Huawei-medewerker: ook Meizu gaat Huawei Mobile Services gebruiken

Huawei gaat naar verluidt Meizu toegang geven tot Huawei Mobile Services, de groep diensten die de Chinese fabrikant heeft gemaakt als vervanging van Google-diensten. Het is nog onbekend of Meizu telefoons gaat uitbrengen met HMS.

Huawei-medewerker Akiba Ziluo zegt op Bilibili dat Meizu toegang gaat krijgen tot HMS en dat bericht staat nog steeds online: een teken dat de fabrikant de medewerker niet heeft opgedragen de informatie offline te halen. Een verdere aankondiging van beide bedrijven ontbreekt vooralsnog.

Meizu zou de eerste fabrikant naast Huawei zijn die aan de slag gaat met HMS. Huawei zet het dienstenpakket al een paar jaar op eigen telefoons en sinds het handelverbod voor Amerikaanse bedrijven in mei 2019, staat het op Huawei-telefoons als vervanging van Google-diensten. HMS bestaat onder meer uit downloadwinkel AppGallery, een browser, een digitale assistent, back-end voor lokatiediensten en vervanging voor de corona-api van Google.

De diensten draaien op Android, Lite OS voor smartwatches en op HarmonyOS voor diverse apparaten. HarmonyOS voor telefoons, dat veel lijkt op Android-skin Emui van Huawei, zou volgende maand moeten uitkomen.

De aankomende P50-serie van telefoons zouden de eerste toestellen moeten zijn die uitkomen met HarmonyOS, maar de release is volgens Zol.com.cn vertraagd naar mei. Dat zou komen door problemen met HarmonyOS op de telefoon. Tweakers schreef vorige maand een Plus-artikel over HarmonyOS.

Huawei P50- en P50 Pro-renders via OnLeaks
Vermoedelijke Huawei P50. Bron: OnLeaks, Voice

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-03-2021 • 10:31

41 Linkedin

Reacties (41)

Wijzig sortering
Hmm, als ook andere fabrikanten Huawei Mobile Services gaan gebruiken zou het toch wel eens kunnen gaan groeien, als ze eenmaal een drempel over zijn kan het hard gaan denk ik.

Wellicht interessant om wanneer Huawei HarmonyOS heeft uitgebracht een artikel te maken over welke bedrijven hier al apps voor hebben gemaakt en welke dingen er nog missen o.i.d?
en jij denkt dat Samsung etc ook over willen gaan? Meizu was onderhand langzaam aan het verdwijnen. Huawei heeft in het westen nauwelijks nog een foothold met hun nieuwere modellen.

Zolang je onze apps er niet normaal op kan draaien zoals banking apps etc heb je er gewoon helemaal niets in.
Ligt er heel erg aan hoeveel werk het is om Google Play en HMS te ondersteunen. Als Huawei goede documentatie maakt en het eenvoudig maakt om het te ondersteunen is het voor app bouwers een kleine moeite om het even toe te voegen. Ik verwacht inderdaad dat de Nederlandse banken snel over gaan, maar als apps als Whatsapp het ondersteunen kan Huawei weer groeien in Nederland en zullen banken apps het ook wel ondersteunen.
Zij zullen niet over gaan als er geen user base is en laat nou net qua marktaandeel dat Huawei flink ingekakt is in 1 jaar tijd.
Kleine moeite klinkt mooi maar of ze dat gaan doen is weer iets anders.
Ik heb een Huawei P40 Pro+, standaard geleverd zonder GMS. Hiervoor een Mate 9 gehad. De ontwikkeling van HMS gaat gestaag door, en wordt steeds beter. Ook het hele ecosysteem eromheen wordt beter en beter, zoals office en maps. Het is nu wachten op Huawei Pay.

Mijn banking apps werken op mijn mobiel, alleen mijn Rabo Wallet doet het niet.

Huawei heeft geen haast en is van de lange adem. De thuismarkt en de markt in Azië is groot genoeg. Op dit tempo is Huawei over een jaar of 3 tot 5 een serieuze concurrent voor Google.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 23 maart 2021 13:05]

Een studie genoot van mij is UX designer binnen Huawei voor hun OS en zelfs zij geeft aan dat het niet is wat het moet zijn nogsteeds :X
Daar worden we nu echt blij van de keuze tussen een amerikaanse tech bedrijf dat iedereen uit de markt wil drukken of een chinees bedrijf waar de overheid alles voor het zeggen heeft.
Dit gaat nog veel meer gebeuren. USA wil 3 trillion dollar inzetten om Amerika de grootste te maken. Trump riep het maar Biden gaat ervoor.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 24 maart 2021 21:40]

https://www.languagelab.nl/stijlgids/billion-is-geen-biljoen
3 Amerikaanse billion is 3 miljard ofwel 3000 miljoen, dat is voor de Amerikaanse economie niets.

3 Nederlandse biljoen is 3 trilion in de USA en 3000 miljard.

[Reactie gewijzigd door bbob op 25 maart 2021 08:52]

Ik heb dit al heel in het begin als nadeel (voor Amerika) genoemd.
Door het verbod aan Google om Android aan Huawei te verkopen snijdt Amerika zich zelf in de vingers, want ze dwingen Huawei om een concurrent voor Android op te zetten. Voor Europa is dat misschien een voordeel omdat wij dan uit twee OS'sen kunnen gaan kiezen. Eigenlijk kies je daarbij ook gelijk of je door een Amerikaans of een Chinees bedrijf wordt bespioneerd.

Volgens mij draaien de Android app's zonder aanpassingen ook op HarmonyOS. In wezen is HarmonyOS een fork van Android waarbij een deel van de play-store services ontbreekt.
Vak zitten in de apps ook play-store functionaliteit ( in app aankopen bv), en dat moet dus eerst verwijderd worden. De verschillen zal veel kleiner zijn dan tussen Apple en Android
Een deel van de play-store functionalitiet werkt op HarmonyOS gewoon. Onze app wordt door een partner in China uitgebracht en de navigatie-functie (die voor een deel op PlayStore functies steunt) werkt daar gewoon op elke smartphone, inclusief HarmonyOS. De in-app aankopen werken inderdaad niet. Die worden omgeleid naar een Chinese bank. Het overgrote deel van de Chinese content is echter (nog) gratis. Als het toerisme daar weer wat gaat aantrekken zal meer content betaald worden.
Concurrent voor Google services. Het is nog steeds Android zoals je zelf al zegt. Al is een overstap op termijn naar wat anders, als ze de service-ecosysteem zelf moeten verzorgen ook niet ondenkbaar. En persoonlijk zou ik dat niet eens als een nadeel zien, een extra ecosysteem naast iOS en Android.

Android apps draaien op Harmony OS als ze geen google services gebruiken. Ik weet niet of het makkelijk is om die Google Services te vervangen voor Huawei Mobile Services voor een developer, en of developers bereid zijn dit steevast te doen. Of misschien kan Huawei wel een losse infrastructuur instellen die apps omzet?
Het ligt 'm hier niet bij de fabrikanten, maar wel bij de developers. Je kan het deels vergelijken met een derde ecosysteem dat z'n intrede wil doen. Voor sommige developers is een app uitbrengen op de store van Huawei slechts een kwestie van de APK te uploaden. Vanaf het moment dat je push notificaties gaat inbouwen, denk ik dat 99% van alle apps terugvallen op Firebase van Google, die via 1 product ook toegang biedt voor analytics e.d. Niet alle Firebase-toepassingen vereisen de Google Play Services, maar een heel groot deel (en de belangrijkste) nog wel.

Ik ben zelf app ontwikkelaar en zowel bij eigen projecten als professioneel is er al gekozen om Huawei niet te ondersteunen. Heel veel third party tools zijn er niet op voorzien of gaan niet (goed) werken op Huawei, dus dan heeft het ook niet veel zin om voor een heel beperkte doelgroep een grote investering & aanpassing door te voeren. Persoonlijk ervaar ik de fragmentatie van Android al een enorm pijnpunt in de ontwikkeling van consistente & kwalitatieve apps. Jammer dat Google dan zo de bovenhand heeft op het Android-platform, maar ik hoop zelfs dat deze zet van Huawei niet doorbreekt.

Huawei mag dan wel een grote speler zijn en het "meer concurrentie is beter"-argument dat wordt aangehaald kan ook belangrijk zijn, maar het is zeker en vast ook een grote hindernis in de app-ervaring bij eindgebruikers. Het is meer dan "eventjes" wat support bij hacken. Als Huawei deze slag thuis haalt, gaat het vermoedelijk andere fabrikanten zeker niet tegenhouden om hetzelfde te proberen. Ofwel plooit Google en zien ze af van de exclusiviteit van de Google Play Services, ofwel zien we een enorme daling in de kwaliteit van apps. Dat laatste is momenteel al sterk aan de gang door de verschillende Android-varianten per fabrikant, dus het gaat er zeker niet op beteren door nóg meer per fabrikant te gaan diversifiëren.

Het wordt dus een kip-ei verhaal. Als niemand de Huawei services gaat implementeren, blijft het app-aanbod beperkt en daalt vermoedelijk het aandeel van Huawei. Een kleine doelgroep trekt echter ook niet aan om voor te ontwikkelen, dus gaan Huawei services ergens ver weg op de backlog belanden. Laat dit laatste nu het scenario zijn waarbij Windows Phone volledig op hun donder is gegaan.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 23 maart 2021 13:10]

Ik ben bereid om het te proberen als het in Europa uitgebracht gaat worden, alles om los te komen van de Amerikaanse gijzeling op tech gebied.
Waarom probeer je dan niet een Europees alternatief zoals Sailfish van Jolla?
Omdat die niet echt op moderne en aantrekkelijke hardware draait en op de hardware waar 'ie wel op draait, er forse beperkingen zijn zoals op de Xperia, waar de camerakwaliteit (die al niet zo top was) finaal onderuit gaat met Jolla.

Een OS zonder hardware heb je nogal weinig aan hè.
Waarom probeer je dan niet een Europees alternatief zoals Sailfish van Jolla?
Eigenlijk zou je als EU zijnde zulke alternatieven gelijk moeten omarmen. En dat is precies wat ik ook zo jammer aan de EU vind op gebieden van software lijken we het allemaal maar prima te vinden om gebruik te maken van voornamelijk Amerikaanse diensten.
Op het moment dat er een goed Europees alternatief is ben ik direct om, ik houd mij aanbevolen voor tips.
Ik ben bereid om het te proberen als het in Europa uitgebracht gaat worden, alles om los te komen van de Amerikaanse gijzeling op tech gebied.
Ikke niet. Als ik moet kiezen (en dat moet helaas, er is geen serieus Europees alternatief) dan wordt ik liever door Amerika "gegijzeld" dan door China.
En mijn punt is nou juist, uitstekend dat jij daarvoor zou kiezen, nu is er echter geen keuze te maken.
Je bericht leest niet als een punt voor keuze, meer als een sneer richting het westen, vandaar de verwarring denk ik.

Ik ben overigens van mening dat helemaal niemand in Europa zou moeten kiezen voor China overigens, de keuze zou dan moeten zijn Noord-Amerika of Europa, maar goed dat is weer voer voor een andere discussie :)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 maart 2021 13:17]

Ik snap je punt maar is een Chinese oplossing dan echt beter? Een Europese versie zou natuurlijk het best zijn. Gelukkig heb je voor sommige zaken zoals cloud storage genoeg Nederlandse en Europese opties.
Het gaat mij er alleen maar om dat je dan iets te kiezen hebt. Nu heb ik geen keuze waardoor macht misbruikt kan worden (zie ironisch genoeg wat de VS met Huawei doet). Dit speelt overigens niet alleen in tech, ook voor wat betreft de valutamarkten, het betaalsysteem, etc..
Dus dan laat jij jezelf maar digitaal gijzelen door China?
Ik wordt liever door China afgeluisterd dan door de VS. De VS werkt namelijk samen om onze eigen wetten te omzeilen door de gegevens te ontvangen van onze inlichtingendiensten en die dan te analyseren en samen met hun eigen verzameling dan alles mooi op een presenteerblaadje terug te sturen naar onze overheid.

Ik ben niet bang voor de Chinese en Russische inlichtingendiensten want die bewegen zich op een veel hoger en specialistisch niveau.
Naar mijn weten mix je nu indianen verhalen met de werkelijkheid.
Het wordt steeds duidelijker dat de VS zich met al die sancties in de eigen voet schiet.
Want de VS heeft Google services geblokkeerd in China? Oh nee, dat is toch echt China zelf.

https://en.wikipedia.org/...blocked_in_mainland_China
De VS heeft Google (niet alleen services) verboden voor populaire Chinese producten.
Dat speelt pas later, of was Trump al in 2010 verkozen volgens jou?
Dit wilde ik net opmerken, het is ook niet dat je het van mijlenver aan ziet komen, mensen zijn het wel een beetje zat met dat narcistische gedoe aan de overkant
Het tegendeels wordt op dit moment bewezen
Dit is een goede stap om de fragmentatie binnen China voor deze Android diensten tegen te gaan (want de Google Mobile Services zijn niet beschikbaar in China mainland). Ipv dat elke producent zijn eigen oplossing ontwikkeld is het standaardiseren op Huawei Mobile Services een goede stap in de richting. Nu nog het aanpakken van de fragmentatie van de vele app stores :)
Belangrijker dat het ook de kwaliteit verbeterd van de appstore zelf. Op dit moment zoals je al aangeeft zijn er talloze appstores maar bevatten deze veel mallware en andere vervelende extra's. Zelfs het installeren van een lokale appstore is een verschrikking. Huawei houdt hier dan ook hopelijk toezicht op.
Vanuit een drang van de Chinese overheid en het bedrijfsleven daar om onafhankelijker te worden van Amerikaanse technologie zullen ze dit toch redelijk snel doorvoeren bij alle Chinese merken schat ik zo. Als ze de hele BBK-group, Xiaomi en Huawei zometeen over zetten dan krijg je dus ook in het Westen een grote scheiding: Google vs HMS. Als de Chinezen dan hun tactiek van eerst sponsoren en erna prijzen omhoog vast houden (merkterrein winnen met staatssteun , daarna minder staatssteun maar dan hebben ze al een groot deel van de markt), dan gaat het ze wel lukken denk ik.

Dan hebben ze hun eigen chipsets, hun eigen OS met eigen Playstore. En natuurlijk komen er steeds meer apps zoals wij die kennen langzaam vanuit Chinese hoek; je navigatie, je e-mail, je chat-app wellicht..

Weet niet zo goed wat ik van zo'n ontwikkeling moet vinden eigenlijk.
Meer keus en dus hopelijk ook meer concurrentie om van elkaar te onderscheiden. Een Europese optie zou voor ons hier natuurlijk het best zijn maar hopelijk zorgt dit er voor dat die twee hoeken (VS en China) gaan concurreren om features die de rest van de wereld belangrijk vindt.
Tsja, het lijkt een grote concurrent voor Google services te worden, dat Huawei Mobile Services. Ik vraag me af of een overstap op termijn naar een ander OS dan Android dan ook overwogen wordt. Aurora OS bijv, die Russische fork van Sailfish waar een tijd geleden al geruchten over waren. Als ze de service-ecosysteem zelf moeten verzorgen is het niet ondenkbaar. Een tekort aan apps kan opgevangen worden met een runtime-omgeving, waarbij het gebrek aan ondersteuning van Google Services geen probleem meer is zoals dit wel het geval was bij bijv. BlackberryOS10.

Een extra OS op de markt naast iOS en Android zou ik wel verwelkomen. Qua app development is er dan wel een inhaalslag te maken, maar ik denk dat veel van de grote appdevelopers voor een markt als Azië wel eerder gemotiveerd zullen zijn hier wat voor te doen, terwijl kleine apps bijv. in een runtime kunnen draaien, wat met de specs van tegenwoordig beter zou moeten werken.

Ik weet niet of het makkelijk is om die Google Services te vervangen voor Huawei Mobile Services voor een Androiddeveloper, en of developers bereid zijn dit steevast te doen. Of misschien kan Huawei wel een losse infrastructuur instellen die apps omzet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee