Uitgelekte renders tonen volledig ontwerp van AM5-socket voor Ryzen 7000-cpu's

Er zijn nieuwe details verschenen over AMD's komende AM5-socket. Igor Wallossek van Igor's Lab heeft renders van de socket gepubliceerd. Het betreft, zoals eerder bevestigd, een LGA1718-socket. Het AM5-platform staat op de planning voor de tweede helft van dit jaar.

De renders van Igor's Lab tonen een ontwerp dat enigszins lijkt op de LGA-sockets die Intel al langer gebruikt. De socket beschikt over een soort frame dat via een hendeltje wordt gebruikt om de cpu vast te zetten. AM5 zou daarnaast beschikken over een backplate die vergelijkbaar is met die van AM4, hoewel de nieuwe socket over vier extra schroefdraden beschikt die rond de socket worden geschroefd. AM5 moet daardoor een betere houvast voor koelers bieden ten opzichte van Intels LGA1700, zo concludeert Igor's Lab.

AMD maakte vorige week bekend dat AM5 ondersteuning biedt voor AM4-koelers. Volgens Igor's Lab krijgt de socket wederom een soort voorgeïnstalleerde montagekit met twee montagepunten en dat zou genoeg zijn om ondersteuning te bieden voor koelers tot 500 gram. Zwaardere koelers moeten volgens de techwebsite echter direct in de backplate geschroefd worden en de cutouts hiervoor zouden verschillen met de huidige generatie AM4-sockets. Koelerfabrikanten zouden daarom een aangepaste backplate moeten bieden aan gebruikers om dergelijke koelers alsnog te laten werken op AM5.

AMD deelde vorige week nieuwe details over het AM5-platform en de bijbehorende Ryzen 7000-cpu's. AMD gaat met dat platform PCIe 5.0 en DDR5 ondersteunen en stapt met de Ryzen 7000-serie over op TSMC's 5nm-procedé. Het platform moet in de tweede helft van dit jaar verschijnen. AMD verwacht naar eigen zeggen dat het AM5-platform lang gebruikt zal worden, net als de AM4-socket die in 2017 werd geïntroduceerd en nog steeds wordt ingezet.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

12-01-2022 • 21:17

70 Linkedin

Submitter: RickyOZ

Reacties (70)

70
69
41
1
0
17
Wijzig sortering
Benieuwd of AMD zich met AM5 gaat overtreffen in toekomstbestendigdheid, het grootste probleem leek nu de te kleine bioschips te zijn, iets wat natuurlijk zo op te lossen is.
Ik vind 5 jaar zelf opzich wel voldoende. Als engineer lijkt het me wel lastig om na X aantal jaren tegen een "fout" aan te kijken en er telkens omheen te hoeven werken. Een paar generaties is goed te doen maar te lang kan stagnerende werkingen hebben.

De hele power delivery van de AM5 is anders en het is nu LGA ipv PGA, en veel meer. Veel veranderingen tegelijkertijd waar misschien al meerdere jaren tegenaan gelopen werd.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 13 januari 2022 10:19]

Of het is niet zo zeer een probleem dat men oplost maar simpelweg een intern beleid dat een socket een X aantal generaties/jaar mee moet gaan. Dan is het niet een probleem dat je oplost maar simpel weg een gegeven situatie die nu eenmaal zo is. Als je dan aankomt bij de nieuwe generatie waar je een nieuwe socket voor kunt gebruiken dat pas je veel dingen in een keer aan omdat je weet dat je nog weer jaren door moet.
De volgende generatie AMD en Intel chips wordt niet nu pas ontworpen dat is een traject van jaren en men is dus al lang bezig met de opvolger van de komende generatie, zeker wat betreft specificatie en ontwerp doelstellingen heeft men al een erg goed plan zelfs voor de generatie daarna.
Ga er dus maar van uit dat de nieuwe socket niet alleen ontworpen is voor de komende chip maar ook voor de eisen die de komende generaties er aan zullen stellen. Hier door zullen er weinig echte tekortkomingen zijn waar men tegen aan loopt en zeker niet jaren lang. Als dat wel het geval was en men had een veel betere chip kunnen maken als men nu maar een iets ander socket ontwerp had gehad, geloof mij maar dan had AMD de AM4 socket al lang vaarwel gezegd.

Dat zegt ook iets over Intel's keuze om de engineers steeds maar een nieuwe socket te laten gebruiken zonder dat men vooruit denkt. Dit heeft zeer grote voordelen omdat je natuurlijk meer flexibiliteit hebt maar ook zeker nadelen omdat een klant steeds maar weer veel meer hardware aan moet schaffen als ze een nieuwe CPU van je kopen.
Intel heeft weinig tot geen voordeel gehaald uit het veel vaker wijzigen van het socket ontwerp dus echt handig was deze keuze niet aan Intel kant. Maar het lijkt de verkoop ook niet echt te schaden dus dit cultuur verschil is simpel weg dat een cultuur verschil dat uiteindelijk voor de consument een Intel systeem duurder maakt dan een AMD systeem.

Dat is er van uitgaande dat alle andere dingen gelijk zijn.nu is dat natuurlijk niet waar, met iedere nieuwe CPU zijn er nieuwe features en meestal nieuwe chipsets om volledig gebruik te kunnen maken van de nieuwe features. Hier door zijn AMD klanten ondanks dat ze technisch gezien met een ouder moederbord kunnen werken vaak toch beter af als ze naast een nieuwe CPU ook een nieuw moederbord kopen. Het eindresultaat is dus eigenlijk gewoon het zelfde zeker voor de meer high end systemen.

Al met al lijkt het me heel erg sterk dat AMD engineers echt beperkt zijn door de keuze van het bedrijf om een socket voor een aantal generaties/jaar te gebruiken, en is het "voordeel" dat Intel haalt uit de steeds veranderende sockets te klein om echt een verschil te maken met AMD. Voor de consument maakt het ook vrij weinig uit omdat de meeste consumenten ook bij AMD voor een nieuwe chipset zullen gaan en dus toch een nieuw moederbord met toevallig de zelfde socket zullen kopen als ze een nieuwe CPU aanschaffen.
Denk niet dat ze die fout met de bios chip nog een keer zullen over doen.
Het zal waarschijnlijk koffiedik kijken zijn maar verwachten jullie dat deze 1e gen AM5 (ja het is niet alleen de socket natuurlijk) beter toekomst bestendig zal zijn dan bijv de 1e gen AM4?

Waar je nu borden van hebt welke niet de laatste ryzen CPU's kunnen draaien.
En waar ze met de firmware wat truukjes gedaan hebben en selecte info/data hebben 'gebruikt' omdat de ruimte niet groot genoeg was.

Zit hier bijv nog meer ruimte op of is dat soort info nog niet bekend?
Ik verwacht dat dat ongeveer gelijk gaat zijn.

Ik sla steeds een socket over. Ik heb een goed AM4 moederbord gekocht toen dan net even uit was, met een niet al te hippe processor. Nu heb ik er een nog een dik CPU in gezet waardoor de hele compu zo weer vier jaar meer kan.

Als AM6 uit komt, komt er waarschijnlijk weer een nieuw moederbord met een entry AM6 CPU.
En vlak voor AM7 prik ik er dan weer iets diks in.

Een soort tik-tok systeem.
Waarom niet vlak na de eerste release van AM5 (of AM7)? Dat lijkt me kostentechnisch juist een goed moment. Veel mensen die van hun last-gen high-end spul direct overstappen op de nieuwe generatie.
Dat lijkt mij ook het slimste ja, ik ben naar AM4 gegeaan toen B450 uitkwam, 2200G erin, zit nu op een 3600, en als ik het nodig vind zet ik er een 5800x in, AM5 overslaan, en AM6 er weer tegenaan.
Elke 5 jaar een nieuwe pc ( met upgrade pad) vind ik een mooie balans in prijs-performance.
zit nu ook nog op de 3600 en is in combinatie met een RTX3070 eigenlijk nog behoorlijk mee.
Maar ik verwacht wel nog naar 5800x of zelfs 59 reeks te gaan op dit platform. Ik kwam van een z270+7600K combo hiervoor en ben eigenlijk op B550 ingestapt met het oog om de beste high-end CPU van dat platform nog te halen :)
Ik heb bijna een jaar geleden een Ryzen 9 5900x systeem gemaakt, dus ik ga voor de komende 5 jaar niet upgraden.

niet te vergeten vaak is het de eerste 3-6 maanden ook nog veel problemen met dingen zoals BIOS [AM4/X570 USB problemen]
niet te vergeten vaak is het de eerste 3-6 maanden ook nog veel problemen met dingen zoals BIOS
Precies... daarom koop ik nooit spullen in de eerste paar maanden.

Ik heb op het moment een i7-6700K, 32GB RAM, SSD, 4TB opslag, en een GTX 1070. Die voldoet prima; zelfs voor spellen, omdat The Witcher 3 (2016) het zwaarste spel is dat ik heb. Draait Debian 11 Bullseye (en een ondertussen bijna vergeten installatiei van Windows 10).

De planning is als volgt:
- Wachten op de release van Ryzen 7000 (~tweede helft 2022?)
- Freeze van Debian 12 Bookworm (~januari 2023)
- Reviews lezen van CPU's en moederborden etc.... zien wat zowel Intel en AMD op de markt hebben
- Wachten op de release van Debian 12 Bookworm (juni - augustus 2023)
- Nieuwe computer bouwen, met enkel Debian 12 erop. (Mijn laptop heeft Windows 10 nog steeds geïnstalleerd. Voor de veiligheid c.q. voor als het echt nodig is houd ik één installatie achter de hand.)

Ik hoop dat eventuele benodigde ondersteuning voor Ryzen 7000 (en eventueel nieuw Intel spul) dan in de LTS-kernel van eind 2022 zit, anders ben ik de sjaak. Dan moet ik nog langer wachten c.q. Debian draaien met een alternatieve kernel. (Liever niet.)

Mochten de prijzen van de grafische kaarten nog steeds zo idioot hoog zijn tegen die tijd dan neem ik zelfs mijn dan 7 jaar oude GTX 1070 gewoon mee, omdat ik toch nauwelijks spellen speel.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 12 januari 2022 23:22]

welke dikke cpu heb je?
Nu een 5900X. Die gaat als een trein.
Ik vond het de 250 euro extra voor de 5950X niet waard.
Voor am4 staat r op t moment nog maar 1 cpu op de planning, am5 is de nieuwe socket die nog wat gens mee zou moeten gaan.
nieuws: AMD verwacht AM5-platform net als AM4 lang te gebruiken
Die zal dus betreft upgrades idd "toekomst bestendiger zijn" 8)7

Echter laat je hierbij dus een ding buiten beschouwing, net als bij t blauwe kamp (1151 is ook lang meegegaan), gaat t meer om de chipset/bios dan de socket.
Laat zien dat AMD zn marketing goed gedaan heb _/-\o_
Indd AM5 zou (minstens) net zo lang mee moeten kunnen gaan als AM4 dat is erg goed nieuws van en voor AMD :)
Ik denk dat je met "minstens zo lang" toch wel erg optimistisch bent. AMD wil niet eens beloven dat het even lang meegaat, dus het zit er dik in dat het 3 ipv 4 generaties wordt. Alsnog meer dan Intel natuurlijk die vaak rond de 1.5 generaties zitten (als je prestatiewinst met AMD vergelijkt) natuurlijk.
Laten we het hopen ;) en optimistisch blijven :)
nieuws: AMD verwacht AM5-platform net als AM4 lang te gebruiken

Kan natuurlijk zijn dat het korter wordt, maar omdat AM4 zo lang heeft bestaan hebben ze heel wat harten en zieltjes gewonnen, en dat weet AMD zelf ook dondersgoed

[Reactie gewijzigd door Sinester op 13 januari 2022 10:06]

Tuurlijk, maar de kwestie is of ze in zakelijke zin reden zien die stunt te herhalen. Maar niet iedereen in de Industrie zal er even blij mee zijn, zaken als PCIe 6 of DDR6 zouden roet in het eten kunnen gooien, misschien maakt Intel door de hogere concurrentiedruk grotere stappen inzake platform (je zou kunnen denken aan triple-channel DDR5 bijvoorbeeld of meer DMI lanes etc) waardoor ze een flinke achterstand oplopen kwa features en/of prestaties.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vermoed dat we in totaal 3.5 tot 4 volwaardige generaties krijgen (Zen(+), Zen2, Zen3(D) zou ik tellen als 3 volwaardige en twee halve generaties, dus totaal 4)) in tegenstelling tot 1,5 tot 2 generaties van Intel (lijkt op 2 generaties deze keer).

Maar er is voor AMD steeds minder te winnen met die strategie. Bij Zen(+/2/3/3D) had AMD nog veel vertrouwen te winnen. Dat is nu veel minder nodig. Het marktaandeel onder zelfbouwers is waarschijnlijk al even groot of groter dan dat van Intel (als je de verkoopcijfers van AMD vs Intel sinds Zen2 bekijkt). Daar zijn niet meer zoveel mensen te bekeren. De meesten zullen nu wel inzien dan AMD een prima concurrent is, die goede, zelfs in veel gevallen de beste, producten kan maken. Degenen die nog steeds blind Intel kopen zul je niet meer over de streep trekken zonder 5 jaar AMD dominantie zoals Intel tijdens Bulldozer en co. (en dat zie ik niet snel gebeuren). Andersom is er natuurlijk ook een loyale fanbase van AMD (veel kleiner natuurlijk) die Intel moeilijk naar zich toe kan trekken (Een stel vrienden van mij weigerde tijdens Intel dominantie steevast naar Intel over te stappen en kocht steevast inefficientere en vele malen langzamere CPUs (voor hun primarie usecase gaming dan))

Tegelijkertijd zo om de haverklap een nieuwe socket juist in de OEM markt wel een voordeel kunnen zijn en laat dat nou net de markt zijn waar Intel nog steeds domineert en AMD veel te winnen heeft. OEMs hebben geen interesse eraan dat hun systemen lang meegaan of geupgrade kunnen worden en het gros van hun klanten net zo min. Maar ze hebben wel interesse eraan steeds de laatste nieuwe dingen te kunnen tonen voor hun marketing.

In het kort: AMD ziet af van een harde belofte (zoals met AM4 wel gebeurde) wat voor hun gewoon de deur open zet om hetgeen te doen wat de meeste winst oplevert. Ze zullen met AM5 niet volledig van de 4 generaties ondersteuning afstappen, maar het zou wel eens 3 kunnen worden. Wellicht is AM5 wel het laatste platform dat AMD wezenlijk langer ondersteunt dan Intel met zijn platformen doet. Maar om dat in te schatten hebben we waarschijnlijk allemaal te weinig informatie.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 13 januari 2022 17:01]

Zoveel beperkt de chipset je echt niet in AM4, er zijn zelfs x370 borden die officieel elke gen ryzen ondersteunt. Zelfs mijn budget b450 moederbord support officieel elke gen ryzen.
Bij Intel was je met socket 1151 inderdaad zeer beperkt met de chipsets, dat is bij AMD gelukkig niet het geval, vraag me af of Intel het dan express heeft gedaan die Chipset locks voor nieuwere cpu's binnen hetzelfde socket.
Daarom zei ik dat ook zelf al. ;)
Hoezo is de eerste gen dan niet toekomstbestendig volgens jou? Mijn B350 bord ondersteunt de 3700X, dat vind ik echt netjes. Had dat bordje gekocht samen met een 1600X toen het net uit was.

[Reactie gewijzigd door Borgia op 12 januari 2022 21:50]

Ik zeg ook nergens dat niet toekomstbestendig was. Maar dat gezegd hebben ze wat 'truukjes' moeten doen om het wel zover te krijgen. Was benieuwd of ze daarvan geleerd hadden. 4x de ruimte voor firmware bijv. Meer ter informatie gewoon, in de praktijk was het voor de meeste mensen ook niet interessant.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 12 januari 2022 22:00]

Oh ja dat klopt wel inderdaad. Volgens mij supporten sommige B350 bordjes zelfs de 5000 serie, maar ik had een budget bordje van 70 euro, dus ik dacht dat deze dat niet deed. Je moet wel inderdaad altijd wachten ook op de update, en hopen dat de fabrikant uberhaupt een update uitbrengt. Asrock bijv is heel slecht met bios updates en raden updates zelfs af op hun site.
Maar het was wel juist Asrock die op 300- en 400-serie al grotere BIOS-chips had.
Die hebben dus ook weinig hoeven pielen met oudere CPU's eruit te halen.

Ben zelf van Asrock (B450M Steel Legend) afgestapt, omdat de MSI B550M te aantrekkelijk was, maar ik heb weinig tot niets slechts te melden over de Asrock mobo's voor AM4
door omstandigheden mijn ryzen 5 5600x, 16GB Corsair DDR4 3600 reepjes en ASUS B550 Gaming pc kwijtgeraakt.
Ergste is dat mijn RTX 2070 ook pasé is ;(

Dus mijn weer tijdelijke PC is net een Frankenstein. van alles wat ik over had een werkende pc samengesteld.
En met Frankenstein meen ik ook Frankenstein.
Namelijk: Ryzen 7 2700x met orgineel AMD wraith Prism koeler, Corsair Vengeance Pro 3200 reepjes van totaal 16GB, en belangrijkste, een Gigabyte B550M mATX moederbord die officieel geen Ryzen 2x00 ondersteunen zou.
Maar het werkt erg stabiel om als FranksteinPC door het leven te kunnen gaan.
Dan past de oude Geforce 1060 6GB er ook wel bij :Y)

Dus ja ik wacht tot AM5 op de markt beschikbaar komt voor ik een geheel van begin af aan nieuwe pc ga samen stellen
Laatst nog een nieuwsbericht op tweakers dat de asrock x370 taichi een nieuwe bios had die officieel de ryzen 5000 serie ondersteunt, dat is toch niet heel slecht 5 jaar na introductie van het product.
Voor Zen, Zen+ en Zen 2 hebben ze toch geen truukjes hoeven uithalen? Mijn bord (x370 Crosshair VI) ondersteund al die cpus.
Voor Zen 3 zullen ze afhankelijk van grote van het flash geheugen inderdaad oudere cpus eruit moeten halen. Nu hoop ik ook dat ze daarvan hebben geleerd.

Mijn eerste reactie toen ze zeiden, we gaan misschien toch nog Zen 3 ondersteunen op 300 series borden. Was waarom nu nog.... Ik ga het ook zeker niet overwegen om nog een Zen 3 erin te stoppen. Ik wacht lekker op Zen 4 of 5 voordat ik verder kijk.
Het was een marketing zet, zodat je zou overstappen naar B550 of x570..
Daarom toen geen support voor B350 en x370.
Ik verwacht dat het wel beter zal zijn.
De eerste generatie Ryzen moederborden hadden het probleem dat de chips voor de BIOS/EFI nogal krap van maat waren, en dat was wel te begrijpen.... Volledig nieuw platform van AMD, niemand die wist hoe goed het zou verkopen, de generatie ervoor van AMD was een flop...
de generatie ervoor van AMD was een flop
Hey! :( :+
Dat doet pijn. Ik was naief fan en heb er nooit spijt van gehad.

AM3(+) heeft het als platform ook zeer lang uitgehouden.
Dat was gewoon netjes.

Je kon zelfs, nadat je er een 900W CPU in had voor een paar jaartjes, een "upgrade" naar 1800W CPU in doen. En die ging zeker veel sneller!
Doe dat ze maar eens na. :P

Zonder gein, mijn AM3+ systeempje draait hier nog gewoon goed, met een 8370e, die maar 800W verstookt.
Hehe, sorry...
AMD heeft ook een speciaal plaatsje in mijn hart wel 🤭
Ben hier nog op eenzelfde systeem aan het tikken gebouwd eind 2015, en de vervangende machine is een AM4 die op alles verdubbeld tegenover de AM3+ setup, maar nog geen dedicated videokaart heeft.

Vorige generatie was prijs/prestatie zeker met overige goede specs zeker geen flop te noemen imho.
Ben ook al jaren een amd fan, maar destijds nooit een AM3+ FX cpu gehad. Klopt die 800Watt echt die u claimt? Dat is 2x het verbruik van mijn power hungry Fury-x gpu :o
nee, is "slechts" 125 a 150 watt.
alleen is het idle verbruik wat hoog.
Veel betere toekomstbestendigheid dan AM4 kunnen we denk ik niet wensen, dat de 1st gen ryzens bijvoorbeeld niet op x570 of b550 passen lijkt me een beetje het probleem opzoeken, aangezien niemand een x570 of b550 mobo koopt om daar een 1st gen ryzen in te zetten. Er zijn zelfs borden die wel officieel alle generaties ondersteunen, zoals de asrock x370, laats nog een nieuwsbericht hierover op tweakers.
Dat ''probleem'' met die ruimte in de bios is dan ook weer juist een gevolg van dat die borden zoveel cpu's ondersteunen. Grote kans dat de bios chip makers nu wel erop voorbereid zijn, zou geen probleem meer moeten opleveren volgende generatie lijkt mij.
De ondersteuning voor ryzen 5000 op 300 moederborden komt er uiteindelijk wel

https://nl.hardware.info/...-moederborden-is-onderweg

[Reactie gewijzigd door Moortu op 13 januari 2022 00:20]

Als AMD meer dan 16 cores zal willen aanbieden zal dat niet lukken op am5
Waar ik bang voor ben is dat de pennetjes op de sockets komen te zitten ipv de cpu.
Waar is werk testen wij o.a. ucsc servers van cisco voor de refurbished markt.
Het probleem wat wij onder vinden is dat 7 a 8 op de 10 servers zo weggegooid kunnen worden omdat de pinnetjes van de sockets voor de xeon cpu’s verbogen zijn.
Hopelijk zijn deze pinnen beter dan van de intel socket.
Denk gewoon feitelijk het zelf wat Intel heeft. Alleen 18 pinnen meer.
Wat is eigenlijk de reden dat AMD ervoor kiest om van PGA naar LGA over te stappen?
Naar wat ik had begrepen (heb hier geen bron voor) zouden de pinnetjes te klein en kwetsbaar worden, waardoor als er iets fout gaat waarbij ze verbuigen de cpu teruggestuurd moet worden om deze te repareren. Zeker met high end cpu's is het denk ik fijner om een moederbord ter reparatie aan te bieden dan een cpu.
Nogal makkelijk. Het probleem van de (mogelijk verbuigende) pinnetjes (en dus return to sender) verleggen naar de mobo-fabrikant. :P

[Reactie gewijzigd door HMC op 12 januari 2022 22:25]

Volgens mij hadden ze gewoon meer contactpunten nodig, en dan was dit de beste oplossing, bijkomend voordeel, je trekt nu niet meer zomaar de cpu uit de socket bij het verwijderen van de koeler ;)
Kort gesteld: dichtheid.
LGA biedt een veel hogere dichtheid t.o.v. PGA.
Met als nadeel dat de pinnetjes op het MB zitten (ik heb nog steeds 10 Opteron CPU's liggen -LGA-; moederborden daarvoor zijn nog nauwelijks te vinden. Simpelweg omdat de contact-pinnetjes iets of wat verbogen zijn op 2e hands borden en dus niet meer werken.).
Ze hebben meer contact pinnen nodig voor DDR5. Dit is momenteel te beperkt met PGA.
Hoe zit dat eigenlijk met air coolers van minder "vooraanstaande" merken?
Ik heb voor mijn Noctua NH D15 gewoon een upgrade kitje voor AM4 gekregen, terwijl ik de cooler gekocht had voor m'n AM3-systeem. In dat doosje zat ook nog eens een mooi Intel-setje.

Nooit uitgezocht, maar krijg je (of kan je makkelijk kopen) ook setjes voor nieuwere sockets voor een 20 Euro air cooler die je al jaren bezit?

[Reactie gewijzigd door HMC op 12 januari 2022 21:28]

Die €20 koeler die ik al jaren in bezit heb blijft gewoon mooi op moederbord zitten. Als ik toch oude moederbord en processor weg doe, lees: op V&A plaatsen, dan laat ik ook gewoon koeler erop zitten. Gezien we tegen die tijd ook wel naar DDR5 gaan zal geheugen dan ook bij ouder moederbord meegeleverd worden. Als je al zoveel weg doet, tja waarom niet ook gewoon koeler erbij laten en voor paar tientjes nieuwe kopen?
Helemaal mee eens. Maar ik heb juist de NH D15 gekocht om een leven lang mee te gaan.
En ik begrijp inderdaad dat het bij een koeler van €100 een wat ander verhaal is. En daarom is het uiteraard ook goed dat Noctua die service levert. Tegelijk als hier in reacties het om duurzaamheid gaat. Tja die koeler blijft dus nadat ik hem niet meer gebruik bij de volgende liefhebber. En goede kans dat uiteindelijk zijn totale levensduur korter is dan van een Noctua koeler, tegelijk in principe zal hij pas aan zijn eind komen als hele moederbord, processor en geheugen ook de vuilnisbak in gaan. Dan vermoed ik zo dat we grotere duurzaamheidsvraagstukken hebben dan een CPU koeler die erbij in de vuilnisbak gaat ;)
Ik denk dat de echte budget merken geen mounting kits gaan uitbrengen, die zullen dan waarschijnlijk met een nieuwe koeler komen die al meteen past op de nieuwe socket.

En inderdaad kudo's voor Noctua _/-\o_

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 12 januari 2022 21:41]

Sinds wanneer is Noctua geen vooraanstaand merk ?

Voor wat betreft de upgrade kits, hoe lang wil je support cq. 'onderhoud' krijgen van een merk ?
Denk niet dat je een nieuwe upgrade kit krijgt voor nop van Noctua. Al zal het niet wat kosten voor Noctua, hun hele bedrijfsvoering is gericht op de verkoop van een nieuwe koeler voor een (bepaalde) socket.

Dus bij een upgrade van je systeem en de socket, verwacht een producent, Noctua in dezen, dat je gewoon een nieuwe (air)cooler koopt. In mijn optiek vind ik dit niet meer dan normaal.
Nu ja, Noctua, in mijn opinie, is dus juist wel een "vooraanstaand" merk, en ook geen 20 Euro.
Misschien nog een keer lezen.

Voor wat betreft de coolers, het gaat uiteindelijk om een brok metaal. Dat veroudert of verslechtert verder niet echt snel.
Ik snap dat ze graag nieuwe dingen willen verkopen, maar duurzaamheid in je beleid is a b***. :+

En normaal vind ik het niet. Vooral niet als het gewoon kan.
Voor wat betreft de coolers, het gaat uiteindelijk om een brok metaal. Dat veroudert of verslechtert verder niet echt snel.
Dat is juist, maar anderzijds heeft een het een maximale dispensatie.
Leuke passieve koeling voor een 100W CPU zal niet voldoen nadat je upgrade naar een 150W CPU.
En daar zit het grote probleem.
Als een fabrikant alleen koeling maakt voor 300W CPUs schrijven reviewer dat het merk alleen koeling maakt dat alleen in hele grote kasten past.
Maken ze een leuke kleine koeling dan zijn ze niet duurzaam.

Duurzaam is een leuk woord totdat je er falliet aan gaat. Een 300W passieve koeling met reserve fan zodat je 600W kun koelen is mogelijk. Daarmee doe je dan 50 jaar ipv ieder 5 jaar een koeler kopen. Het 10-voudige vragen voor ene groter koeler is ook financiele zelfmoord.
Dus bij een upgrade van je systeem en de socket, verwacht een producent, Noctua in dezen, dat je gewoon een nieuwe (air)cooler koopt. In mijn optiek vind ik dit niet meer dan normaal.
Dat is juist niet normaal; het is nog steeds een prima werkende koeler, die met een ander mount-setje ook gewoon op de nieuwe socket past. Ivm duurzaamheid kunnen we ons bovendien de luxe niet meer veroorloven om dergelijk asociaal gedrag van fabrikanten toe te staan.

Overigens staat noctua er om bekend dat zij juist wel gratis upgrade-setjes opsturen.
Hij vraagt hoe merken die niet zo vooraanstaand zijn als Noctua dat doen. Noctua stuurt gratis upgrade kits, maar doen anderen dat ook of moet je gewoon een nieuwe koeler kopen?
Naja, je kan het op twee manieren lezen. Enerzijds kan je eruit opmaken dat hij andere merken bedoelt, anderzijds kan je eruit opmaken dat hij na de eerste zin een voorbeeld aanhaalt inzake zijn Noctua.

@HMC Beter lezen heeft er niets mee te maken. Wees iets duidelijker.
Vriendelijke groet, taalnazi Youri :')
LOL. Hmm, misschien heb je een punt. :P
Als ik een ENTER had gegeven tussen mijn eerste vraag en de propositie daarna, had het dan beter geweest?
Wat een vragen weer op de late avond. (Al 4 uur 's ochtends hier in Jakarta.)
Corsair ook bracket gekregen gratis 1 voor am4 voor een aio
Op zich goed nieuws dat oudere koelers gebruikt kunnen worden, maar dan maar 2 bevestigings punten ipv 4 ?
Lees ik dat goed ?
Dat lijkt me niet echt verstandig... :?
Ook al zou het "maar" tot voor 500 gram koelers zijn.

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 12 januari 2022 21:43]

Lijkt me dat je gewoon de normale vier punten hebt, maar als extra handigheidje, voor coolers tot 500gr, slechts 2 punten hoeft te gebruiken.
Beetje onduidelijk inderdaad, maar de plaatjes laten zien wat we gewend zijn. Fout, alleen tweede plaatje :P

[Reactie gewijzigd door HMC op 12 januari 2022 21:47]

Ah ja nu zie ik de andere gaatjes ook ;)
Dan ga ik er nu vanuit dat (waarschijnlijk) de oude am4 backplate gaatjes ook in de nieuwe am5 backplate zitten, dat is iig een goed idee, kudo's voor AMD :)

[Reactie gewijzigd door DennisH82 op 12 januari 2022 21:52]

Je strooit met kudo's deze avond.
Kudo's voor jou! :D
Kudo's voor AMD, indeed!
Kudo's voor Noctua, altijd.
Kudo's voor iedereen!
De tweede afbeelding laat 4 standoffs voor heatsinks zien.
Ik heb zo vaak een cpu met de koeler mee losgetrokken... ja ook geprobeerd de cpu eerst te stressen zodat die warm werd, zelfde resultaat. Fijn dat ze over gaan naar ander ontwerp zoals bij intel.

O.a. moederborden van Asrock, MSI en Gigabyte gebruikt. Ik heb zeker de voorkeur voor Asrock met A-tuning als software. MSI Dragon center was werkelijk een draak en de Gigabyte crashed regelmatig.

Leuk dat de borden RGB hebben maar ik zie ze ook graag in helemaal een witte kleur, want zwart is zo standaard en saai :)
Vaarwel lieve CPU-pinnetjes, het was leuk jullie nog even teruggehad te hebben. :*)
U bent een fakir, die van de spijkerbedden? :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee