Bloomberg: Twitter overweegt betaald abonnement voor Tweetdeck

Twitter overweegt mogelijk betaalde abonnementen voor toegang tot Tweetdeck. Dat claimt Bloomberg. Het sociale medium zou ook een fooiensysteem en abonnementen voor advertentievrije timelines overwegen.

De huidige inkomsten van Twitter zijn vooral afkomstig uit gerichte advertenties, schrijft Bloomberg. Deze markt is in de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Het marktaandeel van Twitter bedraagt volgens eMarketer 0,8 procent. Daarom zou Twitter baat hebben bij een aparte bron van inkomsten. Het bedrijf zou verschillende opties overwegen om abonnementen aan te bieden.

De anonieme bronnen melden onder andere de mogelijkheid voor gebruikers om de mensen die ze volgen te betalen voor exclusieve content. Daarbij zouden dergelijke accounts een eigen, losstaande timeline krijgen waarop ze exclusieve tweets kunnen plaatsen voor abonnees. Het bedrijf onderzoekt daarnaast de mogelijkheden voor een fooiensysteem, iets wat Twitter voorheen al heeft toegepast met zijn videostreamingplatform Periscope. Het bedrijf maakte vorig jaar bekend dat Periscope in maart wordt stopgezet.

Verder zou Twitter overwegen om geld te vragen voor het gebruik van diensten als Tweetdeck, meer uitgebreide analytics, en het verifiëren van accounts. Het is volgens Bloomberg onwaarschijnlijk dat dat laatste voorstel daadwerkelijk wordt doorgevoerd, omdat de verificatiebadge voornamelijk bedoeld zou zijn voor opmerkelijke accounts. Advertentievrije abonnementen zijn ook een optie, hoewel dat ook Twitters meest prominente inkomstenbron in gevaar zou kunnen brengen, meldt Bloomberg.

Mogelijk maakt Twitter op dinsdag meer concrete abonnementsplannen bekend. Het bedrijf publiceert dan zijn kwartaalcijfers en houdt tegelijkertijd een teleconferentie met investeerders. Twitter-topman Bruce Falck meldt in een statement dat het bedrijf enthousiast is over het potentieel van abonnementen, maar dat het zich nog in een 'vroeg exploratiestadium' bevindt. "We verwachten in 2021 nog geen betekenisvolle inkomsten die kunnen worden toegeschreven aan deze mogelijkheden."

Twitter heeft medio 2020 al officieel bekendgemaakt dat het abonnementen overweegt, hoewel het nog geen concrete details heeft bekendgemaakt. Ceo Jack Dorsey zei vorig jaar dat een klein team onderzoek doet naar de mogelijkheden van betaalde abonnementen. Twitter-abonnementsdiensten moeten de huidige inkomsten uit advertenties 'complementeren' en dus niet vervangen, meldde Dorsey aan aandeelhouders.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-02-2021 • 20:23

46

Reacties (46)

46
45
13
1
0
25
Wijzig sortering
Misschien toch even de knuppel in het hoenderhok gooien, maar gaan we twitter missen als het verdwijnt?
Zeker met alle gedecentraliseerde tools en initiatieven om informatie te verspreiden.
Hoe relevant is twitter nog als bron, of is het gezien de geringe omvang van het marktaandeel eigenlijk social media in de niché

Is twitter niet een oplossing voor een probleem wat we zelf gecreëerd hebben.
Ik heb het in het verleden ook gebruikt om technische blogs te pluggen binnen het circuit/of twitter bubbel.
Als ik zie met welke snelheid ik de filmpjes van de rellen in Nederland op whatsapp binnen kreeg via de gebruikelijke 'quatsch' groepen waar ik in zit, ontgaat me de relevantie volledig. Kan me niet voorstellen dat er dan nog bedrijven zijn die hier geld in willen steken.

Want eigenlijk is twitter niets meer en niets minder dan een rss-feed on steroids in de vrije wereld, en daar waar het verkeer wordt ingedamd zijn er alternatieven.
Ja, twitter gaat gemist worden. Het was eerst met name een social platform maar naar mijn mening is het meer richting een nieuws media gegaan. Daarnaast zou ik niet weten wat een goed alternatief is voor Twitter. Bij instagram krijg je nooit de recente posts eerst te zien. Bij Facebook moet je hier elke keer naar een speciale feed voor gaan. Bij Twitter stel je dit een keer in en het is klaar. Tenzij je Tweetdeck gebruikt. Die geeft altijd de laatste tweets plus krijg je enorm veel informatie te zien in de kolom met filters, aangepaste lijsten, ect. Dat zie ik andere netwerken niet doen.
Ja, twitter gaat gemist worden. Het was eerst met name een social platform maar naar mijn mening is het meer richting een nieuws media gegaan. Daarnaast zou ik niet weten wat een goed alternatief is voor Twitter.
Als het voor het volgen van het nieuws is: RSS. Een bonus is dat het decentraal is, waardoor niet een enkele partij iets erover te zeggen heeft.

Ik geloof dat er ook decentrale Twitter alternatieven zijn, for what it's worth. Mastadon?
Mwa, RSS is zeker niet vergelijkbaar. De waarde van Twitter zit hem in het toegang hebben tot een globaal beeld van wat er over een onderwerp gezegd wordt, van miljoenen verschillende mensen. Ik wens je veel succes met het vinden en volgen van miljoenen RSS-feeds...

Mastodon is inderdaad een betere vergelijking. Echter blijft het nog steeds de vraag of het "globale" model van Twitter wel wenselijk is. Zo'n globaal beeld van wat mensen zeggen kan natuurlijk best nuttig zijn, maar het lijkt ook een model te zijn dat inherent onmogelijk te modereren valt - tot op het punt dat het levens kost. Facebook en andere 'globale platformen' hebben hetzelfde probleem. Is dat het dan wel waard?

Nu ligt het bij Mastodon iets genuanceerder; daar kan in ieder geval op instance-niveau gemodereerd worden, en kun je volledige instances blokkeren als er veel abuse vandaan komt. Maar ook dan is het conceptueel nog steeds ontworpen rondom het idee van een globaal platform, terwijl het heel goed zou kunnen dat kleinere, meer geisoleerde communities een stuk beter zouden zijn voor de maatschappij.
RSS is voor het volgen van nieuwsmedia. En laten die nieuwsmedia vaak (bij breaking news) hun informatie ook van Twitter halen. Hoevaak ik bij de NOS bijvoorbeeld wel niet een tweet embedded zie.

[Reactie gewijzigd door Bartske op 22 juli 2024 22:01]

Ik zou het niet zozeer een nieuws-medium willen noemen, maar een informatie-distributie medium. Of die informatie nou van enige waarde is of niet, het doel is om het te verspreiden. Wat mij betreft een enorme bijdrage aan de propagatie van desinformatie.
Ze geven zich tegenwoordig wel uit als Social media en nieuws platform.
Nou, er is wel degelijk een verschil met een RSS feed. Op elke tweet kan ik reageren en ik kan hashtags volgen. Dit zou erg lastig zijn in een volledig gedecentraliseerd systeem zoals RSS.

Ik zou het zeker wel missen! Ik volg er een hoop interessante mensen in tech. Waar moet ik die dan gaan volgen? Insta? Facebook?
Twitter is juist mooi omdat alles lekker kort is waardoor je informatie van veel verschillende kanten kan krijgen. Daardoor is het ook een hele goede blog-share platform.
Er zijn wel niches die nog twitter gebruiken. Voor sexwerkers bijvoorbeeld is het het enige platform waar ze updates, foto's en filmpjes op kunnen posten (ter promotie van hun onlyfans of chaturbate) zonder een ban te riskeren. Op Instagram mag een tepel al niet meer, Tiktok en Snapchat doen er heel moeilijk over en veel andere opties zijn er niet.

Dat is wel het enige voorbeeld dat ik me zo kan bedenken, maar het is er toch een.
Financiële markten is een andere. Wordt zeer veel gebruikt voor nieuwsfeeds en analyses.
Controle is wat anders dan ingrijpen. Facebook staat erom gekend om er moeilijk over te doen, maar het verbaast me dat er zoveel spambots en(...)werkers willen dat je ze via snapchat toevoegt.
Reddit is daarvoor niet echt een vervanging. De nieuwe versie van Reddit heeft iets meer dat social media gevoel, maar nog niet in dezelfde vorm als Twitter. Deze mensen willen echt een plek waar iemand hun kan volgen, dus niet een subreddit. Ze hebben vaak ook een Reddit profiel, maar Twitter is toch toegankelijker
Ga maar eens de nsfw subs af. 9/10 zijn OF ads.
Twitter is een sociaal medium. Dat bedrijven of websites het toevallig ook gebruiken om linkjes te plaatsen naar hun nieuwsartikelen, maakt het geen rss-feed on steroids.

Ik zit dagelijks op Twitter en dat is niet om 'nieuws' te vinden, dat is om in contact te zijn met mensen die ik daar heb leren kennen. Dus ja, dat zou ik enorm missen. Twitter is iets unieks.
Twitter zou enorm gemist worden. Het is een medium waar enorm veel wetenschappers actief zijn. Ik volg er enorm veel, en het is bijzonder leerzaam.
Ik heb onlangs mijn Twitter verwijderd. Dus ik niet. Het was dweilen met de kraan open: tokkies blokken omdat ze de reactie vervuilen met haat en nijd.
Daarnaast denk ik dat dit soort platforms de maatschappij geen goed doen. Er is helemaal niets sociaals aan dit soort platforms. God mag weten waarom het social media heet.

Ik geloof best dat je zelf leuke lijstjes kun maken en er informatie vandaan kunt halen overigens. Voor sommigen zal er wel iets in zitten. Voor mij voegt het niets toe.
Ik heb het zelfde gedaan, had 3 accounts, elk voor andere onderwerpen/doelgroepen.

2 accounts (1 werk gerelateerd en 1 hobby gerelateerd) heb ik vorig jaar weggedaan want eigenlijk gebruikte ik en degene die ik volgde Twitter steeds minder.

Alleen mijn persoonlijke account heb ik nog over. Doe ik eigenlijk niets mee, maar hou hem aan omdat sommige bedrijven (*KPN*) een betere service desk via Twitter hebben dan via telefoon, de chat via de website, of per mail... :S

[Reactie gewijzigd door gooos op 22 juli 2024 22:01]

Daarom heb ik nu ook nog een leeg account zonder volgers voor "klantenservice" omdat bedrijven dat zelf alleen maar kut kunnen regelen... :/
Als er een vliegtuig of zo van de baan afschuift, is Twitter toch wel snel met berichten.
Misschien toch even de knuppel in het hoenderhok gooien, maar gaan we twitter missen als het verdwijnt?
Als je met "we" die miljarden gebruikers bedoeld, dan denk ik van wel.
Zeker met alle gedecentraliseerde tools en initiatieven om informatie te verspreiden.
Die niemand gebruikt. Zaken als Mastadon zijn meer een soort semi-private server.
Twitter heeft geen miljarden gebruikers.
Heel makkelijk een platform de grond in boren zonder enig echt argument :+
Jij hebt blijkbaar tijd genoeg om heel veel nieuwsbronnen achter elkaar te scannen. Ik niet, en vind twitter daardoor een heel handig medium om in korte tijd veel verschillende nieuwsbronnen bij te houden. Voorkomt ook dat je in je eigen bubbel blijft hangen.
Ik vind het niet zo'n heel gek idee, mocht het betaalbaar blijven.

Ben zelf groot twitter gebruiker voor mijn sociale contacten en heb TweetDeck ook eigenlijk altijd open op mijn computer. Mocht ik voor een paar euro per maand advertentie en tracking vrij van Twitter gebruik kunnen maken heb ik dat er prima voor over.

Roep trouwens al jaren dat ik verwacht dat ze ooit TweetDeck op de schop gaan gooien, het is een extreem schone informatie-dense interface waar het eigenlijk onmogelijk is om een advertentie er door te gooien.
Fijn voor powerusers, minder fijn voor Twitter's portemonnee.
Ah ik weet de tijd nog dat het niet van Twitter zelf was, en dat ze het bijna 10 jaar geleden hebben overgenomen. Spijtig dat ze er dus geld voor beginnen vragen. Ze kunnen imo inderdaad beter kijken naar andere bronnen van inkomsten.
Er zullen nog wel meer services volgen die betaald gaan worden. We willen immers af van de grote hoeveelheid advertenties waar we dagelijks mee worden bestookt. Dan is een betaalde dienst het enige alternatief. Al gok ik dat veel mensen dan opeens gaan klagen over dat er betaald moet worden en waarom er niet gewoon geld met advertenties verdiend kan worden.
De advertenties vind ik nog niet eens het grootste probleem, maar de tracking erachter. Al ben ik van mening dat er betaald moet kunnen worden voor een advertentie loze ervaring.
Tweetdeck is echt een bijzonder karige Twitter client als je het mij vraagt. Weet niet waarom je daarvoor zou willen betalen...
De zoek en filter functies zijn heel fijn als je een tiental feeds volgt.
Anoniem: 30722 8 februari 2021 20:44
En weer een platform dat ten onder wil gaan... 🙄
Ben erg benieuwd naar de prijzen. Gebruik zelf graag Tweetdeck vanwege de hoeveelheid informatie die je kan zien. Hopelijk wordt het betaalbaar.
Ik gebruik Friendly T op Android, een advertentievrije versie van Twitter. Heerlijk.
Trump heeft Twitter weer helemaal op de kaart gezet. Opeens was het weer interessant om op Twitter te zitten en te volgen wat hij naar de wereld riep.
Ja hoor, 'Oom Donald' heeft in zijn eentje Twitter weer relevant gemaakt... Hij gebruikte Twitter vooral om een ongelimiteerde stroom aan tekstuele diarree te spuien.
Ja, mensen houden eenmaal van entertainment. En dat is wacht hij bracht. Entertainment.
Voor ons, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, waren Trumps tweets wellicht entertainment. Voor een flink deel van de Amerikaanse bevolking was wat hij de wereld in spuide vergelijkbaar met het potentiële Derde Testament van de Bijbel. Of ben je alweer vergeten wat de focus op 'fake news' en 'alternative facts' op 6 januari jl. allemaal veroorzaakt heeft?

Overigens hebben we in Nederland ook politici die Twitter op precies dezelfde manier gebruiken als Oom Donald. Ik noem een Thierry Baudet en een Geert Wilders als meest bekende.
En dat is ook de reden dat hij Twitter mede terug heeft gebracht. Je lijkt het niet te snappen.
@realDonaldTrump is de meest getweete persoon in 2020.

Edit: Leuk dat jij jezelf tegen spreekt. Eerst bagatelliseerde je de claim en daarna zeg je dat wat Donald Trump twitterde voor velen het Derde Testament was.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 22:01]

Throw enough shit at the wall and some of it will stick
zal ik maar zeggen.
Volgens mij heb je eerder niets meer te zeggen.
De anonieme bronnen melden onder andere de mogelijkheid voor gebruikers om de mensen die ze volgen te betalen voor exclusieve content. Daarbij zouden dergelijke accounts een eigen, losstaande timeline krijgen waarop ze exclusieve tweets kunnen plaatsen voor abonnees.
Dan kan nu al, werd ook gebruikt en is al mislukt.

Bijvoorbeeld journalist Chris Klomp heeft dit een tijd gedaan. Account afgeschermd waardoor je toegang moet aanvragen en die gaf hij dan tegen betaling.
Werkte niet omdat de content niet van te voren kan worden bekeken, journalistieke content nooit exclusief (genoeg) is en er te veel 'concurrerende gratis informatie beschikbaar is.'
Een tijdje geleden las ik daar een artikel over op Volkskrant.nl.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.