Nvidia Shield TV 9.0.1-update moet problemen met Plex-servers en opslag oplossen

Nvidia komt met een Shield Experience 9.0.1-update voor zijn Shield TV-mediaspelers. Deze update moet verschillende problemen oplossen die met versie 9.0.0 werden geïntroduceerd, waaronder problemen met Plex-servers en opslag.

Nvidia plaatst de patchnotes van de Shield Experience 9.0.1-update op zijn forum. Het bedrijf schrijft dat de update problemen met Plex Media Server moet oplossen. De nieuwe versie moet ook problemen met opslagpermissions voor mediaspelers, bestandsbrowsers en emulators repareren. Daarnaast zou content met interlacing niet langer 'stotteren'. Er zijn ook verschillende andere bugs opgelost.

Veel van deze problemen werden geïntroduceerd in de vorige grote Shield TV Experience-update, versie 9.0.0. Daarin werd de overstap gemaakt naar Android TV 11. Met die upgrade werd onder andere het opslagsysteem van het OS aangepast en dat kon problemen opleveren met verschillende apps.

Nvidia bracht eerder al een hotfix uit die enkele van deze problemen oploste. Die hotfix werd echter niet over-the-air uitgerold. In plaats daarvan moesten gebruikers zich handmatig inschrijven voor de patch en rollbacks naar voorgaande versies waren niet mogelijk nadat die hotfix werd geïnstalleerd. Shield Experience 9.0.1 wordt wel grootschalig beschikbaar gesteld. Het bedrijf meldt aan 9to5Google dat de update in 'de komende dagen' wordt uitgerold naar alle Shield TV-apparaten.

Nvidia bracht Shield Experience 9.0.0 op 12 januari uit voor al zijn Shield TV-mediaspelers, inclusief de oorspronkelijke modellen uit 2015. De update voegde onder andere nieuwe privacyfuncties en een vernieuwd Gboard-toetsenbord met ingebouwde spraak-naar-tekstfuncties toe. De mediaspelers kregen daarnaast ondersteuning voor de aptX-audiocodec en nieuwe Android-beveiligingsupdates, meldde Nvidia. Ook kan de verbinding met bluetoothapparaten na de update automatisch verbroken worden wanneer de Shield TV in de slaapstand wordt gezet.

Afbeelding via Nvidia

Door Daan van Monsjou

Redacteur

15-02-2022 • 16:45

91 Linkedin

Submitter: lt_cmd_data

Reacties (43)

43
42
14
3
0
17
Wijzig sortering
De reclame problemen van de "Shield Experience" zijn hiermee nog niet opgelost. Daarvoor is nog steeds het installeren van alternatieve startschermen nodig. :/
Alsof dat iets is om op te lossen... Dat is er en zal er gewoon blijven.

Ik zie dat scherm hoogstens 10sec tot ik mijn app open. Snap werkelijk niet dat mensen zich daar zo aan kunnen ergeren.
Dit is gewoon een principe kwestie toch? Je betaalt al met geld dan hoef je toch niet nog eens in ads te betalen?
Het vervelende is dat die alternatieve startschermen nooit optimaal werken. Ik ben zelf geen fan van het vervangen van een visuele irritatie door functionele beperkingen.
welke beperkingen doel je op?
Eens, maar aan de andere kant is het wel enigzins gerelateerd aan het gebruik en geen wasmiddelrecalme iod.
maar: Liever had ik ook dat het er niet was.
Als je een apparaat koopt en je weet bij voorbaat dat het zo is, dan is het geen probleem. Al heb ik dan ook nog wel mijn bedenkingen. Maar dat is niet de kwestie. De kwestie is dat deze reclame op een later moment is toegevoegd.
Ik wel. Ik heb gewoon geld betaald voor dat ding en achteraf wordt er door de fabrikant reclame aan toegevoegd wat niet in het belang is van mij als klant.
Als je de Gplayservices disabled en de meldingen hiervan ook uiy zet in het menu dan zijn die meldingen blijvend weg.

Ook na het herstarten.

@beantherio @Andros @Hans C @faxityy

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 15 februari 2022 23:30]

Ik heb de google app verwijderd en daarna de opslag van het startscherm geleegd, daarna waren de ads van Disney weg. Alleen het microfoon zoeken werkt dan niet meer.
Daar zal je dan even op koeten googlen. Ik heb dat sowieso uitstaan.
Met dat laatste heb ik even gestoeid maar ik heb dat (voorlopig) opgegeven. Die previews van streamingdiensten (waar ik geen lid van ben) zijn heel irritant maar de beperkingen van die alternatieve startschermen vind ik irritanter. Het werkt nooit ideaal en je blijft evengoed vaak nog wel beperkingen houden in de navigatie.
Ik heb automatische updates uit staan en doe wekelijks alles handmatig updaten behalve Android TV Home app. Zo blijft het originele homescreen zonder reclame nog steeds. Voorlopig iig geen reclame voor diensten waar ik niet op ben geabonneerd.
Reclame blokkeren in homescreen: ga naar apps, alle apps bekijken, systeem weergeven, Android tv startscherm uitschakelen.

Ook play store uitschakelen, anders download hij gewoon opnieuw de reclames in.

Voordeel: geen reclame meer op het startscherm, maar gewoon de oude vertrouwde omgeving.
Nadeel: apps downloaden niet, dus af en toe even de play store inschakelen en apps updaten.
Ik vraag me werkelijk af waar die reclame dan staat? Ik heb ook de update gedraaid en zie inderdaad iets van Disney+ staan over hun nieuwste films. Is dat reclame? Ik vind het wel makkelijk. Zie ik meteen welke nieuwe films ik met mijn IPTV kan kijken.

Misschien bedoel je andere reclames, maar zie ik die niet door mijn Pi-hole.
Maar je ziet al die Disney+ banners ook als je geen Disney+ hebt. Dat maakt het reclame toch? ;)

Daarnaast hoef ik die suggesties niet, want
Disney+ content interesseert mij persoonlijk niet.

Niet dat ikzelf zo'n probleem met reclame heb, maar ik begrijp wel dat sommige mensen het storend vinden.
Sorry dat wist ik niet, ik heb namelijk Disney + en Netflix en in die banner bovenaan zijn dat de enige suggesties die ik zie. Ik dacht dat dit persoonlijke aanbevelingen waren en die werden gegenereerd door de geinstalleerde apps....
Ik snap ook het probleem niet. Ik krijg enkel "suggesties" van films en series van apps die op mijn shield staan; Stoort me niet en vaak leer ik er iets uit bvb over een film dat ik niet wist dat die op netflix was uitgekomen. Trailers voor een bioscoop film kan je niet overslaan en storen me meer.
Ik snap ook het probleem niet. Ik krijg enkel "suggesties" van films en series van apps die op mijn shield staan;
Het probleem is dat mensen "suggesties" a.k.a. reclame krijgen voor series van diensten waar ze geen abonnement op hebben. Dat is bijzonder hinderlijk en hoort niet thuis op een betaald product.

Dat neemt niet weg dat jij dit prima mag vinden. Als jij het gemakkelijk vindt, heb ik daar geen probleem mee. Als het een opt-in feature zou zijn dan zou dat fantastisch zijn.

Ik wil zelf geen reclame op mijn Shield. Optiefen met die opdringerige rotzooi. Het neemt bijna de helft van een 65" scherm in beslag op 2,5 meter afstand. Dat maakt het billboard reclame voor iets wat ik niet wil en ook zeker niet ga nemen.

Hoog tijd voor iets anders.
Dan heb jij een heel ander apparaat dan ik denk ik. Ik zie bovenin het scherm een klein bannertje wat echt niet de helft van mijn scherm, nog geen 10%, inneemt.

Daarnaast heb je toch zelf gekozen voor een Shield, waarvan je weet dat het draait op Android (= Google). Denk je dat Google dat allemaal voor niks doet? Die ‘reclames’ horen er gewoon bij. Iedereen weet toch dat dat het verdienmodel van Google is?

[Reactie gewijzigd door iT3CH op 15 februari 2022 20:59]

Daarnaast heb je toch zelf gekozen voor een Shield, waarvan je weet dat het draait op Android (= Google). Denk je dat Google dat allemaal voor niks doet? Die ‘reclames’ horen er gewoon bij. Iedereen weet toch dat dat het verdienmodel van Google is?
Nou wordt ie mooi zeg. Toen ik mijn Shield kocht toonde deze echt geen reclame. Dat is pas jaren later toegevoegd. Hou toch op met bedrijven te verdedigen die zo lelijk tegen consumenten doen. Wat is jouw probleem zeg?
In hoeverre heb jij je verdiept in de voorwaarden waar je akkoord mee gaat van Google?
Of dat bedrijven bij een Android update dit moeten doen van Google en uiteraard vast worden beloond hiervoor, wij consumenten hebben gewoon pech in ditgeval.

Ik zeg, span een rechtzaak aan dan tegen Nvidia indien het volgens jou niet klopt en laat ons verloop er van weten 😉
Ik zeg, span een rechtzaak aan dan tegen Nvidia indien het volgens jou niet klopt en laat ons verloop er van weten 😉
Dude...
Ik heb niet het idee dat jij wist wat je kocht. Je kocht hardware van Nvidia. Nvidia zet nul reclame op dat apparaat. Maar dat apparaat kun je niet bedienen zonder besturingssysteem. En daarvoor gebruikt men Google. En het lijkt me niet nieuw dat Google, en ik citeer jou nu, lelijk doet tegen consumenten. Toch heb je voor dit apparaat gekozen. Dan kies je er toch zelf voor om dit ‘risico’ te lopen? Je had ook kunnen kiezen voor een Raspberry, en er bijvoorbeeld Linux op te installeren. Maar om nu achteraf te zeuren dat je 65 inch tv voor de helft uit reclame bestaat in het menu dat je maximaal 1 minuut per dag ziet, is niet alleen zielig, maar ook zwaar overdreven.

Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat je 65 inch tv geen reclame toont in menu’s. Want deze tv zal waarschijnlijk ook draaien op Android of Tizen en daar zie je hetzelfde gebeuren in je smart-menu. Was vroeger ook nooit, maar nu wel…. Vervelend zeg!

En dat jij je druk maakt om een reclame in plaats van al die honderden trackers die je binnenhaalt met Android, waarmee je werkelijk al je data over jezelf en je huishouden deelt met Google, is ook bijzonder. Daar kun je je beter druk om maken. Investeer in een Pi-hole of AdGuard Home. Daarmee haal je niet alleen de meeste reclames weg, maar ook al die trackers.
Ik heb niet het idee dat jij wist wat je kocht. Je kocht hardware van Nvidia. Nvidia zet nul reclame op dat apparaat.
Stop daar maar. Ik heb een media speler van Nvidia gekocht. Niet een reclame billboard van Google. Google is geen enkele partij in deze. Het is Nvidia die de software updates verzorgt en uitrolt. Je verwijt mij dat ik niet weet wat ik gekocht hebt. Dat is de omgekeerde wereld. Jij hebt overduidelijk geen idee wat ik gekocht heb.

Dat mensen proberen te rechtvaardigen dat een bedrijf de functie van mijn apparaat achteraf veranderd is te idioot voor woorden. mAaR hEt sToND iN dE eULa. Of onzin als jE hEBt aL zOvEEl tRAckErs. Ja daag. Dat rechtvaardigt dit gedrag absoluut niet. Ik heb betaald voor een product zoals dat was ten tijde van aankoop. Achteraf is de functie van het product gewijzigd en is de ervaring voor mij als betalende klant slechter geworden. Dat zijn de feiten. Je kunt in NL niet via een eula je rechten als consument wegtekenen zoals dat in de USA wel kan.

dAn klAaG jE gOoGLe tOCh aAN? Dat is dus een probleem. Als enkele consument een bedrijf als Google aanklagen is bijna niet te doen en dat weten ze. Daarom zijn consumentenrechten zo belangrijk. Ook is het belangrijk dat mensen dit soort wangedrag niet klakkeloos accepteren. Er is geen enkele reden vanuit usability om de nieuwe billboard functie uit te kunnen zetten. Dit is puur gedaan om reclame inkomsten te genereren, niet om mijn ervaring beter te maken. Omdat ik voor het apparaat betaald heb is dit volstrekt onaanvaardbaar. Dit is geen gevalletje: ruil je privacy of kijk reclame voor 'gratis' dienst.
Als enkele consument een bedrijf als Google aanklagen is bijna niet te doen en dat weten ze. Daarom zijn consumentenrechten zo belangrijk. Ook is het belangrijk dat mensen dit soort wangedrag niet klakkeloos accepteren.
Ik ben het daar volledig mee eens, maar je gaat aan 1 punt voorbij. Google zegt gewoon open en eerlijk dat ze Google zijn en je gegevens doorverkopen en je ads laten zien. Dat is hun verdienmodel nou eenmaal. Je hebt daarvoor akkoord gegeven toen je gebruik maakte van de Play Store (Je koopt namelijk niet alleen dat apparaat, maar je koopt dat apparaat met die software), en de voorwaarden accepteerde. Dat is dan toch een keuze die je zelf gemaakt hebt? Je had toch ook een ander apparaat kunnen kopen, bijvoorbeeld een Raspberry? Je wist dat Google bij dit apparaat hoorde. Nu kun je boos worden op Google en Nvidia dat jij nu ineens reclame krijgt, maar dan had je toch voor een ander apparaat moeten kiezen? En je had toch ook de update naar Android 11 kunnen weigeren toen deze voorgeschoteld werd?

[Reactie gewijzigd door iT3CH op 16 februari 2022 10:42]

Ja dit dus exact 😀
Beste iT3CH, je hebt het helemaal fout.

Toen ik het product kocht kon ik niet weten dat Nvidia met een software update mij reclame zou gaan tonen voor diensten die ik niet wil hebben en dit zou doen door bijna de helft van het hoofdmenu te kapen. Dat kun je niet redelijkerwijs verwachten.

De Nvidia Shield update automatisch. Daar viel dus niets aan te weigeren. En dan kun je de verantwoordelijkheid wel bij mij proberen te leggen. Maar als ik door het apparaat te wijzigen updates uitzet dan krijg je het andere argument: je moet updaten want anders ben je onverantwoord bezig.
Ik stop met deze discussie want je gaat maar op een enkel onderwerp in.

Mijn Shield update namelijk niet automatisch. Dat is een instelling die je zelf kunt aanpassen. Je kunt het dus weigeren. Je had ook een ander apparaat kunnen kopen. Ik leg de ‘verantwoordelijkheid’ bij niemand. Ik heb er geen last van dat jij je zo druk maakt om die reclames. Mijn punt is dat je dit WEL had kunnen weten en je bewust gekozen hebt voor die apparaat in plaats van een apparaat in, bijvoorbeeld, een Linux omgeving.
Idd. Dat nvidea voor bet besturingssysteem bij google aanklopt, is logisch en terecht.

Dat het apparaat niet goedkoper was door reclame - dat zat er namelijk eerst niet op, en is dus 100 procent ingegeven door bedrijfsbelang, betekent ook dat ik het recht zou moeten hebben om daar later niet mee geconfronteerd te worden.

Maar goed, we zien het ook bij TVs. Het is hoog tijd dat er wat wetgeving hierover komt. Fatsoenlijk zakendoen kan niet op gerekend worden iig.

(Wat me ergens ook weer verbaasd. Hoe anders mensen in hun bedrijfsmodel zijn, dan thuis)
Same here, daarnaast geen gezeik met last gen games. De streamprovider fixt de goede hardware in hun datacenters.

Zelfs als je sommige spellen wel koopt. Ik heb voor 7 eur en 80 cent per gebruikt uur in de maand een beest van een pc staan.

Mijn simmetjes in cities skylines liepen nog nooit zo snel.
Ik zeg, span een rechtzaak aan dan tegen Nvidia indien het volgens jou niet klopt en laat ons verloop er van weten 😉
Haha, lekker pech.
Man man wat een houding.
Het probleem is dat er suggesties verschijnen van Disney+ wat ik helemaal niet heb. Als ze zich zouden beperken tot de content waar je wel over beschikt is het nuttig. Nu is het troep.
Of gewoon een andere launcher installeren, zonder reclame.
Ik kan bevestigen dat dit werkt.
Alleen is het homescreen dan niet aanpasbaar. En ik zie allemaal gamecontent waar ik niks mee heb. Wat ik dan weer best vervelend vind.

Wat je vervolgens (of eigenlijk: eerst) moet doen voordat je de oplossing van tostie1987 toepast, is het in je pihole blocken van dit domein:
androidtvwatsonfe-pa.googleapis.com

Dan moet je daarna gewoon weer de updates installeren en moet je 1x je homescreen weer instellen, maar: tadaa! Geen reclames meer!!

Je kan dan ook gewoon automatisch updaten gewoon aan laten staan en ook geen geneuzel met alt homescreen apps.

Update 16/2:
Ik heb zowel een Shield Pro 2019 als een tube 2019:
De Pro laat ipv reclame alleen maar een screen zien met Google play en Youtube, geen reclame.
De tube kreeg ik niet zonder reclame met dezelfde werkwijze...
Beide waren geupgrade naar 9.0.1 en bij beide exact hetzelfde gedaan. Daar nu maar het startscherm disabled en de automatische updates uit gezet, gelukkig krijg ik daar dan weer niet allerlei game-content. Dus: ook hier de reclame weg, maar dan op een iets andere manier.
Blijft bijzonder dat er verschil in zit...

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 16 februari 2022 20:43]

Of je doet niet zo zuur en snapt dat sommige mensen hier wellicht wel behoefte aan hebben.

Een andere launcher installeren is ook zo makkelijk nog niet.
Is dat probleem waarbij de Shield een foute refresh rate weergeeft, waardoor er soms kleine "micro" haperingen waarneembaar zijn in vooral Europese content op bv. Netflix, nu eigenlijk al opgelost? Zoals ik het mij herinnerde ergerden ze zich hier toch redelijk veel mensen aan.
Gister update gehad. Wat me opviel alleen maar haperingen youtube netflix etc.
Iemand tips? Misschien hdmi kabel vervangen?
Raar, ik heb de HotFix gewoon over-the-air binnen gekregen, ik moest me alleen inschrijven. Niks met usb sticks of zo.

[Reactie gewijzigd door Sailor69 op 15 februari 2022 21:13]

Nvidia bracht eerder al een hotfix uit die enkele van deze problemen oploste
Nvidia had zelfs al 3 hotfixes uitgebracht, maar de resultaten wisselden nog steeds. Hopelijk gaat het met deze 9.0.1 nu wel beter.
Heeft hier wel wat haperingen opgelost met streamen in kodi
Inmiddels zijn we een paar dagen verder, hoe bevalt de 9.0.1 update?
Ik heb gewacht met installeren, dus ben benieuwd naar de ervaringen van de early adaptors

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee