Interpol geeft opsporingsbevel af voor oprichter Terra-cryptocurrency

Interpol heeft een opsporingsbevel afgegeven voor Do Kwon, de medeoprichter van cryptovaluta-start-up Terraform Labs. Dat gebeurde op verzoek van de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Do Kwon wordt gezocht vanwege betrokkenheid bij de crash van stablecoins Terra en Luna.

Do Kwon zou zich samen met vijf anderen schuldig hebben gemaakt aan inbreuken op kapitaalmarktwetgeving, schrijft persbureau Bloomberg. Het is onduidelijk waar deze inbreuken precies uit bestaan. Do Kwon verhuisde eerder van Zuid-Korea naar Singapore, waar Terraform Labs kantoor houdt, maar hij is momenteel onvindbaar. Het Zuid-Koreaanse OM heeft een opsporingsbevel voor Do Kwon uitgevaardigd, mede omdat er 'indirect bewijs van ontsnapping' zou zijn. Ook zou hij niet meewerken, ondanks zijn eigen claim daarover. Met het opsporingsbevel roepen de autoriteiten andere politie- en opsporingsdiensten op Do Kwon aan te houden.

Terraform Labs is het bedrijf achter stablecoins TerraUSD en Luna. Terra was in samenwerking met Luna bedoeld om een constante waarde van een dollar aan te houden. Als de koers van de Terra zakte, kon Luna worden bijgekocht om die weer op te krikken. Voorwaarde daarvoor was wel dat de waarde van Luna hoog genoeg moest blijven om waardeschommelingen van Terra op te kunnen vangen. De waarde van Luna is dusdanig gedaald, dat een verdere daling van Terra daardoor niet meer opgevangen kon worden.

Voor een situatie als deze had het bedrijf meer dan 80.000 bitcoin in reserve. Do Kwon beloofde al deze bitcoins te investeren in een poging de waarde van de Terra te verhogen. Die belofte kwam hij na, maar het gewenste effect bleef uit.

Beide digitale munten daalden in mei significant in waarde. Ze namen daarbij een groot deel van de cryptovalutamarkt mee. Die had toen ook al last van strenger wordend monetair beleid. De marktwaarde van alle cryptovaluta gezamenlijk is sinds de crash gezakt van drie biljoen dollar naar een biljoen dollar. Cryptohedgefonds Three Arrows Capital en kredietverstrekkers en handelaren als Voyager Digital en Celsius Network kwamen de klap niet te boven. Na de ineenstorting werden de originele tokens omgedoopt tot Terra Luna Classic en TerraClassicUSD. Do Kwon ging verder met een nieuwe Terra-blockchain met Luna als enige token.

Update: in het artikel stond aanvankelijk dat Interpol een arrestatiebevel had afgegeven. Dat moest een opsporingsbevel zijn; Do Kwon is nog niet veroordeeld, alleen verdacht.

Door Sebastiano van Bommel van Vloten

Freelanceredacteur

26-09-2022 • 15:54

73

Reacties (73)

73
72
27
1
0
19
Wijzig sortering
Cryptohedgefonds Three Arrows Capital en kredietverstrekkers en handelaren als Voyager Digital en Celsius Network kwamen de klap niet te boven.
Aha dus dat is de reden. Dit was natuurlijk niet gebeurd als het gewoon consumenten waren geweest.

even serieus, het lijkt er op dat het systeem gewoon niet werkte zoals bedoeld, maar dat heeft blijkbaar niet aan de efforts van Do Kwon gelegen (als ik dit artikel zo lees). Ik had verwacht dat hij er met de 80K bitcoin vandoor was gegaan en dat dat de reden was voor het arrestatiebevel, maar die heeft hij keurig netjes volgens afspraak weer geïnvesteerd. Dat dan het "gewenste" effect uitblijft is dan heel jammer, maar dan toch niet per se strafbaar?
Do Kwon zou zich samen met vijf anderen schuldig hebben gemaakt aan inbreuken op kapitaalmarktwetgeving, schrijft persbureau Bloomberg. Het is onduidelijk waar deze inbreuken precies uit bestaan.
^ Dit in combinatie met "Hedgefund" klinkt weer als een gevalletje grote jongen op de markt die z'n geld terug wil, maar eigenlijk gewoon weer een hele domme "investering" heeft gedaan.
Goede kans dat het inderdaad niet gebeurd was als een normale consument het slachtoffer was. Crypto zwendel is een klachtmisdrijf; het slachtoffer moet aangifte doen. En als je een advocaat betaalt, dan stelt die een goede aangifte op, zodat het OM al bij voorbaat weet welke wet er overtreden is. Een gemiddeld crypto-slachtoffer kan vaak niet duidelijk maken of er uberhaupt een wet overtreden is, laat staan welke. En dan heeft het OM vaak geen aankopingspunt.
Crypto zwendel is een klachtmisdrijf? Hoe kom je daarbij?

Het staat letterlijk in de tekst:
Do Kwon zou zich samen met vijf anderen schuldig hebben gemaakt aan inbreuken op kapitaalmarktwetgeving
Daar is geen aangifte voor nodig. Ze dienen zich gewoon aan de wetgeving te houden en anders zijn ze in overtreding en zijn er instanties die hun aanpakken. Daar is geen aangifte voor nodig.
Dat is niet in strijd met de opmerking dat het een klachtmisdrijf is.

Er zijn instanties die klachten van gedupeerden oppakken, ja. Maar actief op zoek gaan naar hypothethische misdrijven, ook als er niemand klaagt? Moord is een typisch tegenvoorbeeld; daar kun je niet verwachten dat het slachtoffer aangifte doet. Maar zelfs dan nog heb je een lijk nodig, als aanleiding voor een onderzoek. Een vermist persoon is ook nog reden voor een onderzoek. Maar een verlies op de crypto-markt? Volkomen normaal.
Het bieden van grote yield farms, of bijv als bank gigantische rentes beloven is genoeg reden voor een SEC om onderzoek te doen naar hoe deze rentes, yieldfarms of andere returns gefinancierd worden. Je denkt toch niet dat bij fraude onderzoeken, ponzischemes, of andere fraude gerelateerde misdaden altijd aangiftes nodig zijn?

Bijvoorbeeld belastingontduiking, denk je dat hier geen onderzoek naar wordt gedaan zolang er geen aangiftes lopen? Het laatste voorbeeld is nog onze grote jumbo man, denk je dat de cassiere aangifte heeft gedaan?

De financiele markt is een erg volatile markt waar continu gemonitord wordt op business plannen, intenties en uitvoering. Deze moeten zich gewoon houden aan de wetgeving. Als de Rabobank nu 10% rente gaat geven op spaargeld (LUNA en TERRA gaven veel te grote returns) dan gaan bij alle instanties de alarmbellen af en wordt er zonder aangifte onderzoek gedaan naar hoe deze rente (returns) gefinancierd worden.
Het is de laatste paar maanden wel lekker rustig bij de kapper, niemand die mij meer probeert te overtuigen dat ik echt serieus in Crypto moet gaan :P
Mijn gedachten gaan bij dit soort berichten vaak richting de TulpenManie https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie.
Natuurlijk is het nu met veel crypto munten heel anders dan toen met de tulpenbollen. Maar toch, er gaan zaken 'vreemd'. Hoe kan ik mijn schoonmoeder uitleggen dat ze 1 crypto munt hebben die stabiel moet blijven en dan een tweede crypto munt om de eerste te ondersteunen en een derde als buffer daar weer achter aan?

Nu ik dit zo op schrijf gok ik dat mijn eigen moeder dan zal vragen waarom je dan niet meteen in de laatste crypto munt investeert? Als je dat al wilt doen. Een gewone spaarrekening heeft iets minder risico.

Als je weer eens geknipt en geschoren wordt: stil blijven zitten en pas na afloop vragen wat de stand van de crypt is.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 19:17]

de tulpenmanie heeft 3 jaar geduurd. Je noemt het pas een zeepbel als de absurde waarde abrupt in elkaar klapt en 0 wordt.
De waarde van Terra/Luna is 0....
Ik had het over de usual suspects. Dondert BTC in elkaar en waarde 0, is crypto als geheel voor mij doodverklaard.
Cryptomunten zijn absoluut de toekomst en het is volstrekt rationeel om er al je geld in te steken. De enige randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden zijn:
  • Oneindig veel elektriciteit voor proof-of-work-munten.
  • Iedereen moet oneindig veel begripsvermogen en tijd hebben om de theorie achter crypto te begrijpen zodat ze niet belazerd worden.
Ja pech oma dat je al je spaarcenten en je smart contract-rechten kwijt bent, je had maar meer opsec moeten studeren zodat je private keys niet gestolen werden.

Maar, ernstig, cryptomunten dienen eigenlijk Dunning-Krugerrands genoemd te worden. Als je denkt dat het mogelijk is om ooit een punt te bereiken waarop je keys veilig zijn en je je cryptomunten toch nog praktisch bruikbaar zijn, dan heb je bewezen dat je aan Dunning-Kruger lijdt m.b.t. je digitale opsec.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 19:17]

Crypto munten hebben zeker voordelen en ze hebben ook zeker toekomst.

Maar op dit moment is het grootste probleem dat iedereen op zijn eigen manier een eigen crypto munt kan beginnen. En velen dat ook doen. Dan moet je een goed verhaal hebben om het allemaal te 'verkopen'.

Bitcoin, ether en dergelijke al lang mee draaiende crypto munten hebben een betrekkelijke stabiliteit. Hoe jonger de crypto munt, hoe minder het zich als munt gedraagt en hoe meer het gezien moet worden als aandelen of zelfs als opties: Het kan zomaar verdampen en je moet je zelf goed indekken om te voorkomen dat je snel veel geld kwijt bent.

Net zoals met aandelen en opties (en put opties en pull opties en weet ik veel wat nog meer): Als je het niet snapt, dan zou je er ook beter niet in kunnen stappen. Mijn manier om te beseffen of ik het snap is dat ik het aan mijn schoonmoeder kan uitleggen en dat zij (doet alsof ze) het snapt.
Volgens mij is dat juist niet het geval en is het meer hype dan men beseft. Alle crypto-koersen wijken helemaal niet zo veel van elkaar af. Dat kan ook niet anders want daar is geen economische basis voor. Ze zijn niet verschillend.
Zelf doe ik er voorzichtig aan mee. Ik denk dat dit het eerste is wat gaat vallen bij een serieuze economische crisis. Het kan voor mij geen financiele strop worden.
Volgens mij is dat juist niet het geval en is het meer hype dan men beseft. Alle crypto-koersen wijken helemaal niet zo veel van elkaar af. Dat kan ook niet anders want daar is geen economische basis voor. Ze zijn niet verschillend.
Ik denk dat het nog een stukje erger is. De ene wordt gebruikt om de andere te kopen en zo komen er meer cryptomunten in omloop zonder dat de waarde daalt; de originele inleg wordt gebruikt om bij aankoop waarde te genereren voor de volgende cryptomunt.

Dat zie je ook als 1 crasht, meteen gaan de andere mee. Dat kan ook niet anders, er zit veel minder in dan eruit gehaald kan worden, die ballon loopt heel snel leeg.
De markten zijn ook extreem illiquide en er is veel wash trading. Als de prijs van een asset 1000 Euro is, dan betekent dat in een volwassen, liquide markt, betekent dat dat dat de prijs is die de abstracte "markt" wil bieden. In een illiquide markt zijn trades incidenteel. Er is zo weinig volume dat de koers eigenlijk gewoon het gemiddelde is van de laatste paar trades en er is dus geen vertrouwen dat je je een koper gaat vinden aan ongeveer die prijs. Tel daarbij op dat veel trading eigenlijk wash trading is, fictieve verkopen tussen enerzijds mijnheer X en anderzijds mijnheer X met een bril en snorretje om de prijs omhoog te drijven, en je weet dat je getallen over cryptoprijzen en -volumes als puur fictief moet beschouwen.
Een multidimensionaal piramidespel dus!
het eerste is wat gaat vallen bij een serieuze economische crisis
Ook reguliere aandelenmarkten hebben dan last.
Dan valt men altijd terug naar hele klassieke en oude waarde-opslag of te wel: goud/zilver.
Anoniem: 851517 @beerse26 september 2022 20:15
NEE, je kan het nooit vergelijken met opties en aandelen. Het enige dat je kan vergelijken met de aandelenhandel is de technische analyse van de grafieken. Er is echter 0 onderliggende waarde. Je wordt niet een gedeelte eigenaar een bedrijf. het is gebakken lucht en niet meer. En naast alle leuke ideeen is er niemand die de waarheid kan garanderen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen.
Er zijn wel degelijk blockchains waarbij je de token kan bezitten als aandeel van het bedrijf. Je kan zelfs dividenten krijgen op je token, en deze wordt dan ook wel degelijk als een security aanzien door de overheid.
Ik ben er niet zo zeker van dat cryptomunten de toekomst hebben. Het grote nadeel is dat er heel gemakkelijk nieuwe munten gelanceerd kunnen worden. De waarde daarvan is de eerste jaren zeer wisselend en kan zomaar richting nul bewegen.
Het vaste monetaire systeem heeft ook nadelen, maar er zijn wel een aantal mechanismen die de waarde van de grote munten (Dollar, Euro) min of meer stabiel houden. Natuurlijk zijn er schommelingen, maar tov de cryptomunten is dat heel beperkt. Bij cryptomunten zijn er geen stabiliserende mechanismen. De Terra en Luna waren nu net een uitzondering, maar dat mechanisme bleek dus onvoldoende te werken.

Naast de schommelende waarde zijn de cryptomunten (nu nog) een stuk minder vriendelijk in gebruik dan de gewone munten en giraal verkeer. Daarnaast kosten de transacties bij een aantal munten gewoon enorm veel energie.

Ik denk niet dat de crypto-munten gaan verdwijnen. De gewone munten zullen nog zeker enkele decennia de hoofdmoot uit blijven maken.
Ah de dollar en euro min of meer stabiel? Volgens mij heb je ergens het nieuws gemist dat de euro tov de dollar in nog geen jaar tijd 21% daling heeft meegemaakt? Dat is verre van stabiel voor valuta.

Ja crypto is veel volatieler en dat is ook de reden voor veel mensen/bedrijven om erin te stappen, omdat ze verwachten dat er flinke winsten te pakken zijn, maar het nadeel is dat er ook flinke verliezen te verwerken zijn. De crypto-wereld staat nog in de kinderschoenen en kan gezien worden als het internet in zijn eerste jaren. Destijds alleen bedoelt voor militaire en universitaire doeleinden. Na 30-50 jaar is dit niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Crypto zal ook niet verdwijnen, alleen de vraag is welke coins de tand des tijds zullen overleven. Meer dan 3000 coins en uiteindelijk zullen er een stuk of 100 max gaan overleven denk ik. Dat wil niet zeggen dat je niet rijk zou kunnen worden van die andere coins die niet overleven, zolang je maar je entry en exit goed hebt. En dat is nu het moeilijkste om te bepalen.

Bepaalde coins ontwikkelen snel. ETH heeft intussen Proof of work ingeruild voor Prove of Stake. Wat meer dan 99% minder energie vergt. Tijd voor BTC om ook een move te maken. Hierdoor zal het energieverbruik en daarmee 1 van de meest negatieve punten van crypto tot het verleden behoren. Veranderingen gaat vele malen sneller dan in het huidige betalingsverkeer en zal uiteindelijk ook zijn plek vinden in dat verkeer. Voor de meeste mensen zal crypto niet een zichtbaar dagelijks iets gaan worden, maar op de achtergrond gaat crypto heel veel zaken veranderen.
Ja, de Euro heeft tov de dollar flink in waarde verloren, maar niet van de ene dag op de andere (wat bij crypto's wel gebeurd).
De waarde vermindering van de Euro heeft ook duidelijke oorzaken. Ca 80% van de daling is het gevolg van de economische neergang door de oorlog in Oekraïne, ca 10% wordt veroorzaakt door de Corona steun. De neergang heeft plaats gevonden over een periode van ongeveer 5 maanden. De dollar is ondertussen wat in waarde gestegen. De waarde vermindering van de grote munten is voor de korte termijn redelijk voorspelbaar aan de hand van economische en geopolitieke ontwikkelingen.

In Crypto-land zit je nu nog met een overvloed van munten en wie wil kan daar morgen weer een nieuwe munt aan toevoegen. Er zullen heel veel crypto-munten gaan verdwijnen (zonde van de investering) en nationale banken zullen daarentegen juist weer cryptomunten (als variant op de bestaande munten) gaan ontwikkelen. Die laatste crypto's zullen blijven bestaan, samen met enige tientallen andere crypto-munten. Waar de gewone munten (en de crypto-varianten daarvan) via de nationale banken nog een mechanisme om schommelingen op te vangen of in elk geval te dempen, hebben die het voordeel van stabiele prijzen. Bij crypto's zou je die soms zelfs meerdere keren per dag moeten aanpassen.

Tov de Chinese Yuan is de daling van de Euro overigens minder in waarde gedaald.
Haha, sta je dik in het verlies :-)
Ik zit al sinds 2016 in crypto en sta ongelofelijk in de winst. Heb banken al enkele jaren achter me gelaten en alles wat ik nodig heb zit ofwel in vastgoed, ofwel in crypto. Weet waar je aan begint, maar er is weinig verlies mee gemaakt.
Ik heb niet alle crypto munten bestudeerd, maar ik denk dat o.a. bitcoin fundamenteel niet kan werken.

Dit is omdat er een eindig aantal bitcoin zijn. Hierdoor kom je makkelijk in een deflatie scenario, waarbij het niet uitgeven/verhandelen van je bitcoin de beste keuze is, omdat ze in de loop van de tijd steeds meer waard worden. Hierdoor zijn er nog minder bitcoins op de markt en worden ze nog meer waard. Dit versterkt zich uiteindelijk tot een punt dat niemand meer ooit een bitcoin wil verkopen.

Dat een centrale bank de geldpersen aan kan zetten, en de rente kan verhogen of verlagen is een fundamenteel onderdeel van ons monetaire systeem.

Bitcoin werkt op de lange termijn alleen in een economie waar geen waarde wordt gecreëerd. Het grootste probleem is daarbij het bouwen van huizen, want dat is waar 80-90% van de waarde in onze economie gemaakt wordt.
Waarom zou ik al mijn geld in crypto’s stoppen als

1 - ik het zowat nergens kan uitgeven. Ik kan mijn brood en elektriciteit niet betalen
2 - het morgen 20% meer waard is, maar overmorgen 60% minder
3 - het grootste deel van de crypto’s gebruikt is voor de ontwikkelaars van een nieuwe product of dienst, waar de crypto slechts een vorm van funds raising is
4 - er geen daadwerkelijke waarde is?

De enige use case van crypto’s is het gokaspect. Verder dient het grootste gedeelte geen doel. Let wel, ik zit sinds 2011 in de crypto’s, lang voordat de meesten hier een paar tientjes erin gegooid hebben. Het is gokken, niets meer.
kan je wel je brood en elektriciteit betalen met paypal in de appie dan?
Nee hij betaalt met zijn brood met Tesla aandelen en Shell gebruikt ie voor zijn elektriciteit.
Wel bij de les blijven. Je kunt alleen betalen met dingen die onderliggende waarde hebben. Paypal euro's dus ook niet. ;)

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 19:17]

Ik heb al mijn geld in crypto zitten, en gewoonweg om de reden dat ik zelf wel met mijn geld zal beslissen waar wordt geinvesteerd en welk risico er wordt genomen. De bank gokt met mijn geld en geeft me een aalmoes, en als ik dan mijn eigen spaargeld wil afhalen zijn er tientallen hindernissen om me dat te beletten.

Ik heb niets meer te zoeken in de fiatwereld en hou me enkel nog bezig met blockchain banking, als ik eens een rekening moet betalen zal ik wat afhalen naar een bankrekening. Veel plezier met je fiat, maar zelfs shitcoins hebben tegenwoordig minder risico.
Je vergeet nog de belangrijkste nadelen: elk moment kan de eigenaar van een exchange er met al mijn niet te traceren spaargeld vandoor gaan, en er is geen bankgarantie...
Bovendien, de persoon waarop je reageert geeft aan dat er geen daadwerkelijke waarde is ("punt 4").

De waarde wordt bepaald door een markt, net zoals aandelen of fiat geld. Een euro is maar net zoveel waard als we allemaal afspreken dat het waard is, en in tijden van crisis of inflatie wordt je euro minder waard.

Als je bank failliet gaat en je hebt meer dan 100k euro bij die bank, dan ben je ook alles boven je 100k kwijt. Dat zijn maar 1tjes en nulletjes in een computersysteem uiteindelijk, net zoals een digitale munt.

En als de economie heu-le-maal instort, zoals wel al gebeurd is in bvb Venezuela maar ook recenter (misschien minder extreem) in Turkije, dan kan het zomaar zijn dat het metaal of papier zelf meer waard is dan zijn valuta-waarde, of dat je plots je hele maandsalaris aan een brood mag geven.
Zie de andere reactie :) De waarde van crypto's is puur en alleen gebaseerd op wat de gek ervoor geeft, er is geen intrinsieke waarde. Zoals dit wel het geval is bij bijvoorbeeld aandelen of fiat. Dit niet snappen is een gebrek aan basiskennis over de economie.

Ook wat je zegt over over dat het instort, is natuurlijk een worst case scenario. Wat als er een foute code zit in je nieuwste update van je wallet? Wat als (alweer) een exchange gehackt wordt? Wat als het team achter de crypto het project in de steek laat? Allemaal wat als scenario's waar je over moet nadenken, maar ook goed moet bepalen of dit gaat gebeuren (de kans).
Nuja onder het mom "wat als" kunnen we ook wel stellen: wat als je bank per ongeluk een sudo rm -rf / doet, wat als je online banking gehackt wordt, wat als iemand je pinpas jat, wat als je stapel geld onder de matras in brand vliegt, etc. - Dat is alleen maar speculatie, ik gaf slechts enkele voorbeelden uit de afgelopen 10 jaar van situaties waar "echt" geld (ik zal het geen fiat noemen) ook plots verdween als sneeuw voor de zon.

Verder, uiteindelijk als je je betaalpas bovenhaalt en je houdt 'm tegen een POS terminal, dan krijg je behalve een biepje ook niet veel meer - er zijn een paar 1tjes en 0letjes die over een internetverbinding lopen. Dat heeft ook geen waarde an sich, maar we vertrouwen er allemaal in dat banken het goed doen en onderling met geld- of andere garanties die 1tjes en 0letjes dekken en dat onderling dan maar met elkaar regelen.

Crypto heeft geen waarde omdat de maatschappij het geen waarde toekent. Als we met z'n allen morgen Bitcoin (of de Eurocoin of wat dan ook) gaan accepteren als munteendheid dan heeft het plots wel waarde in de maatschappij. Tot dan ga ik akkoord in de stelling dat het waard is wat de gek er voor over heeft, maar om dan te zeggen dat het geen waarde heeft.... Als ik morgen een bitcoin verkoop krijg ik toch echt gewoon 21.000 euro op m'n bankrekening. Dat is voor veel mensen heel veel waarde.
De enige waarde die je toekent in je bericht aan crypto’s druk je zelf uit in fiat… tot zo ver het nut van crypto’s ;)
Maar dat is toch ook waarde?

Mijn inboedel kan ik ook niet in tafel, stoelen en kasten uitdrukken, maar als ik een verzekering aanga dan wordt dat ook uitgedrukt in euros.

De Euro heeft alleen maar waarde omdat we ~20 jaar geleden allemaal afgesproken hebben dat we de BEF en NLG gingen uitfaseren en die waarde moeten we intussen ook uitdrukken in Euro. Om dan maar te zeggen dat BEF en NLG waardeloos zijn...

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 19:17]

Mensen die aanvoeren dat fiat-geld fiat-geld is, alsof dat een of andere grote onthulling is die cryptomunten opeens heel wat ernstiger doet lijken door subtiel te argumenteren dat de waarde van fiat-geld ook maar op sociale consensus gebaseerd is, slaan er nooit in te bewijzen dat de irrealiteit van beide gelijk is.

Achter fiat-geld zit een heel sociaal systeem (politiek, economisch, cultureel) dat er op gericht is de waarde van die munten in stand te houden. Als je daar niet in gelooft, veronderstel je de geleidelijke of catastrofale instorting van die systemen. Heb ik even nieuws voor wie gelooft dat cryptomunten je daar tegen beschermen: wanneer onze sociale systemen instorten, vult de georganiseerde misdaad, eventueel in samenwerking met een autoritair politiek regime, de ontstane gaten op. En de georganiseerde misdaad is zeer goed in "rubber hose decryptie". Het middenklassepubliek op Tweakers, dat zich heel slim en zelfverzekerd voelt omdat ze een goed betaalde job hebben in het manipuleren van symbolen op een scherm, gaat niet de branie hebben om de confrontatie met de georganiseerde misdaad aan te gaan. En dan gaan je pseudo-slimme tech-oplossingen je niet lang beschermen tegen massale verpaupering.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 19:17]

De tulpenmanie was overigens best wel overdreven. De Engelsen en sommige christelijke groepen hebben de verhalen behoorlijk opgeblazen, als ik me het goed herinner.
Anoniem: 58485 @Tukk26 september 2022 16:13
Ik heb genoeg verhalen meegekregen van lui die voor zelfs 20k in het schip zijn gegaan. Of het geinvesteerde geld nooit met de beloftes retour gekomen is maar de partij verantwoordelijk voor die investeringen alles online op een BTC casino heeft staan vergokken.

Ik heb er ooit even mee gespeeld, 4 ETH gemined; ooit op een BTC casino 24 ETH van gemaakt, cashout gedaan en de hele zooi verkocht voor 2000 euro. Had ik ff gewacht dan keek ik tegen 80k aan ofzo. :') Maar ja. Het blijven coins met een nodige risico. Ik verdiep me er ook niet meer in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 22 juli 2024 19:17]

De 20k Bitcoin pizza is nog een stukje erger. Maar goed je kan het niet voorspellen.
Anoniem: 58485 @Bulls26 september 2022 16:37
Ik kende iemand die in tijden van 1 tot 10 euro per BTC zijn hele salaris er maand in maand uit ingestoken had. Die boerde later echt goed daarmee. Gigantische kast van een huis gekocht, R8 voor zichzelf, en nog een luxe auto voor z'n wijf enzo.

Je moet er maar geluk mee hebben. Maar in de regel zit er gewoon veels te veel scams, en traden is ook al 1000x moeilijker door introductie van die bots die voor je traden.
In principe gewoon hetzelfde als daytrading en speculeren, een klein groepje wordt er stinkend rijk van omdat een veel grotere groep geld verliest. En dat kleine groepje geluksvogels zien is genoeg om mensen te laten investeren.
Ja er zijn ook genoeg succesverhalen, toen moest je er nog in geloven dat het zo sterk ging stijgen. Bitcoin zelf heeft zich wel meermaals bewezen, nu even een dip. Ik hoop dat het ooit nog weer terug komt op 60k niveau. Ik verwacht er geen miljonair mee te worden, alhoewel ik wel een paar coins bezit die nu nog onder de 1 dollar zitten. Maar of die ooit naar de 10000 per stuk gaan verwacht ik niet. Je moet ook geluk hebben
is toch ook gewoon casino :+
Ik zat een tijd terug in dezelfde situatie.

Had puur voor de grap DogeCoin gekocht voor 50 euro. Tijdens de eerste piek verkocht voor 600 euro. Had ik het allemaal gehouden had ik ruim 60k kunnen verdienen toen het hard door Elon et al werd gepusht.

Maar ik ben heel blij dat ik verder niets met dat hele crypto van doen heb want het is wel gebleken dat dat hele wereldje aan fraude en oplichting in elkaar hangt. Ik wil er helemaal niets meer mee te maken hebben.
Dat blijf je toch altijd wel houden.
"als" tsja, als je de toekomst met dit soort zaken kon voorspellen, had je allang superrijk kunnen zijn.
Neem deze bijvoorbeeld:
https://i.redd.it/qh8kzj8btdu71.jpg

Het is een vorm van gokken, wanneer cash je uit van je slotmachine? Volgende drukje had wel eens jackpot kunnen zijn ...

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 19:17]

M.a.w. dit is het moment om te beginnen met investeren, elke maand een klein bedrag bijv.
Dus dat betekent dat je nu moet kopen. Zodra crypto de kapper bereikt dan ben je te laat.
Inderdaad. Zodra de massa er niet meer over praat, omdat de waarde ingestort is, is het tijd om stukje bij beetje je wallet te vullen. En tegen de tijd dat jan en alleman willen instappen en er bij de kapper over praat, is het tijd om stukje bij beetje weer uit te stappen.

Collega's zijn vaak jaloers op de winst die ik een paar keer heb gepakt. Maar ze komen allemaal pas, als de markt de meeste winst al heeft gegenereerd. Diezelfde collega's geef ik momenteel de tip om nu langzaam en zeker weer in te kopen, maar ik weet dat een groot deel daar nu niet naar luistert. En over een paar jaar zijn ze allemaal weer aan het huilen dat ze het instapmoment hebben gemist. Tja ... Never waste a good crisis is ook toepasbaar op aandelen en crypto. Als de koersen in de kelder zitten, is het tijd die kelder langzaam maar zeker weer te vullen. Het is een kwestie van lange adem en geduld.
Zoek eens op marktplaats naar crypto postzegel, en je zult ontdekken, dat er nog steeds gekken zijn, die denken dat schaarste alleen waarde creëert... En dat je dan belachelijke prijzen kunt vragen.
Interessante ontwikkeling, het lijkt mij belangrijk dat er in dit geval heel goed gekeken wordt naar of Do Kwon zich heeft verrijkt over de rug van zijn investeerders, of dat hij alles heeft gedaan om de munt overeind te houden, zoals hij claimt. Volgens mij is een falende blockchain bouwen niet strafbaar, tenzij je verwijtbare fouten hebt gemaakt, zoals sommigen beweren (@FatManTerra op Twitter bijvoorbeeld), of als je moedwillig fraude hebt gepleegd. Een arrestatie kan hopelijk bijdragen aan de waarheidsbevinding in deze zaak.
Zelfs bij verwijtbare fouten is er nog niet noodzakelijk sprake van strafbaarheid.

Stel dat je verwijtbare fouten maakt in een voetbalwedstrijd - en je krijgt er een rode kaart voor. Dan ben je doorgaans niet strafbaar, het recht maakt zich niet druk over "kleine" overtredingen. Je moet iemand echt een gebroken been schoppen voordat het OM optreedt.

Geld verandert daar nog niet eens zo veel aan; diezelfde observatie geldt ook voor rode kaarten in het voetbal.

Nu is crypto juridisch gezien vaak niet zo veel anders als voetbal: een hobby zonder bijzonder juridische status. Maar als je investeringsmaatschappijen gaat oprichten, in crypto of in voetbalclubs, dan moet je wel aan bepaalde regels voor zulke maatschappijen voldoen. En op dat punt heb je verwijtbare fouten richting investeerders. Die fouten zijn doorgaans wél strafbaar.
Hoort bij zo een actie niet eerst duidelijk te zijn wat precies de aanklachten zijn? Zeker als Interpol zich ermee gaat bemoeien?
Nee, niet als de aanklacht is dat hij "ontsnapt" is. Het kan zijn dat als je verdacht bent er reis beperkingen voor je gelden en als je die dan ontduikt is dat alleen al genoeg reden om je op te pakken.

Dat je op vrije voeten bent betekend niet dat je je uit de voeten mag maken.

Maar houd er ook rekening mee dat Zuid Korea zeker nog niet een perfecte democratie is. Kan zijn dat iemand iets te veel geld heeft verloren die de juiste connecties heeft.
Mooi dit. De man was gewaarschuwd voor de death spiral en hij koos er voor om er niets mee te doen.
Ik waarschuwde elke dag voor Putin en niemand deed er wat mee. Men is niet verplicht te luisteren naar mij helaas. Waarom zou deze man dat wel moeten doen naar jou, er waren vast ook wel mensen die iets anders voorspelden. En in de coin markt is express heel weinig wetgeving. Dus vraag ik mij af wat deze man zijn misdrijf is.
Je klinkt als een wraakzuchtige verliezer in de coin game. Je investeert zelf in een weinig gereguleerde markt, dit soort risicos horen er dan ook bij.
Je maakt aannames die kant noch wal raken.
Deze man heeft bewust mensen opgelicht met zijn scamprojectje luna. De voorganger van luna is ook zo ingestort en toch bleef dit kereltje zijn scam promoten. Begraven onder het gevang aub.
Gek dat de koers nu omhoog vliegt En Terra Classic helemaal!

[Reactie gewijzigd door appie35 op 22 juli 2024 19:17]

Dat komt dat Binance toch de 1,2% burn tax gaat invoeren.
Verstandig om nu te verkopen( na dit bericht) of....
De politie uit Zuid Korea zat al even achter hem aan. Dus dat zat al even in de prijs. Dat Interpol er nu ook achteraan zit, zal niet veel zwaarder wegen lijkt mij.

Afgezien daarvan lunc is een vermogen voor de ustc stable coin. Ustc terug krijgen op 1 dollar lijkt me lastig worden. En als iedereen er in zou geloven gaan heel veel mensen ustc kopen, waardoor het nog lastiger is om ustc naar 1 dollar te krijgen.

Ik heb helaas geen glazen bol, of het verstandig is om nu te kopen moet je zelf afwegen.
Hij is "Kwon with the wind"
Dit is toch al heel oud nieuws? Ik heb volgens mij al ergens begin september gelezen over dat ze Do Kwon willen arresteren. Of is het 'nieuws' dat Interpol dat verzoek nu heeft overgenomen?
Arrestatiebevel en uitleveringsverzoek aan Singapore was er al, nu internationaal omdat hij ook al uit Singapore was gevlucht.
Wat zijn er toch ook veel oplichters in deze wereld. Ik mag toch hopen dat ik niet ten slechte verander als het grote geld binnen handbereik ligt. :P
Goed bezig Interpol. Nu Alex mashinsky, zijn vrouw en andere medewerkers nog :*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.