Google haalt ruim tachtig procent meer omzet uit YouTube-advertenties

De omzet uit YouTube-advertenties is in een jaar tijd gestegen met 83,7 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar leverden deze advertenties Google 7 miljard dollar op. YouTube-advertenties zijn daarmee goed voor 11,3 procent van Alphabets totale omzet.

Alphabets ceo Sundar Pichai zegt het afgelopen kwartaal meer onlineactiviteit 'in veel delen van de wereld' te hebben gezien, wat de omzet van het bedrijf heeft doen stijgen. Ook het feit dat adverteerders meer geld uit willen geven, heeft hieraan bijgedragen. De gehele kwartaalomzet van Alphabet was 61,9 miljard dollar, een stijging van 62 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De grootste absolute stijging kwam van Google Search en other. Hier steeg de kwartaaladvertentieomzet met 14 miljard dollar tot 35,85 miljard dollar. De advertentieomzet met Google Network steeg ook, waardoor Google in totaal met advertenties 50,44 miljard dollar binnenhaalde. Dat is twintig miljard dollar meer dan een jaar eerder.

De omzet uit Google Cloud steeg met ruim vijftig procent naar 4,63 miljard dollar. Deze tak maakt echter geen winst; het verlies bedraagt 591 miljoen dollar. Dit kwartaalverlies wordt wel steeds kleiner; vorig jaar ging het nog om 1,426 miljard dollar.

Naast Cloud waren 'Other Bets' ook verliesgevend. Onder Other Bets vallen de verkoop van internetdiensten, licenties en R&D-diensten. De omzet uit deze tak bedroeg 192 miljoen dollar; het verlies bedraagt 1,4 miljard dollar. Alphabet als bedrijf is wel winstgevend; het operationeel inkomen steeg van 6,38 miljard dollar een jaar eerder tot 19,36 miljard dollar.

Deze stijging komt voornamelijk doordat de winst van Google Services ruim verdubbelde tot 22,3 miljard dollar. Onder Google Services vallen allerlei producten en diensten als Android, Chrome, hardware en YouTube.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-07-2021 • 12:05

247

Reacties (247)

247
244
155
13
0
65
Wijzig sortering
In 2017 werden de unskippable 30-seconden ads in de ban gedaan en leek het de goede weg op te gaan. In 2018 werd de mogelijkheid geïntroduceerd om opnieuw ads unskippable te maken op YouTube. In 2020 werden de ads uitgerold op alle content, ongeacht of de eigenaar van het YouTube kanaal daar toestemming voor gaf (en verdiende er dus ook niks aan).

Kortom: alhoewel Alphabet zegt dat het komt omdat er meer adverteerders zijn en die meer 'willen' betalen, is de echte reden dat de inventaris enorm is uitgebreid ten koste van de gebruikerservaring. Dit heeft niet alleen geleid dat je als kijker meer ads zit te negeren maar ook dat je als adverteerder gewoon meer betaald (ook al is de beschikbare inventaris dus veel groter geworden). Maar ja, dat zou ik ook niet zeggen.
Anoniem: 1322 @Risce28 juli 2021 14:53
Om hierop aan te vullen, begin 2021 heeft Youtube het aantal ads welke getoont worden uitgebreid. Regelmatig krijg je nu 2x een advertentie te zien in plaats van een enkele advertentie aan het begin van de video. Erg irritant gezien je soms langer advertenties zit te kijken dan de video zelf.
idd, het volume aan ads is afgelopen jaar flink omhoog gegaan. Het ergste is nog, ik heb het opgezocht, in Nederland mag 20% van de tijd in een tijdsblok (bijv. de avond) aan advertenties opgaan; er staat niks (voor zover ik kon vinden) in de reclame code over hoe vaak er advertenties afgespeeld worden, ik dacht dat dat er wel was gezien hoe de commerciële TV kanalen met advertenties omgaan (4x per uur, itt het amerikaanse model van 8x of vaker, maar korter per uur). Maar ik heb al jaren geen TV meer gekeken, ik weet niet of dat nog steeds zo gaat.

iig, youtube ads zijn irritant maar binnen de lijntjes, blijkbaar. En ze pushen natuurlijk naar Premium, wat denk ik de voornaamste reden is om meer ads te tonen - abo's verkopen. Meer winst, minder gezeik voor youtube.
Die regels die jij aanhaalt gelden volgens mij voor Nederlandse radio en tv. Niet voor een Amerikaanse contentaanbieder op internet.
Klopt. Maar er kan zeker een case zijn. In deze tijd waarin het wilde westen internet eigenlijk niet meer bestaat en alles bij de teugels word aangetrokken is het niet gek om deze regels ook toe te passen op andere mediums.
Echter internet of niet is het inderdaad van Amerikaanse bodem. Zenders zoals RTL hoeven zich ook niet aan de Nederlandse wetgeving te houden gezien ze een Luxemburgse uitzendlicentie hebben. Dit is in 1997 al eens uitgevochten in de rechtbank.(niet tot het hoogste niveau)
Maar juist omdat internet wat nieuwer is (lees: beter te kneden) en eigenlijk ook wel groter is weet ik niet of de staat het daarbij zal laten. Echter zijn er betreffende grote tech wel andere prioriteiten dan hoeveel ads een on demand service mag laten zien.
TL;DR
Er gaat nu helemaal niks mee gebeuren, misschien over 20 jaar maar dan is Youtube subscription-only waarschijnlijk.
Inderdaad. Een jaar geleden kreeg ik niet eens bij elke video een ad. Af en toe een ad,, ik vond het prima. Nu bij elke video sowieso een Ad vooraf, soms ook nog tijdens de video (meerdere keren). Gebruikerservaring is flink bergafwaarts gegaan. Ik ben over op Vanced.. Alleen kanalen die ik de Ad revenue gun kijk ik soms op de normale app.
En niet enkel aan het begin, maar ook tijdens de video. Heb je een video van 5 minuten en krijg je er nog 3 keer een reclameonderbreking in.
In de loop van vorig jaar heeft Google aardig wat veranderd aan YouTube. Eén van de veranderingen was het automatisch tussenvoegen van advertenties.Niet alleen nieuwe video's, maar ook bestaande video's kregen elke vijf tot zeven minuten een ruimte voor een lange of twee korte advertenties. De uploader kan dit overigens wel beperken.
Met deze aanpassing begon Google gelijk ruim het dubbele aantal advertenties te tonen. Door de lock-downs en het thuiswerken werden er ook nog meer filmpjes bekeken. Dat dreef ook nog eens de prijs op. Geen wonder dus dat de omzet omhoog knalde.

Google is nog wel zo "aardig" geweest om ervoor te zorgen dat de advertenties netjes tegengehouden kunnen worden door de meeste add-blockers. Voor ingebedde reclames bestaan er browser-extenties zoals SponsorBlock. Wie YouTube op de computer bekijkt kan dus nog altijd (nagenoeg) advertentievrij kijken.
Je krijgt zelfs nog op de laatste 10seconden van het filmpje een unskipable ad... wat het nog erger maakt...
Het is werkelijk waar gewoon advertenties met beetje youtube content er tussendoor.
Om hierop aan te vullen, begin 2021 heeft Youtube het aantal ads welke getoont worden uitgebreid. Regelmatig krijg je nu 2x een advertentie te zien in plaats van een enkele advertentie aan het begin van de video. Erg irritant gezien je soms langer advertenties zit te kijken dan de video zelf.
...en om dan nog een schepje er bovenop te doen krijg je ook midden in filmpjes steeds meer en langere ads te zien.

Op welke post zal de 11,99 voor Youtube premium terecht komen? Diensten? Of zal het bedrag voor verwijderen van adds ook weer ten goede komen aan de divisie van de ads?

De reclame werd zoveel, dat ik merkte niet meer naar Youtube toe te gaan. Opvallend daarbij: op een nieuwe Apple TV had ik zonder in te loggen youtube geopend. Blijkbaar dachten ze eerst dat ik een nieuwkomer was, want opeens had ik daar bijna geen reclame. Blijkbaar krijg je bij een bepaald aantal uren youtube vanzelf mee reclame in je profiel. Kan iemand hier dat bevestigen?

Misschien maar eens mijn accounts uitleggen, andere internetprovider nemen, en alle hardware nieuw kopen.. ;)
Tja het is er allemaal niet echt beter op geworden. Je kunt wel premium aanschaffen, maar dat kan eigenlijk echt maar uit als je YouTube als lifestyle gebruikt, met de vermoeiende influcener videos, original content. Daarbij heeft YouTube er zoveel bijgegooid dat het an offer you can't refuse wordt. Maar ik gebruik dat niet, ik heb bijvoorbeeld een andere muziek dienst. Dat hele YouTube algoritme werk verschrikkelijk slecht waardoor ik steeds klote videos voorgeschoteld krijg.
Overigens kijk ik nu wel premium voor een habbekrats O-)

Maar tot overmaat van ramp komen de enkele mensen die ik wel volg zelf ook nog met sponsoring: patreon bedelaars, sponsor-content, etc.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 23:19]

Al scrollend lezende ben ik volgens mij een tweetal niet tegen gekomen die zonder veel gedoe goed werken. Al moet ik zeggen dat ik zelf YouTube niet veel gebruik.

Het gaat in ieder geval om freetube. https://freetubeapp.io/. Deze gebruik ik op linux maar zie net dat hij ook voor Windows geschikt is.

Voor m'n telefoon gebruik ik Newpipe https://newpipe.net/.

Verder draait hier een pi-hole server op een Ubuntu VM op een freenas, maar die blokt geen YouTube advertenties. Maar goed, die is al genoemd.

[Reactie gewijzigd door Sieginator op 22 juli 2024 23:19]

Persoonlijk gebruik ik YouTube Vanced (https://vancedapp.com), dat is gewoon de YouTube app zonder advertenties en heeft ook een geïntegreerde SponsorBlock (een systeem om ads in de video zelf als: "This video is sponsored by [name]" te skippen. Dit bespaard mega veel tijd!

[Reactie gewijzigd door guidogast op 22 juli 2024 23:19]

Dat iemand reclames van Google/Youtube zelf wil blokkeren kan ik me ergens nog voorstellen, die ads zijn zeer invasief. Echter, skippen van Sponsored by berichten zie ik niet als een noodzaak. Die sponsorships zijn gekozen door de maker van de content zelf en dus ook directe inkomsten voor die content maker. Ik zie daar echt het probleem niet van.
Persoonlijk heb ik de instellingen zo staan dat ik een knopje te zien krijg om een eventueel segment te kunnen skippen. Die segmenten kunnen heel kort zijn, maar ook een aantal minuten duren, dus wil zelf bepalen of ik het skip of niet. En die mogelijkheid biedt SponsorBlock :)
Ik heb echt geen behoefte aan een zoveelste sponsoring van NordVPN of Skillshare hoor. Hoewel ik het niet automatisch doe, skip ik dat soort onzin wel op de meeste kanalen. Het zijn vaak zelfs gewoon leugens die je te horen krijgt en dat is dan weer zeer spijtig.
Wow, nice zeg. Die ga ik denk ik gebruiken! Ik heb nl. tig playlists in YT en vind de suggesties (ja op basis van mijn data) vaak wel fijn, maar de ads wordt ik helemaal gestoord van. Hoewel het al minder was met de niet-in-video ads sinds ik Pihole in mijn netwerk heb staan.
Groot voordeel van Vanced is ook nog dat je de videos ook op de achtergrond kan afspelen :)
Maar als je via Chromecast YouTube cast dan worden reclames niet geblokkeerd. Als je op jouw telefoon kijkt dan werkt de Sponsorblock wel.

De nieuwste YouTube Vanced op een niet geroote telefoon kan helaas niet casten.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 23:19]

Dat je niet kan casten is een bekende bug, naar mijn weten zijn ze daar nog mee bezig.
Ik heb tegenwoordig voor +/- 1 euro per maand een abonnement op Youtube Premium.

Wel bij aanmelden even een VPN verbinding aanleggen naar Argentinië en betalen in pesos.
Tegenwoordig krijg je zoveel reclame dat het soms niet leuk is om te kijken.
Op de PC gelukkig ad blocker, maar op mn telefoon helaas niet.
Op iOS kun je via de YouTube website gebruik maken van AdGuard YouTube Ads Blocker (Google het eens, werkt via Siri opdrachten) of via de Brave Browser (al vind ik de oplossing van AdGaurd beter..)
brave blocks op ios? ik dacht dat het allemaal dezelfde engine gebruikt.
Ja, Brave Browser is de enige die een manier heeft gevonden om de advertenties van YouTube heen en volgens mij bieden ze ook background afspelen aan.
Naast alle suggesties die het verdienmodel om zeep helpen wat dus niet houdbaar is als iedereen het zou doen... Kun je ook gewoon YouTube premium nemen O-)

Helaas is de prijs zo dat het niet interessant is als je niet ook al hun muziek streaming dienst wil. 'Gelukkig' had ik zelf toch al genoeg van Spotify ondertussen (vooral van hun absoluut niet random shuffle functie) dat ik wel weer terug naar Google wou, ook al vind ik het nog steeds doodzonde dat ze Google music de nek om gedraaid hebben, dus ik ben weer terug daar en voor de 2 euro extra wil ik dan ook wel YouTube zonder advertenties.

Ik zet het nu ook gewoon weer vaker aan als achtergrond of als ik even 10 minuten te vullen heb waar ik voorheen met de advertenties echt alleen maar kwam als ik specifiek iets zocht. Bijkomend voordeel is dat je de content creators die je kijkt wat meer steunt. Linus (van de Tech tips) heeft eens aangegeven dat een view van iemand met YouTube premium echt heel veel meer op bracht dan iemand die gratis maar met advertenties keek (zonder exacte cijfers helaas, geloof dat hij dacht dat Google dat niet leuk zou vinden, was een keer in een WAN show).
.oisyn Moderator Devschuur® @Finraziel28 juli 2021 13:35
Helaas is de prijs zo dat het niet interessant is als je niet ook al hun muziek streaming dienst wil.
Een grijs gebied hierin is YT Premium nemen via een land waar dat heel goedkoop is, zoals India. Ik betaal iets van €2,30 per maand voor YT Premium Family.

Goed, moreel gezien zit dat meer aan de kant van een adblocker dan aan een legit abonnement, maar het is iig beter dan helemaal niets betalen :P. Misschien wil je dit niet activeren op je Google hoofd-account overigens... Maar goed, ik heb al jaren een G-Suite account dus ik was sowieso al fucked wat betreft alle limitiaties die dat heeft (ik mag daar niet eens Family op afsluiten)
Zoals je zelf aangeeft ... de prijs van YouTube Premium is niet interessant. Ik zou best willen overstappen van adblockers naar een subscription, maar dan moet de prijs in verhouding zijn. 23 euro per maand voor een familie is niet in verhouding tot de prijs die ik bij Netflix of Amazon betaal. Sowieso vraag ik me af hoeveel van die 23 euro daadwerkelijk bij de content creators beland.

Ik verbaas me overigens vooral over het feit dat de adverteerders dit allemaal pikken. Voorbeeld, zonder AdBlock: Ik koop een Hue lampen set bij B***m*t*c* - ik krijg een maand lang Google advertenties te zien van Philips Hue lampen bij diezelfde winkel??? Ehm ... ik heb ze net gekocht? Wat verwacht je nu - dat ik ze twee keer ga kopen? Als ik Adblock uitzet, gaat de helft van de reclames over spullen die ik al heb aangeschaft en die je niet elke week koopt...
youtube vanced slaagt daar bij mij toch heel aardig in
Op de telefoon gebruik ik NewPipe of anders Firefox met Ublock Origin en NoScript Suite. Ik heb geen YouTube app geïnstalleerd staan.
Op android kan je firefox als browser instaleren, hierin kan je gemakkelijk binnen de app zelf addons instaleren, zoals bijvoorbeeld een addblocker.
Hiermee block je direct ook alle andere adds in de browser, dus ben je meteen overal vanaf.
Ik heb uBlock Origin als blocker, werkt perfect op youtube en vraagt weinig resources van de telefoon.
Wat mijn leven op het internet verbeterd heeft: Proton VPN. Die heeft er nu een functie in zitten dat alle ads en trackers eruit gefilterd worden, van alle websites, apps, noem maar op. Ook die banners onderin diverse apps worden keurig netjes verborgen, erg prettig. Zijn vast ook nog wel alternatieven, maar die heb ik niet geprobeerd.
Ik gebruik de DNS van adguard, die filtert ook al ads uit :) Dat werkt best lekker
Firefox gebruiken
Youtube Vanced (voor als je android gebruikt)
Gebruik gewoon NewPipe in plaats van de YouTube app en je bent van alle reclames verlost. Die app ondersteunt ook background playing en lokale afspeellijsten.
YouTube, een advertentie platform. met soms wat leuke content tussen de advertenties door :)
Helaas worden in-video ads/product placement ook steeds gekker. Met alleen YouTube Premium ben je er niet, krijg je alsnog minutenlange bullshit over stompzinnige spelletjes of AliExpress meuk in een ander jasje omdat de maker van de video dat erin zet. Dat zouden ze imho verplicht moeten markeren met een skip button (voor Premium-users). Uiteraard zijn er apps die op basis van community data automagisch skippen, maar toch.
Uiteraard zijn er apps die op basis van community data automagisch skippen
Aanrader: Sponsorblock voor Chromium, en FireFox.
Noot: Community driven, dus wat je kijkt gaat naar een centrale server om de timestamps op te halen.
Vergeet in Sponsorblock niet even de intermissions, intro/outro en andere meuk even aan te vinken ;)

Youtube wordt daarmee een waar genot om naar te kijken.
Mis het / stoor mij elke keer als ik via AndroidTV naar youtube kijk... Normale ads block ik via pihole wel, maar die sponsorblock segmenten heb ik op AndroidTV nog geen oplossing voor gevonden helaas.
Vanced werkt niet echt lekker op Android TV. Een die wel goed werkt is SmartTubeNext (https://github.com/yuliskov/SmartTubeNext) en heeft inmiddels ook SponsorBlock.
Thx. Die kende ik nog niet. Ga het proberen.
YouTube Vanced sideloaden op AndroidTV?
YouTube Vanced sideloaden op AndroidTV is ook niet echt heel bruikzaam. Vanced is duidelijk niet gemaakt om te worden weergegeven op een TV, het werkt niet lekker. Op mijn Android TV (Mi Box) maak ik gebruik van "Smart YouTube". Hier zit ook een ingebouwde ad/sponsor block in.
Er zijn Sponsorblock.ports for Android TV, weet niet of je daar iets aan hebt?

https://github.com/ajayyy...rd-Party-Ports#android-tv
Bestaat ook voor bijna alle andere populaire browsers, inclusief Safari
Pihole blocked het ook allemaal voor mij. :9
Je snapt sponsorblock niet, die blocked niet de geinjecteerde adds (die de video dus pauzeren / onderbreken), maar de sponsor segmenten, like / subscribe/ notify die in de video zelf gebakken zitten. Sponsorblock heeft de timestamps in de video waar deze segmenten zitten en spoelt automatisch deze segmenten door. Dat gaat met pihole echt niet lukken.
Zou graag willen weten hoe je dat hebt draaien dan, lijkt mij lastig om met een pihole een stuk video eruit te knippen.
Ze hebben het hier over het automatisch skippen van een stuk video als daarin gesponsorde content zit. Dit wordt gemarkeerd door gebruikers, centraal opgeslagen, en zo gedeeld met iedereen.
PiHole werkt op DNS e.a., niet in Youtube filmpjes. Althans, dat zou nieuw zijn voor mij en ook een beetje buiten scope vallen van de software.
Maar your friend Google zegt dat het niet kan met pihole…
Pihole werkt op DNS niveau en YT streamt de advertenties cia dezelfde hostnames als de content. Met pihole ga je dus niets beginnen.
Probleem is dat maar een klein gedeelte van de gebruikers snap hoe je extensie installeert.
Waar men voorheen streaming nog prees voor de lage hoeveelheid reclame is YT het platform bij uitstek wat helemaal vol zit met reclame.
Deze extensie heb ik geprobeerd, maar het "beheren" kost meer tijd dan het zien van de video zelf. Dus een waardeloze extensie. Ik dacht dat advertenties etc automatisch worden uitgeschakeld, maar het blijkt dat je zelf steeds acties moet ondernemen. Waarom zou je hier zoveel tijd in willen steken?
Of je kijkt eventjes naar de settings, stelt de boel in zoals jij fijn vind, en dan heb je er geen omkijken meer naar.
Dank voor de tip. Ik gebruikte AdBlockPlus maar sinds een week of twee schakelde die ook wel-nuttige functionaliteiten van YouTube uit...
Nu kan ik weer lekker reclamevrij kijken.
Maar de content creators moeten toch ook geld verdienen?
https://www.forbes.com/si...own-on-share-repurchases/

Staat een mooi statiekje in voor tot 2019,
2020 was 30 miljard,
2021 zal om en nabij de 50 miljard zijn.

Het is een ordinaire vorm van belastingenontwijking dat zijn weerga niet kent en iedereen kijkt er naar.


Er is geld, een enkeling krijgt het en het zijn niet de contentmakers. En er wordt gezegd dat de “omzet” met 80% is gestegen, ik ben eerder benieuwd hoeveel minuten meer reclametijd er in een filmpje wordt gepropt, want dat lijkt sws +300%
Klopt, maar als daar een advertentiebeleid bijhoort zoals de afgelopen tijd, wat ook nog eens 7 miljard oplevert, dan lijkt mij dat de verhoudingen compleet en helemaal verkeerd liggen. Het enige wat het oplevert is dat steeds meer mensen adblockers installeren, de video gewoon wegklikken, of een alternatieve app gebruiken. Ze zijn de weg helemaal kwijt daar bij Youtube.
Ik betaal 1 of 2 content creators die echt leuke dingen maken gewoon via Patreon. Anderzijds kun je ook redeneren dat het inkomstenmodel in het wilde westen is losgelaten en dat je als gebruiker geen keuze hebt om een content creator wel of niet te betalen.
Same here. Patreon is een geweldig platform, en ze geven ook financiele openheid.
Maar de content creators moeten toch ook geld verdienen?
Ja, daar hebben ze de advertenties van YouTube voor en eventueel kunnen ze iets als Patreon doen. Nu zie ik inderdaad veel te vaak reclames, waarvan een aantal niet meer relevant zijn, omdat het filmpje en de bijbehorende reclame al enige jaren oud is of die gericht zijn op de Amerikaanse markt (en waar ik hier dus niets aan heb). Bovendien zie ik reclames, waarin toch wel veel claims zitten die niet kloppen of waarvan de claim in ieder geval heel erg uit het verband gerukt is. Bijvoorbeeld de VPN reclame's.
Dat hoeft voor mij eigenlijk niet. Sterker nog, met al die (sluik)reclame die ze in hun video's stoppen zou ik eerder verwachten dat ze zelf moeten betalen om op youtube te publiceren.
Thanks! deze zit ook ingebouwd in youtube vanced of niet?
Ja, maar je moet het zelf wel handmatig aanzetten.

Weet trouwens wel dat er geen oplossing is voor het casten naar een Chromecast bijv. Dan krijg je alsnog alleen maar ads naar je toe gesmeten... Het is echt niet leuk meer. :(
Nee daar kwam ik laatst ook achter, super kloten dacht even dat mijn youtube op ios zonder ads kapot was (soort vanced maar net niet).
En ze hebben het al moeilijker gemaakt om ads te skippen als je het via Chromecast doet. Eerst kon je via de miniplayer in the app ' skip ad' doen. Dat hebben ze verandert. Je moet nu eerst op de chromecast knop drukken, remote en dan ' enter'. Schijt irritant.

Ik gebruik nu Kodi op een mediapc, geen advertentie meuk meer.
Mm, zou het wel werken als een Android TV hebt en root+bepaalde DNS blokt / AdAway installeert en dan via mobiel cast? Of hoe bestuur je 'm remote?
PiHole als DNS werkt bij mij wel. Maar Sponsorblock heb ik nog niet werkend gekregen op AndroidTV (non-rooted)
Je kan kodi installeren op Android tv, er is een app voor. Weet alleen niet hoe de ondersteuning is qua addons. Als je namelijk de youtube addon kan installeren ben je klaar.

Ik 'share' de youtube filmpjes naar me kodi en het begint met spelen.
Ik heb sinds ik een Chromecast heb, het eerste model, nog nooit een advertentie gezien op Youtube, wanneer ik video's stream vanaf mijn telefoon. Geen idee waardoor dat komt, maar zolang hij goed werkt, ben ik er tevreden mee.
Ik ben geen Sponsorblok kenner, maar zag zojuist dit voorbij komen:
https://github.com/ajayyy...rd-Party-Ports#Chromecast

...misschien interessant? ;)
Mm, ik denk dat ik wat aan mijn TV moet hangen? Want ik doe het via: mobiel+YT Vanced & smartTV. Verder geen box of PiHole oid. :)
gelukkig wel :)
Je hebt ook een variant die je in je netwerk kunt draaien op bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Dit werkt dan overigens alleen voor casten naar bijv. je ChromeCast. Maar iets > niets.

https://github.com/nichobi/sponsorblockcast
Chromecast / Android TV heeft een hardcoded DNS naar 8.8.8.8 en 8.8.4.4 van Google. Tenzij je in je modem ook die gaat replacen (wat bij de meeste niet gaat lukken) ben je er als nog niet helemaal.
Het mooie van die Pi is, het draait Debian :)

Maak van die Pi je gateway en met iptables kan je het verkeer naar 8.8.8.8 en 8.8.4.4 gewoon routeren naar welke DNS server je maar wilt.
Dit heeft niks met DNS te maken. Deze applicatie raadpleegt een database/api (https://sponsor.ajay.app/). Als je een video cast naar je chromecast wordt dit gedetecteerd. Vervolgens wordt op basis van de ID van de video de api geraadpleegd en worden er timestamps teruggegeven (mits de video ID bekend is uiteraard).

Deze timestamps geven de tijd aan waarin een sponsorsegment in de video staat en deze wordt vervolgens automatisch geskipt. Ook kun je aangeven dat je bijv. de intro en outro ook wilt skippen.

Het gaat hier dus niet om advertenties (van Google), maar om sponsorsegmenten. Dus dingen als "this video is brought to you by circlespace".

Van advertenties kom je met dit script niet af. Maar dat lukt op YouTube met een Pihole ook niet. Dit omdat de videos vanaf dezelfde domeinen worden geserveerd als de advertenties. Overigens kun je forceren dat al het dns verkeer in je netwerk via een eigen dns server verloopt door al het 'poort 53 verkeer' door te routeren.

[Reactie gewijzigd door qvotaxon op 22 juli 2024 23:19]

Precies het resultaat van, de onder "tweakers" geroemde, ad-blockers.
Met als verschil dat deze advertenties niet persoonlijk gericht zijn. Verder zijn er manieren om deze automatisch over te slaan. Als resultaat zal het weinig effect hebben voor degenen die liever reclame vermijden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:19]

Ze zijn net zo "persoonlijk gericht" als andere diensten kunnen. De groep die kijkt naar dit type video zal mogelijk geinteresseerd zijn in deze advertentie.
Wat Google via zijn advertentienetwerk alleen beter kan is de groep specifieker maken. En dus relevantere advertenties tonen maar dat mogen we niet zeggen want we moeten alles wat succesvol is uitsluitend kritisch benaderen...
Ze zijn net zo "persoonlijk gericht" als andere diensten kunnen. De groep die kijkt naar dit type video zal mogelijk geinteresseerd zijn in deze advertentie.
Dat is doelgroepgericht. Voor het tonen van de advertenties worden door de video uploader geen persoonsgegevens verzameld.
Wat Google via zijn advertentienetwerk alleen beter kan is de groep specifieker maken. En dus relevantere advertenties tonen maar dat mogen we niet zeggen want we moeten alles wat succesvol is uitsluitend kritisch benaderen...
De hoogtijdagen van het verdienen aan persoonsgegevens van anderen zijn op hun eind. Je kan beter naar moderne, consumentvriendelijke bedrijfsmodellen kijken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:19]

Gewoon die contentmaker niet meer volgen. Genoeg alternatieven.
dat is uit wil van de vlogger natuurlijk, die gesponsord wordt door iets en hij dus er iets fancy van maakt etc.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @WhatsappHack28 juli 2021 13:32
Nouwja, die gun ik ze het dan. Snap dat ze ook geld moeten verdienen en daarvan weet ik in ieder geval zeker dat de maker er een fatsoenlijk deel van krijgt. Want YouTube zelf lijkt de makers ondertussen wel vergeten (niet alleen kijkende naar advertenties maar ook content strike regels).
Precies. Wat ooit een enorme bron aan bewegende informatie was wordt idd steeds meer een add galore, is het niet door youtube zelf geplaatste gadvertenties waar de maker geen invloed op heeft of dan is het wel product placement of 'a message of our sponsors...'

Patreon buiten youtube om is een goede oplossing om makers te sponsoren.
Of streaming platform met 2 betaal mogelijkheden, via kijken advertenties of via het nemen van een abonnement op Premium.
En dan krijg je nog steeds reclame voorgeschoteld, maar dan gesponsorde content van bepaalde kanalen.
Lastig, want content creators mogen echt wel wat verdienen. OTOH, de sponsored content loopt de spuigaten uit, de dat waar het om zou moeten draaien is tegnwoordig maar bijzaak.. YT zou misschien best een Patreon-achtige optie kunnen bouwen voor de content creators.
.oisyn Moderator Devschuur® @WokBoy28 juli 2021 13:27
Dat zou ik sowieso wel fijn vinden, dat geneuzel met Vimeo voor videos voor betalende Patreon klanten is maar kut, omdat je het niet kunt casten. Je kunt natuurlijk het hele scherm delen, maar vaak werkt dat toch niet helemaal soepel.
Dat ligt aan de content die je volgt. Er is genoeg ongesponsorde content te vinden.
Er is een chromium plug-in die gesponsorde content overslaat genaamd SponsorBlock.
Als je premium afneemt betaal je alsnog dubbel: je betaalt áltijd met je persoonlijke data :)
En toch betaal ik liever dan dat ik ads voor mijn neus krijg (en ja ik weet van het bestaan van adblockers, geen behoefte aan).

Dat Google een hoop van je weet verschilt per persoon hoe vervelend die dat vindt, dat geldt ook voor het betalen en/of het bekijken van ads.
Youtube music moet je afnemen via een VPN in india dan kost het omgerekend 1,67 per maand
Ik zit net te denken aan welke reclame ik tussendoor zie en kan me geen enkele heugen. Ik ben meer geconcentreerd om op overslaan te klikken na 5 seconden. Ik had het mijn dochter of zoontje ook nog gevraagd. De dochter wist er ook niet een snel een reclame te noemen en mijn zoontje zei dat zijn allemaal irritante bedrijven dus zo snel mogelijk wegklikken.

Mijn zoontje vertelde me dat er soms wel 2x een reclame is en hij soms de video maar skipt en vraag me dan ook af of die reclame wel enige waarde heeft en ik merk dat ze deze bedrijven irritant vinden. Ik heb nog aangegeven dat Youtube dat toelaat, maar daar is de zoon nog te jong voor en geeft nogmaals aan dat het domme reclame is dus ook domme bedrijven wellicht.
Tip: Youtube vanced app voor android, Ublock origin plugin voor de browser in windows, en Brave als browser in android (hoewel die laatste ook wel eens ter discussie staat)
Ik vind youtube vanced echt heel handig als ik filmpjes op mijn telefoon kijk, maar wanneer ik probeer te casten werkt die nooit, is dat een probleem van vanced zelf?
Vanced stuurt als het ware alleen de link door, het filmpje zelf word nog steeds door de app van bijvoorbeeld je Tv geopend, inclusief reclame :+ helaas..
bedankt , zal het doorspelen aan de kids voor tablet en mobiel :)
Ik kijk zo veel Youtube (eigenlijk nooit Netflix o.i.d) en betaal 6 euro per maand omdat ik nog studenten korting heb. af en toe kijk ik op mijn werk laptop Youtube en word gek van de advertenties.... Maar begrijp dat die content ergens van betaald moet worden.
De content wordt nauwelijks betaald van de ads, laat je niet wijs maken dat dat wel zo is.

Het is Google die voornamelijk aan die ads verdient. De meeste contentmakers verdienen hun geld via Patreon en sponsorships.
Filmpjes over wapens of het leger hebben geen advertenties maar daar moet je maar net van houden. Op zich zou dat wel een goede adblock functie zijn die je in filmpjes kunt inbouwen. Aan het begin of eind even een kort stukje over een wapen of tank en je kijkers kunnen zonder onderbrekingen je hele video afkijken
Met een goede adblocker zoals ublock origin krijg je geen advertenties te zien. Ik heb al jaren geen advertentie meer op youtube gezien. Die in-video ads skip ik nog wel handmatig.

Verder, bizarre bedragen wat er in online adverteren omgaat. Het zou mooi zijn als bedrijven eens een keer naar het rendement van adverteren zouden kijken, uiteindelijk levert het waarschijnlijk weinig op.
Geen last van, draai standaard een zooi ad blockers. Zelfs op me mobiel
Beetje vergelijkbaar met ouderwetse televisie...
De films zijn er alleen maar om ervoor te zorgen dat je de reclame tussendoor kijkt, ze zouden veel liever alleen reclame uitzenden maarja dan heb je geen kijkers :+
Ik vraag me af of het wijs is te adverteren op YouTube. Als ik zie welke advertenties mij gepusht worden (Peleton wordt ik mee doodgegooid) waar ik absoluut niet de doelgroep voor ben.
Heb sterk de indruk dat advertenties op YouTube alleen maar YouTube wat opleveren,
Dan zouden de adverteerders ook wel stoppen, denk je niet?
Adverteerders zijn ook maar mensen. Zo geloofd men nog steeds heilig dat het gepersonaliseerd adverteren het beste werkt.... Niets blijkt minder waar te zijn zoals onze eigen NPO aangetoond heeft.

Google houd de adverteerders natuurlijk wel in de waan dat hun datamining aanpak het beste werkt. Niet voor niets dat Google bepaalde onderwerpen van het internet weg filters (viel mij de laatste maanden heel erg op hoe moeilijk sommige onderwerpen via Google search te vinden zijn)

https://www.emerce.nl/nie...ookies-blijken-waardeloos
Het leuke is dat ik dit onderzoek alleen maar kan vinden op sites die tracken 8)7

Adverteren werkt helaas, jammer dat er voornamelijk misbruik mee gemaakt wordt. De boel misleiden (dermatologisch getest bv) en misbruik maken van hoe het menselijk brein werkt.
Waar adverteert de STER dan? Want als je een heel homogeen publiek hebt maakt het minder uit dan met YouTube waar je letterlijk alles treft.
npo.nl? 3 nederlandse TV zenders? De websites van de publieke omroepen?

Miljoenen Nederlanders zien dagelijks advertenties via STER.
Dat is dus wel vrij homogeen en dan is de casus wel anders.
Homogeen? NPO maakt programma’s voor een heel breed publiek. Het ene programma trekt een totaal andere groep kijkers dan het andere. Het publiek van RTL4 zou je misschien als redelijk homogeen kunnen bestempelen
Kijk jij wel eens wat de NPO aan content maakt/beschikbaar stelt? Niets homogeens aan.
Lol, wit natuurlijk. Eigenlijk is de discussie hier al af, maar let's go:

Weet je wat het mooie is aan zo'n staatsomroep? Ze zijn heel erg open en veel informatie is inzichtelijk.

https://www.ster.nl/bereik-doelgroepen/

De doelgroepen zijn heel wat breder dan blanke 30-plussers. Ze melden niets over etniciteit, maar als je de programmering op de TV-zenders voor de lol even doorbladerd, zit daar meer dan genoeg content bij voor niet blanke mensen. Er zijn genoeg series/uitzendingen in het Arabisch, Turks of Engels.

Want misschien is dit je ontgaan, de staatsomroep heeft een wettelijke verplichting om elke doelgroep in Nederland aan te spreken en daar content voor te maken of zich daar voor in te zetten. (elke is overdreven, maar elke groep die meer dan een promille oid van de samenleving uitmaakt).

Voor de 'minderheidsgroepen' van niet-blanke mensen wordt wel degelijk veel content gemaakt en daar wordt ook echt op gericht. De NPO kan er weinig aan doen als bepaalde doelgroepen niet of nauwelijks de Nederlandse omroepen kijken, maar vooral TV uit hun eigen cultuur bekijken. Niemand kan ze ook dwingen om de Nederlandse omroepen te kijken.

Bonusronde: STER doet ook de reklame voor het Caribisch Netwerk.
Waar is jouw bron dan dat hun bereik enkel blanke 30-plussers zijn?
Het aantal reclames op YouTube is echt belachelijk hoog. Je start een filmpje: reclame, soms wel 1 van 30 seconden die niet te skippen is.

Vervolgens ga je wat vooruit spoelen, bam, weer exact dezelfde reclame van 30 seconden. Het is echt om te huilen.

Wellicht zoekt Google de sweet spot voor uitstroom van gebruikers versus zo’n hoog mogelijk aantal advertenties?
Gezien de oeveelheid klachten over reclames moet je misschien zelf een videosite op gaan zetten. ZOnder reclame. Je krijgt dan ongetwijfeld heel veel bezoekers.
Ik zeg niet dat YouTube reclamevrij moet zijn, ik snap heus wel dat dit het verdienmodel is.

Maar de balans tussen content en advertenties is helemaal zoek op het moment. Oftewel mensen pushen om premium af te nemen. Ook dat snap ik vanuit het oogpunt van Google, maar dat maakt het niet minder irritant. Er is zoals gezegd niet echt een goed alternatief.
Er is zoals gezegd niet echt een goed alternatief.
En dat zou er wel zijn als er goede alternatieve manieren zouden zijn om geld binnen te krijgen, blijkbaar ontbreekt die en is dit dus de enige zinnige manier om het rendabel te houden.

Ook het omgaan naar betaald (premium) gaat moeizaam dus daar is duidelijk ook geen vraag naar (wel door een deel van de users, ben er zelf 1 van).
Tussen helemaal geen reclame en wat youtube nu doet gaapt nog een enorm gat. Er worden nu misschien miljarden extra winst of omzet gedraaid maar dat gaat wel flink ten koste van de gebruikerservaring. Dat moet je als aanbieder wel in de gaten houden.
Wellicht zoekt Google de sweet spot voor uitstroom van gebruikers versus zo’n hoog mogelijk aantal advertenties?
Google, en elk ander bedrijf, zoekt de sweetspot om zoveel mogelijk geld te verdienen.
Tja, dat krijg je in een markt zonder concurrentie. Er is geen alternatief op Youtube, dus video-makers kunnen ook niet weg.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 23:19]

Er is genoeg concurrentie alleen zijn die zo klein dat ze geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Er i een strategie nodig om massaal over te stappen.
Goh een bedrijf dat aan winst maximalisatie doet? Vreemd dat de directie en aandeelhouders daarmee akkoord gaan.
Een bedrijf moet bij die winstmaximalisatie natuurlijk ook naar gebruikerstevredenheid kijken omdat het op de langere termijn voor een flinke winstdaling kan zorgen.
Theoretisch wel ja, maar dat geldt niet voor monopolisten als Youtube, Facebook etc. die cashen gewoon zo hard mogelijk.

Andere bedrijven doen volgens mij trouwens ook liever aan winstmaximalistatie icm met kartelvorming/vijandige overnames van concurentie etc dan dat ze aan de consument/het milieu/etc denken.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 23:19]

Klopt maar het is ook heel vaak misgegaan omdat de gebruikers op een gegeven moment het product links laten liggen. Arrogantie kan dan je kop kosten.
Denk je echt dat gebruikers ooit de optie krijgen om YouTube als product links te laten liggen?
Kans is klein maar het kan wel.
Het aantal reclames op YouTube is echt belachelijk hoog. Je start een filmpje: reclame, soms wel 1 van 30 seconden die niet te skippen is.

Vervolgens ga je wat vooruit spoelen, bam, weer exact dezelfde reclame van 30 seconden. Het is echt om te huilen.

Wellicht zoekt Google de sweet spot voor uitstroom van gebruikers versus zo’n hoog mogelijk aantal advertenties?
Als je daar niets aan doet, gaat Google door met het opvoeren van advertenties in Youtube....
Hou dat zwaar in je gedachten en ik hoop echt dat iets in je hoofd aan het broeden is... wilicht een opstand tegen Google :P
Ik heb via een VPN naar India een YouTube Premium abonnement afgesloten voor 3 euro nogwat per maand. Ben heel blij om van die advertenties af te zijn, met de Pi-Hole en adblockers blijft het toch een wapenwedloop.
Er zijn apps te sideloaden om hetzelfde resultaat te behalen en vraagt wat minder onderhoud. Inmiddels zijn deze draaiende in het huishouden op de Google TV en alle mobiele devices. Daardoor kunnen de kinderen ongestoord hun filmpjes kijken zonder onderbroken te worden door reclame. En vooral die onderbrekingen leveren onrustige kinderen op ;)
Dan rest alleen opletten welke content ze kijken en of het niet van die product-placement "kinder"filmpjes zijn
Hoe kun je die op Google TV krijgen?
Even een link naar de Tweaker die dit aandroeg in het Chromecast Forum:

https://gathering.tweaker...message/64572366#64572366
Ik heb nooit reclame met adblock YouTube ....
In verschillende browsers heb ik uBlock Origin geinstalleerd. Nog nooit een reclame voorgeschoteld gekregen. Heb zelf geen ervaring met Pi-Hole, maar het lijkt mij dat je de verkeerde lijsten hebt gebruikt. Vroeger werkte uBlock ook goed voor Twitch. Tegenwoordig niet meer.
Met pihole kun je geen YouTube ads blokkeren.
Keek al weinig Youtube, maar door de overvloed aan niet skipbare ads wordt mijn afkeer steeds groter. Het is een kwestie van tijd dat er een alternatief gaat komen die geen of minder ads gaat tonen en gebruikers en contentmakers gaan migreren. Sommige filmpjes tonen meer reclame dan daadwerkelijke content. Compleet van het padje...
Youtube heeft altijd verlies gedraaid voordat Google het overnam. Een alternatief komt er denk ik niet snel, je hebt toch de advertentie inkomsten nodig of een betaald abonnement om de hosting kosten te dekken. En Youtube heeft de kritische massa bereikt waardoor makers van content niet makkelijk zullen overstappen. Het is helaas niet anders.
Precies dit. Ik dacht ooit dat Apple of Microsoft wel in dat gat gingen duiken, maar dat blijkt zo een donker en duur gat te zijn. Je kunt er alleen maar op verliezen. Denk aan de immense datacenters en al het werk wat bijvoorbeeld een Facebook in z’n geheel ook heeft (modereren, content beoordelen, etc.) Dat kan een ander bedrijf op dat schaal echt niet aan. En dan moet je er ook nog iets mee gaan verdienen? Op het moment dat je er geld voor vraagt, verlies je al van YouTube. Ik zie nog eerder een Pornhub een alternatief zijn dan iets van Microsoft of Apple of Facebook.
Ik snap best dat er inkomsten nodig zijn, zo wereldvreemd ben ik nu ook weer niet. Maar eerst 2 onskipbare ads voordat het filmpje begint, dan in het midden nog 1 of 2 onskipbare ads en met een beetje geluk aan het eind ook nog 1. En dat op een filmpje van nog geen 5 minuten. En als je helemaal geluk hebt, zal de contentmaker ook nog 1-2 minuten reclame maken voor 1 van de partners. Zelfs commerciële TV in NL mag niet zoveel reclame maken.

De overdaad aan ads is een nagel aan de doodskist. Lees hier in genoeg comments dat mensen allerlei trucjes uithalen om de ads niet te hoeven zien. Zodra dat allemaal niet meer mogelijk is, zullen steeds meer mensen afhaken door de overdaad aan ads. En je kan niet overal maar een abo op blijven nemen en dan zelfs niet eens gevrijwaard blijven van advertenties. Traditionele TV wordt steeds minder gebruikt, omdat mensen daar de reclames zat zijn. En dat zat zijn komt ook vanzelf voor dit soort media. Niet vandaag, niet morgen, maar dat het een keer komt, daar ben ik van overtuigd.
een alternatief gaat komen die geen of minder ads gaat tonen en gebruikers en contentmakers gaan migreren.
Has been tried, has failed.
Hoe veel geld denk je dat je moet inversteren om een serieus alternatief op te zetten? En hoe zou je die miljoenen/miljarden terug gaan verdienen zonder reclame en/of abonnement?

Welcome to the real world: alles kost gewoon geld - get used to it.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 23:19]

Waarom klaagt letterlijk iedereen hier over de advertenties? Is dit weet iets Nederlands. Ja, de advertenties zijn enorm vervelend maar dan neem je toch YouTube Premium af, dat is toch niet meer dan normaal? Of is dit de mentale barrière dat je niet wilt betalen voor iets op internet en dat voor Netflix wel betalen nu "mainstream" is. Ik vindt de prijs niet meer dan redelijk, tenslotte betaal je onderhand meer dan dit voor televisie en dan heb je nogsteeds advertenties! Terwijl je op YouTube zelfs tot 8k kan streamen. Waarom moet alles altijd gratis zijn? Data is niet gratis, IT'ers zijn niet gratis een infrastructuur is niet gratis. Of willen jullie gratis bij Google systeembeheerder worden? We praten hier over bijna 2 miljard gebruikers...

Ik neem zelf nu 1+ jaar YouTube premium family af en het is een verheerlijking. Ik heb zelfs een account gemaakt voor de TV, echt een uitkomst!

De prijs verscheelt ook per land. In India betaal je 1.58 Euro per maand en 2.19 voor een family abonnement, maar wij zullen dan ook meer 4k+ streams gebruiken en de lonen liggen daar een stuk lager.
Gaat het niet om. Jarenlang waren de advertenties niet zo aanwezig als nu en het platform was tot korte tijd terug juist gratis te gebruiken. Dat is natuurlijk anders dan een Netflix dat (1) niet zo lang als youtube op de markt is en (2) ook niet jarenlang eerst gratis was.

Het punt is dat je bijna wordt gedwongen om Premium af te nemen omdat de advertenties steeds langer worden, in frequentie toenemen en je ze vaak ook niet kan overslaan. Bovendien gaat content creators dan ook nog eens in-video advertenties opnemen van enkele minuten lang (waar je dus niet omheen kan ook al heb je Premium).

Tot slot steekt mij persoonlijk ook nog dat Google's hele bedrijfsmodel juist is gebaseerd op het vergaren van data en zo advertenties te verkopen. Nu vragen ze je er ook nog eens geld voor daar van af te komen maar blijven volgens mij je gegevens verzamelen. Ook al zie jij geen advertenties in youtube, je zal deze vast weer ergens anders tegenkomen omdat je getracked wordt.
In-video advertenties in yt-premium zijn gewoon zonder probleem door te spoelen. Verder helemaal géén last van advertenties in yt-premium. 🙏🏼
Nu vragen ze je er ook nog eens geld voor daar van af te komen maar blijven volgens mij je gegevens verzamelen.
Ze doen toch ook niet alsof dat stopt? Ze zeggen puur dat je advertenties (geplaatst door hunzelf) kunt afkopen. Dat jij in je hoofd blijkbaar meer van maakt dan ze aangeven zegt meer over jou dan youtube, helemaal als je daarna daarover gaat zeuren alsof ze moeten voldoen aan jou verwachting die je zelf bedacht hebt...

Je mag het er best niet mee een zijn, zo bedoel ik het ook niet maar je zeurt vooral dat je eigen verwachting niet matcht met wat hun uitdragen, daar kunnen ze weinig aan doen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 23:19]

Als je mijn bericht goed leest, zie je dat ik zeg hoe YouTube door Google is neergezet als een gratis videoplatform en hoe in de loop der jaren het is volgestampt met advertenties - meerdere tegelijk - aan het begin en einde van video’s. Dat was niet zo. En nu zeggen ze: lappen maar als je geen ads wil.

Ik heb het niet over mijn verwachtingen, ik schets wat er is gebeurd de afgelopen jaren. Dat jij meteen betweterig reageert zegt meer iets over jou dan over mij.
precies ik snap het ook niet
ik heb ook Family voor 18 euro mijn mijn vriendin,
Das dus 9 euro per persoon per maand voor onbeperkt music streamen en youtube zonder enige reclame en ook wat ik toch nog best vaak gebruik "background play"

en dat kan zelfs tot 5 personen...
Er zit voor mij wel een mentale barriëre bij.

Youtube is ondertussen best oud, ik kom er al sinds de begindagen, want het was natuurlijk technisch ook erg interessant en de onzin die toen geupload werd was erg vermakelijk.

Altijd gratis geweest. Google kwam als 1 of andere reddende engel het verliesmakende Youtube opkopen, alsof ze het uit het goede van hun hart deden.

Google heeft ook jarenlang Youtube verlies laten maken zonder te drammen, daar had ik best respect voor. Youtube was en is toch een belangrijk stukje fundering van het huidige internet.

Met de winsten die Google binnenharkt, zou Google YouTube kunnen zien als een soort filantropisch "terug geven aan de community". Maar helaas. Ook Youtube moet winst maken en de winst van volgend jaar moet natuurlijk hoger zijn dan de winst van dit jaar.....

YouTube wordt door Google commercieel uitgezogen en jij probeert mij nu een schuldgevoel aan te praten omdat ik niet wil betalen? :) Want ik moet daar verplicht aan mee doen? De aandeelhouders van Alphabet willen natuurlijk de WC in hun gastenverblijf ook van goud hebben natuurlijk, hoe durf ik ze dat te ontnemen.
Google heeft ook jarenlang Youtube verlies laten maken zonder te drammen, daar had ik best respect voor.
Google heeft YouTube simpelweg laten groeien om er later leuk aan te gaan verdienen. Bedrijfseconomisch is verdient dat respect. Meer ook niet.
Volgens mij komt dit doordat ze ook 80% meer reclame laten zien. Het afgelopen jaar is het een drama geworden en is het niet meer te doen.

Gelukkig is YouTube Premium Lite (6,99) een optie of de welbekende adblockers of YouTube Vanced om het nog leuk te houden.
Ik kijk het alleen nog maar op de pc waar ik het volkomen geblokkeerd heb. Op de tv/telefoon/tablet kan je niet eens 10 minuten kijken zonder 1 minuut reclame. Zelfs als er ingebakken reclame in zit en de youtuber reclames dus uit heeft staan.
Ik heb eigenlijk nooit zolang reclame in videos. Meestal is het een paar seconden en je kunt weer doorklikken.
Ik kom de laatste maanden gewoon geregeld volledige reclames tegen alsof het tv is en soms zelfs 2 achter elkaar. Om gek van te worden als je even snel wat op wil zoeken.
En het is niet wegklikbaar na een paar seconden, zoals Frame aangeeft?
Vaak niet meer, nee. Compleet unskippable én langer dan 5 seconden. Of "ad 1 of 2", 5 seconden doorzitten, op skip duwen (ik heb het gevoel dat de touch-area kleiner is dan de knop), nogmaals 5 seconden doorzien en op skip rammen of het blijft spelen. Ik denk dat het ook wel deels aan instellingen van het kanaal hangt.

Wat ik ook merk is dat het soms geheel channel-related is (Zwift bij GCN, 2x dezelfde trailer binnen 2 minuten, later nog een keer) of de voorgeschotelde advertenties zijn me een raadsel (al maandenlang 3-4 verschillende apps voor internationale betalingen, ik heb nooit meer nodig gehad dan IBAN overschrijvingen...)

Zover ik weet zijn m'n advertenties niet gepersonaliseerd, maar heeft de wereld dan zoveel nood aan apps voor internationale betalingen?

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 22 juli 2024 23:19]

Sommigen wel sommigen niet. Geen idee waar de lijn getrokken word. Het is Google he het kan zijn dat ze zien dat je nooit ads kijkt of aan je kijkduur liggen ik weet het niet.
En premium is precies hoe perfect Google dit heeft opgezet, de grens van reclame-irritatie opzoeken om vervolgens 'een alternatief' aan te bieden die per saldo bijna net zoveel oplevert (2018 was gemiddeld $52 per viewer winst).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.