Amerikaanse FCC bestempelt Kaspersky Lab als dreiging voor nationale veiligheid

De Amerikaanse Federal Communications Commission heeft het Russische Kaspersky Lab op een 'zwarte lijst' gezet. De antivirussoftwaremaker zou een bedreiging voor de nationale veiligheid zijn, zegt de telecomwaakhond.

Het is de eerste keer dat de FCC een Russisch bedrijf aan de lijst heeft toegevoegd, meldt Bloomberg. Door een dergelijke sanctie is het voor Amerikaanse bedrijven die federale subsidies krijgen niet meer mogelijk om producten of diensten van een in de lijst opgenomen partij aan te schaffen. Kaspersky Lab zou een 'onacceptabel beveiligingsrisico zijn voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en voor de veiligheid van zijn burgers.'

Kaspersky is het niet eens met de maatregel die de FCC neemt. In een verklaring schrijft het softwarebedrijf: "We zijn teleurgesteld in de beslissing van de Federal Communications Commission om het gebruik van bepaalde federale subsidies voor telecommunicatiedoeleinden voor services en producten van Kaspersky te blokkeren. De beslissing is niet gebaseerd op een technische analyse van onze producten, maar is genomen op basis van politieke gronden."

Het bedrijf beweerde dit eerder al nadat de Duitse inlichtingendienst adviseerde om de software niet bij overheden te gebruiken. De Russische antivirussoftware kwam al ver voor de recente inval in Oekraïne regelmatig in opspraak. In 2018 besloot de Nederlandse Rijksoverheid bijvoorbeeld om de software uit voorzorg niet meer te gebruiken. Dat verbod wordt gehandhaafd, al weigert de overheid te zeggen welke concrete risico's Kaspersky oplevert. Ook de Amerikaanse overheid stelde eerder al een verbod in op gebruik van de Russische antivirussoftware.

Door Yannick Spinner

Redacteur

28-03-2022 • 16:51

57 Linkedin

Submitter: Stroopwafels

Lees meer

Reacties (57)

57
54
30
1
0
9
Wijzig sortering
Tsja, zonder insider information toch lastig om er achter te komen wie er gelijk heeft :p
Het gaat hier niet om insider informatie.

De vraag is namelijk simpel, vertrouw jij een organisatie in de toekomst...?

De software van Kaspersky doet nu echt niks anders dan andere gelijkwaardige producten, was het namelijk wel zo dan zou dat op elke tech blog voorop staan. De vraag is echter vertrouwen wij Kaspersky genoeg om geen aanpassing te doen zodat ze x of y kunnen. Deze vraag dien je echter bij elk product te stellen want ook Norton of McAfee kunnen hun software in de toekomst aanpassen en x of y doen. (zonder nu een discussie te starten of de wetgeving in RU anders is dan de USA).

Amerika zegt nu feitelijk wij vertrouwen er niet op dat Kaspersky niet aangepast wordt en daarom verbieden wij het.
Dat zelfde kun je natuurlijk ook zeggen over microsoft, Google, apple etc. . Interessant te weten zou zijn of ze in Rusland nu en masse van ms office afstappen.
Wat mij best irriteert in deze kwestie is dat we maar klakkeloos geloven dat de multinationals waar wij massaal onze prive gegevens dumpen wel allemaal te vertrouwen zijn terwijl er echt tiental, als niet honderdtallen, gevallen bekend zijn dat deze helemaal niet zo secuur met onze gegevens omgaan en zelfs een verzamelpoel is voor NSA (Patriot Act).

En ja, ik hoor ze allemaal al roepen..."wat heeft dat te maken met nationale veiligheid?". Maar wat doet dat er toe? Degene (US) bestempelen nu heel makkelijk een merk als een dreiging en waarom? Omdat het land waar het vandaan komt iets doet wat het land welke iets bestempeld al tientallen jaren doet. En we moeten het allemaal maar normaal vinden over deze "globale dictatuur". Sterker nog, we moeten als makke schapen maar geloven dat wat ze bestempelen als dreiging ook daadwerkelijk een dreiging is.

Ik blijf erbij...Snowden heeft iets bloot gesteld en we doen allemaal alsof dat er niet meer toe doet. Maar jezus, denk eens na.
Dit soort betogen komt iedere keer weer eens voorbij in deze vorm of een andere, maar daaruit blijkt ook iedere keer dat de essentie gemist wordt. Het gaat er niet om of land x of y iets doet wat de ander ook doet, want we weten inmiddels dondersgoed dat er geen enkel land ter wereld bestaat zonder zijn duistere zaakjes, Nederland inclusief. Als je weet dat dit gebeurt, of dat de kans in ieder geval zeer reeel is dat het gebeurt, dan kun je wel struisvogel spelen, maar beter onderneem je actie. En dat is precies wat de VS doet.
Daarbij, als zij dit willen doen, wat is jouw probleem daarmee? Nederland hoeft daar niet in mee te gaan, jij als particulier of bedrijf hoeft daar niet in mee te gaan. Koop lekker Kaspersky software, het is goed spul, ik heb er jaren professioneel mee gewerkt. Maar ik zou het nergens meer installeren op dit moment. Liever installeer ik dan software van Nederlandse komaf die minstens zo goed is! Oh wacht...
Nederland staat in de top 5 van best hackende overheden. We zijn alleen verrekte goed in het stil houden ervan.
Heb je daar ook een bron voor? Want na een paar google searches ben ik NL nog niet tegen gekomen.

Of houden we het zo goed onder de rader dat wij tussen de big boys zitten maar niemand het weet? Behalve jij?

[Reactie gewijzigd door loki504 op 28 maart 2022 19:39]

Toevallig kwam dit laatst nog naar voren in een van de praatprogramma's ...
Weet niet waar je op gezocht hebt, dit in no time gevonden via google:

https://www.secureworld.i...l-countries-in-cyberspace
Aah ik las het bericht verkeerd. Ik last niet beste maar meeste. En dan kom je op hele andere landen uit. Zoals China,VS,Rusland etc.
Zeker weten dat Amerika, Israel, Rusland, China en de UK allemaal boven NL eindigen. Ja we kunnen heus wel wat maar top 5? mwah.
Je bent de franse, duitse, indische, pakistaanse en australische inlichtingendiensten vergeten. Denk zelfs dat Nederland hier niet tegen op kan of tussen staat.
Een van de vele voorbeelden: The Dutch Intelligence Agency (AIVD) hacked the Russian Cozy Bear hackers (Their Building): Here’s The Story

En misschien wat minder technisch, maar wel heel indrukwekkend: AIVD speelde cruciale rol bij sabotage kernprogramma Iran | De Volkskrant

[Reactie gewijzigd door jurroen op 29 maart 2022 23:59]

Dat antwoord is allang bekend. De Russische overheid heeft tot dusverre geen reden gezien om de producten Microsoft, Google en Apple bij overheidsinstanties te verbieden. Sterker nog, nu die drie bedrijven zich uit Rusland hebben teruggetrokken, heeft Rusland het bij wet gelegaliseerd om hun software illegaal te gebruiken. Een grotere aanmoediging van de Russische overheid om hun software wél te gebruiken is nauwelijks denkbaar. Klaarblijkelijk schat de Russische overheid het spionagerisico van deze software dusdanig laag in, dat het gebruik ervan niet wordt ontmoedigd of zelfs verboden.
Voor mij is deze discussie altijd wat raar. Het zou op Tweakers niet onbekend moeten zijn dat ieder stukje software een liability kan zijn. En tegelijkertijd tenzij je in dit geval zelf in Rusland of bijvoorbeeld Syrie zit, Kapersky specifiek dus een liability kan zijn.

Toch zien we iedere keer weer wanneer iets anti Rusland of anti China komt, men direct twijfels probeert te zaaien over wat er gaande is. Wat is er nog te twijfelen aan Russische agressie? We zien al jaren dat ze wereldwijd chaos creeeren online. Dat ze wereldwijd de souvireiniteit van landen aantasten. En dat ze nu openlijk oorlog voeren. En toch gaan we nog steeds vragen stellen wat de bedoelingen zijn van Rusland?

Het is toch helemaal niet relevant in de situatie wat andere landen doen, ja de US heeft zo zijn problemen en wij ook. Maar als het erop aan komt zien we nu toch duidelijk weer dat Rusland een gevaar is.
Dit is correct, we weten nooit wie in de toekomst toegang kan hebben tot de verzamelde data. Zelfde geldt voor alle tech bedrijven. Nu vinden we het niet erg dat bv. Google zoveel data over ons heeft omdat hun gedachtengoed aanleunt bij dat van ons. Maar wie zegt dat in de toekomst Google niet gekocht wordt door bv. de Chinezen. Een voorbeeld uit de geschiedenis is het feit dat men in Nederland de religie van de inwoners registreerde in het bevolkingsregister om iedereen de juiste begrafenis te verlenen. Alleen toen WOII uitbrak gebruikte de nazi's deze lijsten om de Joden op te sporen. https://decorrespondent.n...rgen/19034345044-dfa2bc26
En daarom is het eerste wat kapot geschoten wordt van een land, een datacentrum en de communicatie, en horen we niks meer over dat land. Sterker nog, het land wordt snel vergeten door ons. Want het staat niet op internet zeggen we dan.

Ik vind/weet dat we een verkeerde strategie hebben als we producten van een anders denkende blokkeren.

Kijk maar in de VS wat ze weten van de EU of ander land, en das maar bar weinig, alleen de VS telt op scholen in de VS.
De Amerikanen en de Russen zijn niet te vertrouwen; dus daar heb je alsnog niks aan... :P
Dat betekent simpelweg vertrouwen op producten en diensten van eigen bodem. Helaas hebben we er hier een handje van om zaken aan Amerikaanse/Chinese/etc investeerders te verkopen ...
Waarom zou je (ik noem maar wat) Finse producten wel vertrouwen ? Of zelfs maar open software. (Ik ken Linus Torvalds niet, noch de andere contributors, dus ik "weet" niet of ze te vertrouwen zijn. Hetzelfde kan je stellen voor Windows en OS X.

Ik weet dat je, in principe, Linux zelf kan compileren, maar die compiler, die kan ik weer niet controleren. Uiteindelijk komt het erop neer dat je niemand kan vertrouwen. Ook niet die producten van eigen bodem.

Je zult er dus altijd rekening mee moeten houden dat het mis kan gaan (Murphy: zal gaan). Neem maatregelen.

"Koop Nederlandsche Waren" is een kreet die leuk klonk kort na de 2e wereldoorlog. Tegenwoordig is dat volkomen onzin.
"Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar"

en

"Koop toch in den vreemde niet, wat het eigen land u biedt”

zijn slogans die al veel ouder zijn.

https://www.hetoudekinder...aar-dan-helpen-wij-elkaar
Vaak wel, maar we hebben binnen de EU (dat beschouw ik in deze als "van eigen bodem) wel degelijk de nodige alternatieven voor Kaspersky in huis hoor.

Avast, AVG (beiden Tsjechië), Avira (Duitsland), F-Secure (Finland), ESET (Slowakije) en Bitdefender (Roemenië) komen allemaal uit de EU.

Zeker de laatste drie komen structureel in de top vijf van beste virusscanners voor in elke gerenommeerde test.

De laatste 3 zijn ook voor bedrijven geschikt met centrale managementsoftware.
Je kan tegenwoordig niemand meer vertrouwen, iedereen heeft eigen politieke agenda :P
Gelijk? Dacht je dat Google, Microsoft, Facebook, WhatsInAName, géén dreiging (kunnen) zijn voor ónze nationale veiligheid?
Dreiging voor nationale veiligheid is gewoon een onderwerp wat je erboven kunt plakken. Net als 'verhoogd veiligheidsrisico'.
Het probleem met de kaarten die een grootmacht als Amerika speelt aangaande Kaspersky, Huawei, Rusland, is dat ze een keer uitgespeeld raken. Huawei dácht met het westen te kunnen samenwerken maar werd teruggeworpen op interne markt. Dit soort grappen werpt bedrijven terug in de tijd, maar in de nabije toekomst kan een China juist door dit soort beslissingen tech-dominator worden verwacht ik.
Slimme landen/bedrijven zullen hun toekomst minder afhankelijk willen maken van de VS. Je verliest dan de mogelijkheid om zijdelings mee te kunnen blijven kijken.
Net als bijvoorbeeld op landelijk niveau gezichtsherkenningsapparatuur verbieden. Laat het leger zich hier ajb juist wel in verdiepen, je beste defensie-strategie. Je moet toch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het andere kamp?
Technisch gezien denk ik niet dat Kasperski het zich in zn hoofd zal halen hun software te misbruiken, zelfs niet op verzoek van. Dan kunnen ze de tent wel sluiten. Maar qua sancties vind ik dit persoonlijk een hele goeie. Hoe meer kritiek van binnenuit hoe liever ik het zie.
Maar qua sancties vind ik dit persoonlijk een hele goeie. Hoe meer kritiek van binnenuit hoe liever ik het zie.
Dan moeten die sancties wel leiden tot meer kritiek van binnenuit. Het tegengestelde kan ook gebeuren, dat dergelijke partijen zich verongelijkt en benadeeld voelen, wat het gevoel van saamhorigheid en 'wij tegen de boze buitenwereld' juist versterkt. Dat sluit bovendien goed aan bij de staatstelevisie daar.
De eigenaar van Kaspersky heeft onlangs een Tweet gedaan waaruit inderdaad al bleek dat hij iets teveel staatstelevisie kijkt in Rusland.
Tja... weinig keus gezien de recente ontwikkeling
Die sancties zijn er niet om de Rus tegen hun leider op te stokken. Dit is puur om Rusland financieel zo hard te raken dat ze geen geld hebben om tanks/raketten/diesel etc te kopen/gebruiken. Zodat ze of voorlopig geen nieuwe oorlog kunnen beginnen of deze vroegtijdig moeten staken Dat is de bedoeling.

Een oorlog beginnen is niet gratis. Elke keer als Rusland een kruisraket afvuurt kost het ze een 700.000 a 800.000 euro. Dat hou je niet vol als alles extreem duur is.
In diverse artikelen is reeds al een paar keer de suggestie gedaan dat Kaspersky niet eens zelf die keuze hoeft te maken. Wanneer een medewerker van Kaspersky toevallig ook voor de GRU/FSB werkt kan deze een aanpassing doen zonder dat de rest daar initieel van op de hoogte is.

Dit zou trouwens ook kunnen als een medewerker van McAfee of Norton voor de CIA of NSA werkt en zelfstandig aanpassingen gaat doen.

Het geheel berust hierop vertrouwen van een organisatie.
Of een andere organisatie, wie zegt dat er geen buitenlandse spionnen bij deze bedrijven werken?
Maar ja, het vertrouwen op de organisatie, dat wil zeggen, dat er een audit systeem in plaats zit dat er voor zorgt dat een poging om een ongewenste modificatie door te voeren wordt tegengehouden.
Anoniem: 1532362
@Rataplan_28 maart 2022 17:19
Wil je het risico nemen met tig systemen waar de software op draait?
De Poetin methode is dat je als bedrijf doet wat hij wil en anders krijg je rechtszaken, onteigening of erger om je oren, wat Kaspersky zelf wil is dan even niet zo belangrijk meer.
Boycotten we dan ook alle Amerikaanse producten, zij nemen het ook niet zo serieus met onze privacy zaken en Amerika heeft in het verleden ook landen aangevallen met valse redenen, nee dan staan we allemaal in de rij om mee te doen.

Kasperski vertouw ik meer dan Amerikaanse bedrijven, die hebben nog nooit zich iets van privacy aangetrokken
Zou een rechtszaak kans maken? Dat 'bedreiging voor de nationale veiligheid' moet toch hard kunnen worden gemaakt? Anders zou elk willekeurig bedrijf om die reden kunnen worden dwarsgezeten.
Software op je systeem met verregaande bevoegdheden gecontroleerd vanuit Rusland.

Dan kun je als bedrijf nog zulke goede bedoelingen hebben, maar feit blijft dat Rusland je onder druk kan zetten om je systeem te misbruiken voor haar belangen, in tijden van vrede niet echt een probleem, in tijden van oorlog heb je als bedrijf dan echt even pech gehad.
Anders zou elk willekeurig bedrijf om die reden kunnen worden dwarsgezeten.
Nou niet helemaal natuurlijk.

Russische overheid blijft ook weg bij Microsoft waar mogelijk dus dit lijkt me conceptueel niet bijzonder verder.

Maar Kaspersky zit gewoon in Moskou en de intenties van Rusland naar het westen toe lijkt me vrij helder nadat er verkapt gedreigd is met nucleair geweld door hun grote leider.
Lijken me niet echt willekeurige omstandheden.

Virusscanners hebben bizarre rechten op je PC dus het lijkt me niet gek gedacht dat er vergaande cybersecurity implicaties aan hun software kunnen kleven als de regie over die software ergens ligt waar je geen controle over kan uitoefenen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 28 maart 2022 18:15]

Het is oorlog, niet alleen rusland met oekraine, maar ook amerika met rusland, alleen wordt die oorlog uitgevochten door de financiele infrastructuur van rusland zoveel mogelijk stuk te maken. Ik keu wat rusland in de oekraine doet niet goed. mensen worden door het oorlogsgeweld verwoest. Ik vraag me af wat de bedoeling is van al de economische santies, rusland benadelen of landlock te krijgen met partijen die 'tegen' rusland zijn. en daar economische voordeel mee te doen. Rusland kan nog handelen met china, afrika, en een groot gedeelte van azie. Daarbij komt kijken dat de top 3 grootste graan producenten van de wereld, china, india en rusland zijn. wat kaspersky betreft denk ik dat die in dit geweld zal sneuvelen. wat zonde is want kaspersky heeft o.a. gehackte software van hdd controllers
gevonden. https://www.kaspersky.com/blog/equation-hdd-malware/7623/ welke de voorvader van stuxnet en flame was. https://me-en.kaspersky.c...ter/infographics/equation wat opvallend is dat op de treatmap nauwelijks 'westerse 'landen te vinden zijn. Dan denk ik bij mezelf wellicht hebben die partijen baat bij het oprollen van een partij dat in staat is om zaken als stuxnet te ontdekken.
Maar zo zijn we weer een stapje dichterbij een totaal dictotariaal, echter niet van russische origine.
Daar kun jij zelf iets aan veranderen door te stemmen. En vergeet niet dat jij vrij bent in het denken en het uiten van je gedachten. Iets wat in Rusland gegarandeerd voor gevangenis straf zorgt.
Nou ja ik zou zeggen, je mag stemmen, en je mening uiten. Ik vindt het te ver gaan door te zeggen dat je er iets aan kan veranderen. Lees de europeese grondwet vs. verdrag van lissabon. Voor het geval dat je het niet meer weet. Het nederlandse volk stemde tegen de europeese grondwet in een referendum. De overheid legde die naast zich neer, en ondertekende op partij van de dieren en pVV na met zijn allen het verdrag van lissabon. Hierin zou de bewoording aangepast worden. Er zou geen president van europa gekozen worden. en er zou de benaming van de grondwet werd aangepast. dus nu in 2021 hebben we president von der leyen en president michelle. we hebben er drie. Ik wordt wel een naief genoemd. Maar dit heb ik zelf niet verzonnen. Ik stond er bij en keek er na. Iedereen zelfs in rusland is men vrij om te denken en de gedachten te uiten. En dat moet ook iedereen blijven doen. De consequenties zijn anders. En in nederland wordt ook niet iedere demonstratie toegestaan. ( als je de slopende rel idioten even buiten beschouwing laat. Waarbij zelf VN rapporteurs melden dat de gang van zaken niet thuishoren in een westers land.
https://twitter.com/NilsM...rtelpraktijkenb2323578%2F

[Reactie gewijzigd door flossed op 29 maart 2022 15:21]

Opzich begrijp ik wel dat een antivirus wordt aangemerkt als risico product.
Het heeft zeer veel rechten binnen een systeem (om virussen, root-kits Ed. te kunnen opsporen en verwijderen)
Is geïnstalleerd op alle systemen binnen een netwerk
Is moeilijk uitgeschakelen en te verwijderen.
En update meerdere keerden per dag om up to date te blijven.

Allemaal te begrijpen.

Maar wat als (bv. onder politieke druk) voor selectieve klanten (andere overheden) die update ineens een cryptolocker of spyware bevat?...
Op het moment dat jouw virusscanner meerdere keren per dag een update naar binnen haalt, zou ik me toch zorgen gaan maken als ik jou was. Kleine hint: Powned. (BTW: wtf automatisch update?????)

Als een virusscanner niet te verwijderen is, zou ik me zorgen maken over mijn installatie-criteria. Ieder pakket moet te verwijderen zijn. (Een virus kan uiteraard wel lastig te verwijderen zijn).

Op mijn servers draaien alleen die services/daemons die ik nodig heb. (Ik ben zo'n fanaat die dat doortrekt naar zijn werkplek). Remote registry: disable. Xbox Live Auth Manager: No way, José! Auto Time Zone Updater: Excuse me?! Software directories en files staan op read-only tenzij een test heeft bewezen dat het anders moet (en dat is dan meestal software geschreven door beunhazen [al dan niet in dienst van een 'gerenomeerd' bedrijf]).

Leg de controle bij de in- en uitgaande IO van je netwerk. Maak het niet kreupel door op alle units hetzelfde proces te draaien.Virusscanning push je vanaf één centrale plek, dat laat je niet decentraal uitvoeren.

Terug naar je vraag: wat als (onder politieke druk) niet de virusscanner maar jouw OS, jouw tekstverwerker, jouw game opeens een cryptolocker bevat. Inderdaad, ga daar vanuit en neem vooraf maatregelen. Test de boel, stel toegangsrechten is. Kijk kritisch naar wel proces draait. Etc. Of vertrouw erop dat MS, Google, Apple, Linux dat toch maar niet doet.
Ik zou me zorgen gaan maken als jouw anti-virus niet minimaal meerdere keren per dag een lijst van nieuwe definities en policies ophaald.
Een volledige nieuwe versie is 1 ding, maar ze hoeven niet je hele softwarepakket te updaten om aanpassingen te maken.
Ook virus definities update je niet meerdere keren per dag.
Wat een totale onzin. Bijna alle antivirus soluties updaten hun definities om het uur. Kaspersky - Bitdefender - Malwarebytes. Hebben allen automatische updates standaard staan om het uur.
Ik heb het in februari met tegenzin verwijderd, deed zen job goed en zeurde niet.

Maar ik wil geen slachtoffer worden van een gevecht waar ik niets mee te maken heb en antivirus kan wel heel erg veel met je systeem doen en door geven.
Zeker gezien de huidige politieke situatie moet je natuurlijk geen Russische software gebruiken. En al helemaal geen antivirus software.
Dit lijkt wel weer zo'n geval als bij het 5G netwerk van Huawei: volgens de Amerikaanse inlichtingendienst is het 5G netwerk van Huawei niet te vertrouwen, tot heden is er nog steeds geen bewijs dat het zo is.

Dezelfde Amerika die Irak binnenviel omdat ze kernwapens zal hebben..... _/-\o_
En in Irak waren massa-vernietigingswapens 8)7

Waar is het bewijs VS?
Irak was een misser, maar ondanks dat één van de belangrijkste mollen in het Kremlin door een loslippige Trump werd verraden was de info over de inval in Oekraïne behoorlijk accuraat.
Ik vind dat bij dit soort artikelen de linkjes naar de de Pricewatch wel weg mogen.
Ok. Er is geen aanbod op de it moment. Maar de knoppen voor aanbieden/vragen zitten er nog wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee