'Jedi: Fallen Order 2 komt in 2023 uit en alleen op Windows en nieuwe consoles'

Volgens Venturebeat-journalist Jeff Grubb komt het vervolg op Star Wars: Jedi Fallen Order definitief niet dit jaar uit, maar volgend jaar. Dat was nog onzeker. Het besluit gaat gepaard met de beslissing om de game niet voor de Xbox One en PS4 uit te brengen.

Dat meldt de doorgaans goed ingelichte VentureBeat-gamejournalist Jeff Grubb, in zijn eigen Grubbsnax-podcast. Een reden voor het besluit vermeldt hij er niet bij. Wel meldde Bloomberg-gamejournalist Jason Schreier ten tijde van de originele aankondiging van Fallen Order 2 dat die bekendmaking 'belangrijk was voor het aantrekken van personeel' voor de studio's, iets dat 'nu bijzonder belangrijk is, met de Great Resignation gaande'. Wellicht dat dat bij deze beslissing de bepalende factor was, maar dat is niet zeker.

Grubb verwacht dat wachten met de release tot 2023 ervoor zorgt dat genoeg gamers de nieuwe generatie consoles in huis heeft dat het acceptabeler is om de vorige generatie consoles niet van deze game te voorzien. Door de aanhoudende chiptekorten zijn de PS5 en Xbox Series slecht leverbaar en daardoor kunnen ze ook extra duur zijn.

De journalist meldt tot slot dat de gamemakers het 'Fallen Order'-gedeelte van de titel zullen laten vallen. Daarnaast verwacht hij dat er beelden van de game getoond zullen worden tijdens het Star Wars Celebration-evenement dat eind mei plaatsvindt.

De studio achter Star Wars Jedi: Fallen Order is Respawn Entertainment, ook bekend van Titanfall en Apex Legends. Naast een nieuwe Fallen Order werkt de studio tegelijkertijd aan een first-person shooter en strategiespel, die zich beide ook in het Star Wars-universum afspelen. Die twee zijn volgens Schreier minder vergevorderd in hun ontwikkeling. Electronic Arts is eigenaar van Respawn Entertainment en de uitgever van Respawns games.

Terugkijken: de review van Star Wars Jedi: Fallen Order (2019), onderdeel van een geschreven review

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-04-2022 • 12:38

79 Linkedin

Reacties (79)

79
78
22
0
0
41
Wijzig sortering
Grappig hoe smaken kunnen verschillen. Ik vond het vrij doorsnee.
Smaken verschillen gelukkig, maar ik vond de wereld die men gecreëerd had erg leuk en ook goed terecht doen aan het Star Wars Universum.

Uiteraard me keurig mee vermaakt en daar gaat het tenslotte bij een spel om. Dat je terug komt, plezier hebt , gefrustreerd bent als het niet lukt, Euforisch als iets wel lukt... heb het zelf voor 20 euro op Disc toendertijd nieuw gekocht.

Zo wie zo vindt ik het knap hoe men een wereld kan creëren die er goed uit ziet waarvan je denkt dat zou zo kunnen bestaan of het nu star wars is of een ander universum... respect.
Het was extreem 'cookie cutter' imo. Maar daardoor niet slecht. Gewoon een goede game maar eigenlijk was er nooit een speciaal moment.
Nog gekker, ik vond het waardeloos.
In het begin vond ik het ook waardeloos. Na 1 jaar ofzo nog eens geprobeerd en loved it😁. Ga ook zeker deel 2 halen dan wel wachten tot hij in GamePass komt.
Prima toch! Altijd gek dat je gedownvote wordt omdat je een andere mening hebt.
Je kan het ook omdraaien: Welke games vond jij dan wel goed ?
Of ben je bang dat jouw voorkeur wordt geroast op het Internet.

Zelf vond ik Jedi Fallen Order dan weer wel goed, net als zoveel anderen aangezien er een deel 2 uitkomt.
Heb het zowel op de PC (Codex) als op de PS4 Pro (Duplex) en heb het op beide platformen grijs gespeeld.
Aangezien ik (nog) geen PS5 heb zal ik het op de PC moeten spelen.
Ik vond Witcher 3 bv waardeloos. Maar JFO bv wel leuk... Maar dat koste ook een 2de keer de eerste keer kon ik er ook niet inkomen. Soms kom je gewoon niet in de game en zijn er andere games die meer je interesse hebben en daarna vergeet je ze. En blijven ze in je geheugen als waardeloos.
Waarom zou ik mijzelf moeten verdedigen door titels op te noemen die ik leuk vind?

En wat iemand anders daarvan vind interesseert mij geen fluit. Ieder zijn spel, ik vond het niks. Kan toch?
Als een game, mee eens. De game deed niks speciaals en was gewoon een solide 5 of 6 uit 10 die je snel weer zou vergeten. Maar als een Star Wars fan denk ik dat de game erg waard was om te spelen en ik zou de game aan iedere Star Wars fan aanraden. Maar er ligt meer dan genoeg ruimte om de game te verbeteren.
Spel was bijna perfect, ik zou bij dit soort spellen alleen graag de optie hebben om een eigen character te maken. Cal had nou niet echt zo veel persoonlijkheid dat het per se een pre-made character moest zijn. Voice lines kunnen ze per geslacht/stemoptie doen.

Natuurlijk kan je andere character spelen dmv mods, maar dan zit je alsnog vast aan wat de mod-maker heeft gekozen.

Dat en 2 lightsabers kunnen gebruiken. Helaas zaten die in deel 1 alleen in de vorm van een specifieke move in het spel. Vreemd dat ze wel double-bladed hadden maar niet 2x1.
Weet niet. Is toch anders als iemand een naam heeft en dat dat terugkomt in gesprekken. Als dat niet zo is gaat je op gegeven moment inde voice dialogs merken dat zinnen het uitspreken van de naam van een persoon vermijden, wat wat onnatuurlijk is in bepaalde gesprekken en daardoor minder immersive.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 30 april 2022 13:26]

Anoniem: 486069
@PjotterP30 april 2022 13:52
Je kan natuurlijk prima een character customizer hebben met een standaard naam
Zie mass effect serie inderdaad.

Commander Shepard Kent vele gezichten :)
Al denk ik dat de meeste het origineel gebruikte.. En ik vond bij Mass Effect dat de gemaakte gezichten er slechter uit zagen dan het origineel.
Ik heb direct een poging gedaan om iets te creëeren wat in de buurt komt van mijn eigen looks. Prima gelukt en zag we prima uit. Niet slechter dan de default iig.
Bij de remaster of orginele versie?
Dan kunnen ze de achternaam gebruiken zoals in Mass Effect of Dragon Age, en bijnaam zoals in Cyberpunk ("V") of een titel zoals in de Elder Scrolls games.
Moest ook al aan mass effect denken... In deel 3 grappen ze er op een gegeven moment zelfs over, dat Shepard nooit bij de voornaam aangesproken wordt.
Maar ik moet ook zeggen dat het nut van zelf een naam geven aan het karakter dan ook wel een beetje weg is. Ik vul in mass effect bij het starten een naam in maar vervolgens komt die naam nooit meer terug. Wat heb je er dan aan?
Een keertje intern grinniken hier en daar als je gevat genoeg bent geweest met je voornaam
Of ze doen het zoals in fallout 4 of de f1 games. Daar hebben ze een hele lijst van namen die zijn ingesproken en heb je aardig wat keuze.
In Guild Wars 2 wordt de hoofdpersoon gewoon Commander genoemd.
Man/vrouw/ras is niet relevant daar ;).
Ja, dat is dus heel onpersoonlijk. Had niet gepast bij fallen order
Ik ken dat spel zelf niet.
Voor mij maakt het persoonlijk niet uit eerlijk gezegd.
Ben gewoon een simpele gamer ;).
Ze hebben gewoon een acteur gebruikt. M.i. werkte de invulling door Cameron Monaghan wel aardig, ondanks dat ik hem als een karakter in een serie kende die ik keek. We hebben hiermee ook kans om hem daadwerkelijk in het Star Wars-universum terug te zien. Ik zie een vast karakter juist liever dan een zelf gemaakt karakter, omdat het dan iedereen zou kunnen zijn.

2 Light sabers gebruiken is op zich wel een aardig idee, maar dit vergt een aanpassing qua verhaalvertelling (een kyberkristal is iets bijzonders in de game) en de aanpassing die dit vergt qua vecht-mechanics zal ook de nodige investering vergen.
Een Kyber crystal is in de hele Star Wars lore bijzonder, maar daar zijn ook zat Lightsaber gebruikers die er meerdere hebben.

Zowel in de oude canon als die van de nieuwe films.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 30 april 2022 19:53]

Ja, maar ook een 'beginnende' jedi? Ik bedoel, in de game zaten op zich al wat dubbele lightsaber moves als onderdeel van de combinatie met de dual saber, maar Cal Kestis is naar mijn idee nog niet een badass lightsaber wielder die met twee lightsabers vecht.
Ahsoka Tano had er 2 toen ze nog relatief jong was. Plus we hoeven geen beginnende Jedi te zijn. Cal was er ook geen, hij had zichzelf alleen grotendeels afgesloten van de Force.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 1 mei 2022 16:04]

Cal was er wel degelijk een. Hij kon zijn collega redden bij de scheepsverwerking en hij droeg ook zijn saber bij zich. Daarmee viel hij ook die second sister aan in het begin.

Ahsoka had er inderdaad twee. Een korte en een lange, maar ook later pas (toegegeven, moest ik opzoeken), en ze heeft natuurlijk een meer ideale opleiding doorlopen in de omgeving van een paar van de meest doorgewinterde jedi meesters totdat ze afstand nam vs Cal die echt nog in opleiding was. Maar goed, hij verslaat ook meerdere van de second sisters en iemand als Taron Malicos, dus op zich moet het kunnen. Vind het alleen wel wat hebben dat Kestis meer 'puur' is en zie liever meer gecompliceerde en snellere moves met een single saber aangevuld met wat extra dubbele moves als hij een dual saber gebruikt.
Cal had er wel degelijk een. Hij kon zijn collega redden bij de scheepsverwerking en hij droeg ook zijn saber bij zich. Daarmee viel hij ook die second sister aan in het begin.
Ik snap niet wat dit betekent. Je bent het met mij oneens over iets waar ik niks over heb gezegd?
Doelde op dat Cal geen Jedi was. Maar klopt niet. Hij was we wel een, maar geen knight. Anyway, door de game heen wordt hij (weer) volledig en is hij op niveau.
Ze hebben gewoon een acteur gebruikt. M.i. werkte de invulling door Cameron Monaghan wel aardig, ondanks dat ik hem als een karakter in een serie kende die ik keek.
Dat haalde mij soms wel wat uit de ervaring overigens, ik zag steeds Ian uit Shameless (US).
Wat mij betreft mogen ze er daarom best een vast karakter van maken maar dan wel gewoon een niet bestaand iemand.
Haha, zelfde hier dus. Dat was de serie die ik keek. Maar uiteindelijk werd het tijdens het spelen gewoon Cal Kestis voor mij. Voordeel van een echte acteur is dat hij wellicht zijn gezicht kan laten zien/horen in een van de Star Wars-franchises.
Had ik ook maar ik zag steeds de Joker uit Gotham
Eens deel 1 was erg goed. Wat mij betreft ook goede keuze alleen next gen. Hopelijk in 2023 heeft iedereen die dat wil inmiddels kunnen upgraden.

Dan nog hopen dat het vervolg de juiste aandacht krijgt, zo lijkt het wel. Want daar staat EA niet echt bekend om; goede vervolgen. Maar wie weet met de constructie zoals hij nu is, "alleen" eigenaar....
Ik geloof dat Respawn wel redelijk zijn eigen ding mag doen.
Single Player van Titanfall 2 was ook zo'n parel, maar moet eerlijk zijn dat ik Titanfall 1 multiplayer ruim beter vond en is eigenlijk alleen bij mij van de troon gestoten door Overwatch.
Titanfall 2 met het glijden in plaats van over de muren rennen (parcour) valt me echt heel erg tegen.

Met Jedi Fallen order ook ontzettend vermaakt. Erg leuk spel en in mijn ogen best wel een goed verhaal.
Jep. Ze konden een eigen keus maken voor de engine, en ook zagen we geen lootboxen. Al kan ik het me voorstellen dat we deze in het tweede deel wel gaan zien, met misschien iets interessantere uiterlijke customization opties ipv een andere kleur poncho die verder precies hetzelfde is, incl. de vlekken.
Zeker waar. Eerste wat ik uitgeschakeld had waren die lompe poncho's. Vond het helemaal niets. Dus dan blijft er maar weinig keuze over.
Denk dat je ergens een grens moet trekken qua generatie consoles, vind al wel dat erg veel titels nog cross gen zijn, uiteraard vast omdat de meerderheid nog geen nieuwe gen console kan bemachtigen en daardoor een game veel verkoop en aandacht mist.
Gezien hoe lang het duurt om een AAA game te maken lijkt het me niet dat de tekorten in de planning zijn meegenomen. Denk dat men vooral even wou zien hoe het met de verkopen zat. Achteraf gezien zijn de consoles enorm goed ontvangen, maar een paar jaar geleden ging de vraag nog rond hoe relevant consoles nog waren.

Maar als consument is het wel jammer inderdaad. Zitten nu al bijna twee jaar op nieuwe hardware en nog geen games die echt indruk maken. En ontwikkelen voor tig console variaties kwam de kwaliteit niet ten goede de afgelopen tijd.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 april 2022 12:54]

Ik denk zelf dat consoles nog heel erg lang relevant blijven, veel mensen houden bijvoorbeeld van gamen maar hebben een laptop i.p.v. een PC, dan is een console toch wel een heel relaxte en prijs gunstige oplossing (in vergelijking tot een PC) oplossing.
Dat denk ik ook, maar de vorige generatie was wel een beetje matig. Er was in het begin weinig enthusiasme voor de XB1 en PS4. Ze waren erg duur en konden niet opboksen tegen de PC's van die tijd. Ook Nintendo deed het slecht in die periode omdat hun doelgroep massaal uitweek naar mobiele games.
Dat ze nu hardware hebben waar mensen wel warm voor lopen was niet vanzelfsprekend.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 april 2022 13:03]

Ps4 was bij launch 399 dollar/euro. Heel duur was die dus niet, de ps3 was duur (499 en 599 dollar/euro). De vorige generatie waren er veel meer consoles geleverd dan die generatie daarvoor.
Vergeleken met een PC wel. €70 voor games begon de standaard te worden, en €400 voor een console met brakke AMD laptopprocessor was ook niet ideaal. Je betaalde misschien €600 voor een vergelijkbare PC.
Dat terwijl je nu ruim het dubbele zou betalen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 mei 2022 14:26]

70 voor games begon de standaard te worden
Is toch al 20 jaar de standaard?
Hookedontech


Hieruit blijkt dat de switch zelfs heer en meester is geweest over de ps4 "tijdelijk".
VGchartz
De Switch inderdaad. De Wii U was een flop.
Zin in! Fijn dat de kiezen voor next gen!
Anoniem: 562971
@G_Dragon30 april 2022 14:59
Daarvoor heb je tenslotte ook een PlayStation 5 of Series S/X gekocht en niet alleen maar voor de mooiigheid :)
Correctie: current-gen ;)
Had het bij deel 1 na 6 u wel gezien. Voelt aan als een gerushed product. Weinig skills en moves, twitchy bewegingen en animaties, rare physics (dat ice skating..). Als je het vergelijkt met een andere triple A zoals god of war dan mogen ze de lat wel wat hoger gaan leggen.
Verrassend leuke game. Visueel en audiovisueel helemaal top. De puzzels hadden wat moeilijker gemogen en de speeltijd wat langer. Verder, gewoon hartstikke leuk!
Eindelijk deel 1 was geweldig. :)
Goed nieuws, die verschillende gen uitgaves zorgen meestal alleen maar voor problemen!
eindelijk new gen only

hopelijk levert dat substantieel betere laadtijden op ook op PC via direct storage

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee