ABN AMRO onderzoekt storing van online bankieren - update

De ABN AMRO onderzoekt de oorzaak van een storing. Klanten kunnen door de storing mogelijk niet inloggen en hun betaalrekening bekijken. Er is nog geen oorzaak of oplossing voor het probleem bekendgemaakt.

De Nederlandse bank erkent op sociale media dat er een storing is. Op Allestoringen melden klanten sinds grofweg 08.30 uur Nederlandse tijd dat zij niet kunnen inloggen in de bankrekeningapp en via de webversie van de financiële dienst. Sommige klanten krijgen een foutmelding wanneer zij proberen in te loggen.

Update, 11.10 uur: Volgens de ABN AMRO zijn de problemen gedeeltelijk verholpen. In reacties op sociale media zegt de bank dat inloggen intussen weer zou moeten kunnen, maar waarschuwt dat het laden van pagina's mogelijk nog langzaam verloopt. Er is geen oorzaak van het probleem bekendgemaakt.

Door Yannick Spinner

Redacteur

20-08-2024 • 10:03

79

Submitter: InjecTioN

Reacties (79)

79
75
36
1
0
19
Wijzig sortering
Rekeningoverzicht weer zichtbaar en betaling iDEAL lukt ook weer.

[Reactie gewijzigd door Zatara op 20 augustus 2024 10:27]

Als iedereen nu even gaat inloggen om te kijken of het probleem is opgelost wordt de server gelijk goed getest.
Hoe komt het dat een aantal banken hier zo vaak last van hebben? In België heb ik het alleen bij ING wel eens gezien. De anderen lijken nooit problemen te hebben of rapporteert Tweakers / de Belgische banken hier niet zo vaak over?
Ala de bank zelf persbericht uitzend en of een artiekelschrijver toevallig zelf op een storing stuit en nog een target te hale heeft... word er iets over geschreven. Je kan als redacteur moeilijk alle banken elk uur in de gaten houden of er een storing is.
Je kunt gewoon meldingen ontvangen van bedrijven die storingen hebben via allestoringen.nl. Je kunt bedrijven "volgen" en op deze manier kun je een melding ontvangen als er opeens een piek is van mensen die problemen ervaren. Dus je hoeft helemaal geen klant van een dienst te zijn om te weten dat er een storing is
Hou hierbij wel rekening mee dat dit volgens de gebruikers/bezoekers is. Die melden zelfs dagelijks dat WhatsApp niet werkt en vervolgens blijkt dat de wifi op de telefoon uit stond, op een telefoon zonder mobiele dataverbinding of zelfs zonder simkaart.
De gedachte is dan ook dat er altijd een zekere basisruis is. Het normale aantal meldingen op een dag zal bij een grote dienstverlener meestal niet 0 zijn, zelfs niet als alles perfect werkt. Hoe meer gebruikers, hoe meer vals-positieve meldingen op een dag. Dit zal juist bij de grotere dienstverleners in een voorspelbaar bereik vallen. Maar een opvallende piek in het aantal meldingen (een veelvoud van het normale aantal meldingen) zal met redelijke betrouwbaarheid wel degelijk correleren met een onderbreking van de dienst.

Natuurlijk kun je altijd wel scenario's bedenken waarin ook een grote piek aan meldingen niet betekent dat er een storing is (bots op de storingsmeldingsite ofzo), maar dat doet verder niets af aan het gegeven dat het volgen van een bedrijf in het aantal storingen je wel degelijk vrij snel op het spoor zou kunnen brengen van een werkelijke storing.

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 20 augustus 2024 11:43]

ik neem storingen van een kpn niet snel serieus want, ja, een hoop volk gaat klagen dat kpn er uit ligt terwijl bijvoorbeeld gewoon iets als whatsapp er uit ligt. Of hun modem net verkeerd staat zodat ze brakke wifi hebben of weet ik wat. Die meldingen neem ik met een korrel zout

Maar een melding maken over, hier specifiek abn amro, dat een betaling niet lukt bij partij x, is best wel specifiek en kan je niet echt naast zitten. Zeker als veel mensen dit probleem melden.
ik neem storingen van een kpn niet snel serieus want, ja, een hoop volk gaat klagen dat kpn er uit ligt terwijl bijvoorbeeld gewoon iets als whatsapp er uit ligt.
Helemaal waar, als een grote dienst eruit ligt zie je gelijk ook een piek in Ziggo en KPN terwijl die daar helemaal niks mee te maken heeft.
Of dat ze iemand bellen die bij een andere provider zit en dat daar een probleem is.
Dus de gebruiker die dat niet door heeft pakt vervolgens een ander apparaat (met verbinding) erbij om de storing te melden op allestoringen?

Ik ken het soort gebruikers dat je hier schetst. Volgens mij is dit scenario niet heel realistisch op enig merkbare schaal.

Daarnaast laat allestoringen ook de basislijn zien tegenwoordig. Er zijn altijd wel enkele onterechte meldingen, die filter je er op die manier uit.
Jup, er zijn altijd wel een paar sufferds die dat doen. Maar als er een echte storing is, zie je zo'n piek in het aantal meldingen dat die echt wel te onderscheiden is.
Ik vind het in dat geval wel knap dat ze dan wel een melding kunnen maken op een online website. Wordt normaal toch lastig zonder internet ;)

Maar het is slechts data. De site toont ondertussen ook een threshold waarvan het zelf zegt dat eronder gewoon false positives zijn. Wat je ziet bij echte storingen is dat er van de normale basisruis a 4-5 meldingen per uur, geen sprake meer is, maar dat het explodeert naar honderden zo niet duizenden meldingen. Die verandering in ordegrootte is wel indicatief voor een storing ergens.

Soms wordt er met storingen op internet diensten bijvoorbeeld een storing gemeld met Netflix terwijl het probleem bij ziggo zit. Dergelijke correlaties zie je heel snel terug als de storingen ineens wijdverspreid zichtbaar zijn.

Als Ziggo er uit ligt zie je bijvoorbeeld ook pieken bij Whatsapp, Netflix, PSN en office365 onderdelen zoals outlook.com

Op 1 grafiekje afgaan is niet zo handig en zeker niet zaligmakend, maar met slimme data combinaties kun je wel verder kijken naar wat de bron is. Meestal zie ik in 2-3 tellen waar het probleem ongeveer zit vanaf de hoofdpagina met alle grafieken.
Ik vind het in dat geval wel knap dat ze dan wel een melding kunnen maken op een online website. Wordt normaal toch lastig zonder internet ;)
PC met bedraad, een kennis in de buurt die helpt, er zijn mogelijkheden te over hiervoor natuurlijk. :)
Wel knap om dat dan bij allestoringen.nl aan te kunnen melden :)
Is een mobiele telefoon dan ook het enige apparaat bij jou in huis dat een internet verbinding heeft? :) Of kan iemand anders een dergelijke melding niet voor jou doen? :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 augustus 2024 19:45]

Van de dienst achter allestoringen.nl
A small number of users reporting a problem does not constitute a large-scale incident. To make sure that incidents are correctly represented, Downdetector calculates a baseline volume of typical problem reports for each service monitored, based on the average number of reports for that given time of day, measured over the previous year. Downdetector only reports an incident when the number of problem reports is significantly higher than the baseline.
Dan zijn er meerdere statussen, zoals possible problem en problem. Ook nemen ze communicatie van de betreffende partij mee.

Tweakers kan prima hierop abboneren.
Omdat het gewoon een feit is dat de BE banken veel minder storingen hebben :) trouwens ING BE staat ook op NL platformen en locaties....
Ze zijn ook veel minder ver met automatisering en "feature richness"

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 21 augustus 2024 11:02]

wat wil je nu zeggen? dat de BE banken minder "feature richness" hebben of de NL. :?

als je doelt op BE, kijk dan even in de ranking van beste bank app en features, daar staan 2 BE banken ver bovenaan en dat al enkele jaren...
Eigenlijk moet het kabinet hier een wet voor maken dat mensen ten alle tijden bij hun geld kunnen en als banken eruit liggen boetes uitdelen en klanten compenseren, banken willen helemaal niet investeren in IT alleen maar geld binnenharken
Wat bedoel je precies met 'bij je geld kunnen'? Als de app of de website een storing heeft, kun je nog steeds naar een geldautomaat of een plek met een loket gaan en daar geld opnemen.
En een overboeking kan je ook telefonisch regelen.
Want álles in Wetten en regels duwen is dé oplossing? :? Maar goed, beste stuurmannen staan altijd aan wal.
Storingen gebeuren nou eenmaal. Dan kan je wel allerlei wetten en regels bedenken, maar aan een (grote) storing doe je weinig. Alsof je niet even 4 uur zonder internetbankieren kan (hoewel het wel irritant is, eerlijk is eerlijk :p)
En hoe wil je dat gaan regelen? En wat is “bij hun geld moeten kunnen”? Is een pin automaat genoeg, of moet dat echt via alle mogelijke kanalen? Wat als er een landelijke stroomstoring is, of het internet ligt plat? Moet de bank je dan vergoeden? Je kan namelijk niet bij je geld. Er zijn tientallen redenen om niet bij je geld te kunnen waar de bank helemaal niks aan kan doen.
Hier net even getest, Ideal betalingen werken ook niet op het moment.
App in ieder geval überhaupt niet bij mij.
Hier werkt alles wel, maar heel traag. Ook iDeal betalingen werken wel, maar traag. Lijkt dus toch te verschillen tussen regio's/klanten
Inderdaad ook last van. Ik heb echt zeer zelden problemen met de app!

Maakt overigens niet uit of ik via wifi of mobiel probeer (verschillende provider).

Het zal uiteindelijk wel weer goed komen hoop ik. Ben wel benieuwd naar de oorzaak.
Alles werkt weer. Hoera!
blijft rondjes draaien en nu doet ie het in eens en zie mijn schulden weer weer :-)
Er was vandaag een persbericht dat ABN Amro live is met nCino, een cloud banking platform.
Zal daar vast iets niet helemaal goed zijn gegaan met de implementatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.