Gerucht: Apple wil MagSafe terug en Touch Bar weghalen op komende MacBooks

Apple zou in zijn komende MacBook Pro-modellen de MagSafe-laadpoort terug willen brengen en de Touch Bar willen weghalen. Dat melden financieel persbureau Bloomberg en TF Securities-analist Ming-Chi Kuo los van elkaar. Ook zouden de laptops meer poorten krijgen.

Het gaat om modellen met een 14"-scherm en een 16"-variant met typenummer J314 en J316, meldt Bloomberg. Kuo spreekt volgens MacRumors over dezelfde schermdiagonalen. De MagSafe-poort zou een aparte laadpoort worden met ongeveer dezelfde vorm zoals als Apple deze gebruikte tussen 2006 en 2016. Daarbij zouden de nieuwe MacBooks sneller opgeladen kunnen worden dan tot nu toe het geval is.

MacBooks van de afgelopen jaren werken met USB-C voor laden. De oude MagSafe-poorten hebben een magnetische aansluiting, die gemakkelijk te verbreken is als de laadkabel onder druk komt te staan. Daardoor valt het snoer en niet de laptop als bijvoorbeeld de gebruiker er per ongeluk tegenaan loopt. USB-C is geen magnetische aansluiting.

De Touch Bar zit sinds 2016 op MacBooks, maar op de komende, nieuwe versie zit volgens Kuo een rij fysieke functietoetsen. Kuo meldt verder dat er meer poorten op de laptops komen, zodat gebruikers minder of geen dongles nodig hebben.

De laptops zouden een nieuwe versie krijgen van Apples eigen M1-soc die eind vorig jaar voor het eerst verscheen in de 13"-versie van de MacBook Pro. Ook is het ontwerp gewijzigd, met de platte randen van de iPad Pro en iPhone 12 aan de boven- en onderkant. Er verscheen niet eerder een 14"-versie van de laptop. Kuo vermeldt dat de laptops in de zomer zouden moeten verschijnen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-01-2021 • 09:21

300 Linkedin

Reacties (300)

-13000289+1110+218+31Ongemodereerd151
Wijzig sortering
Dit zou betekenen dat mijn 4 grootste kritiek punten eindelijk zijn verholpen, fantastisch nieuws dus!

Die hele Touch Bar is altijd al een gimmick geweest, leuk om even te showen maar daar houdt het ook echt op qua functionaliteit. De echte powerusers kennen hun applicaties door in en door uit en maken gebruik van toetsenbord shortcuts, dit is vele malen sneller in een workflow en daardoor efficiënter.

MagSafe is een prachtige techniek, ongelooflijk dat ze zoiets moois er ooit uitgesloopt hebben. Het enige waar ik momenteel wel blij mee ben, is dat je op alle poorten kan opladen, dus zowel links als rechts op de MacBook (bij de modellen met 4 poorten) hierdoor heb je ook iets meer flexibiliteit bij het indelen van je bureau e.d. dus ik zou het wel weer jammer vinden als dat standaard alleen nog maar op de linkse poort kan.

Dongles, mijn grootste frustratiepunt! De Macbook werd ook wel MacDongle of DongleBook genoemd op het internet. Vooral voor mensen die van een 2015 MacBook Pro afkwamen was dit een doorn in het oog. Zoals ik in mijn reviews al schreef, Thunderbolt en USB-C zijn fantastische technieken, maar dan vooral in combinatie met reeds bestaande poorten als HDMI, SD kaart lezer etc. Zo'n dongle doet niet alleen afbreuk aan het design, maar het is ook weer iets extras's wat je moet aanschaffen, meeslepen, wat zoek of defect kan gaan, en zeker niet onbelangrijk heel warm kan worden.

Bovendien zijn er zoveel variaties in omloop en worden geadverteerde specificaties vaak niet gehaald in de praktijk of alleen als je slechts bepaalde poorten tegelijkertijd gebruikt. Denk aan 4K60, lees/schrijfsnelheden etc.

Zodoende ben ik dus uiteindelijk volledig overgestapt naar USB-C accessoires, maar hoe je het ook went of keert, de consument is dus vele malen duurder uit geweest, terwijl niemand had geklaagd als de Macbook een paar millimeter dikker of wat zwaarder was geweest. Het is dus puur design over gebruikersgemak en dat vind ik zelf een kwalijke zaak. Ben dus zeer benieuwd welke poorten we terug krijgen, maar als ze er Ethernet, HDMI en SD aan toevoegen dan zouden hier heel veel mensen blij van worden en dat uiteraard in combinatie met 4 USB-C poorten.

Tot slot de temperaturen, de M1 heeft zich al bewezen ten opzichte van de Intel Mabooks, dus wat mij betreft gaan we een mooie tijd tegemoet en sluiten we dit pijnlijke hoofdstuk na ruim 5 jaar dan eindelijk af.
Laten we hopen dat het waar is zodat de naam Pro in de Macbook line-up weer in ere hersteld kan worden.

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 15 januari 2021 12:14]

Maar dat toetsenbord.... Het verbaast me dat je dat niet noemt. Ik weet niet precies welke generatie switches ik heb in de MacBook Pro (15-inch, 2018), maar ik weet wel dat ik nog nooit zoiets goedkoops en slechts heb meegemaakt op zo'n anderszins high-end apparaat! Gelukkig schijnt dit al iets verbeterd te zijn in volgende modellen. Ook dit is een ultiem voorbeeld van 'design over gebruiksgemak'. De meeste mensen kunnen er niet lekker mee typen, laat staan professioneel mee werken. Mijn toetsenbord gebruik ik amper, want ik gebruik een extern toetsenbord, en toch is van de paar duizend toetsaanslagen al de toplaag van veelgebruikte toetsen afgesleten en mijn linker ⌘ toets (zo belangrijk als Ctrl + Windows-toets bij elkaar op Windows) is al doorzichtig geworden! Dat is echt onacceptabel voor zo'n apparaat.

Wel vind ik dat je argument over USB-C, namelijk dat je als consument de meerprijs hebt betaald voor allerlei accessoires / dongles / verloopjes, niet helemaal opgaat: een bepaalde organisatie stelt de specificaties van USB-C-poorten op en het was een kwestie van tijd dat laptops, die van Apple en van andere fabrikanten, alleen nog maar die poorten zouden gebruiken. De poorten zijn superieur in de meeste opzichten t.o.v. voorgangers en alternatieven. De keuze van Apple om alleen nog maar die poorten te gebruiken maakt gewoon dat zij als eerste het commentaar erop kregen, maar het commentaar zou sowieso komen.

Die touchbar en het toetsenbord: die zijn wel door Apple gekozen, puur uit designprincipes waarmee ze de plank volledig mis hebben geslagen.
Aangezien ze het toetsenbord in de 2020 modellen veranderd hebben is dat wat mij betreft opgelost, 2016-2019 modellen (met uitzondering van de 16") blijft inderdaad een probleem.

Zoals ik al zei heb ik niks tegen Thunderbolt en USB-C, het heeft zeker zijn meerwaarde m.b.t. snelheid en hoeveel extra's je daarop weer kan aansluiten met adapters e.d. Maar ze hadden het i.c.m moeten doen.

Dus bijvoorbeeld linkerkant USB-C, rechterkant nog een paar poorten waar iedereen nu Dongels voor heeft gekocht. Dan zouden ze op de sweetspot zitten, oude apparatuur compatible en tegelijkertijd vooruitstrevend voor snelheid en performance.
Voor mij is het toetsenbord van de powerbook pismo nog steeds het beste apple toetsenbord dat ik ooit heb gebruikt, met dat van de 17" een goede tweede. Maar mijn M1 pro heeft eigenlijk wel een heel lekker toetsenbord. Gewoon fijn voor lange lappen tekst, of code.

Jammer van de touch bar die de hele tijd onder in mijn blikveld staat te flikkeren...
ik heb ook wel eens getypt op die macbook 2018. wat mij vooral heel erg verbaasde was de "neppe" keytravel. het is zo ondiep, maar volgens mij versterken ze de aanslagen met trillingen zodat het verder voelt dan dat het daadwerkelijk is. typt erg vreemd.
De poorten zijn superieur in de meeste opzichten t.o.v. voorgangers en alternatieven.
Ben ik de enige die er last van heeft dat die contacten regelmatig worden verbroken? Als ik mijn MBP 16" op schoot heb en een externe schijf aan de USB-C wiebel ik natuurlijk een beetje. En dan onderbreekt met regelmaat de TimeMachine en krijg ik "schijf niet juist verwijderd" meldingen.
Nee, je bent niet de enige. Ook Thunderbolt netwerk dongles zijn een uitdaging. Whóp, serververbindingen weg. Erg ongemakkelijk.
Ik deel je mening 100%. Dit zijn precies de punten waarom ik MBP uit 2012 nog tot vorig jaar niet had geüpgraded en inmiddels naar andere fabrikant bent overgestapt.
"De echte power users" lol, zo ken ik er nog wel een: de echte power users gebruiken krachtige tweaks om hun TouchBar naar hun hand te zetten.

Maar ik denk niet dat ze je grootste frustratiepunt zullen oplossen. De M1 heeft maar 1 ThunderBolt-controller, waardoor de limiet ligt op 2 poorten. Dat gaan ze vast oplossen door het aantal te verdubbelen, maar verwacht je dat ze er 6 of 8 USB-C poorten van maken? Ik twijfel of dat aantal boven de 4 of zelfs 6 uit zal komen, al zou dat best kunnen. Als ze andere poorten inbouwen zou dat wel echt een goede verandering zijn in hun stugge wilniehoren houding bij hun 'revolutionair tech vooruitduwen' acties om de x jaar waarbij ze poorten vervangen door USB.
Precies. Ik noem mezelf wel poweruser, ik vind de touch bar heerlijk. Ik heb via BTT er tegenaan geprogrammeerd en hem precies zo ingedeeld als ik zelf fijn vind. Plus het wisselt per app. Ik vind het super handig en gebruik het dagelijks. Enige wat ik kan bedenken wat hem beter zou maken is dat je hem splitst en deels hem vervangt door een paar knoppen met een lcd schermpje per knop. Dat ze niet fysiek zijn is mijn enige nadeel.

En Magsafe, tja... dat hoeft van mij niet. Maar een sd/micro sd lezer in de laptop zelf had denk ik prima gepast, of een reguliere USB aansluiting misschien. Elke keer je dock erbij pakken is wel vrij irritant.
Dit dus!

Als ik zie hoe mijn dochter op haar MacBook Pro 2020 tekeer gaat met de Touch Bar (FinalCutProX, Logic Pro etc), tjonge. Ik dacht dat het een gimmick was, maar het werkt heel erg goed. Kennenlijk was ik dus vooringenomen.

Als oud-MacbookPro 2011 gebruiker vind ik de terugkomst van magsafe echt een goed idee voor mobiel gebruik. Je bent toch bijna altijd een laadpoort kwijt.
Alleen het gebruik in een "docking" omgeving heeft echt een voordeel bij USB-C, want dan heeft de USB-C poort wél een meervoudige functie.

Aan de andere kant kun je wellicht een USB-C poort "omtoveren" tot een magsafe poort, en dan heb je de "Best of both worlds".
Dat idd. Maak er een soort magnetische sluiting omheen
Zoek eens op "usbc 2 magsafe" en je ziet dat er legio verloopjes zijn die dat nu al voor je regelen.
Klopt, maar die lijken me niet geschikt voor 75 watt laadpower..
Precies. Ik noem mezelf wel poweruser, ik vind de touch bar heerlijk. Ik heb via BTT er tegenaan geprogrammeerd en hem precies zo ingedeeld als ik zelf fijn vind. Plus het wisselt per app. Ik vind het super handig en gebruik het dagelijks.
De mensen die haten op de touchbar hebben geen idee van het bestaan van BTT. Echt een fantastisch stuk software waar je de bar zoveel meer functie kan geven dan de functietoetsen.

Ik vind het heel erg jammer als Apple de touchbar niet meer gaan gebruiken en ze hadden beter zelf de software / feature set vanuit de os kunnen verbeteren zodat de potentie beter gezien zou worden.
Dat sowieso. Apple maakt erg beperkt gebruik van de touch bar. Jammer is dat en dat geeft wel het idee dat ze het misschien al een beetje afgeschreven hebben. Voor mij was dat juist een van de redenen om een MacBook te kopen.
Maar ik denk niet dat ze je grootste frustratiepunt zullen oplossen. De M1 heeft maar 1 ThunderBolt-controller, waardoor de limiet ligt op 2 poorten. Dat gaan ze vast oplossen door het aantal te verdubbelen, maar verwacht je dat ze er 6 of 8 USB-C poorten van maken?
Na de M1 komt de M2 met misschien wel 2 controllers. En als er een nieuwe Mac Pro komt, dan zit daar misschien wel een M2X in, met 8 controllers. Of 32. Wie het weet mag het zeggen!
Helemaal eens met je lijstje. Sinds vandaag zit ik op een nieuwe 13 inch macbook met ironisch genoeg een Microsoft USB-C Travel Hub voor de 4K60 HDMI en netwerk aansluiting.
Ik vraag me af in welke mate deze koerswijzing in verband staat met het vertrek van Ives. Als het klopt.

Wat ik ook heel fijn zou vinden is óf standaard 1 TB opslag, of het de gebruiker mogelijk maken de opslag met standaard ssd's te vergroten. Ik kloot nu met een NiftyDrive in de cardreader, maar die lijkt een limiet van 400GB te hebben.
Eens met de stelling over de TouchBar. Ik gebruik hem nergens voor behoudens de esc, helderheid en volume knoppen waar ik nu eerst ook op een andere knop voor moet drukken om de juiste tevoorschijn te krijgen. Leuk bedacht wel.
Kuo meldt verder dat er meer poorten op de laptops komen, zodat gebruikers minder of geen dongles nodig hebben.
Je zou ook kunnen zeggen dat dit een stap terug is. Door nu juist alleen voor usb-c te kiezen zal het andere fabrikanten bewegen om peripherals geschikt te maken voor usb-c. Vergelijkbaar met de evolutie van de cd-rom, flash (ios) en de 3,5mm jack.

Of zouden ze bedoelen dat ze gewoon meer usb-c poorten op de macbooks gaan zetten, de twee poorten bij instap varianten was dan ook wel erg weinig.
USB c zal te gebruiken blijven voor power delivery ;). Is gewoon een extra mogelijkheid!:)
Eigenlijk doelde ik op dat er naast de magsafe nog meer poorten bij komen. De magsafe kan ik alleen maar toejuichen zolang er voor usb-c nog geen veilige oplossing is.
Ah liggen we op een lijn 😊
Ik zit eerljik gezegd niet te wachten op een MagSafe voor mijn volgende Macbook Pro.. Ik maak op dit moment gebruik van een dock die onder mijn bureau zit. Hierdoor sluit ik met één kabel 2 beeldschermen, audio interface, bekabelde ethernet, toetsenbord en muis aan.

Echter zou ik het minder erg vinden als de nieuwe Macbook Pro alsnog opgeladen kan worden via de USB-C poorten.
Ik merk juist dat ik de touchbar erg handig vind. Vooral om je volume / brighness snel aan te passen (long press op het icoontje en dan swipen), muziek snel door te spoelen tijdens repeteren of om snel smiley's te typen via bv whatsapp web.
Ik dacht eerst dat ik het nooit gebruikte totdat ik de touchbar even teruggezet had naar alleen functietoetsen. Daarna snel weer terug gegaan naar de 'standaard' touchbar 😅
Het is een kwestie van gewenning en zodra je het goed kent is het waarde toevoegend. Jammer dat ze de Touch Bar niet doorzetten naar de iMacs
Volume kon je voorheen ook snel aanpassen met de functietoetsen, dus die meerwaarde zie ik niet echt.
Verder maakt de plaatsing van de touchbar het ding ook niet echt handig, hij zit net iets te ver weg. En hij is te klein om echt te gebruiken voor thumbnails en dat soort dingen. Van mij hoeft hij niet weg, maar ik zie wel veel ruimte voor verbetering.
Enerzijds vervelend, wat ik namelijk erg prettig vind aan de USB-C laders is dat je zelf kunt kiezen aan welke kant je de oplader insteekt.
Op werk zijn we iedereen naar het migreren van oude MacBooks, naar nieuwe machines met USB-C. Dus over een jaar, kunnen we waarschijnlijk weer alles gaan vervangen omdat Apple vind dat er weer verandering nodig is.. Leuk xD. Maargoed, niet mijn geld, dus ik hoef alleen de werkzaamheden uit te voeren gelukkig.

Maargoed, ik heb zelf nog nooit een reden gehad om Apple apparatuur te kopen en elke keer dat er weer iets voorbij komt dat ze elke keer van interfaces switchen, geeft mij alleen maar meer reden om juist van de apparatuur weg te blijven. Plus ik heb een workload voor m'n machines, waarbij ik bij Apple niet profiteer van een gelijke dikke machine, voor 6x de prijs minstens wat ik er nu voor betaal. Dus het is ook helemaal niet interressant voor mij om te switchen. Ieder z'n mening gelukkig :D
Ik waag te betwijfelen dat je werkgever de Macbooks vervangt omdat er een nieuwe stroomconnector op zit?
Die kans is redelijk aanwezig dat ze het wel doen ja.. xD

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 17 januari 2021 13:46]

Opvallend! meestal heeft Apple toch wel een stick-to-my-guns policy. Het terugbrengen van MagSafe zou ook goed samenspelen met een iphone zonder lightning poort en enkel MagSafe. Dan hoeven ze zich niet aan usb-c in de iPhone te wagen.
Heb de laatste tijd sowieso het idee dat ze wat beter luisteren. De vorige MacBook Pro had de volgende wijzigingen teruggedraaid:

- butterfly toetsenbord
- touch escapetoets
- left/right pijltjestoets groter dan up/down

Nu nog een betere webcam en de wijzigingen uit deze post en dan zijn we klaar :)

[Reactie gewijzigd door mrwiggs op 15 januari 2021 09:36]

Ik snap eerlijk gezegd niet wat een betere webcam toevoegt voor 95% van de mensen. Die starten teams op, en alhoewel die 1080p ondersteunt, mag je blij zijn als het in de praktijk overeenkomt met 480p en een hogere framerate dan een diapresentatie. Zit je daar je met je 4K webcam met Dolby Vision ondersteuning.
Zelfs FaceTime is niet altijd even stabiel qua resolutie en framerate, alleen al omdat je met 2 points of failure qua netwerk zit. Is bij de een de connectie goed, zit de ander op 11b wifi over 20Mbit ADSL.
Mocht je de behoefte echt hebben kun je altijd nog een losse webcam aanschaffen. Maar dan nog is de vraag of je in de praktijk beter beeld hebt.
"Beter" betekent niet per se "hogere resolutie". 720p is prima voor een webcam, maar ik zou het wel fijn vinden als de kwaliteit van het beeld beter wordt. Dus bijvoorbeeld minder ruis en betere kleurweergave bij weinig licht. Als je ziet wat de recente iPhone camera's kunnen op dat gebied, dan moet er echt meer mogelijk zijn voor die webcam.
Daar heb je wel een punt. Ik weet niet of dat ook te verbeteren is in de geringe dikte van de webcam. Een iPhone is gewoon veel dikker dan een laptopdeksel. Zeker bij Apple. Form over function ;)
Zodra het wat donkerder is is de kwaliteit van de webcam echt slecht. De front-camera van de iPhone is (voor mijn gevoel?) veel beter.
Dan gebruikt je die iphone toch als cam? Collega van mij doet dat elke dag. Zet een (oude zelfs) iphone in als webcam op zijn laptop.
Wel een hoop gedoe, moet ik 2x inbellen voor screensharing. En een houdertje voor telefoon en moet hij ook continu aan de lader.
Ik gebruik (as we speak) Epoccam. Werkt perfect. Via wifi of via lightning.
Ehm, nee, je gebruikt hem als webcam, via software. Draadloos via Bluetooth bijvoorbeeld, of nog liever via een USB poort (presto, stroom geregeld)

Niks geen twee keer inloggen. De phone is alleen camera, de sessie is gewoon op je pjoet.

Een houdertje ga je vast wel prettig vinden idd. Maar ja, dat heb je met elke webcam, dus ook je huidige donkere.
Juist voor 95% van de mensen zou het wat toevoegen omdat zij de camera gebruiken. De Mac camera loopt in tech-jaren haast eeuwen achter op wat een moderne iPhone kan, en daar zie je ook al dat software alleen een flink verschil kan maken. De kwaliteit is echt schandalig slecht voor een Mac. Daar kan absoluut aan gewerkt worden qua zowel hardware als software zonder het scherm dikker te maken, ze hebben er gewoonweg niets aan gedaan tot nu.
Is bij de een de connectie goed, zit de ander op 11b wifi over 20Mbit ADSL.
Die 20 mbit ADSL is ruiim voldoende voor een HD-stream.

Een router met 802.11b (11 Mbps theoretisch maximum) gaat hem niet worden, maar of dat echt nog ergens voorkomt?

Maar goed, het punt is: Wanneer ik op glasvezel aan het chatten ben met iemand met ook glasvezel, dan wil ik gewoon topkwaliteit. Zo gek toch niet?
Nu nog een betere webcam en de wijzigingen uit deze post en dan zijn we klaar :)
Noum op het verlanglijstje staat al jaren, ingebouwde connectiviteit, dus voeg maar ingebouwde 4g/5g modem & e-sim toe :-)
Apple heeft een hele goede integratie met iPhones en iPads voor hotspots. Ik snap dat je liever ingebouwd heb, maar dat is juist zo’n dingetje van ze waardoor het niet nodig is (cq koop maar een iPhone vinden ze).

Ikzelf zou niet zitten te wachten op de extra kosten die dat meeneemt en het gaat uiteraard ten koste van iets als accuduur.
Ik blijf het onlogisch vinden dat de iPad wel een eSim heeft maar een Macbook niet. Je ziet al dat die apparaten aan het convergeren zijn, dus dan kan dat er ook nog wel bij.

Werkt hotspot ook met de iPad, trouwens? Weet ik ff niet zo.

[toevoeging]
Nota bene de watch heeft wel een eigen 4G.... die batterijduur, zeker met de M1 kan je wel lijden, denk ik zo.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 januari 2021 10:22]

Werkt hotspot ook met de iPad, trouwens? Weet ik ff niet zo.
Ja, werkt als een trein. Als ik met m'n iPad ergens zit waar geen WiFi beschikbaar is, krijg ik de vraag of ik wil verbinden met de hotspot op m'n telefoon. Heel fijn.
Ik bedoelde eigenlijk:

Als ik een Mac heb en een iPad met mobiel internet, kan ik de iPad dan gebruiken als hotspot? (dus vergelijkbaar als Mac + iPhone)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 januari 2021 10:44]

Dat werkt zeker. Voordeel van de iPad is bovendien dat deze een betere antenne heeft dan de iPhone. In afgelegen gebieden heb ik op de iPad bijvoorbeeld vaak nog 4G waar de iPhone op 3G blijft steken.
[...]


Ja, werkt als een trein. Als ik met m'n iPad ergens zit waar geen WiFi beschikbaar is, krijg ik de vraag of ik wil verbinden met de hotspot op m'n telefoon. Heel fijn.
Helaas werkt de hotspot weer erg slecht in combinatie met een Windows laptop. Hoe vaak ik dan wel niet ff de telefoon moet herstarten of alle settings aan en uit moet zetten om te kunnen verbinden... erg jammer. Ik ben er ook nog eens vaak van afhankelijk.
Geen probleem hier. Heb verschillende keren op m'n werk HP Zbook zitten werken met een iPhone 8 als hotspot.
Geen probleem hier. Heb verschillende keren op m'n werk HP Zbook zitten werken met een iPhone 8 als hotspot.
Het werkt ook vaak wel, maar om de een of andere reden gaat het toch ook vaak mis. Volgens mij wel met 3 laptops gehad, en met de iPhone 4, 5s, SE en SE 2020. Wel allemaal Asus laptops maar wel high-end, maar misschien toch iets met die combinatie.
De truc is (volgens mij) om de Intel ProSet Wireless software te installeren, dan heeft je laptop geen wifi problemen meer! Bij mij loste dat de connectie drops (Linksys routers) op.
De truc is (volgens mij) om de Intel ProSet Wireless software te installeren, dan heeft je laptop geen wifi problemen meer! Bij mij loste dat de connectie drops (Linksys routers) op.
Heb ik nu gedaan, zal eens kijken of het voor minder problemen zorgt, thanks!
Succes! Ik hoop dat het bij jou ook helpt.
killer of broadcom wifi kaart misschien?
killer of broadcom wifi kaart misschien?
In huidige laptop (Asus Zephyrus G15) is het een Intel kaart.
Kan dit beamen, werkt echt perfect. Helaas werkt Vodafone's netwerk niet perfect maar dat is een andere vraag...

Ik heb twee iPhones (werk en privé) en mijn werk iPhone met KPN netwerk werkt echt overal.
De iPad met esim heeft echter altijd al een normale sim tegenhanger gehad. De ruimte die benodigd is voor aansturing en antennes is best wel veel. In verhouding met het hele logicboard van een iPad heb je het dan over 50% extra met gemak. Een iPad heeft echter best wat loze ruimte waar je nog wat dingen in kwijt kunt. Bij de macbooks is dat al niet meer het geval.

Volgens mij kun je ieder apple apparaat met simkaart inzetten voor hotspot.
Door de M1 is er toch juist nogal wat ruimte vrij gekomen bij MacBooks?
Ja klopt, maar het argument vanuit apple is natuurlijk koop maar een iPhone ;)
Dat gaat met de nieuwe ARM versies misschien wel veranderen. De technologie is immers verder al ontwikkeld voor de andere apparaten (iPhone/iPad). Ook heeft Apple Intel's modem medewerkers overgenomen maar men zit nog vast aan Qualcomm (contractueel).

Wie weet vallen de nieuwe macbooks wel buiten die verplichting en zien we de eerste Apple modems terug in de nieuwe macs.
Voor een 4G chipset moeten licentiekosten aan Qualcomm worden afgedragen. En ik heb begrepen dat dat een percentage van de totale productverkoopprijs is. Dan begrijp ik wel dat Apple dit liever niet integreert in een laptop.
Dat klopt, maar aangezien dit dan voor een nieuwe productcategorie zou zijn (dus anders dan bestaande iPhone en iPad waar ze qualcomm verplicht contractueel zullen moeten afnemen), is er een kans dat ze de in house intel mensen er op kunnen gaan zetten. De modem divisie van Intel is aan Apple verkocht 13 maanden geleden: nieuws: Intel rondt verkoop smartphonemodemdivisie aan Apple af
Eigen chip of niet: ze moeten licentiekosten aan qualcomm betalen voor het gebruik van de technologie
Persoonlijk vind ik dat Apple naar de noisy few luistert. Ze zijn daarin een stuk achteruit gegaan. Ik behoor tot de silent majority die beide nu gemelde "verbeteringen" een achteruitgang vindt. Ik heb straks tussen twee suboptimale keuzes:
- de huidige M1 laptops met maar 2 USB-C aansluitingen
- de nieuwe M1 laptops met weer een nieuwe oplader (heb nu op 3 plekken USB-C opladers liggen omdat al mijn laptops met USB-C laden, straks dus dubbele laders op iedere plek), en met fysieke function buttons (die ik nog nooit gebruikt heb in Mac gebruik sinds 2009).
En al deze positieve veranderingen in de tijd na Jony Ive.
left/right pijltjestoetsen op mijn M1 MBPro zijn allemaal even groot.
Toetsenbord is verbeterd omdat foutgevoeligheid leidde tot hoge reparatiekosten (=minder winst)
Ik zou heel blij zijn als mijn MacBook Pro fysieke functietoetsen had in plaats de huidige touchbar. Ik moet nu vaker klikken, dan vroeger om volume, helderheid etc aan te passen. En hoe vaak ik in Excel mijn invoer in een cel niet kwijt raak, omdat mijn pink toevallig in de buurt van de touch Esc knop komt (ik typ niet met 10 vingers...).
En de extra opties, die touch levert gebruik ik in de praktijk niet.
Doe mij maar fysieke knoppen!
Want John Ivy werkt er niet meer (wel nog indirect, als consultant). Dat zou je 'beter luisteren'-gevoel kunnen rechtvaardigen.
Vergeet het volgende dan ook niet ;) :
- uitbreidbaarheid van interne opslag iPhone d.m.v. (micro)SD (of vraag normale prijzen voor extra opslag)
- Minder afdracht in de Apple Store. Als grote namen daadwerkelijk moeite gaan doen om je store te omzeilen, is de vraag wat het nut voor anderen is (voor de duidelijkheid: een appstore dient in eerste instantie om de gebruiker/aanbieder te helpen. Niet vooral voor eigen winst. Ik heb het idee dat veel mensen daar niet bewust van zijn).
- Geen monopoliepositie creëren wat betreft reparaties. Klanten kunnen en mogen best de juiste richting op gestuurd worden waar je garantie claimt. Als je je scherm vervangt bij een repairshop, zul je bij schermproblemen daar weer moeten aankloppen, niet bij Apple.

Ik hou me >15 jaar bezig met elektrische apparaten en wat ik bij Apple al die tijd zie, is dat er elke keer keuzes worden gemaakt die leiden tot (onnodige) extra kosten.
in de tijd van de iPod koos ik de concurrent: die kon ik wel overal plug&play aansluiten. Dat scheelde een USB-stick
iPhone: je mag geen eigen apps installeren (zoals bij Android) en je kan geen SD-kaartje kopen om de interne opslag te vergroten. Op zich niet erg, maar ben dan wel fair en laat adblockers in je store toe en maak opslag niet exorbitant duur (factor 5~10).
Het weglaten van de 3,5mm aansluiting bespaart naast enkele kubieke millimeters ook nog wat geld per iPhone. Plus, en dat is de kunst van informatie weglaten ;), levert het extra verkopen van draadloze dopjes op. Die makkelijker kwijtraken, dus dubbele extra verkopen.
Met de Macs was de aluminium beugel pure afzetterij, geen idee waarom dat werd gedaan.
De laatste tijd is Apple in opspraak geraakt omdat ze een monopolie willen op reparaties.
Ook daar: op zich niet erg, maar ben dan eerlijk en vraag normale prijzen. Blijkbaar is er behoefte om het goedkoper te repareren.

15 jaar (of langer) komt het keer op keer op keer terug. Ik zou het persoonlijk naïef vinden om het goed te praten, want dat gaat niet meer. Als je voor Apple kiest, kies je voor mooie producten en kies je er voor om het risico te lopen onnodig extra geld te moeten uitgeven.
Noem mij maar ouderwets, suffig of principieel, maar ik hou er niet van om in mijn broek te (blijven) plassen in de winter.

EDIT
PS: als je -1 stemt, ben ik benieuwd waarom de reactie een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker is.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 15 januari 2021 10:17]

Ik kies voor Apple niet alleen vanwege de mooie producten maar ook omdat het gewoon goed werkt. Heb tijdens het Android ICS tijdperk nog veel met Android geouwehoerd, maar ik kies liever het gebruiksgemak van Apple met haar duidelijke limitaties boven een open systeem. Een aantal limitaties kan ik ook nog omzeilen door een Jailbreak :)

Maar zoals ik het lees, is Apple niets voor jou en gaat dat het ook nooit worden.
Same here.

En alhoewel het natuurlijk typisch Nederlands is om te zeuren over concurrenten die het allemaal niet goed doen, kijk ik liever naar wat voor mij het beste werkt.

Als dat over x jaar een ander is maar dat werkt het beste, dan ga ik daar naar over. Zonder dan bij elk nieuws item mijn gal te spuwen waarom het vorige / andere merk belabberd, slecht of evil is.

Ik ga nooit een android / windows topic in om daar over die merken / OS'en te klagen. Iedereen mag en moet zijn eigen keuzes maken en daar blij mee zijn. Ik snap nooit waarom mensen het kennelijk zo hoog hebben zitten dat ze andere bedrijven en vaak zelfs andere consumenten even moeten vertellen wat er allemaal (in hun ogen) fout aan is.

Zoals Robbie B hierboven zegt: "Tja, je hoeft natuurlijk geen Apple te kopen als je zoveel punten hebt die niet aan sluiten bij jouw wensen."
Ik koop puur geen Apple wegens respect.
- Grotendeels zijn er super dure reparaties. Als er ergens een connector los zit vervangen ze heel het moederbord ipv even vast zetten.
- Producten met design flaws.
- Apple strijd hard tegen consumenten en prive reparatie zaken
- "Goed voor de environment" bs (uiteraard ook respect voor samsung verloren)
Daar kan ik je helaas alleen maar gelijk op geven. Dat was ook een van de redenen dat ik een MBP 2012 (de laatste uitbreidbare!) 15 inch met mat scherm heb gekocht in 2016. Doet het nog steeds prima hoor, vooral met 16 GB RAM en twee SSD's, maar merk dat ik me vooral over het scherm irriteer en de lompheid van het ding (volgens mij weegt die nu twee keer zoveel als een recente MBP).

Volgend jaar ga ik een nieuwe MBP halen, hopelijk met de M1X processor en dan neem ik maar AppleCare op de koop toe, zodat ik toch nog een paar jaar ondersteuning en reparaties heb naast de garantie. Hopelijk zijn er dan wat design flaws uit, zoals het toetsenbord :)
Ben uiteraard stiekem wel jaloers van het scherm en OS :P
uitbreidbaarheid van interne opslag iPhone d.m.v. (micro)SD (of vraag normale prijzen voor extra opslag)

Uhmm.. Ik vind 50GB voor 99 cent, of 200GB voor 2,99 euro niet bepaald veel? iCloud is ook nog steeds een optie, en daarbij heb je al gratis 5GB in iCloud.
iCloud is ook nog steeds een optie, en daarbij heb je al gratis 5GB in iCloud.
Voor mij niet: ik heb bewust een goedkoop abonnement. En ik geloof niet dat je apps in de iCloud kan installeren ...
64GB is al t minimum wat verkocht wordt, tenzij je een ouder model hebt.. Ik denk niet dat jij 64GB vol krijgt met alleen apps?
Een nieuwe 64GB iPhone uit de doos heeft max 49GB beschikbaar.
Als je Whatsapp, Youtube, je bank en andere basic apps installeert, die best veel ruimte opmaken, blijft er weinig over.

Overigens, ik zou bij iCloud prijzen altijd rekenen voor de gehele gebruiksduur van de telefoon. Bijvoorbeeld 3 jaar:
- 50GB €36 (€1/mnd)
- 200GB €108 (€3/mnd)
Immers voor normale opslag betaal je ook maar eenmalig; Ten slotte een 256GB iPhone levert bij verkoop meer op dan een 64GB iPhone, terwijl na 3 jaar iCloud je nog steeds met 64GB zit. ;)
Ik check net, inclusief whatsapp, alternatieve browsers, navigatie (HERE), bankapp en een hele zwik andere apps heb ik nog de helft (32Gb) over.
Ik zie die betaalde opslag meer als een goedkope backup verzekering voor wanneer m'n toestel een keer stuk gaat / gejat wordt. M'n foto's en documenten staan dan altijd veilig opgeslagen. Bovendien kun je de 200GB met je hele gezin delen, ookal hebben die bv geen iPhone maar wel een Macbook/iMac. Ik heb dan ook 2TB wat ik met 5 andere mensen gebruik en waarvan we netjes de prijs delen.

Dat Whatsapp zoveel ruimte inneemt komt meer door alles wat je er mee verstuurd lokaal wordt bewaard. Gisteren nog een klant die alle bij mij bekende records heeft verbroken. 456GB aan Whatsapp data. Toch maar even Telegram geadviseerd, maar, andere discussie :p

[Reactie gewijzigd door joldemans op 15 januari 2021 12:09]

Als je Whatsapp, Youtube, je bank en andere basic apps installeert, die best veel ruimte opmaken, blijft er weinig over.
Hoe vreselijk slecht zijn die applicaties dan geoptimaliseerd, of hoe inefficient is de Swift compiler als je voor ~5 apps aan de 50GB zit? Dat is 10GB per app, kom op man... 8)7
Heeft weinig met Whatsapp te maken maar met de content, de foto's en video's in alle groepchats over de jaren heen, en de automatische backups.
Hmm, dat is dus een gebruikersissue, niet iets waar de hardwarefabrikant rekening mee "moet" houden. Je kunt Whatsapp prima opruimen namelijk. Alles ouder dan X periode weggooien om mee te beginnen.
Ik heb een iPhone met 128GB en zal dat ook aanraden, maar dat je een 64GB vol krijgt met het installeren van een paar standaard apps is echt complete onzin. Ik heb 312 apps geïnstalleerd en zit aan de 47GB, waarbij mijn foto's ook nog een 20GB in beslag nemen.

maps.me: 2080MB
Whatsapp: 410MB
Facebook: 400MB
Linkedin: 335MB
Google Maps: 270MB
Youtube: 227MB
ABN Amro: 125MB
Nu.nl: 100MB

De meeste apps zitten onder de 50MB
Als je Whatsapp 410MB gebruikt, dan heb je, of nét pas je Whatsapp geïnstalleerd (nieuwe telefoon) of je hebt geen netwerk... Bij de meeste mensen die ik ken zit die ruim over de 10GB.
Cloud is te onveilig
Het gaat wel om interne opslag dan he... tis jaren apples hele marketingstrategie geweest... we maken 3 dezelfde telefoons met verschillende opslagcapaciteit.. de kleinste 16gb maken we goedkoper maar iedereen koopt toch de 32 gb.. en dan 200-300 euro meer vragen voor de telefoon met iets betere opslag...
Tja, je hoeft natuurlijk geen Apple te kopen als je zoveel punten hebt die niet aan sluiten bij jouw wensen.
Misschien doe ik een aanname, maar ik gok dat niemand 5 tot 10 keer zoveel wil betalen voor interne opslag, als een geheugenkaartje.
De dingen die ik noem, staan los van mijn persoonlijke wensen. Persoonlijke wensen, dan zou het gaan waarom er een OLED scherm in een macbook zit, terwijl ik liever een LCD had.

En het is niet alleen Apple. Facebook en Google kunnen er wat van, maar denk ook aan een Volkswagen en meer autofabrikanten die milieutesten foppen om zo vervuilende auto's (tegen een gunstigere prijs) de markt op te drukken. Of een Samsung die sjoemelt bij verbruikstesten en een topman die veroordeeld is voor omkoping.
Allemaal zaken die al dan niet mogen, maar wel allemaal verwerpelijk zijn. En zolang wij ons gedrag niet aanpassen, waarom zouden bedrijven dat doen?

Reden dat ik klaag, is om anderen zich bewust te maken van wat er (ook) speelt.
Nou is een geheugenkaartje ook wel een super matige oplossing en gelukkig beginnen er steeds meer fabrikanten gewoon propere opslag in telefoon te stoppen zodat het niet meer nodig is. NVMe is nou eenmaal vele malen beter dat welke SD kaart dan ook en de express variant zie je eigenlijk ook nergens. En zelfs dan is de random read/write performance om van te huilen.
Nou is een geheugenkaartje ook wel een super matige oplossing en gelukkig beginnen er steeds meer fabrikanten gewoon propere opslag in telefoon te stoppen zodat het niet meer nodig is. NVMe is nou eenmaal vele malen beter dat welke SD kaart dan ook en de express variant zie je eigenlijk ook nergens. En zelfs dan is de random read/write performance om van te huilen.
De snelheden die NVME kan halen zijn redelijk overkill. Ik heb nog nooit een klacht gehoord over de snelheid van een SD-kaartje in een telefoon. Nog sterker: ik merk zelf al jaren geen verschil tussen apps die ik vanaf het interne geheugen laad of van het SD-kaartje.

Mocht je bronnen hebben die het tegendeel beweren, wil je die dan delen?
SD kaartjes zijn een orde grootte of meer trager, dus ik weet niet wat voor bewijs je wil?

Daarbij als je SoC snel genoeg is dan helpt NVMe heel erg met opstarttijden van apps. En 1 van de grote dingen vooral in het verleden is dat mensen klagen dat je veel apps niet eens op de SD kan installeren en die devs doen dat natuurlijk niet voor niets, de kwaliteit van het gemiddelde SD kaartje wat de gene koopt om in z'n telefoon te doen omdat hij 100 euro te veel vond is natuurlijk rete traag, met een beetje gelukt is het net een U1 class ofzo. En als je echt geen verschil merkt dan heb je of hele kleine apps, of veel te veel geld uitgegeven aan SD kaartjes of geen propere NVMe in je telefoon maar eMMC ofzo. De App Class geeft al weer aan dat het hard nodig was om iets te doen aan al die matigheid.

En de eisen zijn nog steeds erg laag: https://www.sdcard.org/de...ew/application/index.html
SD kaartjes zijn een orde grootte of meer trager, dus ik weet niet wat voor bewijs je wil?
Empirisch bewijs. 3,5 jaar geleden had Hardware.info al aangegeven dat je in de praktijk weinig tot niks merkt van NVME, alleen in specifieke gevallen.
In 3,5 jaar is veel veranderd wat NVME betreft, maar in de laatste SATA SSD roundup die Tweakers heeft gedaan, zie je dit wel terugkomen in de reacties. Ik herken dit: toen ik de overstap maakte naar nvme merkte ik geen verschil in snelheid. Het zal wel sneller zijn, maar je merkt het niet.
Zie het als een Ferrari tegenover een Volkswagen Up in de stad. De Ferrari is sneller, maar zonder de regels te overtreden zal deze alleen sneller zijn op de momenten dat de Ferrari wat voorligt door sneller optrekken en net het groene licht te halen (wat overigens ook weer teniet gedaan kan worden bij het volgende stoplicht).

Is het sneller? Ja. Wordt het als sneller ervaren? Discutabel, ik zet mijn geld op nee. Is het het geld waard? Absoluut niet. En ook al is het laatste deels subjectief, ik durf er behoorlijk wat geld op te zetten als je mensen zou vragen of de snellere variant volgens hen een factor 5 tot 10 meer mag kosten, dat het antwoord nee is voor >95% van de mensen. En dan wordt het een stuk minder subjectief.
Bij veel van je redenen klinkt het alsof je een normale auto vraagt een cabrio te zijn terwijl die dat niet is haha.
Nee hoor, anders zou ik €500 vragen voor een Macbook met i9 en 4K OLED-scherm.
Bij een normale auto zou ik ook klagen als ik €2.500 moet betalen voor een pakket, zodat ik elektrische ramen voor heb, die op geen enkele andere manier zou krijgen. De rest van het pakket bestaat dan uit getinte achterruiten, andere bumpers, sideskirts en een spoiler, waar ik geen interesse in heb.
En bij de concurrent zijn elektrische ramen voor standaard.

Natuurlijk ga ik dan naar de concurrent. Maar ik ga ook klagen, omdat het terechte kritiek is. Ook bij Apple.
+1Anoniem: 474132
@Nas T15 januari 2021 10:57
Het is echt vreselijk voor jou dat Apple bestaat. Als Apple niet bestond was je gewoon tevreden met je consumentenproduct nu moet je altijd vergelijken met Apple en ontevreden zijn over Apple terwijl je gewoon gelukkig zou kunnen zijn met je niet-Apple product.

Maar helaas Apple is nodig om een niet-Apple product te kunnen benoemen en dat is de tragiek. Net zoiets als de postcode loterij, daar kun je ook niet omheen want de buren doen wel mee. Het is buiten je macht en super-frustrerend. Ik voel je pijn...
SD kaarten zijn redelijk foutgevoelig, en de manier van integreren is niet gebruikersvriendelijk en zal een telefoon dikker makenom het kaartje te huisvesten. Gaat niet/nooit gebeuren vermoed ik.
Het is ook niet normaal wat apple doet. maar anno 2021 zijn er wel meer bedrijven die erg zieke verdien modellen hebben.

Tesla is precies zo

consumenten worden compleet uitgekleed,

Typisch usa bedrijf geeft 50% uit aan reclame 25% aan rechtzaken en de rest aan loon en r&d
Vooropgesteld: ik vind Apple inderdaad onnodig duur op een aantal punten. Maar niet alles wat je zegt klopt:
 • Er staan al een hele tijd adblockers in de Appstore.
 • Apple verkoopt een relatief goedkoop lightning - 3,5mm verloopstekkertje: prima oplossing, je heoft geen dure draadloze oortjes te kopen. Het weglaten van de 3,5mm aansluiting scheelt niet alleen ruimte, maar maakte het ook makkelijker om iPhones beter waterdicht te maken, wat m.i. een welkome feature is.
Je hebt gelijk dat ze duur zijn en dat ze vaak neigen naar monopolistengedrag. Maar er staat ook wel wat tegenover: ze hebben veel innovaties geïntroduceerd, de kwaliteit van hun hardware is meestal bovengemiddeld, hun OS-en zijn ook beter dan gemiddeld.

Dus: je kiest niet alleen voor mooie producten, maar ook voor bovengemiddelde kwaliteit én voor innovatie. Logisch dat dat meer kost. Door de hoge kwaliteit kan je ook langer doen met hardware en daarmee bespaar je uiteindelijk weer.
Dat heeft niks met deze discussie te maken. Bovendien: er zijn inderdaad anekdotes hierover, maar er zijn ook genoeg anekdotes over dat ze wél coulant zijn geweest. En alle recente modellen zijn waterdicht genoeg om een regenbui te kunnen trotseren.
Jij begint over makkelijker waterdicht maken. Ik niet. Maar dan moeten ze die dingen wel echt waterdicht maken, en niet smoesjes verdienen als het nat word daarbinnen
Waar baseer je deze opmerking op? Ik heb nog nergens gehoord dat iPhones minder waterdicht zijn dan beloofd.
En hoeveel mensen hebben al gehoord dat er waterschade is bij hun waterdichte Apple foon?
Kom eens met feiten! Wat jij doet is niks anders dan stemmingmakerij.
Google vraagt ook geld, maar op Android KAN ik nog sideloaden
Dat doet een enkele tweaker.
Ik ben ouderwets en principieel. Ik koop goede spullen of ik koop het niet. Troep levert afval op. Apple leeft over het algemeen lang.
En ik doe wat onderzoek voor ik iets koop. Als je kijkt naar de afgelopen jaren doet Apple het niet meer zo fantastisch, met het butterfly keyboard, en daarvoor de schermcoating van de Macbook Pro's die losliet (en waar geen echt reparatieprogramma voor is/was), en daarvoor de falende GPU's in verschillende generaties (!) Macbook's en Macbook Pro's...
Nou ze zijn wel eens vaker terug gekomen. Met de iPhone 12 zijn ze qua design richting ook terug naar de iPhone 5/5s design language.

Met de Mac Pro zijn ze ook weer terug gegaan naar een grote modulaire kast die veel flexibeler is dan de prullenbak Mac Pro.

Kortom, ze reflecteren wel en gaan, wanneer nodig, ook een stap terug. Wat mij verbaasd is dat ze terug komen op MagSafe, net wanneer ze op M1 over zijn waarmee ze toch echt veel langer op accu kunnen werken. De nood voor MagSafe is dus nog nooit zo laag geweest.

Daarnaast: MagSafe betekent ook niet meer wat het ooit betekende. Misschien gaan ze de nieuwe MagSafe charger ook op de MacBooks ondersteunen? De hockey puck aan het Apple logo magneten ofzo?
Nou ze zijn wel eens vaker terug gekomen. Met de iPhone 12 zijn ze qua design richting ook terug naar de iPhone 5/5s design language.
De iPhone 12 is toch van de laatste tijd en valt dus prima binnen wat hij aangaf...
Heb de laatste tijd sowieso het idee dat ze wat beter luisteren.
Mwah gezien de levensduur dat een MacBook meegaat zou ik niet zeggen dat omdat er opeens een M1 variant is die wel lang doet met de accu dag MagSafe overbodig is. Ik vind het stukje struikel en de kabel gaat los vele malen fijner dat dat hij sneller oplaadt.

Alles hier in huis heeft nu nog MagSafe en dat was ook eigenlijk mijn reden om nog geen nieuwe te halen nog
Je kunt met third party USB kabels van USB-C een magnetischee connector maken. Werkt ook met snelladen. Hoeveel W weet ik niet maar mijn Android toestel geeft aan snelladen (QC3 dacht ik).
Wat mij verbaasd is dat ze terug komen op MagSafe, net wanneer ze op M1 over zijn waarmee ze toch echt veel langer op accu kunnen werken. De nood voor MagSafe is dus nog nooit zo laag geweest.

Daarnaast: MagSafe betekent ook niet meer wat het ooit betekende. Misschien gaan ze de nieuwe MagSafe charger ook op de MacBooks ondersteunen? De hockey puck aan het Apple logo magneten ofzo?
Het is slechts een gerucht. Apple maakt een aantal experimentele modellen om uit te vinden wat het beste werkt, en wellicht dat de informant die dit gerucht verspreidt een apparaat zag dat afgedankt gaat worden omdat het niet voldoet an Apple's hoge standaard.
Zou wel tegenvallen als ze toch niet naar usb-c gaan. Vooral in de lijn van geen adapter mee leveren (voor het milieu).
Al is het alleen maar voor alle met CarPlay uitgeruste auto's waarbij connectie met USB vereist is. Ik ben bang dat ik nog lang met m'n huidige iPhone ga doen als ze de connectie poort verwijderen uit de komende lijnen.
Tja, daarvoor hebben ze al draadloze CarPlay sinds een tijdje beschikbaar...
Als uw auto draadloze CarPlay ondersteunt, houdt u de spraakbedieningsknop op het stuur ingedrukt. Zorg dat de stereo in de draadloze modus of Bluetooth-modus staat. Ga vervolgens op uw iPhone naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'CarPlay', tik op 'Beschikbare auto's' en selecteer uw auto. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor meer informatie.
Tja, daarom heb ik het ook over auto's waarvoor connectie met USB benodigd is...

Dat zijn er nu namelijk vele malen meer dan draadloos. Al die afgelopen jaren dat mensen CarPlay in hun nieuwe auto namen om toekomstbestendiger te zijn dan met die standaard autosystemen komen zo van een koude kermis thuis.
Ik weet niet hoe goed die werken, maar er zijn wel adapters op de markt waarmee elke (?) wired CarPlay autoradio omgezet kan worden naar draadloos.

Maar het is nog niet zo ver, vooralsnog is het pure speculatie of de lightning poort gaat verdwijnen of niet en zo ja: wanneer? Ik denk wel dat de kans zeer klein is dat de Lightning poort vervangen gaat worden door USB-C, maar zeg nooit nooit...
Klopt - deze bijv. Cplay2Air

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 15 januari 2021 13:45]

Dan wacht je op een soort logitech unify dongel om wired carplay om te zetten in wireless
Let op het woordje als.....

Ik heb een auto die echt alleen met een kabeltje gaat

Daarbij denk ik dat de wired connectivity bij een iPad/iPhone voorlopig wel zal blijven ivm de eventuele recovery modus die je alleen via kabels kan uitvoeren
Mijn wagen (XC90) heeft CarPlay. Helaas via USB.
Verder heeft de wagen ook WiFi, Bluetooth,... vraag me af waarom dit niet geüpgraded zou kunnen worden naar draadloze CarPlay. Moesten ze dit aanbieden, zou dit zeker overwegen (dan heeft de draadloze lader ook meteen nut)
Ik heb een draadloze adapter in mijn auto gegooid. Ja, het opstarten duurt ietsje langer maar ik kan nu prima draadloos laden of mijn telefoon in mijn zak houden. Aanrader.
'Sinds een tijdje' is sinds 2016 ;)

In de BMW 5 serie MY 2017 (die eind 2016 uitkwam)
https://www.tomsguide.com...-wirelessly-with-your-car

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 15 januari 2021 12:01]

Dan brengen ze vast wel een adapter uit die je in de auto kan pluggen waarmee de telefoon draadloos verbind.
Klopt. Maar volgens wat reviews die her en der te vinden zijn, ook ondersteund met filmpjes, is te zien dat het in de praktijk niet goed werkt. Zeer veel vertraging in de verbinding waardoor het niet fijn werkt. Zeker tijdens het autorijden moet dit gewoon een soepele verbinding zijn, zonder ergernis en extra afleiding.
Ik zou eerst is wat reviews bekijken voor je zo'n ding koopt of mensen aanraadt. De drie verschillende fabrikanten die zo'n dingen verkopen gebruiken daarnaast ook achterliggend exact hetzelfde (en ze werken allemaal even slecht).

Ook met wireless carplay van Apple zelf zijn er soms problemen omdat ze hiervoor wifi gebruiken ipv Bluetooth en dat blijkbaar gevoeliger is voor storingen. Genoeg BMW rijders die daar over klagen.
klopt, maar om gewoon uw navigatie aan te zetten of een call via Siri werkt het denk ik wel goed genoeg ... toch volgens de review van AppleInsider nu ik ken mensen met BMW die idd soms klagen, maar dan meestal dat de wireless charging het laat afweten en ja dan ben je geen stap verder ...
Ik heb al een paar maanden zo’n adapter en dat werkt eigenlijk prima. Maar wellicht heb ik geluk?
Held, ik wist niet dat dit bestond. Thanx.
je moet wel wat reviews lezen en met de ongemakken kunnen leven, maar gekoppeld met een wireless charger via Magsafe op iPhone 12 hoop ik zo verlost te zijn van kabels
Precies. Bijna iedere auto met CarPlay vereist een aansluiting met een kabel.
Er zijn singles die wired CarPlay wireless maken. Zeg niet dat dat dé oplossing voor jou is, maar als ik een auto met CarPlay had zat die dongle er al lang in..
Dongles, sorry. 🙂
ik vind het wel een grappige typo ;) de rest van tweakers niet geloof ik.
Dan krijg/koop je daar uiteraard weer een originele dongle voor ;)
Ik vrees ook het ergste. Maar wat Apple wel kan doen is een USB-C adapter combineren met een magsafe adapter. Zo kan je ook de ipad pro's mee opladen.
Het terugbrengen van MagSafe zou ook goed samenspelen met een iphone zonder lightning poort en enkel MagSafe.
Wat hebben die twee met elkaar te maken, behalve de naam?
In mijn ervaring werkt iTunes-synchronisatie via Wi-Fi nog steeds niet helemaal optimaal. Ook is het herstellen van een iPhone met draad nog steeds een vrij handige functie.
Je moet dus wel oppassen met die nieuwe iPhone, in iedergeval als je een pacemaker hebt, want die MagSafe aansluiting kan dus, volgens een net gepubliceerd onderzoek, een pacemaker uitschakelen, in iedergeval van het merk Metronic.
Eerst zien, dan geloven. Kan het me bijna niet voorstellen. Zou een drastische verandering zijn tov huidige strategie. Wellicht zijn het opties?

Maar als het waar zou zijn, zou je dan ook nog kunnen laden via USB-C? Ben juist blij met USB-C monitor met power delivery...
Precies. Het is hetzelfde met de surface van microsoft nu. Je kan hem opladen met de bijgeleverde lader, maar als je het via usb-c wilt doen kan dat ook. Super toch.
Ah dan is magsafe wel een welkome terugkeer :)
Ik zei nergens dat het zo is, ik zei alleen maar dat het bij andere apparaten zo werkt :+

Apple kennende halen ze ineens de usb-c port weg en zetten ze die op de magnetische magsave, zodat je je laptop verplicht wireless moet gaan opladen, en dit gerucht niet over de oude magsafe gaat.
Gelukkig dat ze weer terug gaan naar MagSafe! Briljante vinding en heeft meerdere malen mn snoer of MacBook gered :)
Maar waarom dan niet een USB-C versie hiervan? Moet mogelijk zijn om daar een connector voor te verzinnen, dan heb je het beste van beide
Of beide?

Gewoon hun magsafe en dan nog steeds een poort hebben om via USB C op te laden.

Er zijn nog laptops die beide hebben (surface bv).

Dan kan je nog altijd met 1 kabel werken als je dat wilt maar ook met magsafe.
Dan is dat een nieuwe standaard, geen USB-C en dus niet compatibel.
Hoeft helemaal niet zo te zijn. Ze zouden een extra connector op de USB-C kabel kunnen zetten, waarbij je een niet-standaard connector hebt tussen de laptop en de kabel, maar verder een gewone USB-C kabel gebruikt. Dan heb je een beetje hetzelfde idee als van die kabels met een micro USB naar USB-C connector erop. Die connector kan gewoon in de behuizing van de laptop verwerkt zitten zodat je het niet eens ziet en het van buiten gewoon op een USB-C poort lijkt.

Lijkt me niet dat Apple dit gaat doen want dan kunnen mensen gewoon een andere kabel kopen zolang de connector werkt, maar het zou toch zeker wel mogelijk zijn
Een MagSafe dongle dus
Deze bestaan al van derde partijen. Ik zou het heel jammer vinden als ze weer van usb-c afstappen. Nu kan alles met 1 kabel gedockt worden op mijn thuiswerkplek met scherm en usb-apparaten.

En wil liever niet weer afhankelijk zijn van een Apple kabel of stekker, die zijn toch minder stevig en erg prijzig.

[Reactie gewijzigd door Thyrif op 15 januari 2021 10:05]

Ik zou het heel jammer vinden als ze weer van usb-c afstappen. Nu kan alles met 1 kabel gedockt worden op mijn thuiswerkplek met scherm en usb-apparaten.

En wil liever niet weer afhankelijk zijn van een Apple kabel of stekker, die zijn toch minder stevig en erg prijzig.
Persoonlijk zou ik erg blij zijn als MagSafe terug komt op de MacBooks.

Maar ik denk ook dat het prima samen kan. Ik zie het best goed mogelijk zijn dat je de MacBook kan opladen via USB-C én via MagSafe.

Als ik kijk naar mijn werk laptop van de zaak, een HP, deze kan ik laden via USB-C of via de ouderwetste laad poort (zo’n ronde stekker).
Een Microsoft Surface Book heeft naast een magnetische oplaadstekker ook een USB-C poort welke gebruikt kan worden om op te laden. Beste van alle werelden en ik vermoed dat Apple ook zoiets zal implementeren.
Niet helemaal, want dan zou je het zonder dongle niet kunnen gebruiken. Nu kun je het gebruiken als je niet de MagSafe bij je hebt maar wel een USB kabel.
Die bestaan al, heb ik gezien op kickstarter (of indiegogo).
Ja, maar dan ingebouwd in de laptop, met dus ook een vaste plek om 'm op te slaan wanneer je je laptop meeneemt. Zolang je die in je laptop laat heb je dus alleen een USB-C kabel nodig, en hoef je ook niet bang te zijn dat je je dongle kwijtraakt. De weerstand zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als het aansluiten van een USB-C stekker zodat je niet iedere keer de 'ingebouwde dongle' mee naar buiten trekt, maar vooral ook de juiste vorm moeten hebben om mee te komen als je naar beneden of opzij trekt.
Ik gebruik al een hele tijd een USB-C kabel met magnetisch contact om mijn macbook(s) te laden. Werkt uitstekend en geen ongevallen meer wanneer je over je kabel struikelt.
Zo'n kabels met magnetische USB-C connector aan het eind zijn inmiddels volop te koop.
Zoek maar naar "macbook magnetische usb-c kabel" op bol.com of amazon, of webwinkels voor kabels.

[Reactie gewijzigd door pauldebra op 15 januari 2021 10:17]

Voorlopig bestaat er wel een omvormertje die ongeveer volgens hetzelfde MagSafe principe werkt, op 100W en op 3.1 gen 2: https://nl.aliexpress.com/item/32985884761.html

Ik heb dit overwogen voor mijn werklaptop, maar sinds ik thuis werk is de USB-C stekker vanuit mijn Dell U2520D permanent verbonden met de laptop :)

[Reactie gewijzigd door JDFS op 15 januari 2021 10:07]

Volgens mij kon hij niet genoeg power leveren. Maar het zou idd fijn zijn als die terug komt. Zeker met kinderen.
Niet genoeg power? Volgens mij zat de sterkste MagSafe 10ish watt onder de huidige USB-C lader.
85Watt voor de sterkste, usb-c ondersteund tot 100watt als ik het me goed herinner.
Close enough, de sterkste USB-C lader is 96W en de reguliere 65W.

Zelfs op 85W laad je veel harder dan het verbruik. Binnen enkele minuten heb je er 10% bij :-)
Stekkertje heeft geen bal te maken met wat hij wel of niet zou kunnen leveren.

Apple wilde gewoon minder poorten, zodat het geheel er strakker uit ziet. USB-C is dan een verhaal van 2 vliegen, zonder dat ze er zelf R&D in hoefden te stoppen.
"Stekkertje heeft geen bal te maken met wat hij wel of niet zou kunnen leveren."
Daarom is het "stekkertje" op een Tesla ook even groot als op je telefoon?
Met de M1 chip heb je natuurlijk niet meer zoveel power nodig.
Je bedoelt dat Apple dat briljant heeft afgekeken van oa Japanse rijstkokers die letterlijk al decennia een magnetische stroom aansluiting hebben?

Edit: 4 boze Apple fans.

[Reactie gewijzigd door t_o_c op 15 januari 2021 11:19]

Hmmm, nu hebben wij al een aantal rijstkokers gehad en die halen we altijd in de winkels in China en ik heb nog nooit een magnetische strook aansluiting daarom gezien. Ze hebben eigenlijk altijd van die standaard PC voeding aansluitingen. Als je dit bedoeld:

https://www.zojirushi.com/blog/?p=4147

Dan ziet dat er niet echt uit dat het snel los laat als je er tegenaan loopt door die uitstulpingen.
Dan ziet dat er niet echt uit dat het snel los laat als je er tegenaan loopt door die uitstulpingen.
En toch is veiligheid daar duidelijk het argument dus blijkbaar zijn hun wel overtuigd (wss in de praktijk ipv een plaatje) dat het wel los laat, zeker gezien z'n pan als die aan staat (en dus water en rijst bevatten) redelijk zwaar is.

Neemt niet weg dat het misschien beter uitgevoerd kan worden, maar het hele idee is dus niks nieuws en geen (uit)vinding...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 januari 2021 09:49]

Er is een reden dat Chinezen massaal rijstkokers etc. in Japan kopen.

Die kabel uit de link laat trouwens heel makkelijk los. Dat geld voor alle Japanse fabrikanten die een soortgelijk systeem gebruiken. Op de foto lijkt de connector misschien lang maar in het echt schieten ze heel makkelijk los.
Vraag me af hoe vaak ie echt gered is. De reden is dat ik ook wel eens achter een snoer blijf haken van laptops die het niet hebben en nog nooit schade opgelopen op dieb manier.

Als de magsafe losschiet en je ziet waar de kabel eindigt denk je wel eens: dat had men MacBook kunnen zijn. Maar de laptop is een stuk groter en zwaarder en zal daarom echt zo ver niet gaan.

He hoeft natuurlijk wel maar 1 keer goed mis te gaan.
Maar de laptop is een stuk groter en zwaarder en zal daarom echt zo ver niet gaan.
Nee, maar d'r is ook nog de situatie dat de kabel of, erger, de poort, dat niet overleeft.
Maar toch, ik gebruik al zo lang ik me kan herinneren laptops (en van die zware met desktop GPU erin, dus die altijd op het stroom moeten) en ben echt nog nooit over de kabel gestruikeld. Even gecheckt bij mijn collega's, ook daar niemand.

Ik vraag me dus wel een beetje af of het een probleem is dat eerst bedacht moest worden om daarna op te lossen.
Mij vaak zat voorgekomen, en m'n nichtje heeft ooit d'r ethernetpoort d'r uit gerukt op deze manier.
als student was ik toch blij met de magsafe.
Meermaals voorgehad dat andere studenten per ongeluk je kabel meenamen met hun benen bij het lopen tussen de stoelrijen.
Nou, 2021 brengt wel degelijk goed nieuws.

Ik heb (voor werk) laptops met Touchbar gehad. In het slechtste geval had ik er last van, omdat ik per ongeluk de Siri knop indrukte (snel maar van de TB afgehaald) en in het beste geval deed ik gewoon niks nuttigs met de Touchbar. Als iemand die wel eens de Vi-editor gebruikt is het gebrek aan fysieke escape ook irritant, maar overkomelijk (opgelost in nieuwere modellen...)

Al met al, als Mac-fan, vind ik die Touchbar een leuk idee, dat helaas in de praktijk een flop blijkt. Voor de meeste mensen voegt het niks toe en sommige mensen ergert het.

De terugkeer van Magsafe kan ik alleen maar toejuichen en het heeft me eerlijk gezegd licht verbaasd dat dat uberhaupt verdwenen was. Heeft me echt een paar keer gered van een beschadigde laptop en het had een onderscheidend vermogen.

Natuurlijk met het verdwijnen van de Touchbar *wel* de TouchID sensor & T2 chip houden. Dat geeft veel toegevoegde waarde en veiligheid.

Aan de andere kant, zonder magsafe werkt eigenlijk ook wel ok... en ik ben iets voorzichtiger met kabels :D

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 januari 2021 09:29]

Op de laatste generaties zit wel weer een fysieke escape :)

Vind de TouchBar zelf wel oké, maar zou het ook niet erg missen.
Yup, had nog snel een editje gedaan. Ik tik dit overigens op een Mac met Touchbar uit 2018 en die heeft geen fysieke escape :-/

Wat ook nog kan voorstellen is dat ze touchbar/geen touchbar een built-to-order optie kunnen maken. Maar, zeker onder de aanname dat zonder TB goedkoper is, zul je zien dat mensen massaal voor gewone functietoetsen kiezen.

Een bijkomend probleem voor Apple is dat eigenlijk nooit echt software die supergoed samenwerkt met de TB is gemaakt, met name natuurlijk omdat ontwikkelaars ook altijd rekening houden met de touchbar-lozen. In veel software is de TB dan ook hooguit een tweederangs feature.

Het is zeker niet zo'n fiasco als de butterfly toetsenborden, of de hockey-puck muis, maar ik denk dat gebruikers de TB echt niet zullen missen.

En positief voor Apple: ze pakken een stukje marge terug en reduceren complexiteit. Kan me namelijk niet voorstellen dat het niet duurder is voor Apple om laptops met TB te maken en in de toekomst hoeven ze er in OS en software minder rekening mee te houden.

@sOid
Lol. Kawaiii! O+

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 15 januari 2021 09:41]

Ik kwam toevallig deze week de Touchbar Tamagotchi tegen. Sindsdien ben ik wel fan, al komt dat wellicht door gebrek aan menselijk contact met al het thuiswerken :+
"Een bijkomend probleem voor Apple is dat eigenlijk nooit echt software die supergoed samenwerkt met de TB is gemaakt, met name natuurlijk omdat ontwikkelaars ook altijd rekening houden met de touchbar-lozen. In veel software is de TB dan ook hooguit een tweederangs feature."

Inderdaad. Ik snap dan ook niet waarom aardig wat tweakers zo lovend waren over die touchbar. Bij bijv. LG werd er massaal negatief gedaan over dat toestel een tijdje geleden omdat je dan voor dat tweede kleine schermpje specifiek iets moet gaan maken als ontwikkelaar, maar als Apple iets in die richting doet in het blijkbaar geen probleem...
Ter verdediging, Apple heeft een iets grotere kritische massa aan ontwikkelaars die een goeie boterham binnen hun ecosysteem verdienen, en zal iets meer laptops verkopen dan LG van zijn Wing zal wegzetten.

Mijn reactie met de Touchbar was vooral: Ik wil het een kans geven. Maar in de praktijk heb ik hem liever niet.
Ik vind de Touch Bar wel OK, in sommige gevallen zelfs handiger dan fysieke knoppen. Het enige wat ik irritant vind is dat er geen touch bar / vinger afdruk sensor in de losse toetsenbordjes van Apple zitten. Mijn laptop staat vaak op een standaard, waardoor beide buiten bereik zijn. Ik heb gemerkt dat de Touch Bar vooral handig is als je jezelf aanwend het te gebruiken, maar ja, dat gaat moeilijk als je er 9 van de 10 keer niet bij kan.
Ik heb nooit gesnapt waarom mensen een laptop kopen en die het merendeel van de tijd niet eens als laptop gebruiken omdat ze er een extern toetsenbord bij hebben...
Omdat ik op verschillende locaties werk, bij klanten, op kantoor, thuis en er niet van uit kan gaan dat overal waar ik wil / moet werken een scherm aanwezig is.
Het gaat mij er meer om dat je een laptop koopt om ter plekke te kunnen typen en mij dus het nut ontgaat van het gebruik van een extern toetsenbord, tenzij jij toevallig de enige laptop ter wereld zonder ingebouwd toetsenbord hebt? Natuurlijk kan het toetsenbord van jouw laptop minder fijn typen, maar dan koop je er eentje met een fijn toetsenbord. Ik zie werkelijk waar het nut niet in van een extern toetsenbord bij een laptop.
Oh dat. Mijn Macbook typt heerlijk, en dat heb ik ook jaren gedaan, maar ik kreeg last van m'n nek omdat je continu naar beneden aan het kijken bent. Met een los toetsenbordje en de laptop op een standaard heb ik daar veel minder last van.
Je kunt de laptop ook op een standaard zetten met een bepaalde hoek. Dat heb ik een tijdje geleden gedaan en nu geen enkel probleem meer, plus typen is fijner omdat ik nu niet meer zo 'plat' typ.
Het voordeel van de Touch Bar is dat het contextgevoelig is. Bij de F-toetsen moet je maar net weten welke functie erachter schuilt in de applicatie die je op dat moment gebruikt. Het nadeel is dat het een touch screen is en je niet op gevoel iets aan kunt klikken. Het zou mij daarom niet verbazen als ze een keer overstappen op fysieke knoppen met kleine schermpjes erin. Daar zijn al patent-aanvragen van voorbij gekomen van Apple. Op die manier heb je denk ik best-of-both-worlds. Desnoods het middelste deel wel scherm houden (om bijv. progress bij video's te tonen of andere grafische zaken) en eromheen een paar knoppen.
Ik had een 2018 zonder fysieke escape knop. Het enige waar ik die miste was in Vim, en in single user modus als de laptop weer eens moeilijk deed.

Ingeruild voor een 2019 16 inch Pro, nergens meer problemen mee. Nu moet ik zeggen dat de machine niet echt intensief gebruikt wordt..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee