Omzet Mozilla VPN is in een jaar met 450 procent gestegen

De omzet uit Mozilla's VPN-dienst is van 2020 tot 2021 met 450 procent gestegen. In totaal boekte het bedrijf in 2020 een omzet van 466 miljoen dollar, ongeveer evenveel als in 2019. In 2021 verwacht Mozilla een omzet van meer dan 500 miljoen dollar te draaien.

Mozilla verklaart het succes van de VPN-abonnementsdienst doordat de dienst in 2021 in negen nieuwe markten is geïntroduceerd. Hoeveel omzet Mozilla precies uit de VPN-dienst heeft gehaald, is niet bekend. Wel staan de 'nieuwe diensten' garant voor 14 procent van de totale omzet van het bedrijf; daaronder valt naast Mozilla VPN ook onder meer Firefox Relay Premium en Pocket. 86 procent van Mozilla's inkomsten in 2020 komt van diens zoekmachinedeal met Google, zegt het bedrijf. Het gaat daarbij om zo'n 400 miljoen dollar. Door 'een nieuw aanbod van kernproducten, een heropleving van het ad-tech-ecosysteem en door nieuwe producten uit te brengen', verwacht Mozilla in 2021 een omzet van meer dan een half miljard dollar te draaien.

Mozilla heeft de afgelopen tijd veel werknemers moeten ontslaan, naar eigen zeggen omdat het ontwikkelen van diens betaalde diensten langer duurde dan verwacht, hetgeen volgens Mozilla deels het resultaat is van de coronacrisis. Die diensten waren juist bedoeld om Mozilla's inkomsten te verhogen. In totaal zijn meer dan een kwart van Mozilla's werknemers de laan uitgestuurd.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

13-12-2021 • 17:07

33 Linkedin

Reacties (33)

Wijzig sortering
Veel mensen wilden Mozilla wel eenmalig een bedrag geven, maar daar run je geen bedrijf mee. Structurele cashflow, dáár run je de tent mee. En voor de meeste mensen was dat te veel. Ze wilden niet 'gewoon' een maandelijks bedrag geven, daar moest echt iets voor tegenover staan. Met diensten als VPN en Relay komt er structureel geld binnen (helaas heeft send het niet gehaald). De gun factor vanuit de wereld was er zeker, maar solide commerciële bedrijfsvoering die past bij de visie van Mozilla (privacy & geen ads), dat heeft echt te lang geduurd. Hier een lijst(!) met features die Mozilla heeft gekilled. Daar is allemaal development tijd in gaan zitten zonder dat er een echt verdienmodel was (buiten het infuus van Google om).

Achteraf is het makkelijk gezegd, maar Firefox Hello had in de pandemie de grote game changer kunnen zijn. Daarmee hadden ze Teams en Zoom voor kunnen zijn. Helaas helaas...

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 13 december 2021 23:48]

Nadeel van deze diensten is dat ze hiermee concurreren met bedrijven die Firefox actief aanraadden aan hun gebruikers. Ben benieuwd hoe deze keuzes op de lange termijn onder de streep uitpakken.
Volgens mij moet een CEO ook verdienen naar hoe goed het met een bedrijf gaat, ipv een flat rate. Om vervolgens veel techneuten te ontslaan (waaronder de mensen achter Rust) terwijl de CEO hetzelfde verdient is zuur.

Heb ook nog een kanttekening: veel projecten van Mozilla zijn of waren open source, zoals bijvoorbeeld Firefox Send. Firefox Sync kun je bijvoorbeeld ook lokaal draaien, als je dat zou willen. SeaMonkey was de originele Mozilla, die spirituele opvolger was van Netscape Communicator nog voor Phoenix (ik bedoel Firebird) ((ik bedoel Firefox)) het licht zag. Die zie ik er ook niet tussen staan, terwijl er destijds toch een gezaag was dat dat niet meer bestond. Vervolgens kreeg je meer een tool die een ding goed kan, en dat alleen; browsen, e-mail, kalender, enz. Van origine heette het dacht ik geen SeaMonkey, maar waren het steeds Mozilla Milestones die uitkwamen (en die je vervolgens vrolijk mocht compileren). Hoewel SeaMonkey gebaseerd is op de code van Communicator, is Firefox gebaseerd op de code base van SeaMonkey, niet die van Netscape Navigator. Een browser van Netscape/Mozilla was er dus eigenlijk niet tussen Navigator en Firefox; wel de browser suite, maar die was 'bloated'.

Voor Firefox Hello heb je Jitsi. Maar om nou te zeggen dat dat van de grond is gekomen tijdens de pandemie?

Ik heb best interesse voor Mozilla VPN/Mullvad maar ik heb al een VPN provider, en die is nu nog een jaar geldig (was een 3 jaar deal die goedkoop was tijdens Black Friday). Een wachtwoordmanager heb ik al, self-hosted (Bitwarden) dus daar heb ik geen Mozilla voor nodig. Maar het is wel leuk en fijn om een bedrijf dat bijna alles FOSS maakt te steunen. Daarbij zal men wel moeten concurreren met andere diensten. Daarbij is de Relay dienst interessant, een handige toevoeging om wat Freedom Internet zelf al kan.
Het is een prima VPN. Heb even snel een test gedaan. Had alleen wel de hoop dat ze het inbouwen in de browser en uit eindelijk dat je per tab in firefox een locatie kan vastzetten door bijv. gebruik te maken van de multi account container plugin. Dat zou echt fantastisch zijn en dan zou ik zeker overwegen om gebruik te blijven maken van Mozilla VPN.
Dan ligt het aan mij. Ik kreeg het niet werkend. Zal het morgen nog eens proberen.
Oh dat is echt cool, had ik nog niet gezien. Ik zit al bij AirVPN maar zal toch overwegen dit ook te gaan gebruiken en het als donatie aan Mozilla te zien.
Te hopen? Dat kan toch al enige tijd? In Firefox 94 hebben ze deze functie ingebouwd:
We’re rolling out the Firefox Multi-Account Containers extension with Mozilla VPN integration. This lets you use a different server location for each container.

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/94.0/releasenotes/
En kan je dus per container een VPN locatie instellen. Aangezien Mozilla VPN gelimiteerd is tot vijf devices, ben ik benieuwd of je dan ook maximaal vijf verschillende VPN containers kan kan gebruiken. Of dat niet elke VPN container als een device telt.


Overigens, als je gebruik wilt maken van deze multi-container VPN functie ben je niet enkel tot Mozilla VPN aangewezen. Sinds Multi-Account Containers versie 8.0.2 kan je ook een eigen custom proxy URL instellen, als je VPN dienst dit ondersteunt kan je dit dus ook gebruiken.
- Added integration with Mozilla VPN - Mozilla VPN subscribers with Multi-Account Containers can choose a different exit location for each of their containers
- Added support for custom proxies - Users can set a custom proxy URL for each of their containers by going to: Manage Containers -> Advanced Proxy Settings

https://addons.mozilla.or...ount-containers/versions/
Wat voor kosten heeft Mozilla? Ze draaien ongeveer $500000 omzet per werknemer. Ik zou verwachten dat bij een puur software bedrijf het leeuwendeel van de kosten personeelskosten zijn. Maar dan snap ik die ontslagen van vorig jaar niet.
Sinds wanneer is een VPN dienst alleen software? Servers, bandbreedte, etc. En zoals @The Zep Man al aangeeft, fungeert Mozilla als Mullvad partner/reseller.

De kosten en opbrengsten kan je zelf hier nalezen:
https://assets.mozilla.ne...-2020-short-form-0926.pdf
Dat is waar, maar als je de opbrengsten daarvan negeert dan blijft er nog steeds $430000 over per werknemer. Voor de inkomsten van Google hoeven ze alleen Google de standaardzoekmachine te maken en dat kost ze effectief niets. Dus dat van die ontslagen snap ik ook niet helemaal zoals @Mijzelf zegt.

Overigens vind ik dit wel zorgelijk: Dat ze "een heropleving van het ad-tech-ecosysteem" noemen als inkomstenbron. Ik wil als fervent Firefox gebruiker nu juist niet dat Mozilla aan reclames gaat doen. Er direct voor betalen zou ik wel willen (en dan niet via een product als een VPN want dat heb ik niet nodig en dan gaat het grootste deel van de winst naar de VPN)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 december 2021 18:27]

dan blijft er nog steeds $430000 over per werknemer
Duidelijk iemand die niet het linkje heeft gelezen, ze zijn $279 miljoen aan salarissen en benefits kwijt voor Mozilla Foundation, Mozilla Corp en alle andere dochters.

Hoe kom je aan die personeels aantallen, wat ik tegenkom is dat Mozilla Corp 1000+ employees had in 2018 en dat ze er 250 zouden ontslaan in 2020. Maar we hebben ook nog Mozilla Foundation zelf en de dochters: Mozilla China en MZLA Technologies Corporation. Er is nergens bekend hoeveel mensen er exact bij de dochtermaatschappijen werken, dus hoe kom je exact uit op 1000 medewerkers? Gebaseerd op aannames die Tweakers.net vorig jaar heeft gemaakt in een nieuwsartikel?

Het is niet ongebruikelijk dat de mensen die zo een foundation besturen een aardig centje daaraan verdienen in de vorm van een hoog salaris.

Op pagina 5 zie je waar ze wat aan hebben uitgegeven (hoogover).
Ik ging uit van de data van @Mijzelf. Heb zelf geen zin om in mijn vrije tijd in financiele data te duiken (tijdens mijn werk ook niet trouwens :D )

Overigens doet de Mozilla Foundation niet veel dat de browser ten goede komt dus ik zou daar persoonlijk als eerste in snijden. Maargoed.
Het is niet ongebruikelijk dat de mensen die zo een foundation besturen een aardig centje daaraan verdienen in de vorm van een hoog salaris.
Ja dat vind ik ook best jammer.
Kantoor panden, marketing/events, kantoor applicaties, development tools etc

Daarnaast heb ik geen flauw idee wat ze doen aan bijv inhuur van expertises en bijdrages aan tientallen (random) opensource trajecten (zoals bijv de infrastructuur hosten)
Het is belangrijk om te onthouden dat omzet geen winst is.

Mozilla VPN kost 5 euro per maand. Het is een reseller van Mullvad. Die kost voor particulieren ook 5 euro per maand. Nu zal het geld van Mozilla niet 1:1 naar Mullvad gaan, maar het betekend wel dat een redelijk deel van de VPN inkomsten dus ook weer direct voor kosten zorgt, waardoor de omzet wel omhoog schiet, maar de winst lang niet zo veel.
Ik ben niet zo goed met financiële cijfers, heeft het voor Mozilla dan wel een meerwaarde? Hebben ze er iets aan om het aan te bieden? :)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 14 december 2021 12:53]

Ze zullen wat marge mogen nemen van die 5 Euro. Voor Mullvad is dat ook een goede deal, ze bereiken nu klanten die ze anders niet hadden bereikt.

Verder wordt Mozilla VPN best wel in de markt gezet en kan het een aantrekkende werking hebben voor andere diensten. Ze willen al jaren diversiferen, maar een succesverhaal bleef lang uit. Succes zorgt voor meer succes, nu de VPN-dienst goed loopt kan het zijn dat mensen andere diensten ook gaan overwegen.
De naam? Mozilla is een stuk bekender dan Mullvad.
Ze hoeven het niet zelf te bouwen, slechts in te bakken. Veel klanten hebben graag een alles in 1 oplossing dan losse services. Wachtwoord manager, VPN en browser in één is best aantrekkelijk.
Is het dan Mullvad met een andere badge, of zijn er andere wijzigingen door Mozilla uitgevoerd geweest?
Er is niet echt een manier om het te garanderen, maar ik schat dat het mullvad met een andere badge is.
Begrijp het echt niet. Mozilla heeft geen contactgegevens en hun browser deelt jouw data onder andere met Google (zie jouw firewall, mocht je het als nonsens bestempelen).
Bij dit soort bedrijven ga jij jouw geld toch niet spenderen?

Note: toch blijft Firefox veruit de beste browser, althans voor de PC. Voor Android hebben ze het helemaal verpest (ook daar is geen fatsoenlijk alternatief, Tor helaas ook niet meer). Wanneer na een update al jouw extensies weg zijn en de favorieten enkel nog omslachtig te bereiken zijn heb je iets niet helemaal goed gedaan/begrepen.
Firefox download een safebrowsing lijst van Google servers, maar verder? Er wordt zover ik weet geen data gedeeld.
Wat is er mis met Firefox op android? Ben er best tevreden over, zeker de interface met hun bottom-controls is toch een pak handiger dan die top-controls van hun concurrentie.
Vind hem zelf ook fijn, helaas is het internet weer terug naar de internet Explorer 6 tijd en word het weer voor 1 browser ontwikkelt. Het enige verschil is het dat het dit keer Chrome is i.p.v Internet Explorer*.

* Kom dit probleem eigenlijk enkel tegen op de smartphone, desktop sites zijn vrijwel altijd browser agnostisch zoals het hoort te zijn.
Mozilla is effectief een reseller met een eigen client. Mullvad, de achterliggende VPN aanbieder (via het WireGuard protocol), zal via Mozilla VPN ook goed verdienen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 december 2021 17:32]

Ik gebruik al jaren Mullvad en ben er heel tevreden van. Ook heel tevreden voor hen dat ze zo'n deal met Mozilla hebben weten binnen te halen, ik ben er alleen niet van overtuigd dat het voor de klant een goeie deal is. Volgens mij is het nog steeds interessanter om rechtstreeks bij Mullvad zelf een abbo af te sluiten. Bovendien kan je dan je ganse pc en bij uitbreiding netwerk beveiligen en niet enkel je browser.
Mozilla VPN werkt ook over een verbinding waar al een VPN actief is?

Of zou Mozilla VPN een bestaande Wireguard VPN verbinding bijvoorbeeld overnemen?
Weer zo'n VPN dienst die geld verdient door gebruikers de ilusie te geven dat ze onherkenbaar over het web surfen.
En ondertussen heeft iedereen lopende sessies en cookies van facebook, google, microsoft en andere kornuiten in hun browser terwijl ze over het web surfen. Bye bye privacy ;)
Het WireGuard®-protocol versleutelt uw netwerkverkeer, waardoor al uw privégegevens worden beschermd.
Al mijn privegegevens? Beschermd tegen wat?
Gewoon oplichting als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Thijs_ehv op 13 december 2021 19:36]

Weer zo'n VPN dienst die geld verdient door gebruikers de ilusie te geven dat ze onherkenbaar over het web surfen.
En ondertussen heeft iedereen lopende sessies en cookies van facebook, google, microsoft en andere kornuiten in hun browser terwijl ze over het web surfen. Bye bye privacy ;)
Dat is niet de schuld van de vpn maar van jou, de gebruiker.
VPN bied zeker wel extra bescherming, mits je het juist gebruikt.

Ik zal je een voorbeeldje geven.
Ik speel regelmatig GTA5 online, dat draait op P2P waardoor iedereen je IP kan zien.
Als gevolg daarvan gebeurd het nog wel is dat mensen die je iets te vaak hebt neergeschoten boos worden en je ip ddosen of proberen te hacken.
Ik heb dit zelf meegemaakt, en heb daar nog weken last van gehad.
Uiteindelijk heb ik via de provider een nieuw IP aan moeten vragen.
Speel je GTA5 dan wel via een VPN? Want je IP zou dan wel echt beschermd moeten zijn.
Nee toen dat gebeurde nog niet natuurlijk, dat was (een van de) redenen om een vpn te gaan gebruiken.
Sindsdien heb ik dergelijke dingen nooit meer meegemaakt.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 14 december 2021 03:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee