Facebook openbaart intern onderzoek naar impact Instagram op tieners

Facebook heeft interne presentaties over het onderzoek naar de geestelijke gezondheidseffecten van Instagram geopenbaard. The Wall Street Journal had eerder al een artikel geschreven over het onderzoek, maar volgens Facebook kloppen de door de krant getrokken conclusies niet.

De twee presentaties die Facebook heeft onthuld, behandelen resultaten van een intern onderzoek dat het bedrijf heeft gehouden naar het welzijn van tieners. Volgens Facebook waren dit de presentaties die The Wall Street Journal hoofdzakelijk heeft gebruikt in diens, zo zegt Facebook, misopvattingen over het onderzoek. Facebook heeft de slides voorzien van opmerkingen om naar eigen zeggen meer context te kunnen bieden. Het bedrijf heeft deze slides ook met het Amerikaanse Congres gedeeld, waar Facebook zich naar aanleiding van de aantijgingen van WSJ moet verantwoorden voor de conclusies van het onderzoek.

Over een van de slides die WSJ in het oorspronkelijke bericht al openbaarde, zegt Facebook nu dat de titel die het de slide zelf gegeven heeft, misleidend was. Er staat: 'Voor tieners met geestelijke gezondheidsproblemen, maakt Instagram ze erger', maar had dat volgens Facebook eigenlijk moeten zijn: 'Tieners die minder tevreden zijn over hun leven zeggen eerder dat Instagram hun geestelijke gezondheid of zelfbeeld verslechtert dan tieners die tevreden zijn met hun leven'. Ook zouden vele 'conclusies' uit de slides eerder ongeteste hypotheses zijn geweest, aldus het bedrijf.

Volgens Facebook is het onderzoek nooit bedoeld geweest om conclusies te trekken over de algemene relatie tussen en het verband met Instagram en iemands geestelijke gezondheid. Er zou in plaats daarvan 'gebrainstormd' zijn met tieners die negatieve ervaringen hadden met het platform, over 'nieuwe ideeën' om dergelijke mensen te kunnen 'helpen'.

The Wall Street Journal heeft inmiddels zelf nog een viertal andere documenten gepubliceerd die te maken hebben met het grootschalige onderzoek van Facebook. Hierin wordt naast de schadelijkheid van het platform, onder meer de sociale vergelijkingen met beroemdheden op de foto-app uitgebreid onderzocht.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

30-09-2021 • 16:41

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
Haha. Welke tiener is er nu "tevreden" met z'n leven... Oftewel: voor 90% van de tieners is Instagram schadelijk.
Er kan wel een groot verschil zitten in mate waarin ze ontevreden zijn.

Alice kan een crush hebben op Bob. Zonder instagram zijn de gedachtes misschien: "waarom ziet Bob mij nu niet staan". Met instagram ziet Alice foto's van Bob met Eve en word dat wellicht "Wat heeft Eve wat ik niet heb dat Bob mij niet ziet staan maar Eve wel?" of "Bob heeft het leuk met een ander omdat ik hem niet waard ben", waar nogal een verschuiving van gedachtepatroon is.
Vervolgens ziet Alice dat Eve wel heel sexy op de foto staat. Hmm vind Bob dat leuk? Alice gaat opeens een kort rokje aantrekken en met een iets te diep uitgesneden truitje rare dansjes maken op vunzige muziek. Alice krijgt opeens likes. Hé, dit vinden mensen leuk, ik krijg aandacht! Niet alleen Bob maar zelfs Bram liked me! Alice houdt van aandacht. Alice opent de Zalando app en scrolt direct de afdeling 'lingerie' want vanaf nu gaat ze ook likes scoren!
Dat klinkt alsof Instagram een gateway drugs voor Onlyfans is :P
Is het ook een beetje (in mijn beleving), al zo vaak gezien dat een 'Alice' met pikante kiekjes op Instagram een paar weken later opeens een Onlyfans linkje in haar bio heeft staan.
Nou, dan doe een rood strikje om die anaconda van je en post het hier, dan heb je die +3 zo in je zak hier.
Sorry, als je daar op kickt moet je toch andere websites af. :+
je schets nu een heel leuk doemscenario over hoe een tienermeisje aan de hand van openbare informatie haar toch al slechte zelfbeeld doet verslechteren met behulp van online social media.

Maar laat ik dan vanuit een andere hoek in dezelfde stijl verhaaltjes schrijven.

Allice heeft al een tijdje een crush op Bob, terwijl ze na de les frans haar scooter uit het fietsenhok pakt ziet ze hoe Bob met Eva staat te zoenen.... (en de rest van het verhaaltje is ongewijzigd).

Of een nog iets ander verhaaltje:

Mamma ziet Alice al een tijdje verdrietig naar haar computerscherm staren, ze moet eigenlijk naar haar werk want die hypotheek betaalt zichzelf niet en het leven is nu eenmaal erg zwaar als alleenstaande moeder..
Toch besluit ze haar baas een whatsappje te sturen en gaat even naar Alice zitten om te vragen wat er scheelt. Tien minuten later zit mamma in de auto, ze heeft zojuist haar dochter beloofd dat ze na het werk verder zouden praten, maar hoe doe je zoiets, hoe leg je dit soort dingen uit aan een dochter van 16?
In de koffie pauze op werk trekt ze de stoute schoenen aan en zoekt een Facebookgroep op voor (alleenstaande) moeders van tieners.
Uiteindelijk krijgt ze veel lieve en enkele minder lieve reacties, maar haar plan is duidelijk ze gaat op zoek naar professionele hulp.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 30 september 2021 18:22]

Tuurlijk is het een doemscenario. Ik kan het ook breder trekken met wat meer redenatie.

Op social media worden vaak de leuke momenten gedeeld en een stuk minder vaak de kutmomenten van het leven. Dat zorgt er voor dat je vaker de leuke dingen ziet dan de minder leuke dingen. Wel hoe mensen naar het zwembad gaan en niet hoe ze de hele middag kwijt zijn aan schoonmaken. Daardoor kom je met het idee te zitten dat alle anderen een geweldig leven hebben, terwijl (in vergelijking) jijzelf maar een matig leven hebt, wat een neerwaartse spiraal van gedachtes in kan zetten. Zeker bij mensen waar de vergelijkingsdruk hoog is (aka bijna iedere puber).
Sterker nog, als je minder leuke dingen post op bv facebook willen mensen dat gewoon niet zien. Of het moet al zo ernstig zijn dat men de medelijdenkraan in het openbaar open kan draaien om maar te laten zien hoe ontzettend meelevend men toch is.
Maar stel dat je inderdaad dingen post die niet feest/vakantie/vrolijkheid zijn ( zoals de smerige toiletpot of je dooie kat.. ik noem maar wat ...), dan gaan mensen je gewoon negeren.
Dit voortdurende 'alles moet leuk en mooi zijn' vind ik echt heel jammer.
Ook het feit dat social media zo is genormaliseerd in slechts een paar jaar tijd is best zorgwekkend. Ik word geregeld raar aangekeken als ik zeg dat ik niet aan social media doe.
Stop maar eens met social media en je komt er achter wie je vrienden zijn.
Voor veel mensen is het doemscenario al werkelijkheid.
Er is een verschil tussen de mate én de reden.
Als ik dat op mezelf betrek. Vroeger hoefde ik alleen maar jaloers te zijn op de knappe gozer met de 501 en nikes. Als er toen Instagram was op de schaal van nu. Holy shit.
Haha
🙄

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19227390/
Adolescence is a time of tremendous change in physical appearance. Many adolescents report dissatisfaction with their body shape and size. Forming one's body image is a complex process, influenced by family, peers, and media messages. Increasing evidence shows that the combination of ubiquitous ads for foods and emphasis on female beauty and thinness in both advertising and programming leads to confusion and dissatisfaction for many young people. Sociocultural factors, specifically media exposure, play an important role in the development of disordered body image. Of significant concern, studies have revealed a link between media exposure and the likelihood of having symptoms of disordered eating or a frank eating disorder. Pediatricians and other adults must work to promote media education and make media healthier for young people. More research is needed to identify the most vulnerable children and adolescents.
Even voor de goede orde;
2008

Er is al zoveel bekend over hoe media mensen beïnvloed en dit is gewoon tijdrekken en verwarring veroorzaken door Facebook door continu stukjes informatie los te laten, verdraaien, terugkomen op materie, en natuurlijk uiteindelijk doorgaan waar ze mee bezig zijn.


Keihard beboeten,
of anders de extra kosten mbt gezondheid betalen, maar dat is weer voor de maatschappij.
Moeten we dan ook scholen beboeten omdat die jongens en meisje bijeen brengt, en wat is facebook anders dan 'De Hitkrant' uit de jaren 90. of Veronica Radio gin de jaren 60?

Facebook is een tool een gebruiksvoorwerp om informatie te delen en liefst zo vaak en veel mogelijk? maar dat maakt nog niet dat het verantwoordelijk is voor de vraag of er mooie of lelijke foto's op moeten, dat bepaalt de maatschappij zelf. Jan moet nu eenmaal een dikkere BMW dan Piet het is NOOIT anders geweest.

We kunnen nu wel met zijn allen gaan wijzen naar het grote boze facebook, omdat ze verslaving aan social media bevorderd, maar dat doen Coca Cola en Kellox (van die ontbijtgranen) ook. Vodafone wil je verslaafd zien aan je Mobieltje, Milka aan je chocoreep, en Libresse aan hun specifieke maandverband.

En ondertussen vraag niemand zich af hoe we in de opvoeding vaker en beter aandacht kunnen besteden aan sociale (digitale) weerbaarheid. want wie op een gezonde manier naar anderen en zichzelf kan kijken, zal veel minder snel in de verlokking komen om in zich te meten aan de portraitplaatjes op facebook en instagram. Met de juiste reflectieve vaardigheden zou je, ook als tiener wel hebben ontdekt dat dat mooie plaatje misschien niet het hele plaat hoeft te zijn en dat je daar dus ook niet aan moet willen meten.
Verschil is dat FB er alles aan doen om jou persoonlijk te targetten en verslaafd te krijgen via wetenschappelijk ontwikkelde slimme algoritmes etc.

En het probleem met opvoeding is dat ouders niet in eenzelfde situatie hebben gezeten met social media dus veelal ook geen idee hebben wat voor effect het heeft/kan hebben; misschien vergelijken ze het foutief met de Hitkrant of Radio Veronica uit hun jeugd: dat had lang zo'n grote impact niet dus zal dit ook wel loslopen, denken ze.
Ik vertrouw 'onderzoek' van facebook naar zichzelf niet.
Kan je nagaan… als ze zelf al tot de conclusie lijken te komen dat ze misschien niet zo’n positieve bijdrage aan de maatschappij leveren als ze dachten (hoopten?)… Hoe groot moet de beerput dan wel niet zijn als er een echt en onafhankelijk onderzoek gedaan wordt.
Daar zat ik ook net over na te denken. Waarschijnlijk kan daar "tenzij het negatief is" bij.
En dat maakt het nogal ingewikkeld... Dit zou inderdaad door een goede democratische overheid o.i.d. uitgezocht moeten worden, om onafhankelijkheid min of meer te waarborgen. Zoals ze ook onderzoek (horen te) doen naar andere zaken die de volksgezondheid negatief kunnen beïnvloeden.
Ik ook zeker niet, ik vond de vorige twee artikelen met het resultaat en de aankondiging van het delen hierover ook al discutabel.

Als je een verslaafde die high is gaat vragen of hij zich slecht voelt door drugs, dan ontkent hij het waarschijnlijk ook. Het is maar net hoe je het onderzoek insteekt of je de juiste antwoorden krijgt. In dit geval ben ik het zeker met je eens dat een bedrijf die onderzoek doet naar zichzelf niet objectief gaat zijn in zijn onderzoeksvraag.
Tijd dus voor een 'bovenzoeker'
Mensen moeten eens begrijpen dat het leven daarbuiten is, en niet op of via een app. Je mist gewoon zoveel mis in het leven omdat je uren per dag spendeert op een klote app.
als ik het goed lees en interpreteer geef je aan dat de verantwoordelijkheid dus bij de tieners hun ouders en de rest van hun directe omgeving zelf ligt.

Scholen zouden meer aandacht kunnen besteden aan algemene levensvaardigheden,
Denk aan 'hoe sluit ik een zorgverzekering af als ik straks 18 ben', maar ook 'hoe hebben online social media invloed op mijn leven en hoe ik naar mezelf kijk' en wellicht ook 'hoe kook ik een gezonde maaltijd'.

Wie wel eens op een gemiddelde studentencampus komt 'weet' dat op al deze gebieden veel te wensen overblijft. Daar is een taak voor ouders/opvoeders, scholen, en de overheid als de eerste twee er niet uitkomen.
Insta is voor narcisten. Alles draait om de aandacht en likes.
Ik ben het eens met je sentiment, maar het is niet zo eenvoudig. Het is bewust zo verslavend gemaakt, met allerlei haptische feedback, geluidjes, het likes systeem, dat het extreem moeilijk is niet in het gat van Social media te vervallen, zeker voor een impressiegevoelige jeugd.
In de jaren 70 is studie gedaan op duiven, met hoe men duiven "gokverslaafd" kon krijgen. Met andere woorden de beloning bij zekere acties heeft ertoe geleid dat duiven in gedrag te veranderen waren. Die kennis van de jaren 70 zie je eigenlijk terug in de producten van vandaag. Alles eromheen is dermate gebouwd om juist dat verslavingsgevoelige te triggeren bij mensen. Hee ik post een foto, ik krijg likes. Ik voel me goed (eurorisch). Goh ik post een wat mindere foto, ik krijg veel minder likes, ik ben niet belangrijk meer. De hele flow tot zo'n app is puur die beleving in het hoofd van mensen.

Juist door gebrek aan degelijke opvoeding, structuur, discipline en toestanden maakt het gewoon een hele zwakke generatie.
Dus het verbod op gokken bij minderjarigen zie jij als een zwak punt bij deze "generatie"?
Dat is gesproken!
Het overgrote deel van depressieve tieners met zelfs zelfmoordneigingen heeft simpelweg geen plek wat ze thuis kunnen noemen. Ze worden thuis niet gesteund of gehoord, maar zelfs emotioneel verwaarloosd. Familie ruzies, echtscheidingen, isolatie. De dingen die achter gesloten deuren blijven.

Denk je dat deze jongeren heel zelfbewust kunnen wijzen naar hun ouders als oorzaak van hun emotionele problemen? Natuurlijk niet. Ze zitten nog in de ontkenningsfase. Dus ze richten hun onvrede op hun sociale omgeving. Of die nu op straat is of online. Deze jongeren vinden atlijd wel een bron van teleurstelling buiten de deur waar ze hun ongeluk naar kunnen kanaliseren, want thuis ventileren gaat niet. Maar het duurt natuurlijk nog jaren voordat ze leren dat ze hun eigen boontjes moeten doppen, ongeacht wat voor jeugd je heb meegemaakt. Want zo is het leven nu eenmaal.

De meeste jongeren passen zich wel aan aan de techniek, omdat ze een thuisfront hebben waar hier over gepraat kan worden. De jongeren zonder thuisfront blijven slachtoffer van vrijwel alle razendsnelle ontwikkelingen omdat ze er alleen niet uitkomen.
Facebook bot much?

Volgens jou kan instagram dus nooit bijdragen aan het verergeren/veroorzaken van een depressie?

Ook als je er thuis over kan praten betekend dit niet dat het gebeurd. Juist als je depressie hebt ga je er niet over praten. En als je op facebook alleen ziet dat andere mensen het goed hebben ga je denken dat juist jij anders bent en het dus zelfs de oorzaak kan zijn van de depressie.
Meer dat Facebook/Instagram een gevolg is, niet de -directe- oorzaak. Dan zou je Facebook/Instagram kunnen aanpakken, maar dan verplaatsen de depresieve mensen zich ergens anders heen.

Het is de veranderende samenleving zelf die meer zelfmoorden veroorzaakt. Daar is Facebook een onderdeel van, maar niet de reden.
Wat een BS. Er is niet één oorzaak die alle depressies veroorzaakt. Dus ook niet “de veranderende samenleving”. Je kan net zo goed in een depressie raken omdat iemand dicht bij je overleden is, dat heeft niks met de samenleving te maken. En manische depressies hebben vaak ook een oorzaak die weinig tot niks met “het nu”/samenleving te maken hebben
Facebook bot much?
Wat?
Volgens jou kan instagram dus nooit bijdragen aan het verergeren/veroorzaken van een depressie?

Ook als je er thuis over kan praten betekend dit niet dat het gebeurd. Juist als je depressie hebt ga je er niet over praten. En als je op facebook alleen ziet dat andere mensen het goed hebben ga je denken dat juist jij anders bent en het dus zelfs de oorzaak kan zijn van de depressie.
Als je niet op facebook ziet dat andere mensen het beter hebben, dan zie je het wel in het winkelcentrum, de supermarkt of in het restaurant, zolang je bent ingesteld ben om jezelf te vergelijken met anderen dan vind je wel de gelegenheid. Niet de plek waar je jezelf vergelijkt is de oorzaak van de depressie, de gewoonte om jezelf met een negatief zeflbeeld te vergelijken met anderen is de oorzaak. Het geloof dat anderen iets hebben wat je zelf nooit zou kunnen hebben is de oorzaak. En dat gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect heeft in merendeel te maken met hoe het thuis gaat en hoe kinderen aldaar worden behandeld en opgevoed.
Heb je ook een bron voor je stelling dat "het overgrote deel" geen plek heeft wat ze thuis kunnen noemen? Ik zie heel wat stellingen staan die elke verantwoordelijkheid van een platform als Facebook of Instagram wegnemen, maar je onderbouwt het nergens.
heb je een bron dat het niet waar is? dan kom ik wel met bronnen die het tegendeel bewijzen. we kunnen net zo goed stoppen met praten en alleen maar hyperlinks naar elkaar gooien, is dat wat?
Gek statement. Ik vraag om onderbouwing en vervolgens reageer je nogal geprikkeld, maar weiger je alsnog met onderbouwing te komen. Je maakt het ook erg lastig, omdat een "niet", niet te bewijzen is.

Nogmaals, heb je daar bronnen voor? Ik ben oprecht geïnteresseerd.
Sorry maar ik als jongere ben ik het hier totaal niet mee eens.

Op Instagram word de realiteit totaal veranderd.

Vrouwen tonen zich veel bloter dan vroeger en verdienen geld aan de volgers die daar graag naar kijken.

Influencers tonen vaak hoe goed ze het wel niet hebben, maar zij verdienen veel geld met Social media.

Veel misleidende content wat misschien niet voor iedereen zichtbaar is.

Al met al kunnen mensen zich wel degelijk slechter voelen en ja niet iedereen komt uit een stabiele achtergrond.

Ik ben zeker van mening dat sociale media invloed heeft op het welzijn van mensen.

Weet je hoe het voelt om iedereen 5x op vakantie te zien gaan als jij al moeite hebt met je studie betalen?

+ Wat denk je van dating? Zowel mannen als vrouwen hebben alle keuze op Social media.

Zit je bijvoorbeeld op Tinder en zie je er maar gewoon uit? Dan krijg je veel minder matches dan iemand die er uit ziet als een model. + Tinder gooit je ook nog eens lager in het algoritme omdat je minder likes krijgt.

Al met al denk ik dat Social media veel strengere regels qua content moet krijgen.

[Reactie gewijzigd door jeantje op 30 september 2021 23:46]

Niet iedereen heeft het geluk opgevoed te worden in een fijn gezin met de juiste normen en waarden. Wat denk je van de 1000en kinderen in een pleeggezin?
Ik heb sinds maart geen smartphone meer. Ik kan niet zeggen hoeveel het heeft geholpen, maar als ik naar mezelf nu kijk en naar mezelf een jaar geleden zie ik wel verbetering.

Zoals ik al eerder in dit draadje tegengekomen ben, ervaar ik niet meer de druk om altijd beschikbaar te zijn, of om mijn leven te vergelijken met dat van anderen. Ik heb dan misschien niet een geweldig leven, maar wel een waar ik blij mee ben.

Maar om nog even wat zinvols toe te voegen aan het gesprek; ik denk dat Facebook geen onderzoeken moet publiceren die gebaseerd zijn op te snel getrokken conclusies maar ons de echte cijfers moet vertellen(wat ze niet gaan doen, nee, buh.)
Ik gebruik mijn telefoon alleen voor het noodzakelijke, en dat is het. En zo hou ik mentaal een stuk meer energie over voor andere dingen.
De damage control machine is druk bezig!
Fijn zo een onafhankelijk onderzoek.
Zullen onze politici blij mee zijn, hoeven zij niet op te treden.
Ja precies, een slager die zijn eigen vlees keurt.
Wij van WC Eend adviseren WC Eend.
Welke effecten nog?:
-De druk om altijd beschikbaar te zijn
-De druk om het beste leven te leiden
-cyberpesten en nog wat...
Ah Facebook.
Hypothetisch, als er mensen in je achtertuin verblijven:

Eerst een klein clubje, maar met de tijd groeit het aantal bezoekers.
Na een poos verblijven zij er dag en nacht, hebben onderling contact en vormen subgroepjes. Sommige drijven er handel, anderen consumeren meer. Dorpjes zou je kunnen zeggen.

Na een tijd zijn het er miljoenen/miljarden! Bezoekers zijn nu permanente bewoners geworden, maar de landeigenaar blijft erbij dat het privé eigendom is. Maakt dat deze plaats dan niet een communistisch land?
Digitaal idem. Verlies van controle over je imperium is nooit leuk, maar het is uitstekend c.q. noodzakelijk voor (correcte) evolutie van de mens, en in dit geval het digitale zijn.
Dus wat je wilt zeggen is wanneer een platform groeit boven een x aantal gebruikers, dit democratisch moet worden?
Zo hebben we dat IRL ook gedaan, maar alleen na vele opstanden en revoluties.
Wie weet, Democritus van Tweakers.
"Geopenbaard"? Dat is toch "gepubliceerd" in het Nederlands?

En wat een voorspelbare reacties weer. Maar gelukkig doen wij natuurlijk allemaal werk waar de maatschappij en iedere individu beter van wordt. Niemand werkt natuurlijk bij een bedrijf waar flinke winst gemaakt wordt.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 30 september 2021 17:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee