Renders tonen vermeende AMD AM5-socket

Er zijn renders verschenen die naar verluidt AMD's komende AM5-socket tonen. De afbeeldingen geven een blik op de LGA1718-socket met klepje en bevestigingshendel. Voor de AM4-socket gebruikt AMD nog een pin grid array.

Als de renders die ExecutableFix publiceert daadwerkelijk de komende AM5-socket tonen, krijgen de Ryzen-desktopprocessors van volgend jaar een vergelijkbare LGA-socket als Intel. De afbeeldingen tonen een klepje met een hendel die naar beneden gedrukt moet worden om de processor op zijn plek te krijgen. Verder is de IHS, de integrated heat spreader, te zien, van wat de toekomstige Ryzen-chip zou zijn.

AMD zou ook voor de Ryzen-chips overstappen van een pin grid array naar een land grid array. Bij de Threadripper- en EPYC-processors maakt AMD al gebruik van LGA met de LGA4094-socket. Het voordeel van PGA is dat de processor zonder veel druk in de gaatjes van de socket op het moederbord valt. Daar staat tegenover dat de pinnetjes beschadigd kunnen raken. Bij LGA is het risico op het beschadigen van de cpu veel lager.

De socket zou bedoeld zijn voor de komende op Zen 4 gebaseerde Ryzen-processors voor de desktop, met codenaam Raphael. AMD zou deze op 5nm laten produceren. Ze zouden volgend jaar de op Zen 3 gebaseerde Ryzen 5000-processors met AM4-socket, met codenaam Vermeer, opvolgen. ExecutableFix publiceerde eerder vermeende details over het AM5-platform.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-07-2021 • 16:53

76 Linkedin

Reacties (76)

Wijzig sortering
Tja jammer. Ik vind PGA een veel beter systeem. Als je het verkloot is de kans nog redelijk aanwezig dat je het zelf kan repareren. Bij LGA is dat al een heel stuk moeilijker gezien je die pinnen in een bepaalde richting moet buigen.
Persoonlijk prefereer ik ook PGA, maar dat heeft er meer mee te maken dat ik nog beschik over een laptop met een CPU die geüpgrade kan worden. Het is goedkoper om een laptop CPU te vervangen, dan het gehele moederbord. Helaas is dat tegenwoordig steeds minder relevant, er zijn weinig modellen die nu nog zelf te repareren zijn.

Voor een gewoon desktop systeem heb ik het liever andersom, want over het algemeen zijn de moederborden goedkoper dan de processoren. En in mijn geval, als het stuk gaat, gaat het meestal goed stuk.

Een beetje een combinatie van slecht geluk en een kluns zijn denk ik :P

Maakt de pin-richting verder uit? Dat is in principe kaarsrecht omhoog naar mijn weten.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 31 juli 2021 00:23]

Laptops met LGA zijn er ook geweest. Het is inderdaad wel spijtig dat 45W laptop CPUs niet meer in een socket zitten.

Voor repareerbaarheid zal het weinig verschil maken, CPUs zijn zelden de oorzaak van een defect. Dat is veel vaker het moederbord of geheugen, en het geheugen wordt dan ook nog eens vaak vast gesoldeerd (maar dan wel eerder in ultrabooks waar de CPU ook al langer gesoldeerd werd).

Betreft pin riching, de pinnen van een LGA socket moeten kaarsrecht zijn, een verbogen pinnetje op een PGA CPU mag een beetje schuin zijn omdat het "raster" van de socket die nog rechter plooit.
Check deze laptop eens. Schijnt best een goed repareerbaar ding te zijn.
https://youtu.be/0rkTgPt3M4k

En modulair!
is logischer voor hen en de klanten: cpu's gaan minder snel kapot en als er iets stuk gaat is het het moederbord, dat meestal goedkoper is. Enkel de mobo-fabrikanten zullen het minder leuk vinden
is logischer voor hen en de klanten: cpu's gaan minder snel kapot en als er iets stuk gaat is het het moederbord, dat meestal goedkoper is.
De reden dat AMD overstapt is dat het bijna onmogelijk is om de 385 extra pins te plaatsen in een socket van hetzelfde formaat, die nodig zijn voor DDR5
Enkel de mobo-fabrikanten zullen het minder leuk vinden
Waarom zouden die het vervelend vinden, de BOM (Bill Off Matrials) is hetzelfde voor alle fabrikanten, en de iets hogere kosten van het LGA socket in plaats van een PGA socket word verrekend met de kopers, daarnaast is een LGA CPU weer iets goedkoper om te maken, of we dat ook gaan merken betwijfel ik. ^_^
Waarom zouden die het vervelend vinden, de BOM (Bill Off Matrials) is hetzelfde voor alle fabrikanten, en de iets hogere kosten van het LGA socket in plaats van een PGA socket word verrekend met de kopers, daarnaast is een LGA CPU weer iets goedkoper om te maken, of we dat ook gaan merken betwijfel ik. ^_^
Ik denk dat @dasiro doelt op het feit dat er nu een verschuiving plaats gaat vinden van RMA aanvragen vanwege gebogen pinnen, van AMD naar de Mobo-fabrikanten. Niet de BOM-kosten voor het socket zelf.
Pinnetjes op een CPU buig je voorzichtig en geduldig terug. Bij LGA is dat niet mogelijk.

Maar goed, dit zal voor de meeste mensen helemaal niets uitmaken. Beide hebben voor en nadelen.
mwah... niet mogelijk is een sterke uitspraak.

In een LGA CPU zitten de pinnetjes in de socket. Die pinnetjes kunnen buigen en kunnen net zo goed terug gebogen worden. Toegegeven; het is wat lastiger dan een pin up een PGA maar nogsteeds goed mogelijk.
Het kan inderdaad, is wel een heel stuk meer moeite. Het is ook moeilijker om ze om te buigen :)

AMD zal niet voor LGA gaan om het leven van een paar systeembouwers iets makkelijker te maken, maar vanwege de meer pinnetjes per cm2.
De oude blauwe bonuskaart is precies dun genoeg om de pinnen op een processor weer in model te krijgen. :Y)
haha, daarmee heb ik dit jaar nog wat pinnetjes rechtgezet. Eerst dun stukje karton om de platte pinnetjes wat recht te trekken en daarna de AH bonus kaart om ze recht genoeg te krijgen :9 Past iig op de FX8350 perfect tussen de pinnetjes.
Ik heb meerdere LGA's gerepareerd maar zodra er iets mis ging met pinnen in het verleden is mijn ervaring dat er tenminste 1 onrepareerbaar onderdeel over gebleven is. Feit is wel sinds LGA heb ik vaker een oepsie gehad en moeten repareren voor anderen dan in de tijd van PGA of bij mensen met PGA (lees AMD) de laatste jaren. Ik zie liever LGA maar had geen problemen dat AMD bij PGA bleef, als er technische redenen zijn om daar vanaf te stappen dan moet het maar!
Schade aan mobo's ipv CPU's betekend mobo's vervangen ipv CPU: vervangen is meer omzet, dus juist in het voordeel van de mobo-fabrikanten?

Gevoelsmatig denk ik toch dat ik liever m'n CPU zou vervangen dan m'n moederbord, maarja, beiden nog nooit hoeven doen. Hoe moeilijk/realistisch is het trouwens om enkel de socket van een mobo te (laten) repareren/vervangen? Dat is toch maar 1 van de vele onderdelen, al kan ik me voorstellen dat je qua arbeidsloon/uren al snel beter een nieuwe zou kunnen kopen.
Ik assembleer mijn PC al vanaf 80386S en nog nooit pinnen gesloopt. Of de nood voor heatspreader. Maar ja mijn PC assembleer ik 1x in hun life cycle en de enigste upgrade zijn uitbreidings kaarten zoals Nic Sound en gkaarten.etc.
Ik upgrade nooit CPU alleen. Life cycle CPU bij mij kom je altijd in nextgen met bijbehorende mobo’s.

Daarnaast ooit keer koeler vervangen socketA beste is mobo uitbouwen op ondersteunende mat waarbij je goed bij Socket komt. Ipv kloten in de case.

Misschien dat de ontiegelijk vaak CPU only upgraders daar meer last van hebben.
Ik assembleer mijn PC al vanaf 80386S en nog nooit pinnen gesloopt. Of de nood voor heatspreader. Maar ja mijn PC assembleer ik 1x in hun life cycle en de enigste upgrade zijn uitbreidings kaarten zoals Nic Sound en gkaarten.etc.
Ik upgrade nooit CPU alleen. Life cycle CPU bij mij kom je altijd in nextgen met bijbehorende mobo’s.
Aahh de good old days
Mijn eerste was een moederbord en cpu
van Intel 386DX25 strak vast geschroefd aan de behuizing 8)7 :z na de eerste schok was ik wakker. :+
Is het verstandig om een dure AM4 moederboord te kopen nu?
Ben van plan om te upgraden 5600x AM4 570X moederboord.
Volgens mij hangt dat af van jou persoonlijke toekomstige wensen.

Hoe snel vervang jij je cpu?
Elk jaar: Nu niet kopen
Om de 5 jaar: Enkel kopen indien je performantie wenst
Of als je nu performance nodig hebt, nu kopen. DDR5 gaat in het begin waarschijnlijk toch erg duur zijn. En zen 3 en de nieuwe Intel processoren zullen de komende jaren echt nog wel goed mee kunnen. Tegen de tijd dat je systeem dan aan vernieuwing toe is, is DDR5 waarschijnlijk ook weer goedkoper en beter uitontwikkeld.
Dus als je elk jaar wilt vervangen is je advies om dit jaar niet te vervangen :+
Als je elk jaar de cpu wilt vervangen, zou ik nu het moederbord nog niet vervangen.
Oh, alleen de cpu vervangen, excuus.

Zelf heb ik juist vorige week een AM4 bord gekocht met een Ryzen 2600, om over een paar jaar naar een 5xxx te kunnen upgraden. Maar dat is weer net anders.
Euh, je vraag is nogal vaag. Als je een volgende generatie AMD CPU wilt, dan moet je wel een AM5 moederbord tegen die tijd kopen. Als je bij je huidige CPU wilt blijven maar je moederbord wilt upgraden, dan kan je alleen maar een AM4 bord kopen.
Dan kan je beter nu tegen een redelijke prijs een B550 kopen, daarna verkopen als je perse wilt upgraden naar de nieuwe architectuur. Of wachten, maar erg goedkoop zal het niet zijn met RAM meegeteld.
Lijkt me voor een 5600x overkill, en kwa upgrade pad kan je niet verder dan een 5950x

Ik zou gewoon een b550 bordje kopen
B550 mis je wel pci-e 4.0, die heb ik nodig voor SSD M2 pci-e 4.0
Waarom denk jij een PCIe 4.0 SSD nodig te hebben? ;) Als je je af vraagt of je een upgrade moet doen denk ik dat je te weinig af weet en nodig hebt aan hardware om PCIe 4.0 als "nodig" te zien. Handig is het zeker maar nodig zeer waarschijnlijk niet. :)
Ik zag Samsung 980 M2 PCIe 4.0 die haalt Read/Write: 7.000MB/s / 5.000MB/s terwijl de PCIe 3.0 versie die haalt max 3.500MB/s / 3.000MB/s.

Ik vind dat echt een groot verschil. en 4.0 is natuurlijk futureproof. Maar opeens zie ik nu AM5!
Misschien toch handig om op Zen 4 te wachten ?
Sequential reads and writes onder ideale omstandigheden is niet hetzelfde als random access ( waar je de snelheid voelt ).

Ik snap niet hoe mensen nog altijd niet doorhebben, dat het verschil tussen een 500MB SATA3 SSD / PCIE3 NVME en PCIE4 NVME letterlijk hetzelfde is voor hun dagelijkse apps.

NVME is een goede manier om storage te hebben zonder extra kabels of goed als je een database draait dat enorme iops moet draaien. Maar voor consumenten zijn die nummers nutteloos. En dan betaal je nog eens 50% of meer voor een PCIe4 NVME, voor iets dat letterlijk 99.99% dezelfde performance haalt onder alle apps...

Zelf als je grote files kopieert, dan gaat de write bijna nooit over de 1GB/s want er zijn andere bottlenecks. Je gaat niet dood als een grote file copy 5 seconden duurt of 8 seconden. Grote nummers dat eigenlijk goed zijn om mensen te doen geloven dat ze het nodig hebben maar 0.1% heeft die nummers nodig en van die 0.1%, gebruiken ze het dagelijks maximaal 0.001% van de tijd.

> Ik vind dat echt een groot verschil. en 4.0 is natuurlijk futureproof.

Een les dat vele mensen moeten leren in de tech wereld. Future proof is jezelf beperken en vaak meer kosten. Ik spreek als eigenaar van een X570 MB, gekocht omdat ze toen geen Zen3 borden hadden. Ik gebruik exact 0 van de PCIE4 functies want de GPU is PCIE3, de NVME is PCIE3, ... En zelf al draaide ik PCIE4 GPU/NVME, de verschillen zijn enkel meetbaar in benchmarks, niet in dagelijkse apps.

Ik zou wachten op Zen 4 of zelf Zen 5 want Zen 4 = DDR5. DDR5 mag je de premium voor nieuw geheugen standaard betalen want het zal lang duren eer de geheugen prijzen weeral dalen.

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 31 juli 2021 17:17]

Tsja ik zou je enthousiasme lekker laten bekoelen en volgende jaar kijken naar iets van een upgrade! :) Nieuwe hardware is leuk maar vaak niet nodig!

Loop je wel eens tegen de limieten aan van je huidige SSD? En is 3000 MB/s dan niet genoeg?

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 31 juli 2021 08:47]

Op B550 heb je toch wel pci-e 4.0 als je een 5000 serie cpu gebruikt?
Het zit enkel niet op de chipset zelf voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 30 juli 2021 19:26]

oh ok dan is het wel interessant om bij AM4 te blijven, maximale upgrade is dan wel 5950X
Je kan 2 dingen doen...

Wil je met je systeem tussen 2 en 4 jaar doen zou ik zelf een Ryzen 5 5600X overwegen met een goedkopere moederbord (gewoon wat je echt nodig hebt) en 32GB geheugen

Ga je veel langer doen dan 4 jaar (eerder richting de 6 a 8 jaar) Dan zou ik wel een X570 overwegen met een snellere processor en 32 GB geheugen.


Ik zelf zit momenteel op R7 5800x. X470 64GB geheugen
Zou zelf alleen nog een x570 willen voor 2x M.2 PCI-e 4.0 ssd. (eventueel zou thunderbolt 4 ook mooi zijn)
Zag dat er boven stond dat je die ssds niet nodig zou hebben. Precies op dit moment ben ik er wel mee eens. Maar aangezien PS5 en Xbox series X ook snellere storage hebben en straks ook de data naar het videokaart geheugen word verplaatst.. Gaan we denk ik wel een hogere bandbreedte nodig hebben om dat te doen.. Om games bijvoorbeeld veel sneller te laden in het geheugen.

Wat ik wel denk is dat pci-e 5.0 nog niet zo heel snel zal aanslaan. Aangezien die duurder worden om te maken. Plus er stond in de nieuws berichten een tijdje terug dat de aankomende nieuwe borden vrijwel nog op pci-e 4.0 zullen zitten.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 2 augustus 2021 03:32]

B550 heeft minder PCIe 4.0 lanes dan X570. Je kan je videokaart en m.2 SSD op PCIe 4.0 runnen, maar extra videokaarten, PCIe insteekkaarten en SSDs zullen op PCIe 3.0 runnen. Voor de meeste mensen zal B550 genoeg zijn, maar je moet zelf bepalen wat je nodig hebt.
De keus is tussen DDR4 en DDR5 zou ik zeggen, en mogelijk zaken als pci-e 4.0 lanes en thunderbolt/USB4. Verder maakt het niet zo heel veel uit.
Het is meer dat je dan niet naar zen 4 kunt upgraden tzt
Ik zou dan evt voor een iets voordeligere B550 gaan.
Dan heb je nog best veel mogelijkheden om later te upgraden naar een processor met 8, 12 of 16 cores.
Ik kocht een AM4 mobo met B350 chipset AMD beloofde namelijk dat iedere AM4 cpu erop moest kunnen maar voor de 5000 serie is nooit een update gekomen :( . In het verleden ook een duur AM3 bord gekocht die was na een jaar ook al verouderd door AM3+

Dus je kan beter ervan uitgaan dat bij een nieuwe cpu ook een nieuw moederbord nodig zal zijn.

Ik koop alleen nog de goedkopere bordjes van de A merken.
Nou hangt er van af. Wat heb je nu en waarom .
Omdat je thuiswerkt of voor hobby.
De meest geldige reden is zeer oude PC en dus CPU.
PC gebruik waar performance en many cores toedoet.
Gamen is luxe keuze.
Zelf van i920 naar 1950x gegaan
En Phenom X4 965 staat er nog.
Mac mini
Ik wordt pas geïnteresseerd als er kwa platform grote generatie stap komt. Zen4 Threadripper en voor Phenom Zen4 apu micro PC kan wachten tot 2022/2023

Die DDR5 vind ik waard om op te wachten.

Maar is eigen keuze als vorige gen wilt vervangen door huidige gen cpu voor 5 tot 20% verbetering met eol upgradepad
Met een 5600X is het sowieso niet verstandig een X570 bord te halen.
De meeste B550 borden zijn ruim voldoende en zelfs met enkele B450 borden kom je amper iets tekort behalve extra features en misschien RAM ondersteuning als je meer dan 3200Mhz wilt.
Waarom moeten er eigenlijk pinnetjes zijn? Bestaan er helemaal geen betere technieken?

Ik denk dat beide uiteindelijk dezelfde nadelen hebben, misschien kan je de andere beter terugbuigen dan de andere, maar het voordeel van de huidige is dat je het moederbord minder snel sloop. Maar goed, zelfs dan kan je CPU breken door wrijving.

Denk het enige veilige alternatief solderen is, had Intel niet vroeger een betere techniek?
Er bestaat Add-In-Board. Dat is het zelfde als Pentium II.

PGA, LGA, BGA, CCGA en AIB. Geen idee of er meer zijn.
Ook daar zitten pinnetjes in, vergelijkbaar met andere edge card connectors zoals PCI-e connectors. Kijk eens naar de foto's van mensen die het plastic van een PCI-e slot per ongeluk hebben afgetrokken (door bvb GPU er uit trekken zonder de PCI-e lock te ontkoppelen). Bvb: https://www.youtube.com/watch?v=G__Ry0-wXjA

Elk pin contact bestaat uit een klein buigbaar metaal pinnetje die contact maakt met een (hopelijk corrosie-vrij) metalen oppervlak op de insteekkaart. Het voordeel van card-edge connectors e.d. is dat de pinnen worden beschermd door plastic, omdat de dichtheid niet zo hoog is. Bij hedendaagse CPU's is dat niet het geval, aangezien daar tegenwoordig geheugenbussen, PCI-e en andere periferie direct op wordt aangesloten.

"Slot 1" van Intel had 242 pin contacten, wat ongeveer 3x zoveel is als een PCI-e 16x slot (82 pinnen). Maar dat staat dus totaal in het niets in vergelijking met Intel (dat al jaren rond de 1150 zit)

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 30 juli 2021 21:56]

Ik moest het even opzoeken, maar destijds waren het een soort van PCI-kaarten. Ben totaal geen kenner, dus waarom is men van dit afgestapt? DDR/PCI-e/.. gebruiken wel deze pin opzet, zijn er dan zoveel nadelen?

Ze zullen niet voor niets overstappen naar dit, maar vraag mij het gewoon af. :)
In weze is een AIB een extra stap tussen mobo en cpu, niet iets wat je wilt.

De reden was de externe cache van die Pentiums, dus cache buiten de cpu zelf. Maar dan moet de cache er wel heel dicht bij zitten, en dus kwam de cpu op een eigen bordje. En de reden daar weer van (vd externe cache) waren de slechte yields waardoor de kosten anders veel te hoog zouden worden.
wegens de hoeveelheid pinnen en het klein formaat van de processor. Je wil ook korte verbindingen (stroom en signaal sterkte).

Men spreek hier van 1700 pinnen. Probeer dat eens op ruwweg 4cm x 4cm.

40 pinnen x 40 pinnen is nog maar 1600 pinnen. Dus een pin om de millimeter, en dat volledig gevuld.

Op een insteekkaart a la PCIe of DDR, zou je 850 pinnen elke kant moeten zetten van je slot. Dat is 85cm lang met een pin per millimeter.
Volgens mij heeft dat te maken met de afstand van MEM naar CPU. Die is een stuk langer met die sockets. En dat merk je vervolgens in latency enzo.
Veel te lange traces en natuurlijk flimsy met de massieve koelers van tegenwoordig.

Gewoon onpraktisch dus.
En hier had ik voor de verandering even gehoopt eens een ronde socket te zien ipv een zoveelste rechthoek.
Ja, want dan kan je niet alleen de CPU met 90 of 180 graden verkeerd plaatsen, maar ook met alles daar tussen ;)

Nee even serieus, ik neem aan dat je deze comment als grapje plaatst, want ik kan anders geen technologisch pluspunt/innovatie bedenken waarom een socket/IC package perse rond moet zijn. Daar zijn we al heel wat jaren terug met de through-hole tijdperk van af gestapt.
Het was inderdaad een beetje sarcastisch bedoeld. Je krijgt een render te zien van een product waar eigenlijk niet veel aan te zien is. We weten wat de geruchten zijn en wat we dus mogen verwachten als AM5 uiteindelijk op de markt komt. Een render voegt dan niet veel toe natuurlijk.

En ik verwacht ook dat een rechthoek de meest efficiente vorm is voor de verpakking van een CPU.
Daar zijn we al heel wat jaren terug met de through-hole tijdperk van af gestapt.
Tenzij je het einde van het through-hole tijdperk in de jaren '70 plaatst, wat opzich te verdedigen zou zijn maar wat je niet bedoelde, zijn ronde chipbehuizingen al afgeschaft in de hoogtijdagen van het throughholetijdperk.
Gezien de levensduur van AM5 en ik zelf niet vaak een nieuwe pc koop is het voor mij het wachten zeker waard. PCI-Express 5.0 en DDR5. Daar kun je nog jaren mee door. Tegen die tijd waarschijnlijk RDNA 3 kaarten ook op de markt. Zou een mooi pc'tje worden.

Maar release ergens in 2022. Dat kan over een half jaar zijn maar ook pas over anderhalf jaar. Jammer dat er niet wat meer duidelijkheid is over de release datum.
DDR5 gaat premium kosten, en duurt nog 5 jaar voor het matured.

Daarom heb ik de knoop door gehakt en ben voor een 11700 Non-K gegaan. Tegen de tijd dat ik weer moet upgraden (6-8 jaar) zijn DDR5 en Big/Little Core matured.
Ik denk dat het wel zal meevallen met de prijzen van DDR5. Ja het zal wat duurder zijn. Dan prik ik er voorlopig 16GB in en upgrade ik later wel wanneer de prijzen normaliseren.
Normaliter duurt het wel een jaar of 3 voordat een nieuwe versie DDR een beetje mainstream en betaalbaar wordt. Wil je daar echt op wachten?
Even snel gezocht online. De meeste DDR4 waren binnen een half jaar al in prijs gehalveerd.
pricewatch: Corsair Dominator Platinum CMD16GX4M4B3000C15

Bovenstaand voorbeeld was na een jaar al 3 keer zo goedkoop. En dit destijds premium. Een jaartje geef ik het. Max. En dan zijn de geheugen prijzen te vergelijken met DDR4 van nu. Logischerwijs zal de prijs van DDR4 daarna sterk stijgen, dat gebeurde ook met DDR3 toen DDR4 gemeengoed werd.

Edit:
Nog een mooi voorbeeld
pricewatch: Corsair ValueSelect CMV8GX4M1A2133C15

Introductie maart 2015: 100 Euro.
Oktober 2015: 50 Euro
Mei 2016: 30 Euro

Die prijzen gaan vrij snel zakken voor DDR5 tenzij de markt verstoort wordt door iets anders.

[Reactie gewijzigd door aileron op 1 augustus 2021 00:16]

Begrijpelijk, je kan immers maar zoveel pinnen naast elkaar hebben zonder dat er een aanzienlijke kans is dat ze bij het plaatsen in een verkeerd gat vallen en verbuigen.

Maar toch jammer dat het verdwijnt.
Vroeger (486 tijdperk) wel het een en ander aan pinnetjes verbogen en weer teuggebogen, geen probleem.
Later bewust pinnentjes getrokken, dit om een socket 370 Celeron op een Asus slot 1 440BX bord te laten werken met een adapter.
En vervolgens op stabiel op 1Ghz laten draaien. Dit was iets van 100% OC, de mobo bus frequentie was de beperkende factor.
Er wordt iets geschreven over minder kans op beschadiging van de processor bij een PGA socket. Ja en nee. Er zitten op de processor geen pinnetjes die omgevouwen (en vaak weer rechtgebogen of soms zelfs weggelaten) kunnen worden. In plaats daarvan zitten er op het moederbord veertjes die onmogelijk rechtgebogen kunnen worden.

Waarom schrijf ik dan 'ja en nee' want een beschadiging aan het moederbord is geen beschadiging aan de processor... Zou je denken. Maar als je niet merkt dat er veertjes verbogen zijn en het moederbord aanzet, dan is de kans relatief groot dat je ergens een kortsluiting maakt die of eilandjes van de processor wegfikt of de processor simpelweg opblaast.

Ik snap de behoefte aan een grotere dichtheid van de aansluitingen, maar ik zou de wisseling van socketsysteem het toch niet per definitie als vooruitgang willen beschouwen.

Nou meen ik wel dat AMD de processor in een cartridge zal leveren zodat de kans op beschadiging bij het monteren kleiner is... Maar toch. Ik zal nog eens goed moeten nadenken of ik nog losse moederborden aan particulieren moet verkopen, ik deed dat met intelborden sowieso al liever niet.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 augustus 2021 14:59]

Wacht, hoe zijn de cooler verbindingen?
Ik hoop dat ik mijne Scythe cpu cooler nog mee kan nemen op de am5 socket.
Kortom het is binnenkort weer zover dat als je per ongeluk met een OEM tray CPU's struikelt je een paar dagen pinnetjes mag recht zetten :+
Juist niet, want AMD gaat dus overstappen naar de pinnetjes op het moederbord ipv op de CPU.
dat is het nu net: cpu's zullen net géén pins meer hebben
Beter lezen: dat hoeft dan niet meer. ;)

PGA = Pins op CPU = Wat de Ryzen CPU nu gebruikt
LGA = Pins op mobo = Wat de EPYC CPU nu gebruikt + wat de toekomstige Ryzen CPU's gaan gebruiken.
De stagair mag pinnen rechtzetten :+

Maar hoeveel procent van alle cpus gaat het mis? Als je dit vergelijkt met de pinnen op een mobo zelf?
Een stagiair kan die pinnetjes niet rechtzetten, het is niet zo eenvoudig. Zelfs met een pen en heel geduld, kun je alsnog die pinnen afbreken. Beste is met een speciale apparatuur, want zelfs één gebroken pin kan problemen veroorzaken als deze net wordt gebruikt door de CPU.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee