KPN sluit minder huishoudens aan op glasvezel

KPN heeft afgelopen kwartaal 75.000 nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd. Dat is flink minder dan het kwartaal ervoor en ook dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens de telecomaanbieder ligt de fiberaanleg wel op koers.

Dankzij de 75.000 nieuwe glasvezelaansluitingen zat KPN aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 op 3,29 miljoen ftth-aansluitingen in Nederland. In het vorige kwartaal sloot KPN 120.000 huishoudens op glasvezel aan, in het eerste kwartaal van 2021 waren dat er 106.000. Als reden voor de daling noemt KPN de 'timing van het opleveren van projecten'. KPN verzekert dat de glasvezelaanleg volgens plan verloopt.

Glaspoort, de joint venture van KPN en APG, realiseerde 36.000 nieuwe glasvezelaansluitingen. In totaal heeft Glaspoort nu 111.000 huishoudens aangesloten op ftth. De joint venture richt zich met name op landelijke gebieden met de aanleg. Volgens KPN is 51 procent van zijn internetklanten nog via koperlijnen aangesloten en 49 procent inmiddels via glasvezel. Daarmee lijkt het erop dat in het huidige kwartaal glasvezel de overhand neemt.

In totaal kreeg KPN er in het afgelopen kwartaal 42.000 glasvezelklanten bij. Omdat er ook internetklanten vertrokken, gaat het in totaal om 7000 nieuwe breedbandklanten voor het bedrijf. In het vorige kwartaal schreef KPN er ook 42.000 glasvezelklanten bij en ging het om netto 3000 nieuwe breedbandklanten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-04-2022 • 09:33

243

Reacties (243)

243
243
78
5
1
121
Wijzig sortering
Gisteren toevallig een brief gekregen van Glaspoort voor het aanleggen van glasvezel in de straat (Gemeente Wijdemeren). Brief geeft aan dat er toestemming als bewoner gegeven dient te worden. Gezien wij de tuin verleden jaar hebben gedaan, heb ik de brief verscheurd omdat ik niet de tuin weer open wil hebben liggen. Had het wel graag glas gewild, maar geen optie als alles open gelegd moet worden hiervoor naar de meterkast.
Beetje gemiste kans, in plaats van de brief te verscheuren had je ook kunnen kijken of de tuin wel helemaal open moet.
Zoals je kan lezen in de andere reacties is dit dus helemaal niet nodig.
Nu genieten je buren straks van glasvezel en zit jij te klooien op het oude kopernetwerk.

Persoonlijk zou ik die brief weer aan elkaar lijmen, of Glaspoort bellen/mailen dat je graag alsnog toestemming wil geven, just my 2 cents...
Het is natuurlijk aan jezelf wat je wil maar ik had het wel geweten, zelf zou ik nooit naar een huis kijken (om te kopen) waar geen glasvezel ligt samen met een coax kabel zodat ik altijd vrij ben een provider kan kiezen.

Internet speelt een steeds grotere rol en is gewoon net zo belangrijk als de andere nutsvoorzieningen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 03:55]

Het is natuurlijk aan jezelf wat je wil maar ik had het wel geweten, zelf zou ik nooit naar een huis kijken (om te kopen) waar geen glasvezel ligt samen met een coax kabel zodat ik altijd vrij ben een provider kan kiezen.
Ben ooit een huis gaan bezichtigen, jaren terug toen de markt nog ruim was, en hoewel er in die wijk glasvezel lag hadden de eigenaars dat niet aan laten leggen. Die koop is dus niet doorgegaan. Zal nu ongetwijfeld wel anders zijn, maar je huis wordt wel minder waard. Gelukkig heb je dan een mooie tuin.
Wat is de verhouding kosten tuinschade vs latere eigen aanlegkosten? Tel daar de eventuele 'levenskwaliteitswinst' bij op.
Ik heb geen aangelegde tuin, maar wat ik zelf heb gedaan kan ik altijd opnieuw doen.
Glas heeft hier 1000/1000 mogelijk gemaakt tov 100/50 en daar maak ik persoonlijk meer gebruik van dan mijn voortuin.

Zoals hiervoor gezegd graven ze geen geul. Maar zou je niet kunnen kiezen om zelf een pijp te trekken langs je tuin af en ze vragen die te gebruiken?
Dat laatste gaan ze echt niet doen; alleen al omdat de buizen een specifieke kleur hebben ter indicatie dat het "KPN glas" is.

Je argumenten zijn natuurlijk voor iedereen persoonlijk; hier is de kabel een paar maanden geleden gelegd (wacht nog op de huisinvoer), en was ik heel erg angstig t.a.v. een bepaalde struik vlak bij de plek waar straks de kabel naar binnen moet. Ondanks dat we enorme lompe gravers hier hebben (alleen hier in de straat al 2x een gasleiding geraakt) die ook ineens in m'n voortuin stonden om te graven hebben ze hier wel degelijk rekening mee gehouden.

Het enige wat is @PvtRasta kan meegeven, mocht dat zijn grote angst zijn, kijk naar de situatie in je tuin, waar zouden ze een gat mogen maken (evt met bestrating weghalen) waar je het huis binnen wilt komen. Er komt vooraf toch nog een medewerker langs om te kijken waar het afgewerkt moet worden, en dan kun je dat gelijk met die persoon bespreken en kenbaar maken wat wel en wat niet. Ze maken er foto's van die ook met jou gedeeld worden. Mocht de graafploeg dan wat anders dan als dat jij aangegeven hebt en is vastgelegd, dan daarop wijzen.
ander ding, bij weghalen gasleiding heb ik ze de keus gegeven, of 400kg stenen/kiezels weg te halen of aan de straat en huis een dop :P - keuze was snel gemaakt, die stenen liggen goed meneer :P 2 doppen op die loze leiding en klaar.

tijdens aanleggen glasvezel niets gemerkt, ging snel en nergens iets gezien, Delta fiber deed dat vlotjes.
O? Typisch (sorry, maar we gaan nu een beetje offtopic, maar goed)

Toen hier de gasleiding weg werd gehaald een aantal jaar geleden heb ik opgegeven dat dit zonder "verwijderen huisleiding" zou gebeuren (toen had ik de keuze om het aan te vinken (en dat tegen meerkosten te laten doen); ik had ook zoiets van "daar ga ik niet extra voor betalen, ze doppen maar af". Toen de monteur hier was hebben ze echter op eigen initiatief toch de leiding verwijderd (wel eerst gevraagd of dat het akkoord was; antwoord "als daar geen extra kosten aan verbonden zitten..."), en dat hebben ze gewoon vanaf de straatkant gedaan door de buis terug te halen.

Helemaal niks gegraven of wat dan ook in de tuin.
Opzich is het geen gek idee, hier in een relatief nieuwe woonwijk is dit namelijk standaard gedaan. Toen hier glas door de straat kwam is er nergens iets open gelegd, men kon de glasvezel gewoon door, de buizen die er hiervoor liggen, heen schieten.
Hier hetzelfde niks gegraaf door de tuin gewoon door de grond geschoten. Steekt nu oranje kabeltje boven de grond uit die nog mijn huis in moet.
Wat ik al aangeef: mijn punt is voornamelijk: ZELF een pijp trekken. Als er vanuit overheid of andere organisatie iets georganiseerd gedaan wordt, dan wordt het een ander verhaal.

Maar elke bewoner zelf een stukje buis leggen? Dat wordt een drama. kleuren, diameters, kwaliteit...
Er komt vooraf toch nog een medewerker langs om te kijken waar het afgewerkt moet worden,
Knakker is hier ook geweest. Uitgebreid alles bekeken, alles met hem besproken. Komt er vervolgens een "schouwrapport" waar in staat dat de kruipruimte niet toegankelijk is (is die wel, toegang ligt nota bene naast de meterkast!), en de "handtekening klant" niet door mij is gezet… komt allemaal wat amateuristisch over, eerlijk gezegd.
Anoniem: 163465 @Calypso30 april 2022 12:01
Hoorde van familielid. Mooie foto's hoe eea wordt aangelegd. Komen de gastarbeiders, leggen ze het toch anders aan.
In huis N.B.
Huis van private Rasta zal bij verkoop minder waard zijn dat dat van de buren, zeker als er geen kabel loopt en er dus geen breedband internet is.
En als Rasta er nog decennia blijft wonen zal hij tzt er zelf een klein kapitaal op mogen stukslaan om zijn koffiezetapparaat te kunnen up te daten terwijl hij Spotify luistert en partner Netflixt in sub 4k
Bij mij hebben ze een tegel bij de voordeur opgelicht en vanaf de straat hem onder de voortuin door geblazen.
Geen gegraaf in de tuin nodig geweest
Inderdaad, heel efficient.
Eerst komt er iemand schouwen
Dan komt er iemand de kabel in de straat leggen
Dan komen ze een paar weken later de kabel onder je voortuin doorschieten
Dan komen ze een week later de kabel onder de grond afmoneren in een doosjte
Dan komen ze, of beter gezegt beloven ze maar komt er niemand, iemand de aansluiting in je huis maken
En daarna komt er iemand on de aansluiting op je modem aan te sluiten; het kan niet effectiever.
Maar goed; ik wacht dus nog even een week tot ze weer komen om de aansluiting te maken. Wordt nog leuk want de kabel ligt rechts van mijn voordeur in de grond, waar mijn meterkast links zit. Bij de buren hadden ze de kabel wel aan de kant van de meterkast gelegd maar daar moet nu de beplanting er uit om de aansluiting af te maken; vind mijn 70+ jarige buurman erg tof. Ben nenieuwd hoe het verder gaat want mijn koperaansluiting zit in de woonkamer en nog geen idee wat dat betekend voro de toekomstige locatie van mijn modem.
Bij de schouwing kun je aangeven waar de aansluiting moet komen, bijvoorbeeld in de meterkast.
Die optie kreeg ik niet. Er werd gevraagd waar de meterkast is, "want daar komt het glasvezel binnen"… (quote van de figuur die kwam kijken).
Dat zal vast, alleen als er iemand zonder aankondiging voor de deur staat en die wil niet wachten totdat ik de kapstok van de meterkast heb gehaald en de schoenenkast verplaatst; dan krijg je blijkbaar de aansluiting aan de andere kant :)
Bijzonder... Dat is namelijk genormeerd.
De aansluiting in de kelder heeft bij ons meer als 6 maanden geduurd, de kabel heeft al die tijd op rol in de voortuin gelegen. Heel efficiënt is het inderdaad allemaal niet. Kan mij ook voorstellen dat mensen er dan minder vertrouwen in hebben om over te stappen op glasvezel.
Onder de grond ligt een stuk kabel opgerold. Die meter naar de andere kant van de deur is dus geen probleem.
Hier ook. Bestrating is er niet uitgeweest.
Anoniem: 163465 @Drareg30 april 2022 12:02
Jammer onze oprit moet nodig opnieuw gelegd worden.
Begrijpelijk ik heb die keuze wel gemaakt en mijn ervaring was in elk geval dat de graafwerkzaamheden binnen een dag gerealiseerd zijn en de straat / tuin keurig is achter gelaten. Maar goed dat zal vast per situatie enorm verschillen.
Heb je niet sowieso een verplichting nutsbedrijven toegang te geven tot leidingen die in je voortuin naar het huis lopen?

Een "ingewikkelde" voortuin lijkt mij eigenlijk altijd onverstandig. In elk geval de strook waar de leidingen lopen.
Die verplichting maakt deel uit van het contract wat je aan gaat. Een nieuwe voorziening kan zich niet opdringen.

(En bij projectbouw wordt dat door de projectontwikkelaar al voor je aangegaan (vaak ook op verplichting van de gemeente) en zit het in je koopcontract al verwerkt.)
Verplicht niet, je mag zelf weten of je wat in huis wil hebben, Nuts bedrijven zijn wel verplicht je aan te sluiten als jij er om vraagd, alleen vraag ik me af of telecom er nog onder valt.
KPN koper valt er in ieder geval sinds 2016 niet meer onder weet ik uit eigen ervaring; die kabel lag er bij mij niet en is door KPN voor mij aangelegd.Helaas was er nog maar 1 aderpaar beschikbaar dus had echt een prut-snelheidje.
Ik zou dat nog eens even navragen. Het hoeft niet zo te zijn dat ze een sleuf graven; hier kwamen ze met een soort van stootapparaat op luchtdruk, waar ze elke 10 meter een kuil van 50x50 voor groeven, dat inbrachten en richtten, en dan duwde/stootte het ding zichzelf onder de grond door. Dan gaat je tuin een stuk minder kapot.
Bij mijn broer deden ze dat vorige maand. Ze schoten door de gresbuizen van de riolering heen, waardoor alsnog een sleuf gegraven moest worden, en de hele riolering langs het huis vervangen. Sorry, foutje.
Hier hadden wij een mooie stoep liggen lichtjes aflopend vanuit het midden en daardoor geen plassen water op de stoep na een regenbui. Aangelegd door stratenmakersbedrijf. Na dat KPN was geweest met aanleggen van glasvezel zag het er niet meer uit. Overal grote plassen na een regenbui. Ik heb KPN toen nog gebeld en verteld dat stratenmaker een vak is. Je kunt die jongens van glasvezel wel het gereedschap geven van een stratenmaker maar dat maakt je nog geen stratenmaker. Echt het was me een zooitje wat ze achter lieten.
ach KPN Ploeg maakt een boring door een hoofdwaterleiding
Waterballet

https://www.omroepzeeland...j-aanleg-glasvezelnetwerk
Dat heet een Tuinboring :*)
Klopt, dat doen ze met een zogenaamde 'Raket' ook wel 'Bodemraket'! :*)
Normaal gesproken zou de tuin niet open hoeven, ze 'schieten' de kabel onder de tuin en fundering door.
Klopt is hier ook zo gedaan bij alle huizen. Klein gaatje bij de deur en op de straat.
Ligt een beetje per onderaanemer.
Een kennis van mij werkt voor glasboer x en doet het alleen als het niet anders kan. Als je iets beschadigd of je gaat door de riolering heen, zie je dat vaak niet meteen, maar wel weken later als het water in huis omhoog komt. De schade wordt verhaald op de onderaanemer :)
Ze schieten hem inderdaad door de tuin met de gestuurde boring, echter niet door een fundering hoor, dan zullen ze daar een kopgat maken en een nieuwe invoering maken in de woning. Of door een bestaande invoeringsbuis als deze beschikbaar is.
Niks onder de fundering door. Kabel bij particulieren ligt ca 30 cm diep. Ze boren een gat door je funderingsbalk. En als je er niet op staat dat de kabel naar de meterkast moet, krijg je een kastje in de voorgevel. Zelfs als daar geen stopcontact in de buurt is. En de bestrating moet je daarna zelf maar weer netjes maken.
helemaal open valt ook wel weer mee, ze graven een gat in de stoep van de gemeente, en ze graven een gat bij jou buitenmuur, vervolgens pulzen ze door je tuin heen en heb je in de rest van de tuin geen schade (anders dan wat kapotte wortels), ze hoeven dus geen lange sleuf te graven enkel een gat van 50x50cm ongeveer
Ze leggen niet alles open... Bij mij (jaren terug) hebben ze onder de oprit door geboord... Ik zou even informeren hoe ze het aanpakken ipv aan te nemen dat alles open moet...
Ooit gehoord van glasvezel schieten?
Ze hoeven je tuin helemaal niet overhoop te halen, ze boren gewoon onder je tuin door.

Edit: linkje aangepast, is meer van toepassing dan de eerdere, daar heeft @1973booterror helemaal gelijk in

[Reactie gewijzigd door walteij op 24 juli 2024 03:55]

LOL niet op zo'n manier
Bij m'n ouders is er een paar jaar geleden glasvezel gelegd en op een klein gaatje na waar de kabel het huis in gaat is er niet gegraven in de tuin. Met een of ander apparaat werd die kabel onder de grond naar het huis geduwd vanaf de straat.
2 tegels bij je voordeur en de rest schieten ze vanaf de straatkant. Ze hoeven alleen ruimte te hebben om het apparaat terug naar boven te halen.

Gratis aanleg of over een paar jaar fikse aansluitkosten. Of waardevermindering als je de woning verkoopt - de nieuwe eigenaar moet immers flink betalen voor de glasaansluiting.
het gat wat je maakt om je raket in te leggen is ook het gat waar je hem uithaalt
een raket kan je in z'n achteruit zetten
Dus in de straat een sleuf met de lengte van je raket + iets extra en bij de gevel 0,5x0,5 om de kabel op te vissen
Gelukkig dat heel Nederland niet zo kleinzielig en bekrompen reageert.
Nederland zou nog op stoom werken als we allemaal maar dachten, niet in mijn omgeving.
Voor een klein beetje ongemak staan jaren van plezier hebben aan glasvezel
Precies dit en koper wordt op een gegeven moment helemaal uitgeschakeld.
Ik zou kijken of je de stukjes van de brief nog weer aan elkaar kunt lijmen dan.
Nee je wilt dus niet graag glas anders had je wel geïnformeerd hoe weinig impact de tuinboring tegenwoordig heeft.
Bij ons is de glasvezel onder de grond doorgeschoten (ongeveer 10 meter), alleen bij de voorgevel hebben ze 1 tegel er uit gehad om de kabel onder de fundering door te brengen. Er is verders niks gegraven in onze tuin dus.

Hou er ook rekening mee dat de aanleg nu meestal gratis is. Als je later toch glasvezel kan het best wel eens een hoop geld kosten.
Hier ook maar een tegel bij mijn voordeur.
Ik had meer last van de geul bij de straat :P
Je tuin hoeft niet open
Ze schieten de kabel er onderdoor
Verder hebben de heren
(Allemaal koerden) keurig werkt verricht
Alles weer heel netjes dicht
Heb je ze een bakkie koffie aangeboden?
Dan lopen ze net stapje extra voor je

[Reactie gewijzigd door wippo76 op 24 juli 2024 03:55]

Ik heb geen idee wat voor siertuin je hebt uiteraard, maar ze graven een klein gat op de plek waar je glas naar binnen gaat. En dat duurt minder dan een dag. Wel toegegeven de klinkers hadden ze bij mij niet heel denderend teruggelegd, maar ja dat lag ook al wat scheef dus kan me voorstellen dat dat niet heel soepel legt.
Men graaf de tuin niet altijd open. Bij ons werd van de stoep de vezel naar het huis "geschoten" dus de plantjes kunnen in de grond blijven.

Werd alleen een klein gat gegraven bij de muur van het huis, waar de vezel dan ingeschoten werd.

Plus het feit dat ik denk, dat bij verkoop van het huis, voor veel mensen glas een meerwaarde heeft.

[Reactie gewijzigd door DutchBee op 24 juli 2024 03:55]

Niet slim naar mijn mening en daar ga je denk ik spijt van krijgen maar ergens snap ik je wel hoor. Ieder zijn eigen keus.

[Reactie gewijzigd door thisisjazz op 24 juli 2024 03:55]

Hier hebben ze de glaskabel vanaf een gat in de weg onder de tuin doorgeschoten net naast de voordeur. Er moest 1 tegel van mijn padje open.
Er zal niet veel gegraven moet worden in je tuin. Ze schieten over het algemeen de glaskabel onder je tuin door, en alleen bij de muur wat de kabel binnen zal komen zal wat gegraven worden.
Als jouw reactie is om een brief te verscheuren zonder dat je überhaupt een idee hebt van de impact van het aanleggen van een dienst waarvan je zegt dat je graag wilt hebben, ga je wel impulsief met zaken om.
Je hoeft niet heel je tuin open te gooien, zelfs mijn komplete niet onderhouden tuin hoefde alleen bij het huis een stukje open, en de rest werd gewoon zonder graven gedaan.
Dan moet je eerst informeren hoe ze het aanleggen, ze werken heel veel met drukken. Dat betekent dat ze niet graven in je tuin maar de kabel vanaf de openbare weg onder je tuin of straatwerk door de kabel naar je gevel persen en daar een klein gaatje maken om de kabel naar binnen te brengen.
Er komt normaal iemand kijken voor de schouwing en daarmee kun je afspreken waar de kabel naar boven moet komen. Ze wilden het bij mij ook eerst op een hele onlogische plaats doen waarbij ik gedoe kreeg (maar voor hun makkelijker was). Maar na overleg was het geen probleem om die in het perkje naast de voordeur omhoog te laten komen.

Helaas hebben ze alsnog aan de wegkant een stukje oprit opengehaald en op de meest amateuristische manier teruggelegd zonder de voegen opnieuw aan te vullen... Na daar een paar keer over geklaagd te hebben zonder fatsoenlijk resultaat heb ik het maar zelf gedaan. De wijk is nu vrijwel klaar en de stoepen liggen er schandalig bij op diverse plaatsen. Ook hebben ze volgens mij nooit van het fenomeen "veilig werken" gehoord.
Zou prima kunnen dat bij verkoop van je huis, de toekomstige eigenaar de aanlegkosten wil aftrekken van de verkoopwaarde.
Heb je niet eerst even gevraagd HOE ze de werkzaamheden doen voor je deze heldhaftige actie hebt ondernomen ;) Bij ons is deze week de door Glaspoort de aansluiting gemaakt, wij hebben een 10 meter diepe voortuin en ze hebben hem met een machine onder de tuin doorgeblazen. We moeten nog zien of de bloemen het allemaal overleven, maar so far so good. Er zijn wel 2 tegels die ze eruit haalde aan het einde wat minder netjes teruggelegd, maar dat is wel te overzien voor een glasvezelverbinding waar we nu tientallen jaren plezier van gaan hebben.
Bij ons is, al jaren geleden, de glasvezelkabel in heel het dorp door de voortuin onder de grond door geboord/ geschoten. Alleen bij de gevel een klein gaatje om ‘m door de muur te kunnen leiden. Niks geen gegraaf door de hele tuin.
Je tuin hoeft waarschijnlijk niet open want ze kunnen met een compressor zo onder de grond tot aan de gevel komen en de kabel er doorheen “schieten”. Daar maken ze een klein gat om door de gevel heen te komen. En maken de boel weer dicht.
Ze schieten de kabel door de grond, tegels hoeven er niet uit
Niet heel slim, ze schieten de mantelbuis er namelijk onderdoor. Enkel een klein gat bij de gevel om hem weer op te vangen. Ze trekken geen gleuf door je voortuin…
glas word onder de grond door geblazen naar het punt in huis waar jij wil , wel tot aan de muur natuurlijk , dus schade tuin??? je doet jezelf tekort in mijn ogen hiermee
Bij mij geen steen eruit , en ze schoten van af de weg er een kabel onderdoor , net bij de meterkast een paar stenen weggehaald .
Dus doen zou ik zeggen.
Glasvezel aanleggen kost je rond de 1.500 euro (met kleine voortuin) als je het nu laat doen is het gratis. Dus zou zeggen laat het altijd doen ze schieten het gewoon vanaf de straat naar voor je deur of keukenraam dus er hoeft maar 1 tegel uit. Je hoeft niet eens een glasvezel abonnement te nemen maar is zeker waarde verhogend voor je woning.
Bij ons in Hilversum hoefde de tuin niet opgehaald te worden.
Ze schoten de leidingen onder de tuin door tegen de voorgevel aan.
Je tuin gaat ook niet op de kop. Ze maken een opening in de straat en bij de gevel, en schieten je glasvezel zo onder je tuin door. Dus die schade valt reuze mee.
Ze blazen de kabel vanaf de stoep de kruipruimte in er wordt niks gegraven in de tuin. Althans bij ons in de gemeente.
Je krijgt toch geen molenspoor vanaf de openbare weg tot aan de meterkast?.Hooguit om de 2a3 meter een kuil (wat ze nadien netjes dicht leggen) om de kabel op te pakken en door te blazen. Op deze manier hebben ze het hier vorig jaar gedaan vanuit een lokaal initiatief, gelukkig geen KPN.
Ik maak hier nu na 10 jaar ziggo, gebruik van Tweak 1 gigabit👌.
Ze trillen de kabel van de straat onder je stoep/gazon tot aan de gevel. Een stukje bij de gevel om naar binnen te boren wordt opengegraven. Gewoon laten aanleggen, qua snelheid en betrouwbaarheid ga je er flink op vooruit...
Ze hoeven de tuin toch niet open te halen? Bij ons was het zo dat ze de straat open halen en de kabel onder de tuin 'doorschieten', of in dit geval een oprit. Daar is geen steen van weggehaald om glasvezel aan te leggen. Is dat nu anders?
Gisteren toevallig een brief gekregen van Glaspoort voor het aanleggen van glasvezel in de straat (Gemeente Wijdemeren). Brief geeft aan dat er toestemming als bewoner gegeven dient te worden. Gezien wij de tuin verleden jaar hebben gedaan, heb ik de brief verscheurd omdat ik niet de tuin weer open wil hebben liggen. Had het wel graag glas gewild, maar geen optie als alles open gelegd moet worden hiervoor naar de meterkast.
Ze maken een goot in de straat en leggen een kabel naar de ingangen van alle tuinen. Daarna komen ze langs en blazen van daar ondergronds een kabel naar de fundering van je huis. Om daarbij te kunnen graven ze een kuil langs je fundering en gaan vandaaruit onderdoor naar je meterkast, maar dat laatste pas nadat je ook daadwerkelijk een abbo afneemt.
Je tuin blijft dus zo goed als ongerept, en je hebt voor niets glasvezel geweigerd :/
In sommige gevallen is het mogelijk dat ze niet graven maar de vezel in een soort buis onder de grond door "pompen" tot aan je gevel. Ik ben niet bekend met de techniek maar hoorde dat dat wel een optie was. Misschien kan je dat navragen bij Glaspoort.
Bij mijn schoonouders heeft Delta het glas van de straat onder de voortuin door geblazen/geboord (diepe voortuin, 50m diep), ook daar wilde ze geen graafwerkzaamheden door het vers aangelegde gazon. Kan dus prima.
De tuin open is niet nodig. Ik had hetzelfde probleem. Een tuin waarin zelfs zeer bijzondere planten groeien. Het werd opgelost met een zogenaamde raket. Gaatje in de weg en bij je gevel. De raket wordt ondergronds van de ene opening naar de andere gestuurd dmv hoge druk, en neemt de kabel mee. Gat boren vanuit de meterkast door de fundering en de kabel is binnen.
Aaaai niet zo slim. De kosten voor het later aansluiten bedragen tussen de 750 en 1500eu. Tel daar de waarde van je huis bij op die omlaag gaat + koper zal verdwijnen =probleem.

Succes!
En wat nou wanneer je het over een paar jaar alsnog wil hebben? Dan kun je waarschijnlijk flink de portemonnee trekken 🤭
Ze schieten het onder je tuin door. Alleen voor de voorgevel moet de glasvezel even opgegraven worden. Als je niet meedoet en je wilt in de toekomst toch glasvezel, kun je flink de portemonnee trekken.
In de meeste gevallen 'schieten' ze de vezel onder je tuin door. Het enige wat de aannemer hoeft te doen is de straat en een klein stukje voor je gevel open te maken. Althans zo ging het bij ons. Het beste zou je dit kunnen vragen aan de leverancier hoe ze dit doen.

Zie bijv.: https://www.youtube.com/watch?v=5BF9CLLDkDc
Bij ons in de buurt hoeft niet open boren gewoon onder de grond door bij iedereen trouwens.
Na alle reacties te hebben gelezen over de werkwijze toch maar besloten om het te doen en de toestemming af te geven.

De aannemer begint naar verwachting volgende week al in de wijk met de graafwerkzaamheden. :)
Bij mij in de straat worden ook de glasvezelkabels aangelegd, maar ga beslist niet overstappen omdat de abonnementen heel veel duurder zijn dan ADSL. Zit vlak bij de KPN centrale. En zolang dat niet veranderd gaat het echt niet gebeuren, wat ik nu heb bij Tele2 is prima voor een goede prijs en uiterst een stabiele verbinding.
Glasvezel of koper maakt geen verschil in prijs bij KPN. Je hebt wel extra snelheidsopties waar je uiteraard meer voor betaald.

Edit: Tele2 op koper is wel goedkoper inderdaad

[Reactie gewijzigd door Syneast op 24 juli 2024 03:55]

Als dat glas niet van KPN is dan kan dat maar als KPN dat glas aanlegt dan stoppen ze daar met VDSL.
Dat is heel fijn voor jouw. Maar voor mensen zoals ik die hoge upload willen is glasvezel wel heel gewenst.
Precies, wij betalen nu €25 p/m bij T-Mobile. Op glas zou dat €40 worden.
Ik ben benieuwd hoe dat in de toekomst zal gaan dan. KPN heeft aangegeven dat ze vanaf 2023 het kopernetwerk gaan oprollen, dus wanneer jouw wijk aan de beurt gaat zijn (wat misschien nog jaren kan duren hoor) ben ik benieuwd wat voor opties jij krijgt.

Gaat KPN jou een aanbieding doen om over te stappen op glasvezel voor de prijs van DSL ?
Gaan ze je de keuze bieden tussen overstappen op glasvezel ( en meer betalen ) of beëindigen van je verbinding ?
Of wordt het gewoon heel simpel; KPN geeft aan richting Tele2 / T-mobile dat ze gaan stoppen met koper, en dat per datum X de dienstverlening over koper in jouw wijk beëindigd wordt en dat Tele2 / T-mobile het maar met de eindgebruikers zoals jij moet uitzoeken ?
Ik zou mijn geld zetten op optie 3, waarbij jou geen keuze gelaten wordt. Klagen bij Tele2 helpt dan niet, want zij kunnen er niets aan veranderen (ze zijn tenslotte geen netbeheerder van het kopernetwerk) en klagen bij KPN helpt niet want je bent technisch gezien geen klant. Beide bedrijven kunnen de schuld afschuiven op elkaar en jij zit met de gebakken peren.

Ik hoop oprecht voor jou dat er een acceptabele oplossing tegen die tijd. Misschien dat T-mobile dan ondertussen ook bezig is met glasvezel en dat je zonder lastenverzwaring daarnaartoe kan overstappen ofzo.
Glasvezel aanleggen kost je rond de 1.500 euro (met kleine voortuin) als je het nu laat doen is het gratis. Dus zou zeggen laat het altijd doen ze schieten het gewoon vanaf de straat naar voor je deur of keukenraam dus er hoeft maar 1 tegel uit. Je hoeft niet eens een glasvezel abonnement te nemen maar is zeker waarde verhogend voor je woning.
Als je voldoende hebt aan DSL dan is dat prima, maar die groep wordt steeds kleiner.
Ik betaal 40 euro voor 1 gbps.(35,80 eigenlijk, want korting... Maar ff met 40 rekenen) Hoeveel kost je adsl dan, dat glasvezel "heel veel" duurder is?
Klopt bij ons hebben ze alles afgelopen jaar aangesloten op glasvezel.ik heb een snelle up en download en ben er dik tevreden mee.Wat we moeten betalen is ook allemaal hetzelfde gebleven.Ik ben ook niet van plan het internet hoger te zetten.Alhoewel dat wel mogelijk is.Tevens heb ik mij aangemeld bij viaplay om zodoende formule 1 te kijken.het is een beetje sneu van viaplay wat live op de tv komt is alleen maar formule 1.Viaplay heeft ook tv series en films maar die moet je dan streamen op je computer of smartphone en komt dus niet op de tv, een beetje jammer.Het gaat best snel dat aanleggen die mannen die werken echt hard.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 24 juli 2024 03:55]

Bij mij liggen de sprieten al een half jaar voor de deur. Zou november '21 aangesloten worden maar nog niemand gezien. Volgens mij hebben ze veel issues met onderaannemers en extra werk. Bij mij moeten ze 3 meter verplaatsen namelijk. Slecht voorbereid dus. Halve appartementen complex is allang voorzien van glas en de rest kan stikken. Waardeloos. En contact opnemen met KPNnetwerk helpt geen zier. Ze beloven van alles maar bellen nooit terug.
Hier ook. Volgens mij ook al sinds oktober/november van vorig jaar. Ik kan naar KPN Netwerk of de onderaannemer bellen tot ik een ons weeg maar niemand weet mij iets te vertellen. Heb al meer dan een half jaar het pakket van KPN in huis om alles aan te sluiten.
Die KPN spullen hebben ze mij nog nooit gezonden. Wel 2x mail en brief gehad van Ziggo (in nov en deze maand) dat ze het heel jammer vinden dat ik vertrek.
Anoniem: 1201820 @MrMarcie29 april 2022 10:07
Had al twee jaar glasvezel liggen voor overstap naar KPN. Was uiteraard binnen enkele weken aangesloten. Ook brieven gehad van Ziggo. Ga niet terug naar tv via de coax. Dat is zo twintigste eeuws!
Is TV niet 20ste eeuws? Toen ik glasvezel nam is er geen lineair pakket voor in de plaats gekomen. Netflix, disney plus etc is meeer dan voldoende voor ons :) (want daarnaast genoeg hobbies en een kind van 1,5 die we nog amper achter de tv hebben gezet en leukere dingen mee kunnen doen)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 24 juli 2024 03:55]

Nog wel... wacht maar tot hij of zij 7-8 word en elke dag streams en youtubes gaat kijken, voordat ze negen was, kwam de mijne op schoot zitten en las feilloos een engelse reviews op van een steamgame die ik aan het lezen was op mijn laptop. (ze heeft nog nooit engelse les gehad op school). Ik viel bijna van mijn stoel..
Jij weet duidelijk niet waar je het over hebt. Naast mijn XS4ALL/KPN glasvezel heb ik nog gewoon Ziggo voor de TV. De transportstreams van Ziggo over de "20e eeuw" kabel zijn van betere kwaliteit dan hetgeen andere aanbieders lever via IPTV. Overigens zijn Ziggo's 4K kanalen ook IPTV.
Jij hebt ook niet helemaal gelezen, want nergens noemt hij/zij dat er nog gekeken wordt naar publieke tv.

Daarmee gezegd te hebben, moet je niet vergeten dat het grote gros van Nederland, zeker de jongere generatie, straks helemaal geen kabel meer kijkt en IPTV, waar je het over hebt, dus een non issue is.

Streaming diensten zoals Netflix, leveren gewoon nagenoeg perfect beeld zonder ruis. En ik verwacht dat binnen nu en 10 jaar de "reguliere tv aanbieders" helemaal uitgefaseerd zijn.

Ik heb al 4 jaar geen kabel abonnement meer en ben stukken goedkoper uit doordat ik alleen betaal voor wat ik daadwerkelijk gebruik. En daarbij kan je vaak gebruik maken van trial abonnementen als je iets niet zeker weet en is opzeggen van abonnementen vaak een simpele druk op een knop. Dus met de olympische spelen bijvoorbeeld een maandje eurosport gehad, heeft me 3 euro gekost en daarna opgezegd en kost het me niets meer.

Heel veel mensen hebben naast hun reguliere TV abonnement ook nog al die streaming diensten en kijken bijna geen kabel meer... Dan ben je gewoon een dief van je eigen portemonnee.

Dus ja, TV is inderdaad 20e eeuws echt niet meer van deze tijd. Lang leve on demand en kijken wat ik wil en wanneer ik wil zonder onderbrekingen en zonder een all-in-one pakket waar ik minstens 3/4e niet om gevraagd heb.

[Reactie gewijzigd door Tommetjuh1989 op 24 juli 2024 03:55]

Ja hier ook. Met veel branie aangekondigd maar we wachten nu al meer dan een half jaar tot ze de aansluiting komen afmaken.
Bij mij zijn ze twee keer langsgeweest (zonder afspraak) om de aansluiting "af te ronden" om er beide keren achter te komen dat ze zijn vergeten een kabel te trekken door het kolom appartementen waarin ik woon. De rest van het complex is al sinds vorige zomer helemaal aangesloten. Sindsdien zijn er 5 aannemers geweest (zonder afspraak) om die kabel alsnog te trekken, maar zijn ze alle vijf afgehaakt nadat ze er achter kwamen dat er helemaal niets gecommuniceerd of afgesproken is geweest met de bewoners van de onaangesloten appartementen. Bellen helpt inderdaad niet, maar ik ben wel blij dat ik niet meer elke keer wordt aangemaand opnieuw schriftelijk toestemming te geven voor het aansluiten van die kabel. Ondertussen dreigt de woningbouw de bewoners met boetes voor elke maand waarin de aansluiting niet rond is. (De woningbouw doet graag loze dreigementen met verboden en onhandhaafbare boetes.)
Ik kan er helaas over meepraten. Wat kunnen ze bij KPN slecht communiceren en vooral vooraf gemaakte planningen niet nakomen...
Vergelijkbare situatie hier, onderaannemer voorzag moeilijkheden met de aansluiting, afspraken over gemaakt om samen een oplossing te komen maar sindsdien radiostilte. Verschillende manieren geprobeerd bij KPN Netwerk de voortgang erin te krijgen, maar daar is het niemands verantwoordelijkheid, en kunnen ze alleen maar zien dat het project "verlopen" is. Zonde voor iedereen lijkt me eigenlijk, ik kan me niet voorstellen dat de aansluiting echt duurder is dan zo'n heel complex op zou leveren en heb het idee dat iedereen wel zou profiteren van glasvezel.
Anoniem: 1201820 @MrMarcie29 april 2022 10:14
Hoe weet jij dat ze veel issues hebben met onderaannemers en extra werk? Heb je verslagen van de directievergaderingen?
Overigens: Je hoeft geen glasvezel te nemen. Je mag ook blijven bij je coax!
Ik heb glas nodig o.a. voor de upload.
Dat ze issues hebben hoor ik door met diverse mensen te praten. O.a. als er meerwerk is dan moeten die onderaannemers eerst akkoord krijgen van KPN bijvoorbeeld en dat kost schijnbaar veel tijd.
Daar heb je helemaal gelijk in hoor. De tarieven van onderaannemers t.o.v. vorig jaar zijn voor sommige gebieden fors verhoogd. Dit in combinatie met stijgende concurrentie wat van invloed is op de aantallen die ze willen aanleggen zorgt voor een hele andere business case. Daar hebben ze erg veel last van. Het gaat zeker komen maar schrik niet als het nog tijdje op zich laat wachten. Daarbij komt het soms voor dat sommige straten dan meer geluk hebben dan andere straten.
@PvtRasta De tuin hoeft toch niet worden open gegraven?
Dit zegt Glaspoort op hun website:
Wat doen jullie in mijn tuin tijdens de aanleg?

We boren eerst een gat onder de grond. Zo trekken we de glasvezelkabel van de straat naar je pand. Daarna maken we vlak voor de gevel een gat, ter grootte van een stoeptegel. Daar trekken we de oranje kabel een stukje uit de grond. Dit is tijdelijk. Na de installatie zie je er niets meer van.

[Reactie gewijzigd door wnijkamp op 24 juli 2024 03:55]

De tuin hoeft niet open gegraven te worden nee, maar het is wel afhankelijk van je tuin en de kwaliteiten van degene die aan het werk zijn. Wij hebben 60x60 tegels in de voortuin liggen en de jongen die bezig was belde aan dat hij bang was om ze stuk te maken. Daar had ik dus geen zin in, dus het resultaat is dat er nu bij het tuinhek een oranje stengel omhoog steekt waar we in principe niks aan hebben.
Wow dus in plaats van dat je dan zelf even die tegel eruit licht of eff met die jongen zn baas belt voor een werkbaar alternatief kom je hier zeuren over dat je tuin zou worden vernield

Bij ons lagen er 100/100 behalve onder de regenton uiteindelijk heb ik die dan ook tijdelijk weggehaald zodat er ruimte was er is ook overleg geweest met buren of er ongeveer 5cm naast de erfgrens een kabel over hun grond getrokken mocht worden Maar dat bleek uiteindelijk niet nodig
Die laatste zin komt bij nader inzien misschien als zeuren over, maar was niet zo bedoeld. Ik had überhaupt geen interesse in de diensten van KPN, maar als ze het konden aansluiten was het prima geweest (voor eventueel volgende bewoners, of mocht ik later wel willen overstappen).

Mijn bericht was meer bedoeld dat er (afhankelijk van de situatie), dus meer bij kon komen kijken dan enkel "de kabel even onder grond doorschieten". Maar ik zie bij ons in de buurt op best veel plekken de kabel aan het begin van de voortuin omhoog steken in plaats van bij het huis. Dus wellicht hadden ze er niet zoveel zin in hier.
Het werkbare alternatief is waar kpn zelf de investering in doet en aannemers voor laat werken. Als die het zelf zo belangrijk vinden om genoeg aansluitingen te realiseren dan is het ook aan hun om dat overduidelijk te proberen. Met moeite gedane investeringen van mogelijke klanten zijn vaak niet even weg te cijferen omdat kpn nauwelijks moeite wil doen daar rekening mee te houden. En dan kan je dus verwachten dat klanten niet spontaan bereid gaan zijn daarvoor wel op te draaien in tijd, geld of moeite. Die vele sprietjes die geen aansluiting worden zit niet zomaar in onredelijkheid van potentiele klanten.

Daarbij lijkt werk voor kpn en hun aannemers gaan doen niet heel handig. Het spoort die bedrijven namelijk niet zomaar aan om wel voldoende moeite te doen om aansluitingen gerealiseerd te krijgen bij de vele belemmeringen die ze kunnen verwachten.
Hoezo 'niks aan hebben'. Je kunt die spriet (en de extra hoeveelheid kabel die eronder zit) zelf opgraven en dan door de tuin leiden. Of dat uitbesteden aan een partij waar je wel vertrouwen in hebt. Laat die het tot aan de gevel leggen, desnoods tot aan je meterkast.

Daarna kun je het laten af-installeren door KPN Netwerk, een onder-aannemer of wie ook maar je net-beheerder is.
Ik zou lekker van die spriet afblijven. Op het moment dat je via KPN (of een andere provider) een abonnement via FttH kan bestellen, komt er vanzelf weer een aannemer die de vezel alsnog onder de tuin door schiet.
haha bij ons zijn ze gestopt voor de gevel, en hebben ze na een maand van niets plotseling het stukje kabel weer onder een tegel gelegd voor de hele straat. Niemand weet verder iets en we wachten tot ze het af komen maken, waar geen enkele communicatie over gegeven word. Alles gaat waarschijnlijk nog wel even duren anders hadden ze nooit het kabeltje plotseling onder een tegel gelegd....

Ze probeerden wel nog aan mij te vragen of ik de buren niet kon vragen of ze het mochten installeren, die waren afgehaakt nadat de kpn man vertelde dat het niet op een redelijke plek geinstalleerd kon worden in huis.
Bij mijn aansluiting snappen ze niet dat een gespitst huis met 2 meterkasten in beide meterkasten een aansluiting wou hebben zucht... als ze uberhaubt snappen bij welke deur ze moeten aanbellen gezien mijn beneden buren 31 hebben en ik 31 a en 31 b heb en ze de nummering ook nog verkeerd hadden neergezet in het contract wat ze opstuurden.
Het is pakweg een zooitje, en stuur je iets terug om dat te verbeteren dan krijg je geen mail terug. Wel sturen ze later de vraag of ik het alsnog wil onderteken inclusief alle fouten van dien.
Nu dus afwachten tot ze het af kunnen maken om vervolgens met de kpn in de maag gesplitst te zitten die duurder is dan de andere aanbieders.

Vraag ik aan mijn over buurman of hij het gaat nemen, is het antwoord ja, mijn vrouw werkt veel thuis, op de vraag of het huidige kabel niet voldoende was en ze echt meer snelheid nodig had werd ik vreemd aangekeken, iedereen heeft toch die extra snelheid nodig?
haha bij ons zijn ze gestopt voor de gevel, en hebben ze na een maand van niets plotseling het stukje kabel weer onder een tegel gelegd voor de hele straat. Niemand weet verder iets en we wachten tot ze het af komen maken, waar geen enkele communicatie over gegeven word. Alles gaat waarschijnlijk nog wel even duren anders hadden ze nooit het kabeltje plotseling onder een tegel gelegd....

Ze probeerden wel nog aan mij te vragen of ik de buren niet kon vragen of ze het mochten installeren, die waren afgehaakt nadat de kpn man vertelde dat het niet op een redelijke plek geinstalleerd kon worden in huis.
Bij mijn aansluiting snappen ze niet dat een gespitst huis met 2 meterkasten in beide meterkasten een aansluiting wou hebben zucht... als ze uberhaubt snappen bij welke deur ze moeten aanbellen gezien mijn beneden buren 31 hebben en ik 31 a en 31 b heb en ze de nummering ook nog verkeerd hadden neergezet in het contract wat ze opstuurden.
Het is pakweg een zooitje, en stuur je iets terug om dat te verbeteren dan krijg je geen mail terug. Wel sturen ze later de vraag of ik het alsnog wil onderteken inclusief alle fouten van dien.
Nu dus afwachten tot ze het af kunnen maken om vervolgens met de kpn in de maag gesplitst te zitten die duurder is dan de andere aanbieders.
naja ik weet natuurlijk niet hoe het overal zit met aansluitwerkzaamheden ik heb het nu in 3 huizen meegemaakt
Bij mezelf in een appartement en later bij mn ouders in een rijtjeshuis en bij weer later bij een vriend in een wat luxere woning en alle 3 de keren ging het een stuk beter dan bij jou kennelijk
Vraag ik aan mijn over buurman of hij het gaat nemen, is het antwoord ja, mijn vrouw werkt veel thuis, op de vraag of het huidige kabel niet voldoende was en ze echt meer snelheid nodig had werd ik vreemd aangekeken, iedereen heeft toch die extra snelheid nodig?
maar wat je hier doet is volgens mij gewoon ongeïnformeerd bashen

Ik heb in het verleden ook upc gehad met cable internet en ook een lane tijd vdsl van xs4all maar zelfs de slechtste service via glas was meestal stukken beter dan de anderen

En dan dat stukje over snelheid ik had op een bepaald moment een 50/50 verbinding dus bij thuiswerken zou dat in de praktijk even snel zijn als jouw gigabit abonnement Maar het kostenverschil zou wel eens meer dan 40 euro kunnen bedragen
Bij mij hadden ze een mantelbuisje van KPN gevonden waar hun koper doorheen ging. Daar hebben ze hen doorheen getrokken, geen graaf/boor werkzaamheden nodig!
Waarom heb je daar niks aan? Je kan toch iemand inschakelen die je wel met de klus vertrouwd en die kabel doortrekt?

Ik snap de stress aan jou kant ook niet echt. Als ze aan je tuin gaan trekken zijn ze ook verantwoordelijk voor schadeherstel zou ik zeggen.
Dat die gozer die er stond niet aan je tegels durft te zitten lijkt mij iets wat hij maar met zijn baas moet oplossen?

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 juli 2024 03:55]

Heb je toevallig ook ervaring met die afdeling schadeherstel? Dat is echt een lachertje.
Bij ons hebben ze alleen het laatste stukje dat onder de bestrating doorgaat geboord. De rest gewoon gegraven (en daarbij de koper kabel van KPN geraakt).
Moet dus wel open. Ik had ooit dezelfde vraag gesteld hier en zei men ook dat het niet opgegraven hoefde te worden, maar dat moet dus echt. Ze moeten eventueel door je gevel heen boren en dat gaat niet met een gat van 1 tegel. En dan is de afstand van de stoep tot mijn gevel 1.5 meter.
KPN Netwerk zou in September/Oktober 2022 de aansluiting bij ons realiseren. Schijnbaar is dat nu overgegaan naar Glaspoort en is het verplaatst naar Januari/Februari 2023. Dat is overigens gewoon in een stad, maar wellicht vallen niet-randstad steden volgens hen onder "landelijke gebieden," zou kunnen.

Geen idee of de vertraging daadwerkelijk door de migratie naar Glaspoort i.p.v. KPN Netwerk is, maar dat zou ik mij kunnen voorstellen.
Wij wonen in een klein dorp buiten de randstad en hebben inmiddels meer dan 10 jaar glasvezel in de meterkast liggen (ongebruikt door ons maar toch).

Dat was toen Regfiber nog zelfstandig was en voor KPN zich met de aanleg ging bemoeien
Ja... Reggefiber... Ik vond het zo erg dat KPN dit bedrijf toen kocht en gelijk de aanleg van glasvezel stopzette. De macht van een oligopolist.
Hier hetzelfde… begin van het jaar is hier in de wijk (Delft) alles ingegraven qua bedrading, en was er een brief dat we vanaf medio April de aansluiting in huis konden realiseren en een abonnement konden afsluiten. Vorige week ben ik eens gaan kijken of ik het abonnement al kon afnemen bij o.a. KPN of T-Mobile, maar toen las ik dat het pas in Juni/Juli kon worden gerealiseerd. Niet heel erg, maar het is wel opvallend.
Ik woon in de Randstad, in wat soms de meest gemiddelde stad van Nederland wordt/werd genoemd, en hier ligt in de woonwijk geen glasvezel. Ook geen planning om dit in de toekomst te doen. Maar in sommige steden liggen 2 glasvezelnetwerken naast elkaar in de straat. Ik snap oprecht de gedachte er niet achter. Steek die moeite in huizen zonder glasvezel, daar win je waarschijnlijk meer klanten mee.
Je gaat natuurlijk wel erg kort door de bocht hier. het kan zo zijn dat glasvezel in jouw wijk gewoon een stuk lastiger, en dus duurder, is om aan te leggen. Denk daarbij aan gebrek aan plaats voor een wijkkast, moeilijkere infrastructuur, monumentale panden etc en mogelijk zelfs een lage bevolkingsdichtheid of weinig interesse (als jij je postcode invult om te controleren zal dit ongetwijfeld ergens een +1 zetten).

Hier in Almere is onze wijk (2008 aangelegd) vanaf de start af voorzien van stadsverwarming (daardoor gasvrij), een stevig electra netwerk, goede coax (van horen zeggen) en een robuust glasvezelnetwerk. De investering hiervan + alle nieuwe bewoners was gewoon een mooi verdien model denk ik zo.

Dat zelfde zal ongetwijfeld gelden voor steden met 2 glasvezelnetwerken, het aanleggen zal ongetwijfeld een eitje geweest zijn en zo kosten dekkend geweest zijn
Ik woon in de Randstad, in wat soms de meest gemiddelde stad van Nederland wordt/werd genoemd, en hier ligt in de woonwijk geen glasvezel. Ook geen planning om dit in de toekomst te doen. Maar in sommige steden liggen 2 glasvezelnetwerken naast elkaar in de straat. Ik snap oprecht de gedachte er niet achter. Steek die moeite in huizen zonder glasvezel, daar win je waarschijnlijk meer klanten mee.
Daar waar een concurrent van KPN een glasvezel netwerk uitrolt gaat KPN doorgaans ook aan de slag om te zorgen dat de concurrent de klanten niet afpakt. Dat had je ook al bij breedband initiatieven via Wimax etc. in het verleden. Door het opkopen van Regefiber had KPN opeens de concurrent zelf in handen. Totdat T-Mobile, Caiway en en Delta begonnen met initiatieven om glas uit te rollen. Op die "vergeten" plekken ging KPN dan opeens snel ook aan de slag. Hetzelfde daar waar burgerinitiatieven waren.

In mijn wijk was alleen DSL beschikbaar en Ziggo. Zonder alternatief en zonder een plan om dit in de toekomst wel te gaan bieden. Vanuit het niets heeft KPN opeens toch de geest gekregen en opeens van de ene op de andere dag kwam de aankondiging dat glas werd aangelegd door KPN. Of dit is omdat Ziggo het giganet in de wijk ging brengen? Het zou kunnen, want de glas aanleg aankondiging van KPN kwam relatief kort nadat alle Ziggo gebruikers een brief kregen dat Giganet er aan komt.

Dus ook bij jou kan opeens glas van de grond komen. Ook als nu zelfs een planning voor de toekomst ver weg lijkt.
Als je weet hoe duur het is om aan te leggen in bepaalde steden, begrijp je die keuze wel. In buitengebieden is dat gewoon aanzienlijke goedkoper. Als je pech hebt dan gaat je straat daar 3 keer open maar ja dan heb je wel meer keus :) Het is maar hoe je het bekijkt. Ik woon zelf ook in de randstad en baal ook dat glas nog op zich laat wachten maar ik weet waarom. Gelukkig komen ze bij ons in 2023.
Kan je dat verder toelichten? Ik zou denken dat juist in de randstad de kosten per aansluiting lager zouden moeten zijn omdat je in 1x meer huishoudens kan aansluiten?
Dan ga je ervanuit dat ook iedereen gebruik maakt van deze aansluiting. Ik snap je redenering maar helaas zijn er veel factoren die het duur maken in de randstad t.o.v. buitengebieden. Daarbij is het ook lastiger om vergunningen te krijgen. In vrijwel de meeste gevallen heeft het te maken met de kosten (aannemers etc.). Er wordt gerekend met een prijs per aansluiting en die ligt in de randstad vele malen hoger. De investering krijg je er op langer termijn wel uit maar puur vanuit commercieel oogpunt is het dus minder interessant. De enige partijen die dit soort investeringen zullen doen zijn KPN en T-mobile(ODF) op dit moment.
Overheden, lokaal en landelijk, erkennen het belang van toegang tot een breedband internetverbinding, maar dat is wat anders dan elk huis van ftth voorzien. Als jullie wijk Ziggo (=coax) heeft, en een up-to-date xDSL netwerk, zijn breedbandsnelheden voor iedereen toegankelijk, en zakt jullie wijk op de prioriteitenlijst.

En veel gemeenten worden wat flauw van al dat openbreken van wegen etc, daar zijn zij vaak de onvrijwillige bliksemafleiders voor naar de burgers, dus die zijn soms ook wat minder scheutig met graafvergunningen. En met ~365 gemeentes, is het voor een netbeheerder als KPN, geen sinecure om een werkende landelijke planning hiervoor op te tuigen, zeker als je weet dat er in veel gemeenten nog gewerkt wordt aan een nieuw college ook.
Heb je het soms over Woerden? Misschien vind je dit interessant.
https://gemeenteraad.woer...zel-voor-heel-Woerden.pdf
Klopt. Ik had dit inderdaad vernomen, maar iets concreets lijkt de gemeente niet te kunnen doen vooralsnog. Ik ben die gierige upload van Ziggo wel een beetje zat persoonlijk.
Het doel van kpn gaat over een periode van enkele jaren. Concrete plannen worden pas kort vooraf publiek. Je hebt er namelijk ook weinig aan om wel vage plannen te horen die toch kunnen wijzigen omdat bijvoorbeeld andere uitrol te langzaam gaat en aannemers geen tijd hebben om te beginnen.
Daarbij gaat de klacht over dubbele netwerken je niet sneller aan glasvezel helpen. Want die concurrentie gaan ze aan omdat ze menen dat daar meer behoefte is en te verdienen valt dan in jou gemiddelde wijk. Je zou ook kunnen stellen dat als jullie wijk of plaats echt glasvezel wil je zelf ook moeite kan doen het te krijgen. Her zijn investeren van miljoenen en miljarden, die komen niet zomaar naar je toe als er gemiddeld te weinig terug te verdienen valt vergeleken met andere plaatsen.
Het lijkt er inderdaad op dat KPN Netwerk problemen heeft met voldoende personeel te vinden. Hier in Gouda Goverwelle ligt de glasvezel al een paar maanden tot aan de voordeur bij de meeste huizen. Maar voordat ze dan tijd hebben om hem aan te sluiten in de meterkast duurt het nu al meer dan twee maand.

Mijn buurman had in augustus 2021 aangegeven glasvezel van KPN te willen. Die is vorige week aangesloten. Ik hoop volgende week aangesloten te worden. Dat is wat KPN Netwerk had aangegeven. Ze blijven inderdaad maar dingen beloven (de aannemer neemt contact op... ja right) maar het loopt erg stroef allemaal.

Ze staat dan ook ineens voor de deur, dus zonder enige voor aankondiging. Niet erg handig aangezien ik eerst nog wat dingen moet doen voordat ze bij het kruipluik kunnen :-).

We gaan het zien of ze volgende week tijd hebben voor mij.
Voor het graven in de openbare ruimte moet je een zogenoemde graafmelding doen. Dat verwittigd alle netbeheerders in een gebied dat er rond/naast hun leidingen gegraven gaat worden, en verplicht in sommige gevallen de graver, grondroerder volgens de WIBON wet die dit zo bepaald, om maatregelen te nemen.

Zo'n graafmelding heeft een houdbaarheid van 20 werkdagen na het doen ervan, als je binnen die 20 werkdagen niet begint, moet je een verse doen, en alle afstemmingen niet zelden wéér doen, want die netbeheerders zijn krankzinnig bureaucratisch.

Als we die 20 werkdagen nou eens spiegelen aan de huidige realiteit, waarin er een groot tekort aan vakmensen bestaat die dit kunnen, er grote materiaaltekorten zijn, én we zitten met de planningstechnische gevolgen van een uitdovende corona en griep pandemie, dan is een maandje of wat uitstel, ineens niet zo onverklaarbaar meer.
Voor het graven in de openbare ruimte moet je een zogenoemde graafmelding doen. Dat verwittigd alle netbeheerders in een gebied dat er rond/naast hun leidingen gegraven gaat worden, en verplicht in sommige gevallen de graver, grondroerder volgens de WIBON wet die dit zo bepaald, om maatregelen te nemen.

Zo'n graafmelding heeft een houdbaarheid van 20 werkdagen na het doen ervan, als je binnen die 20 werkdagen niet begint, moet je een verse doen, en alle afstemmingen niet zelden wéér doen, want die netbeheerders zijn krankzinnig bureaucratisch.

Als we die 20 werkdagen nou eens spiegelen aan de huidige realiteit, waarin er een groot tekort aan vakmensen bestaat die dit kunnen, er grote materiaaltekorten zijn, én we zitten met de planningstechnische gevolgen van een uitdovende corona en griep pandemie, dan is een maandje of wat uitstel, ineens niet zo onverklaarbaar meer.
De glasvezel ligt in de meeste wijken bij KPN al voor de deur als ik de reacties lees, maar puur de aansluiting (vaak in de eigen tuin) naar binnen het huis in het het aansluiten van het modem geeft de problemen volgens mij. Niet het graafwerk in de straten. Dat gaat zodra er begonnen is als een speer.
Hier kwamen ze na het aanleggen in de openbare ruimte, een poosje later doodleuk nog een keer langs, om de huisaansluitingen te regelen. De eerste ploeg legde wat lussen kabel voor de huizen in de grond, en die werden later opgegraven en via open sleuven, dus niet via blazen/persen, door de voortuinen tot aan de gevel, en vervolgens in huis gebracht.

En op deze manier moesten ze voor de 2e ronde, opnieuw graafmeldingen doen. Wat ze overigens niet hadden gedaan. Was wel poosje geleden, voor invoering van de WION welke inmiddels al WIBON is geworden, maar toch, dat waren echt van die gravende cowboys. Er moest later ook nog een nieuw bedrijf alle bestratingen langs, want de tegels hadden ze er ook schots en scheef ingedrukt.

Was ook wel spannend, toen we ~4 weken geleden hier switchten van Ziggo coax naar KPN glasvezel, of die ~14 jaar oude huisaansluiting, het überhaupt zou doen. (gelukkig werkt het foutloos)
Nou als een speer???? Dat moet je eens aan de mensen in de Maandereng in Ede vragen, iedere dag is er wel een gas of waterleiding geraakt, ze werken met analphabeten uit het Oostblok die lezen noch schrijven kunnen, het is net de lach of ik schiet show uit de jaren 70.
Inderdaad de graafwerkzaamheden gingen super snel, het leek wel met de snelheid van glasvezel ;)

Maar daarna werd het erg stil vanuit KPN, overal steken de oranje sprietjes uit de straten, maar het daadwerkelijk aansluiten in de woningen lijkt het probleem, mogelijk hebben ze daar niet voldoende personeel voor.

Uiteraard wilde ze tijdens de corona periode ook niet graag naar binnen bij de mensen.
Alkmaar centrum het zelfde verhaal, de glasvezels liggen hier al 2 jaar voor de deur.

Er werd eerst beloofd dat het in november 2019 aangesloten zou worden, maar nog altijd niks.
Als hun verdere service net zo snel gaat zijn, heb ik er erg weinig vertrouwen in.
Hier in de gemeente Zeist is Glaspoort ook druk.
Veel vragen in de buurt naar mij: "Als ik akkoord geef op toestemming, zit ik dan vast aan een contract?".
Elke keer moet ik uitleggen hoe het zit:
  • KPN heeft de concurrent een hak gezet
  • Geef maar toestemming, concurrentie is er dus niet
  • Nee, gelukkig zit je niet vast aan een duur KPN Glavezel contract
  • Vernietig alle reclame post over glasvezel
  • Wacht gewoon totdat de prijs is gedaald
Ik wil gewoon glas, en KPN is te duur maar voor de time being neem ik die. Moeten ze wel aanleggen. Hebben ze al diverse malen beloofd in Zeist. Eerst zou ik 30/11 aangesloten worden, nu 30/4/22 maar nog niemand gezien en die sprieten liggen nog voor de deur.

Wat ik doe (als het ooit nog eens komt) is elk jaar overstappen met een deal en dan is het 'betaalbaar'.
Het schiet inderdaad niet op met die uitstellingen.
En de enige foto die ik op internet vind, is de burgemeester bij de start van het "project".

Steeds overstappen met een deal kan ook, helaas vergeten veel mensen dit.
Vandaar dat ik het nu in de omgeving afraad totdat de kosten aan KPN zakken.
Begrijp ik, maar ik ben een a-typische gebruiker. Ben op zoek naar snelle upload. Tsja, dan moet je wat. Wacht al 15 jaar op glas :?
Het schiet inderdaad niet op met die uitstellingen.
En de enige foto die ik op internet vind, is de burgemeester bij de start van het "project".

Steeds overstappen met een deal kan ook, helaas vergeten veel mensen dit.
Vandaar dat ik het nu in de omgeving afraad totdat de kosten aan KPN zakken.
Let ook op acties en tijdelijke aanbiedingen als je het te duur vindt. In de weekend deal op kpn.com hadden ze het de afgelopen 2 weken voor 12 maanden glas internet op max snelheid voor 35,- euro prijs was dus ongeacht de snelheid die je koos. Dat is toch niet heel gek. En rond de aanleg kwamen ze de deuren langs met 9 maanden 35,- euro.
Voor het graven in de openbare ruimte moet je een zogenoemde graafmelding doen. Dat verwittigd alle netbeheerders in een gebied dat er rond/naast hun leidingen gegraven gaat worden, en verplicht in sommige gevallen de graver, grondroerder volgens de WIBON wet die dit zo bepaald, om maatregelen te nemen.

Zo'n graafmelding heeft een houdbaarheid van 20 werkdagen na het doen ervan, als je binnen die 20 werkdagen niet begint, moet je een verse doen, en alle afstemmingen niet zelden wéér doen, want die netbeheerders zijn krankzinnig bureaucratisch.

Als we die 20 werkdagen nou eens spiegelen aan de huidige realiteit, waarin er een groot tekort aan vakmensen bestaat die dit kunnen, er grote materiaaltekorten zijn, én we zitten met de planningstechnische gevolgen van een uitdovende corona en griep pandemie, dan is een maandje of wat uitstel, ineens niet zo onverklaarbaar meer.
"Omdat er ook internetklanten vertrokken"
ik ben benieuwd hoeveel daarvan XS4ALL-klanten waren.
Het zouden ook klanten kunnen zijn die overstappen van DSL van KPN naar glasvezel van KPN.

Als je 75.000 aansluitingen realiseert, en er netto maar 3000 nieuwe klanten bijkrijgt, dan is het rendement vrij laag. Maar als in de straat die je verglaast al de helft op DSL van KPN zit en nu (min of meer noodgedwongen) overstapt op glasvezel, dan gaat het al beter: je kan je oude analoge hardware uitzetten en zo besparen op kosten...
En zijn die "extra" glasklanten niet de oude XS4ALL klanten die over zijn gezet naar KPN.
Volgens de telecomaanbieder ligt de fiberaanleg wel op koers.
Op koers voor wat? Over 10 jaar 1 miljoen huishoudens te hebben aangesloten? Terwijl ze wel nog altijd agressief concurrentie opkomen die wel actief hiermee bezig wil zijn?
Aangezien kpn afgelopen jaren doelen over aantallen aansluitingen binnen bepaald aantal jaren bekend gemaakt heeft kan je niet zomaar doen alsof het niet meer over die doelen zou gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.