Nieuwe MacBook Air en 13"-variant van MacBook Pro krijgen Apple M2-soc

Apple heeft de M2-soc aangekondigd en de eerste laptop die de nieuwe soc zal hebben. Dat is een nieuwe versie van de MacBook Air en een nieuwe versie van 13"-MacBook Pro. Die laatste is alleen een specbump.

De nieuwe Air heeft vier poorten: een MagSafe-aansluiting om te laden, twee Thunderbolt-poorten aan de linkerkant en een 3,5mm-jack aan de rechterkant. Verder is er weer een Touch ID-vingerafdrukscanner en legt de fabrikant zelf de nadruk op het lichte gewicht en dunne ontwerp. De laptop is 11,3mm dik en weegt 1,23 kilogram.

Het 13,6"-lcd heeft een inkeping voor de frontcamera die videobellen met 1080p-resolutie mogelijk maakt. Vorige laptops hebben een 720p-videofunctie. Ook heeft de nieuwe Air een Magic Keyboard. Net als de versie met M1 is het een ontwerp zonder fans. Apple claimt een accuduur van tot achttien uur. De Air kan maximaal een 2TB-ssd bevatten. Het is nog niet duidelijk wat de minimale opslag is. Het geheugen is maximaal 24GB.

De nieuwe MacBook Pro is een specbump van de vorige versie, met ouder ontwerp en 13"-scherm zonder inkeping. De nieuwe versie heeft net als de Air de M2-soc aan boord. De Air komt uit voor 1519 euro, de nieuwe Pro kost vanaf 1619 euro.

Die M2-soc is gemaakt op 5nm en bevat 20 miljard transistors. Dat zijn er meer dan de M1, maar minder dan de M1 Pro, Max en Ultra. De M2 maakt gebruik van lpddr5-geheugen en daarvan past er maximaal 24GB op de soc. Er zijn vier processorkernen voor prestaties en vier zuinige kernen. De prestatiekernen delen 16MB aan cache.

De gpu in de M2 heeft tien kernen, goed voor 3,6 teraflops. Apple claimt dat er een grotere L2-cache is, maar noemt niet hoe groot die is. De soc kan 8k-beelden encoderen en decoderen en heeft ook ondersteuning voor ProRes-video.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-06-2022 • 20:27

257 Linkedin

Lees meer

Reacties (257)

257
252
222
6
0
16
Wijzig sortering
Ik heb zelf de M1 Macbook Air en ben er erg tevreden over, maar ben wel een beetje teleurgesteld in deze nieuwe M2 Air.

Voor 2.479,00 incl. BTW haal je een 14" Macbook Pro met M1 Pro (8 core CPU, 14 core GPU) met 16GB werkgeheugen en 1TB SSD, incl. 67W oplader.

Voor 2.329,00 incl. BTW haal je een 13.6" Macbook Air M2 (8 core CPU, 10 core GPU) met 16GB werkgeheugen en 1TB SSD, met een 35W oplader.

Voor 150 euro extra krijg je dus een 120Hz mini-led scherm, meer poorten, actieve i.p.v. passieve koeling voor sustained workloads, krachtigere SOC, de optie op meer dan één extern scherm aan te sluiten, en snellere oplader.

[Reactie gewijzigd door Morzun op 6 juni 2022 23:55]

En de Pro heeft bovendien een 120Hz mini-led-scherm ipv van een 60Hz lcd.
En de Pro heeft een derde Thunderbolt poort, kaartlezer en HDMI poort.

Wat is dan nog het voordeel van de M2 Air? Geen fan, een dunner/lichter design en in bepaalde situaties zal de M2 wat sneller zijn. Meer toch niet?
De M2 Air lijkt echt een slechte deal, maar heeft nog voor op de 14" Pro de lagere instapprijs. Wat nu nog de rol is voor de M2 13" Pro is me echt een raadsel: ja hij is nog steeds iets goedkoper dan de 14" Pro maar daarmee is dan ook alles gezegd: Voor een 16GB/512GB uitvoering betaal je (bij Apple) €2079 ipv de €2249 voor de 14" Pro
Ik lees hem anders dan jullie; je betaald 730 euro extra (50%) als je de 14" pro haalt tegenover de air m2. Daar krijg je voor;
256gb ssd extra opslag ruimte
8gb ram extra
En wat QoL upgrades; M1pro vs M2, Beter scherm, meer poorten, 2 schermen aansluiten zonder workaround te hoeven gebruiken, meer gewicht, actieve vs passieve koeling (<- laatste 2 kan voor/nadeel zijn)

Ik weet niet of ik dat 730 euro extra waard zou vinden. SSD en ram zou ik misschien 300 euro voor over hebben, blijft er 430 over voor de QoL...
1520 euro voor de air is wel fors, zeker als je in de USA maar 1200 betaald...
En tevens wordt door de Air M2 nog steeds maar 1 external display ondersteund..

Simultaneously supports full native resolution on the built-in display at 1 billion colors and: One external display with up to 6K resolution at 60Hz
Bron: https://www.apple.com/macbook-air-m2/specs/
Dat blijf ik vreemd vinden. Zou dat een bewuste keuze zijn om mensen richting een Pro te bewegen?
Technisch moet het makkelijk kunnen, al helemaal als je externe schermen zou beperken (maximaal 1x @6K/60Hz, 2x @4K/60Hz, 3x @1440p/120hz of iets in die richting).

De gemiddelde flex werkplek heeft tegenwoordig al 3 schermen (laptopscherm + 2x 24 of 27 inch)
Dit is voor zowel de 13” MacBook Air als Pro met M2 zo. Voor mij is dit de reden om niet naar een van deze twee apparaten over te stappen vanaf mijn MBP 13” uit 2017. Wat jammer, zeg. Moet qua ‘power’ toch absoluut mogelijk zijn, zou ik zeggen.
Waarschijnlijk word deze air weer meer waar het oorspronkelijke idee van de air om draaide, namelijk handzaamheid. De m2 is qua stroomverbruik een stuk efficiënter dan de m1 max, is een stuk lichter en dunner, een stuk beter geschikt dus voor de average scholier of werknemer.
Want de vorige air vond jij niet handzaam?
De "avarege scholier", die bij ons thuis gewoon de gemiddelde scholier genoemd wordt, :) kan dit echt niet betalen.
Scholier? Student denk ik? "Gemiddelde student" klinkt een stuk Nederlandser.
Ik heb de aankoop van een macbook uitgesteld om op deze aankondiging te wachten, maar dit stelt zwaar teleur. Hoe Apple er toch iedere keer weer mee weg komt om meer voor minder te vragen...
Nieuwe Air met 16GB en 512GB voor €1979, terwijl de Pro 14" met 16/512 voor ruim €2000 te krijgen is?!
Oh dat is heel simpel. Haal je macbook met MacOS maar bij de concurrent..... :+

Als je geen competitie hebt kan je het zo duur maken als je wilt.
Ik begrijp sowieso niks van de price tiers van de Macbooks. De 13" is alleen met 8GB RAM te krijgen. Wil je 16, dan moet je naar 14". En wil je 32, dan moet je zelfs naar 16" en wordt het dus, naast ondraagbaar, ook onbetaalbaar.

Ook de opslagruimte is me een raadsel. Geen enkele Macbook is te krijgen met meer dan 1TB opslagruimte. Ik wil graag 4TB. Onder Windows geen probleem, je vervangt gewoon de SSD door eentje van de gewenste grootte. Waarom kan dit niet op een Mac? Bij een iPhone kom je weg met dit soort standaardconfiguraties, maar bij een laptop verwachten de meeste gebruikers toch wat meer flexibiliteit...
Je vergelijkt die geheugen hoeveelheden denk ik teveel met Intel machines. Vergeet niet dat 8GB op een M1 qua performance uiteindelijk redelijk vergelijkbaar is met 16GB Intel.

https://markellisreviews....book-does-it-even-matter/

Dus het is minder vreemd dan je misschien denkt, 16GB op Intel is niet zo gek, maar voor een M1 redelijk overkill voor de meeste mensen. 32GB M1 valt in de categorie absurd, dus niet zo gek dat alleen de 16 inch dat heeft.
Dat de M1 efficienter is op gebied van RAM gebruik is lijkt me overschat. Toen de M1 uit kwam was er een hele hype rond de "8 GB is genoeg", maar dat is natuurlijk captain obvious. Voor browsen en standaard taken is 8GB op elke laptop genoeg, en met de snelle Macbook SSDs merk je het inderdaad minder als ie eens een applicatie in de swap steekt (en daardoor kwam er na de "8 GB is genoeg" hype al snel de "help mijn SSD wear schiet omhoog!"-heisa, https://www.stellarinfo.com/blog/m1-mac-ssd-wear/ ) . Maar als je taken gaat doen die echt RAM nodig hebben - video rendering, compilers, VMs, photo editing... - dan blijft een gigabyte een gigabyte, of het nu M1 is of niet. Pixels, code en assets blijven evenveel data hebben. Het gedeeld geheugen tussen de GPU en CPU heeft daar een miniem effect op, het is niet zo dat in een gesplitste architectuur alle data twee keer staat :P, een applicatie transfereert data meestal kort naar de GPU, voert de bewerking op GPU uit en haalt het dan weer van de GPU.

Zelf heb ik - uit noodzaak voor development - een M1 Air 16G/512GB. Voor 1000 euro is de basis M1 Macbook air een geweldige laptop voor basisgebruik, maar als je wat meer RAM/SSD nodig hebt gaat het direct naar 1500+ euro, en nu met de M2 Air dus vaak 2000+. Dan zijn laptops waar je zelf RAM/SSD kan vervangen toch echt een stuk voordeliger.

[Reactie gewijzigd door Thmz159 op 7 juni 2022 11:12]

Als je kijkt naar de testen dan zie je dat het niet overdreven is.

Bijvoorbeeld bij het exporteren van 8K RAW R3D naar 4K: Dit duurde bij de 8GB MacBook Pro 13,57 seconden terwijl het exemplaar met 16GB RAM er maar 5,59 seconden over deed. Dit laatste is te vergelijken met een 16-inch MacBook Pro Core i9 met 32GB RAM!!! Dat is ook geen huis tuin en keuken gebruik, maar gewoon echte zware real life applicatie performance testen. Je zal altijd zien dat de M1 met de helft van het geheugen af kan voor dezelfde performance.

Kijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=PP1_4wek4nI
Je zal altijd zien dat de M1 met de helft van het geheugen af kan voor dezelfde performance.
(Nog even buiten het feit dat Intel ook gewoon door blijft ontwikkelen:)
Dat lijkt mij heel erg per workload te verschillen. Ongetwijfeld zijn er veel/genoeg applicaties die baat hebben bij het ontwerp van Apple Silicon en dus meer kunnen met minder geheugen, maar dat zal vast niet voor alle applicaties gelden. Wat je nu noemt is een specifieke applicatie en is niet per se indicatief voor de brede inzetbaarheid van een computer.

Daarbij is RAM typisch een van die dingen die met hun tijd meegroeien. Fijn dat 8GB het nieuwe 16GB is voor Mac, maar uiteindelijk ga je toch tegen de beperkingen aanlopen. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven, simpelweg omdat software ook doorontwikkeld wordt. Ontwikkelaars die nu zien wat 8GB vs 16GB allemaal kan, gaan los op die 8GB en voor je het weet is 8GB weer aan de krappe kant over 2(?) jaar.

[Reactie gewijzigd door musje83 op 7 juni 2022 14:16]

Maar het gaat mij er meer om dat als je het met een Intel of AMD systeem vergelijkt, dat de M1 daar dus met de halve waarde als gelijkwaardig kan worden beschouwd. Het is duur zulk geheugen, dus een 8GB M1 kan duur lijken als je het vergelijkt met een 16GB Intel die bijna even veel kost, maar de M1 biedt dus gelijke prestaties. Denk je dat over 2 jaar die 8GB weinig is, dan moet je dat dus zien als een Intel systeem met 16GB dat weinig is over twee jaar, en de Intel 32GB vergelijken met die M1 16GB. Dan heb je een eerlijke vergelijking qua performance. En over 10 jaar is het allebei weinig natuurlijk.
Je zal altijd zien dat de M1 met de helft van het geheugen af kan voor dezelfde performance.
Niet altijd. Wanneer je x86-64 gaat emuleren dan heb je juist last van 2x zoveel gebruikt geheugen. Althans, zo is het met Qemu op iOS, lijkt me ook van toepassing op macOS.
Met Rosetta 2 is het wel hoger bij niet M1 apps, maar niet 2x zo hoog. Eerder iets van 1,5x zo hoog.
Maar daar staat tegenover dat je van een Macbook een langere levensduur verwacht dan van een gemiddelde Windows laptop (een van de argumenten om de meerprijs te kunnen verantwoorden). Ik ga nu geen laptop van €1800 kopen met 8GB. Dat is misschien ruim voldoende voor nu, maar is dat toekomstbestendig? Hoe zwaar is de software over vijf jaar?
Als die 8GB nu door he ontwerp zo efficient werkt dat de performance vergelijkbaar is met 16GB bij een traditioneel systeem, dan zal dat over 5 jaar ook zo zijn. Juist die zwaardere software kan het effectiever mee om gaan doordat het dankzij UMA ontwerp, het past zich immers makkelijker aan aan een veranderende behoefte doordat je geen vaste verdeling hebt tussen GPU en CPU.
Eh, heb je wel goed gekeken? De 14" Macbook Pro is zelfs in de laagste tier (8 core-cpu. 14-core gpu en 16-core neural engine) te krijgen met 32 GB RAM en een maximum van 8 TB SSD opslagruimte. Als je naar de 10-core CPU en 24-core GPU variant gaat kun je zelfs tot 64 GB RAM halen.

De nieuwe 13" Macbook Pro (of Air) kun je ook krijgen met 16 of 24 GB RAM maar daar is opslag inderdaad beperkt tot 2 TB.
Hier ook 2 M1 MacBook Airs gekocht tijdens de Black Friday voor €879. Voor dat geld was de M1 niet te kloppen. Maar deze M2 MacBook Air prijst zich dan toch wel uit de markt. Ook als ik hier een fikse Black Friday korting vanaf bedenk is het nog steeds een flinke som geld. Een instap prijs voor een Mac rond de 1000 euro is gewoon een stuk vriendelijker dan rond de 1500 euro. Daar haken veel mensen dan toch af.
Ik verwacht nog wel een flinke run op de M1 Macbook Airs.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 7 juni 2022 08:51]

Ik kocht de MacBook Air M1 voor omgerekend 855 euro tijdens Black Friday. De reden was dat ik niet meer wilde wachten op de nieuwe versie in verband met witte bezels en toetsen. Qua uiterlijk is het een pareltje, maar ben blij dat ik onderhand voor de helft van het geld het huidige/vorige model nu in mijn bezit heb.
Exact dit. Toen ik de M2 air zag, had ik haast spijt dat ik niet even had gewacht, ziet er veel mooier uit dan verwacht. Maar voor deze prijs sla ik hem toch over, wordt mij te gek.
Zeg makker, waar heb je die macbook toen gekocht met black friday? Van een amerikaanse site? Daar zijn de black friday deals vaak heel goed. 855 euro is zelfs goedkoop als ik nu op marktplaats naar een tweedehands macbook air m1 kijk.
Meerdere winkels hadden deze toen voor deze prijs. Amazon, Bol, CoolBlue, etc. Maar ja, het is maar 1 keer per jaar Black Friday.
Yo broeder, hij was 888,- bij MediaMarkt en een aantal andere sites, daarnaast 10,- nieuwsbriefkorting en een cashback van bijna 30 euro. Daardoor kwam ik op zo'n lage prijs uit, met de kennis van nu absoluut geen spijt van. Met de gestegen prijs bij Apple verwacht ik ook niet zo snel zo'n aanbieding, wellicht met Black Friday weer.
Waar heb je die macbook gekocht op black friday? Want 880 euro is een zeer goede deal. Op marktplaats kost een tweedehands al hetzelfde.
IK heb hem toen meen ik ook voor dat geld bij de MM gekocht.
De US prijzen lijken me wel ok, maar als je kijkt naar de EU prijzen dan valt op dat de meerprijs in Europa steeds hoger wordt.

Na de release vorig jaar een Mac Pro 16 inch gekocht en wat ik in EUR moest aftikken was met de toenmalige wisselkoers 18% duurder dan wat dezelfde Mac in de US kostte.

Als ik nu kijk naar de Mac Air M2, bijvoorbeel de spec voor $1499 dan betaal je daar in NL 1869 EUR voor, ofwel een opslag van 33% met de wisselkoers van vandaag.

Om de een of andere reden worden Europeanen meer en meer afgeroomd/uitgekleed door Apple.
VS prijzen zijn zonder BTW..
Ja, net als vorig jaar bij de introductie van de Macbook Pro M1.
Maar de BTW tarieven zijn toch niet verhoogd?
Ik constateer alleen dat het relatieve prijsverschil van 18% naar 33% is gestegen zonder dat duidelijk is waarom.
Ik zie weinig reacties over de super lelijke notch. Het is niet voor niets dat Apple bij de product foto's kiest voor een achtergrond met zodanige kleuren en vormen dat de notch minder opvalt. Wees dan een kerel en stuur plaatjes de wereld in met die lelijke notch goed zichtbaar.
Ach, dat was bij iPhone X ook al het geval. :)

[Reactie gewijzigd door THE_BASE op 8 juni 2022 12:18]

Een 67w lader kun je er gratis bij krijgen ter vervanging. Dus dat puntje gaat niet op.
Ik denk dat dat vooral heeft te maken met het kunnen bieden van een keuze. In jouw vergelijking is iemand inderdaad beter af met een 14" MBP. Dat hoeft niet te betekenen dat er mensen zullen zijn die wellicht de Air mooier of handiger vinden en derhalve die aan willen kleden.
1199$ is €1121, met 21% btw €1356.
Hoe komen ze op €1519?
Duitse prijzen zijn:

* 1199 Euro voor de basis M1 Air
* 1499 Euro voor de basic M2 Air
* 1599 Euro voor de basic M2 Pro (vertaling, koop de Pro zegt Apple want het is maar 100 Euro meer ).

M.a.w, er is een leuke 300 Euro prijs verhoging merkbaar, voor de M2 (+ de extra's). Hierdoor word de instap model eigenlijk 1500 Euro voor Apple.

En je krijgt voor deze leuke 1499 prijs, exact 8GB geheugen en 256GB storage ( dat je niet kan upgrade zonder een totaal nieuw toestel te kopen ). In Freaking 2022!!!! Deze 8/256GB was belachelijk in 2020 toen de M1 uitkwam maar men kon er nog excuses voor maken want het is Apple en het toestel is maar 1199 Euro. Nu is het 1499 voor diezelfde 8/256.

* 1.849 Euro voor de M2 Air met 512GB storage ( en 8GB geheugen )
* 1.829 Euro voor de M2 Pro met 512GB storage ( en 8GB geheugen ). Weeral zie je de push voor de duurder model te kopen want je krijgt de extra's voor "goedkoper".

En de upgrades zijn nog altijd 230/240 Euro. Voor de prijs waar je nu een m.2 met 2TB koopt voor een 140 a 160 Euro, krijg je van Apple de deluxe 256GB extra. En nee,het is 256GB extra, niet 512GB want je hebt al betaald voor de 256GB dat in het toestel prijs origineel zit.

Koop gewoon een AMD 6800U/H en je bent even goed af. En dat ding kan recente AAA games draaien op 1080p met 30fps of hoger met zijn 680M iGPU. Waar je op de Mac kan genieten van de 10 zelfde games zoals in 2020 of emulatie dat de performance en batterij leven doen zakken zoals een broek op een stripbeurs.

[Reactie gewijzigd door ArconX op 6 juni 2022 22:14]

Nederlandse prijzen volgens Apple's website:

MacBook Air 13" M1: € 1219 (8 CPU, 7 GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD)
MacBook Air 13" M2: € 1519 (8 CPU, 8 GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD)
MacBook Air 13" M2: € 1869 (8 CPU, 10 GPU, 8 GB RAM, 512 GB SSD)
MacBook Pro 13" M2: € 1619 (8 CPU, 10 GPU, 8 GB RAM, 256 GB SSD)
MacBook Pro 13" M2: € 1849 (8 CPU, 10 GPU, 8 GB RAM, 512 GB SSD)
MacBook Pro 14" M1 Pro: € 2249 (8 CPU, 14 GPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD)
MacBook Pro 14" M1 Pro: € 2749 (10 CPU, 16 GPU, 16 GB RAM, 1 TB SSD)
MacBook Pro 16" M1 Pro: € 2749 (10 CPU, 16 GPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD)
MacBook Pro 16" M1 Pro: € 2979 (10 CPU, 16 GPU, 16 GB RAM, 1 TB SSD)
MacBook Pro 16" M1 Max: € 3849 (10 CPU, 32 GPU, 32 GB RAM, 1 TB SSD)

Op dit obscene prijspunt zou ik waarschijnlijk niemand aanraden de M2 te halen, al zal dit over 4-12 maanden bij winkels van derden misschien ook al met een paar honderd vallen.

Edit: copy-paste foutje bij de Max.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 8 juni 2022 18:50]

Ik vermoed dat het laatste bedrag van de MacBook Pro 16" M1 Max: € 3849 (10 CPU, 32 GPU, 32 GB RAM, 1 TB SSD) moet zijn ipv 2979. Anders zou de keuze al snel gemaakt zijn vergeleken met de MacBook Pro 16" M1 Pro.
Edit: Typo
Bedankt! Had die over het hoofd gezien bij het copy-pasten.
Met de AMD 6800 lijken Windows laptops nu inderdaad eindelijk een alternatief te hebben met een performance die in de buurt komt van de inmiddels 2 jaar oude M1.

Verder blijft de vergelijking met Windows laptops lastig. Ik moet namelijk nog maar zien of die laptops met Windows in de praktijk net zo energiezuinig zijn als de Macbook en dezelfde prestaties blijven leveren zonder aangesloten adapter.

Wat betreft de prijzen, als je de Macbooks vergelijkt met de Microsoft Surface books en de nieuwste Dell XPS laptops ontlopen ze elkaar niet veel en vind ik persoonlijk de Macbooks zelfs een betere deal.

De bouwkwaliteit blijft ook onderbelicht. Ik switch al decennia lang tussen Windows en Macbooks. Sorry, maar qua bouwkwaliteit komt nog steeds niets in buurt van de Macbooks. Ik dacht dat mijn Surface Book 3 redelijk in de buurt kwam, maar na een jaar normaal gebruik; voetjes die los laten, deukjes etc. ziet hij er afgeleefd uit terwijl mijn 10 jaar oude macbook pro die de hele wereld mee is overgegaan nog geen krasje heeft. Daar betaal je ook voor...
de inmiddels 2 jaar oude M1
Die is 1,5 jaar oud (november 2020), de Ryzen 6800U van Januari, dus ze schelen 1 jaar. ;)
Ik dacht dat mijn Surface Book 3 redelijk in de buurt kwam, maar na een jaar normaal gebruik; voetjes die los laten, deukjes etc. ziet hij er afgeleefd uit terwijl mijn 10 jaar oude macbook pro die de hele wereld mee is overgegaan nog geen krasje heeft.
Dan betwijfel ik of je beide laptops op dezelfde manier hebt opgeborgen, vervoerd enzovoorts. Mijn ervaring (met Dell XPS, HP Elitebook, Lenovo Thinkpad, Macbook Air/Pro, Surface Book/Laptop) is dat ze doorgaans allemaal even snel bevuilen/bekrassen/deuken bij collega's. Dus ook loslatende rubber 'dopjes' op Macbooks, deukjes/deuken in de aluminium behuizingen, enzovoorts.

Wel vind ik dat Apple in ieder geval zeer consequent is in haar bouwkwaliteit. Op slechte toetsenborden na zijn zaken als het scharniermechanisme, trackpad en stevigheid doorgaans op al hun modellen even goed voor elkaar. Bij andere merken kan dat wel eens per model verschillen.

[Reactie gewijzigd door musje83 op 7 juni 2022 14:26]

Die is 1,5 jaar oud (november 2020), de Ryzen 6800U van Januari, dus ze schelen 1 jaar. ;)
Ok, ietwat gechargeerd. Maar November 2020 was de eerste Macbook met M1 leverbaar, het is mij eerlijk gezegd niet duidelijk of er op dit moment al laptops op de markt zijn met de 6800u.
Dan betwijfel ik of je beide laptops op dezelfde manier hebt opgeborgen, vervoerd enzovoorts. Mijn ervaring (met Dell XPS, HP Elitebook, Lenovo Thinkpad, Macbook Air/Pro, Surface Book/Laptop) is dat ze doorgaans allemaal even snel bevuilen/bekrassen/deuken bij collega's. Dus ook loslatende rubber 'dopjes' op Macbooks, deukjes/deuken in de aluminium behuizingen, enzovoorts.
Nee, met mijn Macbooks heb ik de hele wereld over gereisd, zelfs mee genomen op een zeiltrip.Niet stuk te krijgen. Mijn Windows laptops verhuizen voornamelijk van mijn bureau naar mijn bank of af en toe mee naar mijn werk. Het verbaast me oprecht dat jij andere ervaringen hebt. Ik vind het verschil echt gigantisch en al merkbaar als je ze gewoon vasthoud. (En er gaan jaarlijks aardig wat laptops door mijn handen) Het aluminium van de Surface books is veel dunner bijvoorbeeld en Dell/HP/Lenovo blijven toch voornamelijk bij kunstof.

[Reactie gewijzigd door Jan de Olde op 7 juni 2022 14:56]

Totally worth it tho
Euro/Dollar koers helpt ook niet mee
Apple kennende blijven ze de M1 air variant houden als instapmodel. Meestal gebruikt Apple oudere generaties als instapmodel, idem voor iPhones, watches, Apple TV kastjes.

Op de Apple site staat die nog voor de oude adviesprijs, in de pricewatch voor minder dan 1000 euro te vinden bij verscheidende shops ;)
Ik herken je ervaring met de performance en batterij met gamen op een M1 Mac absoluut niet. Hoewel het aanbod inderdaad beperkt is, zijn de games die beschikbaar zijn goed te spelen (los van wat graphics glitches van games die niet voor Retina ontworpen zijn), maar bovenal gaat de batterij niet snel leeg.

Ik pretendeer absoluut niet dat het een AAA game-verslinder is, maar qua gaming op een laptop die dusdanig licht en dun in - en een laptop die geen gaming laptop is -, is de 14" MBP tot nu toe de beste laptop die ik heb gehad.
Het is idd bijna misdadig wat apple vraagt voor extra geheugen idd. Ik leg met alle liefde 1000 euro neer voor een M1 met 16GB, maar vind 8GB in deze tijd echt te zot voor woorden. Zeker gezien de 30 euro die dit extra kost. Maak dan het geheugen uitbereidbaar, maar ook daar staken ze een stokje voor.
Extra info

Voor 1500 krijg je dus een 8 core cpu en gpu, 8gb werk en 256gb schijf

Wil je 10 core gpu 120 euro

16gb werk 240 en 24 is 460 euro

512gb geheugen is 230 euro

https://www.apple.com/nl/...-cpu-en-8-core-gpu-256gb#

Een pro m2 met 16gb en 1tb met 10gpu is 200 euro goedkoper. Mits je de air met 67 watt lader pakt

[Reactie gewijzigd door redslow op 6 juni 2022 21:29]

1500 euro en dan 8gb ram en 256gb ssd

Dan ben je toch ook niet helemaal fris in je hoofd
Dan ben je toch ook niet helemaal fris in je hoofd
Je betaalt ook voor de premium look en restwaarde is wat hoger bij Apple. Specs zijn niet onderscheidend.
De restwaarde is alleen hoger als je naar het netto bedrag kijkt wat je overhoudt. De afschrijving is minimaal even hoog, zo niet hoger.

Een Macbook van 2500 nieuw weer verkopen voor 1500: Wow, nog 1500 euro! Afschrijving: 1000 euro,
Een XYZ book van 1500 nieuw weer verkopen voor 750: Hmm, nog maar 750 euro. Afschrijving: 750 euro

Restwaarde is typisch iets wat mensen gebruiken om zichzelf voor de gek te houden met de aanschaf van dure cq. premium producten. Dit zie je ook bij auto's en dergelijke terug.
Ja hoor, de restwaarde op bepaalde auto's is momenteel zo hoog dat occassions na een jaar zelfs meer waard zijn geworden. Bepaalde VW en Porsche modellen staan al jaren bekend om hun waardevastheid . Wie houdt wie nu voor de gek?
Haal je nu uitzonderlijke voorbeelden in een uitzonderlijke tijd er bij om een punt te maken?
Occasionprijzen fluctueren en in tijden als deze zorgt dat ook wel eens voor stijgingen. Maar dan hebben we het over de nichemarkt (bepaalde modellen van Ferrari of Lamborghini bijvoorbeeld).
Maar voor 95% of meer van de markt geldt gewoon dat auto's minder waard worden na aanschaf. Ja, afschrijving gaat nu minder hard dan pak m'n beet 1-2 jaar geleden maar afschrijving is afschrijving.

Mijn anderhalf jaar oude Mazda 3 Skyactiv-X Luxury van 38k nieuwwaarde is 'gewoon' aan afschrijving onderhevig, die is na drie jaar een kleine 30% afgeschreven. Dat is ongeveer 11.500 afschrijving in die drie jaar.
Laten we even de meest waardevaste auto uit dit lijstje pakken. Slechts 13,65% afschrijving! Wow, dikke bonus, aldus de koper.

Dan rekenen we even verder: 13,65% afschrijving op 273.000 euro is... Ruim 37.000 euro. De Porsche is dus 2x zo waardevast als mijn Mazda, maar schrijft mijn gehele Mazda af in drie jaar tijd.

Dit is gechargeerd en de auto's zijn niet te vergelijken, maar mensen gaan vaak compleet voorbij aan netto versus relatieve (percentuele) afschrijving. Dan kun je nog een VW (haha) of Porsche rijden, maar een hogere aanschaf betekent vrijwel altijd een hogere netto afschrijving. En dat geldt ook voor Apple producten.
Is dat erg? Nee natuurlijk niet, als je dat er voor over hebt is dat helemaal prima. Maar stop jezelf voor de gek te houden met 'betere restwaarde' want die vlieger gaat alleen op bij gelijk geprijsde producten. Vind je dus een laptop die even duur in aanschaf is maar sneller afschrijft, pas dan kun je zeggen 'betere restwaarde'.
Ik heb het niet over een nichemarkt, maar een algehele trend. Mijn Kia Niro van een paar jaar oud is in een jaar tijd tweeduizend euro meer waard geworden. Jouw Mazda is duidelijk niet zo populair.
Meer waard dan de nieuwprijs? Of meer waard ten opzichte van de occasionprijs een jaar geleden? Heel groot verschil.

En zelfs als hij in netto waarde is gestegen ten opzichte van de nieuwprijs, dan is het alsnog een zeer uitzonderlijke situatie, door wereldwijde grondstof- en leverproblemen. Dat kun je toch niet aangrijpen om een algemeen punt onderuit te halen?

Misschien is mijn Mazda ook veel meer waard dan wat ik in m'n voorbeeld noemde, ik gebruikte namelijk gewoon de normaal geldende 3-jarige afschrijving van de gemiddelde auto. Ik heb hem niet te koop staan dus geen idee.

Maar je begrijpt toch hopelijk wel dat uitzonderingen (/uitzonderlijke situaties) de regel niet bevestigen?
Waarom zou je dan wel de 500 euro extra betalen voor de m2 chip?

Niet dat 8gb ram is een laptop van pakweg 1k ergens op slaat anno 2022, maar afijn, als apple aan geldklopperij doet mag dat want "premium"
Restwaarde heb je niets aan als je het tot het einde gebruikt.
[...]en restwaarde is wat hoger bij Apple.
Ik zou liever bij aanschaf 500 euro minder betalen dan hopen dat ik dat er over tig jaar nog voor terug krijgt. En rekening houdende met inflatie ben je dan nog slechter uit.

[Reactie gewijzigd door Mangu429 op 7 juni 2022 11:19]

Die 8gb zit wel in de M1 chip, waardoor dat effectief net zo snel is als 16GB bij een vergelijkbare Intel/AMD machine. https://markellisreviews....book-does-it-even-matter/
ja, thats not how memory works

Leuk dat de snelheid voor een deel het gebrek aan capaciteit kan compenseren, maar als je meer dan 8gb aan actieve applicaties open hebt (wat ik toch op een machine van 1500 zou durven te doen), ga je dat a) merken en b) als je pech hebt je SSD zwaar als swap belasten, en dus de levensduur verkorten.

Fijn dat je met die 8gb het normale huis tuin en keukengebruik kan doen, maar voor 1500 euro verwacht ik meer.
Er zitten meer voordelen aan de M1 geheugen implementatie dan alleen swap snelheid. Natuurlijk is het heel snel doordat het er recht op zit en dat compenseert heel veel, maar een deel van de performance voordelen komen ook uit de UMA structuur waarbij CPU en GPU hetzelfde geheugen op hetzelfde adres kunnen aanspreken. Dat scheelt simpelweg kopieeracties en dus processortijd.

Wat je in de praktijk ziet is dat je ongeveer de helft nodig hebt tov Intel. Bijvoorbeeld bij het exporteren van 8K RAW R3D naar 4K: Dit duurde bij de 8GB MacBook Pro 13,57 seconden terwijl het exemplaar met 16GB RAM er maar 5,59 seconden over deed. Dit laatste is te vergelijken met een 16-inch MacBook Pro Core i9 met 32GB RAM!!! Dat is ook geen huis tuin en keuken gebruik, maar gewoon echte zware real life applicatie performance testen. Je zal altijd zien dat de M1 met de helft van het geheugen af kan voor dezelfde performance.

Kijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=PP1_4wek4nI

Het is een beetje als met gigahertzen van processoren, soms is efficiency beter dan meer gigahertzen.
Als ik zo door die video skip, zie ik dat in alle gevallen de 8gb macbook gewoon nog vrij werkgeheugen heeft, al is het niet altijd heel veel. Zodra je er een workload tegenaan gooit die meer dan die 8gb daadwerkelijk nodig heeft, ga je je swap raken, en wordt ie drastisch langzamer.

Het kan allemaal best zo zijn dat MacOS wat efficienter is kwa geheugen, en het snelle geheugen op een brede bus is ook erg fijn, maar dat verandert niks aan de fysieke capaciteit van de geheugen chips, en daar geld gewoon, vol is vol.

En nogmaals, voor 1500 euro verwacht ik meer, dat apple dit kennelijk kan vragen voor deze specs is leuk voor ze, maar slaat eigenlijk nergens op
Maar het simpele feit dat onder belasting de M1 met 16GB ongeveer gelijk presteert als de core i9 met 32GB, dat zegt toch genoeg? Hij wordt dus niet drastisch langzamer zoals je stelt.
Dat zegt niks, als je maar <8gb aan geheugen daadwerkelijk gebruikt, zal die i9 met 8gb (gesteld dat het dezelfde snelheid en config kwa channels/ranks is natuurlijk) even snel zijn als met 16 of 32.

En daarnaast, in die vergelijking verander je 2 (of meer eigenlijk, maar geheugenbus is nu eenmaal gekoppeld aan de CPU) factoren, namelijk geheugen grootte en processortype/architectuur (en OS etc..), je kan uit die test dus niet concluderen dat de mac met 8gb hetzelfde kan als de i9 met 32gb.

Om maar eens de goede oude auto vergelijking er bij te halen. Een porsche is sneller met je golftas in de kofferbak bij de golfbaan dan een opel astra station. Dat wil niet zeggen dat je met de porsche ook 15 verhuisdozen mee kan nemen tijdens je verhuizing.
Volgens mij probeer je er alles aan te doen om de Mac belachelijk te maken omdat er "maar" 8GB geheugen in zit. Je bent duidelijk geen fan van Apple producten. Dat is OK.

Zoals je zelf aangeeft, is het lastig te vergelijken omdat het een flink andere architectuur is tussen een ARM MacBook en een x86 Windows laptop. Daarnaast optimaliseert Apple macOS volledig op hun eigen hardware, iets wat voor Microsoft lastiger is (omdat ze de hardware niet kunnen controleren). Maar toch geef je zelf een relaas dat "je niet fris bij je hoofd" bent als je een X bedrag voor bepaalde specs betaalt. Volgensmij is dat een conclusie die je juist niet kan trekken (en daarnaast een belediging van andere gebruikers).

Nogmaals, je hoeft geen fan te zijn van Apple producten, maar kom dan met een daadwerkelijke toevoeging aan het gesprek anders dan een flame waarvan je vervolgens zelf zegt dat je dat niet kan zeggen.

Gelukkig is er voor ieder wat wils. De ene vindt een MacBook fijn, de andere een Windows laptop. Veel mensen met veel verschillende doeleinden. Prima toch? :)
8GB en 256GB in een 1500 euro laptop is inderdaad belachelijk. Zelfs in een laptop van 550 euro zit al 16GB en 512GB: pricewatch: HP 15s-eq2407nd
Ik type dit dus toevallig op het 14" broertje van die HP, nu precies een jaar oud, voor destijds 540 euro :D

Tuurlijk, hij is niet zo "premium" als een macbook, en die M2 chip zal op sommige fronten echt wel sneller zijn. Keerzijde is dat ik dit ding 3x kan kopen voor die prijs, en ik met een x86 chip een veeeeeeeeeeeeel grotere library aan software heb (denk games)
Vooral als een 16G/512G combinatie dan 1979 euro moet kosten. Het prijsverschil met 13" Pro is 2079 euro (+100), of 14" Pro is 2249 (+270).

Ja alle MacBooks zijn duur. Maar deze M2 Air is nu net zo duur geprijsd als de Pro, daar waar ik de resterende prijsverschillen onder de chassis verschillen zou zetten.

Dit is IMO wel anders dan de M1 Air van 1k. Dezelfde geheugen beperkingen (+belachelijke opslag prijzen) hield mij tegen die te kopen, maar het was relatief nog een betaalbare entree in het Mac ecosysteem.

+50% money voor, wat ik zo kan zien, een relatief incrementele generatie stap. Why. :?

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 6 juni 2022 22:25]

Ik heb 8gb ram en 256gb SSD op mijn Air uit 2012! Ruim 10 jaar later. Uiteraard is de chip en de grafische kaart sneller, maar dan nog. Wat doe je ermee? Op de Air kan ik nog alles, behalve het echt zware werk, daarvoor heb ik een iMac met maximale specificaties (ook die was maar 3000 voor 10 core, 16 grafisch en 64 ram).
Kun je nagaan hoe inefficient Windows is als je 16GB voor je OS nodig hebt…….


MacOS gaat enorm veel efficiënter met geheugen om.
Als je basis dingen doet kan windows waarschijnlijk zelfs op 4GB draaien. Het is wel zo dat veel tweakers programma's gebruiken die zelf al enkele gigabytes aan ram gebruiken en dan is 8GB dus erg krap. Dat geld zowel voor Windows als voor Mac. Hoe efficient MacOS ook is, als je programma te kort komt aan 8GB maakt dat niet uit. (en dan heb ik absolute niet over bijzondere niche programma's voor een dergelijk gebruik)

Hoe MacOS met extra RAM omgaat weet ik niet, maar windows gebruikt het al een cache voor veelgebruikte programma's en documenten. Daardoor kan een systeem met 16GB sneller aanvoelen dan 1 met 8GB ondanks dat het niet nodig is. Ik zou verwachten dat Apple iets vergelijkbaars doet.

De vraag blijft staan waarom er in 2022 op een laptop van €1500 geen 16GB zit. Deze laptop is €500 duurder dan de voorganger. Daarvoor zou het niet gek zijn als de basis configuratie in spec omhoog gaat.
Draai al sinds dag 1 met de surface pro 4 met 4GB ram en werkt top voor Office en surfen. Gaat vloeiend en wel. Dit is zowel in Windows 10 als in Windows 11. Blijft mij verbazen hoe goed dit nog iedere dag werkt.
Lmao sorry maar wat een idiote reactie? Windows of welk OS dan ook gaat echt geen 16/16GB RAM opeten. Dit komt trouwens van een Arch user.
En macOS gaat geen 8GB gebruiken :) dat is dus meer dan voldoende.
Maar je draait niet enkel je OS he? Genoeg usecases waarbij je gewoon genoeg RAM nodig hebt. 8GB in een systeem van 1500 euro is gewoon erg slecht.
Lees even wat @Sannr2 hieronder aangeeft; daar zitten bronnen bij die aangeven dat het reuze meevalt met 8GB.
Lees even de reacties van @vectormatic zou ik zeggen :D
Hier wachtte ik op. Laptops met de nieuwe Ryzen worden toch interessanter zo. Vooral als je dubbel RAM, 3-4x zoveel opslag en echte poorten hebt. Natuurlijk moet je dan wel van Windows/Linux houden. Gelukkig doe ik dat. En de nieuwe Air ondersteunt niet eens 2 externe schermen. Yawn.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 6 juni 2022 21:50]

Nou kan je de cores op een ARM-cpu natuurlijk ook niet 1-op-1 vergelijken met de cores op een x86-cpu.
Gelukkig doet ryzen het best wel prima in performance per watt en ook per euro. Voor 1500 euro kun je al een hele mooie ryzen laptop kopen met wél voldoende geheugen en opslag.
Verkijk je niet op het geheugen, ik heb de 8gb air een tijd gehad, hoe ze het doen weet ik niet maar pas toen dat ding 6gb in de swap zat (80% over commit) begon ie het moeilijk te krijgen. Onder Windows was de pc van mijn vader laatst met nog geen gb in de swap al niet meer vooruit te branden. De 16gb air kreeg ik ondanks redelijk lomp werk niet meer op de knieën.

De prijs/performance van de m1 air is echt goed, zeker als je de kwaliteit van de behuizing meeneemt. Prachtig licht ding, enorme accuduur en een bak aan performance. De nieuwe is wel vrij prijzig...
Voor wat browsen en office werk is 8gb voldoende, maar daarna houdt het snel op. Het is meer ongehoord dat zo'n duur apparaat met 8gb ram en 256gb opslag uitkomt, zeker die hdd krijgt iedereen wel vol. Dus die moet je sowieso upgraden voor honderden euros en dan heb je nog maar 512gb. Apple is weer lekker klantjes melken, een opvolger gewoon 3-400 euro duurder maken dan de vorige is niet goed uit te leggen, zeker omdat hij niet veel specialer is dam de vorige (het is een simpele iteratie)
Op een mac werkt het - ik gok dankzij de idioot snelle SSD - toch even anders. Ik had meerdere instanties van Rider open staan, praktisch de hele Office suite, een shitload aan tabs en er draaiden meerdere pythonscripts om het netwerk af te scannen. Toen begon het met 8GB echt wat te krap te worden ja, meer dan 6-7GB in de swap, maar het mag dan ook onderhand.

De M2 Air is wel echt fors duurder weer, prijs wordt te hoog voor het type laptop en vs de macbook pro, maar voor de 940 euro waarvoor we toen een tweetal M1 Air's met 8GB hebben gescored is het echt een killer qua prijs/performance/kwaliteit. In het windows universum was er niks te vinden wat ook maar in de buurt kwam.

[Reactie gewijzigd door neographikal op 7 juni 2022 09:31]

ik draai hier photoshop en illustrator naast elkaar met een 8gb M1 Air. En dat gaat eigenlijk best wel prima.
8gb m1 is qua performance gelijk aan 16gb Intel/AMD, verkijk je daar niet op. Dubbel ram maakt dus in de praktijk geen verschil normaal gesproken. Staat misschien leuk voor de specs, maar M1 is veel effectiever.

https://markellisreviews....book-does-it-even-matter/
Beetje rare vergelijking, ook je artikel gaat niet over die vergelijking maar meer in het algemeen: kan je met huis tuin en keuken gebruik de 8gb vol krijgen? Waarschijnlijk is de ssd snel genoeg om de tabs en apps die je niet gebruikt te dumpen en te herladen zonder dat je problemen hebt, dus dat is wel een mooi stukje techniek waar velen wat aan hebben. Lijkt mij dat je hetzelfde resultaat hebt met een snelle ssd en een ryzen.
Je vergeet het voordeel van UMA. Het geheugen is niet alleen sneller aan te spreken, maar ook nog eens door alle onderdelen van de chip aan te spreken. GPU & CPU kunnen het geheugen op hetzelfde adres aanspreken, dat scheelt simpelweg kopieeracties. En je hoeft niet meer te switchen qua verdeling als de behoefte veranderd. Het is gewoon een extreem efficient ontwerp en dat zie je terug in de real world performance testen.
De prijs in de VS tussen M1 Air en M2 Air is 20%. Dat lijkt hetzelfde verschil ongeveer hier, maar neemt niet weg dat de Euro prijzen altijd gigantisch hoger zijn.

De Euro prijzen werden ooit ook aangepast, omdat de dollar koers niet gunstig ontwikkelde tov de Euro, maar is volgens mij nooit die andere kant op hersteld.

Overigens, is de M1 Air niet pakweg €100 duurder dan toen het werd geïntroduceerd in 2020? Of is er iets aan de M1 Air veranderd?
De VS prijzen zijn zonder Sales Tax, dus afhankelijk van waar je 'm koopt (of waar je woont) kan daar zo'n 10% bij opgeteld worden.
Is het verschil tussen $1199 en €1519 niet een beetje groter dan alleen 10% sales tax?

Ik heb niet echt de cijfers bij de hand, maar naar mijn gevoel werden de dollar prijzen vroeger vaak vertaald naar hetzelfde getal in Euro’s. Dat is gaandeweg ergens wat veranderd.
Dat verklaart het inderdaad niet volledig. Ik vermoed dat het met de wisselkoers en het economische klimaat te maken hebt, zoals je aangeeft. En de daadwerkelijke prijzen liggen hier in de VS soms wat lager. Costco, Amazon, Best Buy, Target, Walmart; ze hebben allemaal regelmatig lagere prijzen (hoewel bij Costco altijd, maar dat scheelt niet enorm veel).
Ja flinke marge hier, dat betalen we kennelijk. Het is wat frustrerend… als thuisgebruiker kun je een paar laptopjes in de ga kopen om je trip te bekostigen maar ja qua garantie is dat minder, en als bedrijf kun je dat echt niet doen. Irritant hoor, ze hadden de prijs van de M1 variant wel wat naar beneden mogen brengen maar misschien komt dat nog.
De Amerikaanse apple prijzen zijn zonder belastingen omdat iedere Staat haar eigen belastingen heeft.
Dat klopt. Daarom heeft @gameguy12 de prijs incl. 21 BTW berekend. Volgens mij is er geen enkele Amerikaanse staat die een hogere belasting heft.
De Apple prijzen kunnen per staat verschillen... hierdoor kan je niet 1..2..3.. omrekenen.
Apple's prijzen verschillen niet per staat. Het is de sales tax die verschilt per staat en county, maar in geen enkel geval hoger dan 12% is.
Jawel hoor, want de tax van die Amerikaanse staten heeft geen enkele invloed op onze btw. Die is altijd 21 procent.
Omdat Apple nogal zijn eigen wisselkoersen hanteert...

Enig prijsverschil is begrijpelijk, omdat transport vanuit China naar de VS goedkoper is dan naar Europa, maar dit is gewoon omdat de Europese markt (voor hun producten) rijker is dan de Amerikaanse en de hogere prijzen betaald.

Het is schandalig overigens, hoor, daar niet van. Maar het is de verklaring. "because they can".
Het blijft verbazingwekkend dat dit soort comments elke keer onder elke Apple product launch blijven voorkomen. De US prijzen zijn ook zonder sales tax.
In Amerika is de sales tax vaak heel laag, en sommige staten hebben er niet eens een. Hoe dan ook, het feit dat je de M1 Air voor <€970 kunt kopen bij de meeste winkels en de M2 Air nu €1519 blijkt te kosten, is wel een logische tegenvaller voor veel mensen die anders misschien best twee honderd bij hadden willen leggen voor het nieuwe model. Maar wellicht dat de M2 Air in andere winkels binnenkort ook wel afgeprijsd gaat worden, zoals nu met de M1 Air gebeurt, zodat de prijzen beter in lijn lopen met de Amerikaanse situatie.
Precies dat. Kijkende naar de VS prijzen
MBA m1 $999
MBA m2 $1199
Dat is een verschil van 20%
In NL zijn de prijzen
MBA m1 €1219
MBA m2 €1519
Dat is een prijs verschil van 24.6%.

Echter als ik het m’n goed herinner was de advies prijs van de m1 eerst €1129.
Ik heb het even nagezocht, en de adviesprijs voor de M1 Air was inderdaad €1129 bij lancering! Dat maakt het onderscheid nog groter.

Het zal wel te maken hebben met inflatie en problemen in de toeleveringsketen, maar als ik mijn aluminiumhoedje opzet lijkt het bijna alsof ze de prijs van de M1 Air verhoogd hebben zodat het prijsverschil met de M2 redelijker lijkt.
Daar hoef je je Alu hoedje niet voor op te zetten. Dat is precies de pricing strategie die Apple al sinds jaar en dag hanteert.
Heb kort na de release van de MacBook Air M1 mijne gekocht en adviesprijs was toen een 90 euro lager. Korte check op de Wayback Machine toont gewoon een prijs van 1129 euro voor het basis model. https://web.archive.org/web/20210126090132/https://www.apple.com/be-fr/shop/go/buy_mac/macbook_air

We zijn dus niet alleen anderhalf jaar verder maar ook duurder wat opvallend is. Dit is vermoedelijk gedaan om mensen sneller te pushen naar het M2 model omdat anders het prijsverschil anders veel groter is ten opzichte van de 18-38% betere prestaties.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 6 juni 2022 22:31]

Nadeel van hier in de winkel kopen is dat je in de regel geen andere toetsenbord layout kunt kiezen. Bijvoorbeeld omdat je geen 'verticale' enter toets wil.
Vooral omdat jezelf niet goed leest.
MacBook Air voor 949 of de nieuwe versie voor 1519. De moeite waard? Sta op het punt een van de twee te kopen.
Ik zit nu ook een beetje op die stoel

Ik hoopte eigenlijk dat een lower spec 14" MBP de plaatsvervanger zou worden voor de 13" MBP

Eigenlijk heeft de 14" Pro mijn voorkeur, omdat ik dat eigenlijk als beste laptop form-factor beschouw. Maar die is voor mijn gebruik behoorlijk overkill. (en veel te duur door die specs)

De Air heeft in mijn "wenselijkheids-index" met de M-lijn chips de instap MBP voorbij gestreeft

Zoals het ernaar uit ziet moet ik de Air maar gaan beschouwen als de spiritueel opvolger van mijn mid-2012 MBP. ( die heeft het met een SSD en geheugenupgrade naar 16 GB het tot nu toe respectabel uit weten te houden en is vlot zat voor mijn dagelijkse rondje bankhang-internet gebruik, alleen wat warm en de batterijlevensduur is niet meer wat het is geweest, ook al zegt het systeem dat de conditie nog 87% is...)

Ik had alleen graag nog een klassieke USB aansluiting gezien. Ik ben niet zo'n fan van "je moet maar mee" terwijl ik nog een aantal gedateerde toestellen hebben die prima voldoen aan mijn wensen. Maar dat is nog wel op te lossen.

Maar goed, daarvoor ben ik bij Apple aan het verkeerde adres en dat weet ik.
Deze nieuwe Air met net die paar aansluitingen extra is toch wel een vooruitgang.

Even aankijken wat de opslag en geheugen prijzen doen ...

[Reactie gewijzigd door leon0013 op 6 juni 2022 21:16]

Voor het prijsverschil heb je ook een standaard iPad en HomePod Mini, of een AirPod Max. De updates zijn nice, maar allemaal kleine updates, prestaties waren sneller in sommige scenario's, algemeen 18%. Scherm is iets helderder en meer kleuren, maar de oude air heeft al P3 kleurenweergave. Speakers zullen vast weer wat beter zijn een 1080p webcam. En het scherm zelf, 0,3" meer met een notch.
of je gebruikt je iPhone als webcam...
Ja, die notch is meer dan genoeg voor goede webcam kwaliteit.
+230 voor 16GB. Ik heb een 15” MBP gehad met 8GB en nu een 15” MBP met 16GB en eerlijk gezegd met ik weinig verschil. macOS is zo efficiënt en de opslag voor swap zo snel dat er in de praktijk weinig van merk. Uiteraard staat dit los van de zware apps die veel geheugen nodig hebben voor dagelijks gebruik.
Ik dacht ook een Air te willen. Maar ben toch blij dat ik het Pro-model met actieve koeling heb genomen zo in de zomer met hele zware taken draaiend.
Is echt de moeite waard, top ding. Zeker als je alleen binnen werkt (display brightness is niet optimaal).
Van 400 naar 500 nits is nou geen geweldige vooruitgang toch? Of bedoel je de ‘oude’ air? 8)7

[Reactie gewijzigd door JaPPa03 op 6 juni 2022 21:03]

De oude ... Dat is die lagere prijs.
De nieuwe is een No brainer ! Prima device maar alleen de prijs is fucked en wederom een binned soc bij de instapper en smartphone Ram/storage.
Kortom, het is een hele dure Air als je een beetje configuratie hebt, en net zo duur als een 14" Pro als je een verstandige configuratie kiest (16/1TB).
Ik heb een 15” MacBook Pro die ik voor het zware werk gebruik en dat gaat nog prima. De air is meer als all-round MacBook, browsen op de bank, wat code schrijven, studeren, meenemen.
Als dat zo is dan pak je de M1 air. Scheelt je snel 600 euro tegenwoordig en doen alles wat jij zegt.
De M2 Air is toch echt wel wat meer qua power en display. Die koop je niet voor kaal dik 1500 euro om de krant te lezen, te mailen en Youtube.
In de presentatie kwam de M2 helemaal niet zo veel sneller uit de bus, 18% gemiddeld en 36% in specifieke gevallen. De M1 is al een absurde soc. Display update is leuk maar niet geweldig, meer kleuren (P3 voor oude Air), 0,3" erbij en 100 nits.

[Reactie gewijzigd door JaPPa03 op 6 juni 2022 21:28]

Nou, hij oogt een stuk frisser en bij de tijd. De M1 air is prima maar qua looks 2017.
De extra donkere Midnight kleur zal gretig aftrek vinden.
De Magsafe is erg fijn en geeft je dus echt 2 vrije poorten
Scherm is wat groter idd, meer kleuren en die extra brightness is fijn, een duidelijk nadeel van de M1 air
En ja, de M2 is geen mega sprong maar toch een verschil.

Allemaal zaken die schelen en voor de liefhebber doorslaggevend kunnen zijn.
Voor de gewone allround laptop gebruiker is de M1 Air nog steeds een prima keuze en scheelt wel flink in prijs.
Dit maal wordt de nieuwe M2 Air echt FLINK in prijs verhoogd. Veel meer dan ik had verwacht.
Precies, als ze de nieuwe bijvoorbeeld 1299 hadden gemaakt en de oude eruit, dan was het een no-brainer voor me geweest.
Dat dacht ik ... Ik heb een 7 maanden oude M1 Air en bevalt me prima. Maar werd wel hebberig tijdens de presentatie !
Na de prijs online te zien (NL Apple website) was ik snel genezen.
Ik ga wel weer kijken naar een Macbook als ze eens komen met FaceID om die Notch zinvol te maken.
Dan zijn we ook ergens bij een M2+/M3 beland en wellicht een Mini-led/Oled display met 120hz ofzo.
of je gebruikt je iPhone als webcam
Hoezo ? Waar verwijs je naar ?
MB Air met M1 kost €1219.
Goedkoopste die hem op voorraad heeft is Bol.com voor 969,-
Ja, maar je moet natuurlijk wel de adviesprijzen vergelijken. Dat de nieuwe Air na verloop van tijd ook goedkoper te koop is, lijkt mij niet onlogisch.
Na verloop van tijd ja, maar als je op dit moment een MacBook wil kopen heb je daar natuurlijk niets aan.
Je moet vergelijken wat je op dit moment betaald. Als hij nu een laptop nodig heeft, waarom zou ik dan het vergelijken met de adviesprijs die niemand behalve Apple hanteert?
949,- bij jouw link (op dit moment)

Ik had mij beperkt tot de pricewatch en die gaf bol aan als niet voorradig
Ik kijk vanuit België, misschien is het dat. Hier staat 111Deals als verkoper met voorradige toestellen aan € 919.
Zou kunnen, ik kijk vanuit Zwitserland (waar ze nog goedkoper zijn :) ) en zie die hele verkoper niet in de lijst.
Jij hebt het over de 16gb vermoed ik?
Aja maar is al een tijd elders voor echt een stuk goedkoper te krijgen. (Ik kocht 16gb voor rond dat bedrag)
Koste 1129 en is sinds vandaag 1219. Heb m bij bol besteld vandaag voor 949. Coolblue had m ook een tijdje in de aanbieding voor prijs.
Bij Coolblue moet je ook kijken naar de tweedekansjes. Zitten af en toe acceptabele deals tussen.
Ja dat is zeker waar. Had een mooie Chromebook deal te pakken bij de tweede kansjes.
Ruim 500 euro meer voor 18% / 35% verbetering ...

Als hij nou 1199 had gekost dan zou ik zeker voor de nieuwe gaan, maar is hij nu zoveel meer waard? Dan kun je denk ik een wat duurdere air nemen met meer ram of opslag
Als 18% extra je uitmaakt bij zo’n relatief snelle processor, dan ben je waarschijnlijk iemand die toch al in de markt is voor een Macbook Pro. De enige reden om de nieuwe Air te kopen met dit prijsverschil (>50%) is als je heel graag het nieuwe ontwerp wil, met MagSafe en de betere webcam, of kostte wat kost een zo snel mogelijke fanless laptop.

[Reactie gewijzigd door MKoot op 6 juni 2022 21:45]

Ik heb pas ren ait gekocht 8 gig 512 opslag voor 1200.

Via amazone een dockingstation erbij en dat bevalt goed . Opladen monitor etc geen probleem

Het is even wennen maar het voelt goed aan, heel wat anders dan Windows. Het is maar net hoe je met de beperkingen omgaat of wat je als beperking ziet
Ik zou absoluut voor de M1 gaan. Tenzij je het nieuwe uiterlijk héél belangrijk vindt.
Ja dat ga ik ook doen. Komt morgen, 949 voor betaald. Design is prima want dan lijkt mn 15" MBP 2018 niet zo oud als ik switch tussen de twee gedurende de dag :P
Dit kan je nog niet goed inschatten want de storage enz is nog niet bekend. Zelf ga ik wel voor een nieuwere al is het maar zodat ik een extra vrije poort heb.
Met 16GB RAM en 512GB kom je uit op meer dan 1900 euro voor een Air, die nog steeds niet meer dan 1 externe monitor aankan. Holy smokes.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 6 juni 2022 21:58]

Waarom zou je dat willen doen? De M1/M2 Air zijn capabele machines maar zeker geen werkpaarden. Daarvoor moet je bij de Pro zijn. Voor elk probleem is er wel een oplossing. Neem dan gewoon een Ultrawide of een LG43UN700 monitor.
Moet je bij de Pro zijn... Ja omdat Apple dat wil. Menig laptop van 1000 minder kan makkelijk 2+ schermen aan, dus het is gewoon jammer.

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 8 juni 2022 10:37]

Apple gaat niet over je portemonnaie. Menig laptop hebben niet hetzelfde performance/efficiency, lange accuduur, gelikte design, zonder fan, prima gekalibreerde beeldscherm, etc. Maar waarom klagen...je kan toch gewoon een Windows laptop nemen? Je zal waarschijnlijk niet heel snel in een koffiebar kei en keihard mee aan het werk willen gaan, maar aangezien je 2 schermen wilt gebruiken, was je dat toch al niet van plan.
Maar blijkbaar alsnog niet bij de MacBook Pro 13” met de M2, want dat ‘werkpaard’ kan alsnog maar 1 extern scherm aan. Wat vreemd, zeg.
Omdat jij er geen 2 externe schermen op aan kan sluiten, is het dus geen werkpaard in jouw beleving? Laptops met wel support voor 2 externe schermen mogen in veel gevallen niet eens een werkpaard genoemd worden,

[Reactie gewijzigd door Master Chieftec op 10 juni 2022 16:14]

In het opzicht van externe schermen mag je het inderdaad geen werkpaard noemen, dat lijkt me klaar als een klontje. Toch?

Ik ben althans nog geen plausibele verklaring tegengekomen waarom het niet mogelijk is om meer dan één scherm aan te sluiten. Mij lijkt namelijk dat dit qua capaciteit van CPU en GPU echt geen enkel probleem zou moeten zijn.
Voor je gemoedsrust hoop ik dat je ooit die verklaring gaat vinden waar je naar opzoek bent.
Hij zal vast capabel genoeg zijn om 2 schermen te draaien. Maar voor wat dan, beetje surfen op de ene en YT op die andere? Spaar door voor een MacBook Pro die het wel kan en waar jij wellicht je video's en foto's mee kan bewerken. Als dat buiten je budget is hoeft je nou niet te klagen op Apple, neem dan gewoon een Windows laptop.
Ik gebruik mijn huidige MBP 13” (standaard processor, verdubbeld werkgeheugen) uit 2017 voornamelijk voor m’n werk en dat kan ik daarmee prima uitvoeren (het bouwen van websites). In clamshell-mode want ik wil gewoon twee schermen van dezelfde grootte. Een Mac mini kan (naar ik meen) wel twee schermen maar is geen optie, want deze is niet mobiel en dat is wel nodig.

Het grootste deel van de tijd werk ik als volgt: op het ene scherm de bewuste website in een aantal browsers open, op het andere scherm VS Code met de nodige extensies open. Met Local by Flywheel wordt de site gevirtualiseerd.

Prima use-case voor twee schermen, toch? En nee, ik wil niet dat kleine scherm van de MacBook zelf gebruiken als ‘tweede’ scherm. En al helemaal niet (sinds 2006) terug naar Windows.

Mij lijkt dat dat qua werkzaamheden voor de nieuwe MBP 13” niet teveel gevraagd is.
Dank voor de uitleg. Dat lijkt mij inderdaad een prima use-case om met 2 schermen te werken.
Wat dat betreft is de MBP 13" een vreemde eend in de bijt in de lineup van hun Pro laptops. Het is meer een Air dan een Pro aangezien het niet veel meer performance levert dan de Air, hooguit sustained performance vanwege de aanwezigheid van een fan, meer battery life, Touch Bar, al vind ik dat laatste niks Pro aan, het zit er toch maar op. Ik heb op Macrumors forum gelezen dat het toch eerder een technisch verhaal (vanwege 1 Thunderbolt bus) is ipv. met opzet softwarematig limiteren van 2 schermen.
In jouw geval was ik de Windows route gegaan, tenzij je erg graag met MacOS wilt werken.
Na al die jaren ben ik inderdaad wel aardig verknocht aan macOS, ook al zijn vrijwel alle apps die ik gebruik ook wel op Windows te vinden. Als het inderdaad een technische beperking van de reguliere M1 en M2 betreft, moet ik toch maar naar de duurdere Pro’s gaan kijken.
Ik dacht dat je wel kon daisy chainen voor meer displays, maar ik weet niet of die dan onafhankelijk herkend worden of dat ze gewoon een mirror van de anderen zijn.
Volgens mij was dit niet zo ‘gerumoerd’, maar het is ook geen totale verrassing.

Het lijkt wel een heel solide iteratie. De M2 MBA is hiermee *de* instapper voor iedereen die Mac overweegt.

Het is dat ik al een M1 heb, anders zou ik deze nagenoeg ongezien kopen. Alleen nog even de kleuren checken, want die zijn wat vaag, imho.

Magsafe is erg fijn, vooral omdat het je een poortje oplevert :-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 juni 2022 20:36]

Dé instapper voor 'koffiebargebruik' wordt de verder afgeprijsde M1 Air. Voor de wwdc-prijsverlaging al nieuw te koop voor € 920, dus als hij nog verder daalt wordt dat het komende jaar de beste mac-deal in jaren lijkt mij.

EDIT: Zeker nu de nieuwe M2 Air een krankzinnige € 1.519 vanaf-prijs krijgt 8)7

EDIT 2: Dit is niet ongewenst...

[Reactie gewijzigd door Dashter op 6 juni 2022 20:56]

Ja, een prijsdaling is wel good - de M1 met 16gb ram is wel vrij duur. De nieuwe M2 is vrijwel de moeite niet waard, ietsje sneller ietsje beter hier of daar maar minimaal… we zullen het wel zien als ze op de website staan maar het lijkt me niet revolutionair. Jammer! Aan de andere kant het betekend dat de huidige M1 nog lang mee kan ;-)
Nou… Die gefuseerde M1 in de 16” MBP is al zowat dubbel zo snel als de M1 in de Air en MBP 13/15” hé…? Dus van de M2 verwacht ik nóg betere prestaties en fors beter dan de M1. Maar… onthoud wel dat de M1-modellen dus al echt heel erg vloeiend en snel werken en zeker geen miskoop zijn; al helemaal niet als ze nu goedkoper worden.
Oh, ik klaag niet over de absolute prestaties van de M1 of M2 - die zijn uitstekend. Maar om de 300 euro extra te verantwoorden zou ik toch meer dan die 10-15% prestaties willen, zeker single-threaded. Vandaar dat ik voor de M1 zou gaan (wat wij in ons bedrijf ook doen - we kopen 1 M2 exemplaar omdat de baas een nerd is die em wil zien (nou ja ik ook), maar verder blijven we voorlopig M1's kopen).
Hoe langer ik erover nadenk hoe aantrekkelijker die M1 Air wordt.
Inderdaad, ik wacht al een tijdje tot de M2 Air bekendgemaakt wordt. Om zo weer een prijsverlaging van de M1 Air te hebben en dan ga ik er eindelijk eentje aanschaffen :).
Bij Apple zelf is het ding juist duurder geworden...
Het is wel een dure hobby als je er 16GB geheugen en 512SSD in wilt, dan ben je 2K kwijt.
Het zijn altijd afwegingen met dit soort dingen; je zal nooit voor een dubbeltje op de eerste rij komen. Dit is geen gaming machine, maar je 18-uur webbrowsen op een vlotte, stille (fanloze) machine is best een prestatie.

Als gewicht / grootte minder een rol speelt kan men ook een 14" MBP overwegen.
voor een dubbeltje op de eerste rij komen.
Sorry, maar 8GB is in laptops als jarenlang de 'low end' optie.

Hell, telefoons van €200 hebben al 8GB geheugen!

16GB ram is bij laptops echt niet 'de eerste rij', al jaren niet. Elke laptop boven de €1000 hoort gewoon 16 GB of meer te hebben.
[...]


Sorry, maar 8GB is in laptops als jarenlang de 'low end' optie.
16GB ram is bij laptops echt niet 'de eerste rij', al jaren niet. Elke laptop boven de €1000 hoort gewoon 16 GB of meer te hebben.
Dit is geen Intel laptop maar een M1 die veel zuiniger met haar RAM is. Qua prijs misschien wel, qua SOC niet echt nodig.
Leuk verhaal maar je koopt zoiets voor vele jaren en 8GB is anno 2022 voor ruim 1500 euro niet bepaald een goede deal. Die 8GB kan je met een nieuwer OS over 4 jaar opbreken en upgraden zoals 10 jaar geleden gaat niet.
Mijn 2016 MacBook Pro met 16GB en i7 wordt niet meer ondersteund door de aanstaande MacOS versie. Dus meer RAM wil niet altijd zeggen langere ondersteuning.
Je moet het meer zien in beperkingen. Al vaker gezien dat met nieuwe OS updates (en dat zullen er nog vele zijn voor een 2022 machine) toch altijd wat meer om power en geheugen gaan vragen.
Zagen we eerder ook en het was ook een veel gebruikte upgrade methode toen dat nog kon.
Nu kan dat technisch niet meer (niet door de reguliere tweaker) en dan loop je sneller tegen de grenzen aan.
Zo, da's mooi balen zeg. Dus m'n MBP 2015 ook niet meer. En ze zijn nogal traag met security updates backporten. Maar het zat er aan te komen gezien ze 2014 zijn gestopt te ondersteunen vorig jaar. Het is gelukkig ook vrij eenvoudig er Linux op te zetten. Enige nadeel blijft dan nog de firmware updates.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 7 juni 2022 14:47]

SOC, dus simpelweg niet upgradeable, ga je met je After Effects.
De ene gigabyte is de ander niet, anders had ik mijn NAS wel ingesteld als swapdrive. Omgekeerd: als het RAM op hetzelfde pakketje zit als de CPU, en het ook nog eens donderdssnel LPDDR4X is, dan is het een stuk sneller dan een gangbaar SODIM plakje van de lokale computerboer.
LPDDR5 zit er dit keer opgebakken!
Heb jij als hobby MacBook Airs verzamelen? ;-)

Een laptop is een gebruiksvoorwerp, is die prijs te verantwoorden door je gebruik? Zo ja, dan niet zo duur apparaat, zo niet, dan duur apparaat... Voor jou!

Daarnaast zou ik zeer zeker niet gaan voor het goedkoopste model MBA, ik zou kijken naar wat je verwacht nodig te hebben de komende vijf jaar en het daarop aanschaffen. Dan over vijf jaar de volgende aanschaffen...
Maar je hebt op M1 geen 16GB nodig, die 8GB zit in de M1 chip waardoor die veel effectiever werkt. 8GB is voor een M1 qua prestaties daardoor vergelijkbaar met een 16GB Intel machine. https://markellisreviews....book-does-it-even-matter/
En dat is het ... Ze pakken je op de upgrades want de vanaf prijs is voor velen de basis die je niet wilt.
Anno 2022 koop je geen machinemet minder dan 1TB storage, tenminste ik niet meer.
En ja, met die upgrades gaat het hard.
Storage is mijn issue nooit maar 8gb ram beperkt de levensduur wel. In ons bedrijf kopen we de 16gb/512gb variant altijd, die zal toch sen jaartje of 4-5 mee moeten kunnen. De prijs verhoging van die upgrades is inderdaad idioot… ik schrok pas toen ik de prijs zag, 1650 euro ofzo… pffft. Een mooie lenovo kost 800 euro ofzo - met 8 core amd 5000 cpu en 16gb ram. Maar die kun je alleen aan iemand geven die zelf Windows kan onderhouden - kost dus sysadmin tijd…
Kan je niet gewoon een beetje normaal doen?Ik snap het hele fanboyen/simpen maar kom op. @Bomberman71 heeft in deze gewoon volledig gelijk. Zelfs ik als volledig Apple User/ Pro gebruiker ben het volledig ermee eens dat je Anno 2022 minimale verwachtingen heb voor een apparaat. Ik was als developer echt wel geïnteresseerd in de MacBook Air om naast mijn Mac Studio te gebruiken als apparaat voor onderweg. Maar met de prijs die ik moet betalen voor een Air kan ik beter gewoon mijn 16 Inch m1 Max behouden ipv downgraden.

De Air heeft gewoon een slechte vanaf prijs voor de specs die je krijgt. Dit is gewoon een feit en upgrades zijn duur en dit is ook een feit. Betekend dat, dat het een slecht product is? Nee! Is het een duur product en wordt het flink duurder door upgrades waardoor een MacBook Pro 14 inch interessanter word? Ja!
Ja dit heeft alles wat ik op mijn m1 mis. magsafe, 500 nits mooier scherm

[Reactie gewijzigd door Twinks op 6 juni 2022 20:41]

Dit is voor het moment om weer te switchen naar Mac na 9 jaar Windows. Ben benieuwd wanneer ik de Air daadwerkelijk kan bestellen en wanneer ik hem ontvang.

De 500 euro meerprijs (marktprijs M1 vs Appleprijs M2) is wel een forse als ik er wat meer over nadenk. Na de vakantie eens kijken of dat het wel waard is of dat er toch maar een M1 komt.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 6 juni 2022 20:59]

Ben ik de enige die helemaal niks begrijpt van de 13-inch MacBook Pro met M2? Wat voegt deze laptop toe?
Ik zou dat model eerder vergelijken met met de 14 inch MacBook Pro. De 13 inch MacBook Pro kan met zijn ventilator langer hoge prestaties geven dan de MacBook Air. Mogelijk komt de M2 10 core GPU ook aardig dicht in de buurt bij de M1 Pro 14 core GPU. Als je verder niet geeft om een mooier scherm en betere speakers ben je met deze specbump 13 inch MacBook Pro een stuk goedkoper uit.
Alleen mis je met de 13” Pro wel de extra poorten die de 14” en 16” Pro hebben. En geen MagSafe, die de M2 Air wel heeft. Kan je dan niet beter voor de M2 Air kiezen dan de M2 13” Pro?

[Reactie gewijzigd door Takezo op 6 juni 2022 22:56]

Ik gaf juist als voorbeeld aan dat het qua prestaties en prijs een aantrekkelijke optie kan zijn. 13 inch Pro heeft standaard een M2 10 core GPU, voor de Air is dat een upgrade. Op andere vlakken zoals onder andere de poorten minder interessant.
De 14" MBP en 13" MBP zijn ook niet zo vergelijkbaar: https://www.apple.com/mac...ook-Pro-14,MacBook-Air-M2.

De nieuwe 13" MBP snap ik ook niet. Het scherm is kleiner en "slechter" dan dat van de MacBook Air. De webcam heeft een lagere resolutie. Twee speakers in plaats van vier. En de 13" MBP is duurder!

Het heeft geen goede plek in de line-up van Apple. Wellicht is het de touchbar die het doet?
Ik heb het echt puur over de prestaties. Met dezelfde specs, M2 10 core GPU, is de Macbook Air ietsje duurder.
En ik begrijp dat de M2 GPU iets meer stroom verbruikt, mogelijk is het verschil in prestaties zonder fan en met fan groter dan bij de M1.

Ik denk dat het voor een specifieke groep gebruikers een goede keus kan zijn. En er zijn inderdaad mensen die dit model gaan kopen vanwege de Touchbar.
Iets veel maar dat was al zo. Meer instap voor wie langere batterij levensduur belangrijker vond dan gewicht en/of vaak video rendering doet, dan maakt de actieve koeling (een beetje) uit.
Ik snap niet wat er zo pro aan is. Als Apple de 13 inch laptop 'MacBook' zou noemen dan zou de line-up duidelijker zijn. De lichte Air, een 13 inch laptop voor wie iets meer power/batterij wil en pro voor de pro's.

Er zal vast een markt voor zijn. Of Apple houdt de 13 inch pro in het midden zodat mensen eerder de Air of de 14 inch Pro kopen. Voor iets minder geld heb je een nieuw design, beter scherm en webcam. Voor iets meer heb je een veel beter scherm en prestaties.
De grote vraag is of het nu mogelijk is om meer dan 1 extern beeldscherm aan te sluiten…
Helaas is dat nog steeds niet het geval
Waarom is dat? Vanwege de poorten?
Upselling, want het is softwarematig beperkt
Geen idee. Schijnbaar is de ondersteuning voor meerdere schermen een “pro” feature.
Van de Apple website:
Simultaneously supports full native resolution on the built-in display at 1 billion colors and:
One external display with up to 6K resolution at 60Hz
Gelukkig kosten die dingen ook niets dus kan je verwachten dat sommige dingen gewoon niet helemaal lekker werken.
1520 euro? Kan je net zo goed een Pro kopen
Klopt !!

Met 16GB/1TB zit je gewoon op 2315 euro ...
En dat is in mijn ogen wat je moet hebben aan upgrades want wat heb je aan al die snelheid, cores, etc met een binned 8/8 core soc, 256GB storage en slechts 8GB aan Ram.
Nee?

Je kan 16/512 krijgen voor 100 200 euro meer
Bekijk de Apple winkel eens goed ...

Voor 200 euro zit je met 16/256 !! En een binned Soc (8/8 core)
Wil je 16/512 zit je op een kleine 2000 euro met de binned Soc.
Met de 8/10 soc ben je nog duurder uit.
Wat bedoel je met ‘binned soc ‘?
In het productie proces van soc's zijn niet alle soc's op de wafer van dezelfde kwaliteit.
Sommigen halen gewoon niet alle tests en zijn dus B kwaliteit. Ze maken van die groep dan cores onklaar zodat hij wel 100% werkt op de overige cores. Op die manier haal je meer rendement (financieel) uit een wafer.
In dit geval mis je dan 2 van de 10 GPU cores.
De 8/8 socs zijn dus B kwaliteit soc's die niet de resultaten zullen waarmaken zoals in de presentatie zijn aangegeven. En als je dus de duurdere versie koopt dan heb je wel de 8/10 soc.

Is vrij normaal, en gebeurd vaker. Ook bij de Recente Macbook pro's was dat zo.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 6 juni 2022 21:46]

Aha, thanks. Heeft de huidige M1 Air dat ook? Ik begrijp van gebruikers dat die prima snel is.
Ja, de M1 Air had dat ook. De 512GB storage (duurdere) versie had dan in 1x 8/8 cores ipv 8/7
Je kan apple producten ook op andere webwinkels kopen
Kan zeker maar voor prijs facts kijk ik altijd bij Apple.
Nergens anders kan je zo duidelijk de specs zien, de upgrades, de verschillen en wat het je kost.
Dat heeft Apple als geen ander voor elkaar, top klasse website !
Wel een MacBook Pro met een 13 inch scherm maar geen Air met een 15/16 inch.
Mijns inziens een gemiste kans.
Veel mensen hebben wel behoefte aan scherm-real-estate maar zonder de beefy specs van een pro.
Eens, of op zijn minst 14-inch. Maar in ieder geval 0,3 inch erbij ;)
Ja en geen MacBook met 12” scherm en <1kg gewicht… jammer.
die notch is echt bijzonder lelijk en apple kan mij nooit overtuigen dat hij niet kleiner kon..
Dan zet je het scherm eromheen uit. Het is simpelweg een extra halve centimeter en 64 pixels ofzo - kost je dus niets tov het vorige model.

Ik snap wat je bedoeld hoor, van mij hoeft het ook niet perse… maar het is geen nadeel.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 6 juni 2022 21:33]

Of de notch mooi is, blijft smaak. Echter zit het ding precies op de plek waar je je vinger plaatst als je je laptop opent. Zo krijg je elke keer mooie vlekken op je webcam. Ik ben enorm blij met m'n 14" MBP, maar dit is wel een nadeel.

(Normaliter zitten de webcams een heel klein beetje naar achter in het scherm waardoor je ze niet snel aanraakt).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee