Google maakt vpn-dienst in One-abonnement beschikbaar voor iOS

De vpn-dienst die Google aanbiedt in het One-abonnement is nu ook beschikbaar voor iOS-gebruikers. De vpn is te gebruiken binnen de Google One-app en vereist minimaal een Premium-abonnement. Sinds november is de vpn ook in Nederland en België beschikbaar.

Google One vpn iOSDe dienst heet VPN by Google One en versleutelt bij het inschakelen al het internetverkeer van de smartphone. Google zegt de dienst nu naar iOS te brengen zodat meer gebruikers de dienst in kunnen zetten. Het bedrijf zegt dat de uitrol dinsdag is begonnen. Voor de vpn is minimaal een Premium-abonnement nodig, waarbij gebruikers ook 2TB opslag krijgen. Dit abonnement kost tien euro per maand of honderd euro per jaar.

Google introduceerde de dienst eind 2020 en zei toen dat de vpn geen logs als dns-queries, verbindingtimestamps en IP-adressen bijhoudt, maar gaf wel aan dat geaggregeerde data wordt verzameld die niet aan individuele gebruikers te linken zou zijn. De libraries van de vpn zijn opensource en de dienst is met een onafhankelijke audit getest.

Bij introductie was de vpn-dienst alleen op Android en in de Verenigde Staten beschikbaar. Sinds november zijn daar meer landen bijgekomen, waaronder België en Nederland. Uiteindelijk moet er ook een Windows-versie komen van de vpn.

Google zegt recent extra functies te hebben toegevoegd aan de vpn, namelijk Safe Disconnect, App Bypass en Snooze. Met Safe Disconnect ingeschakeld kan internet alleen gebruikt worden als de vpn is ingeschakeld. Met App Bypass worden specifieke apps uitgesloten van de vpn, waardoor gebruikers bij die apps hun reguliere internetverbinding gebruiken. Snooze zorgt er weer voor dat de vpn-dienst tijdelijk wordt uitgeschakeld.

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-02-2022 • 07:45

60

Reacties (60)

60
58
27
5
0
27
Wijzig sortering
Ik snap echt niks van die hele hype rondom VPN-diensten. Het enige waar het nuttig voor kan zijn, is videodiensten gebruiken die hier niet beschikbaar zijn.

Het privacy argument wordt vaak gebruikt "protect your data from hackers and prying eyes" wordt er dan genoemd. Maar met het meerendeel van websites en andere diensten dat encryptie gebruikt (denk aan https, imaps, smtps) is het nergens voor nodig. Daarbij, vetrouw je die Nederlandse internetprovider die voldoet aan strenge wet- en regelgeving echt meer dan een gemiddelde (meestal buitenlandse) VPN dienst?

En daarbij: heb je ooit gehoord van Browser Fingerprinting? Voor een mooie demo: ga naar https://fingerprintjs.com/ met je VPN uit, zet daarna je VPN aan en refresh de pagina. Door je browser, resolutie, hardware en allerlei andere zaken kan Fingerprintjs.com precies zien dat je nog steeds dezelfde persoon bent, maar ditmaal met een ander IP-adres

Misschien als je niet in Nederland bent en je je internetprovider niet kan vetrouwen, dan is een VPN-dienst misschien handig.
Voor fingerprinting gebruik ik gewoon een extensie in mijn Firefox. Canvas Fingerprint Defender. Elke keer als een website een lookup wilt doen van mijn unieke id, geeft deze een fake value terug. Aan te raden om te installeren!
Ik zou echter wel oppassen met het installeren van extensions.

Wij raden vroeger het gebruik hiervan ook aan, maar door de stappen die laatste jaren zijn gemaakt door firefox op het gebied van fingerprinting, weegt het in onze opinie niet genoeg meer op om de verhoogde attacksurface te verantwoorden.

Het enige wat ik vandaag de dag zou aanraden is het gebruik van Ublock origin, en de enhanced fingerprinting protection van Firefox op strict zetten.


Wat mensen namelijk vergeten is dat de extensions die je gebruikt ook je fingerprint veranderen. En de mensen met 7 anti fingerprinting extentions met ieder andere settings zijn vaak in de minderheid , of zelfs uniek.

[Reactie gewijzigd door Blacklight447 op 27 juli 2024 14:38]

Die extensies maken je juist nog meer uniek en het doel is juist om zoveel mogelijk deel van de kudde te zijn. Er zijn zaken die de extensies niet kunnen manipuleren, zoals je ip, webgl specs, local storage cookies, welke fonts je hebt waarschijnlijk ook. Block je ads? Kunnen ze zien. Gebruik je icognito/private modus? Kunnen ze zien. IPv6 or statische IPv4? Vergeet je privacy dan maar helemaal, tenzij je dit IP met velen deelt.
Inderdaad. De meeste security experts kwalificeren VPN-diensten juist als een expliciet gevaar.
Dat het in Amerika populair is omdat je data door providers gebruikt en verkocht worden, maar daar is de overheid heel hard aan het werk omdat te veranderen.
Ik zie VPN's zelf als een neutrale tool. Het kan je helpen, zolang je maar goed weet wat de voor en nadelen zijn.

Het security voordeel is in mijn opinie wel wat verzwakt door de brede adoptie van https en de komst van Https modes in moderne browsers.
Eens. Daarom ook "VPN-diensten" die een gevaar zijn en niet "VPN" zelf die het gevaar zijn.

[Reactie gewijzigd door DevWouter op 27 juli 2024 14:38]

Ik snap echt niks van die hele hype rondom VPN-diensten. Het enige waar het nuttig voor kan zijn, is videodiensten gebruiken die hier niet beschikbaar zijn.
Het gaat wel iets verder, ik verblijf inmiddels al enige maanden in het buitenland, en werk op afstand, dit dankzij mijn VPN omdat de server geen buitenlands IP adress accepteert om in te loggen, ook kan ik makkelijker informatie verkrijgen die voor mij vanuit Nederland(of mijn huidige verblijfplaats) moeilijker te zijn verkrijgen, waar onder nieuwssites voor specifieke landen die hun artikelen verbergen achter een muur exclusief voor inwoners van dat land.

Het internet mag dan ''vrij'' zijn om te surfen (behalve als je woont in een land die actief alles censureert uit angst voor een andere mening) desondanks wordt je gelimiteerd tot informatie vergaring aan de hand van waar je je bevind, en moet je zonder VPN meer moeite doen om aan dezelfde informatie te komen.

Een simpel voorbeeld dicht bij huis, Vanuit Nederland kun je (merendeel) niks zien van de rechtstreekse uitzendingen van ZDF '' https://www.zdf.de/live-tv '' tenzij je net over de grens woont, het kan heel onschuldig lijken en gelukkig is de duitse media behoorlijk vrij om te publiceren wat ze willen, maar het zou maar net zijn dat de informatie vergaring uit een land gelimiteerder is, en de blokkering van toegang van één website opeens alle kritische informatie voor jou onzichtbaar maakt en je bent overgeleverd aan wat de staat graag wil hebben.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 27 juli 2024 14:38]

Is de EU wetgeving niet zo dat je je programma in alle Europese landen moet kunnen bekijken?
Voor zover ik weet is dat niet verplicht.

Ik keek met regelmaat de Spaanse en Portugese t.v, en er waren zat programma's die door geografische restricties niet bekeken kunnen worden zonder mijn v.p.n, en andersom, als ik een tijdje in Spanje zit moet ik een VPN aanzetten om bijvoorbeeld het NOS nieuws te zien.
Ik zit zelf al jaren bij Nord VPN. Ik reis veel voor mijn werk en in sommige landen (bijvoorbeeld Turkije of China) is een. VPN een must. Niet alles is beschikbaar.
En daar nog bij: een VPN van de grootste datagraaier Google. Dat is juist een van de partijen die ik buiten de deur wil houden
Bittorrent verkeer wordt ook afgeschermd toch ?
Ik gebruik vpn zelf eigenlijk alleen om bepaalde diensten of abonnementen een stuk goedkoper af te sluiten door je ip te wijzigen naar een ander land. Daar is het toch wel erg nuttig voor.
Gevoelsmatig zo tegenstrijdig een bedrijf dat al je data wil hoarden dan iets biedt dat ' private' gelabeld is. Zou echt als laatste op het lijstje staan bij mij als ik VPN wil hebben.
Mits google de data niet deelt met anderen, blijft al die data binnen google :P

Niet dat ik ooit een dergelijke dienst van ze ga afnemen
Tja Google en privacy. De meeste dingen zijn er al over gezegd of zijn al aan het licht gekomen. Ik lees het hier en daar ook in de reacties. Waarom zou je Google als VPN dienst nemen? Het zal mij niks verbazen dat ze daardoor nog meer macht willen hebben in advertentie land, en dat maakt het een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.

In hun samenvatting van wat de dienst doet geven ze namelijk aan dat ze trackers voor je blokkeren. Voor Google zal dat betekenen dat ze hun eigen glazen in gooien als ze daarmee ook hun eigen trackers blokkeren. Ik geloof dan ook niet dat ze hun eigen trackers blokkeren maar puur de trackers zoals Meta (Facebook), wat erin resulteert dat alleen Google bepaalde informatie over jou weet te krijgen. Dat is natuurlijk een lucratieve business. Het is en blijft een advertentiebedrijf die zoveel mogelijk geld wilt verdienen door gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. En als andere bedrijven dat niet kunnen, is dat eigenlijk alleen maar beter.

Er zijn zoveel mooie alternatieven zoals Mullvad waar gegarandeerd geen logs worden bijgehouden en betalingen gewoonweg met een envelop met geld kunnen worden betaald (Jaa dat lees je goed). Simpelweg een envelop via de post naar het hoofdkantoor met daarin briefgeld wordt gewoonweg geaccepteerd. Ook anonieme transacties door middel van crypto behoort ook tot de mogelijkheden. Ik gebruik de dienst al jaren met plezier.

Verder is bij Mullvad alleen een accountnummer aan je gelinkt. Geen wachtwoord, geen naam, geen adres. Gewoon een x cijferige code die je kunt gebruiken in je client. Als je dan toch zoveel om privacy geeft doe mij dan een lol. Ga dan naar dit soort alternatieven kijken ipv die van Google. Want Google gebruiken en zeggen dat je privacy hoog hebt zitten rijmt totaal niet met elkaar.

[Reactie gewijzigd door ItsFlokkie op 27 juli 2024 14:38]

Dat Google een VPN dienst aanbiedt had ik twee jaar geleden gemist. Zeker handig voor gebruikers die al van Google diensten gebruik maken, gezien het onderdeel is van de duurste variant (10 EUR/maand) van een totaalpakket. Zo niet en je hebt geen interesse in wat het abonnement nog meer brengt, dan is het wat prijzig t.o.v. andere VPN providers.

Als technisch onderlegde gebruiker heb ik een VPN naar een self-hosted locatie, en vanuit daar (over WireGuard/OpenVPN) VPN's de wereld in. In dergelijke gevallen heeft Google geen toegevoegde waarde, en wil ik ook niet het risico aangaan dat de dienst op een dag verdwijnt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 14:38]

Interesse vraag:
Waarom eerst een vpn naar je vps en dan naar een andere vpn provider en niet “gewoon” direct naar je vpn provider?
Waarom eerst een vpn naar je vps en dan naar een andere vpn provider en niet “gewoon” direct naar je vpn provider?
Omdat de betreffende VPN provider het bijvoorbeeld niets aangaat hoeveel apparaten ik gebruik, of vanaf waar ze verbinding maken met de dienst. Tevens kan ik zo meer apparaten gebruik laten maken van een enkele VPN verbinding, zodat ik niet boven het aantal verbindingen uitkom dat de VPN provider toestaat. Verder heb ik keuze over welke protocollen ik gebruik tussen mijn apparaten, en ben ik niet afhankelijk van de keuze van een VPN provider.

Ook is wisselen van VPN providers zo een stuk makkelijker, omdat zo de configuratie op endpoints niet gewijzigd hoeft te worden. Een bonus is dat ik mijn eigen diensten via mijn eigen VPN kan benaderen, wat directe blootstelling van die diensten aan het internet vermindert.

Voor de geavanceerde gebruiker is het zelfs mogelijk om op een eigen server meerdere uitgaande VPN's te gebruiken, wat het mogelijk maakt (met een enkele VPN verbinding op endpoints) om geoblocking van verschillende diensten over de gehele wereld te vermijden.

Met een netwerk van eigen VPN servers kan je ook diensten gebruiken waar je normaliter in beperkt zou worden. Ziggo TV kijken met een KPN verbinding (of andersom) waarbij dat normaliter geblokkeerd wordt voor Android TV apparaten? Dat zou bijvoorbeeld geen probleem zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 14:38]

Thanks voor je duidelijke uitleg!
Ik ga er ook eens naar kijken.

Op dit moment verbindt mijn pfSense box met mijn vpn provider. Zo heeft iedereen in huis een vpn verbinding en loop ik niet tegen het limiet aan.
Kudos
Ik vind dit echt een hele mooie uitleg en mooie use case.
Vraag 1 is waarom je een VPN gebruikt
Vraag 2 is waarom je dan die van Google zou willen gebruiken.
Marketing.
Voor google is het natuurlijk dubbel-win. Meedoen met de 'klantbehoefte' en nog meer metadata

Partijen als NordVPN en Surfshark sponsoren heel veel YT kanalen.

Dus veel mensen denken dat een VPN nodig is, want dat is veilig.

Want ja, je provider die onder lokale wetging valt is natuurlijk veel minder veilig en ziet alles wat je doet. Dus een partij op de <insertvageeilanden> met commerciele belangen is natuurlijk veel veiliger!!!!

Voor specifieke landen kan het zeker wat toevoegen, of als je met beperkingen zit in een dichtgespijkerd netwerk, maar in 90% vd gevallen is het puur goede marketing waarom een VPN zo populair is.

[Reactie gewijzigd door DJSmiley op 27 juli 2024 14:38]

De extreme marketing van Nordvpn laat bij mij persoonlijk altijd een vieze smaak in de mond. Als je een goed product hebt dan word die vanzelf populair.


Neem mullvad als voorbeeld, een zeer gerespecteerde vpn die bekend is geworden door hun privacy features. Maar ze geven naar mijn weten zo goed als niets uit aan advertenties, ze hebben nieteens een affiliate programma.
Tot je er achter komt dat steeds meer en meer websites een algemene lijst met VPN ip(ranges) gebruiken om je de toegang te blokkeren. Als voorbeeld,
- Jumbo, iets bestellen ? Fouten op de pagina.
- Pizza bestellen ? Vergeet het maar.
- Stemmen op Geenstijl ? Nee hoor ...
- Disneyplus doet ook vrolijk mee.
- 2FA van Sony Playstation ... crickets, je krijgt geen SMS.

Al met al wordt VPN gebruik steeds meer ontmoedigt.

Maar als je nu VPN _echt_ nodig hebt.. dan werkt het dus niet.

Linux Format heeft volgens de magazine van Januari in Februari hier een artikel over.

[Reactie gewijzigd door Shiver1976 op 27 juli 2024 14:38]

Ik snap de drang (in NL/BE) naar VPN's nog steeds niet. Waarom wel Google vertrouwen met je data en niet Ziggo en/of KPN?

Uiteindelijk komt je verkeer vanaf Google alsnog het internet op en is het in te zien. Een VPN versleuteld alleen het stuk tussen jouw device en hun servers.

Alles wat ik verder doe gaat via TLS (SSL) verbindingen en dat is ook gewoon pertinent veilig. Een VPN maakt dat niet beter. Wat heb ik dan aan een VPN?
Zonder vpn kan een mitm nog zien met welke servers je verbinding maakt. BV die van tweakers.net. Of netflix, dan kan de provider bv traffic shaping doen.

In theorie zou je wat anoniemer zijn.
Zelf gebruik ik geen vpn. Bij onbeveiligde wifi verbinding misschien, maar liever gebruik ik die verbinding dan helemaal niet.
het punt wat je niet aanhaalt is dat je niet perse een VPN van google hoeft te nemen, er zijn ondertussen al vele partijen die een VPN aanbieden waarvan er toch wel een paar moeten zijn die je wel met je data kunt vertrouwen.
Maar waarom zou dat niet kunnen met Ziggo, KPN of provider X in Nederland?

Los van de DPI die KPN deed rondom WhatsApp heel wat jaren terug, welke voorbeelden zijn er?
ik zeg ook niet dat dat niet kan ik zeg dat er een punt is wat je niet aanhaalt
Veel ISP's doen aan tracking en vermelden dat gewoon in hun voorwaarden. Veel vpn's doen het tegenovergestelde en beperken het loggen in tijd en enkel voor technische doelen, niet commercieel.

Daarnaast is vpn een extra laag beveiliging als je verbinding maakt met een publiek WiFi netwerk.
Kan je mij op voorwaarden wijzen in NL waarin staat dat de ISP's tracking mogen doen?

En op een publieke WiFi kan je zonder problemen Tweakers.net bezoeken, je Gmail openen, je WhatsApp versturen, etc. De TLS laag daar onder beschermd je allemaal al tegen MITM danwel afluisteren.

Ik heb juist het idee dat VPN providers er alles aan doen om mensen maar te laten geloven dat het internet levensgevaarlijk is als je geen VPN gebruikt.
Algemene voorwaarden van kpn: https://www.kpn.com/w3/fi...380e682fc&contentid=47651

18.3 verwerking voor commerciële doeleinden.

Bij proximus: https://www.proximus.be/d...-01-10-08-30-46~cache.pdf

9 Bescherming van de persoonsgegevens.

Het probleem met publieke WiFi is dat je gebruikt maakt van hun dns, dus ze weten wat je bezoekt. Daarnaast kan je altijd worden aangevallen door iemand anders op een publiek WiFi. Genoeg verhalen te vinden van mensen waarvan hun smartphone geïnfecteerd werd na het connecteren met een publiek netwerk.
Ik vermoed dat VPNs vooral gebruikt worden voor torrenting.
Ik vraag mij serieus af hoeveel veiliger het is om via VPN torrents te downloaden. Als auteursrechten-organisaties echt actief monitoren kunnen ze ook via gerechtelijke bevelen VPN-gegevens opvragen. Bovendien moeten de auteursrechten-organisaties ook echt kunnen aantonen dat jij het was, die via een bepaald IP-adres heeft gedownload. Eerlijk gezegd denk ik dat ze alleen actief achter seedboxen aan gaan.
Als je VPN provider in een ander land zit, dan gaat het heel lastig worden voor Brein om daar wat aan te doen
Niet alleen Torrents maar ook om bv Netflix/disney etc content uit andere landen te kunnen zien.
Dit word zelfs gepromoot door die providers. Zowat elke Youtube channel heeft wel een deal met een of andere VPN provider waar ze het alleen maar hebben over het omzeilen van de region locks van deze diensten.

[Reactie gewijzigd door Hoover op 27 juli 2024 14:38]

Ja, Amazon en VPN-providers zijn de grootste sponsors van Vloggers/influencers. Beide laat ik lekker links liggen. Sowieso heb ik mijn eigen VPN draaien en interesseert regionblocks mij niet. Kan hier in NL genoeg content bekijken.
Ik snap de drang (in NL/BE) naar VPN's nog steeds niet.
omdat de Belgische wetgeving sommige dingen belemmert.
Bvb Guild Wars geeft soms pakketen uit waarin ook als extra wat kleurtjes zitten.
Echter die kleurtjes zijn niet vooraf gedefinieerd en wordt dus als gokken bestempeld.
Daardoor kan ik geen keys kopen voor die dingen.
Voor mij zijn dat extra's en ik ga de pakketten niet kopen als de totaal prijs niet lager is dan de afzonderlijke delen (zonder kleurtjes)
Ja ik snap dat er mensen zijn die 1000den€ zouden uitgeven om toch maar dat ene kleurtje te krijgen, maar ik behoor daar niet toe.
Dus ja koop ik die via een VPN in het UK.
Ziggo vertrouw ik voor geen millimeter...
Al je data via de grootste dataverzamelaar in de wereld. Wie wil dat nou?
Ik niet in ieder geval :P
Google die een VPN aanbiedt is toch wel ironie in een notendop
Ik zie een VPN dienst toch als een extra privacy-laag voor gebruik van torrents en usenet.
Dat is ook de enige usecase die ik voor mensen kan verzinnen om de populariteit te verklaren (en content van streamingsdiensten in andere landen dan).

In plaats van direct bij Ziggo of KPN je adres etc op te vragen zit er toch een drempel tussen voor Brein of welke auteursrechtenorganisatie dan ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.