Storing bij Rabobank-app zorgt voor problemen bij afronding transacties

Er is een storing in de app van Rabobank. Sinds vrijdagochtend kunnen klanten geen of moeilijker transacties afronden in de bankapp. Wanneer de storing voorbij is en wat de oorzaak is, is nog niet bekend.

De storing begon rond tien uur volgens Allestoringen. Het lukt klanten wel om in te loggen, maar het overboeken van een bedrag gaat niet of moeizaam. Als een klant de app opent, krijgt hij een waarschuwing te zien dat er problemen zijn bij het afronden van transacties. Bij het overboeken krijgen sommige klanten een foutmelding waarin staat dat 'voor deze overboeking de juiste tekenrechten ontbreken'.

Rabobank zegt te werken aan een oplossing, maar kan nog niet zeggen wanneer de storing is verholpen.

Update: de storing lijkt inmiddels verholpen

Door Loïs Franx

Redacteur

23-08-2024 • 10:54

90

Submitter: dickvdbrink

Reacties (90)

90
89
42
1
0
31
Wijzig sortering
Ik als klant zijnde wil echt wel eens het volgende weten, na dat een storing is opgelost.
- Wat was de oorzaak.
- Hoe het opgelost is.
- En wat ze doen, om het te voorkomen.

Hier zou veel meer concurrentie op moeten zijn, tussen de banken.
Ja, niet elke klant is technisch onderlegd, om een RCA te snappen. Maar een aantal wel en nog een aantal maken een mooie website van. Met welke bank zijn zaken op orde heeft. Zodat de minder technisch onderlegde klant het ook kan snappen.
Ik ben werkzaam als dev voor de bank in kwestie. De drie stappen die je omschrijft doen we na elk grote incident. Denk alleen niet dat na afloop dat die details gepubliceerd gaan worden in verband met beveiliging en privacy.
Ik weet echter ook niet of het heel zinnig of nuttig is om dit te delen omdat de uitkomst van dit proces er niet anders van gaat worden. Elk incident heeft een andere oorzaak.
Ik hoef het niet tot in detail te weten. Maar voldoende, zodat ik als consument een juiste vergelijking kan maken tussen banken.
Ja, ik vind dat elke bank dit zou moeten doen, concurreren op veiligheid. Wat nu niet gedaan wordt.

Ik zou bijvoorbeeld een aantal categorieën gebruiken.
- Software probleem
-- Foute code in gebruik genoemen.
-- Bug in systeem van leverancier
- Hardware probleem
-- Server is onbereikbaar geworden.
- Configuratie fout.

Waardoor de klant een beter inzicht krijgt, in de type problemen die een bank kan hebben.
Concureren op veiligheid is een slecht idee.
De veiligheid van elke bank hoort zodanig goed te zijn dat er geen reden is voor een klant om voor de ene of andere bank te kiezen.

Verder zal concureren op veiligheid betekenen dat banken dan misbruik gaan maken van een incident bij een concurrent om zelf klanten te winnen. Uiteindelijk zal dat betekenen dat mensen het vertrouwen in banken gaan verliezen, want kleine dingen worden door concurenten dan ten onrechte opgeblazen.

Als je veiligheid wil verbeteren dan moet je zorgen dat lessen die geleerd zijn gedeeld worden met partijen die die lessen ook moeten weten. Zorgen dat mensen bij een onderzoek open en eerlijk kunnen zijn over wat er gebeurd is.
Je ziet dat dat heeft gewerkt in de luchtvaart. In een land als de VS met hun claimcultuur heeft de NTSB er voor gezorgd dat mensen openlijk kunnen vertellen aan de NTSB wat er gebeurd is zonder bang te zijn voor claims. Als gevolg daarvan is vliegen de veiligste manier van reizen geworden.
En ze concurreren heel bewust niet op veiligheid.
En dan stappen we met z'n allen over naar de bank met de minste storingen gaat het daar mis.

Voelt een beetje als Links-Rechts....

Wat je schrijft klinkt sympathiek maar zal geen enkele impact hebben. Kijk naar de lage rentes die klanten krijgen. Ze hebben helemaal geen zin om over te stappen. Zeker al niet als de app er af en toe een kwartiertje uit ligt...

We gaan met z'n allen ook allemaal uren in de file staan. Je kan ook een baan dichterbij zoeken.
Jij ja, de rest van de klanten interesseert dat geen snars. Zoals hij al aangeeft de oorzaak is bij elk incident anders. en wordt niet gedeeld vanwege goede redenen. Als dit te vaak voor zou komen dan zou ik wellicht een andere bank overwegen. Het enige interessante is wat werkt niet en wanneer werkt het weer?

Als je als klant een goed inzicht wil dan kan je onderzoeken welke banken het vaakst storingen hebben en welke dienstverlening dan exact verstoord is geweest en voor hoe lang. Of het dan een serverconfig fout bij ban A en een hardware probleem bij bank B is geweest is irrelevant.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 augustus 2024 12:15]

Hmmm maar heb je een nieuw stuk software in gebruik genomen, maar een stukje config niet aangepast, dan is daardoor een server onbereikbaar geworden. Hoppa, 4 categoriien in een. Een 'fout' heeft vaak niet 1 oorzaak, maar er gaan meerdere dingen achter elkaar fout, die samen iets onwerkbaar maken. Normaal vang je die ergens in je OTAP-straat, en hoort niemand buiten er iets van.

Aangezien het een gruwelijk complex systeem is, en er niet heel vaak iets omgaat, vermoed ik dat die test-straat er is, en werkt. Ook dit foutje zal vermoedelijk wel weer een aanpassing daar opleveren, om herhaling te voorkomen.

Voor mij als eindgebruiker is het relevanter om te weten: hoeveel mensen zijn er getroffen, en hoe lang. Als je dat over een jaar optelt per bank, heb je iets dat misschien een betrouwbaarheidsscore kan opleveren. Meer details zijn alleen leuk voor leunstoelcommentatoren :+
Heeft als gebruiker echt 0 toegevoegde waarde
Volgens mij staat er nu de foutmelding dat er ongeldige tekens worden ingevoerd.
Dat is toch een duidelijke omschrijving van het probleem. Indien je toch de juiste gegevens invoert, gaat er dus iets mis met de verwerking van die tekens.
Dat lijkt me nog vrij technisch. Misschien kunnen banken verplicht worden om in hun jaarverslag op te nemen hoeveel uur bepaalde diensten onbruikbaar zijn geweest, zoals "betalen via app".
Ik denk dat niet meer dan een handjevol mensen gaat overstappen als een bank 0,1 procent meer uptime heeft dan waar ze nu zitten.

De enige reden die ik zie is dat mensen maar de volksbank gaan vanwege het groene imago. En de rest vind het rompslomp omdat je Iban wijzigt (slim he, de naam van de bank opnemen in het bankrekeningnummer zodat je er nooit mee kunt overstappen).
Tsja... je bankrekeningnummer is dan ook gewoon vergelijkbaar met een adres: als je verhuist kun je die ook niet meenemen. Wel kun je bij POSTNL een verhuisservice aanvragen die je POSTNL post automatisch een tijdje laat doorsturen.

Voor je bankrekening bestaat een enigszins vergelijkbare dienst, die iedereen die bij jou incasseert of naar je overboekt automatisch op de hoogte brengt van je nieuwe 'adres' (IBAN) waarbij de incassanten de verplichting hebben om die wijziging in hun administratie door te voeren (doen ze helaas niet allemaal even nauwkeurig)

https://www.betaalverenig...nwerking/overstapservice/
Dat snap ik wel, maar zou toch niet nodig hoeven zijn? Een telefoonnummer is ook niet gekoppeld aan een provider.
Vooral niet in percentages uptime. Nee, uren downtime. Veel sprekender.

Natuurlijk kiezen mensen nu op andere factoren, zoals het imago dat een bank zich (al dan niet terecht) aanmeet met mooie reclames. Je hebt niets anders. Naast natuurlijk de kosten/baten van hun producten (ook daar valt nog wel wat inzichtelijkheid/transparantie te winnen).

Maar enig inzicht in de kwaliteit van de diensten, zou wat mij betreft zeker goed zijn. En op zijn minst een incentive om de kwaliteit niet te laten versloffen.
Ik hoef het niet tot in detail te weten. Maar voldoende, zodat ik als consument een juiste vergelijking kan maken tussen banken.
Leuk idee, maar wat voor jou 'voldoende' is, is voor een ander onvoldoende of onbegrijpelijk. Hoe ga je dat afbakenen op basis van welke criteria?

Uiteindelijk telt volgens mij;
- de frequentie van storingen
- de snelheid waarmee het opgelost wordt

Immers; je hebt vooral last van het feit _dat_ de dienstverlening niet werkt, niet persé _waardoor_.
Voor jou als eindgebruiker is die informatie helemaal niet relevant. Het enige wat voor jou relevant is, is of je de bankapp kunt gebruiken of niet. En als je dat op enig moment niet kan, is het voor jou om het even of dat het gevolg is van een hardwareconfiguratiefout of een bug in een systeem van een leverancier.
Dat is niet wat een klant wil, dat is wat een manager wil weten (of hoe die gene ook maar heet in de keten van het bedrijf waar het over gaat)

De klant wil weten:
Wat is er geraakt, zijn ze er mee bezig om het op te lossen en wanneer doet "het" het weer.

Zie ook het nieuws bericht zelf.
Dat zijn ook de enige dingen die ik als klant zou willen weten. Waar het door veroorzaakt is en hoe ze het gaan voorkomen is niet interessant .
En wat zou je met die informatie willen doen?

- Oorzaak: "Een softwarefunctieupdate zorgde voor onvoorspelbare conditie binnen MQ transactietype abc onder specifieke omstandigheden"
- Oplossing: "transactietype abc wordt nu anders behandeld"
- Om het te voorkomen "transactietype abc wordt nu anders behandeld"

Zo. Dan weten we dat ook weer.
Volgende keer heeft diezelfde functionele storing ("de app doet het niet") toch echt een andere oorzaak.

Banken hebben honderden applicaties draaien om alle mogelijke financiële functies aan te kunnen bieden. Ook zijn er veel applicaties die puur als doel hebben om data te correleren, dagrapportages te maken (voor intern, toezichthouders, nationale banken, enz.), fraudegevoelige transactiedetectie en zo meer.

Er zijn iedere maand ergens in Europa/de wereld wel wetten die aangepast worden of toezichthouders die het ineens anders willen of functionele aanpassingen nodig hebben voor rapportages en dergelijke. Je ontkomt er niet aan dat het eens in de zoveel tijd mis gaat.

Geloof maar dat iedere bank (of zelfs ieder bedrijf) meer storingen heeft dan wij merken. Dit is toevallig een storing die zichtbaar is voor eindgebruikers omdat het de consumentenapp betreft. Als het een storing zou zijn waar alleen grootzakelijke klanten last van hebben (die hebben tenslotte andere ingangen bij een bank), dan hadden we het hier niet gelezen. Of denk aan storing, aan een systeem dat weekrapportages maakt voor de Maleisische Centrale bank. Die komt hier echt niet voorbij hoor :) .
Totaal irrelevant. Het enige wat telt of ze de dienstverlening kunnen leveren volgens contractuele afspraak.
Pas als een bank (of welke leverancier dan ook) zich niet houdt aan de afgesproken prestatie dan kan je daarover in gesprek gaan. Welke KPI staat er in de overeenkomst die jij hebt met je bank over de beschikbaarheid van deze specifieke dienst?
Als je over RCA’s praat dan weet je wellicht ook hoe het in deze tak van Enterprise wereld werkt; eilandjes van techneuten, weinig ketenmanagement. Paniek bij p1 storingen. Met 30 man in een call in het Engels want veel Indiërs.
Hoe het gaat? 1 techneut met communicatieve skills praat met het management en alle anderen die willen weten wie de schuldige was. De rest gaat gewoon aan t werk. De communicatie gaat ongeveer als volgt: We zijn aan t uitzoeken wat er aan de hand is en hoe we zsm weer kunnen opstarten. Planning: "It'll be done whenever it's done" en dat gaat allemaal een stuk sneller als jullie niet in onze nek staan te hijgen. O ja, en als er iets te melden is horen jullie het natuurlijkals eerste.

[Reactie gewijzigd door DjoeC op 23 augustus 2024 13:51]

Bij een P1 melding is er meestal een veredelde bellijst van managers die geïnformeerd worden. Dan komt er een spoedmeeting van die managers, en de mensen die er mogelijk mee te maken en/of kunnen oplossen. Vervolgens wordt er afgesproken wie wat gaat doen. Vervolgens spreekt men af wanneer de volgende spoedbijeenkomst is. In de volgende meeting worden dan de troubleshootresultaten besproken en vervolgstappen besproken. Daarna begint het cirkeltje opnieuw.
Tja, ik ben van 't oplossen en dus afschuiven van het "geneuzel". Na een eerste inhoudelijk overleg met verdeling van taken ga ik ook niet meer/verrek dat na de eerste keer gewoon. Laat de managers hun ding doen, dan zorgen het team en ik ondertussen voor de oplossing. Uiteraard wordt wel overlegd met de inhoudelijk deskundigen van de business. Procedureel klopt dat allemaal voor geen meter - maar 't werkt wel... werkpaarden VS showpaarden. Maar misschien het gevolg van de (ontbrekende) inhoudelijke kennis vanaf een bepaald hierarchisch niveau?
tenzij er een overkoepelend RCA mngmnt is... :P

maar al je punten die je aangeeft zijn herkenbaar ook met mngmnt erboven

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 augustus 2024 11:40]

Hoeveel moeite is het om management voluit te schrijven...of word ik oud?
Een rca is toch niet tijdens een p1 maar er na? Wij zijn waarschijnlijk niet Enterprise genoeg 😋
Dan geef je ze nog teveel eer, want die n-en kunnen er ook nog uit zonder dat er verwarring komt. Mgmt wordt vaak zat gebruikt als afkorting voor management.
De oorzaak:
Je betaald niet genoeg je moet meer voor je rekenng betalen.
Tijdelijk opgelost intern besproken om kosten te verhogen.
Verhogen kosten om je nog beter van dienst te zijn.

Hier heb je je antwoorden. Hoewel niet de antwoorden die je precies wil hebben ;-).
Maar door al dat automatiseren zou je denken dat de kosten juist naar beneden kunnen. Het is geen rocketscience meer voor ze.
Het is geen rocketscience meer voor ze.
ik denk dat een willekeurige backend van een bank met alle legacy, ketens en externe partijen waar je mee te maken hebt best wel een complex geheel is. Het lijkt allemaal vaak voor te komen de storingen maar gezien de complexiteit valt het nog reuze mee hoe vaak ik persoonlijk een storing heb met de bank app.
Heb het dan ook over de kosten, niet over storingen.
Ik reageerde op het stukje rocket science. Automatiseren is overigens niet synoniem voor kostenbesparing. Je kan een heel goedkoop handmatig systeem automatiseren met een duur alternatief om dezelfde dienst te kunnen blijven verlenen bij toenemende vraag of om sneller acties te kunnen uitvoeren.

Vergeleken met 50 jaar geleden heb je tegenwoordig veel meer (betaal)mogelijkheden die ook nog eens zeer snel zijn. Dat kan je alleen realiseren door zeer complexe systemen te introduceren. Dat kost enorm veel geld. Om niet alle kosten op de klant te verhalen wordt er ook gesneden in services die steeds minder gebruikt worden en die ook enorm veel geld kosten (fysiek aanwezig zijn in elk dorp/stad met meer dan x inwoners)

edit: "bij toenemende vraag" toegevoegd voor de duidelijkheid

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 augustus 2024 15:21]

Complex is anders dan snel...

Vaak zorgt iets simpels voor snelheid en niet complexiteit. Dat zie je met pensioensystemen dat je pas na een half jaar een pensioenoverzicht krijgt, die dan al veroudert is omdat die per 1 januari van dat jaar de status aangeeft...
Helaas is het verwerken van een "simpele" transactie in de bank wereld nogal een complex proces, niet alleen vanwege de techniek maar ook vanwege alle regels waar financiële instellingen aan moeten voldoen. Veiligheid, traceerbaarheid, monitoring, schaalbaar, auditing, fraude controles en ga zo maar door.

Een foutje bij een bank die elke dag honderden miljoenen aan geld heen en weer aan het bewegen kan enkele gevolgen hebben en is nou eenmaal een complexe zaak. Alleen met automatisering kun je dit alles ook nog eens snel en veilig uitvoeren.
Ik snap je vraag, en als techneut ben ik ook wel benieuwd. Aan de andere kant verwacht ik dat banken het niet gaan doen omdat het voornamelijk imago schade op kan leveren.

Als je het goed doet krijg je bij een nicheklantengroep een kleine plus. Maar als je schijnbaar basale dingen fout doet (incident word 10 keer doorgeschoven omdat het niet duidelijk is waar het probleem ligt, communicatieproblemen door internationaliteit, 7 verschillende oplossingen proberen, dat soort dingen) is het ook precies deze nicheklanten groep die het garaayaan de grote boom gaat hangen waardoor veel meer mensen/klanten alleen de slechte gevallen mee gaan krijgen.

Voor IT bedrijven met voornamelijk IT klanten zoals een Cloudflare ligt dat nogal anders. Als zij down gaan merken veel mensen dat, maar de RCAs zijn vaak interessant voor mensen die ook hun klanten zijn.
Ik zou dan even je SLA of gebruikersvoorwaarden lezen, of je hierop recht hebt.

En bij elke banks zijn storingen.

Ik denk dat 98% van de gebruikers voldoende heeft aan "Er is een storing".
Je bent natuurlijk vrij om dit te wensen, maar ik denk dat je een kleine minderheid bent die dit een goed idee vindt. En de banken zelf gaan hier sowieso echt niet aan beginnen.

Ten eerste gaan de minder technisch onderlegde klanten zich echt niet bezighouden met vergelijkingen op het gebied van storingen. Hoe ga je dat als leek überhaupt vergelijken? Heb je liever een bank met vijf storingen per maand, waarvan drie in de nacht en allen korter dan vijftien minuten of een bank met één storing van acht uur midden op de dag?

Als bank valt er niets te winnen door deze informatie te publiceren en je neemt alleen maar het risico dat mensen ongenuanceerde conclusies trekken op basis van wat statistieken die ze eigenlijk niet begrijpen.

Als klant wil je gewoon dat het werkt als je het nodig hebt. Als je het gevoel krijgt dat dit bij andere banken beter is, stap je over.
Pff, de Rabobank. App is wel veel beter geworden maar moest van ver komen. Nu de laatste tijd regelmatig een storing.

En last but not least, regelmatig bij overboekingen moet je weer de random reader gebruiker. Deze laatste al een keer stuk gehad, dan kan je niks. Ben je onderweg kan je niks, neem het niet standaard mee. Heb nu nog een Rabobank rekening als schaduw rekening naast ASN en ben blij dat ik ben overgestapt voor mijn primaire bankzaken. Geen gezeik meer met die random reader (die je ook zelf moet betalen á 19,95). Daarnaast is de app lekker simpel en snel.
De Rabobank is gestart met het uitfaseren van de scanner (als je dat wilt). Misschien werkt het voor jou al. Je moet dan wel de app opnieuw installeren en bevestigen met je paspoort.

https://www.rabobank.nl/p...ine-bankieren/scannerloos
Dat is handig maar jammer dat je de app opnieuw moet activeren. Dat zou toch op een makkelijkere manier moeten kunnen.
Dat klinkt goed, binnenkort maar eens opnieuw instellen want die scanner moeten gebruiken komt altijd slecht altijd.
De RaboScanner (sinds 2015 de vervanger van de Random Reader :) ) hoef ik anders weinig te gebruiken, volgens mij alleen als je hogere bedragen handmatig overmaakt naar onbekende rekeningen, bij pinnen heb je sowieso al hogere limieten. Als je hier vaker tegenaan loopt zou je kunnen kijken of je je limieten kan aanpassen, dat kan gewoon binnen de app. Ik had wel dat ik laatst bij de bouwmarkt geen 500 euro kon betaling via de pin met meer dan voldoende saldo, omdat ik door de verbouwing in huis dan boven de 5000 euro weeklimiet zat. Via de app aangepast en kon weer afrekenen.
Ik heb vooral een hekel aan de Rabobank dat de maandelijkse tarieven van ca. 2,50 euro naar 5 euro zijn gegaan in twee of drie jaar ofzo, ik ken geen ander bedrijf waar je opeens het dubbele mag betalen via stapjes van elke paar maanden weer 10% prijsverhoging.

[Reactie gewijzigd door MacorgaZ op 23 augustus 2024 12:07]

Vorige maand gebeurde het ook rond deze tijd: de dag dat veel salarissen worden uitbetaald. Kan de infrastructuur van Rabobank de drukte niet aan op het moment dat veel klanten tegelijk hun financiën gaan regelen?

[Reactie gewijzigd door FavouriteSongs op 23 augustus 2024 11:00]

Er is een storing in 'de app'. Dat is een 'front-end' voor gebruikers. Salarisbetalingen zijn batchverwerkingen aan de achterkant of in elk geval vanaf een andere kant :). (Salarisbetalingen worden zelfs anders afgehandeld dan 'reguliere' overboekingen, al is het maar omdat anders de 'internetbankieren' van je werkgever onleesbaar is geworden ;) )

Nou zijn uiteindelijk alle systemen van een bank wel op enige wijze via-via-via-via aan elkaar verbonden, maar de kans dat dit een directe relatie heeft lijkt mij klein.
Toch kan deze storing zeker aan de salarisbetalingen gecorreleerd zijn. Ik heb in mijn Rabo app een heel aantal "slimme regels" die automatisch uitgevoerd worden zodra het salaris binnenkomt om dat salaris over spaarpotjes te verdelen. Als veel mensen dit doen kan ik me voorstellen dat er bijzonder veel transacties in korte tijd plaatsvinden. Wellicht is het zelfs mogelijk dat mensen per ongeluk circulaire regels hebben gedefinieerd.
Alles kan, zonder meer info kan je blijven speculeren en verbanden proberen te zoeken die er niet zijn totdat je een ons weegt. Sterker nog ik heb vaak zat meegemaakt dat eindgebruikers verbanden proberen te maken tussen twee "rare" dingen die ze op hun werkplek ervaren hebben. Uiteindelijk was dit zeer zelden het geval. Het menselijk brein probeert altijd verbanden te leggen bij onverklaarbare gebeurtenissen, ook als die er niet zijn. daarom gooiden ze vroeger 'heksen" vastgebonden het water in als een oogst mislukte.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 augustus 2024 12:21]

Al deze "slimme regels" lopen allemaal in de backend. De App zelf, welke dus praat met de Frontend heeft daar dus eigenlijk geen afhankelijkheid van.
Als het gecorreleerd kan worden moet er een rapport zijn waarin staat dat er iedere maand rond de 25e een probleem is. Heb jij zo'n rapport?
Aangezien vandaag de salarissen worden gestort, en de meeste mensen ook die dag dan hun bankzaken regelen, denk ik wel dat er een relatie tussen zit. De dag dat mijn salaris wordt gestort log ik altijd in, doe wat naar de spaarrekening, betaal de CC af, etc. Ik gok dat meer mensen dat doen.
Is dat wel zo dat "...vandaag alle salarissen worden gestort,"? De mijne althans niet hoor. En m'n vorige baan ook niet...
Een aanzienlijk deel van de bedrijven en bijvoorbeeld ook de overheid maakt het geld over op de 24e tenzij die dag in het weekend valt dan is het de vrijdag voor het weekend (wat nu het geval is).

Er zijn natuurlijk bedrijven die afwijken maar de 24e is de gebruikelijke dag voor een heleboel mensen om hun salaris te ontvangen.
Meeste bedrijven betalen de 25ste tenzij weekend de werkdag ervoor.
Gemeentes betalen vaak op de 20 al zijn er enkele die de 15de al betalen. Bedrijfsleven 25ste, internationale bedrijven de laatste dag van de maand.

(Ik ben salarisadministrateur)
Aan het eind van de maand zal het zeker drukker zijn in de app met zaken die jij noemt. Veel mensen zullen het ook geautomatiseerd hebben (ingepland, automatische incasso, enz.), maar veel ook niet denk ik inderdaad. Die zullen het fijner vinden om het met de hand te doen. Ieder z'n voorkeur :).

Ik weet dat banken in de mei-maand veelal 'change freeze's hebben. Omdat het dan echt idioot druk is. (Blijkbaar willen mensen 100x op een dag naar hun vakantiegeld kijken ;) .) Ook in de decembermaand ivm feestdagaankopen is het idioot druk en zie je vormen van change freezes. En ook begin janari voor jaarrapportages en dergelijke.

Maar goed. Als het aan het eind van de maand 'wat drukker' is en dat voor problemen zorgt. Dus dat dat echt de oorzaak is. Dan zou iedere bank daar iedere maand last van moeten hebben.
Kijkende naar de grafiek van AlleStoringen, lijkt het erop dat het gewoon een soort hick-up is geweest van ongeveer een kwartier, dat begon rond 09:45 en iets na tienen zie je de grafiek met meldingen als een kaartenhuis inklappen. Beetje zonde van de tijd van Tweakers om hier een artikel aan te wijden, die pas kwam nadat de storing klaarblijkelijk al nagenoeg opgelost was. Ook de storingspagina is intussen bijgewerkt zo te zien.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 augustus 2024 11:32]

Het is nog steeds interessante informatie, namelijk: Rabobank heeft weer een storing gehad. Dit kan nuttig zijn voor mensen die hier regelmatig nieuws lezen en een keuze moeten maken tussen welke bank zij willen gaan gebruiken.
Als je wilt weten hoe vaak een dienst storing heeft, is het beter om hun socials en/of statuspagina in de gaten te houden waar men support richting de consument geeft, dat lijkt mij veel betrouwbaarder dan een willekeurige andere website. Gisteravond heeft de Rabobank volgens AlleStoringen.nl ook een storing gehad, die ook wat langer duurde (tussen 17:00 en 19:30 ongeveer), maar daar zag je hier dan weer niets van, omdat te weinig gebruikers er last van hadden (~300-350 meldingen in die periode).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 augustus 2024 11:49]

De stroring was gister avond ook al. Ik kon in de app niet mijn rekeningen zien.
De storing van gisteren duurde zo'n 2,5 uur ongeveer, had veel minder meldingen. Dit was gewoon een piek door een hick-up vandaag.
Het meest belachelijke aan de app vind ik het parkeren (welke ik wel vaak gebruik) waarbij je elke keer moet inloggen in je beveiligde bankomgeving! Dat zoiets simpels in een toch wel erg beveiligde omgeving moet zitten, dat moet daar helemaal niet staan. Vroeger hadden ze een aparte app ervoor incl tanken etc. Dat was perfect, hoefde je niet in te loggen bij je bank.
Rabobank bankieren website heeft sowieso veel problemen sinds de nieuwe layout lijkt het wel.
Vaak krijg ik de melding onbekende fout bij allerlei zaken. Vaak werkt het dan via de app wel (maar dat werkt zakelijk niet zo fijn (batches etc.).
Och we laten het zelf gebeuren, geen bank meer op de hoek, geen dienstverlening meer , je mag steeds meer betalen, tja dit is dus de vooruitgang
Stop jij dan met internetbankieren en het gebruik van de app van jouw bank? En ga je dan voor alle bankzaken naar de bank op de hoek? Die alleen op doordeweekse dagen van 9.00u tot 17.00u geopend is? Want zo was het vroeger. In mijn geboorteplaats kon je op zondag niet eens pinnen, want dan was de deur van het bankkantoor op slot en er was buiten geen flappentap :/

Dan kun je wel klagen over "de nadelen van vooruitgang", maar je algemene bankzaken kunnen regelen op een moment dat het jou uitkomt, in plaats van tijdens kantooruren, is best praktisch, nietwaar? ;)
Vroeger was bankieren gratis en deed de bank al het werk. Nu kost het geld en mag de klant alles zelf doen met een app of website. Vroeger had je nog een fall-back, als nu de app/internet plat ligt kan je niet bankieren. En er zijn genoeg winkels die alleen pasjes accepteren.
Er was niets gratis aan, je rente werd lekker door de banken opgestreken. Het kon zomaar een week duren voordat het geld op de andere rekening was
Die week die ik moest wachten qua renteverlies was minder dan ik nu moet betalen aan het "abonnementsgeld" van de bank. Dat verschil wordt steeds groter omdat het abonnementsgeld stijgt.
Dat was de tijd dat alle winkels op zondag nog gesloten waren.
Ik ben opgegroeid in een streng christelijke gemeente. Zelfs toen de bank een geldautomaat buiten kreeg, zodat je ook geld kon pinnen buiten kantooruren, stond die op zondag uit. Dat bleek alleen heel onpraktisch te zijn, dus daarvoor heeft de gemeenteraad toen een wijziging in de APV goedgekeurd. En dat had nog best wel wat voeten in de aarde.

Inmiddels zijn we natuurlijk gewend dat heel veel dingen 24/7 kunnen en eigenlijk verwachten we dat zelfs ook. Maar op zich is er ook wel iets te zeggen voor de zondagsrust, of je dat nu vanuit een religieus of een sociaal oogpunt beschouwt.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 25 augustus 2024 08:26]

Ondanks dat er af en toe een outage is, gaan alle betalingen nog altijd beter en sneller dan ooit tevoren. In de "goeie ouwe tijd" moest je een overschrijvingskaart invullen, op de post gooien (of zelfs naar de bank brengen) en na een week of zo was dat wel verwerkt.

En banken hebben alleen maar op de hoek gezeten als je toevallig om de hoek van een bankfiliaal woonde.
Niet helemaal, vroeger hadden de dorpen nog een bank, nu mag je van geluk spreken als er nog een ATM staat want zelfs die verdwijnen in rap tempo.
Elke keer als de salarissen worden uitbetaald is er wel 1 bank die in storing gaat. Bijzonder.
Kan je de statistieken daarvan laten zien?
Nee. Wat zou je doen met die statistieken dan?

Het is gewoon op gevoel, ik maak het zelf een paar keer per jaar mee (heb ING en Rabobank), en lees het vrijwel iedere maand ergens.

https://www.nu.nl/tech/62...-weer-geld-overmaken.html

Zoals hier, zowel in maart als april ging het mis bij ING. En precies op de dag dat mensen hun salaris krijgen. Dat valt op.
Volgens mij kan je bij de vereniging van banken zien hoe veel storingen er zijn geweest.
Suggereer je nu dat we beter kunnen stoppen met het uitbetalen van salarissen?
ik had gisteren ook storing in de app.
na het inloggen kon je verder niets doen.

en rabo-app vind ik supertra-a-a-a-ag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.