Inloggen op Google-diensten met Android 2.3.7 of ouder weldra niet meer mogelijk

Vanaf 27 september zullen Android-apparaten die op versie 2.3.7 of ouder draaien, niet meer kunnen inloggen bij Google-diensten zoals Gmail, YouTube of Maps. Ook accounts aanmaken wordt dan niet meer mogelijk. Google voert deze maatregel in wegens veiligheidsoverwegingen.

Als gebruikers met Android-versie 2.3.7 na 27 september van dit jaar proberen in te loggen, of een nieuw account proberen aan te maken, zal er een foutmelding te zien zijn volgens Google. Het is voor deze toestellen wel nog mogelijk om via de webbrowser in te loggen op een Google-account en sommige diensten te gebruiken. Welke diensten dat zijn, is niet duidelijk.

Google raadt gebruikers aan om hun Android-toestellen te updaten naar een recentere versie van het besturingssysteem. De oudste versie waarmee men vanaf 27 september kan inloggen, of nieuwe accounts kan aanmaken bij Google-diensten, wordt dan Android 3.0.

Door Jay Stout

Redacteur

30-07-2021 • 19:51

90

Reacties (90)

90
89
48
3
0
28
Wijzig sortering
Ik heb hier een 2-tal tablets met Android 4 waarmee ik al niet eens meer in de play store kom en heb geen latere android versie mogen zien.Toegegeven, 2.3 is al erg oud maar blijf het argument van veiligheid een beetje raar vinden. Dat het gebrek aan updates de telefoon onveilig maakt snap ik maar dat is aan de gebruiker en niet aan Google. Kortom, Google ziet liever dat je de update doet naar een nieuw device met dan ook een nieuw OS.
Je kunt het de fabrikant van je tablet aanrekenen. Windows RT tablets van een paar maanden later hebben nog securityupdates tot 2023.

Android 4 komt uit 2011, ik heb een tweedehands iPad uit dat tijdperk en dat ding is ook nagenoeg nutteloos.

Wil je je oude tablets nog nieuw leven inblazen, kun je proberen om er LineageOS/Cyanogenmod/PostmarketOS op te zetten. Als je Android naar 5.0 krijgt of pmOS werkend hebt, kun je ze weer gebruiken als vanouds.
Volgens mij is Android 5 ook niet genoeg (meer), dacht dat bijvoorbeeld Rabobank hun app alleen laat werken op 6 of nieuwer. Een oude tablet van mijn pa kon niet eens Lineage draaien, dat is Kong ofzo geworden. :D
De Android 5-beperking is voor de Play Store, apps van andere ontwikkelaars zullen lang niet zulke lange ondersteuning hebben.

Android 6 wordt nog (even) ondersteund, die gaat er ook een keer uit op een gegeven moment. Dat is voor media-apps vervelend, maar ik zou mijn financiën niet toevertrouwen aan zo'n oud apparaat.
maar ik zou mijn financiën niet toevertrouwen aan zo'n oud apparaat.
Nee ik ook niet, ik bedoelde alleen te zeggen dat Android 5 eigenlijk ook alweer te oud is. Als je dan toch zoveel moeite gaat doen om een nieuwere Android erop te krijgen, dan kun je beter een toch wat recentere versie proberen. :D Mijn Nokia 6.1 (2018 hè) krijgt Android 11 al niet eens meer, maar Lineage heeft wel een build based op 11 dus ik ben toch weer bij.
Met Windows 98 kan je ook niet meer inloggen op b.v Tweakers of op Gmail. Natuurlijk moet er een mate van legacy ondersteuning zijn. Maar op een gegeven moment moet het gewoon klaar zijn met ondersteuning van oude OS'en.

Tevens zou het me niks verbazen dat het komt omdat er bepaalde certificaten gaan verlopen die niet meer vernieuwd worden.
Met Windows 98 kan je ook niet meer inloggen op b.v Tweakers of op Gmail.
Jawel, hoor. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:05]

Ja met aanvullende software ja.

Maar dan kan het op Android 2 ook. Met iets als MicroG bijvoorbeeld.
Is het? Volgens mij gaat het om de browser en niet om het OS erachter.
Is het?
Het is.

Inloggen op een Google Account nadat je je telefoon hebt teruggezet, gaat ook niet meer werken, en dat doe je ook niet via een browser.
De gemiddelde gebruiker denkt helemaal niet na over veiligheid. Pop-ups worden niet gelezen, direct op oke drukken.

Voor je het weet staat er malware op en de gebruik heeft geen en-kel idee hoe dat kan..

Na 11 jaar is het dan toch goed geweest?
Muah, mijn android 2.3 telefoontje draait tegenwoordig als afstandsbediening om mn domotica te bedienen. Werkt prima, maar bijvoorbeeld het web browsen op een single core 600 mhz telefoon met 256 MB RAM zou ik hoe dan ook al niet doen.
Hij pikt wel emails op van gmail zodat ik die er eventueel nog op kan lezen, als dat niet meer werkt zou het wel jammer zijn.

Ik vind het een beetje zonde dat allemaal heel erg gesloten hardware die nergens anders voor te gebruiken is weggegooid word puur omdat het geleidelijk aan door de software onmogelijk word om er nog wat nuttigs mee te doen.
Tuurlijk, dat is ook zo. Daarom zou ik het ook helemaal niet zo gek vinden dat hardware en software gescheiden wordt.

Een alternatief OS mogen installeren (met support) kan dan uitkomst bieden. Maar dat is dan weer een andere discussie.
Het geeft wel aan dat ze het niet voor niks doen, als zelfs (beter geïnformeerde) tweakers die oude onveilige zooi aan hun domotica hangen. :P
Muah, het zit op een eigen netwerk, accepteert geen verbindingen van buiten, en uitgaand is ook vrijwel alles geblokkeerd, en het is allemaal zelf gemaakt spul. De kans dat daar gedonder van komt is niet zo heel groot, en zelfs als er al iemand toegang toe krijgt, kunnen ze er nog vrij weinig mee. ;)
Dat het gebrek aan updates de telefoon onveilig maakt snap ik maar dat is aan de gebruiker en niet aan Google.
Dat klopt. Het staat jou geheel vrij om je telefoon met Android 2.3.7 nog te gebruiken, met welke reden dan ook.

Echter, als je het hebt over het inloggen op of gebruik maken van externe diensten ligt het mijn inziens anders.

Een OS van deze leeftijd kan niet mee met moderne technieken. Stel dat SSLv3 of TLSv1 met 'zwakke ciphers' het hoogste is wat (in dit geval Android 2.3.7) ondersteund gaat het verder dan jouw device - dat heeft consequenties voor de veiligheid van iedere Google gebruiker.

Die tablets met Android 4 kun je wellicht flashen met LineageOS (of een andere rom) en zo het device van een nieuwere Android versie voorzien.
Het 'stel dat' kun je voor Android 2.3.7 wel weg laten, maar moderne TLS versie support is niet de reden, want dan zou het tot Android 4.3 gaan Qualys Ssllabs client profiles en zou ook inloggen op de browser niet meer mogelijk zijn.

Dit klinkt dus meer als oude login API versie die geschoond wordt en Android 3 die als eerste versie een nieuwere login API ingebouwd heeft.

Mijn sites eisen minimaal Android 4.4.2 volgens SSLLabs, het eerste profiel in hun set met TLS v1.2 support.
Ik heb op mn auto radio geen last met android 4. Alleen is mn rom geheugen vol (2GB maar) dus Youtube heef nog een oude versie met bijzonder weinig reclame. Ik krijg nu wel een melding dat zonder updaten deze niet meer gaat werken. Ze zullen wel inkomsten missen die niet meer mogelijk zijn op oude toestellen.
Of er is zoveel veranderd dat ze het de moeite van het onderhouden niet meer waard vinden? Nieuwere api versies, nieuwe codecs en vast nog wel meer. Al die oude meuk moet je blijven testen als je veranderingen maakt in bijvoorbeeld een database. Of de opslag en conversie naar een ouder formaat.
Dat is wel een dingetje. Android apparaten inbouwen in een auto als entertainment-systeem is opzich handig, tot de software te oud geworden is en je er niks meer mee kan. Meestal is de hardware ook niet al te best en kan er ook geen custom ROM op.

Dan zit je daar met een elektronische baksteen in je auto.
Hij komt uit 2015 dus dat is nu 6 jaar en koste 275 euro. Je hebt dan wel altijd up to date kaarten en de playstore. Wilde eerst een orginele in de prius zetten maar die kost gewoon 1000-1200 euro + 170 euro per jaar voor de kaart update's en heeft ook nog een veel kleiner scherm.
Ik vind dat bij online diensten niet zo raar. Als Google offline diensten, of niet-IP diensten uit zou schakelen zoals bellen en SMS'n, dan zou ik het pas raar vinden.
Anoniem: 1301524 @memphis31 juli 2021 00:44
Zal heel waarschijnlijk combi authenticatie mechanisme of API endpoint zijn dat ze willen dichtgooien. Bijvoorbeeld mass account creation gebeurt vaak via de oudste API endpoints. Tot op een bepaald punt kan je server side dat tegen gaan maar een security kat en muisspel met een oude API van jaaaaren terug open te houden, verlies je gegarandeerd als verdediger. Het verbaast me zelfs dat dit nu pas gebeurd.
Nee dat is niet aan de kant van gebruiker onveiliger (ook natuurlijk) maar ook aan de kant van Google welke allemaal onveilige protocollen moet ondersteunen om jouw oude device te laten connecteren.

op die manier is Google ook kwetsbaar en dat willen ze logischerwijs niet.
Doen vele merken hoor. Niet alleen Google.
Release datum: 6 December 2010.
Neem aan dat na bijna 11 jaar er nog weinig gebruikers last van zullen hebben
Maar een laptop uit juli 2011 wordt hier nog dagelijks gebruikt op Windows 10 zonder problemen...
Ik vind dit ook een kromme vergelijking. Niet omdat je een telefoon met een computer vergelijkt. Maar meer dat de smart telefoons van 11 jaar geleden eigenlijk nog in de kinderschoenen stond. Ik weet niet precies wanneer de eerste laptop zoals wij die nu kennen is uitgebracht maar dit is een van de oudste berichten die ik even snel kon vinden waarvan ik verwacht dat het een "normale" laptop is. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laptop
Optical disc drives became common in full-size laptops around 1997; this initially consisted of CD-ROM drives
Hier zit dus al 13 jaar ontwikkeling verschil in. Wil je dus een eerlijke vergelijking doen moet je het dus met zo een laptop vergelijken. Tenminste zo zie ik het dan.
Ondertussen zijn de smartphones redelijk doorontwikkelt en nog steeds hanteren de meeste fabrikanten een update periode van 2 jaar wat overigend ook bij vele consumentenorganisaties in het verkeerde keelgat schiet. Ik heb onlangs nog voor mijn 5 jaar oude Windows tablet een recente ROM update gedaan dus ook specifiek voor PC hardware kan een langlopende support wel.
Ik denk dat je wel mag concluderen dat de Android smartphone een verdienmodel is. Natuurlijk is ieder product dat maar met smartphones wordt bij velen na 2 jaar de handen er vanaf getrokken
Het ging er mij meer om dat een nieuwe technologie aan het begin vaak grotere verbeteringen heeft dan dat het al een aantal jaar bestaat. De laptop van 11 jaar geleden is gewoon al snel genoeg voor de huis tuin en keuken dingen. Zolang emailen, internetten, foto's bekijken en muziek beluisteren gewoon nog kan is het voor sommige mensen al genoeg. De hardware die hiervoor nodig is al jaren snel genoeg. Maar de telefoons van 11 jaar geleden stonden toen nog in de kinderschoenen. Zou je dat met de hedendaagse huis, tuin en keuken eisen gaan vergelijken kom je gewoon veels te kort. Te weinig schijf ruimte, te weinig geheugen, beeld kwaliteit is niet goed genoeg meer. De telefoons van tegenwoordig zijn wel snel en groot genoeg. Misschien zie je dat sommige mensen deze nog wel over 11 jaar gebruiken met een oudere onveilige os zoals windows 7 dat nu is. Al zitten er natuurlijk wel grote verschillen tussen een telefoon en laptop waardoor ik het toch niet helemaal verwacht. Maar 6 tot 7 jaar wel.
Een koelkast uit 2011 ook, maar het gaat om een mobiele telefoon van 10 jaar oud.

Onzinnig om überhaupt over te discussiëren, noem 1 iemand die hier last van heeft...
Bij een koelkast van 10 jaar oud zou je ook eens moeten nadenken of je die niet wilt vervangen door een zuiniger model.
Een nieuwe koelkast daartegen is niet goedkoop. Als ik even kijk op Coolblue en sorteer op prijs is de goedkoopste 139 euro (tijdelijk uitverkocht, de volgende is 229) dit zijn beide maar kleine tafel formaat. Maar daar kan je toch al heel wat uren je oude koelkast voor aan laten staat. En dan heb je ook nog het probleem dat die niet eens energie zuinig is. Die van 139 euro is energieklasse E en die van 229 is F. De hele eerste pagina is E, F of niet milieuvriendelijk. De goedkoopste (van C of hoger) is 668 euro met een klasse C met een gebruik van 149 kWh per jaar (34 euro per jaar). Als ik dit even vergelijk met de eerste grote koelkast met F klasse zit dit op 240 kWh per jaar (55 euro per jaar). Het verschil is dus niet echt heel groot. Nu snap dat de klasse F van nu en van 10 jasr geleden niet helemaal te vergelijken zijn maar zelf dan zal het ook niet groot verschil zijn. Om een goed werkende koelkast te vervangen.
Mijn bankrekening en het milieu...
Heb je nog een telefoon uit 2011 dan, dat je bankrekening er last van heeft om nu een nieuwe te kopen?
Als deze ondersteund werd, vast wel. Maar omdat na 2, 3 jaar de ondersteuning al ingetrokken wordt heb je er niks meer aan, net zoals niet verwisselbare accu's in de nieuwere telefoons...
Heel simpel, Android auto radio's draaien vaak op oude versies.
Versie 2.x is wel extreem oud maar mij 2017 Android radio draait gewoon op 4.X en kan dus nog even mee, maar de oudere setups zullen straks issues hebben.

Maar de groep mensen die geraakt worden is idd heel erg klein en in wezen verwaarloosbaar vanuit een bedrijfs oogpunt.
Raar eigenlijk, Android 4 is ook al minimaal 8 jaar (kijkend naar 4.4) oud. Zou toch minimaal Android 7 moeten draaien (2016) als je een autoradio hebt die in 2017 gelanceerd is. Beetje laks van de fabrikant van die radio.
Is allemaal Chinese rommel ...
Ik kocht hem toen maar het concept van die radio was al ouder natuurlijk.
Werkt prima hoor.
Dat is het mooie van Android, de apps worden niet uitgesloten als je niet current bent met het OS.
Met IOS is dat wel anders. Met mijn iPad 3 kon ik na 3 jaar vele apps niet meer updaten en werden vele apps waardeloos en uiteindelijk de machine nagenoeg onbruikbaar.
Nu op dit stokoude autoradio systeem heb ik gewoon nog updates van de apps zelf, terwijl de Android versie achterhaald is.
Zeker voor de taken die je ermee doet mis ik 0,0 features van de nieuwste Android versie.
Hoe is dat relevant? Die gebruikers hebben hier geen last van omdat die laptop geen android als os heeft. Anders kan je net zo goed wel noemen dat iemand met os/2 hier geen last van heeft, of iemand zonder computer.
Ja, Windows en laptops zijn dan ook wel veel langer bestaande dingen dan android (telefoons). Vooral de eerste versies zitten veel simpeler in elkaar. Het os is veel verder doorontwikkeld. En de hardware is vele malen sneller dan tien jaar geleden. Die apparaten van toen konden geloof ik niet eens fatsoenlijk met encryptie omgaan. Of laat staan dat ze überhaupt het geheugen etc hebben om de nieuwere versies van Android te draaien.
Oude Android phones kun je vaak ook nog upgraden met een onofficiële build.
Zo'n laptop heb ik hier ook. De technische eisen die windows 10 nu stelt en die de toenmalige windows versies stelden verschillen niet zo heel veel. Toen was 4GB geheugen en 100 GB diskruimte daar al een praktisch minimum, nu ook weer.

Voor de android toestellen van toen was 1 GB een gigantisch groot geheugen en 16 GB ook belachelijk veel opslag, toen werkte het ook met 256 MByte geheugen en 4 GB opslag. Tegenwoordig geldt voor android ook praktisch 4 GB geheugen en 64 GB opslag als een minimum voor een praktisch bruikbaar toestel.

Het gaat naar mijn idee om de praktisch bruikbare maat. Die heeft ergens een optimum bereikt. Vergelijk het met (brandstof aangedreven) auto's. Die zijn al 40 jaar niet veel veranderd. Dat wil zeggen, een auto van 40 jaar geleden kan nog best mee komen. Zelf rijdt ik een auto van 24 jaar oud, mijn broertje een auto van ruim 50 jaar. Die van mij kan nog heel goed mee in het verkeer als 'daily-driver'. Mijn broertje heeft er voor dagelijks gebruik toch een jonge auto naast.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 01:05]

Neem aan dat na bijna 11 jaar er nog weinig gebruikers last van zullen hebben
In onze moderne, westerse maatschappij zal het aantal laag liggen. Vermoedelijk in is dat in ontwikkelingslanden een ander verhaal.
https://www.appbrain.com/stats/top-android-sdk-versions

Denk niet dat het een ander verhaal is, Android 4 wordt nog gebruikt op 0.1% van de Android toestellen, een oudere versie nog minder.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:05]

0.1% van 2.5 miljard is altijd nog 2.5 miljoen apparaten. Overigens zijn je statistieken nou niet direct solide:
Data on this page is collected from devices that run the AppBrain SDK.
Lijkt me sterk dat ze naar absolute getallen gaan kijken bij dit soort beslissingen. Dan kunnen ze nooit ergens een punt achter zetten.

Daarnaast zit die library in 1000den apps en met meer dan 100 miljoen maandelijkse gebruikers (dat staat in het stukje wat je denk ik bewust niet mee quote), dus groot en breed genoeg sample-size om toch wel met zeer hoge waarschijnlijkheid te kunnen stellen hoe de hele Android markt er voor staat. Beter nog dan de stats van Google zelf want die hebben geen werkende store meer op die oudere versies :Y)
Data on this page is collected from devices that run the AppBrain SDK.

Tens of thousands of developers are using the AppBrain SDK to generate revenue with their Android app. We anonymously process the server traffic of our SDK to generate the most popular Android phones and tablets shown on this page. These market shares are generated from over 100 million monthly unique users.
En daar komt bij dat een deel van die 0.1% ook nog eens geen Google gebruikt en dus sws geen gevolgen van het artikel waar we onder reageren hebben...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 01:05]

Ik denk dat er nog verbazingwekkend veel apparaten op Android 2 draaien. Waarschijnlijk zal het bij telefoons wel loslopen, maar allerlei apparaten die Android als OS hebben. In de praktijk zullen die maken niet met YouTube ed willen praten dus in die context heb je vast gelijk.
Wellicht vanwege SSL problemen.

Overigens is de Galaxy Tab 2 geleverd met Android 3 wat ik me nog herinner.

Dat apparaten van max 10-12 jaar oud niet eens meer in kunnen loggen bewijst wel hoe verrot deze industrie is.

Ja ontwikkelingen gaan verder, maar alleen maar omdat de cpu niet toereikend is gooi je de overige 95% van het apparaat weg. Het scherm, frame, moederbord, camera's, microfoons, speakers. De accu is een vervangingsproduct.

Het probleem is ook dat de apparaten slecht te recyclen zijn. Nog teveel wordt er gebruik gemaakt van virgin plastic.

Als het nu mogelijk was om PostmasterOS of Ubuntu te installeren dan kon je nog wat. Maar nu is het vrijwel kansloos.

Terwijl de apparaten ook vaak dure accessoires hebben. Dure hoesjes met toetsenborden erin bijvoorbeeld.

De apparaten zijn alleen nog offline te gebruiken.
Als je dan bedenkt dat mijn inmiddels 11 jaar oude laptop "prima" Windows 10 kan draaien en ook updates krijgt, al heb ik dat ding vorig jaar vervangen en draai 7 erop vanwege bepaalde oude games.

Ik vond de smartphone/tablet industrie altijd erger dan pc/laptop, juist omdat de producten korter mee gaan, vooral qua software updates.

"prima" omdat mijn GPU geen werkende drivers meer krijgt, en Windows 10 herkend de GPU verkeerd en daardoor beland je in een BSOD bootloop. Is wel op te lossen met custom drivers, en dan instellen dat ie er vanaf blijft

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 01:05]

Daar zeg je het al modern OS op oude hardware. Ik zou zeggen ga maar lekker gebruik maken van je online diensten op een win 98 systeem. Met software uit die tijd. Ik denk dat je niet ver komt.
Klopt, en dat is dus waarom ik het zo doodzonde vind dat software zoveel korter meegaat op tablets/smartphones dan op een desktop/laptop.
Je moet natuurlijk niet vergeten dat de smartphone hardware de afgelopen 10 jaar een veel grotere sprong heeft gemaakt dan de laptop hardware. Een smartphone van 10 jaar terug is bijna onwerkbaar traag. Terwijl een laptop van 10 jaar terug nog best mee kan voor wat office werk en internet.
Je kan de toestellen met Android 2.3.7 straks nog steeds gebruiken, alleen een deel van de Google diensten zal het niet meer doen. In de afgelopen jaren zijn er al heel wat app's die dit soort antieke toestellen niet meer ondersteunen. Veel apps vragen tegenwoordig Android 4.1.2 of nieuwer.

Ik ben het wel met je eens dat we veel te veel in een wegwerp maatschappij leven, maar 10 jaar is voor een stukje mobiele elektronica een respectabele leeftijd. Dat de onderdelen uit die tijd niet goed herbruikbaar zijn vindt ik niet zo'n punt. Die zijn inmiddels toch te veel verouderd.

De Right to Repair wet van Biden en een vergelijkbare Europese wet (wordt eind dit jaar actief) eisen een beschikbaarheid van minimaal 7 tot 10 jaar na het uitbrengen van een product. Ik hoop dat dat een verandering te weeg gaat brengen en men devices langer gaat gebruiken en eventueel een (paar) keer laat repareren voordat het naar de recycling gaat.

Hoe goed onderdelen zijn hergebruiken zegt niet zoveel over de recyclebaarheid. Bij recyclen gaat het om terugwinnen van de grondstoffen. De plastics zijn nog een probleem, maar metalen zijn prima terug te winnen. Bij de Olympische spelen van Japan zijn de gouden medailles gemaakt van teruggewonnen goud. 30 tot 45% van dat goud komt uit elektronica.
Sommige toestellen van een aantal jaar geleden zouden verder geüpdatet moeten worden. 2 keer een grote OS upgrade is simpelweg niet genoeg. Het zou ook prima kunnen, aangezien sommige fabrikanten allemaal nutteloze rotzooi voorinstalleren, die je vaak niet eens kan verwijderen.
Je ziet aan LineageOS wel hoe goed oudere toestellen een nieuwere Android versie kunnen draaien. Ik heb hier een S3 een nieuw leven ingeblazen door er LineageOS op te zetten. Ding draait nu op Android 7.1.2 ipv 4.3.
Zelfde verhaal voor de S6 (edge), heb XDA even afgezocht, en een leuke ROM gevonden, die geport is vanaf de Note 8. Android 9, draait prima. Inclusief OneUI.

Zouden een voorbeeld aan Apple moeten nemen, 5 jaar aan updates laten geven. Meer werk voor o.a. Samsung? Ja, maar je hoeft ook geen 20 toestellen per jaar uit te brengen waarvan de helft zo verschrikkelijk veel op elkaar lijkt, dat je zou denken dat het hetzelfde toestel was.
De ondersteuning is inderdaad te kort. Daar ben ik het volledig mee eens. Voor veel fabrikanten is een model eigenlijk al twee jaar nadat het eerste exemplaar in de winkel ligt afgeschreven. Ook die ondersteuning zou wettelijk omhoog moeten naar minimaal 5 jaar en dan het liefst tot na de productie van het laatste exemplaar. Daarna zal een mobieltje echt nog wel twee jaar blijven functioneren.

Met het upgraden van een OS gaan vaak ook de systeemeisen omhoog. Er zijn daarom ook heel wat oude mobieltjes als e-waste weggedaan toen de Play-store meer geheugen vereiste. Veel app's konden daardoor niet meer geïnstalleerd of ge-update worden. Dat probleem blijf je houden als je devices koopt die tegen de onderkant van de systeem-eisen zitten.

Bij computers zijn de systeem-eisen eigenlijk lang gelijk gebleven. Bijna alle computers die XP konden draaien kunnen ook Windows 10 draaien. Voor Windows 11 eist Microsoft een processor die niet langer dan drie jaar geleden op de markt is gekomen, maar als je bereid bent om Windows 10 te blijven draaien heeft dat nog niet direct gevolgen voor de bruikbaarheid.
Natuurlijk moeten ze niet verder worden geüpdatet als dat echt niet kan. Maar als zelfs een toestel uit 2012 een OS van 4 jaar later kan draaien, dan moet het nu helemaal mogelijk zijn om een toestel 4 jaar van grote OS upgrades te voorzien. Vooral als je nagaat dat de technologie flink verbeterd is vergeleken met 2012.

Om high-end en midrange toestellen niet langer dan 2 jaar van grote OS upgrades te voorzien is naar mijn inzicht puur hebberij; koop het volgende model maar.
Android 2,3 is ook echt antiek, wie heeft nog een telefoon van dat os rondslingeren, of een tablet van versie 3.. Die dingen liggen bij mij al lang op t containerpark. Sloom onstabiel en onveilig ook om nu nog op t internet te zitten met zon prehistorisch toestel. Ik denk dat versie 4x binnen een paar jaar de volgende gaat zijn. We zijn nu zo ver gevorderd met Android dat je uberhoubt die oude zooi niet meer gebruikt.
Die dingen doen het sowieso al niet meer met verouderde play services. Geen bank app die het doet, en inmiddels al zoveel andere apps die al lang een nieuwer framework vereisen. Feite complimenten voor Google dat zij bijna de laatste zijn terwijl merendeel van de apps toch al niet meer werkt.
(en dat die toestellen inmiddels traag AF zijn)
Ik val inderdaad ook "van mijn stoel" van de reacties hier. Android 2.3 toestellen wil je anno 2021 niet eens gebruiken. Sterker nog, providers gaan zelfs 3G uitschakelen of hebben dat al gedaan waardoor het niet eens bruikbaar is tegenwoordig als mobiel tenzij je belt of echt nu nog edge wilt gebruiken.

De discussie anno nu om ewaste tegen te gaan met smartphones vind ik goed omdat deze toestellen voor een paar jaar al langer kan meegaan dan de gebruikelijke vervanging van twee jaar. Maar de Galaxy S I en II tijdperk ga je toch niet verdedigen over dat dit een slechte beslissing is, waar je wel om de twee jaar "moest" upgraden om wat voor reden dan ook. We zitten ook op Tweakers en mensen die deze toestellen tot de laatste adem bleven (blijven lijkt me echt geen juist woord denk ik) gebruiken hebben vast en zeker custom roms gebruikt waar versie 4 en hoger er voor was.

Als je de iPhone 4S pakt uit dat jaar dan is de laatste software update uit 2019 gekomen dus voorlopig nog wel bruikbaar qua app store maar is het anno 2021 echt nog bruikbaar of een plezier om het te gebruiken? Ik zou eerder bang zijn voor ontploffende batterijen omdat het te lang in de la heeft gezeten. ;(

[Reactie gewijzigd door polopolo150 op 23 juli 2024 01:05]

KPN en Vodafone zetten 3G uit, maar T-Mobile zal het ws nog een tijd beschikbaar houden.
Nu bieden ze dat op 2100MHz, maar de verwachting is dat ze het zullen verhuizen naar 900MHz, waardoor het bereik ook (weer) goed wordt.
Dus dan moet je overstappen naar T Mobile om je 10 jaar ouder mobiel te kunnen blijven gebruiken?
Bij KPN/VF zal je hooguit 2G EDGE kunnen krijgen, dat is ook snel genoeg voor wat basis dingen.
Maar als je sneller mobiel internet wilt, dan kan je idd beter naar TM.
(KPN heeft nu ook nog wel 3G, maar dat stopt over 5 maanden geloof ik).
Hou er wel rekening mee dat het TM 3G bereik nu niet geweldig is (omdat het op 2100MHz zit).
Maar pas kort geleden zijn ze begonnen met het afschalen van 2G op 900MHz, zodra dat weg is gaat 3G naar 900MHz, is de verwachting.
2G is in de praktijk onwerkbaar. Hoogstens een beetje mailen, maar een simpele zoekopdracht is al niet te doen. Bron: huidige ervaring met 2G in Frankrijk
Google raadt gebruikers aan om hun Android-toestellen te updaten naar een recentere versie van het besturingssysteem
Basically, Google vertelt mensen hier vriendelijk dat ze een nieuwe telefoon moeten kopen. "toestellen upgraden" is voor de gemiddeld persoon een lachertje.
Soms zijn telefoons nog te upgraden. Mocht dat niet zo zijn dan nieuwe kopen. Met de tijd mee gaan heet zoiets.

[Reactie gewijzigd door moonlander op 23 juli 2024 01:05]

De meeste android-toestellen hebben een maximale upgradetijd van 2 jaar. Dat is onacceptabel.
Maar goed android 2.3.7 is nu 9 jaar oud, dus dan is er wel iets van te zeggen ja...
Waarom wel op 3.0? Ik dacht altijd dat 3.0 technisch verwant was aan 2.3?
3.0 is de versie voor tablets only die kort na 2.3 uitkwam.
Ik vermoed dat het met TLS/SSL certificaten te maken heeft. Dat zou betekenen dat er een certificaat gebruikt wordt op die apparaten voor de Google diensten, die binnenkort verloopt en niet meer verlengd wordt. Maar in de ketting wel een controle zit om van dat certificaat de public key te controleren, maar de rest van het certificaat is niet meer geldig.

Dat heeft tot gevolg dat er geen beveiligde verbinding opgebouwd kan worden, maar de Google diensten die wel vereisen. Waarom Android 3.0 dan later pas; omdat die op een nieuwe certificaat zit, die verderop in de toekomst past verloopt. Dus over een paar maanden kun je dan een nieuw artikel verwachten... :P

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 01:05]

aan de ene kant lijkt versie 3.0 lang lang geleden, maar uitgebracht in 2011.
als je dan denkt dat sommige pc's nog uit 2007 zijn en nog meegaan is het nog vrij snel.

aan de andere kant is er natuurlijk een gigantische ontwikkeling geweest tussen 2010 -2015.
Dat is zeker zo. Als ik mijn toestel uit 2012/2013 aanzet dan voelt het bijna antiek. Maar mijn toestel uit 2016 verschilt eigenlijk weinig van mijn toestel uit 2021. Ja, het is wat groter, de processor is sneller, er zit meer geheugen in en de camera is weer wat beter. Maar als mijn huidige toestel nu kapot gaat kan ik voorlopig nog best teruggrijpen naar mijn 5 jaar oude toestel. Ik durf zelfs te zeggen dat we op het gebied van dagelijks gebruik een beetje stil liggen qua echte innovatie na die periode van gigantische ontwikkeling. Het zijn meer de extra's waar we de nieuwigheidjes in onze leven nu vandaan trekken. Ook qua snelheid kan het theoretisch allemaal nog veel sneller, maar gezien het nu al zeer soepel gaat maken ook dat soort innovaties steeds minder daadwerkelijk verschil.

Maar er is nog nooit een toestel van mij kapot gegaan, ook geen oude. Het zijn vooral de software updates die plots gewoon stoppen als je zelf niet aan het knutselen gaat en alles officieel houdt. Je kan dan opzich nog even door, maar zodra apps de support droppen voor oudere versies dan is het snel gedaan met de lol. Laat staan als zelfs Google zelf ermee kapt (al begrijp ik dat heel goed).

Maar wat betreft die pc's die langer meegaan, PCs waren er al erg lang in 2007, terwijl smartphones 10 jaar geleden eigenlijk net kwamen kijken. Daar zit wel een verschil in. Die hadden die gigantische ontwikkeling al gehad.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 23 juli 2024 01:05]

Ik durf zelfs te zeggen dat we op het gebied van dagelijks gebruik een beetje stil liggen qua echte innovatie na die periode van gigantische ontwikkeling. Het zijn meer de extra's waar we de nieuwigheidjes in onze leven nu vandaan trekken.
De grootste vernieuwingen tegenwoordig zijn meer het verwijderen van poorten en aansluitingen, en de software oversimplified te maken.
En laten we niet vergeten, het zo min mogelijk repareerbaar maken van apparaten.
Ik ben benieuwd vanwege veiligheidsoverwegingen?
Of het certificaat verloopt.
Ik geloof dat Google nog genoeg oude certificaten kan krijgen, eigenlijk. Het zal eerder iets zijn als dat ze SNI gaan vereisen of een oude TLS cipher uitzetten naar mijn verwachting.
Anoniem: 470811 @GertMenkel31 juli 2021 00:16
Android 2.3.7 gaat niet verder dan TLS 1.0:
https://www.ssllabs.com/s...ame=Android&version=2.3.7

En TLS 1.0 is inmiddels ook niet meer acceptabel tav PCI Compliance (maar ook security best practices):
https://www.varonis.com/b...table-for-pci-compliance/

Als een website/webservice dus TLS 1.0 (en ouder) uit heeft gezet, dan kan Android 2.3.7 er niet meer bij. Los van het certificaat.

Ik vermoed dat het niet eens om ciphers gaat (3DES etc.) maar om protocollen (SSL en TLS). Google zal wel zaken aan het uitzetten zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 23 juli 2024 01:05]

Ik had eigenlijk wel verwacht dat Google onderhand TLS 1.0 wel had uitgezet. Het klinkt inderdaad aannemelijk dat dat de oorzaak is als ze de compatibility kapotmaken.

Ik dacht aan ciphers omdat Chrome recent heeft aangekondigd 3DES-ondersteuning uit te schakelen. De timing leek me wel erg toevallig. Maar, als TLS 1.0 nog steeds op Google aanstaat, kan ik snappen dat het wordt uitgezet.

Wellicht een uitstekende kans om een appje te maken dat een CA-certificaat genereert, een moderne HTTPS-proxy opzet en door die in te stellen alsnog gewoon de apparaten te kunnen gebruiken. Ik heb op die manier Internet Explorer 6 op het moderne web gekregen, dus voor Android 2 moet het ook kunnen :+
Niet dus, want TLS 1.0 als hoogste supported versie gaat door tot in ieder geval Android 4.3
https://www.ssllabs.com/ssltest/clients.html
Anoniem: 470811 @aikebah31 juli 2021 19:27
We hebben het over server side uitzetten van TLS 1.0.
Klopt, en dus zou het niet alleen Android 2.3.7 zijn die niet langer kan connecten, maar ook de latere edities die enkel TLS 1.0 en lager ondersteunen. Terwijl Google communiceert dat enkel Android 2.3.7 support gaat stoppen. Ergo: het is niet het stoppen vanTLS 1.0 server-side dat hierachter zit.
Anoniem: 470811 @aikebah1 augustus 2021 18:36
Ah check, dat is idd wel logisch. Goed opgemerkt!
Al is de kans erg klein dat iemand nog zo'n oud toestel gebruikt, niet zo lang terug nog iemand geholpen die een Sony Ericsson had met Android 1.6 (maar die deed niks anders mee dan YouTube en bellen+sms)

Ben echter wel benieuwd hoeveel mensen nog op Android versie "ouder dan ICS" zitten wereldwijd.
Hier zie je iig dat vorig jaar, 0,2% van vlgs mij de _Playstore_ users, minstens Android 4.1 had.
ICS is dus nog minder, EN we zijn n jaar verder dus nog minder.
Dat zegt nog niks over niet-Playstore users, maar daar is dit nieuws ook niet relevant voor.
Er gaat al lang een gerucht over een encryptie-backdoor in oudere versies van Android. Mogelijk dus dat ze daarom nu met 3 gaan breken: Google beëindig de ondersteuning voor bepaalde zwakke crypto-algoritmen.

https://op-co.de/blog/posts/android_ssl_downgrade/

Gelukkig is hier nu wel een einde aan gekomen. Dankzij het Snowden Effect zijn telefoons en computers nu veiliger dan ooit.
RC4 heeft als voordeel dat het totaal geen processing power nodig heeft. Zo weinig dat het ook super snel te kraken is. Android 2.3.7 ondersteunt maximaal TLSv1.0. Maar een groter probleem is dat de linux kernel en de android subsystemen vroeger gigantisch veel waren aangepast per merk. 1 miljoen regels code die toegevoegd werd aan de kernel voor optimalisaties was heel normaal. Als die open-source waren zouden de custom roms het een stuk beter doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.