Heeft de 256GB-versie van de M2-MacBook Pro een tragere ssd?

Ophef in Apple-land, de 256GB-versie van de nieuwe MacBook Pro met M2-processor en Touch Bar zou een veel tragere ssd hebben dan de duurdere varianten met meer opslag. Klopt dat ook? Deels wel, maar er zijn nuances aan te brengen in de claims.

Apple had reviewers over de hele wereld 1TB-modellen van de MacBook Pro met M2-processor gestuurd, dus in de reviews die na het verstrijken van het embargo verschenen, kwam dit niet aan het licht. Youtubers Max Tech en Created Tech hebben er video's over gemaakt en onder meer MacRumors en The Verge schreven erover.

Het komt hierop neer: het gaat om een enkele flashchip van 256GB in plaats van twee 128GB-modules, zoals in de voorganger van deze laptop, de MacBook Pro met M1-soc uit 2020. Daardoor gaat de snelheid grofweg door de helft, zo wordt geclaimd. De youtubers haalden de laptop uit elkaar om dat te zien, en de resultaten komen uit de BlackMagic Disk Test-benchmark. De verklaring klinkt logisch: ssd's halen hun snelheid door het parallel kunnen lezen en schrijven naar verschillende nandchips en hoe meer chips er zijn, hoe sneller het kan gaan natuurlijk.

Gelukkig hadden we een kans om dit nieuws te checken. In ons testlab liggen momenteel twee exemplaren van de nieuwe laptop: een met een 256GB-ssd en de andere met een 1TB-ssd. En dus gingen we aan de slag met testen. We hebben vorige week een review van de laptop gepubliceerd.

Apple MacBook Pro M2
Apple MacBook Pro M2

Het begin: de Black Magic-test

Net als de youtubers beginnen we met de basale test van Black Magic. De Disk Speed Test is vrij basaal, maar heeft een aantrekkelijke interface en ziet er daardoor serieus uit. Wel is hij helemaal gericht op videobewerking. Op onze laptops zien we dezelfde resultaten als de youtubers.

Daarbij valt op dat de lees- en schrijfsnelheden bij de 1TB-versie zo'n 80 procent hoger uitvallen dan bij de 256GB-variant. Dit is een behoorlijk verschil. Nu gebeurt het vaker dat ssd's met verschillende capaciteit verschillende prestaties hebben, zoals in de BBG te zien is. Dit verschil is echter behoorlijk, zelfs als je dat in aanmerking neemt: niet uitzonderlijk, maar wel opvallend. Daarom zijn we verder gaan testen. We hebben standaard geen ssd-tests voor MacBooks met Apples eigen socs, maar we hebben wel een aantal tests gevonden die een beeld geven van hoe de prestaties zijn.

De andere tests

Om te beginnen een voor ons bekende benchmark. ATTO maakt zijn benchmark ook voor andere besturingssystemen en kennen we als een benchmark waar nuttige resultaten uit komen. Op deze laptops gebeurt echter iets raars; de leessnelheden liggen volgens de test veel hoger dan volgens de gebruikte PCIe-standaard, PCIe 3.0, mogelijk is. Hij kwam uit rond 20GB/s, terwijl hij een fractie daarvan zou kunnen. Daarom hebben we de resultaten van de gemeten snelheid weggegooid.

Als we kijken naar het aantal iops, zien we weinig verschil tussen de 256GB-versie en de 1TB-variant. Er zijn verschillen, maar die zijn relatief beperkt en laten zich prima verklaren door het verschil in ssd's dat vaak optreedt door een verschil in capaciteit. Om de test zwaarder te maken, hebben we ook nog de queue depth van de test opgehoogd van 1 naar 16.

Daar blijkt de bottleneck te zitten. Met een hogere queue depth, het aantal verzoeken om data te lezen of te schrijven in de rij, zien we ineens wel grote verschillen in het aantal acties per seconde dat de ssd kan verstouwen. Met schrijven zien we dan weer heel weinig verschil. Met lezen komt de 1TB-variant 60 procent hoger uit. Dat verschil is kleiner dan bij Black Magic en bij het schrijven zien we nog steeds geen verschil, wat er bij Black Magic wel is. De reden voor het verschil is vermoedelijk dat de controller in de M2-soc met meer dan één nandchip beter kan omgaan met de queue depth doordat er meer flashchips tot zijn beschikking staan.

We hebben nog een manier om dat te proberen. AmorphousDiskMark is ogenschijnlijk een kloon van CrystalDiskMark voor Windows; het heeft dezelfde interface. Wat belangrijker is: het meet ook met verschillende queue depths: 1 en 8.

Ook bij Amorphous is er verschil te zien tussen de diverse varianten van de MacBook Pro. Bij een queue depth van 8 is het verschil het grootst met 82 procent. Bij deze test, die vermoedelijk op een andere manier zwaarder is dan met de queue depth, zien we nog altijd een aanzienlijk verschil van rond 66 procent in diverse tests. Alleen bij random lezen met een queue depth van 1 zien we geen verschil.

Bij schrijven zien we dezelfde soort verschillen. Alleen bij random schrijven zijn de verschillen een stuk kleiner, maar bij sequentieel zit je bij de 1TB-versie tegen haast een verdubbeling aan te kijken. Tot slot hebben we nog DiskMark, een lichtere test.

Hier zit wel enig verschil tussen beide ssd's, maar ook dat blijft relatief binnen de perken. De 1TB-versie is iets sneller, maar het gaat om enkele procenten. Het is wel significant, maar niet opzienbarend. DiskMark heeft geen opties voor een queue; het probeert alleen bestanden te schrijven en te lezen.

Tot slot

De Black Magic-benchmark laat een groot verschil zien tussen de 256GB- en de 1TB-variant van de MacBook Pro met M2-soc, maar de andere benchmarks die we hebben gedaan, geven een veel genuanceerder beeld van de prestaties van de ssd in de nieuwe MacBook Pro.

De benchmarks van ATTO wijzen erop dat er alleen een verschil ontstaat als er wat acties in de rij staan om uitgevoerd te worden. Met een korte queue depth zijn de ssd's bij benadering even snel. Bij een langere queue depth - hij maximeerde op 16, want 32 kon de laptop niet aan volgens de benchmark - was er wel een significant verschil.

Black Magic zegt niet met welke queue depth de benchmark werkt, maar omdat Black Magic gericht is op videobewerking, is dat vermoedelijk relatief hoog; videobewerking is een veeleisende actie. Daarmee lijkt het erop dat je vooral bij zware toepassingen tegen de tragere prestaties van de ssd kunt oplopen. Bij de keuze voor de hoeveelheid opslag kies je dus niet alleen de capaciteit, maar ook voor een deel de snelheid van de ssd in je MacBook Pro. En omdat je die niet achteraf kunt upgraden, kun je daar beter niet te veel op bezuinigen als je je laptop voor opslagintensieve taken gaat gebruiken.

Apple MacBook Pro M2
Apple MacBook Pro M2

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-06-2022 • 14:05

25

Reacties (25)

25
24
15
2
0
4
Wijzig sortering
Dit euvel speelt toch gewoon bij alle ssd's?
Ik kan mij de reviews van vroeger herrineren waar steevast de 256gb veel mindere prestaties hadden dan de grotere boers van dezelfde serie.
Inderdaad precies dit. Door minder geheugen chips te gebruiken bij een lagere capaciteit kan je er ook minder tegelijk aanspreken en is je snelheid dus minder.
Terechte opmerking, al had het prima in het systeemontwerp kunnen zitten dat er per definitie altijd twee chips nodig zijn voor opslag. Altijd via twee kanalen, waardoor je op 128gb *2 zou komen.
Het feit dat dat niet is gebeurd stoort veel mensen. Je denkt minder opslag te kopen, maar feitelijk koop je ook minder performance. Dit komt bij specifieke handelingen naar boven, maar is zeer waarschijnlijk niet verwacht - we noemen het dan ook consumentenmisleiding.
Offtopic en ik ken er niet genoeg van, maar hoe zit het dan met elektrische auto's ?
Ik bedoel als fabrikanten met 2 soort types accu werken, beide met evenveel capaciteit, enkel is de samenstelling anders.
En dit zou verschil geven. Bv. bij kouder weer od.

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 23 juli 2024 19:56]

Tja, dit gebeurt al. Je mag dan als consument klagen. Ik heb bijvoorbeeld als 'hardcore tweaker' in het verleden heel bewust serienummers uitgevraagd bij Dell en op verpakkingen van Philips TV's gezocht om er zeker van te zijn dat ik een specifiek IPS scherm kreeg (van LG).
Soms worden er in de eerste productierondes ook hogere kwaliteit onderdelen gebruikt (Een v1, Mk I etc.) en bij een verkoopsucces (en vanwege de lovende reviews) vrolijk bij de tweede ronde inferieure onderdelen er in gezet. Dit is, mits het bekend gemaakt is en/of het te vinden is op de verpakking (welke code etc.) toegestaan, maar wanneer er met bijvoorbeeld eenzelfde EAN code gewerkt wordt en geadverteerd met 'oude' specs die niet meer kloppen, dan sta je sinds enkele jaren in je recht.
De vraag is wat je er voor terugkrijgt: hooguit de aanschafwaarde en een klein deukje mocht het publiek bekend worden. Het gaat mij er voornamelijk om dat dit soort praktijken niet voorkomen.
Maak gewoon een goed product en loop de kantjes er niet vanaf.
Lenovo flikte dat 10 jaar geleden ook een keer - ik werkte voor een grote automatiseerder in Nederland. Heel het bedrijf moest nieuwe laptops; de instapper had op papier OK config, maar bleek in de pipeline en het cachegeheugen zwaar ondermaats te presteren. Zo erg, dat een reguliere presentatie niet toonbaar was bij klanten in die basisconfiguratie. Het is maar waarop je (als IT boer) op wilt besparen....
Het gaat erom dat het instap model M2 MacBook Pro met 256GB SSD dus aanmerkelijk (tot 50%) trager is dan het model dat hij opvolgt, de M1 MacBook Pro met eveneens 256GB SSD (met wel twee chips). Voor de M1 MacBook Air geldt hetzelfde. Omdat het instap model ook maar 8GB ram heeft (dus regelmatig swap gebruik), blijkt dit ook voor significante performance verschillen te zorgen bij draaien van achtergrondtaken icm video of foto export (zie div YT video’s). Hierdoor is de goedkopere oudere M1 MBP 13” in sommige real world taken sneller dan de M2 opvolger. Sterker nog waarschijnlijk is zelfs de M1 Air sneller dan de M2 MBP in deze scenario’s, toch een laptop die ~550-600 euro goedkoper is.
Nou, ik ben benieuwd of Apple dit als disclaimer gaat vermelden.

Ik vind het nogal wat, dat er toch behoorlijke verschillen in performance zitten, wat je niet verwacht. Je maakt n.l. de keuze voor meer of minder opslag, niet ook voor meer of minder performance.
Anoniem: 138647 @freggel28 juni 2022 16:16
Waarom zouden ze? Das "kleine" SSD's duidelijk langzamer zijn als de grotere varianten uit de zelfde reeks is (bijna) altijd al zo geweest. Nix speciaals. Dit artikel maakt wel een hoop poehaa om niks. Iemand die toepassingen gebruikt die SSD's echt naar hun limit pushen, hebben meestal behoefte aan meer opslag. Kortom, voor hun bestaat dat probleem niet.
Typisch geval van problemen oplossen die niet bestaan. Anders gezegd: huilen om nix.

Ik snap overigens niet waarom dit een Plus artikel is. Maar goed, ik snap de bedrijfs-strategie van Tweakers sowieso niet de laatste tijd. Als één van de oer-bezoekers (since the early days) heb ik steeds vaker "huh? momenten". Maar goed, dat is een andere discussie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 23 juli 2024 19:56]

Waarom zouden ze? Das "kleine" SSD's duidelijk langzamer zijn als de grotere varianten uit de zelfde reeks is (bijna) altijd al zo geweest.
En daarom moeten ze het maar niet vermelden? Een stoptrein is ook trager dan een intercity, maar tóch vermeldt NS op veel intercitystations op de vertrekdisplays op de perrons dat de intercity sneller op de eindbestemming is. Niet verplicht, maar wel zo netjes, en dat zou voor Apple of welke andere computerfabrikant dan ook gelden.
Belangrijker nog naar mijn inzien is dat dit een verandering is - de sad van de M1 variant is dus niet langzamer. Dus ja dan zou je wel verwachten dat ze het melden.
Jullie zien het denk ik verkeerd.
Ik zie het zo: de upgrades van Apple naar 1 TB zijn loeiduur maar daar krijg je dan wel een pro super extreme ultimate snelle SSD voor terug. Logisch toch.
"you're seeing it wrong" :+

Maar ik blijf het niet terecht vinden. Voor die meerprijs (460 euro!!!) heb je meer dan 3TB aan de beste NVMe SSD die je momenteel kan krijgen, de Samsung 980 Pro:

pricewatch: Samsung 980 Pro (zonder heatsink) 2TB

Het is echt gruwelijk duur bij Apple.
Ik lees jouw reactie als "De upgrade van een Fiat 500 naar een Ferrari is loeiduur, maar daar krijg je dan wel een pro super extreme ultimate snelle auto voor terug".

Je moet dus meer betalen om iets snellers, maar niet per se beters te krijgen, want dat laatste is afhankelijk van je doeleinde (use case).
Mijn 2021 16" MBP M1 Pro doet 5837 Mb/s read en 5354 Mb/s Write. Ik denk dat de duurdere modellen gewoon betere NVME's krijgen. Opzicht vrij logisch als je het mij vraagt.
Het probleem is voornamelijk dat de voorganger 256GB had met 2 x 128GB latjes en daardoor sneller was.
Ook had Apple enkel 1TB exemplaren beschikbaar gesteld voor reviewers en die gingen natuurlijk wel snel.
Naïeve koper had dan kunnen denken dat deze ook snel was (zo snel als 1TB, of als vorige generatie)
Het komt hierop neer: het gaat om een enkele flashchip van 256GB in plaats van twee 128GB-modules, zoals in de voorganger van deze laptop, de MacBook Pro met M1-soc uit 2020.
Jammer dat jullie dan de M1-Macbooks niet hebben meegenomen in deze test.
Complimenten voor het onderzoek!

Queue depth was voor mij iets totaal nieuws, wat me nog opvalt;
- het is niet zo dat bij een hogere queue depth de performance van de 256GB achteruit gaat, maar de 1TB gaat sneller vooruit
- ik mis - los van video edits - de use case: bij elke activiteiten loop je tegen een hoge queue depth aan
- zal de queue depth afhankelijk zijn van het aantal chips (dat gelijk kan schrijven) of van de chip (die de verzoeken moet verwerken en toedelen aan chips
- is het bekend om Apple verschillende 256GB en verschillende 1TB SSD leveranciers heeft (maw zou je nog een "2*128GB" SSD kunnen treffen?)?
Waarom zit er geen vergelijk met voorgaande modellen m1 modellen bij? het is algemeen bekend dat SSDs met kleinere opslag minder capaciteit heeft.
Nu gebeurt het vaker dat ssd's met verschillende capaciteit verschillende prestaties hebben, zoals in de BBG te zien is. Dit verschil is echter behoorlijk, zelfs als je dat in aanmerking neemt: niet uitzonderlijk, maar wel opvallend.
Geen toegevoegde waarde als Plus artikel, sterker nog het lijkt wel een flamewar......

[Reactie gewijzigd door Rumpelstiltskin op 23 juli 2024 19:56]

M2 had op zijn minst een ssd van gelijke snelheid moeten hebben als de M1. Dat lukt andere fabrikanten doorgaans ook, dus waarom Apple niet? Volledig off-topic: dit stond twee dagen geleden al op macrumors met video’s van verschillende vergelijkende tests. Waarom dit een plus artikel is is me dus een raadsel.
Dit is tegenwoordig een Plus-artikel? Ok...

En de conclusie is dat je "beter niet te veel kunt bezuinigen".
Apple moet er op z'n minst transparant over zijn dat de 256GB M2 laptops langzamere SSD'S hebben!
Dit is tegenwoordig een Plus-artikel? Ok...
Het is ook wel opvallend dat er vandaag 3 plus artikelen zijn (1/5 van het totaal aantal artikelen). Is de strategie aangepast naar meer plus artikelen? Of is het gewoon toeval?

Edit: Met het Wiv artikel zijn er nu 4 plus artikelen zelfs :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 19:56]

gelukkig op het einde van de maand (voor de mensen die nog gratis over hadden)
Had hier persoonlijk iets meer diepgang verwacht voor een plusartikel. Insteken zoals vergelijken met andere laptops in dezelfde prijsclasse, eerdere laptops of dieper op de prestatievreschillen in gaan, zouden daar voorbeelden van zijn.
Plus artikel een dag na eenzelfde artikel op ArsTechnica.
Nu ja, Tweakers heeft (zelf?) wel grafiekjes getoverd.
Blij dat ik niet betaal voor Plus, want het lijkt niet veel waard: afgeschreven artikels, korte blogposts zonder diepgaand onderzoek, ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.