Dell-27"-IPS Black-monitor met contrastverhouding van 2000:1 kost 992 euro

Dell heeft de eerste prijzen bekendgemaakt van monitoren die zijn uitgerust met LG's IPS Black-panelen. Het gaat om twee nieuwe modellen, in 27"- en in 31,5"-formaat. De 27"-versie kost 992 euro, de 31,5"-variant 1307 euro.

LG Display toonde op de CES IPS Black-panelen, waarna LG en Dell aankondigden monitoren te gaan maken met deze panelen. De prijzen van deze monitoren zijn nog niet bekend, maar Dell heeft wel twee andere monitoren onthuld met IPS Black-panelen. Het gaat om de Dell U2723QE en de U3223QE, beide 4k-schermen die in de UltraSharp-serie vallen.

De panelen onderscheiden zich door de hoge contrastverhouding, die bij beide monitoren 2000:1 is. Normaliter is dit bij ips-panelen 1000:1. Verder zijn de specificaties van de twee monitoren gelijk, los van de schermgrootte. De monitoren hebben een resolutie van 3840x2160 pixels en een verversingssnelheid van 60Hz. De helderheid is maximaal 400cd/m² en de grijs-naar-grijsresponstijd is 8ms, of 5ms in de snelle modus. De monitoren ondersteunen 100 procent van de Rec. 709- en sRGB-kleurengamma's en 98 procent van het DCI-P3-kleurenspectrum. De kijkhoeken zouden zowel horizontaal als verticaal maximaal 178 graden bedragen.

Beide monitoren hebben ingebouwde USB 3.2 Gen 2-poorten en fungeren als USB-C-hub. Daarbij kunnen ze 90W leveren via een van de upstream-USB-C-poorten, die ook DisplayPort 1.4 en HDCP 2.2 in alt-mode ondersteunt. Daarnaast is er nog een enkele USB-C 3.2 Gen 2-upstreampoort en zijn er zes USB 3.2-downstreampoorten. Een van deze poorten is USB-C en kan een apparaat van maximaal 15W voorzien. Verder zijn er een HDMI-poort, een DisplayPort 1.4-aansluiting, een 3,5mm- en een lanpoort.

De twee schermen komen met een standaard die 60 graden kan draaien, van -5 tot 21 graden kan kantelen en 150mm in hoogte kan worden aangepast. De twee monitoren zijn per direct te bestellen.

Dell UltraSharp U2723QEDell UltraSharp U2723QEDell UltraSharp U2723QEDell UltraSharp U2723QE

De Dell UltraSharp U2723QE

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-02-2022 • 14:30

84

Reacties (84)

84
83
34
3
0
37
Wijzig sortering
Als ik de link naar de Dell website volg, zie ik nu al een "korting" naar respectievelijk €793,76 en €1.045,44.
Dell heeft altijd aanbiedingen op hun producten. Koper proberen te overtuigen dat het een goeie deal is terwijl de deal nooit weg gaat (en als het weg gaat komt het na 1 weekje weer terug).
En dan bij het uitchecken je drie garanties/support packages of andere producten (vaak diensten) door de maag te splitsen die je af moet wijzen omdat ze al in je winkelwagentje zitten.
Ja precies. Ik vind Dell producten top maar hun website en zulke praktijken heb ik als consument echt een hekel aan.
Helaas hebben ze al jaren niet meer de mogelijkheid om coupons te stacken. in het verleden heb ik ooit op die manier een laptop gekocht met 45% korting.
Nu kan ik niet eens meer de 10% standaard (studenten) korting krijgen (al jaren niet meer gestudeerd :-) )

Maar mocht ik er naast zitten, dan graag info, want ik zit toevallig weet te kijken naar een nieuwe laptop.
Met 45% korting kun je op je klompen aanvoelen dat er iets niet klopt, lijkt me. Dat is net zoiets als een fout bij een webshop, waar een product voor een onwaarschijnlijke lage prijs staat. Dit gaat richting diefstal...

Nuancering: ik ken de marges niet. Zakelijk waren kortingspercentages van 10-tallen procenten niet ongewoon, maar dan had het ook over spullen die (veel) meer dan 1000 euro per stuk kostten.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat laptops bij de grote jongens (HP, Dell, Asus etc.) de bruto marges op producten niet met een 1X beginnen ;)
Dat weet ik, maar 4x?
Ik heb wel percentages van orde grootte 50% gezien, maar dat was servers. En voor bulkafnames zijn ook vrij hoge kortingen, meer dan 10%. Maar dat soort percentages krijgt een individuele koper niet, doorgaans.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 22 juli 2024 17:42]

Volgens mij is er wat misverstand over de margefactor. Een margefactor van 2x is 100 % bruto winst. Een marge van 40% zou dus 1.4 zijn. Een marge van 4x is 300% brutowinst. Als je het in margefactor uitdrukt is het makkelijk rekenen wat je investering op kan leveren.
40% bedoelde ik. Dus bijna de helft zou marge zijn. Ik dacht dat in de computer industrie (misschien moet ik erbij zeggen: voordat de gpu gekte losbarsten en uitgesloten Apple) de marges op onderdelen flinterdun zijn (minder dan 10%). Dat zal op compleet geassembleerde systemen hoger liggen, maar of dat zo hoog is dat het richting de 40% gaat?
Zoals jij vast ook weet - ik denk niet dat ik je heel veel nieuws ga vertellen - verlagen fabrikanten de adviesprijs van oudere producten vaak niet, maar voegen er (eventueel af en aan) steeds grotere kortingen aan toe (de term stapelkorting wordt zelfs gebruikt door bijv. een Gamma of Kruidvat). Dat, en op sommige producten zit gewoon erg veel marge. Dat zie je typisch terug bij Apple producten, waarbij je voor bijv. meer RAM en SSD capaciteit opvallend veel meer gaat betalen als je naar de kostprijs van dat RAM en SSD kijkt. Soms doen ze gekke dingen met de prijzen voor een kleine feature extra, waarna ze op die specifieke versie erna des te grotere kortingen kunnen geven, waardoor ze de slimme value-for-money-deal jagers nog meer aanspreken, die raken wellicht overtuigd door het feit dat ze niet de goedkoopste versie van de serie kopen, maar wel bijna tegen dezelfde (advies)prijs van de goedkoopste versie (m.a.w. de value-for-money deal waar de jagers naar op zoek waren). Het is maar een theorie, maar volgens mij is het een gegeven dat marketing mensen allerlei theorieën en strategieën hanteren om bepaalde groepen mensen aan te spreken. En wat grote bedrijven ook doen is simpelweg experimenteren met verschillende pricing strategieën om te onderzoeken hoe ze het meeste rendement kunnen halen. Dat ze bij een paar laptops daardoor misschien wat extra kosten maken is mogelijk niet zozeer een fout in hun systeem van coupons en kortingen (al valt dit ook niet uit te sluiten) maar ingecalculeerd in de strategie.

Even een recet voorbeeld: Dell Verenigde Staten 2021 Black Friday, een recent geval en een directe simpele korting die volgens mij aansluit bij datgene wat ik hierboven noem.
https://www.msn.com/en-us...what-to-expect/ar-AANi3Bk
Zie de 3e aanbieding in dat artikel: Dell XPS 13 2-in-1, Core i5, 16GB RAM, 512GB SSD: $1,519.99 $999.99 at Dell Save $520
Van 1520 naar 1000 is een directe korting van 34.2%. Als je daar nog de standaard studentenkorting aan toevoegt van 10% (?) dan zit je met 40.8% al aardig in de buurt van 45%. En als je geluk heb vind je nog een andere coupon die valide is en ga je erover heen. Iets wat ik me goed kan voorstellen wanneer een verkoper het stacken van coupons toestaat.

Nu ben ik het ermee eens dat dit een voorbeeld uit de VS is waar de vaak nog grotere kortingen hanteren dan in Europa (al heb ik het idee dat we qua Black Fridays en Cyber Mondays langzaamaan steeds meer op de VS beginnen te lijken). De reden waarvoor ik voor VS koos is omdat het zo gemakkelijker was om een voorbeeld te vinden. In mijn eerste zoekpoging https://duckduckgo.com/?q...=newext&atb=v264-1&ia=web was dit het 1e zoekresultaat dat naar boven kwam. Als ik dit herhaal naar een NL zoekopdracht vind ik inderdaad niet zo snel zo'n voorbeeld (met bijzonder hoge korting): https://duckduckgo.com/?q...=newext&atb=v264-1&ia=web. Het 1e zoekresultaat is dan https://nl.hardware.info/...edingen-2021-tablets--pcs waarbij ik wordt doodgegooid met laptopresultaten van alle fabrikanten bij 'reguliere' webshops en zo op het oog 27,8% als hoogste korting zie. Maar dit zijn sowieso de "X% goedkoper dan vorige week" prijzen, niet de "X% goedkoper dan de adviesprijzen".

Hier houd mijn zoektocht even op en ik zal je niet langer vermoeien. Het lijkt mij in ieder geval wat ver gaan om te claimen dat het richting diefstal gaat. Daar wilde ik op reageren.

Edit voor wat typo's een aanvulling die me zojuist te binnen schoot:
Ik keek ong. in april 2021 naar een Dell XPS desktop tower waar een aanbieding op zat en ik daarbovenop nog een coupon kon toevoegen waarmee ik op een prijs uitkwam van iets van 1350 euro of misschien nog wel minder. Het ging me voornamelijk om de videokaart die erbij zat, een RTX 3060 Ti. Maar de rest van specs waren ook niet slecht: Intel i7 11700 (geen K), 16GB RAM en ik meen ook een 256 of 512GB SSD. Aangezien die RTX 3060 Ti voor ong. 950 a 1100 op Marktplaats verkocht werden en in de reguliere webshops voor nog veel meer (indien überhaupt verkrijgbaar) was dat geen slechte deal.
Natuurlijk is dit een ander geval. De videokaart prijzen zijn onrealistisch hoog deze tijden en Dell had waarschijnlijk al een hele tijd een deal staan om een hoop videokaarten te krijgen tegen een veel ouder en lager tarief. Maar het toont wel weer hoe oud of touch en langzaam zo'n groot bedrijf als Dell reageert op ontwikkelingen. Die videokaarten waren vanaf januari 2021 al zo duur en er was een aanloop erheen want de RTX 3000 serie is al sinds dag in (september of oktober 2020) zeer lastig verkrijgbaar. Je kon letterlijk meerdere Dell XPS systemen kopen en de onderdelen los verkopen op Marktplaats met winst (met CPU, mobo, RAM, SSD, voeding en kast zat je wel richting de 500 euro opbrengst, en als je de videokaart dan voor 1000 euro of meer kan verkopen...). En er zijn mensen die dat dan ook gedaan hebben, zie bijv. deze meneer die op dit moment (04-02-2022) 3 Dell RTX 3070 OEM kaarten aanbiedt: https://www.marktplaats.n...idia-rtx-3070-oem-non-lhr
Ook dit is geen diefstal en Dell verdiende er waarschijnlijk nog geld op. Wel was het een beetje dom van Dell.

En meerdere mensen die hier mee bezig zijn geweest op Reddit:
https://www.reddit.com/r/.../m34he4/dell_rtx_3060_ti/
https://www.reddit.com/r/..._ti_pulled_from_xps_8940/
https://www.reddit.com/r/.../mm7qqs/dell_oem_3060_ti/
https://www.reddit.com/r/...from_xps_8940_se_dies_in/
https://www.reddit.com/r/..._dell_g5_rtx_3060_ti_960/
OptimumTech heeft zelfs een video over deze tower met RTX 3060 Ti gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=4X18zT-bvU4
Ik dwaal af, pardon ;-).

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 juli 2024 17:42]

Je kon vroeger de zakelijke in je winkelmand gooien (met lagere prijs) en dan door de url aan te passen overstappen naar de particuliere website.
In america werkt dat iets anders.

Weet niet of je ooit een aflevering van die coupon docus gezien hebt, maar als je het slim plant trek je daar een halve supermarkt leeg en krijg je nog net geen geld toe. Coupon stacking is daar doodnormaal
Verschrikkelijk. Of je spendeert absurd veel tijd om coupons te verzamelen, of je betaalt een premium om indirect die coupons te compenseren.
Tip, altijd onderhandelen! Er kan meestal nog wat met de prijs gedaan worden zeker als je met een paar wat koopt.
Verder scoren Dell schermen over het algemeen erg goed. Ben benieuwd naar de reviews

[Reactie gewijzigd door arjentjuh op 22 juli 2024 17:42]

Waarom zou je een lan-poort op je monitor willen?
Vergeef me als dit een domme vraag is.

Edit:
Dank voor de uitleg allen, en sorry @Jumpman voor het verstoren van je dag met deze vraag. Ik gebruik geen docks.

[Reactie gewijzigd door Sebben op 22 juli 2024 17:42]

Monitors met al die poorten sparen een docking station uit. Erg handig voor laptop gebruikers. Die moeten slechts 1 USB C kabeltje aansluiten via de monitor en dan zijn extern keyboard, muis, LAN en evt nog een tweede (of derde) monitor in één keer gekoppeld. Bovendien kan je stroomadapter in je tas blijven zitten aangezien ze ook hun batterij laden via de USB C. Ik heb Dell monitoren met zulke functies bij een paar klanten staan, erg handig en het vermindert bovendien de kabelspaghetti behoorlijk.
Omdat je dan geen aparte usb-c dock meer nodig hebt, want die zit dan in je monitor :)
1x usb-c kabel naar je laptop en klaar is keers.

[Reactie gewijzigd door Vince_ op 22 juli 2024 17:42]

Enige nadeel hier is dat het videosignaal over USB-C 3.2 Gen 2 volgens mij wel wat gecomprimeerd moet worden, wil je ook nog Gbit internet over dezelfde kabel sturen.

Een USB-C met Thunderbolt 3 ondersteuning had denk ik beter volstaan, gezien je dan meer bandbreedte hebt. Dit zou ook matchen met de XPS laptops en andere Dell producten voor dezelfde doelgroep, die deze uitgang al bezitten.
Ik gok dat deze panelen stiekem chroma subsampling gebruiken (4:2:2) over USB-C. En dan nog een keer display stream compression.
Dat is waarschijnlijk voor laptop gebruikers die op die manier met 1 USB kabel de volledige randapparatuurset op het bureau kunnen aansturen inclusief bedrade internet verbinding.
Fungeert als USB-C HUB, staat in de tekst.
Dan kan deze monitor waarschijnlijk ook als een laptop-dock werken.
Je sluit de laptop aan via USB-C, en alles wat aan je monitor hangt, de USB en de netwerkaansluiting, kan dan via USB-C gebruikt worden door je laptop, waardoor je met een enkele kabel ook bedraadde netwerkaansluiting hebt.
UTP aansluiting! Viel me ook al op. Enige wat ik mis op mijn U2720Q.
Op zich zeer prettig, dat ik mijn toetsenbord-dongle in de monitor heb zitten.
Als ik nu mijn werklaptop aansluit via USB-C, heb ik direct
- 4k beeld
- toetsenbord actief
- laptop krijgt voeding
- audio-out uit de monitor (voor externe vaste speakers, in mijn geval een 2.0 set)

Maarja. Geen UTP. Als je dan slechte wifi hebt en liever bedraad wil aansluiten, bungelt nét aan de andere kant van de laptop nog een UTP kabel. Een beetje jammer.

[Reactie gewijzigd door psy op 22 juli 2024 17:42]

Beetje lelijke oplossing natuurlijk, maar zou je niet een USB-A naar Ethernet kunnen aansluiten op de monitor? Dan heb je iig 1 kabel naar je laptop.
Misschien, maar zijn die snel genoeg?
Ja als je monitor USB 3 heeft dan heb je gewoon gigabit snelheden.
https://www.startech.com/...le-verbindingen/usb31000s zoiets!
Deze kun je in één van de vrije USB poorten achterop de monitor aansluiten, dan heeft 'ie alsnog ethernet via USB-C :) ik gebruik dit zelf op deze manier ook!
Je kan die UTP kabel niet via een USB ethernet adapter in je monitor pluggen?
Ja, ik heb die ook. Zit nog wel even te kijken of ze niet daisychaining supporten. Dat vind ik het enige gemis naast die LAN aan de U2720Q.
Als je 2000:1 contrast belangrijk vindt, dan kan je ook naar een VA (Vertical Alignment) paneel gaan in plaats van IPS.

VA heeft wat mindere kijkhoeken (overigens niet vreselijk veel slechter) maar weer een beter statisch contrast dan IPS. Mijn scherm heeft zelfs 3000:1. Ik heb een IPS scherm en een VA scherm en het verschil in contrast is vooral in tekstschermen heel duidelijk te zien. VA heeft ook geen last van "IPS Glow".

En het voordeel van VA panelen is dat ze als een 'budget' techniek gezien worden dus vaak goedkoper zijn dan IPS, in tegenstellng tot dit scherm dat veel duurder is. Natuurlijk heb je wel het nadeel dat je dan ook wel mindere uitrusting krijgt qua input poorten enzo.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:42]

Hebt u soms vb van zo'n monitor aub? (linkje PW? )
Ik heb deze:

pricewatch: BenQ GW2280 Zwart

Heeft een statisch contrast van 3000:1 dus nog hoger dan deze Dell.

Overigens was hij 80 euro toen ik hem kocht op Amazon.es. Prima scherm en het hoge contrast is fijn met wit op zwart console schermen. Enige dat me een beetje tegenstaat is de glasplaat voor het scherm want als je onder een hoek kijkt dan kan je de pixels aan de uiterste zijkanten niet meer zien. Niettemin geen groot probleem verder.

Kleurechtheid en uniformiteit zijn niet overweldigend maar voor mijn doel ruim voldoende.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:42]

amai, prijzen zijn ook hiervan goed gestegen.

Bedankt alweer _/-\o_
Als het gaat om IPS-glow, zie mijn vorige reactie hieronder, even meteen gequoteerd:
Het gaat wel degelijk om de native contrastwaarde van 2000:1 die het paneel kan halen. Dat is nu juist de grap van IPS Black. Een bijkomend voordeel is volgens LG dat de zwartwaarde ook goed blijft onder een hoek. Dus deze panelen zouden geen of minder last hebben van IPS-glow:
... ensuring deep blacks and vibrant colors that remain true across a wide viewing angle in various ambient conditions.
Interessant. Hoe zit het met beschikbaarheid, zelfde als de Dell Ultrawides? :Y)
Mooi alternatief voor OLED. Ik blijf een zeurend stemmetje in mijn achterhoofd houden als ik felle statische content op mijn OLED TV zie. Zal dat helemaal hebben op mijn PC scherm die ik grotendeels voor office taken gebruik. Een goed IPS scherm lijkt mij dan (voorlopig) de gulden middenweg.
Ik denk dat je voor een alternatief voor OLED toch eerder naar een monitor met MiniLED implementatie moet kijken.
IPS black is zeker een mooie ontwikkeling, maar ik zou een contrast van 2000:1 toch niet meteen een alternatief voor OLED noemen. Eerder een alternatief voor VA panelen, die doorgaans een contrast van rond de 3000:1 hebben, maar te kampen hebben met slechte pixel response en gamma- en colour-shift door de slechte kijkhoeken.
Heel interessante schermen; Heb me recent (op aanraden van een medetweaker) al deze Lenovo q24h home-office monitor aangeschaft die ook USB-C display + hub + power delivery ondersteunt, en ik kan het iedereen aanraden als je laptop het ondersteunt.

Het is echt een heerlijkheid om nooit meer te sleuren met m'n adapter en voortaan maar één kabeltje op m'n bureau te hebben, en alles voorzien te hebben. Ook voor smartphones met bv. Samsung DeX is dit geweldig

[Reactie gewijzigd door musback op 22 juli 2024 17:42]

Belachelijk veel geld voor een LCD-monitortje. Dan is een OLED scherm, die een perfect contrast heeft, naar verhouding veel goedkoper & dan heb je ook nog eens superieur beeld!
Nee, want bij oled verlopen de kleuren na een tijd en het brand in.
Slijtage komt ook bij LCD's voor, evenals inbranden. Ik heb diverse LCD-schermen gezien, die ingebrand waren na een aantal jaren. Misschien is inbranden bij LCD een verkeerde term, maar het effect is vergelijkbaar. Bovendien is de huidige OLED-technologie sterk verbetert, waarbij dit probleem niet meer zo sterk speelt.
Bij LCD zie je beeld retentie geloof ik. Als het paneel heel lang hetzelfde beeld weergeven worden de pixels een beetje lui. Met gevarieerde content moet je dat er echter wel weer uit krijgen, bij een OLED kan dat niet omdat de pixels "moe" zijn geworden.
Ik kan mij vergissen maar beeld retentie is iets tijdelijks, bij mijn voormalige plasma zag ik dat ook wel eens bij logo's. Dat verdween na enkele minuten weer. Ik heb bij LCD's iig diverse statische beelden gezien, die niet meer na verloop van tijd weg gingen.
Probleem bij OLED is vooral dat de 3 kleuren voor 1 pixel ongelijk veranderen, je hebt Rood, Groen en Blauw, als die niet gelijkmatig verouderen, veranderd de kleur. Dit soort schermen zijn voor mensen die media content maken, daar moet de kleur goed zijn.
Klopt, maar zoals ik begrepen heb, is dit grotendeels opgelost bij de huidige OLED-panelen. Normaal gesproken komen OLED-schermen erg goed uit de tests, wat de sRGB-waardes betreft.
Dat is juist de "innovatie" waar LG nu al een paar jaar op teert. Zij gebruiken alleen witte OLEDs met daaroverheen een kleurenfilter. Samsung had wel de drie losse kleuren waardoor die afzonderlijk óók nog eens slijtte.
De nieuwe QD-OLEDs van Samsung gebruiken overigens ook 1 kleur blauwe OLEDs die ze met een QD filter afbuigen naar RGB subpixels.
Dit slijten werd wel weer gecompenseerd doordat de sneller slijtende pixels groter waren (blauw vooral).

En met kleurenfilters is de efficiëntie ook niet gelijk dus daar heb je dat ook nog een beetje. Alleen met Quantum Dots weet ik niet of dat ook zo is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:42]

Gebruik zelf nog een EIZO CX240 uit 2013, geen inbranding te zien.
Net zoals bij OLEDs geldt dat lang niet voor iedereen, behalve als je veel langdurig statische content gebruikt. Vroegah zag je beeldbuizen ook inbranden, als er te lang statische content erop stond. Welke beeldscherm-techniek je ook gebruikt; inbranden & degradatie is onvermijdelijk, bij veel gebruik & onoplettendheid. Daarnaast zie je bij LCDs vaak problemen met de backlight, die na een aantal jaren op is. Zo heb ik diverse oude laptops liggen, waarvan de backlight niet, of nog maar heel slecht werkt.
Ik blijft het stom vinden dat er geen fabrikant meer is die glossy monitoren maakt. Met zo'n mat scherm verlies je gewoon kleur en scherpte, zonde! Ik ben wel erg benieuwd naar dat IPS Black.
Die glossyschermen spiegelen veel te erg. Vind ik niks in een kantoorsetting.
Het is niet voor iedereen geweldig, maar ik snap best dat mensen die optie willen. De markt lijkt toch vaak 100 modellen van hetzelfde te bieden (ontspiegelde monitors, grote Android-telefoons) in plaats van een beetje variatie.
Dit, dat gematteerde als "ontspiegelen" is onzin, zet er gewoon een goede optische coating op zoals die op fotolenzen.
Apple doet dit maar die coating is niet erg bestendig. Ik heb een iMac op mijn werk en die coating werkte in het begin goed maar na een tijdje krijg je lelijke plekken waar hij verdwijnt. Dan wordt het super irritant.

Ik heb zelf ook veel liever mat.. Ik heb zo'n scherm voornamelijk om op te werken, niet om plaatjes te kijken :)
Hebben hier meerdere iMacs maar geen last mee. Zit je veel met de vingers aan? Gebruik je scherpe reinigings middelen?
Hebben hier meerdere iMacs maar geen last mee. Zit je veel met de vingers aan? Gebruik je scherpe reinigings middelen?
Plamuurmes? Of bedoelt u bijtende ;)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 17:42]

Voor gamers is een glossy scherm zeker aan te bevelen. Niet voor office-gebruik. Ik zag laatst een review van een glossy gamers-scherm & het zag er vele malen beter uit, dan een mat scherm. Helaas was het een onbekend merk, die niet zo'n goede reputatie had. Echte A-merken leveren ze vreemd genoeg niet, terwijl er best wel een markt voor zou zijn.
Voor gamers is een glossy scherm zeker aan te bevelen.
Hoezo voor gamers wel?
Betere kleuren, contrast en scherpte.

Een mat scherm heeft een fijne structuur die reflecties verminderd maar dat heeft ook als gevolg dat het scherm minder scherp is.

Dat is waarom alle telefoons en tablets een glazen scherm hebben, en Apple gebruikt al een eeuwigheid glazen schermen in haar laptops en iMacs.

Echt geen idee waarom het op PC monitoren niet meer populair is, want voor thuis gebruik heb je echt liever een glazen scherm.

Reflectie is overigens met een normaal scherm ook geen probleem, want als het scherm maar fel genoeg is (overdag, wanneer reflectie een probleem is) merk je er niks van. ‘S avonds is het überhaupt geen probleem.
Voor dat geld koop je ook een 48” oled. Tja.
Voor hetzelfde geld koop je ook een Apple Pro Stand. Zit dan wel geen scherm bij, maarja dat is een detail.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.