Klanten ABN Amro-bank ondervinden storing met app en internetbankieren - update

Klanten van de Nederlandse ABN Amro-bank hebben last van een storing in de app en bij het internetbankieren, waardoor inloggen vaak niet werkt. De bank is op de hoogte van de storing, maar heeft nog geen idee wanneer het probleem zal zijn opgelost.

Storing ABN Amro, oktober 2022
Storing ABN Amro, screenshot Ritchie1972

De meldingen begonnen volgens AlleStoringen rond half negen op donderdagochtend. De bank bevestigt dat het een storing heeft, maar in tegenstelling tot eerdere beloftes heeft het nog geen melding naast de knop Inloggen op de site gezet.

Het is onbekend wat het probleem is en hoeveel klanten het treft. Ook is het onduidelijk wanneer het probleem zal zijn opgelost: de bank geeft daar geen indicatie voor. Wel zegt ABN Amro te werken aan een oplossing voor het probleem.

Update: De storing is verholpen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-10-2022 • 09:37

67

Reacties (67)

67
66
36
0
0
18
Wijzig sortering
Storingen bij de banken komen in groten getale voor. Ook al is het kortstondig, maar je zou het niet verwachten van een dergelijke instelling. Je zou maar net een belangrijke overboeking moeten doen.

[Reactie gewijzigd door turkeyhakan op 22 juli 2024 18:37]

Nooit tot de allerlaatste dag wachten met het betalen van je facturen ;)

Daarnaast blijft het toch wel zaak dat we cash (of een digitale variant die offline functioneert) niet afschaffen.
Dat is precies de reden waarom ik nog briefgeld bij me heb.

Zal niet de eerste keer zijn dat er ergens bv een pin of app storing is en je net je auto vol getankt hebt of met een kar vol boodschappen bij de kassa staat.
Daar bestaan gewoon oplossingen voor. Machtigingsformulieren bijvoorbeeld. En je moet wel erg veel cash bij je dragen wil je een volle brandstoftank of boodschappenkar af willen rekenen met cash. Zeker als je beide wilt combineren op zaterdagochtend....
Sinds wanneer zijn twee of drie briefjes van 50 "erg veel cash"? Toch een redelijk normaal bedrag om bij te hebben voor dit soort situaties lijkt me.
Als je 200 euro cash erg veel vindt wens ik je alvast succes op een moment dat er een keer een echte uitval plaats gaat vinden.

Mensen in Nederland zijn teveel gewend geraakt aan het elektronisch betalen, stap eens buiten de landsgrenzen en daar wordt aanzienlijk meer cash gebruikt.

Cash is king, en werkt altijd (ook als Internet of een betaal systeem niet werkt om welke reden dan ook).
Het is verstandig om voldoende in huis te hebben voor het geval dat.
Dat is niet helemaal waar. Bij de Ah wel eens meegemaakt dat de stroom uitviel, en dan kun je toch echt niet meer betalen. Ook niet met cash.
Dat is niet kunnen, dat is niet willen omdat het kassa programma dan b.v. niet meer werkt en/of het nagaan van alle kassa transacties teveel werk is. Als het er 1 week uit ligt, kan ik je garanderen dat je ook bij AH met contant kan betalen.
Nee hoor. Met mijn hybride zit ik, ook met de hogere brandstof prijzen, niet boven de €70 voor een volle tank. Voor de boodschappen idem, want ik doe nooit alle boodschappen tegelijk bij 1 winkel.

Zoals Andros aangeeft heb ik idd standaard 2 briefjes van €50,- bij me tussen mijn pasjes.
Lijkt me heel normaal.

Want idd in het buiteland wil het ook nog wel eens mis gaan en ik kan je verzekeren dat ze daar niet met een Machtigingsformulieren werken :)

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 22 juli 2024 18:37]

Wanneer ik boodschappen doe, reken ik meestal minder dan een tientje af, net zoals de meeste mensen die ik ken?
Anoniem: 1837468 @Thasaidon27 oktober 2022 11:36
Of jouw flappentap is diezelfde nacht opgeblazen, ja dan is digitaal weer handig.
Daar heeft @Thasaidon dan geen last van.
Dat is precies de reden waarom ik nog briefgeld bij me heb.
Nooit tot de allerlaatste dag wachten met het betalen van je facturen ;)
Je kan ook transacties voorbereiden om uit te voeren op een later moment (indien gewenst, omdat bijvoorbeeld het benodigde geld pas later beschikbaar is). Vaak hebben dit soort storingen niets te maken met het betalingsverkeer, en gaan vooraf ingeschoten transacties gewoon door.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:37]

En als je het voorbereid hebt en er is een storing op het ingeplande moment dan wordt het gewoon zodra het systeem het weer doet verwerkt. En als je gewoon de normale betalingstermijn aanhoudt is er geen leverancier die een probleem maakt met een betaling die 1 of 2 dagen te laat is
Ik heb gehoord dat Amerikaanse banken oude systemen gebruiken die gebouwd zijn met de oude programmeertaal, is dit soms ook het geval in Nederland?
Grote delen wel. Maar dat betreft dan de backendsytemen. Niet de frontends waar de storingen meestal zitten.
Klopt, bij de grote banken zijn de core banking systemen nog in COBOL...
Bij welke grote bank is dat dan? Ik ken ze in ieder geval niet.

Lijkt me ook onwaarschijnlijk omdat Sepa nog niet zo oud is en er toen vrij veel vernieuwd is.
Ik denk dat het een utopie is om als bedrijf volledig it storingen vrij te kunnen opereren, ook al ben je een bank.
Maar geregeld storingen hebben vind ik zelf dus een bijzonder fenomeen. Wellicht een apart voorbeeld, maar stel de zoekmachine van Google zou het tijdelijk niet meer doen, en dan? In dit geval heb je alternatieven, maar bij een bank heb je niet snel een alternatief om een overboeking te doen.

@NielsFL helemaal mee eens!

@jochem4207 ;)

[Reactie gewijzigd door turkeyhakan op 22 juli 2024 18:37]

Het hebben van meerdere betaalrekeningen bij andere banken?

Ja, je meer administratieve rompslomp, maar je kan je bankzaken alsnog regelen als een van de banken een storing heeft.
Het hebben van meerdere bankrekeningen kost je gegarandeerd extra euros per jaar, dan moet je wel heel graag regelmatig urgente betalingen willen kunnen uitvoeren. Het is mij in de laatste jaren in ieder geval nog nooit gebeurt dat zo'n storing echt overlast bezorgd heeft.
Het hebben van meerdere bankrekeningen kost je gegarandeerd extra euros [sic] per jaar,
Een rekening bij een bank zoals N26 is gratis. Het hoeft dus niet gegarandeerd extra euro's per jaar te kosten. Met het depositogarantiestelsel heb je ook weinig te vrezen met het spreiden van risico door rekeningen bij verschillende (EU-)banken te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:37]

Ik heb niet enkel voor urgente betalingen meerdere betaalrekeningen. Ik heb bijvoorbeeld ook een rekening bij Bunq voor de virtuele CCs wat wel handig is bij online aankopen en abos waar Paypal/iDeal geen optie is.
Wat is het probleem om even te wachten totdat de storing is opgelost. Het zijn nooit storingen die weken duren, meestal is het binnen een dag opgelost.
Meestal is het binnen uren opgelost. Het is inderdaad even een vervelende situatie maar ieder kan gewoon even wachten totdat het is opgelost en voor bedrijven en particulieren waarbij dat niet kan is het hebben van meerdere bankrekeningen of andere alternatieven een oplossing.
Wat is vrij regelmatig? Ik denk als je uitschrijft dat je erachter komt dat dit best meevalt en dat de meeste banken een 99% uptime zullen hebben. Wat ik persoonlijk ook acceptabel zou vinden en daarbij zijn er gewoon alternatieven zoals hier ook al eerder aangegeven, hou x bedrag contant bij je bijv.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 18:37]

Het is veel meer dan 99%. 99% zou betekenen dat een bank 3,65 dagen per jaar niet beschikbaar is. Dat is bijna 2x per maand een outage van 4 uur. En zo erg is het niet in werkelijkheid.
Als je maar net een belangrijke overboeking moet doen, maar je bent door een korte storing te laat, ben je zelf IMO ook verantwoordelijk. Dan had je het niet op het laatste moment moeten laten aankomen.

Storingen verwacht je nooit, en het is gewoon onrealistisch om te verwachten dat een dienst/service/product altijd 100% perfect werkt.
Helaas doen wij als zakelijke dienstverlener vaak boekingen die ‘s-ochtends worden doorgegeven en dan ‘s-middags moeten worden overgeboekt. Het is erg lastig om dat te ondervangen door de betalingen eerder te doen. Een extra rekening bij een andere bank is geen optie omdat de ontvanger ook altijd een ABN rekening heeft.

Het blijft schandalig hoe vaak banken wel niet offline zijn. Maandelijks rond de 20e(toeslagendag) kan je de klok erop gelijk zetten. Je weet dat die drukte komt en toch ben je er niet op voorbereid. Dat is gewoon een dikke vinger naar de klant, maar wel elk jaar de lasten verhogen en kantoren sluiten. Om nog maar niet te spreken over de bonussen en winsten.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 22 juli 2024 18:37]

Waarom zou een andere bank met een andere bankrekening niet kunnen? Tegenwoordig worden overboekingen binnen enkele seconden verwerkt bij de verzender en ontvanger. (Tot een bepaalde bedrag volgens mij). Je kan dit allemaal opzoeken de overboekingstijden en kan dan zo nagaan of dit een mogelijke oplossing zou kunnen zijn.

Het lijkt erop dat je dit niet echt hebt uitgezocht. Ik hoor vaak van mensen dat iets niet kan, maar ze willen vaak geen onderzoek doen of het wel kan of er alternatieven zijn of mogelijke oplossingen. We leven in de 21ste eeuw, er zin zelfs internetdiensten die fax naar je mailen en waarbij je via e-mail een fax kan verzenden. Er zij altijd oplossingen. Het is een kwestie van uitzoekwerk en geld.
Misschien ben ik niet duidelijk. Onze clientèle bankieren bij de abn. Als er dan overboekingen moeten worden gedaan gaat dit van abn naar abn. Het zou te omzeilen zijn door een reserve derden rekening te hebben. Echter is dat in deze specifieke casus niet toegestaan.

De klanten zitten dus vast aan de abn en hebben dus, ondanks dat er jaarlijks meer kosten in rekening worden gebracht, te maken met geregelde storing.
Bent u bij toeval bewindvoerder? Dan is dat te verklaren. Als het iets commercieels is dan snap ik niet waarom de cliënten dan vast zitten bij ABN. Ik zou mijn cliënten dan adviseren om nog een andere bankrekening te nemen bij een andere bank. Ook overboekingen van bijvoorbeeld ING naar ABN gaat in enkele seconden sinds 2019 toen Instant Payments werd geintroduceerd (niet alleen in NL maar in heel de EU - en vooral banken die meedoen en het hebben geïmplementeerd - dit is nu vrijwillig en de meeste grote banken en de meeste digitale tech banken zijn aangesloten. Volgens mij wordt dit later zelfs verplicht voor alle banken). Zie: https://www.rtlnieuws.nl/...seconden-betaalvereniging en https://www.betaalverenig...verkeer/instant-payments/
Ja, ik heb een kennis die ook bewindvoerder is. Het is echt een drama hoe gelimiteerd bewindvoerders zijn in hun werkzaamheden: geen digitale DigiD machtiging (rechtspersonen), weinig keus tot bankrekening of ondersteuning enz.. Echt drama. Ik hoor het van die kennis en het is echt ongehoord en vreemd dat de overheid dit laatste stukje niet heeft kunnen digitaliseren (ze zijn nu bezig, maar dat gaat ook jaren duren - DigiD). Gelukkig is het aanleveren van stukken en dingen bij de kantonrechter wel goed te doen, maar daar blijft het bij. Voor de rest moet de bewindvoerder vaak op papier stukken versturen ipv digitaal. (Vaak vraagt hij DigiD codes van zijn cliënten) Ik hoop dat ze snel DigiD beter maken.
DigiD zou eind Q4 2022 zijn opgelost. Ik geloof we niet in maar we gaan het zien. Aan een bank specifiek voor bewindvoerders wordt gewerkt, al heeft dat ook weer nadelen(klanten kunnen herkend/uitgesloten worden door derdenpartijen) dus ik ben op die gebieden helaas pessimistisch.

De bestaande generatie banken dient gewoon goede service te leveren voor dat geld!
Met de overheid en ICT is het vaak eerst zien dan geloven. Ik hoop het dat ze het eens oplossen voor bewindvoerders. Het is ook vreemd dat maar 1 bank een pakket voor bewindvoerders aanbied.

Ik heb van een specifieke bewindvoerders bank ook gehoord, maar dat is inderdaad een risico dat mensen dan uitgesloten worden om deel te nemen in de maatschappij, als ideaal en internetbankieren (met app op de mobiel) werkt dan zou het geen groot probleem moeten zijn, echter meestal als iets uit de overheid komt of voor iets specifiek dan is de kwaliteit ook ver te zoeken.
Storingen verwacht je nooit, en het is gewoon onrealistisch om te verwachten dat een dienst/service/product altijd 100% perfect werkt.
Dat verwacht en zeg ik ook niet.
Het is gewoon niet realistisch om zo te denken maar ik begrijp het
Daarom wil ik absoluut niet dat de CBDC's ingevoerd worden.
Als je al het digitaal en papier geld vervangt met 1 soort geld, dan heb je een gigantische single point of failure in je hele economie wereldwijd...
Werkelijk? Zou je het niet verwachten?
Banken, overheden, telecombedrijven zijn allemaal grote instanties die bestaan bij de gratie van de automatisering maar veelal bestaan hun systemen uit een opeenstapeling van complexe legacy infrastructuren.
Doordat ze al vroeg automatiseerden en (te) lang doordraaiden met hun oude systemen die de backbone van hun operaties zijn is het moeilijk om te onderhouden, innoveren en veranderen.
Het is nog een wonder dat er zo weinig storingen zijn... maar niet verwachten is een tikkeltje naïef.

Belangrijke overboekingen doe je overigens niet zonder voorbereiding.
Laat je een huis passeren bij een notaris dan zorg je ervoor dat het bedrag tijdig is betaald.
Een storing is vaak niet meerdaags dus betaal op zijn minst een dag eerder.
Zo ook wanneer je een auto gaat kopen en je doodleuk voor je vertrek naar de dealer pas je geld via een reguliere overboeking boekt. Betalingen gaan weliswaar tegenwoordig instant maar houdt altijd rekening met een dag vertraging.
Het is alleen niet fijn voor de mensen bij de kassa die hun rekening courant wilde aanzuiveren vanaf hun spaarrekening en nu geen betaalruimte hebben.
En als Harry de Beuker komt incasseren wil hij toch doorgaans cash dus die maant niet om een storing.
De downtime van banken valt echt mee. Op de site van de rabobank kun je zelfs een tabel met cijfers vinden. Uit mijn hoofd meer dan 99,5% uptime.
Bijna elke bank claimt up time van >99%.
Maar statistieken vertellen je niet dat deelstoringen niet geteld worden.
Deelstoringen die bijvoorbeeld niet de app beïnvloeden maar wel de achterliggende verwerking van rekeninginformatie of betaalopdrachten. Zo kan je app 100% up zijn maar als je saldo niet goed is vermeld, je bijschrijvingen niet zichtbaar zijn en je betalingen/incasso's niet aankomen bij de begunstigden heb je daar dus niets aan.

Overigens is het in het bankenland best goed gesteld met de beschikbaarheid van de systemen maar die statistieken zuigen echt.
de ABN App had gisteren een update en toen begonnen de problemen.
Wat ik me altijd afvraag is waarom men iets, dat werkt zonder problemen, wil "repareren".
Nieuwsgierig, verveling of onkunde?
Toevoeging van features die je toch nooit gebruikt en de app onstabieler maken, in dit geval zou het te maken kunnen hebben met de verwijdering van de budgetcoach: Grip. Met name social media apps, maken een app vaak minder goed.

De Outlook app heeft nu overigens ook een "mooie" nieuwe feature die best wel irritant is. Reclames afkomstige van de app, bovenin je Inbox.
Helaas moeten ondervinden tijdens het betalen van meerdere opdrachten vanmorgen. Via de website lukte het nog maar net, maar via de app geen doorkomen aan.
2 opties mogelijk voor nu:
1: Het is al opgelost
2: Het is selectief

Want ik kan gewoon inloggen en betalingen maken, ook via m'n telefoon (Google Pay).
Idem, geen probleem nu hier.
Vrij zelden dat ABN een storing heeft in mijn beleving.
Ik heb ooit bij een storing van ABN Amro gehad dat ik een grote som overmaakte naar de aannemer, rond de 6k. Ik wist niet dat er een storing was op dat moment. Aangezien de transactie mislukte, probeerde ik het nog een keer. De tweede keer lukte het wel. Later die dag vond de eerste transactie opeens alsnog doorgang, waardoor ik dus twee keer de som had overgemaakt. Gelukkig maakt de aannemer het de volgende dag weer terug over, want twee weken later ging die failliet.

Ik sprak hierover met de helpdesk. Die zei dat het mijn fout was (en was daarbij bepaald niet vriendelijk), omdat ik kennelijk ergens niet had gezien op de website dat er een storing was. Dat ik toch nog transacties kon doen deed daar volgens ABN Amro niks aan af. Als ik het geld dus niet had teruggekregen van de aannemer was het mijn probleem geweest.

Ik ben daarna overgestapt. Niet alleen hierom, maar ik had meer negatieve ervaringen met ABN Amro.
Met de klantenservice van de ABN Amro heb ik ook slechte ervaringen. Er is bij mij ooit een dure fiets (voor een student dan) gestolen uit een afgesloten schuur, geen inbraaksporen en een huis met huisgenoten. Dus ik had natuurlijk geen bewijs, maar het was wel echt waar. De klantenservice deed ook niet een béétje de moeite te laten merken dat ze het vervelend vonden. Ik had echt het idee dat ze me het vinkje "fraudeur" gegeven hadden, terwijl ik nog nooit iets geclaimd had in meer dan tien jaar tijd. Ik snap dat de kans groot is dat ze alsnog niets voor me konden doen, maar toch...

Ik heb inmiddels bewust gekozen voor een gezamenlijke rekening én hypotheek bij een andere bank en ik ga zelf ook nog een keer overstappen. }>

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 22 juli 2024 18:37]

Ik hoop dat je daarvan hebt geleerd om iets niet nog een keer te doen als het niet werkt. Als iets niet werkt met bankieren kan je het beste meteen stoppen en even kijken of e website van de bank of er een storing is of even met ze bellen. Het heeft geen zin om handelingen tig keer te doen.

Inderdaad, die medewerker van de bank zou dat wel vriendelijker kunnen vertellen, maar die moet ook hetzelfde keer op keer tegen mensen zeggen. Het is begrijpelijk dat zo'n persoon helemaal gek van wordt.
Ik heb er met name van geleerd zo snel mogelijk over te stappen van bank. Ze hadden duidelijker moeten informeren over de storing, en gedurende de storing de mogelijkheid om toch nog transacties te verrichten moeten annuleren.

Ik snap inderdaad dat je als medewerker van een helpdesk gek wordt van klanten die boos zijn omdat je bij een bank werkt die z'n zaken duidelijk niet op orde heeft. Je kunt dan misschien beter ergens gaan werken waar ze de boel wel op orde hebben.
Uiteraard ben ik het met je eens dat ze beter moeten informeren en de mogelijkheid om transacties te verrichten moeten pauzeren, echter dat laatste kan je niet altijd verwachten en je kan het beste iets doen waar je zelf controle over hebt: Doe geen mislukte dingen opnieuw. Dat zou een wijze les moeten zijn, want ook een andere bank kan alsnog storing ondervinden ook de bank waar je naartoe bent overgestapt. De klantenservice kan dan vriendelijk zijn en je helpen om het geld terug te draaien, maar als nog heb je zelf dan tijd zitten verspillen. Hoe je het wendt of keert, het beste is om dus geen dingen te herhalen en gelijk stoppen met bankieren en je bank bellen of even op de website kijken. Dit is wat ik dus op mijn 16e heb geleerd met online internetbankieren. Maarja, sommige mensen willen op de harde manier (veel of bijna) alles leren.

Ik schijf dit niet om bot te zijn of iets dergelijks (eerder om je te helpen om dingen in te zien), maar meer in de hoop dat je zelf veel meer kan voorkomen en veel zelf in de hand hebt om dingen (in ieder geval) niet erger te maken. Voorkomen is altijd beter dan genezen. (vaak kost genezen veel tijd en soms komt er onnodige ellende bij kijken).
Hier nergens last van de app van ABN AMRO werkt gewoon. Misschien al is de storing inmiddels voorbij
Och nu ligt de app van de ING App eruit

En nu 15.02 werkt de ING app ook weer , tjuuus

[Reactie gewijzigd door ivo1969 op 22 juli 2024 18:37]

Update: de storing is weer terug helaas :( Was net bezig met betalingen en zit nu naar een blanco pagina te staren.

Gisteren was er overigens ook al een storing rond het middaguur. Ik kon toen nog wel via de APP inloggen maar niet op de pc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.