Voormalige topman Sony: porten firstpartygames naar pc was simpele beslissing

Het besluit om firstpartygames voor de PlayStation naar pc te porten was volgens voormalig topman van Sony Shawn Layden een eenvoudige beslissing. Sony moest volgens hem daar zijn waar nieuwe klanten waren en dat was op pc.

Dat vertelt Layden in de podcast What's Up PlayStation waarin hij meer duiding geeft over de beslissing van Sony om firstpartygames voor de PlayStation uit te brengen voor pc. "We moesten gaan waar de nieuwe klanten waren en die kwamen niet naar ons", stelde Layden. "We moesten naar hen gaan en waarom zouden we dat niet doen met onze bestverkopende games? Het was bovendien de eenvoudigste beslissing omdat heel wat mensen al een pc hebben", klinkt het.

De eerste game die Sony uitbracht voor pc was Horizon Zero Dawn in 2020. Omdat de game oorspronkelijk in 2017 uitkwam, was er volgens Layden dan ook geen concurrerend risico meer om die in 2020 opnieuw uit te brengen voor Windows. Gelijktijdige releases voor PlayStation en pc zitten er volgens de voormalige topman van Sony dan weer niet in.

Volgens Layden zal deze strategie door Sony aangehouden worden. "Sommige pc-gamers zullen via Horizon of Days Gone interesse krijgen in een PlayStation 5. Dit is een win-winsituatie en potentiële klanten krijgen een indruk van hoe het er aan toe kan gaan bij PlayStation."

Nadat Horizon Zero Dawn in 2020 uitkwam voor pc, bracht Sony in mei van dit jaar zombiegame Days Gone uit in de Epic Games Store en Steam. Vorige maand kondigde de Japanse fabrikant aan dat de PlayStation 4-games Uncharted 4: A Thief's End en de uitbreiding Uncharted: The Lost Legacy in 2022 een remaster krijgen voor PlayStation 5 en pc. Een precieze datum werd nog niet meegedeeld.

Door Jay Stout

Redacteur

05-10-2021 • 13:57

136 Linkedin

Reacties (136)

136
125
57
0
0
56
Wijzig sortering
De vraag is of ze in de toekomst door blijven gaan met PC ports, of dat ze dit nu en eventueel volgend jaar doen puur om mensen te proberen te lokken naar een PS5.

PS5 komt hier ooit in huis (als deze normaal in de winkel ligt en ik niet lid moet worden van tig groepen om überhaupt eentje te kunnen kopen voor €499, dus geen bundels, loterijen ect).

Maar ik speel liever op mijn PC, dat vind ik fijner dan een normale console (handhelds zijn een ander verhaal) dus ik zie graag meer Sony ports naar de PC.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 5 oktober 2021 14:03]

De overname van Bluepoint games door Sony geeft het idee dat het maken van PC ports iets gaat zijn voor het langere termijn. Ik denk inderdaad dat het een geval is van ''wanneer'' en niet ''of''. Er was daarnaast ook een database van GeForce Now gelekt waarbij meer PlayStation exclusives gepland zijn voor een PC release in de toekomst. In deze lijst verschijnen onder meer Demon Souls Remake, God of War en Gran Turismo 7. Nvidia heeft daarna bevestigd dat deze database echt is, maar dat de genoemde games enkel speculatief zijn.

Nu twijfel ik heel erg of ik Gran Turismo 7 voor de PS4 Pro moet kopen als het zo ver is, omdat het een game is die ik graag wil hebben. Aan de andere kant twijfel ik heel erg of nou mijn PS4 Pro niet beter kan verkopen, omdat de meeste relevante games toch naar PC blijken te gaan komen. Maar het hele onzekere aspect van wanneer werkt dat wel super tegen.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 5 oktober 2021 14:10]

PC ports zullen zeker vaker gaan verschijnen. Maar Bluepoint zal daar (nog) niet mee bezig gaan. Die zijn bezig met een eigen nieuwe game en een remake van een nog onbekende titel.

Is door Sony ook al aangegeven dat dit Nixxes is overgenomen voor PC ports.

https://www.pushsquare.co..._will_aid_future_pc_ports
Oh je hebt gelijk. Het zier ernaar uit dat Bluepoint Games meer bekend staat met remakes/ports naar nieuwere PlayStation consoles en niet PC ports, waarbij inderdaad Nixxes vooral verantwoordelijk lijkt te gaan zijn samen met andere studio's.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 5 oktober 2021 14:35]

.. en Bluepoint heeft zelf aangegeven dat men met nieuwe IP zal beginnen. Dit sluit overigens niet uit dat men geen remakes meer zal maken.
Gezien de uitspraak dat dit mensen naar een PS5 moet gaan lokken zou ik niet verwachten dat ook iedere game geport word.
Kan best wel hoor als ze gewoon een flinke periode tussen de releases houden. Mensen zijn ongeduldig dus als ze dan graag het volgende deel willen spelen van een game die naar pc geport is dan is de kans aardig aanwezig dat ze een PS5 kopen. En je verdient nog wat aan de mensen die absoluut nooit naar je console zullen komen.

Ik heb geen tijd nu om het origineel te beluisteren maar volgens het artikel zou hij ook gezegd hebben dat ze deze strategie aan gaan houden.

Edit: en ik was even vergeten dat ik bij een oud bericht geland was :+

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 8 oktober 2021 13:49]

dit is behoorlijk speculatief, maar ik kan me voorstellen dat PC games makkelijker te porten zijn naar een streaming-server dan games die alleen voor de Playstation ontwikkeld zijn. dit zou mee kunnen spelen in de beslissing, aangezien je dus de games dus tegelijkertijd voor 2 markten port.
Aan de andere kant twijfel ik heel erg of nou mijn PS4 Pro niet beter kan verkopen, omdat de meeste relevante games toch naar PC blijken te gaan komen. Maar het hele onzekere aspect van wanneer werkt dat wel super tegen.
Nou ja, dat zal inderdaad nog wel even moeten blijken. Geen enkele communicatie van Sony wijst op 'snelle' releases op PC van de eigen exclusives.
Gran Turismo, is het enige spel waar ik een Ps voor zou willen.

Kan niet wachten tot dat naar de pc komt. Zolang er een GT3/4 achtig carreermode in zit dan ben ik blij. Dit ontbreekt in andere racegames.
Maar ik speel liever op mijn PC, dat vind ik fijner dan een normale console
Wat is er fijner aan spelen op een PC ? De meeste mensen zullen hun PC ergens op een bureau hebben staan met een normale monitor er aan. Op een bureaustoeltje achter een klein schermpje lijkt me toch een heel wat slechtere ervaring dan lekker onderuitgezakt op de bank, voor een grote TV met surround-sound installatie.
[...]

Wat is er fijner aan spelen op een PC ? De meeste mensen zullen hun PC ergens op een bureau hebben staan met een normale monitor er aan.
De meeste mensen hebben dan ook geen PC die gebruikt wordt voor (intensieve) gaming.

Mijn eigen PC is headless aangesloten, en daar kan met elk apparaat binnen en buiten huis mee gespeeld worden. Dat kan op een bureau met toetsenbord en muis, maar ook op TV's met controllers.
Op een bureaustoeltje achter een klein schermpje lijkt me toch een heel wat slechtere ervaring dan lekker onderuitgezakt op de bank, voor een grote TV met surround-sound installatie.
Welkom in 2021, waarin ondersteuning voor spelen op de bank van veel PC spellen al +13 jaar aanwezig is.

Verder kan ik met mijn Steam Deck straks spellen on-the-go spelen, waaronder bijvoorbeeld Horizon Zero Dawn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 oktober 2021 14:43]

Tja, ik kan ook m'n PS5 streamen naar elk scherm in m'n huis, geen idee waarom ik een spel in zulke suboptimale omstandigheden zou willen spelen. Waarom zou ik 't streamen naar b.v. m'n iPad als ik ook gewoon relaxed voor de TV kan hangen ?
Bijvoorbeeld omdat jij geen serieuze RTS spellen of shooters zonder aim assist speelt. :+

Verder hou ik graag van mijn spellen goedkoop kopen, en dat ik mij nooit druk hoef te maken over backwards compatibility van software of hardware. Of ik nu een Xbox One controller, een OG Xbox controller of een PlayStation controller wil gebruiken, of een twintig jaar oude combinatie van toetsenbord en muis... Het werkt gewoon.

Neem de Steam Deck: een geheel nieuw apparaat, maar ik heb al een bibliotheek van honderden spellen die er zo mee gaan werken, waaronder (maar niet exclusief) voormalige PlayStation-only spellen, van PlayStation 1 tot en met 4.

Het is een persoonlijke keuze, maar van de console fabrikanten zijn Nintendo en Sony nog wel het meest bekrompen met het meespelen met de rest. Sony trekt nu langzaam bij, en dat is goed nieuws voor geduldige PC gamers.

Excuseer mij, maar mijn kolonisten in Rimworld hebben mij nodig. 8-)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 oktober 2021 21:07]

Muis en toetsenbord is voor mij de voornaamste reden. Als ik mijn muis en toetsenbord bij iedere PS of Xbox game zou kunnen gebruiken had er morgen eentje op mijn bureau gestaan... maar er zijn nog wel meer voordelen:
Je kunt zelf bedenken hoeveel performance je wilt tegenover geld investering: je kan bijvoorbeeld all out gaan en alle eye candy+ ray tracing op 4K draaien, of als het je om super competetieve twitch shooters te doen is kun je een 240hz scherm draaien op een lagere resolutie.
Mod communities zijn vaak ook een reden als dat je ding is.

Verder is denk ik hoe je gamet op een pc natuurlijk helemaal aan te passen aan hoe je dat wilt, veel pc gamers vinden een muis en toetsenbord fijn en vinden het dan inderdaad fijn om dat achter een bureau te doen, klein scherm kies je natuurlijk ook zelf voor, ik heb zelf een 48inch tv op mijn bureau staan als scherm. Maar als je liever onderuitgezakt op de bank wilt zitten kun je natuurlijk ook je PC in de woonkamer aan je TV hangen en er een controller bij gebruiken.

Dit gezegd hebbende, als je het performance niveau van een console prima vindt, je een controller juist lekker vindt spelen en het gesloten ecosysteem ook prima voor je is, ben je voor de zelfde prijs natuurlijk beter uit met een console.
Verder is denk ik hoe je gamet op een pc natuurlijk helemaal aan te passen aan hoe je dat wilt
Dat is een van de grootste nadelen van een PC. Ik wil gewoon een game starten en spelen, niet klooien met settings, me druk maken of ik misschien 1 fps meer kan krijgen met een andere driver, etc. etc.

Ik krijg de indruk dat PC gamers meer bezig zijn met het optimaliseren van hun PC dan met het daadwerkelijk spelen van games.
Sommige mensen vinden dat natuurlijk juist leuk he:) Als je een beetje een knutselaar bent vind je het juist leuk om een beetje te optimaliseren, wellicht je PC wat overclocken en daarmee misschien wat leren over hoe die PC van je eigenlijk werkt.

maar kan me heel goed voorstellen dat je daar helemaal geen zin in hebt, ieder zijn ding:)
Anoniem: 1657372
@Aaargh!5 oktober 2021 14:35
Is natuurlijk ook vooral persoonlijke voorkeur. Ik denk overigens niet dat relatief gezien een PC monitor zoveel kleiner is toch, je zit neem ik aan een stuk verder van je TV dan van je monitor.

Daarnaast kunnen mensen natuurlijk prima voorkeur hebben voor toetsenbord/muis t.o.v. een controller, zeker voor bepaalde spellen. Ik ben zelf vooral fan van console gaming (inderdaad lekker onderuitgezakt) maar een game als Civ of Humankind met een controller ga ik echt niet aan beginnen, een PC en een muis zijn daarvoor gewoon vereisten.

Maar al met al is het gewoon voorkeur, het is niet zo dat een van de twee objectief beter is (al doen best wat mensen van alle kampen hun best om je te laten geloven dat dat wel zo is). Maar zoals @Mizgala28 ook aangeeft, het is een mening (zie 'ik speel liever' 'dat vind ik fijner') en dat betekent niet dat een PC voor iedereen de beste optie is, maar voor hem/haar wel.
Het is allemaal afhankelijk van de setup die je hebt. Niks is zo subjectief als 'het fijnste'. O-)

Bij mij is bijvoorbeeld de TV eigenlijk net te klein (42") voor de afstand tot de bank en een nieuwe TV komt er voorlopig niet in.. (hij doet het immers nog prima).
Nee dan heb ik toch liever mijn 34" Ultra Wide scherm dat van deze afstand een stuk groter oogt dan de TV van de bank. :+
Jamaar met Windows 10/11 en de controllerondersteuning, goeie Xbox controller en mooi compacte ITX kast, of zelfs een gamelaptop, is er niets op tegen om in plaats van een console, een PC in je TV te prikken. Zeker als zowel de PS als Xbox spellen allemaal naar PC komen.
Bureaustoel hoeft niet een belemmering te zijn als je beetje goede & comfortabel stoel hebt, althans ik merk het niet als ik daarop zit.

En het argument van een klein schermpje wordt ook vaak genoemd. Maar veel PC gamers hebben geen 'klein' schermpje meer. De standaard begint nu 27" te worden en grotere formaten (ultrawides etc) worden steeds populairder, daarnaast gaat het voornamelijk om de afstand wat je hebt tot je monitor & TV. 27" op 1 meter of een 55" TV op 3/5 meter. Hoeft qua immersie niet verschillend te zijn. (Bij een monitor zit je vaak ook nog beter in het midden qua hoe sommige huiskamers zijn ingedeeld.)

Daarnaast pak ik voor bepaalde games mijn xbox controller, en voor andere games KB/M. En sommige gebruik ik beide. GTA vliegen en rijden met controller en rennen en schieten met KB/M.

Om andere voordelen van PC vs Console maar even te laten voor wat het is.

[Reactie gewijzigd door QPeter op 5 oktober 2021 15:06]

Dat ligt er helemaal aan welke games en hoe je speelt, en wat voor spullen je koopt.

Ik ben niet de meeste mensen:

- PC inderdaad op een bureau (een grote, niet "tje")

- met een 34" ultra wide (21:9) scherm @180Hz (op deze afstand in verhouding echt wel groter dan de meeste TV's op een paar meter afstand) (en twee 24" schermen met discord, wiki-websites over de game indien nodig, enz)

- een vrij uitgebreide bureaustoel waar bijna alles aan in te stellen is (incl. instelbare lendesteun) waarin ik zo ver achterover kan liggen dat ik kan slapen.

- hifi geluidsinstallatie met grotere speakers dan de gemiddelde persoon in zijn huiskamer heeft staan.

- Verder een handjevol verschillende controllers, een lederen Thrustmaster stuur, microfoon aan een arm..

- Ik heb géén TV.

Dan vraag ik me af wat er fijner zou kunnen zijn aan op een console spelen.
De beste man zegt zelf al dat ze dit doen om bij PC-gamers interesse te wekken voor de PS5 en dat gelijktijdige releases voor zowel PS5 als PC er niet gaan komen. Dat lijkt mij je vraag wel te beantwoorden.
Inderdaad, zelfs de titel geeft eigenlijk het antwoord al... :+
In de toekomst zal het zeker door blijven gaan, want ook Sony ziet wel in dat een losse console de route van de Dodo gaat en ze dus al langzaamaan meer multiplatform moeten gaan worden. Dat is nog niet voor deze generatie, of de 'PS6', maar daarna (dat is dus pas richting 2030 ofzo) dan is het echt wel gedaan, generieke devices zijn dan krachtig genoeg en gamestreaming zal dan langzamerhand de standaard gaan zijn.
Shawn Laylen geeft dus aan dat de extra winst de hoofdreden was, en ze het zo gedaan hebben dat het de PS5 niet direct schaadde. Dat je indirect er meer klanten mee naar Playstation trekt dan je verliest doordat ze op de PC blijven hangen? Dat is een open vraag.

Wat het wel weergeeft is het verschil in cultuur tussen bijv. Microsoft en Sony. Voor Microsoft is het door zijn machocultuur altijd moeilijker geweest om producten op concurrerende platforms uit te brengen. Zo hebben ze erg lang gewacht voor ze Office op Android hebben uitgebracht.

Amerikanen blinken uit in vijanddenken. In Azië denken ze veel minder in die termen. Het valt op dat in de westerse cultuur men vaak meer belang hecht aan anderen kapot maken dan zelf iets positiefs tot stand brengen. Zo heeft men 2300 miljard aan Afghanistan uitgegeven maar dat geld is hoofdzakelijke naar defensie gegaan. Daardoor is de economie van Afghanistan, een land met 40 mln inwoners na 20 jaar "opbouwmissies", niet groter dan Den Bosch en is het in feite een kapot geschoten land met een getraumatiseerde bevolking. Maar volgens Biden is de missie geslaagd.

Dat is toch een apart denken.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 5 oktober 2021 15:59]

Daar hadden ze volgens mij specifiek onder meer Nixxes uit Utrecht voor overgenomen. Die hebben al een prima reputatie door zeer verdienstelijke ports van de eerste twee nieuwe Tomb Raiders te verzorgen, dus die zullen wel vaker aan de bak mogen, maar dan op Sony titels, neem ik aan.

Ik geloof niet dat je een dergelijke move maakt om er dan binnen een jaar mee op te houden. Wel geloof ik dat ze dit model gaan aanhouden, dus eerst een paar jaar console-exclusief en daarna pas de PC-port. We moeten niet hebben dat de games op de PC beter verkopen dan op de console natuurlijk.
Gewoon 2e kansje coolblue, Daar kijkt niemand naar. Prima apparaat in huis. Kreeg alleen de doos er niet bij.
Dit wist iedereen toch al lang? Mensen naar Playstation lokken is de enige reden waarom ze oude games naar PC brengen. Als ze echt op PC gamers gaven zouden ze de nieuwe games ook overzetten.
Inderdaad, is al langer aan de gang
Maar als ze nieuwe games zeg 6 mnd PS5 exclusief maken en daarna voor PC beschikbaar stellen zullen ze er nog genoeg aan verdienen ;)
Gaat niet gebeuren, we kregen de PS4 exclusives pas aan het einde van de lifecycle van de PS4. Dat gaat met de PS5 niet anders zijn vrees ik.
Ik zit nog altijd te wachten op bloodborne + dlc op pc
voor mijn gevoel heeft 'de pc gamer' dat beetje zelf veroorzaakt; bijna alle games kunnen je enkele uren na release (soms daarvoor) al downloaden. Afgezien van de nintendo ds :+ is pc markt misschien de grootste als gaat om 'kopietjes/illegale' downloads :X als uitgever zou ik die markt ook minder snel betreden, wetende dat je meer euros omzet behaald bij de console gamer.

kotaku heeft daar geloof ik artikeltje over, of wat dat vice .. anyway, ergens zit er logica in
Als je een beetje up-to-date was met je kennis wist je dat dit met de komst van Denuvo al heel lang niet meer het geval is.

Daarnaast was dit vroeger met de consoles niet anders. Playstation games waren kinderlijk eenvoudig te kopiëren en dat gebeurde grootschalig.

Feit is gewoon dat er op de PC gaming markt heel veel geld te verdienen is, zeker in de afgelopen 10 jaar. Je kunt zelfs je game zonder DRM uitbrengen op PC en nog steeds bizar veel geld binnen harken, zolang de game maar goed is.

Je "kennis" is verouderd.
kan me hier wel in vinden - maar zo zwart wit is het ook niet;

https://www.quora.com/Do-...er-on-consoles-than-on-PC

ligt er beetje aan vanuit welk perspectief je kijkt en vergelijkt
is dat nog zon grote verliespost? Ik had het idee dat eerst met de digitale winkels (steam enzo) en later dan ook nog met de verschillende game pass abonnementen de grote horde niet meer de moeite doet om gekraakte releases te pakken.

Helemaal 0 word t nooit natuurlijk maar als ik een beetje door torrents snuffel dan zijn de aantallen uploaders/downloaders ook voor de populairste downloads vrij klein.(paar honderd to hooguit paar duizend) en er is al jaren geleden uit onderzoek naar voren gekomen dat de meerderheid van de mensen die 100% afgeprijsde versies van media en games pakken diezelfde media niet zouden consumeren als het niet gratis was.

Het lijkt me dus niet waarschijnlijk dat op basis daarvan de potentiële verkopen op PC uitstellen/laten schieten.
Oh? En Sony werkt daar dan aan mee want Horizon Zero Dawn is op GoG verkrijgbaar zonder DRM.
Denk dat pc "backup" markt wel groter is dan DS.
Dat zullen ook niet zo snel doen, is ook niet slim.

Ze kunnen beter eerst de games uitbrengen op het eigen platform, daar de grootste winst mee behalen en mensen naar de console toe te lokken, om vervolgens als de grootste verzadiging is geweest de titels ook nog eens naar PC uit te brengen voor extra inkomsten, goodwill te creëren en de Playstation-brand uit te breiden.

Kan het zien als een tijdelijke console excursive.

[Reactie gewijzigd door Disker op 5 oktober 2021 15:43]

PS krijgt de timed exclusive, PC krijgt 1-2 jaar later de opgepoetste versie met alle DLC. De mid-life update van de PS krijgt die dan ook weer. Prima geregeld zo wat mij betreft.
Als ze echt op PC gamers gaven zouden ze de nieuwe games ook overzetten.
Gaat wel meer komen denk ik.... hoop ik.

Enige wat ik nu als dilemma zie is dat ze de SSD vereisten hebben en wat specifieke controller functionaliteit. Dat moet je dan schaalbaar maken of compleet uit kunenn zetten. Alleen als je juist dit soort dingen meer fundamenteel in je game design wilt meenemen (level desing, etc.).

Behalve die architectonische overweging, vraag ik me sterk af of Sony perse zoveel mogelijk PS5s wil verkopen. Sony moet gewoon dat hele Playstation platform zo groot mogelijk maken. Dus als ze slim zijn gaan ze juist loads en loads aan content naar PC brengen, zodat ze daar ook een grote groep aanspreken en meer presence krijgen.

Nintendo is de enige die nog als zeer specifieke drijfveer heeft om hardware te verkopen, omdat ze hier ook heel veel geld aan verdienen. Echter, ook bij Nintendo vraag ik me af of ze niet belachelijk veel succesvoller zouden zijn door cross platforms te gaan en dan met volwaardige games.
Moet je voorstellen hoe absurd groot Mario Kart zou worden. Het is vooral het gebroken verdienmodel dat Mario Kart Tour in de weg zit. Plus het is verre van een volwaardige game. Maar het ontbreekt niet aan hoeveelheid mensen die geinteresseerd zijn.

Wat mij betreft zoveel mogelijk naar PC. Desnoods met specifieke vereisten voor bepaalde games. Een DS5 is niet het probleem. De SSD architectuur kent een iets hogere financiele instap. Maar ook dat zal op termijn gemeengoed zijn.
Gaat niet komen ben ik bang. Pas wanneer de PS5 aan het einde van zijn lifecycle is gaan de PS5 exclusives op PC krijgen.

Japanse bedrijven veranderen heel langzaam (of in het geval van Nintendo niet), wellicht dat we ten tijde van de PS7 wel gelijktijdige releases op PC en Playstation gaan zien.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 5 oktober 2021 14:36]

Kan me voorstellen dat Sony op korte termijn wel iets meer urgentie gaat voelen door Microsoft.

Nintendo is Nintendo. Die luie olifant blijft gewoon lekker naar achter hangen en laat letterlijk miljarden aan zich voorbij gaan. Gotta love em, maar ze maken soms de raarste beslissingen en zijn echt onuitputtelijk eigenwijs.

Sony is wel meer business. Hoop dat ze op tijd iets verzinnen om hun platform toegankelijker te maken en niet alleen 'streaming'. Want dat is natuurlijk een iets gangbaardere oplossing om het breed toegankelijk, maar in een gesloten ecosysteem te houden. Alleen wordt dit op korte termijn geen high end console/PC ervaring. Anderzijds zie je Sony als totaal ook heel traag en versnipperd bewegen, maar soms zelfs interne concurrentie (camera en smartphone, als ik het me goed herinner).

Maar goed... time will tell. Ik probeer het positief in te zijn. Wellicht naief. En voor mij maakt het ook minder uit, want ik heb toch alle platformen.
Nee hoor, dat is niet de enige reden. De grootste reden zal ook voornamelijk zijn het genereren van extra inkomsten waarbij er maar weinig geinvesteerd hoeft te worden.
Precies dat. Het is een manier om klanten naar de PS5 te lokken: je geeft ze oudere games, en de nieuwe sequels - tsja, exclusive on PS5, dus toch maar die PS5 aanschaffen.

Plus ik vind het nogal een onzinnige uitspraak van die man, en vooral makkelijk gezegd nu.
"Het was bovendien de eenvoudigste beslissing omdat heel wat mensen al een pc hebben"
Zo eenvoudig was het niet volgens mij, anders had Sony dat minstens 10 jaar geleden al gedaan.
Ze kunnen deze pc-uitstap nu doen (met oude games nb), omdat de PS (4/5) nu een gevestigd en succesvol platform is met voldoende gebruikers. Als dat niet zo was, dan liep Sony juist het risico geen PlayStations meer te verkopen (omdat iedereen de games dan voor de pc zou aanschaffen die ze toch al thuis hadden staan).
Maakt het Sony zoveel uit of ze nu wel of geen hardware verkopen? MS kan het in ieder geval niet zo veel meer schelen omdat zij al bij release zowel PC als xbox doen.

Als je een paar jaar later nog een bedrag kan ophalen bij PC gamers... waarom niet?

Want Horizon Forbidden West zal wel niet een PS exclusief spel blijven. Er zijn per slot ook klanten die nu denken, komt toch naar de PC, laat ik de PS versie maar liggen.
Ik vind het helemaal prima als ze PS games na 3-5 jaar uitbrengen voor PC. Zo verdienen hun nog een aardige zak geld extra en de mensen die geen PS5 kopen krijgen toch PS binding en kunnen de spellen spelen. Ik hoop dat ze dit door gaan zetten met TLOU, Spiderman en Ghosts of Tsushima

[Reactie gewijzigd door TheSmithNL op 5 oktober 2021 14:10]

Wanneer het dusdanig lang duurt voordat spellen uitkomen zul je niet het doel bereiken dat men binding krijgt met je platform. De cynisch aangelegde PC gamer zal je games eerder met de digitale budget bin associëren omdat men hem wel oppakt wanneer deze in een sale te krijgen is.

Alle hype is dan al lang en breed vervlogen. Maar wellicht zie ik het te negatief, meer van deze parels naar de PC is in ieder geval een goed iets!
Inderdaad, leuke games naar PC op zich: Jeej, go Sony!

Maar...als ze er 3 of meer jaar na dato een keer mee komen zodat ik misschien een PS5 koop dan wil ik er in een goede bui wel 10 euro voor betalen ofzo, maar no way dat ik de volle prijs ga betalen voor een oude game die ze achteraf (in het geval van HZD in eerste instantie beroerd) geport hebben.

Als Sony er zo cynisch in zit hoeven ze niet te verwachten dat mensen ze de hemel in prijzen dat ze achteraf ook een keer iets naar PC brengen...er zijn namelijk veel meer leuke games op PC dan de meeste mensen tijd hebben om te gamen dus zo bijzonder zijn die games van Sony niet.
De eerste game die Sony uitbracht voor pc was Horizon Zero Dawn in 2020.
Is factchecking optioneel bij Tweakers.net artikelen?

HELLDIVERS was de eerste PC game (op Steam) van Sony (december 2015).

Maar daarvoor EverQuest (1999) en nog het een en ander aan MMOs voordat Sony de boel afstootte...
De eerste zin in dit artikel is hier heel belangrijk:
Het besluit om firstpartygames voor de PlayStation naar pc te porten was volgens voormalig topman van Sony Shawn Laylen een eenvoudige beslissing.
Sony was weliswaar publisher van Helldivers, maar Arrowhead Games Studios is een independent studio. Het gaat hier om first party titels van Sony zelf.
Op zich een hele logische keuze. Het gros van de kosten aan zo een game is al gemaakt, dus als je dan de kosten voor de port naar pc afweegt tegen het verkopen van die game en de extra media + nieuwe klanten is het een makkelijke keuze.

Het voordeel daarvan is natuurlijk ook dat deze games voor een lange tijd te spelen zijn en de port naar bijv een playstation 6 of PS5 Pro word hierdoor makkelijker.
Nu nog Bloodborne op de pc en mijn dag kan niet meer stuk :)

Het blijft hopen en de kans is klein, maar je weet het nooit.
Nu nog Bloodborne op de pc en mijn dag kan niet meer stuk :)

Het blijft hopen en de kans is klein, maar je weet het nooit.
Zodra een update of versie naar PS5 komt met unlocked framerate, dan zouden ze die ook meteen op PC moeten gooien. Geen enkele reden om BB in de kooi te houden. Lekker laten vliegen die game.
Hoewel het jammer is dat er een wat langere tijd tussen de releases op PS en PC zit, vind ik dit een goede ontwikkeling. Ik heb geen Xbox omdat ik alle Xbox games die ik wil spelen al op PC kan spelen, maar ik heb wel altijd een PS gehad omdat er genoeg games op uit kwamen wat het voor mij de moeite waard maakte. Als er steeds meer PS games naar pc komen, zorgt dat er bij mij voor dat ik zo goed als alle games die ik wil spelen op hetzelfde platform kan spelen (PC). Gelukkig heb ik genoeg te gamen, dus het wachten op de games is ook geen probleem.
Gran Turismo op de PC, Spiderman op PC, ik zeg doen.. scheelt mij weer een PS5 kopen :+
al is het maar een remaster/port van GT Sport ... ik zou daar al enorm tevreden mee zijn.
Veel van genoten op ps4, maar heb nu geen console meer. GT is zowat de enige reden dat ik terug twijfel om een ps in huis te halen :D
Inderdaad, en geen probleem om 1-2 jaar te wachten als dat betekent dat je dan de opgekrikte versie krijgt met alle DLC erbij.
Als ik Sony was zou ik spellen op PC uitbrengen met 50% van de content tegen een gereduceerde prijs. Wil je het volledige spel spelen kun je upgraden naar de PS5 versie.
Aan de hand van de titel dacht ik even dat God of War en The Last of Us naar PC kwamen, maar nee. Heb TLOU wel gespeeld via PSNow op de PC. Dat was wel redelijk goed te doen.
En nu komt deze maand TLOU2 naar PS Now dus als dat werkt...
Oh, nice. Dan ga ik dat waarschijnlijk ook uitproberen.
Grappig dat de Uncharted games en Horizon Zero Dawn genoemd worden.. Juist omdat de Uncharted series gestopt is en de Horizon games uiteindelijk ook op PC uitkomen zie ik geen reden meer om een Playstation te kopen naast mijn PC.. Ik heb in mijn hele leven slechts 1x een Playstation gehad en dat was een PS4 Pro die ik gekocht heb vooral om de hele Uncharted series te kunnen spelen.. Zelfde geldt voor de Xbox, waar ik een Xbox en Xbox 360 gehad heb voor vooral bepaalde racegames series zoals Forza en Project Gotham die je online kon spelen.. Project Gotham is helaas gestopt en Forza tegenwoordig ook op PC, dus geen reden meer om een Xbox te kopen.. Ik game tegenwoordig dus weer alleen op PC..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 5 oktober 2021 14:20]

Maar bij Uncharted ging het geloof ik toch alleen om nummertje 4 en de spinoff, niet om 1-3 helaas.
Klopt, en toen ik de PS4 Pro kocht was er ook nog helemaal geen sprake van dat zulke games op de PC zouden uitkomen.. Nu is dat dus veranderd.. Maar de Uncharted series is sowieso (voorlopig) gestopt helaas..
Tja, vond het al balen dat de laatste aflevering niet op de PS3 kwam, want 1-3 heb ik op de PS3 en ik heb nog steeds geen PS4 of PS5.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee