Het gaat niet alleen om kostenbesparingen. Het is efficiënter en veiliger om met één geldwagen de automaten te voorzien van geld dan dat ieder bank constant hun apparaten moet voorzien.
Efficiënter misschien; maar banken kunnen ook bijv. hun transport bij één logistiek bedrijf voor geldvervoer onderbrengen zonder al hun infrastructuur samen te moeten gaan voegen.
Veiliger wordt het er zeker niet op, want je creeërt een single-point-of-failure met dat ene bedrijf; welke één bedrijfsvoering heeft; en één technologie stack. Je hebt nog maar
één universeel systeem waar men zich toegang toe hoeft te verschaffen met bijv. een hack om de automaat over te nemen en geld uit te laten spugen. Je hoeft nog maar één methodiek te vinden om alle Geldmaat automaten die allemaal hetzelfde type delen, met grote mate van succes open te kunnen breken middels geraffineerde ram- of plofkraak. Je hoeft nog maar één wijze uit te hebben gevogeld om overal skimapparatuur te kunnen bevestigen. Etc.
En je hebt nog maar één geldwagen die een bepaald gebied aandoet, en daarbij tjokvol geladen is. Wat allemaal geregeld wordt via één bedrijf waar iemand zich binnen hoeft te werken en toegang hoeft te verschaffen tot alle roosters / route-schema's om een overval waar dan ook in het land voor te bereiden, waar men rustig de tijd voor kan nemen als er sprake is van vaste routes en schema's -- want lekker makkelijk/efficient.
(Disclaimer: niet werkelijk efficient. Alleen denkt de gemiddelde middle-manager die voor budget en planning verantwoordelijk is binnen de bedrijfsvoering vaak wel dat makkelijk == efficient.)Ook het doorvoeren van updates in de apparatuur kan centraal zodat je niet bij de ene bank bepaalde functionaliteit wel hebt en bij de andere niet.
Wat voor functionaliteit dan? Zo bijster veel generieke functionaliteit buiten 'bedrag X opnemen' of 'coupures kiezen' is er niet echt. Je komt dan al snel terecht in bank-specifieke koppelingen, zoals bijv. het activeren van een creditcard waar centrale infrastructuur geen iota uithaalt. Dat soort zaken centraal gaan implementeren maakt het hele gebeuren eigenlijk alleen maar
meer gevoelig voor fouten en voor misbruik, want het is
weer een koppeling van bank-eigen voorheen interne functies met systemen van derden --
weer een extra 'deurtje wat open staat.'
Op functioneel vlak is het zelfs zo dat met de komst van de Geldmaat automaten men het gepresteerd heeft om o.a. voor Rabobank klanten zelfs
de basis-functionaliteit van de automaat in te perken. Vroegâh kon je op Rabo automaten nog met de hand exacte hoeveelheden coupures kiezen: zoveel van 50; zoveel van 20; zoveel van 10. Op de Geldmaten kun je dat niet. Daar kies je een bedrag en de automaat doet je twee of drie voorstellen voor coupure-indelingen en dat was het. Als daar niet bij zit wat je hebben wilde, heb je pech.
Decentraal bankoverstijgend transacties uitvoeren kan inderdaad. Dat hadden we vroeger maar dat gaf ook genoeg problemen met storingen.
Dat gaf dan problemen tussen specifiek bank X en bank Y - of tussen bank X en alle andere banken. Wat je nu hebt is dat het hele systeem voor contant geld distributie op z'n plaat ligt, omdat er maar één bedrijfsinfrastructuur is die in z'n geheel down gaat als er iets kritiek mis is.
Over zaken die kritiek mis zijn gegaan gesproken:
Voor men overgaat tot manueel alles uit de lucht halen en houden zoals hier gedaan is; moet er
echt iets zwaar mis gegaan zijn. Dat gebeurt niet zo maar. Zou me bijv. helemaal niet verbazen als we hier nog een log4j RCE geval te pakken hebben. Zeker als je zo hoort dat het bedrijf achter Geldmaat niet zelf voor een oplossing kan zorgen, maar afhankelijk is van een derde software-leverancier.
[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:25]