere landen die verdwaald zijn op VKontakte. ;) Buiten Rusland en wat landen er omheen hebben ze nauwelijks users en in Rusland hebben ze de meeste users. Daar mogen Google en Apple al geen zaken meer doen. Dus die paar verdwaalde users uit andere landen zijn collateral.
Rusland wordt getroffen door economische sancties uit de Westerse wereld nadat het land begin dit jaar is binnengevallen in Oekraïne.
En de sancties werken. Waarom zou Rusland anders de tegenovergestelse boodschap willen verspreiden?
Waarom heeft apple ueberhaupt nog de appstore open voor russische klanten ? Laat ze meteen ook voor gebruikers de gps gegevens aanpassen en de echte lokatie doorgeven naar betrokken partijen ... Altijd fijn om te weten als stepel iphones in kolonne richting ukraine gaat ...
Maar dan kan het hele privacy-verhaal van Apple wel de prullenbak in, want dat is dan helemaal niets meer waard.

“Wij beschermen je privacy alleen maar als we je lief vinden”
In love and war no rules apply ...
Omdat Apple een techbedrijf is en geen overheid die sancties oplegt. Apple volgt aanwijzingen op van overheden en bepaalt zelf geen beleid.
Dit is precies waarom China en Amerika onafhankelijk wil worden van buitenlandse handel.
China mag Tim Cook wel even boos opbellen.

In China zijn ook allerlei dingen uit de AppStore gehaald. Maar gebruikers kunnen daar eenvoudig omheen door een Amerikaans account aan te maken.

Het VK heeft het nu een stuk beter geregeld: apps wereldwijd laten verwijderen. Lijkt me dat China dat ook wel wil.
Het VK heeft het nu een stuk beter geregeld
Misschien dat ik je verkeerd lees of dat je het verkeerd begrijpt VK is de naam van een software bedrijf (VKontakte) niet Verenigd Koninkrijk AKA Great Britain...

Apple heeft VKontakte als developer verwijderd van de Apple store ...
Lees het artikel nog een keertje. ;) Het Verenigd Koninkrijk is hier wel degelijk een speler.
Betwijfel dat China daar ook maar een klap om geeft.

Voor iedere noemenswaardige app is inmiddels wel een volwaardig, zoniet betere Chinese variant te vinden. Komt nog eens bij dat de gemiddelde Chinees buiten de (semi) verwesterde steden totaal geen interesse heeft in Engelstalige apps.

En switchen tussen Store accounts is niet echt een praktische manier van werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.