Nederlandse ABN AMRO-bank heeft storing

De Nederlandse ABN AMRO-bank heeft een storing bij internetbankieren en mobiel bankieren. De oorzaak is onbekend. Ook is onbekend wanneer er een oplossing zal zijn voor de storing, zo zegt de bank.

De bank bevestigt de storing, maar tot nu toe alleen in antwoord op klanten die deze opmerken en nog niet in een algemene mededeling. AlleStoringen meldt een hoge piek aan meldingen. Die begon rond kwart over negen op maandagochtend.

De bank zegt niet wat de oorzaak is en geeft ook geen indicatie wanneer de storing zal zijn opgelost. Volgens ABN AMRO zit het probleem in internetbankieren en in de app, waardoor klanten via beide kanalen problemen kunnen ondervinden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-05-2022 • 10:31

94 Linkedin

Submitter: MineTurtle

Reacties (94)

Wijzig sortering
Het begon blijkbaar om om 09:00 uur. Het probleem is er nu dus al 6 uur. Ik heb net geprobeerd iets met iDEAL te betalen maar dat ging niet. Nu gaat alles, inloggen AMRO bank, rekeningoverzicht etc.. wat snellen maar iDEAL betaling gaat nog steeds niet. Ik heb ook maar 10 euro op zak en kan dus blijkbaar ook niks opnemen. 6 uur!
Heel soms kun je ( heel erg terecht) terug verlangen naar cash geld op zak.
Ik geef grif toe dat ik al vele jaren vrijwel alle betalingen digitaal doe maar heb standaard wel rond de €50 cash op zak.
Opdat we niet verdorsten, zal ik maar zeggen.
Storing is opgelost, heb zojuist met Ideal betaald.
Problem is niet solved! Ik kan niet eens geld overmaken. Nog maar ff wachten dan...
Is het pinnen bij de pinautomaat dan ook in storing? (is niet op te maken uit het nieuwsbericht)
Als het goed is zou dat niet het geval moeten zijn, omdat bij een probleem bij de bank er een soort "aanname" is dat er (tot een bepaald bedrag geloof ik) voldoende saldo is, en deze dan pas later daadwerkelijk bij de bank doorgevoerd gaat worden.
Dat is niet iets dat de bank doet, de merchant kan afspreken met zijn PSP om betalingen asynchroon goed te keuren. Het risico is hier meestal voor de merchant, en soms op basis van afspraken voor de PSP. Risico kan zijn uitval van de pinterminal (en dus het transactiegeheugen kwijt) of, zoals je noemde, te weinig saldo.

Als je geen direct contract hebt met een leverancier van pindiensten (en dus overgeleverd bent aan een PSP), kan je dit vrijwel alleen bij Adyen afnemen.

https://docs.adyen.com/point-of-sale/offline-payments

Ik zou er dus niet van uit gaan dat dit altijd mogelijk is. ABN-Amro moet gewoon zijn troep op orde hebben, zodat diensten als dit niet nodig zijn om de bank als risicofactor in te dekken.

[Reactie gewijzigd door RienBijl op 23 mei 2022 16:47]

Dat deed het gewoon vreemd genoeg. Maar dat heb ik pas (zal een uur later geweest zijn) later nadat ik dit schreef uit moeten proberen om te kijken of ik geld kon pinnen..
Met alle respect, maar elke keer een FP bericht als een bank een storing heeft voelt toch wel een beetje overdreven. Voor dat soort zaken zijn er andere sites zoals AlleStoringen.
Met alle respect, maar elke keer een FP bericht als een bank een storing heeft voelt toch wel een beetje overdreven. Voor dat soort zaken zijn er andere sites zoals AlleStoringen.
Ik ben het niet met je eens. Alhoewel, natuurlijk zegt zo'n nieuwsbericht niet zo veel.
Maar als je uiteindelijk gaat zoeken en vergelijken hoe vaak welke bank storing heeft, dan zijn dit soort nieuwsberichten essentieel.
Dat zou enkel zo zijn als Tweakers van alle banken alle storingen zou bijhouden. En dan nog is maar de vraag of Tweakers daarvoor de juiste bron zou zijn om dit bij te houden en of de hele wereld Tweakers daar de leidende bron in ziet.
Inderdaad. Om maar even een voorbeeld te noemen, sommige banken groter zijn dan andere banken. Banken waar bij storingen meer mensen getroffen worden zal eerder over gerapporteerd worden dan banken waar deze groep kleiner is.
Natuurlijk onzin, want dat geeft je een compleet onrealistisch beeld. Juist websites als AlleStoringen geven je daadwerlekijk betrouwbare statistieken. Tweakers post als het ze uitkomt.
Nou betrouwbaar; als bijvoorbeeld de site van de NOS eruit ligt word een provider al als schuldige aangegeven door de mensen die het melden...
Mwa, niet helemaal mee eens. Bij AlleStoringen melden mensen zich ook wanneer de fout een 'PEBKAC' is.
Bij een echte storing vallen die mensen in het niet. AlleStoringen heeft dat onder andere opgelost met de baseline.
Groot deel van de (ICT)wereld / maatschappij draait op het kunnen schuiven van geld en goederen.

Houders van een webshop vinden dit soort nieuws waarschijnlijk wel enorm frontpage waardig. Plots 30% minder omzet / bestellingen, want een systeem loopt weer stroef...

Ik klik niet op elke kop die ik lees, de meeste storingen lees ik vanuit interesse wél mee.
Ik denk dat de IT wereld wel meer en betere bronnen heeft dan een nieuwsberichtje op Tweakers.
Het is ICT of IT en nieuws en ik zie de meerwaarde er wel van in. (Ik heb bijvoorbeeld geen ABN maar Rabo. Maar mij. Salaris komt wel van ABN af. Dus als het dan nog niet gestort is. Heeft dit nieuwsbericht voor mij meerwaarde ;)
De storing is nog steeds gaande, dus als het niet nieuwswaardig was dan is het inmiddels zeker wel.
Ik vind het vooral overdreven om te zeggen dat ABN AMRO nederlands is :+ Maar dan was het artikel nog korter geweest.

Misschien een idee voor tweakers om zoals downloads tracker, een storing tracker te maken, dat ontzorgt de nieuws feed wat en is het nieuws er toch, zoals een nieuwe firefox versie
Misschien is het sommige tweakers onbekend, maar sinds een aantal jaar richt Tweakers zich ook op het Belgische publiek incl nieuwsartikelen, en dus is het wel handig als dit dusdanig gesteld wordt. ING (en ook Rabobank) hebben bijv ook een grote aanwezigheid in België.
Dan nog schrijf je dat niet zo op. De abn amro is Nederlands maar kan een storing hebben in “vul een land in”. Schrijf dan: “de abn amro heeft een storing in Nederland”.
Dan zullen er vast mensen zijn die daar weer over vallen. Bijv, "Dit is een Nederlandse website, waarom moet dat er dan bijstaan."
Denk dat Tweakers het vaak niet goed kan doen bij z'n publiek, maar hier is toch niet zoveel mis mee. Misschien had "Nederlandse tak ABN Amro heeft storing" nog gekund, maar verder niet veel mis mee.
ABN AMRO heeft net als andere banken ook nog activiteiten in het buitenland. Op zich wel netjes om dan een duidelijke titel te hebben.
Was vorige week ook met "Nederlandse premier Rutte". Is de redactie overgenomen door mensen van hun HQ in Belgie? ;-)
Dan nog, het hoofdkwartier van de ABN staat in Amsterdam dus is het per definitie een Nederlandse bank. Enfin, dit kan beter in het forum. :P

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 mei 2022 13:20]

Helemaal mee eens.
Zie de laaste tijd FP nieuws en vraag me werkelijk af wat dit nog als onderwerp bijdraagt aan tweakers. Daarnaast een storing tracker op de FP ?
Misschien handig, dat je eerst op tweak in de storing tracker kijkt voor je naar de ATM loopt, als je de bank app of dergelijk opent en deze werkt niet heb je toch je antwoord
Bank ligt plat
Misschien een idee voor tweakers om zoals downloads tracker, een storing tracker te maken, dat ontzorgt de nieuws feed wat en is het nieuws er toch, zoals een nieuwe firefox versie
Mooie features
Handig dat Twekars hier toch melding van maakt, maar Alle Storingen is ook prima en helemaal om de (soms) 'geweldige' reacties :9
Servicegericht, 64 reacties, 15 minuten werk, lijkt me een no-brainer voor de redactie.
Ik ben blijkbaar de enige.... maar waar staat 'FP' voor?
FrontPage. Voorpagina dus :)
Net of tweakers daar kijken!
Het is meer dan alleen ABN, iDeal en andere banken (ING en Rabobank) hebben ook storing.
https://allestoringen.nl/
ing werkt bij mij gewoon, ik kom alleen niet bij mijn abn amro rekening..

op alle storingen moet je kijken naar het aantal meldingen, als die maar heel weinig zijn dan zijn het ¨reguliere¨ storingen, zeg maar mensen die een niet algemene storing hebben en er een melding van maken. Bij ABN zijn het er nu bijv duizenden, terwijl het bij de andere twee om tientallen gaat.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 23 mei 2022 10:46]

Volgens https://beschikbaarheid.ideal.nl/ ligt alleen iDeal voor ABN Amro er uit. ;)
Een site als allestoringen.nl is leuk, maar leunt heel hevig op 'de community'. Wanneer iemand niet kan inloggen omdat diegene dikke vingers heeft en verkeerde username of wachtwoord typt, wordt dat ook gemeld als 'de site heeft een storing'. ;)
Volgens https://beschikbaarheid.ideal.nl/ ligt alleen iDeal voor ABN Amro er uit. ;)
Een site als allestoringen.nl is leuk, maar leunt heel hevig op 'de community'. Wanneer iemand niet kan inloggen omdat diegene dikke vingers heeft en verkeerde username of wachtwoord typt, wordt dat ook gemeld als 'de site heeft een storing'. ;)
Maar 1 melding van een storing is ook geen storing bij allestoringen. Dus dat voorbeeld is niet heel relevant.

Waar het hier mis gaat is dat mensen van ABN AMRO melden dat iDeal een storing heeft terwijl een link verder in de lijn een storing heeft (de bank zelf)
Ik bedoelde met mijn link meer dat de kans groot is dat andere banken geen storing hebben (was er wel een storing bij de andere banken, is de kans groot dat iDeal voor die bank er dan ook uit ligt). Klanten melden zich ook bij human error dat de dienst voor hun niet werkt. Als dat 10 gebruikers zijn op een dag, kan AlleStoringen best zeggen 'Hey, er is een storing', ook al zijn er meerdere gebruikers die niet goed inloggen, bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 mei 2022 11:13]

Wat wel interessant is is dat veel banken een (klein) dipje hebben ~9-10, misschien is er een update uitgevoerd, en leunt ABN er aan de achter kant op?
Volgens de beschikbaarheidspagina van Ideal heeft alleen ABN AMRO een iDeal storing:
https://beschikbaarheid.ideal.nl/?

Edit: en om 11:08 schiet het op die status pagina naar 100% beschikbaar, alleen de ABN AMRO iOS app geeft nog steeds een storingsmelding en je kan niet aanmelden.
11:45 app geeft nog steeds storingsmelding, maar ik kan wel aanmelden en een ideal betaling uitvoegen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 mei 2022 11:51]

ik heb rabobank en kan met ideal betaalen
maar op het moment dat ik mijn prepaid cc wil opladen met ideal
krijg ik een transactie mislukt zodra ik op de ga naar ideal button click
en dat is al zins zaterdag
Heb het nu ook even geprobeerd maar nog steets transacti mislukt zodra ik naar ideal will om de betaaling afte ronden .

dus https://beschikbaarheid.ideal.nl/ ? zegt ook niet alles
KPN heeft (in ieder geval bij mij) ook sinds gisteren een haperende verbinding. Dat is op allestoringen ook terug te zien.
Verder bewijs dat allestoringen een vervuilde statistiek is wat dichtbij leugenachtig komt, want het zou enkel relevant zijn om te melden dat regio XYZ een storing heeft. Het op de grote stapel "KPN heeft een storing" gooien is voor mij gelogen, geen problemen hier.
Daarom zit er ook een landkaart bij waarop je kunt zien waar de meldingen zoal vandaan komen. Maar dat wist je waarschijnlijk wel.
Is dit niet al weken zo?
Ik gebruik de bank weinig (is me 2de bank). Maar ik heb al weken dat ik niet kan inloggen op de app.

Afijn, mooi dat het er nu aan gewerkt wordt.
Ik heb de app gisteren nog zonder problemen gebruikt. Op dit moment werkt hij niet inderdaad.
Ik vanochtend nog, rond 8.00.
Dat zou wat zijn, een bank die weken uit de lucht is.
Ik zou zeggen dat je probleem elders ligt, niet bij deze specifieke storing.
Dan heb je met zekerheid een ander probleem, bij mij werkt de app feilloos, tot een paar uur geleden nantuurlijk.
Als dat al weken in storing zou zjin dan was het al bij alle tv programma's aan bod gekomen.
Weken niet kunnen inloggen? Dit lijkt mij bijzonder knap
De bank bevestigt de storing, maar tot nu toe alleen in antwoord op klanten die deze opmerken en nog niet in een algemene mededeling.
Er staat op de inlogpagina in de app wel gewoon een melding van de storing. @arnoudwokke
https://tweakers.net/foto...lEceLzeDCOcxLJd95hALw.jpg

Bij mij werkt de app overigens ontzettend traag, maar uiteindelijk wel nog.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 mei 2022 10:46]

Bij mij werkt de app overigens ontzettend traag, maar uiteindelijk wel nog.
Idem, traag maar kon prima een iDeal betaling doen.
Inderdaad een storing maar heb net wel nog een iDeal betaling kunnen doen, al ging het heel erg langzaam met het laden van de abn amro site en het inloggen op de bankieren app.
Bestaat er een overzicht (van bijvoorbeeld 2021), waarin alle banken vergeleken worden op storingen? Ben eigenlijk wel benieuwd of kleinere banken en 'fintech' beter presteren
Op de ABN website:

Error

Storing
Door een storing kunt u nu helaas uw bankzaken niet regelen met de ABN AMRO app, iDEAL en Internet Bankieren. Probeer het later nog eens. Onze excuses voor het ongemak.
Even een opmerking over het nut van dit nieuws op Tweakers: Ik denk het wel, het gaat tenslotte over een app en internet. En als ik kijk hoeveel er op gereageerd wordt is het belangrijk genoeg.
Ik ben er blij mee. En ja een storings tracker zou mooi zijn.
In de iPhone App op de inlogpogingen staat (nu) duidelijk in rood:

“Door een storing kunt u nu helaas uw bankzaken niet regelen met de ABN AMRO app, iDEAL en Internet Bankieren. Probeer het later nog eens. Onze excuses voor het ongemak.”

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee